ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা হিচাপে পৰিগণিত ভাৰত ; ২০১৪ চনত এই ক্ষেত্ৰ খনত থকা ২টা গোটৰ পৰা আজি দেশজুৰি ৩০০ৰো অধিক গোট কাৰ্যক্ষম হৈ আছে: শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
আমদানিৰ পৰা নিজৰ ভৰিত থিয় দিয়ালৈ : ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা ৯৯.২% মোবাইল ফোন এতিয়া স্থানীয়ভাৱে নিৰ্মিত, এইবোৰৰ উৎপাদন মূল্য ৪,২২,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২০২৪ চনত ৰপ্তানিৰ মূল্যই ১,২৯,০০০ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে
‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ই চাৰ্জাৰ, বেটাৰী পেকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কেমেৰা মডিউল, ডিছপ্লে মডিউল আদিলৈকে মূল ইলেক্ট্ৰ'নিকছসমূহ ঘৰুৱাভাবে উৎপাদন কৰাj যাত্ৰাক আগুৱাই নিছে
ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী চিপ আৰু সংশ্লিষ্ট উপাদানৰ বিকাশৰ বিষয়ত শক্তিশালী গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উৎপাদনৰ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰি তুলিবলৈ সক্ষম হৈছে
04 FEB 2025 5:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ দৃষ্টিভংগীয়ে ভাৰতক বিশ্বব্যাপী উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছে। আৰম্ভণিৰ এটা দশকৰ ভিতৰতে মেক ইন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীয়ে কেৱল আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক আগুৱাই নিয়াই নহয়, উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ই চাকৰিৰো সৃষ্টি কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰ'নিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি, ৰে'ল আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে বিগত দশকত ভাৰতৰ মোবাইল ফোন আৰু ইলেক্ট্ৰ'নিকছ উৎপাদন খণ্ডৰ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ত তথ্য প্ৰকাশ কৰি কৰি এনেদৰে কয়।
আমদানিৰ পৰা নিজৰ ভৰিত নিজে থিয় দিয়ালৈ : ভাৰতৰ মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ খণ্ডৰ উত্তৰণ
ভাৰতে মোবাইল ফোন আৰু ইলেক্ট্ৰ' নিকছ সামগ্ৰী উৎপাদনত লক্ষ্যণীয় অগ্ৰগতি লাভ কৰি বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহৎ মোবাইল ফোন উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ২০১৪ চনত ভাৰতত মাত্ৰ ২টা মোবাইল ফোন উৎপাদন গোট আছিল , সেয়া প্ৰসাৰিত হৈ আজি এইখণ্ড়ত দেশ খনে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে, এতিয়া দেশত ৩০০ৰো অধিক মোবাইল ফোন উৎপাদন গোটে ৰ গৌৰৱেৰে মূৰ দাঙি উঠিছে৷ যিয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডটোত এক উল্লেখযোগ্য সম্প্ৰসাৰণৰ কথাই প্ৰতিফলিত কৰিছে৷
২০১৪ -১৫ চনত ভাৰতত বিক্ৰী হৈ থকা মোবাইল ফোনবোৰৰ মাত্ৰ ২৬%হে দেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, বাকীবোৰ আমদানি কৰা হৈছিল। কিন্তু এতিয়া উল্লেখনীয় কথাটো হৈছে এয়াই যে আজি ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা মোবাইল ফোনসমূহৰ ৯৯.২% ই ভাৰতত নিৰ্মিত। মোবাইল ফোনসমূহৰ উৎপাদন মূল্য ২০১৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ১৮,৯০০ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪,২২,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে
ভাৰতত বছৰি ৩২৫ৰ পৰা ৩৩০ কোটিতকৈ অধিক মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ হৈ আছে আৰু গড়ে ভাৰতত প্ৰায় এক বিলিয়ন মোবাইল ফোন ব্যৱহাৰ হৈ আছে। ভাৰতীয় মোবাইল ফোনসমূহে ঘৰুৱা বজাৰখন কাৰ্যতঃ পৰিপূৰ্ণ কৰি তুলিছে আৰু ইয়াৰ লগতে মোবাইল ফোনসমূহৰ ৰপ্তানিও পৰিমাণো যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনত প্ৰায় মোবাইল ফোনৰ ৰপ্তানিৰ প্ৰসংগটো একপ্ৰকাৰ অস্তিত্বহীন আছিল যদিও এতিয়া ১,২৯,০০০ কোটি টকাতকৈয়ো অধিক মূল্যৰ মোবাইল ফোন ৰপ্তানি কৰিবলৈ ভাৰত সক্ষম হৈ উঠিছে৷
ইলেক্ট্ৰ'নিক্স উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰখনত চাকৰি সৃষ্টিৰ এটা দশক
এই খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণে নিয়োগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ এক উল্লেখনীয় কাৰক হিচাপে পৰিগণিত হৈছে৷ যাৰ ফলত এই দশকত ইলেক্ট্ৰ'নিক্স উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰায় ১২ লাখ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। এই কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগসমূহে অসংখ্য পৰিয়ালৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা উন্নীত কৰাই নহয়, দেশৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থাৰ উত্তৰণতো বিশেষভাবে অৰিহণা যোগাইছে।
ইলেক্ট্ৰ'নিক্স উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰখনত সফলতাৰ এই মাইলৰ খুঁটিসমূহ লাভ কৰাত ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এনে পদক্ষেপে জটিল উপাদানসমূহৰ লগতে আন উপাদান যেনে চাৰ্জাৰ, বেটাৰী পেক, সকলো ধৰণৰ মেকানিক্স, ইউএছবি কেবল আৰু লিথিয়াম আয়ন চেল, স্পীকাৰ আৰু মাইক্ৰ’ফোন, ডিছপ্লে এছেম্বলিং আৰু কেমেৰা মডিউলৰ দৰে অধিক জটিল উপাদানসমূহ ঘৰুৱাভাবে উৎপাদন কৰাত দেশক সক্ষম কৰি তুলিছে ৷
আগলৈ এই খণ্ডৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য শৃংখলক শক্তিশালী কৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব দিয়া হ’ব, বিশেষকৈ উপাদান আৰু অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এনে পৰিৱৰ্তনে দেশৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বিশ্ব ইলেক্ট্ৰ'নিকছ বজাৰত ভাৰতক আগশাৰীৰ প্ৰতিযোগী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত বহুলাংশে সহায় কৰিব ৷
মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰা: ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰ'নিকছ উৎপাদনক আগুৱাই নিয়া
শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে উল্লেখ কৰে যে এতিয়া মূল্য শৃংখলক শক্তিশালী কৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, য’ত সূক্ষ্ম উপাদান আৰু অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ বিষয়ত অধিক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে৷ ইয়াৰ জড়িয়তে ইলেক্ট্ৰ'নিক উপাদান পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ থলুৱা বিকাশ নিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বিশ্বজুৰি ইলেক্ট্ৰ'নিকছৰ আগশাৰীবজাৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী হৈ পৰিব ।
১৯৫০ চনৰ পৰা ১৯৯০ চনৰ ভিতৰত কেতবোৰ নিষেধাজ্ঞামূলক নীতিয়ে এই খণ্ডৰ উৎপাদনক স্তব্ধ কৰি পেলাইছিল। কিন্তু ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ই মূল্য শৃংখলৰ গভীৰতালৈ গৈ প্ৰয়োজনীয় উপাদান আৰু চিপৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰি পূৰ্বৰ সেই সমগ্ৰ ধাৰাটোকে ওলোটাই দিছে৷
দেশত অৰ্ধপৰিবাহীৰ নিৰ্মাণৰ ভিত্তি স্থাপন কৰাটো মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছে৷ যাক ভাৰতে ছয় দশকৰো অধিক সময় ধৰি লাভ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান (India Semiconductor Mission) আৰু এইক্ষেতত অনুমোদন লাভ কৰা পাঁচটা ডাঙৰ প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণিৰ লগে লগে, মাইক্ৰনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টাটা ইলেক্ট্ৰ'নিক্সৰ দুটা প্ৰকল্প, চিজি পাৱাৰৰ এটা প্ৰকল্প আৰু শেষৰটো প্ৰকল্প কেনছৰ জড়িয়তে ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহীৰ প্ৰকৃত উৎপাদনৰ ভিত্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
মেক ইন ইণ্ডিয়াই ভাৰতৰ নতুন অৰ্থনৈতিক যুগক গঢ় দিছে
খেলনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মোবাইল ফোন, প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইভি মটৰলৈকে, এই সকলোবোৰে উৎপাদন এতিয়া পুনৰ ভাৰতলৈ স্থানান্তৰিত হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতক বিশ্বব্যাপী উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ গ্ৰহণ কৰা অংগীকাৰক মেক ইন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীয়ে বাস্তৱায়িত কৰাৰ লগতে দেশৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক আগুৱাই লৈ গৈছে৷ ফলত উৎপাদন বৃদ্ধি হৈছে আৰু নতুন নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে৷ ই দেশৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা টনকিয়াল হৈ পৰাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।

Ministry of Electronics & IT
India rises to become the World's 2nd largest mobile manufacturer; From 2 units in 2014, over 300 units are operational nationwide today: Sh. Ashwini Vaishnaw
From Imports to Independence: 99.2% of Mobile Phones sold in India now made locally, Manufacturing Value soars to ₹4,22,000 crore with exports crossing ₹1,29,000 Cr in 2024
'Make in India' has driven the domestic production of key electronics ranging from chargers, battery packs to camera modules, display modules etc.
India is shifting gears by deepening the value chain of manufacturing with a strong focus on the development of semiconductor chips and finer components
04 FEB 2025 5:03PM by PIB Delhi
Prime Minister’s ‘Make In India’ vision is helping India become a global manufacturing hub. The Make in India program within a decade of its launch is not only driving our self-reliance, and boosting production but also creating jobs. Sharing data in this regard the Union Minister for Electronics and Information Technology, Railways and Information & Broadcasting Sh. Ashwini Vaishnaw highlighted the remarkable transformation of India's mobile and electronics manufacturing sector in the last decade.
From Import to Independence: India's rise in Mobile Manufacturing
India has made significant progress in mobile and electronics manufacturing and become the world’s 2nd largest mobile manufacturing country. In 2014, India had only 2 mobile manufacturing units but fast forward to today, the nation boasts over 300 manufacturing units, underscoring a significant expansion in this vital sector.
In 2014 -15 only 26% of the mobile phones which were being sold in India were made in India, the rest were being imported. It is worth mentioning that today, 99.2% of all mobile phones which are sold in India are made in India. The manufacturing value of mobile phones has surged from ₹18,900 crore in FY14 to a staggering ₹4,22,000 crore in FY24.
More than 325 to 330 million mobile phones a year are being manufactured in India and on average there are about a billion mobile phones in use in India. Indian mobile phones have virtually saturated the domestic market and that's there's a substantial uptick in the exports of mobile phones. The exports, which were almost non-existent in 2014, have now surpassed ₹1,29,000 crore.
A Decade of Job Creation in Electronics Manufacturing
The sector's expansion has also been a major employment driver, creating approximately 12 lakh direct and indirect jobs over the decade. These employment opportunities have not only uplifted the economic status of numerous families but also contributed to the socio-economic fabric of the country.
The 'Make in India' initiative has been pivotal in achieving these milestones. It has enabled the domestic production of critical components and sub-assemblies such as chargers, battery packs, mechanics of all types, USB cables, and more complex components like Lithium Ion Cells, speaker and microphones, display assemblies and camera modules.
Looking forward, the focus will intensify on advancing deeper into the value chain, particularly in the production of components and semiconductors. This shift is part of a broader strategy to enhance self-reliance and establish India as a leading player in the global electronics market.
Deepening the Value Chain: Advancing India's Electronics Manufacturing
Sh. Ashwini Vaishnaw mentioned that the focus is now on advancing deeper into the value chain, with an increased emphasis on fine components and semiconductor production, thereby ensuring the indigenous development of the electronic component ecosystem. This will bolster India’s stance as a leading electronics market globally.
Between 1950 and 1990, restrictive policies stifled manufacturing. However, 'Make in India' is reversing that trend by moving deeper into the value chain and increasing the production of components and chips.
The setting up a semiconductor manufacturing base in the country has been an important part of Make in India, which India has been attempting to achieve for over six decades. With the launch of the India Semiconductor Mission and the five major projects which have been approved, starting with Micron, the two projects by Tata Electronics, the one project by CG Power, and the last project by Keynes, a real manufacturing base of semiconductors in this country is being established in India.
Make In India shaping the new economic era
From toys to mobile phones, defence equipment to EV motors, production is shifting back to India. The 'Make In India' vision of the Prime Minister of India Sh. Narendra Modi is to make India a global manufacturing hub. The Make in India program is driving self-reliance, boosting production, and creating jobs, thereby contributing significantly to the nation's economic fortitude.