মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়
য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রসিদেন্তগা লোয়ননা পাংথোকপা জোইন্ত প্রেস কনফরেন্স মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থমখিবা প্রেস স্তেৎমেন্তগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
28 FEB 2025 3:04PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রসিদেন্ত,
য়ুরোপিয়ন কোলেজ ওফ কম্মিসনর্স,
দেলিগেৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রসিদেন্ত অমসুং কোলেজ ওফ কম্মিসনর্সগী ভারত খোংচৎ অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি।
মসি য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী ভারত্তা লাকপা অহানবা খোংচৎ নত্তে, লৈবাক অমহেক্তদা য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী অসিগুম্বা মখলগী অহানবা কমপ্রিহেন্সিব এঙ্গেজমেন্তসু ওইরি। মসিগা লোয়ননা, মসি অনৌবা কম্মিসন অসিনা মখোয়গী অনৌবা তর্ম অসিদা চৎখিবা অহানবা খোঙচৎশিংগী মনুংদা অমনি। পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা, ঐহাক্না য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রসিদেন্ত অমসুং কোলেজ ওফ কম্মিস্নর্সপু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ই.য়ু.গী মরক্তা চহি তরাগী খুজিং অনিগী ওইবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি মহৌশাগী ওইবা অমসুং ওর্গানিক ওইবা অমনি। মসিগী য়ুম্ফম অসি থাজবা, দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা মান্নবা থাজবা, অমসুং চাউখৎপা অমসুং মান্নবা খুমাং চাউশিনবগী অমত্তা ওইবা ফিরেপনা শেমখিবনি।
ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙরাং অমসুং ঙসিগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী মিনিস্তরগী থাক্তা মীফম 20 রোম পাংথোকখ্রে। তোঙান তোঙানবা রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইস্যুশিংদা অখন্নবা অমসুং কান্নরবা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি। ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌখ্রে।
ঐখোয়না ত্রেদ, তেক্নোলোজী, ইনভেস্তমেন্ত, ইন্নোভেসন, গ্রীন গ্রোথ, সেক্যুরিতী, স্কিলিং অমসুং মোবিলিতীগী লমশিংদা তেংবাং পীননবা ব্লুপ্রিন্ত অমা শেমখ্রে। ঐখোয়না ঐখোয়গী তীমশিংদা চহি অসিগী অরোইবা ফাওবদা নাকন অনিমক্কী কান্নগদবা বাইলেতরেল ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিন্নবা খঙহনখ্রে।
মরুপশিং,
ইনভেস্তমেন্ত ফ্রেমৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইনভেস্তমেন্ত প্রোতেক্সন অমসুং GI এগ্রীমেন্তকী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী ৱাফমসু লৈখ্রে। তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভসনগী লমদা থাজবা অমসুং সেক্যুর ভেল্যু চেন অসি ঐখোয়গী অপুনবা প্রাইওরিতী অমনি।
সেমিকন্দক্তরশিং, AI, হাই পর্ফোমেন্স কম্প্যুতিং অমসুং 6Gদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা ঐখোয়না য়ানখি। ঐখোয়না স্পেস দাইলোগ অমা হৌদোক্নবা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ইকোলোজী অমসুং ইকোনোমীগী মরক্তা খল কাইহনদবা অসি ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ মঅমনি, অমসুং মসিগী মাইকৈ অসিদা ঐখোয়গী কোওপরেসন অসি মপাঙ্গল কনবা ওইরি। ঐখোয়না গ্রীন হাইদ্রোজেন ফোরম অমসুং ওফশোর ৱিন্দ ইনর্জী বিজিনেস সম্মিৎ পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরে। EV বেতরীশিং, মেরিন প্লাস্তিকশিং অমসুং গ্রীন হাইদ্রোজেনগী মতাংদা পুন্না রিসর্চ তৌগনি। ঐখোয়না সস্তেনেবল অর্বান দিবেলপমেন্তকীদমক ঐখোয়গী জোইন্ত প্লানসু মাংলোমদা পুখৎকনি।
কন্নেক্তিবিতীগী লমদা, ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকনোমিক কোরিদোর নৎত্রগা "IMEEC"বু মাংলোমদা পুখৎনবগীদমক অকনবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি " IMEECনা লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা মালেমগী কম্মর্স, তুং কোইনা চৎথগদবা গ্রোথ অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা ইঞ্জিন অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
মরুপশিং,
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা ঐখোয়গী হেনগৎলক্লিবা কোওপরেসন অসি ঐখোয়গী অমগা অমগা থাজবগী খুদম অমনি। সাইবর সেক্যুরিতী, মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং কাউন্তর তেরোরিজমদা ঐখোয়না মতেং পাংমিন্নগনি।
ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা শান্তি, সেক্যুরিতী, স্তেবিলিতী অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা অদুদা নাকল অনিমক্না য়ানখি। "ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিব"দা EUনা শরুক য়ানবা ৱারেপ লৌখিববু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং আফ্রিকাদা তুংকোইনা চৎকদবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকীদমক ত্রাইএঙ্গুলর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
মী অমগা অমগা শম্নবা হায়বসি ঐখোয়গী মরীগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা পোৎশক অমনি। ঙসি, ঐখোয়না ঐখোয়গী মরক্তা একাদেমিয়া, রিসর্চ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পার্তনরশিপশিং হেনগৎহন্নবা অনৌবা য়ানা ৱারোল অমদা য়ৌরে। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারতকী নহা ওইরিবা তেলেন্ত অমসুং য়ুরোপকী ইন্নোভেসন্না পুন্না ঙমখৈ লৈতবা ওইথোকপা য়াবশিং শেম্বা ঙমগনি।
ঐখোয়না EUগী অনৌবা ভিসা কেসকেদ রিজিমবু তরাম্না ওক্লি। মসিনা ভারতকী হৈ-শিংলবা নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বশিংবু হেন্না ফবা মওংদা শীজিন্নবা ঙমহনগনি।
ঙসি ঐখোয়না 2025গী মতুংগী মতমগীদমক ভারত-EU পার্তনরশিপকীদমক্তা অচৌবা অমসুং অম্বিসিয়স ওইবা রোদমেপ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে। মসি মথংগী ভারত-EU সম্মিৎ মনুংদা হৌদোক্লগনি।
এক্সিলেন্সী,
অদোমগী ভারত খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিদা অনৌবা ইথিল, ইনর্জী অমসুং থৌনা পীরি। খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী পান্দম অসিবু থবক ওইনা পাংথোকহনগদবা খ্বাইদগী চাউবা কেতালাইজরনি।
মথংগী ভারত-EU সম্মিৎকীদমক অদোমবু ভারত্তা তরাম্না ওকপগী খুদোংচাবা ফংলগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Ministry of External Affairs
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the Joint Press Conference with President of European Commission (February 28, 2025)
28 FEB 2025 3:04PM by PIB Delhi
Your Excellency, President of the European Commission,
European College of Commissioners,
Delegates,
Friends from the media,
Namaskar!
This visit of the President of the European Commission and the College of Commissioners to India is unprecedented.
This isn’t just the European Commission’s first visit to India, but also the first such comprehensive engagement of the European Commission in any single country. Also, this is one of the first visits of the new Commission in its latest term. On this historic occasion, I warmly welcome the President of the European Commission and the College of Commissioners to India.
Friends,
This two-decade long strategic partnership between India and EU is natural and organic. Its core is built on trust, a shared belief in democratic values, and a mutual commitment to prosperity and shared progress.
In this spirit, we have held almost 20 ministerial level meetings of different sectors between yesterday and today. Sincere and meaningful discussions were held on various regional and global matters. Many important decisions have been taken to elevate and accelerate our partnership.
We have prepared a blueprint for collaboration in the areas of Trade, Technology, Investment, Innovation, Green Growth, Security, Skilling and Mobility. We have directed our teams to conclude a mutually beneficial Bilateral Free Trade Agreement by the end of this year.
Friends,
To strengthen the investment framework, there has also been talk of moving forward on Investment Protection and GI Agreement. In the field of Technology and Innovation, a trusted and secure value chain is our common priority.
We have also agreed on increasing cooperation in semiconductors, AI, high performance computing and 6G. We have also decided to initiate a Space Dialogue.
Friends,
A balance between Ecology and Economy has been our shared commitment, and our cooperation in this direction has been strong. We have decided to conduct a Green Hydrogen Forum and Offshore Wind Energy Business Summit. Joint research shall be undertaken on EV Batteries, Marine plastics and Green hydrogen. We shall also take forward our Joint Plan on Sustainable Urban Development.
In the field of connectivity, concrete steps will be taken, to take forward the India - Middle East - Europe Economic Corridor or "IMEEC”. I firmly believe that "IMEEC” shall serve as an engine that drives global commerce, sustainable growth and prosperity in the days to come.
Friends,
Our growing cooperation on issues related to Defence and Security, is a symbol of our mutual trust. We will take forward our cooperation on Cyber Security, Maritime Security and Counter Terrorism.
Both sides agree on the importance of peace, security, stability and prosperity in the Indo-Pacific region. We welcome the decision of the EU to join the "Indo Pacific Oceans Initiative”. We will work together on Triangular Development projects for sustainable and inclusive development in the Indo-Pacific region and Africa.
Friends,
People-to-people connect is the strongest asset of our relationship. Today, we have reached a new agreement to increase academia, research and industry partnerships between us. I believe that India’s young talent and Europe’s innovation can together create limitless possibilities.
We welcome the new visa cascade regime of the EU. This will provide better mobility to the abilities of India’s talented youth.
Today, we have decided to create a bold and ambitious roadmap for the India-EU partnership for the period beyond 2025. It will be launched during the next India-EU Summit.
Excellency,
Your visit to India has given new momentum, energy and enthusiasm to our partnership. This journey is the biggest catalyst that will translate our ambition into action.
I eagerly look forward to the opportunity of welcoming you back to India for the next India-EU Summit.
Thank you very much.