ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
12 FEB 2025 7:35PM by PIB Bhubaneswar
ଫେବୃଆରୀ ୧୦ ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀଠାରେ 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା "(ପିପିସି) ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅନୌପଚାରିକ କିନ୍ତୁ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଉପସ୍ଥିତ ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା; ଚାପରେ ନିପୁଣତା; ନିଜ‌େ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା କରିବା; ନେତୃତ୍ୱର କଳା; ପୁସ୍ତକ ବାହାରେ-୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି; ସକାରାତ୍ମକ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଭାବ ବିନିମୟ ଅଧିବେଶନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତାର ସହିତ ଏକାଡେମିକ୍ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ରଣନୀତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଆଜି ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଅଭିନେତ୍ରୀ ତଥା ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା "ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୬୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ଭାବ ବିନିମୟ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କିପରି ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଦୀପିକା ସେୟାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ସଂଘର୍ଷରୁ ସେ ଶିଖିଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ନିଜର ଚାପ ପରିଚାଳନା କୌଶଳ ବାଣ୍ଟି ସେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବେ ନିଦର‌େ ଶ‌ୋଇବା, ପ୍ରାକୃତିକ ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ ଏବଂ ତାଜା ପବନରେ ବାହାରେ ସମୟ ବିତାଇବା ଏବଂ ଚାପକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଦୈନନ୍ଦିନ ରୁଟିନ୍ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ହେଉଛି ସଫଳତାର ଚାବିକାଠି। ବିଫଳତାକୁ ଶିକ୍ଷଣର ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସେ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା-"ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ନେଭର୍ ସପ୍ରେସ୍" କୁ ଦୋହରାଇ ଦୀପିକା ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସାହାଯ୍ୟ ମାଗିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଲେଖି ମଞ୍ଚରେ ଏକ ବୋର୍ଡରେ ଲଗାଇଥିଲ‌େ, ଆତ୍ମ-ସଚେତନତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୃଢ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଣଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ସେ ୫୪୩୨୧ ନାମକ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଲାଇଭ୍ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡିଂ ଅଧିବେଶନ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ, ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଏକାଗ୍ରତାର‌େ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ କୌଶଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଛାତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୀପିକା ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରି ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସିବିଏସ୍ଇ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜଣେ ଛାତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଲୋଚନାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲା ।
ପିପିସିର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ, ଚଳିତ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ଥିତିର ଉଦାହରଣ, ଶିକ୍ଷାର ସାମୂହିକ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସୈନିକ ସ୍କୁଲ, ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସିବିଏସ୍ଇ ଏବଂ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ରେ ଅତିରିକ୍ତ ଛଅଟି ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଖ୍ୟାତିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରି ଜୀବନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦିଗ ଉପରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧ୍ୟାୟ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବ ।
ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍କ https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
ଦ୍ବିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍କ : https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew

Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with students during the 1st episode of Pariksha Pe Charcha 2025
Deepika Padukone participates in 2nd episode of Pariksha Pe Charcha 2025
12 FEB 2025 7:35PM by PIB Delhi
On 10th February 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with students at Sunder Nursery, New Delhi, during the first episode of the 8th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). In this informal yet insightful session, the Prime Minister engaged with students from across the country, discussing a variety of topics. The 36 students present learned from the Prime Minister valuable lessons on Nutrition and Wellness; Mastering Pressure; Challenging Oneself; The Art of Leadership; Beyond Books – 360º Growth; Finding Positives and more. This interactive session provided students with valuable insights and practical strategies to navigate academic challenges with confidence and a growth mind set.
Today, renowned actor and mental health champion Deepika Padukone participated in the second episode of the 8th edition of Pariksha Pe Charcha. Around 60 students attended the interactive session.
Deepika shared how addressing mental health challenges can be empowering and spoke about the valuable lessons she learned from her own struggles. Sharing her stress management strategies, she emphasized the importance of getting enough sleep, spending time outdoors in natural sunlight and fresh air, and maintaining a healthy daily routine to effectively reduce stress. She further emphasized that self-confidence and a positive mind set are key to success. Encouraging students to see failures as learning opportunities, she inspired them to keep moving forward with determination.
Reiterating Prime Minister Shri Narendra Modi’s message—"Express, Never Suppress"—Deepika stressed the importance of seeking help when needed. She engaged with students in an interactive activity, where they wrote down their strengths and pinned them on a board on the stage, reinforcing the significance of self-awareness and recognizing one’s strengths. She conducted a live grounding session through an activity called 54321, demonstrating a technique to improve concentration during exams.
Students physically present at the program posed their queries, and Deepika responded by drawing from her personal experiences, offering valuable insights and practical advice. Additionally, a student from an international CBSE school also had the opportunity to ask a question, further enriching the discussion with a wider perspective.
The 8th edition of PPC had set a new benchmark. With over 5 crore participation, this year’s program exemplifies its status as a Jan Andolan, inspiring collective celebration of learning. For the episode with the Prime Minister, 36 students from all State and UT were selected from State/UT Board Government schools, Kendriya Vidyalaya, Sainik School, Eklavya Model Residential School, CBSE and Navodaya Vidyalaya. Pariksha Pe Charcha 2025 will feature additional six insightful episodes, bringing together renowned personalities from diverse fields to guide students on essential aspects of life and learning. Each episode will address key themes:
Link to watch the 1st episode: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
Link to watch the 2nd episode: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew