ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସପ୍ତମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡାର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ବିହାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆପଣ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତ ୨୦୩୬ରେ ଦେଶରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାର ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଏହି ବର୍ଷ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶରେ ଭଲ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କ୍ରୀଡ଼ା ପେଶାଦାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଅଂଶ କରିଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସପ୍ତମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡାର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଖେଳାଳି, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରୁ ଖେଳାଳିମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଦେଶର କ୍ରୀଡା ଭାବନା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। କ୍ରୀଡାବିତ୍ ମାନଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷର ନିରନ୍ତର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଆଣିଥାଏ। ସେ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ସମୟରେ ବିହାରର ବିଭିନ୍ନ ସହର, ଯଥା : ପାଟନା, ରାଜଗୀର, ଗୟା, ଭାଗଲପୁର ଏବଂ ବେଗୁସରାଇରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଛଅ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ରୂପରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। "ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ସଫ୍ଟ ପାୱାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହିତ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ, ଅଧିକ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସର୍ବଦା ନିଜର ନୀତିରେ ଏହି ଦିଗକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସିଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟ - ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡା, ଯୁବ କ୍ରୀଡା, ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପାରା ଗେମ୍ସ - ସାରା ବର୍ଷ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଲଗାତର ପ୍ରତିଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣେ। କ୍ରିକେଟରୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କମ୍ ବୟସରେ ଆଇପିଏଲରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ବିହାରର ବୈଭବ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , ବୈଭବଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଯୋଗଦାନ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଗଠନ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଜଣେ ଖେଳାଳି ଯେତେ ଅଧିକ ଖେଳନ୍ତି, ସେ ସେତେ ଅଧିକ ଉନ୍ନତି କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡା ଯୁବ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡାର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ବୁଝିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଭାରତରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସ୍ୱପ୍ନ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାରେ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ (ଟିଓପି) ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଦୃଢ଼ କ୍ରୀଡା ପାରବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନରେ ଅବଦାନ ଦେଇଛି, ଯାହା ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ହଜାର ହଜାର ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି। ସେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ବିବିଧ କ୍ରୀଡା ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡା ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ କ୍ରୀଡା ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗାଟକା, କଲାରିପାୟଟ୍ଟୁ, ଖୋ - ଖୋ, ମଲ୍ଲଖମ୍ବ ଏବଂ ଯୋଗାସନ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଖେଳକୁ ସାମିଲ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ଉଶୁ, ସେପାକ୍ ଟାକ୍ରା, ପେନକାକ୍ ସିଲଟ୍, ଲନ୍ ବୋଲ୍ସ ଏବଂ ରୋଲର ସ୍କେଟିଂ ଭଳି ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ମହିଳା ଦଳ ୨୦୨୨ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡାରେ ଲନ୍ ବୋଲ୍ସରେ ପଦକ ହାସଲ କରିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତରେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲା, ସେ ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ , ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କ୍ରୀଡା ବଜେଟ୍ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଏବଂ ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ବିହାରରେ ତିନି ଡଜନରୁ ଅଧିକ ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , ବିହାର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହେଉଛି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜଗିରରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ରାଜ୍ୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିହାର କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ କ୍ରୀଡା ଏକାଡେମୀ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାପନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ପାଟନା - ଗୟା ରାଜପଥ କଡ଼ରେ ଏକ କ୍ରୀଡା ନଗରୀର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିହାରର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧାର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡା ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ମାନଚିତ୍ରରେ ବିହାରର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
"କ୍ରୀଡା ଜଗତ ଏବଂ ଏହା ସହ ଜଡିତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ରଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବିସ୍ତାରିତ, କ୍ରୀଡା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଫିଜିଓଥେରାପି, ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ, କ୍ରୀଡା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରସାରଣ, ଇ - କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ୟାରିଅର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯୁବ ପେଶାଦାରମାନେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଫିଟନେସ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ନିଯୁକ୍ତି ଏଜେଣ୍ଟ, ଇଭେଣ୍ଟ ପରିଚାଳକ, କ୍ରୀଡା ଓକିଲ ଏବଂ ମିଡିଆ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। "ଆଜି, ଏକ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଆଉ କେବଳ ମ୍ୟାଚ୍ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ ବରଂ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତିର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଶିକ୍ଷାରେ କ୍ରୀଡାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ କ୍ରୀଡା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ କ୍ରୀଡା ମନୋଭାବର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, କ୍ରୀଡା କିପରି ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦୃଢ଼ତାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି, ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବରେ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। କ୍ରୀଡାବିତମାନେ ବିହାରରୁ ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ମୃତି ବହନ କରିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜ୍ୟ ବାହାରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଲିଟି ଚୋଖା ଏବଂ ବିହାରର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମଖାନାର ସ୍ୱାଦ ନେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ାପ୍ରେମ ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ମନୋଭାବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାର ସପ୍ତମ ସଂସ୍କରଣ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ, ସ୍ମୃତି ରାଧା ଖାଡସେ, ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ ଠାକୁର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ବିହାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆପଣଙ୍କ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games
Best wishes to the athletes participating in the Khelo India Youth Games being held in Bihar, May this platform bring out your best and promote true sporting excellence: PM
Today India is making efforts to bring Olympics in our country in the year 2036: PM
The government is focusing on modernizing the sports infrastructure in the country: PM
The sports budget has been increased more than three times in the last decade, this year the sports budget is about Rs 4,000 crores: PM
We have made sports a part of mainstream education in the new National Education Policy with the aim of producing good sportspersons as well as excellent sports professionals in the country: PM
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games via videoconferencing today. Addressing the athletes, coaches, and staff members present at the event, he remarked that players from across the country had gathered, showcasing exceptional talent and determination. He highlighted their dedication and hard work, acknowledging their contribution to the sporting spirit of the nation. Emphasizing the remarkable skills and commitment of the athletes, the Prime Minister affirmed that their passion for sports and continuous pursuit of excellence bring pride to the nation. He extended his best wishes to them for their future endeavors.
Highlighting the extensive competitions to be held across multiple cities in Bihar during the Khelo India Youth Games, including Patna, Rajgir, Gaya, Bhagalpur, and Begusarai, Shri Modi noted that in the coming days, over six thousand young athletes would participate, carrying their dreams and aspirations with them. He extended his best wishes to all the players, emphasizing that sports in India is now evolving into a distinct cultural identity. “As India's sporting culture grows, so will the country's soft power on the global stage”, said Shri Modi, underscoring the significance of the Khelo India Youth Games in providing a major platform for the nation's youth.
Underscoring the importance of continuous improvement for athletes, emphasizing the necessity of playing more matches and participating in more competitions to refine their skills, the Prime Minister reiterated that their government has always given top priority to this aspect in its policies. He highlighted that various sporting events under Khelo India—University Games, Youth Games, Winter Games, and Para Games—are held throughout the year at multiple levels nationwide. These consistent competitions, he remarked, boost athletes’ confidence and bring their talent to the forefront. Citing an example from cricket, the Prime Minister lauded Bihar’s own Vaibhav Suryavanshi for his outstanding performance in the IPL at such a young age. He emphasized that while Vaibhav’s hard work was crucial, the exposure to multiple competitions also played a key role in shaping his talent. The Prime Minister asserted that the more an athlete plays, the more they thrive. He remarked that the Khelo India Youth Games provide young athletes with an opportunity to understand the nuances of national-level sports and gain valuable experience.
Stressing that hosting the Olympics in India has been a long-cherished dream of every citizen, Shri Modi underlined India's efforts to bring the Olympics to the country in 2036, reaffirming the nation's commitment to strengthening its presence in international sports. He underscored the government's focus on identifying sporting talent at the school level and providing them with structured training. He remarked that initiatives like Khelo India and the Target Olympic Podium (TOP) scheme have contributed to building a robust sports ecosystem, benefiting thousands of athletes across Bihar and the rest of the country. He stressed the importance of giving athletes opportunities to explore diverse sports. He noted that Khelo India Youth Games has incorporated traditional and indigenous games like Gatka, Kalaripayattu, Kho-Kho, Mallakhamb, and even Yogasana to promote India's rich sporting heritage. Shri Modi also acknowledged the growing presence of Indian athletes in new and emerging sports. He highlighted recent commendable performances in disciplines such as Wushu, Sepak Takraw, Pencak Silat, Lawn Bowls, and Roller Skating. He recalled the historic moment when India's women’s team secured a medal in Lawn Bowls at the 2022 Commonwealth Games, bringing global recognition to the sport in India.
The Prime Minister highlighted the government's focus on modernizing India's sports infrastructure, noting that in the past decade, the sports budget has increased more than threefold, reaching approximately ₹4,000 crore this year, with a significant portion allocated to infrastructure development. He remarked that over 1,000 Khelo India Centers are operational across the country, including more than three dozen in Bihar. He emphasized that Bihar is benefiting from the Union and State governments, with the state government expanding several initiatives at its level. The Prime Minister acknowledged the establishment of the Khelo India State Centre of Excellence in Rajgir and institutions like Bihar Sports University and the State Sports Academy. He highlighted the ongoing construction of a Sports City along the Patna-Gaya Highway and the development of sports facilities in Bihar’s villages. He affirmed that the Khelo India Youth Games will further strengthen Bihar’s presence on the national sports map.
“The world of sports and its associated economy extend far beyond the playing field, sports are creating new avenues for employment and entrepreneurship for young individuals”, said Shri Modi. He noted various emerging fields such as physiotherapy, data analytics, sports technology, broadcasting, e-sports, and management, which offer diverse career opportunities. He remarked that young professionals could explore roles as coaches, fitness trainers, recruitment agents, event managers, sports lawyers, and media experts. “Today, a stadium is no longer just a venue for matches but has become a source of thousands of jobs”, stated Shri Modi, underlining the growing possibilities in sports entrepreneurship, with initiatives like the establishment of National Sports Universities and the integration of sports into mainstream education through the new National Education Policy. Shri Modi stressed the importance of sportsmanship in every aspect of life, highlighting how sports instill teamwork, collaboration, and perseverance. Encouraging the athletes, he urged them to perform at their best and represent the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as brand ambassadors. He expressed confidence that the athletes would carry fond memories from Bihar. He also encouraged those visiting from outside the state to savor the taste of Litti Chokha and Bihar’s famous Makhana.
Expressing hope that the Khelo India Youth Games would elevate both the spirit of sportsmanship and patriotism among the participants, the Prime Minister officially announced the commencement of the seventh edition of the Khelo India Youth Games.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Mansukh Mandaviya, Smt Raksha Khadse, Shri Ram Nath Thakur were present among other dignitaries at the event.