বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
‘ইউৰোপীয় আয়োগ’-ৰ সভানেত্ৰীৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰদান কৰা বিবৃতিৰ ইংৰাজী অনুবাদৰ তৰ্জমা (২৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৫)
28 FEB 2025 3:04PM by PIB Guwahati
মহামান্য, ‘ইউৰোপীয় আয়োগ’ৰ সভানেত্ৰী মহোদয়া
‘ইউৰোপীয় আয়োগ’-ৰ আয়ুক্তমণ্ডলী,
প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
‘ইউৰোপীয় আয়োগ’-ৰ সভানেত্ৰী আৰু আয়ুক্তমণ্ডলীৰ এই ভাৰত ভ্ৰমণ নিতান্তই অভূতপূৰ্ব।
এয়া কেৱল ‘ইউৰোপীয় আয়োগ’ৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণেই নহয়, যিকোনো এখন দেশৰ সৈতে ‘ইউৰোপীয় আয়োগ’ৰ এনে ধৰণৰ এয়াই প্ৰথম ব্যাপক ব্যস্ততা। তদুপৰি, এই ভ্ৰমণ হৈছে নতুন আয়োগৰ শেহতীয়া কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ভ্ৰমণসমূহৰ অন্যতম। এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত মই ‘ইউৰোপীয় আয়োগ’ৰ সভানেত্ৰী আৰু আয়ুক্তমণ্ডলীক ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ‘ইউৰোপীয় ইউনিয়ন’ৰ মাজত এই দুই দশক ধৰি চলি থকা কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব হৈছে প্ৰাকৃতিক আৰু জৈৱিক। ইয়াৰ মূল ভাগ বিশ্বাস, গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ ক্ষেত্ৰত এক সহভাগী আস্থা, আৰু সমৃদ্ধি আৰু অংশীদাৰী প্ৰগতিৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত।
এই ভাৱনাৰে আমি কালিৰে পৰা আজিৰ ভিতৰত বিভিন্ন খণ্ডৰ প্ৰায় ২০ খন মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছোঁ। বিভিন্ন আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়ত আন্তৰিক আৰু অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে। আমাৰ অংশীদাৰিত্ব উন্নত আৰু ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
আমি বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি, বিনিয়োগ, উদ্ভাৱন, সেউজ বিকাশ, নিৰাপত্তা, দক্ষতা আৰু গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে এক আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছোঁ। আমি আমাৰ দলসমূহক এই বছৰৰ শেহৰ ফালে পাৰস্পৰিক ভাৱে লাভজনক ‘দ্বিপাক্ষিক মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি’ সম্পাদন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছোঁ।
বন্ধুসকল,
বিনিয়োগৰ পৰিকাঠামো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, ‘বিনিয়োগ সুৰক্ষা আৰু জিআই চুক্তি’ৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বিষয়েও আলোচনা হৈছে। প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশ্বস্ত আৰু সুৰক্ষিত মূল্য শৃংখলা হৈছে আমাৰ উমৈহতীয়া প্ৰাথমিকতা।
আমি অৰ্ধপৰিবাহী, এআই, উচ্চ প্ৰদৰ্শন কম্পিউটিং আৰু ৬জি-ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰসংগতো সন্মত হৈছোঁ। আমি ‘মহাকাশ সম্পৰ্কীয় আলোচনা’ আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
পৰিস্থিতি বিজ্ঞান আৰু অৰ্থনীতিৰ মাজত এক সন্তুলন হৈছে আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি, আৰু এই দিশত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী হৈছে। আমি এখন ‘সেউজ হাইড্ৰজেন ফ'ৰাম’ আৰু ‘অফশ্বৰ বায়ু শক্তি ব্যৱসায় সন্মিলন’ অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। ‘ইভি বেটাৰি’, ‘সামুদ্ৰিক প্লাষ্টিক’ আৰু ‘সেউজীয়া হাইড্ৰজেন’ সন্দৰ্ভত যুটীয়া গৱেষণা কৰা হ'ব। আমি বহনক্ষম নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ যুটীয়া পৰিকল্পনাও আগবঢ়াম।
সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত, ‘ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ’ বা "আইএমইইচি"ক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপ লোৱা হ'ব। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে "আইএমইইচি"য়ে এক ‘ইঞ্জিন’ হিচাপে কাম কৰিব যি অনাগত দিনবোৰত গোলকীয় বাণিজ্য, বহনক্ষম বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিৰ গতি বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বিষয়ত আমাৰ বৰ্ধিত সহযোগিতা আমাৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ প্ৰতীক। আমি চাইবাৰ নিৰাপত্তা, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিম।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শান্তি, নিৰাপত্তা, স্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ গুৰুত্বত দুয়োপক্ষই একমত। আমি ‘ইউৰোপীয় ইউনিয়ন’ৰ "ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰ উদ্যোগ"ত যোগদানৰ সিদ্ধান্তক স্বাগতম জনাইছোঁ। আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু আফ্ৰিকাত বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে ত্ৰিকোণীয়া উন্নয়ন প্ৰকল্পত একেলগে কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
জনসাধাৰণৰ মাজৰ পাৰস্পৰিক সংযোগ হৈছে আমাৰ সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী সম্পদ। আজি আমি আমাৰ মাজত শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উদ্যোগৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ বাবে এক নতুন চুক্তিত উপনীত হৈছো। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভা আৰু ইউৰোপৰ উদ্ভাৱনে একেলগে সীমাহীন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব পাৰিব।
আমি ‘ইউৰোপীয় ইউনিয়ন’ৰ নতুন ভিছা প্ৰণালীক স্বাগতম জনাইছোঁ। ই ভাৰতৰ প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্যক উন্নত গতিশীলতা প্ৰদান কৰিব।
আজি আমি ২০২৫ চনৰ পিছতো ‘ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ অংশীদাৰিত্ব’ৰ বাবে এক সাহসী আৰু উচ্চাকাংক্ষী পথ-পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। ইয়াক পৰৱৰ্তী ‘ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সন্মিলন’ৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা হ'ব।
মহামান্যা,
আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণে আমাৰ অংশীদাৰিত্বক নতুন গতি, শক্তি আৰু উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে। এই যাত্ৰা হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ অনুঘটক, যিয়ে আমাৰ উচ্চাকাংক্ষাক কাৰ্যলৈ ৰূপান্তৰ কৰিব।
পৰৱৰ্তী ‘ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সন্মিলন’ৰ বাবে ভাৰতলৈ আকৌ অহাৰ সময়ত আপোনাক আদৰণি জনাবলৈ মই আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰিম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Ministry of External Affairs
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the Joint Press Conference with President of European Commission (February 28, 2025)
28 FEB 2025 3:04PM by PIB Delhi
Your Excellency, President of the European Commission,
European College of Commissioners,
Delegates,
Friends from the media,
Namaskar!
This visit of the President of the European Commission and the College of Commissioners to India is unprecedented.
This isn’t just the European Commission’s first visit to India, but also the first such comprehensive engagement of the European Commission in any single country. Also, this is one of the first visits of the new Commission in its latest term. On this historic occasion, I warmly welcome the President of the European Commission and the College of Commissioners to India.
Friends,
This two-decade long strategic partnership between India and EU is natural and organic. Its core is built on trust, a shared belief in democratic values, and a mutual commitment to prosperity and shared progress.
In this spirit, we have held almost 20 ministerial level meetings of different sectors between yesterday and today. Sincere and meaningful discussions were held on various regional and global matters. Many important decisions have been taken to elevate and accelerate our partnership.
We have prepared a blueprint for collaboration in the areas of Trade, Technology, Investment, Innovation, Green Growth, Security, Skilling and Mobility. We have directed our teams to conclude a mutually beneficial Bilateral Free Trade Agreement by the end of this year.
Friends,
To strengthen the investment framework, there has also been talk of moving forward on Investment Protection and GI Agreement. In the field of Technology and Innovation, a trusted and secure value chain is our common priority.
We have also agreed on increasing cooperation in semiconductors, AI, high performance computing and 6G. We have also decided to initiate a Space Dialogue.
Friends,
A balance between Ecology and Economy has been our shared commitment, and our cooperation in this direction has been strong. We have decided to conduct a Green Hydrogen Forum and Offshore Wind Energy Business Summit. Joint research shall be undertaken on EV Batteries, Marine plastics and Green hydrogen. We shall also take forward our Joint Plan on Sustainable Urban Development.
In the field of connectivity, concrete steps will be taken, to take forward the India - Middle East - Europe Economic Corridor or "IMEEC”. I firmly believe that "IMEEC” shall serve as an engine that drives global commerce, sustainable growth and prosperity in the days to come.
Friends,
Our growing cooperation on issues related to Defence and Security, is a symbol of our mutual trust. We will take forward our cooperation on Cyber Security, Maritime Security and Counter Terrorism.
Both sides agree on the importance of peace, security, stability and prosperity in the Indo-Pacific region. We welcome the decision of the EU to join the "Indo Pacific Oceans Initiative”. We will work together on Triangular Development projects for sustainable and inclusive development in the Indo-Pacific region and Africa.
Friends,
People-to-people connect is the strongest asset of our relationship. Today, we have reached a new agreement to increase academia, research and industry partnerships between us. I believe that India’s young talent and Europe’s innovation can together create limitless possibilities.
We welcome the new visa cascade regime of the EU. This will provide better mobility to the abilities of India’s talented youth.
Today, we have decided to create a bold and ambitious roadmap for the India-EU partnership for the period beyond 2025. It will be launched during the next India-EU Summit.
Excellency,
Your visit to India has given new momentum, energy and enthusiasm to our partnership. This journey is the biggest catalyst that will translate our ambition into action.
I eagerly look forward to the opportunity of welcoming you back to India for the next India-EU Summit.
Thank you very much.