आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले हाइब्रिड एन्युइटी मोड (एचएएम) मा मेघालयको माव्लिङखुङ (शिलङ नजिक) देखि आसामको पञ्चग्राम (सिलचर नजिक) सम्मको 166.80 किलोमिटर (एनएच-6) को ग्रिनफिल्ड हाई-स्पीड करिडोरको विकासलाई अनुमोदन गरेको छ
करिडरको कुल पूँजीगत लागत 22,864 करोड रुपियाँ छ
30 APR 2025 4:05PM by PIB Gangtok
दिल्ली, 30 अप्रेल 2025
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले मेघालयको माव्लिङखुङ (शिलङ नजिक) देखि असमको पञ्चग्राम (सिलचर नजिक) सम्मको राष्ट्रिय राजमार्ग नम्बर 06 को 166.80 किलोमिटरको 4-लेनको ग्रिनफिल्ड पहुँच नियन्त्रित 166.80 किलोमिटरको विकास, रखरखाउ र व्यवस्थापनको प्रस्तावलाई 22,864 करोड रुपियाँको कुल पूँजीगत लागतमा अनुमोदन गरेको छ। परियोजनाको लमाइ 166.80 किलोमिटर छ, जुन मेघालय (144.80 किलोमिटर) र असम (22.00 किलोमिटर) मा पर्दछ।
प्रस्तावित ग्रीनफिल्ड हाई-स्पीड करिडोरले गुवाहाटीबाट सिलचर जाने ट्राफिकको सेवा स्तरमा सुधार गर्नेछ। यस करिडोरको विकासले त्रिपुरा, मिजोरम, मणिपुर र असमको बाराक उपत्यका क्षेत्रलाई मुख्य भूमि र गुवाहाटीबाट जोड्ने सम्पर्कमा सुधार गर्नेछ र यात्रा दूरी र यात्रा समय उल्लेखनीय रूपमा घटाउनेछ। यसको फलस्वरूप, राष्ट्रको रसद दक्षता वृद्धिमा योगदान पुर्‍याउनेछ।
यो करिडोरले असम र मेघालय बीचको सम्पर्कमा सुधार गर्नेछ र मेघालयको सिमेन्ट र कोइला उत्पादन क्षेत्रहरू हुँदै जाने क्रममा मेघालयमा उद्योगहरूको विकास सहित आर्थिक विकासलाई प्रोत्साहित गर्नेछ। यो करिडोरले गुवाहाटीलाई सिलचरसँग जोड्ने राम्रोसँग जोडिएको गुवाहाटी विमानस्थल, शिलङ विमानस्थल, सिलचर विमानस्थल (अवस्थित एनएच-06 को माध्यमद्वारा) बाट आउने राष्ट्रिय र अन्तर्राष्ट्रिय पर्यटकहरूलाई सेवा प्रदान गर्नेछ। यसले पूर्वोत्तरमा पर्यटकीय आकर्षणका रमणीय स्थलहरूलाई जोड्नेछ र पर्यटनलाई प्रवर्द्धन गर्नेछ।
यो महत्वपूर्ण पूर्वाधार परियोजनाले गुवाहाटी, शिलङ र सिलचर बीचको अन्तर-शहर सम्पर्क सुधार गर्नेछ जुन री भोई, पूर्वी खासी पहाड, पश्चिम जयन्तिया पहाड, मेघालयको पूर्वी जयन्तिया पहाड र असमको काचर जिल्ला हुँदै अवस्थित एनएच-06 मा भीडभाड कम गर्नेछ र पीएम गति शक्ति राष्ट्रिय गुरुयोजना अनुरूप यातायात पूर्वाधार विकासलाई बढावा दिनेछ।
परियोजना पङ्क्तिबद्धताले एनएच-27, एनएच-106, एनएच-206, एनएच-37 सहित प्रमुख यातायात करिडोरहरूसँग एकीकृत गर्दछ जसले गुवाहाटी, शिलोङ, सिलचर, डिएङपासोह, उम्मुलोङ, फ्रामेर, ख्लीरियाट, रताचेरा, उमकियाङ, कलैनलाई निर्बाध सम्पर्क प्रदान गर्दछ।
समाप्त भएपछि, शिलङ - सिलचर करिडोरले क्षेत्रीय आर्थिक विकासमा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्नेछ, गुवाहाटी, शिलङ, सिलचर, इम्फाल, ऐजवाल र अगरतला बीचको सम्पर्क सुधार गर्नेछ। यो परियोजना सरकारको आत्मनिर्भर भारतको दृष्टिकोणसँग मिल्दोजुल्दो छ, रोजगारी सिर्जना गर्दै पूर्वाधार बढाउँदै र मेघालय, असम, मणिपुर, मिजोरम र त्रिपुरामा सामाजिक-आर्थिक विकासलाई बढावा दिनेछ।
विशेषता
विवरण
परियोजनाको नाम
हायब्रिड वार्षिकी मोडमा मेघालयको माव्लिङखुङ (शिलोङ नजिक) देखि असमको पञ्चग्राम (सिलचर नजिक) सम्मको 166.80 किलोमिटर राष्ट्रिय राजमार्ग नम्बर 06 को विकास, रखरखाउ र प्रबन्धन
करिडोर
शिलङ - सिलचर (एनएच-06)
लमाइ (किमी)
166.8 किलोमिटर
कुल नागरिक लागत
रु. 12,087 करोड
जमिन अधिग्रहण लागत
रु. 3,503 करोड
कुल पूँजी लागत
रु. 22,864 करोड
मोड
हाइब्रिड वार्षिकी मोड (एचएएम)
प्रमुख सडकहरू जोडिएका
एनएच-27, एनएच-106, एनएच-206, एनएच-37, एनएच-07, एनएच-08, एनएच-09, एनएच-38
आर्थिक / सामाजिक / यातायात नोडहरू जोडिएका
विमानस्थलहरू: गुवाहाटी विमानस्थल, शिलङ विमानस्थल, सिलचर विमानस्थल
प्रमुख शहर / कस्बाहरू जोडिएका
गुवाहाटी, शिलङ, सिलचर, डिएङपासोह, उम्मुलोङ, फ्रामेर, ख्लीरियाट, रताचेरा, उमकियाङ, कालाइन।
रोजगारी सिर्जना सम्भावना
74 लाख मानव-दिन (प्रत्यक्ष) र 93 लाख मानव-दिन (अप्रत्यक्ष)
वित्तीय वर्ष-25 मा वार्षिक औसत दैनिक ट्राफिक (एएडीटी)
अनुमानित 19,000-20,000 यात्रु कार एकाइहरू (पीसीयू)।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of Greenfield High-Speed Corridor of 166.80 km (NH-6) from Mawlyngkhung (near Shillong) in Meghalaya to Panchgram (near Silchar) in Assam on Hybrid Annuity Mode (HAM)
Total capital cost of the corridor is Rs.22,864 crore
30 APR 2025 4:05PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal for Development, Maintenance and Management of 4-lane Greenfield Access Controlled 166.80 km of National Highway No. 06 from Mawlyngkhung (near Shillong) in Meghalaya to Panchgram (near Silchar) in Assam on Hybrid Annuity Mode as an access controlled greenfield High-Speed Corridor at a total capital cost of Rs.22,864 Crore. The project length of 166.80 km lies in Meghalaya (144.80 km) and Assam (22.00 km).
The proposed Greenfield high-speed corridor will improve the service level for the traffic moving from Guwahati to Silchar. The development of this corridor will improve the connectivity to Tripura, Mizoram, Manipur and the Barak Valley region of Assam from mainland and Guwahati with substantially reduced travel distance and travel time. This will, in turn, contribute to the enhancement of logistics efficiency of the nation.
The corridor will improve connectivity between Assam and Meghalaya and will spur economic development, including development of industries in Meghalaya, as it passes through cement and coal production areas of Meghalaya. This corridor will cater to the national and international tourists coming from well-connected Guwahati Airport, Shillong Airport, Silchar Airport (via existing NH-06) connecting Guwahati to Silchar. This would connect scenic places of tourist attraction in the North-East and promote tourism.
This critical infrastructure project will improve inter-city connectivity between Guwahati, Shillong & Silchar traverses through Ri Bhoi, East Khasi Hills, West Jaintia hills, East Jaintia hills in Meghalaya and Cachar district in Assam reduce congestion on existing NH-06 and enhance transport infrastructure development in line with the PM Gati Shakti National Master Plan.
The project alignment integrates with major transport corridors, including NH-27, NH-106, NH-206, NH-37 providing seamless connectivity to Guwahati, Shillong, Silchar, Diengpasoh, Ummulong, Phramer, Khlieriat, Ratachera, Umkiang, Kalain..
Upon completion, the Shillong - Silchar Corridor will play a pivotal role in regional economic growth, improving connectivity between Guwahati, Shillong, Silchar, Imphal, Aizawl and Agartala. The project aligns with the government’s vision of Atmanirbhar Bharat, enhancing infrastructure while generating employment and fostering socio-economic development in Meghalaya, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura.
Feature
Details
Project Name
Development, Maintenance and Management of 166.80 km of National Highway No. 06 from Mawlyngkhung (near Shillong) in Meghalaya to Panchgram (near Silchar) in Assam on Hybrid Annuity Mode
Corridor
Shillong - Silchar (NH-06)
Length (km)
166.8 Km
Total Civil Cost
Rs. 12,087 crore
Land Acquisition Cost
Rs. 3,503 crore
Total Capital Cost
Rs. 22,864 crore
Mode
Hybrid Annuity Mode (HAM)
Major Roads Connected
NH-27, NH-106, NH-206, NH-37, SH-07, SH-08, SH-09, SH-38
Economic / Social / Transport Nodes Connected
Airports: Guwahati Airport, Shillong Airport, Silchar Airport
Major Cities / Towns Connected
Guwahati, Shillong, Silchar, Diengpasoh, Ummulong, Phramer, Khlieriat, Ratachera, Umkiang, Kalain.
Employment Generation Potential
74 lakh man-days (direct) & 93 lakh man-days (indirect)
Annual Average Daily Traffic (AADT) in FY-25
Estimated at 19,000-20,000 Passenger Car Units (PCU)