শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্র বজেত ২০২৫-২৬ কী মচং ওইবা ৱাফমশিং
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Imphal
পার্ত A
কেন্দ্রগী শেল থুম অমদি কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতরমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা কেন্দ্র বজেত ২০২৫-২৬ পুথোকখ্রে‍। বজেত অদুগী মচং ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরি:
বজেত এস্তিমেত ২০২৫-২৬
• বোরোইং নত্তবা অপুনবা রিসিত অমদি অপুনবা এক্সপেন্দিচর মথঙশিৎনা লুপা করোর লাখ ৩৪.৯৬ অমদি লুপা করোর লাখ ৫০.৬৫ ওইগনি হায়না পারি‍।
• নেত তেক্স রিসিত লুপা করোর লাখ ২৮.৩৭ ওইগনি হায়না পারি‍।
• ফিস্কেল দিফিসিত GDP গী চাদা ৪.৪ ওইগনি হায়না পারি‍।
• গ্রোস মার্কেত বোরোইং লুপা করোর লাখ ১৪.৮২ ওইগনি হায়না পারি‍।
• লুপা করোর লাখ ১১.২১ গী কেপেক্স এক্সপেন্দিচর (GDP গী ৩.১%) FY2025-26 কী ওইনা কাইথোক্লে‍।
লৌউ-শিংউনা চাওখৎ খোঙচৎকী ১বা ইঞ্জিন ওইনা
প্রাইম মিনিস্তর ধন-ধন্য কৃসি য়োজনা – দিভেলপিং এগ্রি দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম
• স্তেতশিংগা খোঙবু ওইদুনা চাথোক য়াম্না লৈদবা, মহৈ মরোং ময়ায় ওইরপ থাবা অমদি লো-এভরেজ ক্রেদিত পেরামিতর লৈবা দিস্ত্রিক্ত ১০০ কোনশিন্দুনা পায়খৎকদবা প্রোগ্রাম অসিনা লৌমী করোর ১.৭ দা কান্নবা পীগনি‍।
বিল্দিং রুরেল প্রোস্পেরিতী এন্দ রেজিলিএন্স
• থবক মরাং কায়না ফংদবগী ৱাফমগী পাম্বৈ ওইনবা স্কিল্লিং, ইনভেস্তমেন্ত, তেক্নোলোজী অমদি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ময়োল চোংখৎহনবগী খুত্থাঙদা মপুং ফাবা মল্তি-সেক্তরেল প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্কনি‍।
• ফেজ-১ না দিভেলপিং এগ্রি-দিস্ত্রিক্ত ১০০ কোনশিনগনি‍।
আত্মনিরভর্তা ইন পল্সেস
• তুর, উরদ অমসুং মসুরদা মীৎয়েঙ থম্লগা লৈঙাক্না চহি ৬ কী ওইবা “মিসন ফোর আত্মনিরভর্তা ইন পল্সেস” হৌদোক্কনি‍।
• NAFED অমসুং NCCF না মথঙগী চহি ৪ সিদা লৌমীশিংদগী পল্সেসশিং লৌগনি‍।
কমপ্রিসেন্সিপ প্রোগ্রাম ফোর ভেজিতেবল্স এন্দ ফ্রুইতস
• পোত্থোক পুথোকপা, মতিং লৈবা সপ্লাই, প্র.সেসিং, অমসুং লৌমীশিংগী শেন্দোং লৈবা মমল ফংহন্নবা স্তেতশিংগা খুৎশম্নরগা মপুং ফাবা প্রোগ্রাম অমা পায়খৎকনি‍।
বিহারদা মখন বোর্দ
• মখন পুথোকপা, প্রোসেসিং তৌবা, ভেল্যু এদিসন, অমসুং মার্কেতিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা মখন বোর্দ অমা লিংখৎকনি‍।
নেস্নেল মিসন ওন হায় য়িল্দিং সীদ্স
• মরু মখল ১০০ হেনবগী রিসর্চ ইকোসিস্তেম, তার্গেতেদ দিভেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং চাথোক লৈবা, অমদি লল্লোন ইতিক্তা চুনগদবা মরু মখলশিং য়ামখৎহন্নবা পান্দম থমদুনা নেস্নেল মিসন ওন হায় য়িল্দিং সীদ্স অমা হৌদোক্লগনি‍।
ফিসরিজ
• অন্দমান অমসুং নিকোবর, অমদি লক্সদ্বীপ ঈথৎশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লগা ইন্দিয়ন এক্সক্লুজিব ইকনমিক জোন অমদি হায় সীশিংগী ফিসরিসজকী সস্তেনেবল ওইবা মওংদা মতিং লোকশিন্নবা ফ্রেমৱর্ক অমা লৈঙাক্না পুথোক্কনি‍।
মিসন ফোর কত্তন প্রদক্তিবিতী
• কত্তন ফার্মিংদা পোত্থোক পুথোকপগী চাং অমদি তুং কোইগদবা মওং মতৌ হেনগৎহন্নবা, অমদি এক্সত্রা-লোং স্তেপল লশিং মখলশিং প্রমোত তৌনবা চহি ৫ গী মিসন অমা লাউথোকখি‍।
KCC গী খুত্থাঙদা ক্রেদিত হেনগৎহনবা
• KCC গী খুত্থাঙদা লৌবা লোনশিংগী ওইনা মোদিফাইদ ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কীমগী মখাদা লৌবা লোনগী লিমিত লুপা লাখ ৩ দগী লুপা লাখ ৫ দা হেনগৎহল্লগনি‍।
অসামদা য়ুরিয়া প্লান্ত
• অসামগী নামরুপ্তা চহিদা মেত্রিক তন লাখ ১২.৭ গী কেপাসিতী লৈগদবা প্লান্ত অমা লিংখৎলগনি‍।
MSMEs না চাওখৎ খোঙচৎকী ২শুবা ইঞ্জিন ওইনা
MSME শিংগী মখল খায়দোকপগী ক্রাইতিরিয়া নৌনাএ শেমদোকপা
• MSME পুম্নমক্কী মখল খায়দোকপগী ইনভেস্তমেন্ত অমদি তর্নওভর লিমিত মথঙশিৎনা শরুক ২.৫ অমদি ২ হেনগৎহল্লগনি‍।
মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংগী ক্রেদিত কার্দ
• উদ্যম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরবা মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংগী লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লিমিত্তা লৈগদবা কস্তমাইজ ক্রেদিত কার্দ, অহানবা চহিদা কার্দ লাখ ১০ পীগনি‍।
ফন্দ ওফ ফন্দ্স ফোর স্তার্তঅপ্স
• স্কোপ পাকথোক চাউথোকহল্লা অমদি লুপা করোর ১০,০০০ নৌনা কন্ত্রিব্যুসন তৌরগা অনৌবা ফন্দ ওফ ফন্দ্স ফোর স্তার্তঅপ্স অমা শেম্লগনি‍।
স্কীম ফোর ফর্স্ত-তাইম ওন্ত্রপ্রিন্যুর্স
• অহান্বা ওইনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরগী লমদা খোঙ থাজিল্লকপা নুপী, সিদ্যুল্দ কাস্ত অমসুং সিদ্যুল্দ ত্রাইব লাখ ৫ গী অনৌবা স্কীম অমগী মখাদা মথঙগী চহি ৫ সিদা লুপা করোর ২ ফাওবগী তর্ম লোন পীরগনি হায়না লাউথোকখি‍।
ফুতৱিয়র অমদি লেদর সেক্তরগী ফোকস প্রদক্ত স্কীম
• ভারতকী ফুতৱিয়র অমদি লেদর সেক্তরগী প্রদক্তিবিতী, ক্বালিতী অমদি কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা, মীওই লাখ ২২ দা থবক পীগদবা, লুপা করোর লাখ ৪ গী তর্নওভর অমদি লুপা করোর লাখ ১.১ হেনবগী এক্সপোর্ত পুরক্কদবা ফোকস প্রদক্ত স্কীম অমা লাউথোকখি‍।
শান্নপোৎকী সেক্তরগী থৌরাংশিং
• ভারতকী শান্নপোৎকী মালেমগী মকোন ওইহন্নবা ক্বালিতী ৱাংবা, তোপ তোপ্পা, ইনোভেতিব, অমদি সস্তেনেবল ওইবা শান্নপোৎশিং পুথোক্নবা স্কীম অমা লাউথোকখি‍।
ফুদ প্রোসেসিংদা ঙাক্লৌ পীবা
• বিহারদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফুদ তেক্নোলোজী, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ এন্দ মেনেজমেন্ত অমা লিংখৎকনি‍।
মেনুফেকচরিং মিসন – ফর্দরিং “মেক ইন ইন্দিয়া”
• “মেক ইন ইন্দিয়া” খুমাঙ চাওশিলহন্নবা স্মোল, মেদিয়ম অমসুং লার্জ ইন্দস্ত্রীশিং কোনশিনগদবা নেস্নেল মেনুফেকচরিং মিসন অমা লাউথোকখি‍।
ইনভেস্তমেন্তনা চাওখৎ খোঙচৎকী ৩শুবা ইঞ্জিন ওইনা
1. মীয়ামদা ইনভেস্ত তৌবা
সক্সম অঙ্গনৱাদি অমসুং পোসন ২.০
• ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্তকী কোস্ত নোর্ম চুনবা মওংদা হেনগৎহল্লগনি‍।
অতল তিঙ্করিং লেব্স
• মথঙগী চহি ৫ সিদা লৈঙাক্কী মহৈ তম্ফমশঙশিংদা অতল তিঙ্করিং লেব ৫০,০০০ লিংখৎকনি‍।
লৈঙাক্কী সেকেন্দরী স্কুল অমদি PHC শিংদা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তবিতী পীবা
• ভারতনেত প্রোজেক্তকী মখাদা খুঙ্গংগী লমদা লৈবা লৈঙাক্কী সেকেন্দরী স্কুল অমদি প্রাইমারী হেল্থ সেন্তর পুম্নমক্তা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী ফংহল্লগনি‍।
ভারতিয় ভাসা পুস্তক স্কীম
• স্কুল অমদি হাইয়র জুকেসনগীদমক ভারতকী লোলশিংগী লাইরিকশিং দিজিতেল ওইনা ফংহন্নবা ভারতিয় ভাসা পুস্তক স্কীম লাউথোকখি‍।
নেস্নেল সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্স ফোর স্কিলিং
• ঐখোয়গী নহাশিংবু “মেক ফোর ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দ” মেনুফেকচরিংগী মথৌ তাগদবা স্কিলশিং লৈহন্নবা মালেমগী এক্সপর্তিজ অমদি পার্ত্নরসিপকা লোয়ননা নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর স্কিলিং ৫ লিংখৎকনি‍।
IIT শিংগী কেপাসিতী হেনগৎহনবা
• অহেনবা মহৈরোয় ৬,৫০০ দা মহৈ মশিং তম্বা ফংহন্নবা ২০১৪ গী মতুংদা 5 IIT ৫ গী অহেনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনি‍।
সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন AI ফোর এজুকেসন
• লুপা করোর ৫০০ গী অপুনবা আউতলেগা লোয়ননা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স ফোর এজুকেসন অমা লিংখৎকনি‍।
মেদিকেল এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহনবা
• মথঙ চহিদা মেদিকেল কলেজ অমদি লায়েংশঙশিংদা অহেনবা সীত ১০,০০০ হাপচিনগনি, মথঙগী চহি ৫ সিদা সীত ৭৫,০০০ হাপচিনগনি‍।
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল পুম্নমক্তা দে কেয়র সেন্তরশিং থম্বা
• মথঙগী চহি ৩ সিদা লৈঙাক্না দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল পুম্নমক্তা দে কেয়র সেন্তর লিংখৎকনি, ২০২৫-২৬ দা সেন্তর ২০০ লিংখৎকনি‍।
অর্বান লাইবলিহুদ মপাঙ্গল কনখৎহনবা
• অর্বানগী শিন্মীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমদি তুং কোইগদবা হিংনবগী লম্বী ফংহনবদা মতেং পাংনবা সোসিও-ইকনমিক অপলিফমেন্তকী সস্কীম অমা লাউথোকখি‍।য়
PM SVANidhi
• স্কীম অসি বেঙ্কশিংদগী লোনগী চাং হেনগৎহল্লগা, লুপা ৩০,০০০ ফাওবগী UPI লিঙ্ক ক্রেদিত কার্দ ফংহন্দুনা, অমদি কেপাসিতী বিল্দিং সপ্পোর্ত পীদুনা তৌনা শেমদোক্লগনি‍।
সোসিএল সিক্যুরিতী স্কীম ফোর ৱেলফ্যার ওফ ওনলাইন প্লেতফোর্ম ৱরর্কর্স
• Government to arrange for identity cards, registration on e-Shram portal and healthcare under গিগ ৱর্করশিংগীদমক আইদেন্তিতী কার্দ শাবা, ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌবা, অমদি PM জন অরোগ্য য়োজনাগী মখাদা হেল্থকেয়রগী মতেঙ পীননবা থৌরাং লৈঙাক্না পায়খৎকনি‍।
1. শেন্মিৎলোন্দা শেল থাদবা
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পব্লিক প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ
• ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংনা PPP মোদতা চহি ৩ গী প্রোজেক্তশিংগী পাইপলাইন অমা পুথোক্কনি, স্তেতশিংদসু অসুম্না তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি‍।
ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক স্তেতশিংদা ঙাক্লৌ পীবা
• কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমদি রিফোর্ম্সকী ইন্সেন্তিব ওইনবা স্তেতশিংদা শেন্দোয় য়াওদবা চহি ৫০ গী লোন ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ ১.৫ গী শেনফম খাক্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
এসেত মোনিতাইজেসন প্লান ২০২৫-৩০
• অনৌবা প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর লাখ ১০ গী কেপিতেল অমুক হঙ্গৎহন্নবা ২০২৫-৩০ গী অনিশুবা প্লান লাউথোকখি‍।
জল জীবন মিসন
• মিসন অসি অপুনবা আউতলে হেনগৎহন্দুনা ২০২৮ ফাওবা শাংদোকহনখ্রে‍।
অর্বান চেলেঞ্জ ফন্দ
• ‘সিতিজ এস গ্রোথ হব্স’, ‘ক্রিএতিব রিদিভেলপমেন্ত ওফ সিতিজ’ অমসুং ‘ৱাতর এন্দ সেনিতেসন’গীদমক লুপা করোর লাখ ১ গী অর্বান চেলেঞ্জ ফন্দ অমা লাউথোকখি, ২-২৫-২৬ কী ওইনা লুপা করোর ১০,০০০ কাইথোকখ্রে‍।
ন্যুক্লিয়র ইনর্জী মিসন ফোর বিক্সিত ভারত
• এতোমিক ইনর্জী এক্ত অমদি সিভিল লাইএবিলিতী ফোর ন্যুক্লিয়র দেমেজ এক্ত শেমদোকপগী থবক পায়খৎলগনি‍।
• লুপা করোর ২০,০০০ গী শেনফমগা লোয়ননা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী মিসন ফোর রিসর্চ এন্দ দিভেলপমেন্ত ওফ স্মোল মোদুলার রিএক্তর্স (SMR) লিংখৎলগনি, ২০২৩ ফাওবদা লমদমসিদা শেমগৎচবা SMR ৫ মথৌ তৌহল্লগনি‍।
সিপবিল্দিং
• সিপবিল্দিং ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স পোলিসী নৌনা শেমদোক্লগনি‍।
• অকক্নবা চাউ শাংবা অমগী মথক্তা লৈবা অচৌবা জহাজশিং ইনফ্রাস্ত্রকচর হার্মোনাইজ মাস্তর লিস্ত (HML) তা হাপ্লগনি‍।
মেরিতাইম দিভেলপমেন্ত ফন্দ
• লুপা করোর ২৫,০০০ গী কোর্পস অমগা লোয়ননা মেরিতাইম দিভেলপমেন্ত ফন্দ অমা লিংখৎলগনি, লৈঙাক্না চাদা ৪৯ ফাওবা কন্ত্রিব্যুসন তৌগনি, অদুগা লেমহৌরিবদুনা পোর্ত অমদি প্রাইভেত সেক্তরদগী ওইগনি‍।
UDAN – রিজনেল কন্নেক্তিবিতী স্তীম
• রিনজেল কন্নেক্তিবিতী অনৌবা লমথুংফম ১২০ দা য়ৌহন্দুনা শেমদোক্লবাএ UDAN স্কীম অমা লাউথোকখি, অমদি মথঙগী চহি ১০ সিদা পেসেঞ্জর করোর ৪ পুগনি‍।
• চিংগী লমদা লৈবা, এস্পিরেস্নেল অমদি অৱাং নোংপোক লমদমগী দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবা হেলিপেদ অমদি অপীকপা এয়রপোর্তশিংদসু ঙাক্লৌ পীগনি‍।
বিহারদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত
• পত্না এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকহন্বা অমদি বিহতাদা গ্রাউনফিল্দ এয়রপোর্ত অমা শেমগৎপগী মথক্তা বিহারদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্তশিং শেমগৎনবা ৱাফম লাউথোকখি‍।
মিথিলাঞ্চলদা ৱেস্তর্ন কোসি কেনেল প্রোজেক্ত
• বিহারগী ৱেস্তর্ন কোসি কেনেল ERM প্রোজেক্তকী শেলথুমগী তেবাং‍।
মাইনিং সেক্তর রিফোর্ম্স
• ফীভম তাদ্রবা ক্রিতিকেল মিনরেলশিং রিকভরী তৌনবা পোলিসী অমা পুথোক্লগনি‍।
SWAMIH ফন্দ ২
• লৈঙাক, বেঙ্ক অমদি প্রাইভেত ইনভেস্তরশিংদগী কন্ত্রিব্যুসনগা লোয়ননা অতোপ্পা দ্বেলিং য়ুনিৎ লাখ ১ খোঙলৈ থুনা লোইশিন্নবা লুপা করোর ১৫,০০০ গী ফ্দ অমগী পান্দম থম্লি‍।
এমপ্লোইমেন্ত-লেদ গ্রোথকী তুরিজম
• লৈবাকসিগী মকোক থোংবা লমকোয়বশিংগী লমথুংফম ৫০ স্তেতশিংগা খোঙবু ওইদুনা চেলেঞ্জ মোদতা শেমগৎকনি‍।
1. ইনোভেসনদা ইনভেস্ত তৌবা
রিসর্চ, দিভেলপমেন্ত অমদি ইনোভেসন
• প্রাইভেত সেক্তর দ্রিভন রিসর্চ, দিভেলপমেন্ত অমদি ইনোভেসন ইনিসিএতিব পায়খৎনবা লুপা করোর ২০,০০০ কাইথোক্নবা ৱাফম জুলাই বজেত্তা লাউথোকখ্রে‍।
দীপ তেক ফন্দ ওফ ফন্দ্স
• নেক্স জেনেরেসন স্তার্তঅপশিংদা মতিং হাপ্নবা দীপ তেক ফন্দ ওফ ফন্দ্স লৈহন্নবা য়েংশিনগনি‍।
PM রিসর্চ ফেলোসিপ
• অহেনবা শেলথুমগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা IIT অমসুং IISc শিংদা তেক্নোলোজিকেল রিসর্চকী ফেলোসিপ ১০,০০০‍।
ক্রোপ জর্মপ্লাজমগী জীন বেঙ্ক
• তুংগী চীঞ্জাক অমদি ন্যুত্রিস্নেল সিক্যুরিতীগীদমক জর্মপ্লাজম লাইন লাখ ১০ গা লোয়ননা ২শুবা জীন বেঙ্ক লিংখৎলগনি‍।
নেস্নেল জিওস্পেসিএল মিসন
• ফাউন্দেস্নেল জিওস্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দেতা শেমগৎনবা নেস্নেল জিওস্পেসিএল মিসন অমা লাউথোকখি‍।
জ্ঞান ভারতম মিসন
• মেনুস্ক্রিপ্ত করোর ১ হেন্না কোনশিন্দুনা একাদমিক ইন্সতিত্যুসন, ম্যুজিয়ম, লাইব্রেরী, অমদি প্রাইভেত কল্লেক্তরশিংগা পুন্দুনা ঐখোয়গী মেনুস্ক্রিপ্ত হেরিতেজকী সর্ভে, দোকুমেন্তেসন, অমদি কঞ্জার্বেসন তৌনবা জ্ঞান ভারতম মিসন অমা লাউথোকখি‍।
এক্সপোর্তনা চাওখৎ খোঙচৎকী ৪শুবা ইঞ্জিন ওইনা
এক্সপোর্ত প্রমোসন মিসন
• কম্মর্স, MSME, অমদি শেলথুম মন্ত্রালয়শিংনা পুন্না থৌদুনা পুগদবা, সেক্তরেল অমদি মিনিস্তরিএল তার্গেৎ লৈগদবা এক্সপোর্ত প্রমোসন মিসন অমা হৌদোক্লগনি‍।
ভারতত্রেদনেত
• মালেমগী ত্রেদশিংগী ‘ভারতত্রেদনেত’ (BTN), ত্রেদ দোকুমেন্তেসন অমসুং ফাইনান্সিং সোলুসন্সকী পুনশিল্লবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা শেমগৎলগনি‍।
নেস্নেল ফ্রেমৱর্ক ফোর GCC
• মাঙজিল থাগৎলক্লিবা তিয়র ২ ময়োল্লমশিংদা গ্লোবেল কেপেবিলিতী সেন্তরশিং প্রমোত তৌননবা স্তেতশিংগা লমজিং পীবা ওইনা নেস্নেল ফ্রেমৱর্ক অমা শেম্লগনি‍।
রিফোর্মস এস ফ্যুল: ফাইনেন্সিএল সেক্তর রিফোর্ম্স অমসুং দিভেলপমেন্ত
ইন্স্যুরেন্স সেক্তরদা FDI
• ভারত্তা প্রেমিয়ম পুম্বা ইনভেস্ত তৌবা কম্পেনীশিংগী ওইনা ইন্স্যুরেন্স সেক্তরগী FDI লিমিত চাদা ৭৪ দগী ১০০ দা হেনগৎহল্লগনি‍।
ক্রেদিত ইনহেন্সমেন্ত ফেসিলিতী বাই NaBFID
• NaBFID না কোর্পোরেত বোন্দ অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইনা ‘পার্সিএল ক্রেদিত ইনহেন্সমেন্ত ফেসিলিতী’ অমা লিংখৎলগনি‍।
গ্রামীন ক্রেদিত স্কোর
• পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা SHG মেম্বরশিং অমদি খুঙ্গংগী লমদা লৈবা মীওইশিংগী ক্রেদিতকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ‘গ্রামীন ক্রেদিত স্কোর’ ফ্রেমৱর্ক অমা শেমগৎলগনি‍।
পেন্সন সেক্তর
• পেন্সন প্রদক্তশিংগী রিগুলেতরী কোওর্দিনেসন অমসুং দিভেলপমেন্তকী ফোরম অমা লিংখৎলগনি‍।
হায় লেবেল কম্মিতী ফোর রিগুলেতরী রিফোর্ম্স
• নন-ফাইনেন্সিএল সেক্তর রিগুলেসন্স, সর্তিফিকেসন, লাইসেন্, অমসুং পর্মিসন পম্নমক নৌনা য়েংশিন্নবা হায়-লেবেল কম্মিতী ফোর রিগুলেতরী রিফোর্ম্স অমা লিংখৎলগনি‍।
ইনভেস্তমেন্ত ফ্রেন্দলিনেস ইন্দেক্স ওফ স্তেতস
• কম্পিতিতিব কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন হেন্না খুমাঙ চাওশিলহন্নবা ইনভেস্তমেন্ত ফ্রেন্দলিনেস ইন্দেক্স ওফ স্তেতস অমা হৌদোক্লগনি হায়না লাউথোকখি‍।
জন বিস্বাস বিল ২.০
• জন বিস্বাস বিল ২.০ না তোঙান তোঙানবা লোশিংগী প্রোভিজন ১০০ হেনববু দিক্রিমিনেলাইজ তৌরগনি‍।
পার্ত B
দাইরেক্ত তেক্স
• অনৌবা রেজিমগী মখাদা লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকমদা পর্সনেল ইনকম তেক্স অমত্তা থিররোই (হায়বদি কেপিতেল গেনগুম্বা অখন্নবা ইনকমশিং নত্তবা চাংচত্তা থাদা লুপা লাখ ১ গী ইনকম)‍।‍
• লিমিত অসি তলব চাবা মীওইশিংগী ওইনা লুপা ৭৫,০০০ গী স্তেন্দর্দ দিদক্সন লৈবা মরম্না লুপা লাখ ১২.৭৫ ওইগনি‍।
• অনৌবা স্ত্রকচর অসিনা মিদ্দল ক্লাসকী খাজনা মশক থোক্না হন্থহল্লগনি অমদি মখোয়গী খুত্তা শেল তুংহন্দুনা, ইমুংগী শেল শীজিন্নবা, তুংশিনবা অমদি ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি‍।
• অনৌবা ইনকম তেক্স বিল অসি তেক্সপেয়রশিং অমদি তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন্না খঙবদা লায়নবা ময়েক শেংনা অমদি হকথেংনবা ৱাহৈ ৱাতাদা শেমদুনা, তেক্স সর্তেন্তী লৈহনগনি অমদি লিতিগেসন হন্থহনগনি‍।
• দাইরেক্ত তেক্সকী লুপা লাখ ১ ফাওবগী রিভিন্যু লাক্লরোই‍।
• রিভাইজ তেক্স রেত স্ত্রকচর
• অনৌবা তেক্স রেজিমদা, রিভাইজ তৌরবা তেক্স রেত স্ত্রকচর অসি মখাগী অসুম্না লৈগনি:
লুপা লাখ ০-৪
নিল
লুপা লাখ ৪-৮
চাদা ৫
লুপা লাখ ৮-১২
চাদা ১০
লুপা লাখ ১২-১৬
চাদা ১৫
লুপা লাখ ১৬-২০
চাদা ২০
লুপা লাখ ২০-২৪
চাদা ২৫
লুপা লাখ ২৪ গী মথক
চাদা ৩০
• খুদোংচাদবা হন্থহন্নবা TDS/TCS রেস্নেলাইজেসন
• রেত মশিং হন্থহন্দুনা অমদি TDS কক্কদবা থ্রেসহোল্দ হেনগৎহন্দুনা তেক্স দিদক্সন এত সোর্স (TDS) রেস্নেলাইজ তৌগনি‍।
• সেনিয়র সিতিজনশিংগী ওইনা ইন্তরেস্ততা তেক্স ককপগী লিমিত শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা হৌজিক লৈরিবা লুপা ৫০,০০০ দগী লুপা লাখ ১ দা হেনগৎলে‍।
• হৌজিক লৈরিবা রেন্তকী চহিগী TDS কী রেত লুপা লাখ ২.৪০ অসি লুপা লাখ ৬ তা হেনগৎলে‍।
• RBI গী লিবরেলাইজ রিমিত্তেন্স স্কীম (LRS) গী মখাদা তেক্স এত সোর্স (TCS) কী থ্রেসহোল্দ লুপা লাখ ৭ তগী লুপা লাখ ১০ দা হেনগৎলে‍।
• হেন্না ৱাংবা TDS দিদক্সনগী প্রোভিজন নন-PAN কেসশিংখক্তদা চৎনরগনি‍।
• TCS থিবদা থিন্থবগী কেসকী দিক্রিমিনেলাইজেসন স্তেতমেন্ত ফাইলিং তৌবগী দ্যু দেত ফাওবা ওইরগনি‍।
• কমপ্লাইএন্স বর্দন হন্থহনবা
• অপিকপা চেরিতেবল ত্রস্ত/ইন্সতিত্যুসনশিংগী রেজিস্ত্রেসনগী মতম চহি ৫ দগী ১০ দা হেনগৎহন্দুনা মখোয়গী কমপ্লাইএন্স বর্দন হন্থহল্লে‍।
• সেল্ফ-ওকুপাইদ প্রোপর্তীশিংগী চহিগী ভেল্যু নিল ওইনা ক্লেম তৌবগী কান্নবা কন্দিসন অমত্তা য়াওদনা অসিগুম্বা সেল্ফ-ওকুপাইদ প্রোপর্তী অনি ফাওবা য়াহল্লগনি‍।
• ইজ ওফ দুই বিজিনেস
• চহি অহুমগী ব্রোক পেরিয়দকী ওইনা ইন্তরনেস্নেল ত্রাঞ্জেক্সনগী আর্ম্স লেংথ প্রাইস লেপথোক্নবগী স্কীম অমা হৌদোক্লগনি‍।
• সেফ হার্বর রুল্সকী স্কোপ পাকথোক চাউথোকহনবনা রিতিগেসন হন্থহনগনি অমদি ইন্তরনেস্নেল তেক্সেসনগী সর্তেন্তী ফংহনগনি‍।
• ওগস্ত ২৯, ২০২৪ নৎত্রগা মসিগী মতুংদা নেস্নেল সেভিং স্কীম (NSS) দগী শেল লৌথোকপদা একজেম্প তৌরগনি‍।
• মপুং ওইবা লিমিতকী মতুং ইন্না NPS একাউন্ততা ফংলিবা অদুগুম্না NPS ভাতসাল্য একাউন্তশিংদসু ফংলগনি‍।
• এমপ্লোইমেন্ত অমসুং ইনভেস্তমেন্ত
ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিং স্কীমশিংগী তেক্স সর্তেন্তী
• ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিং ফেসিলিতী লিংখৎলিবা নৎত্রগা চলাইরিবা রেসিদেন্ত অমদা সর্ভিস পীরিবা নন-রেসিদেন্তশিংগী প্রিজুম্পতিব তেক্সেসন রেজিম লৈরগনি‍।
• অকক্নবা ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিং য়ুনিৎশৎংদা সপ্লাই তৌনবা কম্পোনেন্তশিং পৈশিন্দুনা থম্লিবা নন-রেসিদেন্তশিংদা তেক্স সর্তেন্তী লৈহন্নবা সেফ হার্বর ফোর তেক্স অমা হৌদোক্লগনি‍।
তেনোজ তেক্স স্কীম ফোর ইনলেন্দ ভেসেল্স
লৈবাকসিদা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত প্রমোত তৌননবা হৌজিক লৈরিবা তোনেজ তেক্স স্কীমগী কান্নবা ইন্দিয়ন ভেসেল্স এক্ত, ২০২১ গী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা ইনলেন্দ ভেসেলশিংদা ফংহল্লগনি‍।
• এক্সতেন্সন ফোর ইনকোর্পোরেসন ওফ স্তার্ত-অপ্স
১.৪.২০৩০ গী মমাঙদা ইনকোর্পোরেত তৌখিবা স্তার্ত-অপশিংদা কান্নবা ফংহন্নবা ইনকোর্পোরেসনগী মতম চহি ৫ ফাওবা শাংদোক্লগনি‍।
• অলতর্নেত ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ্স (AIFs)
ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি অসিগুম্বা অতৈ সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরিবা কেতগরী ১ অমদি কেতগরী ২ গী AIF শিংদা সিক্যুরিতীদগী লাকপা শেন্দোংগী তেক্সেসন সর্তেন্তী ওইহনবা‍।
• সোভেরেন অমদি পেন্সন ফন্দশিংগী ইনভেস্তমেন্ত দেত শাংদোকপা
সোভেরেন ৱেল্থ ফন্দ অমদি পেন্সন ফন্দশিংদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা তৌবা ফন্দিং প্রমোত তৌনবা অসিগুম্বা ফন্দশিং অসিদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী মতম চহি মঙা, মার্চ ৩১, ২০৩০ ফাওবা শাংদোকপা‍।
ইনদাইরেক্ত তেক্স
ইন্দস্ত্রিএল গুদ্সশিংগী কস্তম তারিফ স্ত্রকচর রেস্নেলাইজ তৌবা
কেন্দ্র বজেত ২০২৫-২৬ না থম্লিবা ৱাফমশিংদি:
1. তারিফ রেত তরেৎ লৌথোকপা‍। মসি ২০২৩-২৪ বজেত্তা লৌথোকখিবা তারিফ রেত তরেৎকী মথক্তনি‍। মসিগী মতুংদা, ‘জিরো’ রেত য়াওরগা তারিফ রেত নিপানখক্তমক লেমহৌরগনি‍।
2. অসিগুম্বা ইন্সিদেন্সশিংদা মমিংখক্তগী ওইনা হন্থগদবা পোৎলম খরখক নত্তনা ব্রোলী মেন্তেন ইফেক্তিব দ্যুতী ইন্সিদেন্সতা চুনবা সেস লৈহল্লগনি‍।
3. সেস নৎত্রগা সর্চার্জ অমদগী হেন্না লৌদবা‍। মরম অসিনা সেসকী মখা পোন্না তারিফ লাইন ৮২ দা লৈরম্বা সোসিএল ৱেলফ্যার সর্চার্জ কোকহল্লে‍।
ইন্দাইরেক্ত তেক্সকী লুপা করোর ২৬০০ গী রিভিন্যু লাক্লরোই‍।
দ্রগ্স/মেদিসিন পুশিল্লকপদা রিলিফ
• লাইফসেভিং দ্রগ অমসুং হিদাক লাংথক ৩৬ দগী বেসিক কস্তম দ্যুতী (BCD) পুমকোক কোক্লে‍।
• লাইফসেভিং হিদাক লাংথক ৬ তা ৫% গী কন্সেস্নেল কস্তম্স দ্যুতী লৈগনি‍।
• ফার্মাসিউতিকেল কম্পেনীশিংনা চলাইবা পেসেন্ত এসিস্তেন্স প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবা অকক্নবা দ্রগ অমসুং হিদাক লাংথকশিং BCD দগী পুমকোক কোকহল্লে; অনৌবা পেসেন্ত এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম ১৩ গা লোয়ননা হিদাক লাংথক ৩৭ অমগসু হাপচিল্লে‍।
দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং অমসুং ভেল্যু এদিসন্দা ঙাক্লৌ পীবা
• ক্রিতিকেল মিনরেলশিং:
• কোবাল্ত পাউদর অমসুং ৱেস্ত, লিথিয়ম-অইয়ন বেত্তরীগী অতেক অকায়, লীদ, জিঙ্ক অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেল ১২ BCD দগী পুমকোক কোকহল্লে‍।
• তেক্সতাইল্স:
• সত্তল-লেস লুম মখল অনি অমগসু মপুং ফানা একজেম্প তৌরবা তেক্সতাইল মেচিনরীগী মনুং চনহল্লে‍।
• লোনবা ফিশিংদা লৈরম্বা BCD রেত কেজিদা “১০% নৎত্রগা ২০%” দগী ২০% নৎত্রগা লুপা ১১৫ গী মনুংদা অহেনবদা নৌনা লেপথোক্লে‍।
• ইলেক্ত্রোনিক্কী পোৎলমশিং:
• ইন্তরেক্তিব ফ্লেত পেনেল দিসপ্লে (IFPD) দা লৈরম্বা BCD ১০% দগী ২০% দা হেনগৎহল্লে‍।
• ওপন সেল অমসুং অতৈ মচাশিংদগী BCD ৫% দা হন্থহল্লে‍।‍
• ওপন সেলগী পার্তশিংদা লৈরম্বা BCD একজেম্প তৌরে‍।
• লিথিয়ম আইয়ন বেত্তরী:
• 35 additional capital goods for EV বেত্তরী মেনুফেকচরিংগী অহেনবা কেপিতেল পোৎলম ৩৫, অমদি মোবাইল ফোন বেত্তরী মেনুফেকচরিংগী অহেনবা কেপিতেল পোৎলম ২৮ একজেম্প তৌরে‍।
• সিপ্পিং সেক্তর:
• জহাজ শাবগী রো মেতরিএলশিং, কম্পোনেন্তশিং নৎত্রগা পার্তশিংদা BCD একজেম্প তৌবা চহি তরা অমগা শাংদোক্লে‍।
• ফীভম অসিমক জহাজ থুগাইবদসু মখা চত্থখিগনি‍।
• তেলিকম্ম্যুনিকেসন:
• কেরিয়র গ্রেদ ইথরনেত স্বিতশিংগী BCD ২০% দগী ১০% দা হন্থহল্লে‍।
এক্সপোর্ত প্রমোসন
• হেন্দিক্রাফ্তকী পোৎলমশিং:
• এক্সপোর্তকী মতম থা তরুক্তগী চহি অমদা শাংদোক্তুনা মথৌ তারবদি থা অহুম অমগসু শাংদোকপা য়াহল্লে‍।
• পোৎলম মাপন দ্যুতী-ফ্রী ইনপুতশিংগী লিস্ততা হাপচিল্লে‍।
• লেদর সেক্তর:
• ৱেত ব্লু লেদরগী BCD মপুং ফানা একজেম্প তৌরে‍।
• ক্রস্ত লেদর ২০% এক্সপোর্ত দ্যুতীদগী একজেম্প তৌরে‍।
• মেরিন পোত্থোকশিং:
• ফ্রোজন ফিস পেস্ত (সুরিমি) গী BCD মাগী এনালোগ পোত্থোকশিং পুথোক্নবা অমদি মপান্দা থাদোক্নবা ৩০% দগী ৫% দা হন্থহল্লে‍।
• ঙা অমসুং খজিংগী মচিঞ্জাক পুথোক্নবা ফিস হাইদ্রোলাইসেতকী BCD ১৫% দগী ৫% দা হন্থহল্লে‍।
• রেলৱে পোৎলমশিংগী দোমেস্তিক MROs
• রেলৱে MRO শিংনা শেমজিন শাজিল্লবা পোৎলমশিং পুশিল্লকপগী মতাঙদা এয়রক্রাফ্ত অমসুং জহাজকী MRO শিংগা মান্ননা কান্নবা ফংলগনি‍।
• অসিগুম্বা পোৎলমশিং মপান্দা থাদোকপগী মতমগী লিমিত থা ৬ দগী চহি ১ দা শাংদোক্তুনা মখা তানা চহি অমগা হেন্না শাংদোকপসু য়াহল্লে‍।
ত্রেদ ফেসিলিতেসন
• প্রোভিজনেল এসেসমেন্তকী মতমগী লিমিত:
• প্রোভিজনেল এসেসমেন্ত লোইশিন্নবা মতমগী লিমিত চহি অনিদা লেপ্লে, মখা তানা চহি অমগা শাংদোকপসু য়াই‍।
• ভলুন্তরী কমপ্লাইএন্স:
• ইম্পোর্তর অমসুং এক্সপোর্তরশিংদা, পোৎলমশিং ক্লিয়রেন্স তৌরবা মতুংদা, মেতরিএল ফেক্তশিং মশানা লাউথোকচনবা অমসুং পেনাল্তী য়াওদনা ইন্তরেস্তকা লোয়ননা দ্যুতী থিননবা অনৌবা প্রোভিজন অমা হৌদোক্লে‍।
• এক্সতেন্দেদ তাইম ফোর এন্দ য়ুজ:
• মরী লৈনবা কাঙলোনশিংদা লৈরিবা মপান্দগী পুশিল্লকপা পোৎলমশিংগী এন্দ-য়ুজগী মতমগী লিমিত থা তরুক্তগী চহি অমদা শাংদোক্লে‍।
• অসিগুম্বা ইম্পোর্তরশিংনা থাগী স্তেতমেন্ত ফাইল তৌবগী মহুত্তা ক্বার্তর্লী স্তেতমেন্তখক্তমক ফাইল তৌরগনি‍।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2025-26
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Delhi
PART A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman presented Union Budget 2025-26 in the Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Budget Estimates 2025-26
• The total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at ₹ 34.96 lakh crore and ₹ 50.65 lakh crore respectively.
• The net tax receipts are estimated at ₹ 28.37 lakh crore.
• The fiscal deficit is estimated to be 4.4 per cent of GDP.
• The gross market borrowings are estimated at ₹ 14.82 lakh crore.
• Capex Expenditure of ₹11.21 lakh crore (3.1% of GDP) earmarked in FY2025-26.
AGRICULTURE AS THE 1ST ENGINE OF DEVELOPMENT
Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana - Developing Agri Districts Programme
• The programme to be launched in partnership with the states, covering 100 districts with low productivity, moderate crop intensity and below-average credit parameters, to benefit 1.7 crore farmers.
Building Rural Prosperity and Resilience
• A comprehensive multi-sectoral programme to be launched in partnership with states to address under-employment in agriculture through skilling, investment, technology, and invigorating the rural economy.
• Phase-1 to cover 100 developing agri-districts.
Aatmanirbharta in Pulses
• Government to launch a 6-year “Mission for Aatmanirbharta in Pulses” with focus on Tur, Urad and Masoor.
• NAFED and NCCF to procure these pulses from farmers during the next 4 years.
Comprehensive Programme for Vegetables & Fruits
• A comprehensive programme to promote production, efficient supplies, processing, and remunerative prices for farmers to be launched in partnership with states.
Makhana Board in Bihar
• A Makhana Board to be established to improve production, processing, value addition, and marketing of makhana.
National Mission on High Yielding Seeds
• A National Mission on High Yielding Seeds to be launched aiming at strengthening the research ecosystem, targeted development and propagation of seeds with high yield, and commercial availability of more than 100 seed varieties.
Fisheries
• Government to bring a framework for sustainable harnessing of fisheries from Indian Exclusive Economic Zone and High Seas, with a special focus on the Andaman & Nicobar and Lakshadweep Islands.
Mission for Cotton Productivity
• A 5-year mission announced to facilitate significant improvements in productivity and sustainability of cotton farming, and promote extra-long staple cotton varieties.
Enhanced Credit through KCC
• The loan limit under the Modified Interest Subvention Scheme to be enhanced from ₹ 3 lakh to ₹ 5 lakh for loans taken through the KCC.
Urea Plant in Assam
• A plant with annual capacity of 12.7 lakh metric tons to be set up at Namrup, Assam.
MSMEs AS THE 2ND ENGINE OF DEVELOPMENT
Revision in classification criteria for MSMEs
• The investment and turnover limits for classification of all MSMEs to be enhanced to 2.5 and 2 times respectively.
Credit Cards for Micro Enterprises
• Customized Credit Cards with ₹ 5 lakh limit for micro enterprises registered on Udyam portal, 10 lakh cards to be issued in the first year.
Fund of Funds for Startups
• A new Fund of Funds, with expanded scope and a fresh contribution of ₹ 10,000 crore to be set up.
Scheme for First-time Entrepreneurs
• A new scheme for 5 lakh women, Scheduled Castes and Scheduled Tribes first-time entrepreneurs to provide term-loans upto ₹ 2 crore in the next 5 years announced.
Focus Product Scheme for Footwear & Leather Sectors
• To enhance the productivity, quality and competitiveness of India’s footwear and leather sector, a focus product scheme announced to facilitate employment for 22 lakh persons, generate turnover of ₹ 4 lakh crore and exports of over ₹ 1.1 lakh crore.
Measures for the Toy Sector
• A scheme to create high-quality, unique, innovative, and sustainable toys, making India a global hub for toys announced.
Support for Food Processing
• A National Institute of Food Technology, Entrepreneurship and Management to be set up in Bihar.
Manufacturing Mission - Furthering “Make in India”
• A National Manufacturing Mission covering small, medium and large industries for furthering “Make in India” announced.
INVESTMENT AS THE 3RD ENGINE OF DEVELOPMENT
1. Investing in People
Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
• The cost norms for the nutritional support to be enhanced appropriately.
Atal Tinkering Labs
• 50,000 Atal Tinkering Labs to be set up in Government schools in next 5 years.
Broadband Connectivity to Government Secondary Schools and PHCs
• Broadband connectivity to be provided to all Government secondary schools and primary health centres in rural areas under the Bharatnet project.
Bharatiya Bhasha Pustak Scheme
• Bharatiya Bhasha Pustak Scheme announced to provide digital-form Indian language books for school and higher education.
National Centres of Excellence for Skilling
• 5 National Centres of Excellence for skilling to be set up with global expertise and partnerships to equip our youth with the skills required for “Make for India, Make for the World” manufacturing.
Expansion of Capacity in IITs
• Additional infrastructure to be created in the 5 IITs started after 2014 to facilitate education for 6,500 more students.
Centre of Excellence in AI for Education
• A Centre of Excellence in Artificial Intelligence for education to be set up with a total outlay of ₹ 500 crore.
Expansion of medical education
• 10,000 additional seats to be added in medical colleges and hospitals next year, adding to 75000 seats in the next 5 years.
Day Care Cancer Centres in all District Hospitals
• Government to set up Day Care Cancer Centres in all district hospitals in the next 3 years, 200 Centres in 2025-26.
Strengthening urban livelihoods
• A scheme for socio-economic upliftment of urban workers to help them improve their incomes and have sustainable livelihoods announced.
PM SVANidhi
• Scheme to be revamped with enhanced loans from banks, UPI linked credit cards with ₹ 30,000 limit, and capacity building support.
Social Security Scheme for Welfare of Online Platform Workers
• Government to arrange for identity cards, registration on e-Shram portal and healthcare under PM Jan Arogya Yojna, for gig-workers.
1. Investing in the Economy
Public Private Partnership in Infrastructure
• Infrastructure-related ministries to come up with a 3-year pipeline of projects in PPP mode, States also encouraged.
Support to States for Infrastructure
• An outlay of ₹1.5 lakh crore proposed for the 50-year interest free loans to states for capital expenditure and incentives for reforms.
Asset Monetization Plan 2025-30
• Second Plan for 2025-30 to plough back capital of ₹ 10 lakh crore in new projects announced.
Jal Jeevan Mission
• Mission to be extended until 2028 with an enhanced total outlay.
Urban Challenge Fund
• An Urban Challenge Fund of ₹ 1 lakh crore announced to implement the proposals for ‘Cities as Growth Hubs’, ‘Creative Redevelopment of Cities’ and ‘Water and Sanitation’, allocation of ₹ 10,000 crore proposed for 2025-26.
Nuclear Energy Mission for Viksit Bharat
• Amendments to the Atomic Energy Act and the Civil Liability for Nuclear Damage Act to be taken up.
• Nuclear Energy Mission for research & development of Small Modular Reactors (SMR) with an outlay of ₹20,000 crore to be set up, 5 indigenously developed SMRs to be operational by 2033.
Shipbuilding
• The Shipbuilding Financial Assistance Policy to be revamped.
• Large ships above a specified size to be included in the infrastructure harmonized master list (HML).
Maritime Development Fund
• A Maritime Development Fund with a corpus of ₹ 25,000 crore to be set up, with up to 49 per cent contribution by the Government, and the balance from ports and private sector.
UDAN - Regional Connectivity Scheme
• A modified UDAN scheme announced to enhance regional connectivity to 120 new destinations and carry 4 crore passengers in the next 10 years.
• Also to support helipads and smaller airports in hilly, aspirational, and North East region districts.
Greenfield Airport in Bihar
• Greenfield airports announced in Bihar, in addition to the expansion of the capacity of Patna airport and a brownfield airport at Bihta.
Western Koshi Canal Project in Mithilanchal
• Financial support for the Western Koshi Canal ERM Project in Bihar.
Mining Sector Reforms
• A policy for recovery of critical minerals from tailings to be brought out.
SWAMIH Fund 2
• A fund of ₹ 15,000 crore aimed at expeditious completion of another 1 lakh dwelling units, with contribution from the Government, banks and private investors announced.
Tourism for employment-led growth
• Top 50 tourist destination sites in the country to be developed in partnership with states through a challenge mode.
1. Investing in Innovation
Research, Development and Innovation
• ₹20,000 crore to be allocated to implement private sector driven Research, Development and Innovation initiative announced in the July Budget.
Deep Tech Fund of Funds
• Deep Tech Fund of Funds to be explored to catalyze the next generation startups.
PM Research Fellowship
• 10,000 fellowships for technological research in IITs and IISc with enhanced financial support.
Gene Bank for Crops Germplasm
• 2nd Gene Bank with 10 lakh germplasm lines to be set up for future food and nutritional security.
National Geospatial Mission
• A National Geospatial Mission announced to develop foundational geospatial infrastructure and data.
Gyan Bharatam Mission
• A Gyan Bharatam Mission for survey, documentation and conservation of our manuscript heritage with academic institutions, museums, libraries and private collectors to be undertaken to cover more than 1 crore manuscripts announced.
EXPORTS AS THE 4TH ENGINE OF DEVELOPMENT
Export Promotion Mission
• An Export Promotion Mission, with sectoral and ministerial targets, driven jointly by the Ministries of Commerce, MSME, and Finance to be set up.
BharatTradeNet
• ‘BharatTradeNet’ (BTN) for international trade to be set-up as a unified platform for trade documentation and financing solutions.
National Framework for GCC
• A national framework to be formulated as guidance to states for promoting Global Capability Centres in emerging tier 2 cities.
REFORMS AS FUEL: FINANCIAL SECTOR REFORMS AND DEVELOPMENT
FDI in Insurance Sector
• The FDI limit for the insurance sector to be raised from 74 to 100 per cent, for those companies which invest the entire premium in India.
Credit Enhancement Facility by NaBFID
• NaBFID to set up a ‘Partial Credit Enhancement Facility’ for corporate bonds for infrastructure.
Grameen Credit Score
• Public Sector Banks to develop ‘Grameen Credit Score’ framework to serve the credit needs of SHG members and people in rural areas.
Pension Sector
• A forum for regulatory coordination and development of pension products to be set up.
High Level Committee for Regulatory Reforms
• A High-Level Committee for Regulatory Reforms to be set up for a review of all non-financial sector regulations, certifications, licenses, and permissions.
Investment Friendliness Index of States
• An Investment Friendliness Index of States to be launched in 2025 to further the spirit of competitive cooperative federalism anounced.
Jan Vishwas Bill 2.0
• The Jan Vishwas Bill 2.0 to decriminalize more than 100 provisions in various laws.
PART B
DIRECT TAX
• No personal income tax payable upto income of Rs 12 lakh (i.e. average income of Rs 1 lakh per month other than special rate income such as capital gains) under the new regime.
• This limit will be Rs 12.75 lakh for salaried tax payers, due to standard deduction of Rs 75,000.
• The new structure will substantially reduce the taxes of the middle class and leave more money in their hands, boosting household consumption, savings and investment.
• The new Income-Tax Bill to be clear and direct in text so as to make it simple to understand for taxpayers and tax administration, leading to tax certainty and reduced litigation.
• Revenue of about ₹ 1 lakh crore in direct taxes will be forgone.
• Revised tax rate structure
• In the new tax regime, the revised tax rate structure will stand as follows:
0-4 lakh rupees
Nil
4-8 lakh rupees
5 percent
8-12 lakh rupees
10 percent
12-16 lakh rupees
15 percent
16-20 lakh rupees
20 percent
20- 24 lakh rupees
25 percent
Above 24 lakh rupees
30 percent
• TDS/TCS rationalization for easing difficulties
• Rationalization of Tax Deduction at Source (TDS) by reducing number of rates and thresholds above which TDS is deducted.
• The limit for tax deduction on interest for senior citizens doubled from the present Rs 50,000 to Rs 1 lakh.
• The annual limit of Rs 2.40 lakh for TDS on rent increased to Rs 6 lakh.
• The threshold to collect tax at source (TCS) on remittances under RBI’s Liberalized Remittance Scheme (LRS) increased from Rs 7 lakh to Rs 10 lakh.
• The provisions of the higher TDS deduction will apply only in non-PAN cases.
• Decriminalization for the cases of delay of payment of TCS up to the due date of filing statement.
• Reducing Compliance Burden
• Reduction of compliance burden for small charitable trusts/institutions by increasing their period of registration from 5 years to 10 years.
• The benefit of claiming the annual value of self-occupied properties as nil will be extended for two such self-occupied properties without any condition.
• Ease of Doing Business
• Introduction of a scheme for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years.
• Expansion of the scope of safe harbour rules to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
• Exemption of withdrawals made from National Savings Scheme (NSS) by individuals on or after the 29th of August, 2024.
• Similar treatment to NPS Vatsalya accounts as is available to normal NPS accounts, subject to overall limits.
• Employment and Investment
Tax certainty for electronics manufacturing Schemes
• Presumptive taxation regime for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility.
• Introduction of a safe harbour for tax certainty for non-residents who store components for supply to specified electronics manufacturing units.
Tonnage Tax Scheme for Inland Vessels
The benefits of existing tonnage tax scheme to be extended to inland vessels registered under the Indian Vessels Act, 2021 to promote inland water transport in the country.
• Extension for incorporation of Start-Ups
Extension of the period of incorporation by 5 years to allow the benefit available to start-ups incorporated before 1.4.2030.
• Alternate Investment Funds (AIFs)
Certainty of taxation on the gains from securities to Category I and Category II AIFs which are undertaking investments in infrastructure and other such sectors.
• Extension of investment date for Sovereign and Pension Funds
Extension of the date of making investments in Sovereign Wealth Funds and Pension Funds by five more years, to 31st March, 2030, to promote funding from them to the infrastructure sector.
INDIRECT TAX
Rationalisation of Customs Tariff Structure for Industrial Goods
Union Budget 2025-26 proposes to:
1. Remove seven tariff rates. This is over and above the seven tariff rates removed in 2023-24 budget. After this, there will be only eight remaining tariff rates including ‘zero’ rate.
2. Apply appropriate cess to broadly maintain effective duty incidence except on a few items, where such incidence will reduce marginally.
3. Levy not more than one cess or surcharge. Therefore Social Welfare Surcharge on 82 tariff lines that are subject to a cess, exempted.
Revenue of about ₹ 2600 crore in indirect taxes will be forgone.
Relief on import of Drugs/Medicines
• 36 lifesaving drugs and medicines fully exempted from Basic Customs Duty (BCD).
• 6 lifesaving medicines to attract concessional customs duty of 5%.
• Specified drugs and medicines under Patient Assistance Programmes run by pharmaceutical companies fully exempted from BCD; 37 more medicines added along with 13 new patient assistance programmes.
Support to Domestic Manufacturing and Value addition
• Critical Minerals :
• Cobalt powder and waste, the scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals fully exempted from BCD.
• Textiles:
• Two more types of shuttle-less looms fully exempted textile machinery.
• BCD rate on knitted fabrics revised from “10% or 20%” to “20% or ` 115 per kg, whichever is higher.
• Electronic Goods:
• BCD on Interactive Flat Panel Display (IFPD) increased from 10% to 20% .
• BCD reduced to 5% on Open Cell and other components.
• BCD on parts of Open Cells exempted.
• Lithium Ion Battery:
• 35 additional capital goods for EV battery manufacturing, and 28 additional capital goods for mobile phone battery manufacturing exempted.
• Shipping Sector
• Exemption of BCD on raw materials, components, consumables or parts for the manufacture of ships extended for another ten years.
• The same dispensation to continue for ship breaking.
• Telecommunication
• BCD reduced from 20% to 10% on Carrier Grade ethernet switches.
Export Promotion
• Handicraft Goods:
• Time period for export extended from six months to one year, further extendable by another three months, if required.
• Nine items added to list of duty-free inputs.
• Leather sector:
• BCD on Wet Blue leather fully exempted.
• Crust leather exempted from 20% export duty.
• Marine products:
• BCD reduced from 30% to 5% on Frozen Fish Paste (Surimi) for manufacture and export of its analogue products.
• BCD reduced from 15% to 5% on fish hydrolysate for manufacture of fish and shrimp feeds.
• Domestic MROs for Railway Goods
• Railways MROs to benefit similar to the aircraft and ships MROs in terms of import of repair items.
• Time limit extended for export of such items from 6 months to one year and made further extendable by one year.
Trade facilitation
• Time limit for Provisional Assessment
• For finalising the provisional assessment, time-limit of two years fixed, extendable by a year.
• Voluntary Compliance:
• A new provision introduced to enable importers or exporters, after clearance of goods, to voluntarily declare material facts and pay duty with interest but without penalty.
• Extended Time for End Use:
• Time limit for the end-use of imported inputs in the relevant rules extended from six months to one year.
• Such importers to file only quarterly statements instead of a monthly statement.