इलेक्ट्रोनिक्स र आईटी मन्त्रालय
भारत विश्वको दोस्रो सबैभन्दा बृहत मोबाइल निर्माता बनेको छ - 2014 मा 2 एकाइबाट बढेर आज देशभरी 300 भन्दा धेरै एकाइले काम गरिरहेको छ : अश्विनी वैष्णव
आयातबाट स्वतन्त्रतासम्म : भारतमा बिक्ने 99.2% मोबाइल फोन अब स्थानीय स्तरमा नबाइन्छ, विनिर्माण मूल्य बढेर ₹4,22,000 करोड पुगेको छ भने 2024 मा निर्यातले ₹1,29,000 करोड पार गरेको थियो
“मेक इन इण्डिया”ले चार्जर, ब्याट्री प्याकदेखि लिएर क्यामेरा मोड्युल, डिस्प्ले मोड्युल आदि प्रमुख ईलेक्ट्रनिक्सको घरेलु उत्पादनलाई बढावा दिएको छ
भारतले सेमी कण्डक्टर चिप्स र मिहिन कलपूर्जाको विकासमाथि ध्यान दिनका साथै विनिर्माणको मूल्य शृङ्खला सृदृढ बनाई आफ्नो दिशा परिवर्तित गरिरहेको छ
04 FEB 2025 5:03PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्रीको “मेक इन इण्डिया” दृष्टिकोणले भारतलाई वैश्विक विनिर्माण केन्द्र बन्न मद्दत गरिरहेको छ। यहाँ शुरु भएको एक दसकभितिर मेक इन इण्डिया कार्यक्रमले हाम्रो आत्मनिर्भरता मात्र नबढाएर उत्पादनलाई पनि बढावा दिनका साथमा रोजगार पनि सिर्जना गरिरहेको छ। यस सम्बन्धमा डाटा साझा गर्दै केन्द्रिय ईलेक्ट्रनिक्स एवं सूचना प्रौद्योगिकी, रेलवे तथा सूचना एवं प्रसराण मन्त्री अश्विनी वैष्णवले बितेको दसकमा भारतको मोबाइल र ईलेक्ट्रनिक्स विनिर्माण क्षेत्रमा उल्लेखनीय परिवर्तन आएको उजागर गरे।
आयातदेखि स्वतन्त्रतासम्म – मोबाइल विनिर्माणमा भारतको उदय
भारतले मोबाइल अनि ईलेक्ट्रनिक्स विनिर्माणमा उल्लेखनीय प्रगति गर्नका साथै विश्वको दोस्रो बृहत् मोबाइल विनिर्माण देश बनेको छ। 2014 सम्म भारतमा केवल 2 मोबाइल विनिर्माण एकाइ थियो, तर आझ देशमा 300- भन्दा धेरै विनिर्माण एकाइ छन्, जसले यस महत्त्वपूर्ण क्षेत्रमा उल्लेखनीय विस्तारलाई रेखाङ्कित गर्दछ।
वर्ष 2014-15 मा भारतमा बिक्री हुने केवल 26 प्रतिशत मोबाइल फोन भारतमा निर्माण हुन्थ्यो र रहल आयात गरिन्थ्यो। उल्लेखनीय कुरा के छ भने आज भारतमा बिक्री हुने 99.2 प्रतिशत मोबाइल फोन भारतमै बन्दछ। मोबाइल फोनको विनिर्माण मूल्य ₹18,900 करोडबाट बढेर वित्त वर्ष 2024 मा ₹4,22,000 करोड पुगेको छ।
भारतमा हरेक वर्ष 325 देखि 330 मिलियनभन्दा धेरै मोबाइल फोन बनाइन्छ र औसत भारतमा करिबल एक बिलियन मोबाइल फोन उपयोगमा छन्। भारतीय मोबाइल फोनले घरेलु बजारलाई करिब परिपूर्ण गरिदिएको छ र यसै कारण मोबाइल फोनको निर्यातमा धेरै वृद्धि भएको छ। 2014 मा निर्यात शून्य बराबर थियो जुन आज ₹1,29,000 करोडभन्दा धेरै पुगेको छ।
ईलेक्ट्रनिक्स विनिर्माणमा रोजगार सिर्जनाको एक दसक
यस क्षेत्रको विस्तार रोजगारको प्रमुख स्रोत पनि रहेको छ, जसले विगत एक दसकमा करिब 12 लाख प्रत्यक्ष अनि परोक्ष रोजगार सिर्जना गरेको छ। यी रोजगार अवसरहरूले कैयौं परिवारको आर्थिक स्थिति मात्र नसुधारेर देशको सामाजिक-आर्थिक तानाबानामा पनि योगदान दिएका छन्।
यो कोशेढुङ्गा हासिल गर्न मेक इन इण्डिया पहलको महत् भूमिका रहेको छ। यस अन्तर्गत चार्जर, ब्याट्री प्याक, सबै प्रकारको मेकानिक्स, युएसबी केबल जस्ता महत्त्वपूर्ण कलपूर्जा अनि उप-एसेम्बलीको घरेलु उत्पादनलाई सक्षम बनाएको छ र लिथियम आयन सेल, स्पीकर अनि माइक्रोफोन, डिस्प्ले एसेम्बली र क्यामेरा मोड्युल जस्ता बढी जटिल घटकरको उत्पादन गरिँदैछ।
भविष्यमा मूल्य शृङ्खला लगायत बढी गहिराईका साथ अघि बढ्न ध्यान केन्द्रित गरिनेछ। विशेष गरी कलपूर्जा अनि अर्धचालकको उत्पादनमा। यो परिवर्तन आत्मनिर्भरता बढाउन र भारतलाई वैश्विक ईलेक्ट्रिक्स बजारको पङ्क्तिमा पहिलो स्थानमा स्थापित गर्ने रणनीतिको अंश हो।
मूल्य शृङ्खलालाई गहन बनाउनु :ल भारतको ईलेक्ट्रनिक्स विनिर्माणलाई अघि बढाउनु
अब मूल्य शृङ्खलामा अझ गहिराईका साथ अघि बढ्नमाथि ध्यान केन्द्रित गरिने र यसमा उत्तम कलपूर्जा अनि सेमीकण्डक्टर उत्पादनमाथि बढी जोड दिइरहेको उल्लेख गर्दै यो ईलेक्ट्रनिक कलपूर्जा ईकोसिस्टम स्वदेशमा विकसित हुने सुनिश्चित गर्नुरहेको केन्द्रिय मन्त्री अश्विनी वैष्णवले बताए। यसबाट वैश्विक स्तरमा एउटा अग्रणी ईलेक्ट्रनिक्स बजारका रूपमा भारतको स्थिति प्रबल हुने उनले बताए।
1950 देखि 1990 बीच प्रतिबन्धात्मक नीतिहरूले विनिर्माण बाधित गरेको थियो। तथापि, मेक इन इण्डियाले मूल्य शृङ्खलामा गहिराइका साथ प्रवेश गरी घटक अनि चिप्सहरूको उत्पादन बढाएर यस प्रवृत्तिलाई उल्ट्याएको उनले बताए।
देशमा सेमी कण्डक्टर विनिर्माण आधार स्थापित गर्नु मेक इन इण्डियाको महत्त्वपूर्ण अंश रहेको र यो भारतले 6 दसकदेखि हासिल गर्ने प्रयास गरिरहेको छ। भारत सेमीकण्डक्टर मिशनको शुभारम्भका साथमा स्वीकृत गरिएका पाँच प्रमुख परियोजनाका साथ माइक्रोनबाट शुरु हुँदै टाटा ईलेक्ट्रनिक्सको दुईवटा परियोजना, सीजी पावरको एउटा परियोजना र कीन्सको अन्तिम परियोजनाका साथ सेमीकण्डक्टरको वास्तविक विनिर्माण आधार भारतमा स्थापित गरिँदैछ।
मेक इन इण्डियाले नयाँ आर्थिक युगलाई आकार दिइरहेको छ
खेलौनादेखि लिएर मोबाइल फोन, रक्षा उपकरणदेखि लिएर ईभी मोटरसम्म, उत्पादन भारतमा फर्किआउँदैछ। भारतका प्रधानमन्त्रीको “मेक इन इण्डिया” परिकल्पना भारतलाई वैश्विक विनिर्माण केन्द्र बनाउनु रहेको छ। मेक इन इण्डिया कार्यक्रमले आत्मनिर्भरतालाई बढावा दिनका साथमा उत्पादनलाई टेवा दिँदै रोजगार सिर्जना गरिरहेको छ, जसबाट देशको आर्थिक सुदृढतामा महत्त्वपूर्ण योगदान पुगिरहेके छ।

Ministry of Electronics & IT
India rises to become the World's 2nd largest mobile manufacturer; From 2 units in 2014, over 300 units are operational nationwide today: Sh. Ashwini Vaishnaw
From Imports to Independence: 99.2% of Mobile Phones sold in India now made locally, Manufacturing Value soars to ₹4,22,000 crore with exports crossing ₹1,29,000 Cr in 2024
'Make in India' has driven the domestic production of key electronics ranging from chargers, battery packs to camera modules, display modules etc.
India is shifting gears by deepening the value chain of manufacturing with a strong focus on the development of semiconductor chips and finer components
04 FEB 2025 5:03PM by PIB Delhi
Prime Minister’s ‘Make In India’ vision is helping India become a global manufacturing hub. The Make in India program within a decade of its launch is not only driving our self-reliance, and boosting production but also creating jobs. Sharing data in this regard the Union Minister for Electronics and Information Technology, Railways and Information & Broadcasting Sh. Ashwini Vaishnaw highlighted the remarkable transformation of India's mobile and electronics manufacturing sector in the last decade.
From Import to Independence: India's rise in Mobile Manufacturing
India has made significant progress in mobile and electronics manufacturing and become the world’s 2nd largest mobile manufacturing country. In 2014, India had only 2 mobile manufacturing units but fast forward to today, the nation boasts over 300 manufacturing units, underscoring a significant expansion in this vital sector.
In 2014 -15 only 26% of the mobile phones which were being sold in India were made in India, the rest were being imported. It is worth mentioning that today, 99.2% of all mobile phones which are sold in India are made in India. The manufacturing value of mobile phones has surged from ₹18,900 crore in FY14 to a staggering ₹4,22,000 crore in FY24.
More than 325 to 330 million mobile phones a year are being manufactured in India and on average there are about a billion mobile phones in use in India. Indian mobile phones have virtually saturated the domestic market and that's there's a substantial uptick in the exports of mobile phones. The exports, which were almost non-existent in 2014, have now surpassed ₹1,29,000 crore.
A Decade of Job Creation in Electronics Manufacturing
The sector's expansion has also been a major employment driver, creating approximately 12 lakh direct and indirect jobs over the decade. These employment opportunities have not only uplifted the economic status of numerous families but also contributed to the socio-economic fabric of the country.
The 'Make in India' initiative has been pivotal in achieving these milestones. It has enabled the domestic production of critical components and sub-assemblies such as chargers, battery packs, mechanics of all types, USB cables, and more complex components like Lithium Ion Cells, speaker and microphones, display assemblies and camera modules.
Looking forward, the focus will intensify on advancing deeper into the value chain, particularly in the production of components and semiconductors. This shift is part of a broader strategy to enhance self-reliance and establish India as a leading player in the global electronics market.
Deepening the Value Chain: Advancing India's Electronics Manufacturing
Sh. Ashwini Vaishnaw mentioned that the focus is now on advancing deeper into the value chain, with an increased emphasis on fine components and semiconductor production, thereby ensuring the indigenous development of the electronic component ecosystem. This will bolster India’s stance as a leading electronics market globally.
Between 1950 and 1990, restrictive policies stifled manufacturing. However, 'Make in India' is reversing that trend by moving deeper into the value chain and increasing the production of components and chips.
The setting up a semiconductor manufacturing base in the country has been an important part of Make in India, which India has been attempting to achieve for over six decades. With the launch of the India Semiconductor Mission and the five major projects which have been approved, starting with Micron, the two projects by Tata Electronics, the one project by CG Power, and the last project by Keynes, a real manufacturing base of semiconductors in this country is being established in India.
Make In India shaping the new economic era
From toys to mobile phones, defence equipment to EV motors, production is shifting back to India. The 'Make In India' vision of the Prime Minister of India Sh. Narendra Modi is to make India a global manufacturing hub. The Make in India program is driving self-reliance, boosting production, and creating jobs, thereby contributing significantly to the nation's economic fortitude.