ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-26ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-26 ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବଜେଟର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ବଜେଟ୍ ଆକଳନ 2025-26
- ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥାକ୍ରମେ 34.96 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଏବଂ 50.65 ଲକ୍ଷ କୋଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି 28.37 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ଜି.ଡି.ପି.ର 4.4 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ମୋଟ ବଜାର ଋଣ 14.82 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025-26 ରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି 11.21 ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା (ଜିଡିପିର 3.1%) ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ବିକାଶର ପ୍ରଥମ ଇଞ୍ଜନ ରୂପେ କୃଷି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା – ବିକାଶଶୀଳ କୃଷି ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ କମ୍ ଉତ୍ପାଦକତା, କମ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ହାରାହାରି ଋଣ ମାନଦଣ୍ଡଠାରୁ କମ୍ ଥିବା 100ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା 17 ନିୟୁତ କୃଷକ ଉପକୃତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିର୍ମାଣ
- ଦକ୍ଷତା, ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଜରିଆରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କମ୍ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବହୁ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
- ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 100ଟି ବିକାଶଶୀଳ କୃଷି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା
- ସରକାର ହରଡ଼, ବିରି ଏବଂ ମସୁର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ 6 ବର୍ଷର "ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଅଭିଯାନ" ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
- ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନ୍.ସି.ସି.ଏଫ୍. ଆଗାମୀ 4 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଏହି ଡାଲି କ୍ରୟ କରିବେ।
ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
- ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ, ଦକ୍ଷ ଯୋଗାଣ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପାରିଶ୍ରମିକ ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ବିହାରରେ ମଖାନା ବୋର୍ଡ
- ମଖାନାର ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ବିପଣନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଅଧିକ ଅମଳକାରୀ ବିହନ ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ
ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବିହନଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରସାର ଏବଂ 100ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକାରର ବିହନର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଉପଲବ୍ଧତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ମଞ୍ଜି ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନ୍ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ସମୁଦ୍ରରୁ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷର ସ୍ଥାୟୀ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଢାଞ୍ଚା ଆଣିବେ।
କପା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମିଶନ
କପା ଚାଷର ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ-ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଧାନ କପା କିସମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ 5 ବର୍ଷର ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
କେସିସି ଜରିଆରେ ଅଧିକ ଋଣ
କେ.ସି.ସି. ଜରିଆରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଋଣ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ସୁଧ ରିହାତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଋଣ ସୀମାକୁ 3 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଆସାମରେ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ
ଆସାମର ନାମରୂପରେ 12.7 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ବିକାଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ
ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ବର୍ଗୀକରଣ ମାନଦଣ୍ଡରେ ସଂଶୋଧନ
ସମସ୍ତ ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ.ଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ନିବେଶ ଏବଂ କାରବାର ସୀମାକୁ ଯଥାକ୍ରମେ 2.5 ଏବଂ 2 ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ
ଉଦ୍ୟୋଗ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସୀମା ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ 10 ଲକ୍ଷ କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯିବ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ପାଇଁ ଫଣ୍ଡ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡ ପାଣ୍ଠି
ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ପରିସର ଏବଂ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯିବ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା
5 ଲକ୍ଷ ମହିଳା, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 2 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଆଦି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଜୋତା ଏବଂ ଚମଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ
ଭାରତର ଜୋତା ଏବଂ ଚମଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ପାଦକତା, ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, 22 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା, 4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର ଏବଂ 1.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଏକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଖେଳନା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
ଉଚ୍ଚମାନର, ଅନନ୍ୟ, ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଖେଳଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଖେଳଣା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସହାୟତା
ବିହାରରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ-‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା
‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବୃହତ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ବିକାଶର ତୃତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ନିବେଶ
ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିବେଶ
ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ 2.0
- ପୁଷ୍ଟିକର ସହାୟତା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ
ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ 50,000 ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ସରକାରୀ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପିଏଚସିକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ
ଭାରତନେଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ଯୋଜନା
ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍-ରୂପରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର
"ମେକ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ" ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କୌଶଳ ସହିତ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ 5ଟି ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଆଇ.ଆଇ.ଟି. ଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ଏହି 5ଟି ଆଇ.ଆଇ.ଟି.ରେ ଅତିରିକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ 2014 ମସିହା ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆହୁରି 6,500 ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ।
ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର
ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହାର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା।
ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ ଅତିରିକ୍ତ 10 ହଜାର ଆସନ ଯୋଡ଼ାଯିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 75 ହଜାର ଆସନ ଖୋଲାଯିବ।
ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଡେ କେୟାର କର୍କଟ କେନ୍ଦ୍ର
ସରକାର ଆଗାମୀ 3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଡେ କେୟାର କର୍କଟ କେନ୍ଦ୍ର, 2025-26 ରେ 200 କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ସହରାଞ୍ଚଳର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହକୁ ସୁଦୃଢ଼ିକରଣ
ସହରାଞ୍ଚଳର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ଘୋଷଣା କରିବ।
ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି
ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଋଣ, 30,000 ଟଙ୍କା ସୀମା ସହିତ ୟୁପିଆଇ ସଂଯୁକ୍ତ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସହାୟତା ସହିତ ଯୋଜନାର ନବୀକରଣ କରାଯିବ।
ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା
ସରକାର ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପରିଚୟ ପତ୍ର, ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ପିଏମ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ।
ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିବେଶ
ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ
ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପିପିପି ମୋଡରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର 3 ବର୍ଷର ପାଇପଲାଇନ ଆଣିବେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା
ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ 50 ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ସମ୍ପତ୍ତି ମୁଦ୍ରୀକରଣ ଯୋଜନା 2025-30
ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ଲାଗି 2025-30 ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଯୋଜନା।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ
ବର୍ଦ୍ଧିତ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହିତ 2028 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଶନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଣ୍ଠି
'ସିଟିଜ୍ ଏଜ୍ ଗ୍ରୋଥ୍ ହବ୍ସ୍', 'କ୍ରିଏଟିଭ୍ ରି-ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ସିଟିଜ୍' ଏବଂ 'ୱାଟର ଆଣ୍ଡ ସାନିଟେସନ' ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହରୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଣ୍ଠି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଏବଂ 2025-26 ପାଇଁ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ବିକସିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ମିଶନ
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଅଧିନିୟମ ଏବଂ ଆଣବିକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ପାଇଁ ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଧିନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ।
20, 000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (ଏସ୍. ଏମ୍. ଆର୍.) ର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ମିଶନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, 2033 ସୁଦ୍ଧା 5ଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକଶିତ ଏସ୍. ଏମ୍. ଆର୍. କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ।
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ନୀତିରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯିବ। ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆକାରରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ଜାହାଜକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମନ୍ୱିତ ମାଷ୍ଟର ଲିଷ୍ଟ (ଏଚ.ଏମ.ଏଲ.)ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି
25,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 49 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ବଳକା ଅର୍ଥ ରହିବ।
ଉଡ଼ାନ୍-ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗ ଯୋଜନା
ଆଗାମୀ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 120ଟି ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ 4 କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ପାହାଡ଼ିଆ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଏବଂ ଛୋଟ ବିମାନ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ବିହାରର ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର
ପାଟନା ବିମାନ ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବିହତାରେ ଏକ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବ୍ୟତୀତ ବିହାରରେ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ମିଥିଲାଞ୍ଚଳରେ ପଶ୍ଚିମ କୋଶୀ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ
ବିହାରରେ ପଶ୍ଚିମ କୋଶୀ କେନାଲ ଇ. ଆର. ଏମ. ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା।
ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର
ଟେଲିଂରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏକ ନୀତି ଅଣାଯିବ।
ସ୍ୱାମୀ ପାଣ୍ଠି 2
ସରକାର, ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିବେଶକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ଆହୁରି 1 ଲକ୍ଷ ଆବାସ ୟୁନିଟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ 15,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପାଣ୍ଠି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ନିଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ 50ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମୋଡ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ନବସୃଜନରେ ନିବେଶ
ଗବେଷଣା, ବିକାଶ ଓ ନବସୃଜନ
ଜୁଲାଇ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳିତ ଗବେଷଣା, ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
ଡିପ ଟେକ ଫଣ୍ଡ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡ
ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ ଉତପ୍ରେରିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିପ୍ ଟେକ୍ ଫଣ୍ଡ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡର ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋସିପ୍-
ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସହିତ ଆଇ. ଆଇ. ଟି. ଏବଂ ଆଇ. ଆଇ. ଏସ୍. ସି. ରେ ବୈଷୟିକ ଗବେଷଣା ପାଇଁ 10,000 ଫେଲୋସିପ୍।
ଫସଲ ଜର୍ମପ୍ଲାଜମ ପାଇଁ ଜିନ ବ୍ୟାଙ୍କ
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ 10 ଲକ୍ଷ ଜର୍ମପ୍ଲାଜମ୍ ଲାଇନ୍ ସହିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜିନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଜାତୀୟ ଭୂସ୍ଥାନିକ ମିଶନ
ଏକ ଜାତୀୟ ଭୂସ୍ଥାନିକ ମିଶନ ମୌଳିକ ଭୂସ୍ଥାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ତଥ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ ମିଶନ
ଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଲାଇବ୍ରେରୀ ଓ ଘରୋଇ ସଂଗ୍ରାହକଙ୍କ ସହିତ ଆମର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଐତିହ୍ୟର ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଯାହା 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ।
ବିକାଶର ଚତୁର୍ଥ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ରପ୍ତାନୀ
ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ
ବାଣିଜ୍ୟ, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଏବଂ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ପରିଚାଳିତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଏକ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଭାରତ ଟ୍ରେଡନେଟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ 'ଭାରତ ଟ୍ରେଡନେଟ’ (ବି. ଟି. ଏନ୍.) କୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଜିସିସି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚା
ଉଦୀୟମାନ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତରର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ସଂସ୍କାରର ଉପଯୋଗ: ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ବିକାଶ
ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡିଆଇ
ଯେଉଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରିମିୟମ ନିବେଶ କରିବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫ.ଡି.ଆଇ. ସୀମାକୁ 74 ପ୍ରତିଶତରୁ 100 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଏନ୍.ଏ.ବି.ଏଫ୍.ଆଇ.ଡି. ଦ୍ୱାରା ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ସୁବିଧା
ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ ବଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏକ 'ଆଂଶିକ ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ସୁବିଧା' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ଏନ୍.ଏ.ବି.ଏଫ୍.ଆଇ.ଡି.
ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ରେଡିଟ୍ ସ୍କୋର
ଏସ୍. ଏଚ୍. ଜି. ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ଋଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ 'ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ରେଡିଟ୍ ସ୍କୋର' ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରିବେ।
ପେନସନ କ୍ଷେତ୍ର
ପେନସନ ଉତ୍ପାଦର ନିୟାମକ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି
ସମସ୍ତ ଅଣ-ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟମାବଳୀ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଅନୁମତିର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯିବ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିବେଶ ଅନୁକୂଳତା ସୂଚକାଙ୍କ
ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ 2025 ମସିହାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ସୂଚକାଙ୍କ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ଜନ୍ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ 2.0
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ 2.0 ବିଭିନ୍ନ ଆଇନର 100 ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବ।
ଭାଗ ଖ
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ
- ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ଅର୍ଥାତ୍ ମାସିକ ହାରାହାରି ଆୟ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ପୁଞ୍ଜି ଲାଭ ଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହାର ଆୟ ବ୍ୟତୀତ) କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
- ବେତନଭୋଗୀ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସୀମା 75,000 ଟଙ୍କାର ମାନକ ଛାଡ଼ କାରଣରୁ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ହେବ।
- ଏହି ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ଟିକସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ହାତରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଛାଡ଼ିଦେବ, ଘରୋଇ ଉପଭୋଗ, ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
- ନୂତନ ଆୟକର ବିଲ୍ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସିଧାସଳଖ ପାଠରେ ରହିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଟିକସଦାତା ଏବଂ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ବୁଝିବା ସହଜ ହେବ, ଯାହା ଟିକସ ନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ମକଦ୍ଦମା ହ୍ରାସ କରିବ।
- ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସରେ ପାଖାପାଖି 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
- ସଂଶୋଧିତ ଟିକସ ଦର ଢାଞ୍ଚା
- ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ସଂଶୋଧିତ ଟିକସ ହାର ଢାଞ୍ଚା ନିମ୍ନମତେ ରହିବ:
ମୋଟ ବାର୍ଷିକ ଆୟ
ଟିକସ ହାର
₹ 0 – 4 ଲକ୍ଷ
ଶୂନ୍ୟ
₹ 4 – 8 ଲକ୍ଷ
5%
₹ 8 – 12 ଲକ୍ଷ
10%
₹ 12 – 16 ଲକ୍ଷ
15%
₹ 16 – 20 ଲକ୍ଷ
20%
₹ 20 – 24 ଲକ୍ଷ
25%
₹ 24 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ
30%
ସହଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଟିଡିଏସ/ଟିସିଏସକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରିବା
- ଯେଉଁ ହାର ଏବଂ ସୀମାଠାରୁ ଅଧିକ ହାରରେ ଟି. ଡି. ଏସ୍. କଟାଯାଉଛି, ତାହାକୁ ହ୍ରାସ କରି ଉତ୍ସ ଆଧାରରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ (ଟି. ଡି. ଏସ୍.) କୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯିବ।
- ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଧ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ର ସୀମା ବର୍ତ୍ତମାନର 50,000 ଟଙ୍କାରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି।
- ଭଡ଼ା ଉପରେ ଟି. ଡି. ଏସ୍. ର ବାର୍ଷିକ ସୀମା 2.4 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 6 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ଆରବିଆଇର ଉଦାରୀକୃତ ରେମିଟାନ୍ସ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ପଠାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥ ଉପରେ ଉତ୍ସରୁ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ଟିସିଏସ୍) ର ସୀମା 7 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ଉଚ୍ଚ ଟି. ଡି. ଏସ୍. ଛାଡ଼ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ଅଣ-ପାନ୍ ମାମଲାରେ ଲାଗୁ ହେବ।
- ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିସିଏସର ଦେୟ ବିଳମ୍ବ ମାମଲା ପାଇଁ ଡିକ୍ରିମିନାଲାଇଜେସନ୍।
- ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା
- କ୍ଷୁଦ୍ର ଦାତବ୍ୟ ଟ୍ରଷ୍ଟ/ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅବଧିକୁ 5 ବର୍ଷରୁ 10 ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରାଯିବ।
- ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସମ୍ପତ୍ତିର ବାର୍ଷିକ ମୂଲ୍ୟ ଶୂନ ବୋଲି ଦାବି କରିବାର ଲାଭ ବିନା କୌଣସି ସର୍ତ୍ତରେ ଏହିପରି ଦୁଇଟି ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
- ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା
- ତିନି ବର୍ଷର ବ୍ଲକ ଅବଧି ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାରବାରର ଆକାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ।
- ମକଦ୍ଦମା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ବନ୍ଦର ନିୟମର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି।
- 29,ଅଗଷ୍ଟ 2024 ରେ କିମ୍ବା ପରେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା (ଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍) ରୁ ଉଠାଣ ଉପରେ ଛାଡ଼।
- ସାମଗ୍ରିକ ସୀମା ଅଧୀନରେ ସାଧାରଣ ଏନ.ପି.ଏସ. ଆକାଉଣ୍ଟ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏନ.ପି.ଏସ. ବତ୍ସଳ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହିତ ସମାନ ବ୍ୟବହାର, ।
ନିଯୁକ୍ତି ଓ ନିବେଶ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଟିକସ ନିଶ୍ଚିତତା
- ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଏକ ଆବାସିକ କମ୍ପାନୀକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଅଣ-ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
- ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟକୁ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଉପାଦାନ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ଅଣ-ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ନିଶ୍ଚିତତା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ।
ଇନଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋତ ପାଇଁ ଟୋନେଜ ଟିକସ ଯୋଜନା
ଦେଶରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଅଧିନିୟମ, 2021 ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଟନଜ ଟିକସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
1.4.2030 ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଲାଭକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ନିଗମର ଅବଧିକୁ 5 ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ବିକଲ୍ପ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ)
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏହିପରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର ଏ.ଆଇ.ଏଫ୍. ଗୁଡ଼ିକୁ ସିକ୍ୟୁରିଟିରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ଉପରେ ଟିକସ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ସାର୍ବଭୌମ ଏବଂ ପେନସନ ପାଣ୍ଠି ପାଇଁ ନିବେଶ ତାରିଖ ବୃଦ୍ଧି
ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପଦ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପେନସନ ପାଣ୍ଠିରେ ନିବେଶ କରିବାର ତାରିଖ ଆହୁରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରି 2030 ମାର୍ଚ୍ଚ 31 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ
ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିବା
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-26 ରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି:
- ସାତଟି ଶୁଳ୍କ ହାରକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯିବ। ଏହା 2023-24 ବଜେଟରେ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାତଟି ଶୁଳ୍କ ହାର ଉପରେ ରହିଛି। ଏହା ପରେ, 'ଶୂନ' ଦର ସମେତ କେବଳ ଆଠଟି ଶୁଳ୍କ ହାର ରହିବ।
- ଯେଉଁଠି ଏଭଳି ପରିମାଣ ସାମାନ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ, କେତେକ ବସ୍ତୁକୁ ଛାଡ଼ିଦେଲେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବୀ ଶୁଳ୍କ ପରିମାଣ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସେସ୍ ଲାଗୁ କରାଯିବ।
- ଲେଭି ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ସେସ୍ କିମ୍ବା ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କ ନୁହେଁ। ତେଣୁ ସେସ୍ ଅଧୀନରେ ଥିବା 82ଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଇନ ଉପରେ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ଚାର୍ଜ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି।
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ବାବଦ ପ୍ରାୟ 2600 କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ଔଷଧ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ରିହାତି
- 36ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧକୁ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି) ରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
- 6ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଉପରେ 5 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେବ।
- ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରୋଗୀ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧକୁ ବିସିଡିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି; 13 ଟି ନୂତନ ରୋଗୀ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଆହୁରି 37 ଟି ଔଷଧ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନକୁ ସହାୟତା
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ:
କୋବାଲ୍ଟ ପାଉଡର ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ଲିଥିୟମ୍-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀର ସ୍କ୍ରାପ୍, ସୀସା, ଜିଙ୍କ୍ ଏବଂ ଆହୁରି 12 ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ବିସିଡିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ବୟନଶିଳ୍ପ:
- ଆଉ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଶଟଲବିହୀନ ତନ୍ତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଛାଡ଼ ଦିଆଯାଇଛି।
- ବୁଣାଯାଇଥିବା କପଡା ଉପରେ ବିସିଡି ହାର "10 ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା 20 ପ୍ରତିଶତ" ରୁ "20 ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା 115କୁ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଅଧିକ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ:
- ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଫ୍ଲାଟ ପ୍ୟାନେଲ ଡିସପ୍ଲେ (ଆଇଏଫପିଡି) ଉପରେ ବିସିଡି 10 ପ୍ରତିଶତରୁ 20 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଓପନ ସେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନ ଉପରେ ବି. ସି. ଡି. 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ଖୋଲା କୋଷଗୁଡ଼ିକର କିଛି ଅଂଶରେ ବି. ସି. ଡି. ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
ଲିଥିୟମ୍ ଆୟନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ:
- ଇ. ଭି. ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 35ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 28ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର:
- ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ, ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଉପରେ ବି.ସି.ଡି. ରିହାତିକୁ ଆଉ ଦଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ଜାହାଜ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରହିବ।
ଟେଲି ଯୋଗାଯୋଗ:
- କ୍ୟାରିଅର୍ ଗ୍ରେଡ୍ ଇଥରନେଟ୍ ସୁଇଚ୍ଗୁଡ଼ିକରେ ବି. ସି. ଡି. 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ:
- ରପ୍ତାନୀର ସମୟସୀମା ଛଅ ମାସରୁ ଏକ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ଆହୁରି ତିନି ମାସ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।
- ଶୁଳ୍କ-ମୁକ୍ତ ନିବେଶ ତାଲିକାରେ ନଅଟି ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।
ଚମଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର:
- ଓଦା ନୀଳ ଚମଡ଼ା ଉପରେ ବି. ସି. ଡି. କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
- କ୍ରଷ୍ଟ ଚମଡ଼ା ଉପରେ 20 ପ୍ରତିଶତ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କକୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ:
- ଏହାର ଆନାଲଗ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଫିଶ୍ ପେଷ୍ଟ (ସୁରିମି) ଉପରେ ବିସିଡି 30 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ମାଛ ଏବଂ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମାଛ ହାଇଡ୍ରୋଲାଇସେଟ୍ ଉପରେ ବିସିଡି 15 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ରେଳ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଏମ୍. ଆର୍. ଓ.:
- ମରାମତି ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ଏମ୍. ଆର୍. ଓ. ଭଳି ରେଳବାଇ ଏମ୍. ଆର୍. ଓ. ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ।
- ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ସମୟସୀମା 6 ମାସରୁ ଏକ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଏକ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।
ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା
- ଅସ୍ଥାୟୀ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ସମୟ ସୀମା:
- ଅସ୍ଥାୟୀ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଦୁଇ ବର୍ଷର ସମୟ ସୀମା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଏକ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।
ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନ:
- ଆମଦାନୀକାରୀ କିମ୍ବା ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ, ସାମଗ୍ରୀର କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପରେ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ଭୌତିକ ତଥ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଏବଂ ସୁଧ ସହିତ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ଜୋରିମାନା ବିନା ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଅନ୍ତିମ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସମୟସୀମା ବଢ଼ାଯାଇଛି
- ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ନିୟମରେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ନିବେଶର ଅନ୍ତିମ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସମୟସୀମା ଛଅ ମାସରୁ ଏକ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ଏହିପରି ଆମଦାନୀକାରୀମାନେ ମାସିକ ବିବରଣୀ ପରିବର୍ତ୍ତେ କେବଳ ତ୍ରୈମାସିକ ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବେ।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2025-26
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Delhi
PART A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman presented Union Budget 2025-26 in the Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Budget Estimates 2025-26
• The total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at ₹ 34.96 lakh crore and ₹ 50.65 lakh crore respectively.
• The net tax receipts are estimated at ₹ 28.37 lakh crore.
• The fiscal deficit is estimated to be 4.4 per cent of GDP.
• The gross market borrowings are estimated at ₹ 14.82 lakh crore.
• Capex Expenditure of ₹11.21 lakh crore (3.1% of GDP) earmarked in FY2025-26.
AGRICULTURE AS THE 1ST ENGINE OF DEVELOPMENT
Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana - Developing Agri Districts Programme
• The programme to be launched in partnership with the states, covering 100 districts with low productivity, moderate crop intensity and below-average credit parameters, to benefit 1.7 crore farmers.
Building Rural Prosperity and Resilience
• A comprehensive multi-sectoral programme to be launched in partnership with states to address under-employment in agriculture through skilling, investment, technology, and invigorating the rural economy.
• Phase-1 to cover 100 developing agri-districts.
Aatmanirbharta in Pulses
• Government to launch a 6-year “Mission for Aatmanirbharta in Pulses” with focus on Tur, Urad and Masoor.
• NAFED and NCCF to procure these pulses from farmers during the next 4 years.
Comprehensive Programme for Vegetables & Fruits
• A comprehensive programme to promote production, efficient supplies, processing, and remunerative prices for farmers to be launched in partnership with states.
Makhana Board in Bihar
• A Makhana Board to be established to improve production, processing, value addition, and marketing of makhana.
National Mission on High Yielding Seeds
• A National Mission on High Yielding Seeds to be launched aiming at strengthening the research ecosystem, targeted development and propagation of seeds with high yield, and commercial availability of more than 100 seed varieties.
Fisheries
• Government to bring a framework for sustainable harnessing of fisheries from Indian Exclusive Economic Zone and High Seas, with a special focus on the Andaman & Nicobar and Lakshadweep Islands.
Mission for Cotton Productivity
• A 5-year mission announced to facilitate significant improvements in productivity and sustainability of cotton farming, and promote extra-long staple cotton varieties.
Enhanced Credit through KCC
• The loan limit under the Modified Interest Subvention Scheme to be enhanced from ₹ 3 lakh to ₹ 5 lakh for loans taken through the KCC.
Urea Plant in Assam
• A plant with annual capacity of 12.7 lakh metric tons to be set up at Namrup, Assam.
MSMEs AS THE 2ND ENGINE OF DEVELOPMENT
Revision in classification criteria for MSMEs
• The investment and turnover limits for classification of all MSMEs to be enhanced to 2.5 and 2 times respectively.
Credit Cards for Micro Enterprises
• Customized Credit Cards with ₹ 5 lakh limit for micro enterprises registered on Udyam portal, 10 lakh cards to be issued in the first year.
Fund of Funds for Startups
• A new Fund of Funds, with expanded scope and a fresh contribution of ₹ 10,000 crore to be set up.
Scheme for First-time Entrepreneurs
• A new scheme for 5 lakh women, Scheduled Castes and Scheduled Tribes first-time entrepreneurs to provide term-loans upto ₹ 2 crore in the next 5 years announced.
Focus Product Scheme for Footwear & Leather Sectors
• To enhance the productivity, quality and competitiveness of India’s footwear and leather sector, a focus product scheme announced to facilitate employment for 22 lakh persons, generate turnover of ₹ 4 lakh crore and exports of over ₹ 1.1 lakh crore.
Measures for the Toy Sector
• A scheme to create high-quality, unique, innovative, and sustainable toys, making India a global hub for toys announced.
Support for Food Processing
• A National Institute of Food Technology, Entrepreneurship and Management to be set up in Bihar.
Manufacturing Mission - Furthering “Make in India”
• A National Manufacturing Mission covering small, medium and large industries for furthering “Make in India” announced.
INVESTMENT AS THE 3RD ENGINE OF DEVELOPMENT
1. Investing in People
Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
• The cost norms for the nutritional support to be enhanced appropriately.
Atal Tinkering Labs
• 50,000 Atal Tinkering Labs to be set up in Government schools in next 5 years.
Broadband Connectivity to Government Secondary Schools and PHCs
• Broadband connectivity to be provided to all Government secondary schools and primary health centres in rural areas under the Bharatnet project.
Bharatiya Bhasha Pustak Scheme
• Bharatiya Bhasha Pustak Scheme announced to provide digital-form Indian language books for school and higher education.
National Centres of Excellence for Skilling
• 5 National Centres of Excellence for skilling to be set up with global expertise and partnerships to equip our youth with the skills required for “Make for India, Make for the World” manufacturing.
Expansion of Capacity in IITs
• Additional infrastructure to be created in the 5 IITs started after 2014 to facilitate education for 6,500 more students.
Centre of Excellence in AI for Education
• A Centre of Excellence in Artificial Intelligence for education to be set up with a total outlay of ₹ 500 crore.
Expansion of medical education
• 10,000 additional seats to be added in medical colleges and hospitals next year, adding to 75000 seats in the next 5 years.
Day Care Cancer Centres in all District Hospitals
• Government to set up Day Care Cancer Centres in all district hospitals in the next 3 years, 200 Centres in 2025-26.
Strengthening urban livelihoods
• A scheme for socio-economic upliftment of urban workers to help them improve their incomes and have sustainable livelihoods announced.
PM SVANidhi
• Scheme to be revamped with enhanced loans from banks, UPI linked credit cards with ₹ 30,000 limit, and capacity building support.
Social Security Scheme for Welfare of Online Platform Workers
• Government to arrange for identity cards, registration on e-Shram portal and healthcare under PM Jan Arogya Yojna, for gig-workers.
1. Investing in the Economy
Public Private Partnership in Infrastructure
• Infrastructure-related ministries to come up with a 3-year pipeline of projects in PPP mode, States also encouraged.
Support to States for Infrastructure
• An outlay of ₹1.5 lakh crore proposed for the 50-year interest free loans to states for capital expenditure and incentives for reforms.
Asset Monetization Plan 2025-30
• Second Plan for 2025-30 to plough back capital of ₹ 10 lakh crore in new projects announced.
Jal Jeevan Mission
• Mission to be extended until 2028 with an enhanced total outlay.
Urban Challenge Fund
• An Urban Challenge Fund of ₹ 1 lakh crore announced to implement the proposals for ‘Cities as Growth Hubs’, ‘Creative Redevelopment of Cities’ and ‘Water and Sanitation’, allocation of ₹ 10,000 crore proposed for 2025-26.
Nuclear Energy Mission for Viksit Bharat
• Amendments to the Atomic Energy Act and the Civil Liability for Nuclear Damage Act to be taken up.
• Nuclear Energy Mission for research & development of Small Modular Reactors (SMR) with an outlay of ₹20,000 crore to be set up, 5 indigenously developed SMRs to be operational by 2033.
Shipbuilding
• The Shipbuilding Financial Assistance Policy to be revamped.
• Large ships above a specified size to be included in the infrastructure harmonized master list (HML).
Maritime Development Fund
• A Maritime Development Fund with a corpus of ₹ 25,000 crore to be set up, with up to 49 per cent contribution by the Government, and the balance from ports and private sector.
UDAN - Regional Connectivity Scheme
• A modified UDAN scheme announced to enhance regional connectivity to 120 new destinations and carry 4 crore passengers in the next 10 years.
• Also to support helipads and smaller airports in hilly, aspirational, and North East region districts.
Greenfield Airport in Bihar
• Greenfield airports announced in Bihar, in addition to the expansion of the capacity of Patna airport and a brownfield airport at Bihta.
Western Koshi Canal Project in Mithilanchal
• Financial support for the Western Koshi Canal ERM Project in Bihar.
Mining Sector Reforms
• A policy for recovery of critical minerals from tailings to be brought out.
SWAMIH Fund 2
• A fund of ₹ 15,000 crore aimed at expeditious completion of another 1 lakh dwelling units, with contribution from the Government, banks and private investors announced.
Tourism for employment-led growth
• Top 50 tourist destination sites in the country to be developed in partnership with states through a challenge mode.
1. Investing in Innovation
Research, Development and Innovation
• ₹20,000 crore to be allocated to implement private sector driven Research, Development and Innovation initiative announced in the July Budget.
Deep Tech Fund of Funds
• Deep Tech Fund of Funds to be explored to catalyze the next generation startups.
PM Research Fellowship
• 10,000 fellowships for technological research in IITs and IISc with enhanced financial support.
Gene Bank for Crops Germplasm
• 2nd Gene Bank with 10 lakh germplasm lines to be set up for future food and nutritional security.
National Geospatial Mission
• A National Geospatial Mission announced to develop foundational geospatial infrastructure and data.
Gyan Bharatam Mission
• A Gyan Bharatam Mission for survey, documentation and conservation of our manuscript heritage with academic institutions, museums, libraries and private collectors to be undertaken to cover more than 1 crore manuscripts announced.
EXPORTS AS THE 4TH ENGINE OF DEVELOPMENT
Export Promotion Mission
• An Export Promotion Mission, with sectoral and ministerial targets, driven jointly by the Ministries of Commerce, MSME, and Finance to be set up.
BharatTradeNet
• ‘BharatTradeNet’ (BTN) for international trade to be set-up as a unified platform for trade documentation and financing solutions.
National Framework for GCC
• A national framework to be formulated as guidance to states for promoting Global Capability Centres in emerging tier 2 cities.
REFORMS AS FUEL: FINANCIAL SECTOR REFORMS AND DEVELOPMENT
FDI in Insurance Sector
• The FDI limit for the insurance sector to be raised from 74 to 100 per cent, for those companies which invest the entire premium in India.
Credit Enhancement Facility by NaBFID
• NaBFID to set up a ‘Partial Credit Enhancement Facility’ for corporate bonds for infrastructure.
Grameen Credit Score
• Public Sector Banks to develop ‘Grameen Credit Score’ framework to serve the credit needs of SHG members and people in rural areas.
Pension Sector
• A forum for regulatory coordination and development of pension products to be set up.
High Level Committee for Regulatory Reforms
• A High-Level Committee for Regulatory Reforms to be set up for a review of all non-financial sector regulations, certifications, licenses, and permissions.
Investment Friendliness Index of States
• An Investment Friendliness Index of States to be launched in 2025 to further the spirit of competitive cooperative federalism anounced.
Jan Vishwas Bill 2.0
• The Jan Vishwas Bill 2.0 to decriminalize more than 100 provisions in various laws.
PART B
DIRECT TAX
• No personal income tax payable upto income of Rs 12 lakh (i.e. average income of Rs 1 lakh per month other than special rate income such as capital gains) under the new regime.
• This limit will be Rs 12.75 lakh for salaried tax payers, due to standard deduction of Rs 75,000.
• The new structure will substantially reduce the taxes of the middle class and leave more money in their hands, boosting household consumption, savings and investment.
• The new Income-Tax Bill to be clear and direct in text so as to make it simple to understand for taxpayers and tax administration, leading to tax certainty and reduced litigation.
• Revenue of about ₹ 1 lakh crore in direct taxes will be forgone.
• Revised tax rate structure
• In the new tax regime, the revised tax rate structure will stand as follows:
0-4 lakh rupees
Nil
4-8 lakh rupees
5 percent
8-12 lakh rupees
10 percent
12-16 lakh rupees
15 percent
16-20 lakh rupees
20 percent
20- 24 lakh rupees
25 percent
Above 24 lakh rupees
30 percent
• TDS/TCS rationalization for easing difficulties
• Rationalization of Tax Deduction at Source (TDS) by reducing number of rates and thresholds above which TDS is deducted.
• The limit for tax deduction on interest for senior citizens doubled from the present Rs 50,000 to Rs 1 lakh.
• The annual limit of Rs 2.40 lakh for TDS on rent increased to Rs 6 lakh.
• The threshold to collect tax at source (TCS) on remittances under RBI’s Liberalized Remittance Scheme (LRS) increased from Rs 7 lakh to Rs 10 lakh.
• The provisions of the higher TDS deduction will apply only in non-PAN cases.
• Decriminalization for the cases of delay of payment of TCS up to the due date of filing statement.
• Reducing Compliance Burden
• Reduction of compliance burden for small charitable trusts/institutions by increasing their period of registration from 5 years to 10 years.
• The benefit of claiming the annual value of self-occupied properties as nil will be extended for two such self-occupied properties without any condition.
• Ease of Doing Business
• Introduction of a scheme for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years.
• Expansion of the scope of safe harbour rules to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
• Exemption of withdrawals made from National Savings Scheme (NSS) by individuals on or after the 29th of August, 2024.
• Similar treatment to NPS Vatsalya accounts as is available to normal NPS accounts, subject to overall limits.
• Employment and Investment
Tax certainty for electronics manufacturing Schemes
• Presumptive taxation regime for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility.
• Introduction of a safe harbour for tax certainty for non-residents who store components for supply to specified electronics manufacturing units.
Tonnage Tax Scheme for Inland Vessels
The benefits of existing tonnage tax scheme to be extended to inland vessels registered under the Indian Vessels Act, 2021 to promote inland water transport in the country.
• Extension for incorporation of Start-Ups
Extension of the period of incorporation by 5 years to allow the benefit available to start-ups incorporated before 1.4.2030.
• Alternate Investment Funds (AIFs)
Certainty of taxation on the gains from securities to Category I and Category II AIFs which are undertaking investments in infrastructure and other such sectors.
• Extension of investment date for Sovereign and Pension Funds
Extension of the date of making investments in Sovereign Wealth Funds and Pension Funds by five more years, to 31st March, 2030, to promote funding from them to the infrastructure sector.
INDIRECT TAX
Rationalisation of Customs Tariff Structure for Industrial Goods
Union Budget 2025-26 proposes to:
1. Remove seven tariff rates. This is over and above the seven tariff rates removed in 2023-24 budget. After this, there will be only eight remaining tariff rates including ‘zero’ rate.
2. Apply appropriate cess to broadly maintain effective duty incidence except on a few items, where such incidence will reduce marginally.
3. Levy not more than one cess or surcharge. Therefore Social Welfare Surcharge on 82 tariff lines that are subject to a cess, exempted.
Revenue of about ₹ 2600 crore in indirect taxes will be forgone.
Relief on import of Drugs/Medicines
• 36 lifesaving drugs and medicines fully exempted from Basic Customs Duty (BCD).
• 6 lifesaving medicines to attract concessional customs duty of 5%.
• Specified drugs and medicines under Patient Assistance Programmes run by pharmaceutical companies fully exempted from BCD; 37 more medicines added along with 13 new patient assistance programmes.
Support to Domestic Manufacturing and Value addition
• Critical Minerals :
• Cobalt powder and waste, the scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals fully exempted from BCD.
• Textiles:
• Two more types of shuttle-less looms fully exempted textile machinery.
• BCD rate on knitted fabrics revised from “10% or 20%” to “20% or ` 115 per kg, whichever is higher.
• Electronic Goods:
• BCD on Interactive Flat Panel Display (IFPD) increased from 10% to 20% .
• BCD reduced to 5% on Open Cell and other components.
• BCD on parts of Open Cells exempted.
• Lithium Ion Battery:
• 35 additional capital goods for EV battery manufacturing, and 28 additional capital goods for mobile phone battery manufacturing exempted.
• Shipping Sector
• Exemption of BCD on raw materials, components, consumables or parts for the manufacture of ships extended for another ten years.
• The same dispensation to continue for ship breaking.
• Telecommunication
• BCD reduced from 20% to 10% on Carrier Grade ethernet switches.
Export Promotion
• Handicraft Goods:
• Time period for export extended from six months to one year, further extendable by another three months, if required.
• Nine items added to list of duty-free inputs.
• Leather sector:
• BCD on Wet Blue leather fully exempted.
• Crust leather exempted from 20% export duty.
• Marine products:
• BCD reduced from 30% to 5% on Frozen Fish Paste (Surimi) for manufacture and export of its analogue products.
• BCD reduced from 15% to 5% on fish hydrolysate for manufacture of fish and shrimp feeds.
• Domestic MROs for Railway Goods
• Railways MROs to benefit similar to the aircraft and ships MROs in terms of import of repair items.
• Time limit extended for export of such items from 6 months to one year and made further extendable by one year.
Trade facilitation
• Time limit for Provisional Assessment
• For finalising the provisional assessment, time-limit of two years fixed, extendable by a year.
• Voluntary Compliance:
• A new provision introduced to enable importers or exporters, after clearance of goods, to voluntarily declare material facts and pay duty with interest but without penalty.
• Extended Time for End Use:
• Time limit for the end-use of imported inputs in the relevant rules extended from six months to one year.
• Such importers to file only quarterly statements instead of a monthly statement.