ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାଧାରଣ ବଜେଟ 2025-26 ର ସାରାଂଶ
1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାରାହାରି ମାସିକ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଆୟକର ନାହିଁ; ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଘରୋଇ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଉପଭୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ
ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବେତନଭୋଗୀ ବର୍ଗ ବାର୍ଷିକ 12.75 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୂନ ଆୟକର ପ୍ରଦାନ କରିବେ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ବିକାଶର 4ଟି ଇଞ୍ଜିନ-କୃଷି, ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ., ନିବେଶ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି
1.7 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା'ରେ 100ଟି ନିମ୍ନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ
ବିରି, ହରଡ଼ ଏବଂ ମସୁର ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ‘ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଅଭିଯାନ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ
ସଂଶୋଧିତ ସୁଧ ରିହାତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କେ.ସି.ସି. ଜରିଆରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ରେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ 4.8 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 26ରେ ଏହାକୁ 4.4 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭର୍ ସହିତ ଋଣ ପରିମାଣ 5 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ 10 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି
"ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ"କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବୃହତ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ
ପି.ଏମ୍. ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନେ ପରିଚୟ ପତ୍ର, ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇବେ
ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ସହରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହରୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଣ୍ଠି
20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ମିଶନ
120 ଟି ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଉଡାନ ଯୋଜନା
ଆଉ 1 ଲକ୍ଷ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଆବାସ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ 15,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାମୀ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳିତ ଗବେଷଣା ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ
ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯିବ
ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫ.ଡି.ଆଇ. ସୀମା 74 ପ୍ରତିଶତରୁ 100 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି
ବିଭିନ୍ନ ଆଇନର 100 ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ 2 ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
ସଂଶୋଧିତ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣର ସମୟସୀମା ଦୁଇ ବର୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଚାରି ବର୍ଷ କରାଯାଇଛି
ଟି.ସି.ଏସ୍. ଦେୟରେ ବିଳମ୍ବକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ଭଡ଼ା ଉପରେ ଟିଡିଏସ୍ 2.40 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 6 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
କର୍କଟ, ବିରଳ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 36ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧ ଉପରେ ବି.ସି.ଡି. ଛାଡ଼ ପାଇଛି
ଆଇ. ଏଫ୍.ପି.ଡି. ଉପରେ ବି.ସି.ଡି. 20 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଖୋଲା ସେଲରେ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଖୋଲା ସେଲର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଉପରେ ବି. ସି. ଡି. ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି
ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ, ଇ.ଭି. ଏବଂ ମୋବାଇଲ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀକୁ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ କଞ୍ଚାମାଲ ଏବଂ ଉପାଦାନ ଉପରେ ବିସିଡି 10 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଛାଡ଼ ପାଇଛି
ଶୀତଳୀକରଣ ମାଛ ପେଷ୍ଟ ଉପରେ ବିସିଡି 30 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ଏବଂ ମାଛ ହାଇଡ୍ରୋଲାଇସେଟ୍ ଉପରେ 15 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି
01 FEB 2025 1:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ. ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-26 ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ତାଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଭାଷଣର ସାରାଂଶ ଦିଆଯାଇଛି;
ତେଲୁଗୁ କବି ତଥା ନାଟ୍ୟକାର ଶ୍ରୀ ଗୁରଜାଦା ଅପ୍ପା ରାଓଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘ଗୋଟିଏ ଦେଶ କେବଳ ଏହାର ମାଟି ନୁହେଁ; ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କୁ ନେଇ ଆଧାରିତ।’ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ‘ସବକା ବିକାଶ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନୁରୂପ, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିବିଧ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ:
କ) ଶୂନ୍ୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ;
ଖ) ଶତପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ତମ ମାନର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା;
ଗ) ଉଚ୍ଚମାନର, ସୁଲଭ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା;
ଘ) ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ ଶତ ପ୍ରତିଶତ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ;
ଙ) ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ 70 ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା; ଏବଂ
ଚ) କୃଷକମାନେ ଆମ ଦେଶକୁ ‘ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ପାତ୍ର’ ରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-2026 ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଘରୋଇ ଭାବନାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଖର୍ଚ୍ଚ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ବଜେଟରେ ଗରିବ (ଗରିବ), ଯୁବକ, କୃଷକ (ଅନ୍ନଦାତା) ଏବଂ ମହିଳା (ନାରୀ) ଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଟିକସ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର, ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ, ଖଣି, ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍କାର ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏହି ବଜେଟର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ କୃଷି, ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ., ନିବେଶ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଛି ବିକାଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ଇଞ୍ଜିନ୍, ଯେଉଁଥିରେ ସଂସ୍କାରକୁ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସମାବେଶୀ ମନୋଭାବ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ।
ପ୍ରଥମ ଇଞ୍ଜିନ: କୃଷି
ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି, ଫସଲ ବିବିଧତା ଗ୍ରହଣ, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି, ଜଳସେଚନ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ତଥା ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ 100ଟି ଜିଲ୍ଲାର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା' ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଦକ୍ଷତା, ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କମ୍ ନିଯୁକ୍ତି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବହୁ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ 'ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନମନୀୟତା' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳା, ଯୁବ କୃଷକ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଯୁବକ, ନାମମାତ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ପରିବାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ହରଡ଼, ବିରି ଏବଂ ମସୁର ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦେଇ 6 ବର୍ଷର "ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଅଭିଯାନ" ଆରମ୍ଭ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ (ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନ୍.ସି.ସି.ଏଫ୍.) ଆଗାମୀ 4 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଯେତିକି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ସେତିକି ପରିମାଣରେ ଏହି 3ଟି ଡାଲି କିଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ।
ବଜେଟରେ ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବିହନ ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ କପା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ମିଶନ ସହିତ କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରମୁଖ ଉପାୟରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖ ଦିଆଯାଇଛି।
ସଂଶୋଧିତ ସୁଧ ରିହାତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଋଣ ପାଇଁ ଋଣ ସୀମାକୁ 3 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ: ଏମଏସଏମଇ
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ଶକ୍ତି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ଆମ ରପ୍ତାନୀର 45 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ। ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା, ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିର ଉନ୍ନତ ଉପଲବ୍ଧତା ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ନିବେଶ ଏବଂ କାରବାର ସୀମାକୁ ଯଥାକ୍ରମେ 2.5 ଏବଂ 2 ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭର ସହିତ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ 5 ଲକ୍ଷ ମହିଳା, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ବର୍ଗର ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 2 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଆଦି ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ବ୍ରାଣ୍ଡର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଖେଳଣା ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" କୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବୃହତ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ।
ତୃତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ: ନିବେଶ
ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ତୃତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ନିବେଶକୁ ପରିଭାଷିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣ, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ।
ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଅଧୀନରେ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ 50,000 ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତନେଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ରୂପରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
"ମେକ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ" ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କୌଶଳ ସହିତ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହାର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି।
ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଯେ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପରିଚୟ ପତ୍ର, ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ସେମାନଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ।
ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଅଧୀନରେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପିପିପି ମୋଡରେ 3 ବର୍ଷର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇପଲାଇନ୍ ଆଣିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ 50 ବର୍ଷର ସୁଧ ମୁକ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ମୁଦ୍ରୀକରଣ ଯୋଜନା 2025-30 ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନକୁ 2028 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ "ଜନ ଭାଗୀଧାରୀ" ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
'ସିଟିଜ୍ ଏଜ ଗ୍ରୋଥ୍ ହବ୍ସ୍ ",' କ୍ରିଏଟିଭ୍ ରି-ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ସିଟିଜ୍" ଏବଂ 'ୱାଟର ଆଣ୍ଡ ସାନିଟେସନ "ଭଳି ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର' ଅର୍ବାନ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଫଣ୍ଡ" ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ।
ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଅଧୀନରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଗବେଷଣା, ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ମୌଳିକ ଭୂସ୍ଥାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ତଥ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଭୂସ୍ଥାନିକ ମିଶନର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନାକୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ଏକାଡେମିକ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଲାଇବ୍ରେରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ସଂଗ୍ରାହକଙ୍କ ସହିତ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ସର୍ଭେ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଭଣ୍ଡାରର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଚତୁର୍ଥ ଇଞ୍ଜିନ : ରପ୍ତାନି
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ରପ୍ତାନୀକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଚତୁର୍ଥ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଏବଂ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ପରିଚାଳିତ; ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ରପ୍ତାନୀ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, 'ଭାରତ ଟ୍ରେଡନେଟ୍' (ବି.ଟି.ଏନ୍) ବାଣିଜ୍ୟ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହୋଇଥିଲା।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ଫୋର୍‌ ପଏଣ୍ଟ ଜିରୋ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଘରୋଇ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉପକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସହାୟତା କରିବେ। ଉଦୀୟମାନ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତରର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ସରକାର ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ପଚନଶୀଳ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ସମେତ ବିମାନ କାର୍ଗୋ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପଣ୍ୟାଗାରର ଉନ୍ନତିକରଣକୁ ସୁଗମ କରିବେ।
ସଂସ୍କାରକୁ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ଉପଯୋଗ
ସଂସ୍କାରକୁ ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ୍ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅନେକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯଥା ଫେସଲେସ୍ ଆସେସମେଣ୍ଟ, ଟିକସଦାତା ଚାର୍ଟର୍, ଦ୍ରୁତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରାୟ 99 ପ୍ରତିଶତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱ-ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ, ଏବଂ ବିବାଦ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଜନା ଆଦି। ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଜାରି ରଖି, ସେ "ପ୍ରଥମେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ, ପରେ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ" ପାଇଁ ଟିକସ ବିଭାଗର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କାର ଓ ବିକାଶ
'ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା' ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ନିଦର୍ଶନ ସ୍ୱରୂପ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅନୁପାଳନ ସହଜ ହୋଇପାରିବ, ସେବାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିୟାମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ । ଏହାସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ପୁରାତନ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଅପରାଧମୁକ୍ତ ହେବ।
ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ (ଏଫ.ଡି.ଆଇ.) ସୀମାକୁ 74 ପ୍ରତିଶତରୁ 100 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରିମିୟମ ନିବେଶ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ କୋହଳ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଏହି ଆଧୁନିକ, ନମନୀୟ, ଜନ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ, ଯଥା:
1. ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି
1. ସମସ୍ତ ଅଣ-ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟମାବଳୀ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଅନୁମତିଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ।
2. ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ଆର୍ଥିକ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ 'ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା' ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ, ବିଶେଷ କରି ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ।
• III. ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୁପାରିସ କରାଯିବ।
1. ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।୍ର
1. ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିବେଶ ଅନୁକୂଳତା ସୂଚକାଙ୍କ
1. ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିବେଶ ଅନୁକୂଳତା ସୂଚକାଙ୍କ 2025 ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିକାଶ ପରିଷଦ (ଏଫ. ଏସ. ଡି. ସି.) ଅଧୀନରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା
1. ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ନିୟମାବଳୀ ଏବଂ ସହାୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ପ୍ରଭାବକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
2. ସେଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
• ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍‌ 2.0
• III. ବିଭିନ୍ନ ଆଇନ ଅଧୀନରେ 100ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିରପରାଧୀକରଣ
ବିତ୍ତୀୟ ସଂଯୋଜନ
ଆର୍ଥିକ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣର ଧାରା ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟକୁ ଏପରି ଭାବେ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଋଣ ଜି.ଡି.ପି.ର ପ୍ରତିଶତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦିଗରେ ଗତି କରିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ 6 ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ରୋଡମ୍ୟାପ ଏଫ.ଆର.ବି.ଏମ. ବିବୃତ୍ତିରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 2024-25 ଜିଡିପିର 4.8 ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ 2025-26 ଜିଡିପିର 4.4 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 2024-25
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ ପ୍ରାପ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 31.47 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରୁ ମୋଟ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତିର ପରିମାଣ 25.57 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 47.16 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରୁ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ 10.18 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ବଜେଟ ଆକଳନ 2025-26
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025-26 ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଋଣ ଏବଂ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ ପ୍ରାପ୍ତି ଯଥାକ୍ରମେ 34.96 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଏବଂ 50.65 ଲକ୍ଷ କୋଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି ଆନୁମାନିକ 28.37 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ।
ଭାଗ ବି
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି, କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ନୂତନ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇ ନୂତନ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସ୍ଲାବ ଏବଂ ହାରର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ଆୟ ପାଇଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ମାସିକ ହାରାହାରି 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ପାଇଁ, ପୁଞ୍ଜି ଲାଭ ଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହାର ଆୟ ବ୍ୟତୀତ, କୌଣସି ଆୟକର ପଇଠ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ବାର୍ଷିକ 12.75 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ବେତନଭୋଗୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ 75,000 ଟଙ୍କାର ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ୍ କାରଣରୁ କୌଣସି ଟିକସ ଦେବେ ନାହିଁ। ନୂତନ ଟିକସ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଭାର ସହିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ସଂସ୍କାର, ଟି.ଡି.ଏସ୍./ଟି.ସି.ଏସ୍. ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତକରଣ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ତଥା ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସାମିଲ ରହିଛି।
ବଜେଟରେ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ଟିକସ ହାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ମୋଟ ବାର୍ଷିକ ଆୟ
ଟିକସ ହାର
0 – 4 ଲକ୍ଷ
ଶୂନ୍ୟ
4 – 8 ଲକ୍ଷ
5%
8 – 12 ଲକ୍ଷ
10%
12 – 16 ଲକ୍ଷ
15%
16 – 20 ଲକ୍ଷ
20%
20 – 24 ଲକ୍ଷ
25%
24 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ
30%
ଟି.ଡି.ଏସ୍./ଟି.ସି.ଏସ୍. କୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିବା ପାଇଁ, ବଜେଟରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପାର୍ଜିତ ସୁଧ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ର ସୀମା ବର୍ତ୍ତମାନର 50,000 ଟଙ୍କାରୁ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି । ଆହୁରି, ଭଡ଼ା ଉପରେ ଟି.ଡି.ଏସ୍. ସୀମାକୁ ବାର୍ଷିକ 2.40 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 6 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଅନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଟିସିଏସ୍ ସଂଗ୍ରହ ସୀମା 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କେବଳ ଅଣ-ପାନ୍ ମାମଲାରେ ଉଚ୍ଚ ଟିଡିଏସ୍ ଛାଡ଼ ଜାରି ରଖିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଟି.ଡି.ଏସ୍. ପଇଠ ବିଳମ୍ବକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯିବା ପରେ, ଟି.ସି.ଏସ୍. ପଇଠ ବିଳମ୍ବକୁ ଏବେ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ବଜେଟ୍ ଯେକୌଣସି ଆକଳନ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅପଡେଟ୍ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ସମୟ ସୀମାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁଇ ବର୍ଷର ସୀମାରୁ ଚାରି ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। 90 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟିକସଦାତା ସେମାନଙ୍କ ଆୟକୁ ଅପଡେଟ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଟିକସ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଛୋଟ ଦାତବ୍ୟ ଟ୍ରଷ୍ଟ/ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ଅବଧି 5 ବର୍ଷରୁ 10 ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରି ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଟିକସଦାତାମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିନା କୌଣସି ସର୍ତ୍ତରେ ଦୁଇଟି ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସମ୍ପତ୍ତିର ବାର୍ଷିକ ମୂଲ୍ୟ ଏନ୍.ଆଇ.ଏଲ୍. ଭାବେ ଦାବି କରିପାରିବେ। ଗତ ବଜେଟର 'ବିବାଦ ସେ ବିଶ୍ୱାସ "ଯୋଜନାକୁ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ 33,000 ଟିକସଦାତା ସେମାନଙ୍କ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି। ବରିଷ୍ଠ ଏବଂ ଅତି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି, 29 ଅଗଷ୍ଟ, 2024 ରେ କିମ୍ବା ତା’ପରେ ଜାତୀୟ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ଉଠାଣକୁ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି। ଏନ୍.ପି.ଏସ୍. ବାତ୍ସଳ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁବିଧା ପାଇବେ।
ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ, ବଜେଟ୍ ତିନି ବର୍ଷର ବ୍ଲକ ଅବଧି ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନେଣଦେଣର ଦୀର୍ଘ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁରୂପ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ବନ୍ଦର ନିୟମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି।
ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ଅଣ-ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆନୁମାନିକ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଏକ ଆବାସିକ କମ୍ପାନୀକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଟନେଜ୍‌ ଟିକସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ନିଗମର ଅବଧିକୁ 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପଦ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପେନସନ ପାଣ୍ଠିରେ ନିବେଶ କରିବାର ତାରିଖକୁ ଆହୁରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ବଢ଼ାଇ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2030 କରିଦିଆଯାଇଛି।
ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀର ସୀମା ଶୁଳ୍କକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିବାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି; (1) ସାତଟି ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା, (2) ପ୍ରଭାବୀ ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସେସ୍ ଲାଗୁ କରିବା, ଏବଂ (3) ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ସେସ୍ କିମ୍ବା ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ନକରିବା।
ଔଷଧ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ରିହାତି ସ୍ୱରୂପ, କର୍କଟ, ବିରଳ ରୋଗ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 36ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧକୁ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି) ରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ଆହୁରି, ରୋଗୀ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ 13 ଟି ନୂତନ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧ ସହିତ 37 ଟି ଔଷଧକୁ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି) ରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ତେବେ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଏହା ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, 25 ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ବିସିଡି, ଯାହା ଘରୋଇ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା, ଜୁଲାଇ 2024 ରେ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା। ବଜେଟରେ କୋବାଲ୍ଟ ପାଉଡର ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ଲିଥିୟମ-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀ, ସୀସା, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ଆହୁରି 12ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ଘରୋଇ ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ ପାଇଥିବା ବୟନଶିଳ୍ପ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସହିତ ଆଉ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଶଟଲବିହୀନ ତନ୍ତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଆହୁରି, ନଅଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଇନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ବୁଣାଯାଇଥିବା କପଡା ଉପରେ ବିସିଡି "10 ପ୍ରତିଶତରୁ 20 ପ୍ରତିଶତ" ରୁ "20 ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା 115 କିଲୋଗ୍ରାମ, ଯାହା ଅଧିକ" କୁ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି।
ଓଲଟା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଏବଂ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଫ୍ଲାଟ ପ୍ୟାନେଲ ଡିସପ୍ଲେ (ଆଇଏଫପିଡି) ଉପରେ ବିସିଡି 20 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଓପନ୍ ସେଲ୍ ଉପରେ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଓପନ ସେଲ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଓପନ ସେଲର କିଛି ଅଂଶରେ ବି.ସି.ଡି.କୁ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି।
ଦେଶରେ ଲିଥିୟନ୍-ଆୟନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ଇ.ଭି. ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 35ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 28ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ରିହାତି ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2025-26 ଆହୁରି ଦଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ, ଉପାଦାନ, ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଉପରେ ବିସିଡି ଉପରେ ରିହାତି ଜାରି ରଖିଛି। ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ବାହକ ଗ୍ରେଡ୍ ଇଥରନେଟ୍ ସ୍ୱିଚ୍ ଉପରେ ବିସିଡିକୁ 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଯାହା ଏହାକୁ ଅଣ-ବାହକ ଗ୍ରେଡ୍ ଇଥରନେଟ୍ ସ୍ୱିଚ୍ ସହିତ ସମାନ କରିବ।
ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ, ବଜେଟ୍ 2025-26 ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନୀକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଓଦା ନୀଳ ଚମଡ଼ା ଉପରେ ବିସିଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରିହାତି ଦେଇଥାଏ। ଫ୍ରୋଜନ୍ ମାଛ ପେଷ୍ଟ ଉପରେ ବିସିଡିକୁ 30 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମାଛ ଓ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମାଛ ହାଇଡ୍ରୋଲାଇସେଟ୍ ଉପରେ ବିସିଡିକୁ 15 ପ୍ରତିଶତରୁ 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ. ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଚାହିଦା ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ‘ଶୂନ ଟିକସ’ ସ୍ଲାବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନୂତନ ଟିକସ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ହାତରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଉପଭୋଗ, ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।

Ministry of Finance
SUMMARY OF UNION BUDGET 2025-26
01 FEB 2025 1:31PM by PIB Delhi
NO INCOME TAX ON AVERAGE MONTHLY INCOME OF UPTO RS 1 LAKH; TO BOOST MIDDLE CLASS HOUSEHOLD SAVINGS & CONSUMPTION
SALARIED CLASS TO PAY NIL INCOME TAX UPTO ₹ 12.75 LAKH PER ANNUM IN NEW TAX REGIME
UNION BUDGET RECOGNISES 4 ENGINES OF DEVELOPMENT – AGRICULTURE, MSME, INVESTMENT AND EXPORTS
BENEFITTING 1.7 CRORE FARMERS, ‘PRIME MINISTER DHAN-DHAANYA KRISHI YOJANA’ TO COVER 100 LOW AGRICULTURAL PRODUCTIVITY DISTRICTS
“MISSION FOR AATMANIRBHARTA IN PULSES” WITH A SPECIAL FOCUS ON TUR, URAD AND MASOOR TO BE LAUNCHED
LOANS UPTO Rs. 5 LAKHS THROUGH KCC UNDER MODIFIED INTEREST SUBVENTION SCHEME
FY-25 ESTIMATED TO END WITH FISCAL DEFICIT OF 4.8%, TARGET TO BRING IT DOWN TO 4.4% IN FY-26
SIGNIFICANT ENHANCEMENT OF CREDIT WITH GUARANTEE COVER TO MSMEs FROM ₹ 5 CR TO ₹ 10 CR
A NATIONAL MANUFACTURING MISSION COVERING SMALL, MEDIUM AND LARGE INDUSTRIES FOR FURTHERING “MAKE IN INDIA”
50,000 ATAL TINKERING LABS IN GOVERNMENT SCHOOLS IN NEXT 5 YEARS
CENTRE OF EXCELLENCE IN ARTIFICIAL INTELLIGENCE FOR EDUCATION, WITH A TOTAL OUTLAY OF ₹ 500 CRORE
PM SVANIDHI WITH ENHANCED LOANS FROM BANKS, AND UPI LINKED CREDIT CARDS WITH ₹ 30,000 LIMIT
GIG WORKERS TO GET IDENTITY CARDS, REGISTRATION ON E-SHRAM PORTAL & HEALTHCARE UNDER PM JAN AROGYA YOJANA
₹ 1 LAKH CRORE URBAN CHALLENGE FUND FOR ‘CITIES AS GROWTH HUBS’
NUCLEAR ENERGY MISSION FOR R&D OF SMALL MODULAR REACTORS WITH AN OUTLAY OF ₹ 20,000 CRORE
MODIFIED UDAN SCHEME TO ENHANCE REGIONAL CONNECTIVITY TO 120 NEW DESTINATIONS
₹ 15,000 CRORE SWAMIH FUND TO BE ESTABLISHED FOR EXPEDITIOUS COMPLETION OF ANOTHER 1 LAKH STRESSED HOUSING UNITS
₹ 20,000 CRORE ALLOCATED FOR PRIVATE SECTOR DRIVEN RESEARCH DEVELOPMENT AND INNOVATION INITIATIVES
GYAN BHARATAM MISSION FOR SURVEYAND CONSERVATION OF MANUSCRIPTS TO COVER MORE THAN ONE CRORE MANUSCRIPTS
FDI LIMIT ENHANCED FOR INSURANCE FROM 74 TO 100 PER CENT
JAN VISHWAS BILL 2.0 TO BE INTRODUCED FOR DECRIMINALISING MORE THAN 100 PROVISIONS IN VARIOUS LAWS
UPDATED INCOME TAX RETURNS TIME LIMIT INCREASED FROM TWO TO FOUR YEARS
DELAY IN TCS PAYMENT DECRIMINALISED
TDS ON RENT INCREASED FROM ₹ 2.4 LAKH TO ₹ 6 LAKH
BCD EXEMPTED ON 36 LIFESAVING DRUGS AND MEDICINES FOR TREATING CANCER, RARE AND CHRONIC DISEASES
BCD ON IFPD INCREASED TO 20% AND ON OPEN CELLS REDUCED TO 5%
BCD ON PARTS OF OPEN CELLS EXEMPTED TO PROMOTE DOMESTIC MANUFACTURING
TO BOOST BATTERY PRODUCTION, ADDITIONAL CAPITAL GOODS FOR EV AND MOBILE BATTERY MANUFACTURING EXEMPTED
BCD EXEMPTED FOR 10 YEARS ON RAW MATERIALS & COMPONENTS USED FOR SHIP BUILDING
BCD REDUCED FROM 30% TO 5% ON FROZEN FISH PASTE AND 15% TO 5% ON FISH HYDROLYSATE
Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2025-26 in Parliament today. Here is the summary of her budget speech;
PART A
Quoting Telugu poet and playwright Shri Gurajada Appa Rao’s famous saying, ‘A country is not just its soil; a country is its people.’ – the Finance Minister presented the Union Budget 2025-26 with the theme “Sabka Vikas” stimulating balanced growth of all regions.
In line with this theme, the Finance Minister outlined the broad Principles of Viksit Bharat to encompass the following:
a) Zero-poverty;
b) Hundred per cent good quality school education;
c) Access to high-quality, affordable, and comprehensive healthcare;
d) Hundred per cent skilled labour with meaningful employment;
e) Seventy per cent women in economic activities; and
f) Farmers making our country the ‘food basket of the world’.
The Union Budget 2025-2026 promises to continue Government’s efforts to accelerate growth, secure inclusive development, invigorate private sector investments, uplift household sentiments, and enhance spending power of India’s rising middle class. The Budget proposes development measures focusing on poor (Garib), Youth, farmer (Annadata) and women (Nari).
The Budget aims to initiate transformative reforms in Taxation, Power Sector, Urban Development, Mining, Financial Sector, and Regulatory Reforms to augment India’s growth potential and global competitiveness.
Union Budget highlights that Agriculture, MSME, Investment, and Exports are engines in the journey to Viksit Bharat using reforms as fuel, guided by the spirit of inclusivity.
1st Engine: Agriculture
Budget announced ‘Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana’ in partnership with states covering 100 districts to increase productivity, adopt crop diversification, augment post-harvest storage, improve irrigation facilities, and facilitate availability of long-term and short-term credit.
A comprehensive multi-sectoral ‘Rural Prosperity and Resilience’ programme will be launched in partnership with states to address underemployment in agriculture through skilling, investment, technology, and invigorating the rural economy. The goal is to generate ample opportunities in rural areas, with focus on rural women, young farmers, rural youth, marginal and small farmers, and landless families.
Union Finance Minister announced that Government will launch a 6-year “Mission for Aatmanirbharta in Pulses” with special focus on Tur, Urad and Masoor. Central agencies (NAFED and NCCF) will be ready to procure these 3 pulses, as much as offered during the next 4 years from farmers.
The Budget has outlined measures to Comprehensive Programme for Vegetables & Fruits, National Mission on High Yielding Seeds, and a five year Mission for Cotton Productivity amongst other measures to promote agriculture and allied activities in a major way.
Smt. Sitharaman announced the increase in loan limits from Rs. 3 lakh to Rs. 5 lakh for loans taken through Kisan Credit Cards under modified interest subvention scheme.
2nd Engine: MSMEs
Finance Minister described MSMEs as the second power engine for development as they constitute for 45% of our exports. To help MSMEs achieve higher efficiencies of scale, technological upgradation and better access to capital, the investment and turnover limits for classification of all MSMEs enhanced to 2.5 and 2 times, respectively. Further, steps to enhance credit availability with guarantee cover have also been announced.
The Finance Minister also announced the launch of a new scheme for 5 lakh women, Scheduled Castes and Scheduled Tribes first-time entrepreneurs. This will provide term loans up to Rs. 2 crore during the next 5 years.
Smt. Sitharaman announced that the Government will also implement a scheme to make India a global hub for toys representing the 'Made in India' brand. She added that the Government will set up a National Manufacturing Mission covering small, medium and large industries for furthering “Make in India”.
3rd Engine: Investment
Defining Investment as the third engine of growth, the Union Minister prioritized investment in people, economy and innovation.
Under the investment in people, she announced that 50,000 Atal Tinkering Labs will be set up in Government schools in next 5 years.
Smt. Nirmala Sitharaman announced that broadband connectivity will be provided to all Government secondary schools and primary health centres in rural areas under the Bharatnet project.
She said Bharatiya Bhasha Pustak Scheme will be implemented to provide digital-form Indian language books for school and higher education.
Five National Centres of Excellence for skilling will be set up with global expertise and partnerships to equip our youth with the skills required for “Make for India, Make for the World” manufacturing.
A Centre of Excellence in Artificial Intelligence for education will be set up with a total outlay of 500 crore.
Budget announced that Government will arrange for Gig workers’ identity cards, their registration on the e-Shram portal and healthcare under PM Jan Arogya Yojana.
Under the investment in Economy, Smt Sitharaman said Infrastructure-related ministries will come up with a 3-year pipeline of projects in PPP mode.
She added that an outlay of Rs 1.5 lakh crore was proposed for the 50-year interest free loans to states for capital expenditure and incentives for reforms.
She also announced the second Asset Monetization Plan 2025-30 to plough back capital of Rs 10 lakh crore in new projects.
The Jal Jeevan Mission was extended till 2028 with focus on the quality of infrastructure and Operation & Maintenance of rural piped water supply schemes through “Jan Bhagidhari”.
Government will set up an Urban Challenge Fund of Rs.1 lakh crore to implement the proposals for ‘Cities as Growth Hubs’, ‘Creative Redevelopment of Cities’ and ‘Water and Sanitation’.
Under the investment in Innovation, an allocation of ₹20,000 crore is announced to implement private sector driven Research, Development and Innovation initiative.
Finance Minister proposed National Geospatial Mission to develop foundational geospatial infrastructure and data which will benefit urban planning.
Budget proposes Gyan Bharatam Mission, for survey, documentation and conservation of more than 1 crore manuscripts with academic institutions, museums, libraries and private collectors. A National Digital Repository of Indian knowledge systems for knowledge sharing is also proposed.
4th Engine: Exports
Smt. Sitharaman defined Exports as the fourth engine of growth and said that jointly driven by the Ministries of Commerce, MSME, and Finance; Export Promotion Mission will help MSMEs tap into the export market. She added that a digital public infrastructure, ‘BharatTradeNet’ (BTN) for international trade was proposed as a unified platform for trade documentation and financing solutions.
The Finance Minister mentioned that support will be provided to develop domestic manufacturing capacities for our economy’s integration with global supply chains. She also announced that government will support the domestic electronic equipment industry for leveraging the opportunities related to Industry 4.0. A National Framework has also been proposed for promoting Global Capability Centres in emerging tier 2 cities.
The government will facilitate upgradation of infrastructure and warehousing for air cargo including high value perishable horticulture produce.
Reforms as the Fuel
Defining Reforms as the fuel to the engine, Smt. Sitharaman said that over the past 10 years, the Government had implemented several reforms for convenience of tax payers, such as faceless assessment, tax payers charter, faster returns, almost 99 per cent returns being on self-assessment, and Vivad se Vishwas scheme. Continuing with these efforts, she reaffirmed the commitment of the tax department to “trust first, scrutinize later”.
Financial Sector Reforms and Development
In a demonstrated steadfast commitment of the Government towards ‘Ease of Doing Business’, the Union Finance Minister proposed changes across the length and breadth of the financial landscape in India to ease compliance, expand services, build strong regulatory environment, promote international and domestic investment, and decriminalisation of archaic legal provisions.
The Union Finance Minister proposed to raise the Foreign Direct Investment (FDI) limit for the insurance from 74 to 100 per cent, to be available for those companies that invest the entire premium in India.
Smt. Sitharaman proposed a light-touch regulatory framework based on principles and trust to unleash productivity and employment. She proposed four specific measures to develop this modern, flexible, people-friendly, and trust-based regulatory framework for the 21st first century, viz.:
1. High Level Committee for Regulatory Reforms
• To review all non-financial sector regulations, certifications, licenses, and permissions.
• To strengthen trust-based economic governance and take transformational measures to enhance ‘ease of doing business’, especially in matters of inspections and compliances
• To make recommendations within a year
• States will be encouraged to be onboarded
1. Investment Friendliness Index of States
• An Investment Friendliness Index of States will be launched in 2025 to further the spirit of competitive cooperative federalism.
1. Mechanism under the Financial Stability and Development Council (FSDC)
• Mechanism to evaluate impact of the current financial regulations and subsidiary instructions.
• Formulate a framework to enhance their responsiveness and development of the financial sector.
1. Jan Vishwas Bill 2.0
• To decriminalise more than 100 provisions in various laws.
Fiscal Consolidation
Reiterating the commitment to stay the course for fiscal consolidation, the Union Finance Minister stated that the Government endeavours to keep the fiscal deficit each year such that the Central Government debt remains on a declining path as a percentage of the GDP and the detailed roadmap for the next 6 years has been detailed in the FRBM statement. Smt. Sitharaman stated that the Revised Estimate 2024-25 of fiscal deficit is 4.8 per cent of GDP, while the Budget Estimates 2025-26 is estimated to be 4.4 per cent of GDP.
Revised Estimates 2024-25
The Minister said that the Revised Estimate of the total receipts other than borrowings is ₹31.47 lakh crore, of which the net tax receipts are ₹25.57 lakh crore. She added that the Revised Estimate of the total expenditure is ₹47.16 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹10.18 lakh crore.
Budget Estimates 2025-26
For FY 2025-26, the Union Finance Minister stated that the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at ₹34.96 lakh crore and ₹50.65 lakh crore respectively. The net tax receipts are estimated at ₹28.37 lakh crore.
PART B
Reposing faith on middle class in nation building, the Union Budget 2025-26 proposes new direct tax slabs and rates under the new income tax regime so that no income tax is needed to be paid for total income upto ₹ 12 Lakh per annum, i.e. average income of Rs 1 Lakh per month, other than special rate income such as Capital Gain. Salaried individuals earning upto ₹ 12.75 Lakh per annum will pay NIL tax, due to standard deduction of ₹ 75,000. Towards the new tax structure and other direct tax proposals, Government is set to lose revenue of about ₹ 1 lakh crore.
Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government has taken steps to understand the needs voiced by the people. The direct tax proposals include personal income tax reform with special focus on middle class, TDS/TCS rationalization, encouragement to voluntary compliances along with reduction of compliance burden, ease of doing business and incentivizing employment and investment.
The Budget proposes revised tax rate structure under the new tax regime as follows;
Total Income per annum
Rate of Tax
₹ 0 – 4 Lakh
NIL
₹ 4 – 8 Lakh
5%
₹ 8 – 12 Lakh
10%
₹ 12 – 16 Lakh
15%
₹ 16 – 20 Lakh
20%
₹ 20 – 24 Lakh
25%
Above ₹ 24 Lakh
30%
To rationalize TDS/TCS, Budget doubles limit for tax deduction on interest earned by senior citizens from the present ₹ 50,000 to ₹ 1 Lakh. Further, TDS threshold on rent has been increased to ₹ 6 Lakh from ₹ 2.4 Lakh per annum. Other measures include, increasing of threshold to collect TCS to ₹ 10 Lakh and continuing with higher TDS deductions only in non-PAN cases. After the decriminalization of delay in payment of TDS, delay in TCS payments has now been decriminalized.
Encouraging voluntary compliance, Budget extends time-limit to file updated returns for any assessment year, from the current limit of two years, to four years. Over 90 Lakh taxpayers paid additional tax to update their income. Small charitable trusts/institutions have been given the benefit by increasing their period of registration from 5 to 10 years, reducing compliance burden. Further, tax payers can now claim annual value of two self-occupied properties as NIL, without any condition. Last budget’s Vivad Se Vishwas Scheme has received a great response, with nearly 33,000 tax payers having availed the scheme to settle their disputes. Giving benefits to senior and very senior citizens, withdrawals made from National Savings Scheme Accounts on or after 29th of August, 2024 have been exempted. NPS Vatsalya accounts also to get similar benefits.
For ease of doing business, Budget introduces a scheme for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years. This is in line with global best practices. Further, self harbor rules are being expanded to provide certainty in international taxation.
To promote employment and investment, a presumptive taxation regime is envisaged for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility. Further, benefits of existing tonnage tax scheme are proposed to be extended to inland vessels. To promote start-up ecosystem, period of incorporation has been extended for a period of 5 years. To promote investment in the infrastructure sector, Budget extends the date of making investment in Sovereign Wealth Funds and Pension Funds by five more years, to 31st March, 2030.
As part of rationalization of Customs tariffs of industrial goods, Budget proposes to; (i) Remove seven tariffs, (ii) apply appropriate cess to maintain effective duty incidence, and (iii) levy not more than one cess or surcharge.
As relief on import of Drugs/Medicines, 36 lifesaving drugs and medicines for treating cancer, rare diseases and chronic diseases have been fully exempted from Basic Customs Duty (BCD). Further, 37 medicines along with 13 new drugs and medicines under Patient Assistance Programmes have been exempted from Basic Customs Duty (BCD), if supplied free to patients.
To support Domestic Manufacturing and Value Addition, BCD on 25 critical minerals, that were not domestically available, were exempted in July 2024. The Budget 2025-26 fully exempts cobalt powder and waste, scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals. To promote domestic textile production, two more types of shuttle-less looms added to fully exempted textile machinery. Further, BCD on knitted fabrics covering nine tariff lines from “10% to 20%” revised to “20% or ₹ 115 kg, whichever is higher”.
To rectify inverted duty structure and promote “Make in India”, BCD on Interactive Flat Panel Display (IFPD) increased to 20% and on Open cells reduced to 5%. Further to promote manufacture of Open cells, BCD on parts of Open Cells stands exempted.
To boost manufacturing of Lithion-ion battery in the country, 35 additional capital goods for EV battery manufacturing, and 28 additional capital goods for mobile phone battery manufacturing added to the list of exempted capital goods. Union Budget 2025-26 also continues exemption on BCD on raw materials, components, consumables or parts for ship building for another ten years. Budget also reduced BCD from 20% to 10% on Carrier Grade ethernet switches to make it at par with Non-Carrier Grade ethernet switches.
For export promotion, Budget 2025-26 facilitates exports of handicrafts, fully exempts BCD on Wet Blue leather for value addition and employment, reduce BCD from 30% to 5% on Frozen Fish Paste and reduce BCD from 15% to 5% on fish hydrolysate for manufacture of fish and shrimp feeds.
Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that Democracy, Demography and Demand are key pillars of Viksit Bharat journey. She said that the middle class gives strength of India’s growth and the Government has periodically hiked the ‘Nil tax’ slab in recognition to their contribution. She said the proposed new tax structure will substantially boost consumption, savings and investment, by putting more money in the hands of the middle class.