প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৭ শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
বিহারদা পাংথোক্লিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসদা শরুক য়ারিবা শান্নরোয়শিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি. থৌরম অসিদা অদোম খ্বাইদগী ফজনা শান্নবা অমসুং শান্নবগী অশেংবা হৈথোই-শিংথোইবা য়োকখৎপা ওইরসনু: প্রধান মন্ত্রী
চহি ২০৩৬ দা ঐখোয়গী লৈবাক্ত ওলেম্পিক্স পাংথোক্নবা ঙসি ভারতনা থবকশিং পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিদা শান্নবগী মচাক-মথুমশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা শান্নবগী বজেত শরুক অহুম হেনগৎলে. চহি অসিদা শান্নবগী বজেত লুপা করোর ৪,০০০ রোম ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিদা অফবা শান্নরোয়শিং পুথোক্নবা অমসুং শান্নবগী শীনফম অসিদা মতিক চাবা মীওইশিং পুথোক্নবা পান্দমগা লোয়ননা অনৌবা নেসনেল ইজুকসন পোলিসিদা ঐখোয়না শান্নবা অসি ইজুকেসনগী শরুক অমা ওইহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৭ শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা শান্নরোয়শিং, কোচশিং অমসুং স্তাফ মেম্বরশিংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক শীনবা থুংবগী শান্নরোয়শিং পুল্লে অমসুং অখন্নবা লৌশিং অমসুং অচেৎপা ফিরেপ উৎলে। শান্নরোয়শিং অসিগী কৎথোকপা অমসুং হোৎনবা কনবা অসিনা অসিদা শান্নবগী অকনবা থৌনা অমা লৈহনবদা মতেং পাংলি। মখোয়না শান্নবা পামজবা অমসুং লেপ্তনা ফজনা শান্নবদগী লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরকপনি। মখোয়গী তুংগী থবক থৌরমশিংগীদমক শান্নরোয়শিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস মনুংদা পাত্না, রাজগির, গয়া, ভাগলপুর অমসুং বেগুসারাই য়াওনা বিহারগী তোঙান তোঙানবা সহরশিংদা অকন্নবা চাংদম্নবশিং পাংথোক্কনি। মখোয়গী মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং পুদুনা লাক্লিবা নহা ওইরিবা শান্নরোয় লিশিং ৬ রোম থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। হৌজিক ভারত্ত শান্নবা অসি তোপ-তোপ্পা নাৎকী মশক অমা ওইরক্লে। ভারত্ত শান্নবা চাউখৎলকপগা লোয়ননা, মালেমগী ফম্বাক্ত লৈবাক অসিগী সোফ পৱার হেনগৎলক্কনি। খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা মরুওইবা মফম অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নরোয়শিং লেপ্তনা ফগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই, মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা মেতচ মশিং য়াম্না শান্নবা অমসুং চাংদম্নবশিং হেন্না শরুক য়াবা য়াম্না মরুওই। হিরম অসিদা লৈঙাক্কী থৌশিলশিংদা মখোয়গী সরকারনা মতম পুম্নমক্ত মরুওইনা লৌরি। খেলো ইন্দিয়াগী মখাদা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুভর্সিতি গেমস, য়ুথ গেমস, ৱিন্তর গেমস অমসুং পেরা গেমসশিং পাংথোক্লি। হায়রিবা চাংদম্নবশিং অসিনা শান্নরোয়শিংগী থাজবা হেনগৎহল্লে অমসুং মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা মাঙলোমদা পুখৎলে। ক্রিকেতকী খুদম অমা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নহা ওইনা আই.পি.এলদা ফজনা শান্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী ভাইভাব সুর্য়াভান্সি থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভাইভাবনা কন্না হোৎনবা অসি য়াম্না মরুওই, মহাক্কী হৈথোই-শিংথোইবা অসি ওইরক্নবা হোৎনবদা তোঙান তোঙানবা চাংদম্নবশিং শরুক য়াবা অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। শান্নরোয় অমা হেন্না শানরিবমখৈ, মখোয় হেন্না ফগৎগনি। জাতি থাক্কী শান্নবগী খেন্নবশিং মশক খঙনবা অমসুং মমল য়াম্না লৌশিং কয়া ফংনবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসনা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা খুদোংচাবা অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ওলেম্পিক্সকী য়ুম্বু ওইবা হায়বসি মীওই খুদিংমক্না মতম কয়াগী মমাঙদগী মঙজরক্লবা মঙলান্নি। চহি ২০৩৬ দা ঐখোয়গী লৈবাক্ত ওলেম্পিক্স পাংথোক্নবা ঙসি ভারতনা থবকশিং পায়খৎলি। মালেমগী শান্নবগী থৌরমশিংদা লৈবাক অসি শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎলি। স্কুলগী থাক্ত শান্নবগী হৈথোই-শিংথোইবা মশক খঙদোক্নবা অমসুং মখোয়গী ত্রেনিং মতিক চানা পীনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। অফবা শান্নবগী ফিবম অমা শেমগৎনবা হোৎনবদা খেলো ইন্দিয়া অমসুং তার্গেত ওলেম্পিকগুম্বা থবকশিংনা মতেং পাংলে, বিহার শীনবা থুংনা অমসুং লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংগী শান্নরোয় লিশিং কয়াদা কান্নবা পীরে। মখল কয়াগী শান্নবশিং থিদোক্নবা খুদোংচাবশিং শান্নরোয়শিংদা ফংহনবা য়াম্না মরুওই। ভারতকী ইনাখুল্লবা শান্নবগী পুক্কৈ চাউখৎনবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসতা অরিবা অমসুং মমাঙঙৈগী গেমশিং হায়বদি গাতকা, কালারিপায়াত্তু, খো-খো, মাল্লাখাম্বা অমসুং য়োগগুম্বা য়াওহল্লে। অনৌবা মশান্নশিংদা ভারতকী শান্নরোয়শিং শরুক য়াবা হেনগৎলক্লে। ৱুসু, সেপাক তাক্রো, পেনকাক সিলাত, লাউন বাউলস অমসুং রোল্লার স্কেতিংগুম্বা মশান্নশিংদা হন্দক শিংথাবা য়ানা শান্নবা উরে। ২০২২ কম্মনৱেল্থ গেমসতা ভারতকী নুপীগী তিম্না লাউন বাউলসদা মেদল অমা ফংখি, শান্নবা ভারত মালেমদা মশক তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা শান্নবগী মচাক-মথুমশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি। হৌখিবা চহি ১০ দা শান্নবগী বজেত শরুক অহুম হেনগৎলে. চহি অসিদা শান্নবগী বজেত লুপা করোর ৪,০০০ রোম ওইরে। বিহারদা সেন্তর ৩৬ য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ১,০০০ হেন্না থবক তৌরি। রাজ্য সরকারনা থবক কয়া পাংথোক-চাউথোকহন্দুনা বিহারনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদগী কান্নবশিং ফংলে। রাজগিরদা খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমসুং বিহার স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি অমসুং অমসুং স্তেৎ স্পোর্তস একাদেমী লিংখৎলে। পাত্না-গয়া হায়ৱে পরিংদা স্পোর্তস সিতি অমা শেমগৎলি অমসুং বিহারগী খুঙ্গংশিংদা শান্নবগী মফম কয়া শেমগৎলে। লৈবাক অসিগী শান্নবগী মেপ্তা বিহারগী মফম অমা কনবদা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসনা মখা তানা মতেং পাংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নবগী তাইবং অমসুং মসিগা শাগোন্নরিবা শেন্মিৎলোন অসি শান্নবুংগী ৱাংমা ফাওবা য়ৌরি, শান্নবনা নহারোলশিংদা থবক ফংনবা অমসুং ওন্ত্রাপ্রেন্যুরশিপগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। ফিজিওথেরাপি, দেতা এনাইলাইসিস, স্পোর্তস তেক্নোলোজি, ব্রোদকাস্তিং, ই-স্পোর্তস অমসুং মেনেজমেন্তগুম্বা অনৌবা হিরমশিংনা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে। নহারোলশিংনা কোচশিং, ফিতনেস ত্রেন্নরশিং, রিকুইতমেন্ত এজেন্তশিং, ইভেন্ত মেনেজরশিং, স্পোর্তস লোয়ারশিং অমসুং মেদিয়া এক্সপার্তশিং ওইনবা হোৎনগদবনি। ঙসিদি, স্তদিয়ম অসি শুপ্নগী মেতচশিংগী মফম অমা ওইদ্রে, মসি থবক লিশিং কয়া ফংহন্নবা মফম অমা ওইরে। নেসনেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি লিংখৎলকপা অমসুং অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী খুৎথাংদা লাইরিক তম্বদা শান্নবা য়াওহল্লকপদগী স্পোর্তস ওন্ত্রাপ্রেন্যুরশিপগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লে। পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত শান্নরোয় অমা ওইবগী ৱাখল্লোন চেনবা অসি য়াম্না মরুওই, শান্নবগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং খাংবা কনবগী গুনশিং চেনহল্লি। শান্নরোয়শিংনা মখোয়না হৈজবা মওংদা ফজনা শান্নগদবনি অমসুং ব্রান্দ এম্বেসেদরশিং ওইনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’ গী ৱাখল্লোনগী মহুৎশীনগদবনি। শান্নরোয়শিংনা বিহারগী নুংঙাইরবা থৌদোকশিং পুদুনা চৎখিগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী লাকপা শান্নরোয়শিংনা লিত্তি চোখা অমসুং বিহারগী মমিং লৈরবা মখানা মহাও তংগদবনি।
খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসনা শান্নরোয়শিংগী মরক্ত শান্নরোয় অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অমসুং মরৈবাক নুংশিবগী ৱাখল অনিমক হেনগৎহনগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকপগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএল ওইনা ৭ শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা বিহারগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নিতিস কুমার, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া, শ্রীমতি রক্ষা খারসে, শ্রী রাম নাথ থাকুর য়াওখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games
Best wishes to the athletes participating in the Khelo India Youth Games being held in Bihar, May this platform bring out your best and promote true sporting excellence: PM
Today India is making efforts to bring Olympics in our country in the year 2036: PM
The government is focusing on modernizing the sports infrastructure in the country: PM
The sports budget has been increased more than three times in the last decade, this year the sports budget is about Rs 4,000 crores: PM
We have made sports a part of mainstream education in the new National Education Policy with the aim of producing good sportspersons as well as excellent sports professionals in the country: PM
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games via videoconferencing today. Addressing the athletes, coaches, and staff members present at the event, he remarked that players from across the country had gathered, showcasing exceptional talent and determination. He highlighted their dedication and hard work, acknowledging their contribution to the sporting spirit of the nation. Emphasizing the remarkable skills and commitment of the athletes, the Prime Minister affirmed that their passion for sports and continuous pursuit of excellence bring pride to the nation. He extended his best wishes to them for their future endeavors.
Highlighting the extensive competitions to be held across multiple cities in Bihar during the Khelo India Youth Games, including Patna, Rajgir, Gaya, Bhagalpur, and Begusarai, Shri Modi noted that in the coming days, over six thousand young athletes would participate, carrying their dreams and aspirations with them. He extended his best wishes to all the players, emphasizing that sports in India is now evolving into a distinct cultural identity. “As India's sporting culture grows, so will the country's soft power on the global stage”, said Shri Modi, underscoring the significance of the Khelo India Youth Games in providing a major platform for the nation's youth.
Underscoring the importance of continuous improvement for athletes, emphasizing the necessity of playing more matches and participating in more competitions to refine their skills, the Prime Minister reiterated that their government has always given top priority to this aspect in its policies. He highlighted that various sporting events under Khelo India—University Games, Youth Games, Winter Games, and Para Games—are held throughout the year at multiple levels nationwide. These consistent competitions, he remarked, boost athletes’ confidence and bring their talent to the forefront. Citing an example from cricket, the Prime Minister lauded Bihar’s own Vaibhav Suryavanshi for his outstanding performance in the IPL at such a young age. He emphasized that while Vaibhav’s hard work was crucial, the exposure to multiple competitions also played a key role in shaping his talent. The Prime Minister asserted that the more an athlete plays, the more they thrive. He remarked that the Khelo India Youth Games provide young athletes with an opportunity to understand the nuances of national-level sports and gain valuable experience.
Stressing that hosting the Olympics in India has been a long-cherished dream of every citizen, Shri Modi underlined India's efforts to bring the Olympics to the country in 2036, reaffirming the nation's commitment to strengthening its presence in international sports. He underscored the government's focus on identifying sporting talent at the school level and providing them with structured training. He remarked that initiatives like Khelo India and the Target Olympic Podium (TOP) scheme have contributed to building a robust sports ecosystem, benefiting thousands of athletes across Bihar and the rest of the country. He stressed the importance of giving athletes opportunities to explore diverse sports. He noted that Khelo India Youth Games has incorporated traditional and indigenous games like Gatka, Kalaripayattu, Kho-Kho, Mallakhamb, and even Yogasana to promote India's rich sporting heritage. Shri Modi also acknowledged the growing presence of Indian athletes in new and emerging sports. He highlighted recent commendable performances in disciplines such as Wushu, Sepak Takraw, Pencak Silat, Lawn Bowls, and Roller Skating. He recalled the historic moment when India's women’s team secured a medal in Lawn Bowls at the 2022 Commonwealth Games, bringing global recognition to the sport in India.
The Prime Minister highlighted the government's focus on modernizing India's sports infrastructure, noting that in the past decade, the sports budget has increased more than threefold, reaching approximately ₹4,000 crore this year, with a significant portion allocated to infrastructure development. He remarked that over 1,000 Khelo India Centers are operational across the country, including more than three dozen in Bihar. He emphasized that Bihar is benefiting from the Union and State governments, with the state government expanding several initiatives at its level. The Prime Minister acknowledged the establishment of the Khelo India State Centre of Excellence in Rajgir and institutions like Bihar Sports University and the State Sports Academy. He highlighted the ongoing construction of a Sports City along the Patna-Gaya Highway and the development of sports facilities in Bihar’s villages. He affirmed that the Khelo India Youth Games will further strengthen Bihar’s presence on the national sports map.
“The world of sports and its associated economy extend far beyond the playing field, sports are creating new avenues for employment and entrepreneurship for young individuals”, said Shri Modi. He noted various emerging fields such as physiotherapy, data analytics, sports technology, broadcasting, e-sports, and management, which offer diverse career opportunities. He remarked that young professionals could explore roles as coaches, fitness trainers, recruitment agents, event managers, sports lawyers, and media experts. “Today, a stadium is no longer just a venue for matches but has become a source of thousands of jobs”, stated Shri Modi, underlining the growing possibilities in sports entrepreneurship, with initiatives like the establishment of National Sports Universities and the integration of sports into mainstream education through the new National Education Policy. Shri Modi stressed the importance of sportsmanship in every aspect of life, highlighting how sports instill teamwork, collaboration, and perseverance. Encouraging the athletes, he urged them to perform at their best and represent the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as brand ambassadors. He expressed confidence that the athletes would carry fond memories from Bihar. He also encouraged those visiting from outside the state to savor the taste of Litti Chokha and Bihar’s famous Makhana.
Expressing hope that the Khelo India Youth Games would elevate both the spirit of sportsmanship and patriotism among the participants, the Prime Minister officially announced the commencement of the seventh edition of the Khelo India Youth Games.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Mansukh Mandaviya, Smt Raksha Khadse, Shri Ram Nath Thakur were present among other dignitaries at the event.