বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় ডাকে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিবঃ নিৰ্মলা সীতাৰমণ
ভাৰতৰ ডাক সেৱাসমূহ সম্প্ৰসাৰিত কৰি ইয়াত ডিবিটি, ক্ষুদ্ৰ প্ৰতিষ্ঠানলৈ ঋণ সেৱা, অন্যান্যৰ লগতে বীমা আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব
বিশ্বকৰ্মা, মহিলা, আত্ম সহায়ক গোট, এমএছএমই ইত্যাদিৰ বৰ্ধিত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ভাৰতীয় ডাকক এটা বৃহৎ ৰাজহুৱা লজিষ্টিক সংস্থা হিচাপে ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব
01 FEB 2025 12:57PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাজেট দাখিল কৰি কয় যে ভাৰতৰ লগতে গ্ৰাম্য অঞ্চলত বিস্তৃত ১.৫ লাখ ডাকঘৰৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য বিত্তীয় ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা হ’ব। তেওঁ ইয়াৰ বাবে পোষ্ট পেমেণ্ট বেংক আৰু ২.৪ লাখ ডাক সেৱকক প্ৰশংসা কৰে। ইয়াৰ বাবে তেওঁ কেইবাটাও প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। ইয়াৰ ভিতৰত গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ কেন্দ্ৰ, প্ৰতিষ্ঠানিক একাউণ্ট সেৱা, ডিবিটি ব্যৱস্থা, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ঋণ সেৱা, বীমা, আৰু ডিজিটেল সেৱা আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে ভাৰতীয় ডাকক এটা ডাঙৰ লজিষ্টিক সংস্থা হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা বিশ্বকৰ্মাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ, নতুন উদ্যোগী সৃষ্টি, মহিলা সবলীকৰণ, আত্মসহায়ক গোট, এম এছ এম ই আৰু বৃহৎ ব্যৱসায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায়ক হ’ব।
গ্ৰাম্য উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক:- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098540

Ministry of Finance
INDIA POST TO ACT AS A CATALYST FOR THE RURAL ECONOMY: BUDGET 2025-26
INDIA POST SERVICES WILL BE EXPANDED TO INCLUDE DBT, CREDIT SERVICES TO MICRO ENTERPRISES, INSURANCE AMONG OTHERS
INDIA POST WILL BE TRANSFORMED AS A LARGE PUBLIC LOGISTICS ORGANIZATION TO MEET THE RISING NEEDS OF VISWAKARMAS, WOMEN, SHG, MSMEs ETC
01 FEB 2025 12:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said, while presenting the Budget 2025-26 in the Parliament today, that India Post with 1.5 lakh rural post offices, complemented by the India Post Payment Bank and a vast network of 2.4 lakh Dak Sevaks, will be repositioned to act as a catalyst for the rural economy.
Finance Minister also proposed that the expanded range of services of India Post will include:
1) rural community hub co-location;
2) institutional account services;
3) DBT, cash out and EMI pick-up;
4) credit services to micro enterprises;
5) insurance; and
6) assisted digital services.
Smt Sitharaman further added that India Post will also be transformed as a large public logistics organization. This will meet the rising needs of Viswakarmas, new entrepreneurs, women, self-help groups, MSMEs, and large business organizations.
Union Minister also said that the services of India Post Payment Bank will be deepened and expanded in rural areas.
For related information on Rural development schemes, Click here - https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098540