বিত্ত মন্ত্ৰালয়
‘অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা’ই বিকশিত BHARAT@2047 সম্ভৱ কৰিবলৈ আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ আৰু অনিয়মীয়া বাৰিষা স্বত্বেও বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত আন্তঃগাঁথনি বিকাশৰ গতি অব্যাহত আছিল: অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা
বিত্তীয় বজাৰ নিয়ন্ত্ৰকসকলে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছে
31 JAN 2025 1:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত উপস্থাপন কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫-ত কোৱা হৈছে যে উচ্চ হাৰৰ বিকাশ বজাই ৰাখিবলৈ ভাৰতক পৰৱৰ্তী দুটা দশকত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত বিনিয়োগৰ এক নিৰন্তৰ পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে যোৱা পাঁচ বছৰত চৰকাৰৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ – ভৌতিক, ডিজিটেল আৰু সামাজিক - এক কেন্দ্ৰীয় গুৰুত্বৰ বিষয় হৈ আহিছে। ইয়াৰ বিভিন্ন মাত্ৰা আছে – আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা ব্যয় বৃদ্ধি, অনুমোদন আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি আৰু সম্পদ সংগ্ৰহৰ উদ্ভাৱনী পদ্ধতি। ইয়াত কোৱা হৈছে যে কেৱল ৰাজহুৱা মূলধনেই বিকশিত Bharat@2047ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি দেশৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণৰ দাবী পূৰণ কৰিব নোৱাৰে।
আমি প্ৰকল্পবোৰ ধাৰণা কৰাৰ সামৰ্থ্য উন্নত কৰি আন্তঃগাঁথনিত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা আৰু বিপদাশংকা আৰু ৰাজহ সহভাগ কৰাৰ প্ৰণালী, চুক্তি ব্যৱস্থাপনা, সংঘাত নিষ্পত্তি আৰু প্ৰকল্প বন্ধত তেওঁলোকৰ আস্থা উন্নত কৰিব লাগিব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক সমগ্ৰ দেশৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা আন্তৰিকতাৰে গ্ৰহণযোগ্যতাৰ সৈতে পৰিপূৰক কৰিব লাগিব বুলি জৰীপটোত কোৱা হৈছে। ব্যক্তিগত খণ্ডইয়ো প্ৰতিদান দিয়াটো সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি জৰীপটোত উল্লেখ কৰা হৈছে।
ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ ৰণনীতিৰ বাবে জড়িত সকলো অংশীদাৰ- বিভিন্ন স্তৰৰ চৰকাৰ, বিত্তীয় বজাৰৰ খেলুৱৈ, প্ৰকল্প ব্যৱস্থাপনা বিশেষজ্ঞ আৰু পৰিকল্পনাকাৰী, আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড-ৰ সমন্বিত পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন। প্ৰকল্পবোৰ ধাৰণা কৰা, কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে খণ্ড-নিৰ্দিষ্ট অভিনৱ ৰণনীতি বিকশিত কৰা আৰু বিপদাশংকা আৰু ৰাজহ সহভাগ কৰা, চুক্তি ব্যৱস্থাপনা, বিবাদ নিষ্পত্তি আৰু প্ৰকল্প বন্ধ কৰাৰ দৰে উচ্চ-দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰ বিকশিত কৰাৰ সামৰ্থ্য যথেষ্ট উন্নত হোৱা প্ৰয়োজন।
মুখ্য আন্তঃগাঁথনি খণ্ডবোৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মূলধন ব্যয়ৰ গতি বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ প্ৰথমটো চতুৰ্থাংশত মুখ্যতঃ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সময়ত আদৰ্শ আচৰণ বিধিৰ বাবে প্ৰভাৱিত হৈছিল। যোৱা বাৰিষা ঋতুৰ অস্বাভাৱিক আৰ্হিবোৰেও কামৰ অগ্ৰগতি হ্ৰাস কৰিছিল। সেয়েহে, বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ প্ৰথমটো চতুৰ্থাংশত-ৰ বাবে বছৰতকৈ অধিক বছৰৰ তুলনা উপযুক্ত নহ'ব পাৰে। নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া সম্পৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে ২০২৪ চনৰ জুলাইমাহত মূলধনী ব্যয় বৃদ্ধি পাইছে। চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাকী মাহবোৰত আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত মূলধনী ব্যয়ে অধিক গতি লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। গড় হিচাপত আন্তঃগাঁথনি খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মন্ত্ৰালয়সমূহে এপ্ৰিলৰ পৰা নৱেম্বৰ ২০২৪ লৈ বাজেটযুক্ত মূলধনী ব্যয়ৰ ৬০ শতাংশ ব্যৱহাৰ কৰিছিল। ২০২০ বিত্তীয় বৰ্ষৰ এই একেছোৱা সময়, যেতিয়া ১৭ সংখ্যক লোকসভাৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল, তুলনা কৰিলে অনুকূল অগ্ৰগতিকে প্ৰতীয়মান কৰে।
চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইন, ৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰাকৰণ পাইপলাইন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী-গতি শক্তিৰ দৰে বহুতো বাধামুক্ত আৰু সুবিধামূলক প্ৰণালী আৰম্ভ কৰিছে যিয়ে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। বিত্তীয় বজাৰ নিয়ন্ত্ৰকসকলে ব্যক্তিগত অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ সংস্কাৰ আৰম্ভ কৰিছে। তথাপিও, ব্যক্তিগত প্ৰতিষ্ঠানৰ গ্ৰহণ বহুতো মূল ক্ষেত্ৰত সীমিত বুলি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই আঙুলিয়াই দিয়ে।

Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY UNDERLINES THE IMPORTANCE OF PRIVATE PARTICIPATION IN INFRASTRUCTURE SECTOR TO REALIZE VIKSIT BHARAT@2047
DESPITE MODEL CODE OF CONDUCT AND ERRATIC MONSOON, THE PACE OF INFRASTRUCTRE DEVELOPMENT WAS ON TRACK IN FY25: ECONOMIC SURVEY
FINANCIAL MARKET REGULATORS HAVE INTRODUCED REFORMS TO ENCOURAGE PRIVATE PARTICIPATION
31 JAN 2025 1:59PM by PIB Delhi
India needs a continued step-up of infrastructure investment over the next two decades to sustain a high rate of growth, states the Economic Survey 2024-25, presented by Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in the Parliament today.
The Economic Survey states that building infrastructure – physical, digital and social - has been a central focus area for the Government in the last five years. This has had various dimensions – increase in public spending on infrastructure, creation of institutions to de-bottleneck approvals and execution and innovative modes of resource mobilization. It states that public capital alone cannot meet the demands of upgrading the country’s infrastructure commensurate with the requirements of Viksit Bharat@2047.
We need to ensure increasing private participation in infrastructure by improving their capacity to conceptualize projects and their confidence in risk and revenue-sharing mechanisms, contract management, conflict resolution and project closure. The efforts of the Union Government would need to be supplemented with wholehearted acceptance of the need for public-private partnerships in infrastructure across the country, states the Survey. Equally important, the private sector must reciprocate too, adds the survey.
The strategy to step up private participation needs coordinated action of all stakeholders involved - governments at different tiers, financial market players, project management experts and planners, and the private sector. Capacities to conceptualise projects, develop sector-specific innovative strategies for execution and develop high-expertise areas such as risk and revenue sharing, contract management, conflict resolution and project closure need to improve substantially.
The pace of the Union Government’s capital expenditure in major infrastructure sectors was affected during Q1FY25, largely due to the model code of conduct during the general elections. The unusual patterns of the last monsoon season also slowed down the progress of work. Hence, a year-over-year comparison may not be appropriate for Q1FY25. As the electoral process settled, capital expenditure saw an uptick in July November 2024. CapEx in infrastructure sectors is expected to gain further momentum in the remaining months of the current fiscal. On an average, ministries related to infrastructure sectors utilised 60 per cent of the budgeted capex during April to November 2024. This compares favourably with the progress achieved in the same period in FY20 when the 17th Lok Sabha elections were held.
The government has instituted many de-bottlenecking and facilitatory mechanisms like the National Infrastructure Pipeline, National Monetisation Pipeline and PM-Gati Sakti that have made progress. Financial market regulators have introduced reforms to encourage private participation. Yet, the uptake of private enterprise is limited in many core sectors, points out the Economic Survey.