বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা, ২০২৪-২৫ৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ
’২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৪ শতাংশ ভাৰতৰ বাস্তৱ জিডিপি আৰু জিভিএ বৃদ্ধিৰ অনুমান (প্ৰথম অগ্ৰিম প্ৰাক্কলন)
‘২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৩-৬.৮ শতাংশৰ ভিতৰত বাস্তৱ জিডিপি বৃদ্ধি পাব
মধ্যম-কালীন বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা আৰু বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ তৃণমূল-পৰ্য্যায়ৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰ আৰু ডিৰেগুলেচনত গুৰুত্ব
ভূ-অৰ্থনৈতিক বিভাজনে (GEF) বিশ্বায়নৰ ঠাই লৈছে যাৰ ফলত আসন্ন অৰ্থনৈতিক পুনৰ-নিৰ্মাণ আৰু পুনৰ-বিবেচনাৰ সম্ভাৱনা
ভাৰতৰ মিটেলষ্টেণ্ড, অৰ্থাৎ ভাৰতৰ লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (SME)ৰ অৰ্থে সংস্কাৰ আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ ২.০ৰ গুৰুত্ব
আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব
‘২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ আৰু সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ পিছত কেপেক্সৰ ধাৰাবাহিক অগ্ৰগতি, বছৰি ৮.২ শতাংশ বৃদ্ধি
মূল আন্তঃগাঁথনি খণ্ডসমূহত মূলধনী ব্যয় ’২০ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ৩৮.৮ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি
আৰবিআই আৰু আইএমএফৰ অনুমান অনুসৰি ভাৰতৰ উপভোক্তা মূল্য মুদ্ৰাস্ফীতি ’২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪ শতাংশৰ লক্ষ্যৰে সংগতিপূৰ্ণ হ’ব
খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্
31 JAN 2025 2:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ৰ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা দাখিল কৰে। এই সমীক্ষাৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে;
অৰ্থনীতিৰ অৱস্থাঃ দ্ৰুতগতিত প্ৰত্যাৱৰ্তন
‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৪ শতাংশ ভাৰতৰ প্ৰকৃত জিডিপি বৃদ্ধিৰ অনুমান কৰা হৈছে (ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ৰ প্ৰথম অগ্ৰিম প্ৰাক্কলন অনুসৰি), যি ইয়াৰ দশকীয় গড়ৰ প্ৰায় সমান।
বাস্তৱ মুঠ মূল্য সংযোজন (GVA)ও ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৪ শতাংশ বৃদ্ধিৰ অনুমান কৰা হৈছে।
আইএমএফে অহা পাঁচ বছৰত ৩.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ পূৰ্বানুমানৰ বিপৰীতে ২০২৩ত বিশ্ব অৰ্থনীতি গড়ে ৩.৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
বিকাশৰ উত্থান-পতনলৈ দৃষ্টি ৰাখি ‘২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত বাস্তৱ জিডিপি ৬.৩-৬.৮ শতাংশৰ ভিতৰত বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মধ্যম-কালীন বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা আৰু বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ তৃণমূল-পৰ্য্যায়ৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰ আৰু ডিৰেগুলেচনত গুৰুত্ব আৰোপ।
ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, অব্যাহত সংঘাত আৰু বিশ্ব বাণিজ্য নীতিৰ বিপদাশংকাই বিশ্ব অৰ্থনৈতিক দৃষ্টিভংগীৰ বাবে গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে।
খুচুৰা হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতি ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫.৪ শতাংশৰপৰা ২০২৪ৰ এপ্ৰিল –ডিচেম্বৰত ৪.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস হৈছে।
মূলধনী ব্যয় (CAPEX) ‘২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ অবিৰতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ পিছত ২০২৪ৰ জুলাই –নৱেম্বৰত কেপেক্স বছৰি (YOY) ৮.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
বৈশ্বিকভাৱে সেৱাৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত সপ্তম স্থানত আছে, যিয়ে এই খণ্ডত ভাৰতৰ বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাতে আলোকপাত কৰিছে।
২০২৪ৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰত নন-পেট্ৰলিয়াম আৰু নন-জেমছ তথা জুৱেলাৰীৰ ৰপ্তানি ৯.১ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে বিশ্বজুৰি অস্থিৰ পৰিস্থিতিৰ মাজতো ভাৰতৰ ব্যৱসায়িক সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ স্থিতিস্থাপকতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
মুদ্ৰা আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ উন্নয়ন
বেংক ক্ৰেডিট সুস্থিৰ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে আৰু ক্ৰেডিট বৃদ্ধি জমা বৃদ্ধিৰ দিশত অভিসাৰী (converging) হৈছে।
অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংকৰ লাভ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে মুঠ অ-কাৰ্য্যক্ষম সম্পত্তি (GNPA)ৰ হ্ৰাস আৰু মূলধন তথা বিপদাশংকাৰ ওজনযুক্ত (weighted) সম্পত্তিৰ অনুপাত (CRAR) বৃদ্ধিক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
ঋণৰ বৃদ্ধিয়ে একেৰাহে দুবছৰ ধৰি নামমাত্ৰ জিডিপি বৃদ্ধিক অতিক্ৰম কৰে। ঋণ-জিডিপিৰ ব্যৱধান ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত (-) ০.৩ শতাংশলৈ হ্ৰাস পায়, যি '২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত (-) ১০.৩ শতাংশ আছিল, যিয়ে বেংকৰ ঋণ বৃদ্ধিৰ বহনক্ষমতাৰ ইংগিত বহন কৰে।
বেংকিং খণ্ডই সম্পত্তিৰ মানদণ্ড, শক্তিশালী কেপিটেল বাফাৰ আৰু শক্তিশালী কাৰ্য্যকৰী প্ৰদৰ্শনৰ অগ্ৰগতিক প্ৰদৰ্শন কৰে।
অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংকসমূহৰ মুঠ নন-পাৰ্ফৰ্মিং এচেট (GNPA) ২০২৪ৰ ছেপ্টেম্বৰৰ শেষৰফালে ১২-বছৰৰ সৰ্বনিম্ন স্তৰলৈ হ্ৰাস পায়, যি আছিল মুঠ ঋণ আৰু অগ্ৰিম ধনৰ ২.৬ শতাংশ।
অর্থশূন্যতা আৰু দেউলীয়া সংহিতাৰ অধীনত, ২০২৪ৰ ছেপ্টেম্বৰলৈকে ১,০৬৮ প্লেনৰ সমাধানত ৩.৬ লাখ কোটি টকা লাভ। এয়া লিকুইডেচন মূল্যৰ বিপৰীতে ১৬১ শতাংশ আৰু জড়িত সম্পত্তিৰ ন্যায্য মূল্যৰ ৮৬.১ শতাংশ।
নিৰ্বাচন-চালিত বজাৰৰ অস্থিৰতাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ভাৰতীয় শ্বেয়াৰ বজাৰে বজাৰৰ উদীয়মান সমকক্ষসমূহতকৈ উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰে।
প্ৰাথমিক বজাৰৰপৰা (ইকুইটি আৰু ঋণ) মুঠ সম্পদ সংগ্ৰহ ২০২৪ৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰত ১১.১ লাখ কোটি টকা হয়, যি ’২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত সংগ্ৰহ কৰা ধনৰ তুলনাত পাঁচ শতাংশ বেছি।
২০২৪ৰ ডিচেম্বৰৰ শেষৰফালে বিএছই ষ্টক বজাৰ মূলধন আৰু জিডিপিৰ অনুপাত ১৩৬ শতাংশ আছিল, যি চীন (৬৫ শতাংশ) আৰু ব্ৰাজিল (৩৭ শতাংশ)ৰ দৰে আন-আন উদীয়মান বজাৰ অৰ্থনীতিতকৈ বহু বেছি।
ভাৰতৰ বীমা বজাৰৰ উৰ্ধমুখী গতি অব্যাহত আছে, ’২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ বীমা প্ৰিমিয়াম ৭.৭ শতাংশ বৃদ্ধিৰে ১১.২ লাখ কোটি টকা হৈছে।
ভাৰতৰ পেঞ্চন খণ্ডৰ যথেষ্ট বৰ্ধন ঘটিছে, ২০২৪ৰ ছেপ্টেম্বৰলৈকে পেঞ্চন চাবছক্ৰাইবাৰৰ মুঠ সংখ্যা ১৬ শতাংশ (YoY) বৃদ্ধি পাইছে।
বহিঃ খণ্ডঃ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ সঠিক প্ৰৱাহ
বৈশ্বিক অনিশ্চয়তা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ভাৰতৰ বহিঃখণ্ডৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰদৰ্শন অব্যাহত আছে।
‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ৯ মাহত সামগ্ৰিকভাৱে ৰপ্তানি (ব্যৱসায়িক সামগ্ৰী + সেৱা) ৬ শতাংশ (YOY) বৃদ্ধি পাইছে। একে সময়তে সেৱা খণ্ডৰ ১১.৬ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে।
ইউএনচিটিএডি অনুসৰি, ভাৰতে ‘টেলিকমিউনিকেচন, কম্পিউটাৰ আৰু তথ্য সেৱা’ত বিশ্বৰ ২য় সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানিকাৰী হিচাপে স্থান লাভ কৰিছে। ইয়াৰ বৈশ্বিক ৰপ্তানি বজাৰত ভাৰতৰ অংশ ১০.২ শতাংশ।
ভাৰতৰ চলিত একাউন্ট ঘাটি (CAD) ’২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত জিডিপিৰ ১.২ শতাংশ হয়, ইয়াত বৰ্ধিত ‘নেট’ সেৱাৰ লাভ আৰু ব্যক্তিগত হস্তান্তৰৰ লাভ বৃদ্ধিয়ে বৰঙণি যোগাইছে।
‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগ (FDI)ৰ প্ৰৱাহ পুনৰুজ্জীৱিত হয়। ’২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম আঠ মাহত ৪৭.২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰপৰা ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ একে সময়ছোৱাত ৫৫.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি বছৰি ১৭.৯ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
২০২৪ৰ ডিচেম্বৰৰ শেষলৈকে ভাৰতৰ ফৰেক্স মজুত আছিল ৬৪০.৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ, যি ১০.৯ মাহৰ আমদানি আৰু দেশৰ প্ৰায় ৯০ শতাংশ বহিঃঋণক সামৰি ল’বলৈ যথেষ্ট।
ভাৰতৰ বহিঃ ঋণ বিগত কেইবছৰমানৰপৰা সুস্থিৰ হৈ আহিছে, ২০২৪ৰ ছেপ্টেম্বৰৰ শেষৰ ফালে বহিঃ ঋণ আৰু জিডিপিৰ অনুপাত ১৯.৪ শতাংশ হয়।
মূল্য আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি
আইএমএফৰ মতে, ২০২২ত বিশ্ব মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৮.৭ শতাংশৰ শীৰ্ষৰপৰা ২০২৪ত ৫.৭ শতাংশলৈ মধ্যমীয়া হৈছে।
ভাৰতত খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫.৪ শতাংশৰপৰা ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ, ২০২৪) ৪.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
আৰবিআই আৰু আইএমএফৰ পূৰ্বানুমান অনুসৰি ভাৰতৰ উপভোক্তা মূল্য মুদ্ৰাস্ফীতি ক্ৰমান্বয়ে ‘২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৪ শতাংশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ হ’ব।
চৰম বতৰৰ পৰিঘটনাৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু দীৰ্ঘ-ম্যাদী মূল্য সুস্থিৰতাৰ অৰ্থে জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক শস্যৰ জাতৰ বিকাশ আৰু বৰ্ধিত কৃষি পদ্ধতি অতিশয় প্ৰয়োজনীয়।
মধ্যম-কালীন দৃষ্টিভংগী
ভাৰতীয় অৰ্থনীতি এনে এক পৰিৱৰ্তনৰ বাটেৰে অগ্ৰসৰ হৈছে, যিয়ে এক অভূতপূৰ্ব অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানেৰে মোকাবিলা আৰু সুযোগক প্ৰতিফলিত কৰে। ভূ-অৰ্থনৈতিক বিভাজনে (GEF) বিশ্বায়নৰ ঠাই লৈছে যাৰ ফলত আসন্ন অৰ্থনৈতিক পুনৰ-নিৰ্মাণ আৰু পুনৰ-বিবেচনাৰ সম্ভাৱনা আছে।
২০৪৭ৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ভাৰতে স্থিৰ মূল্যত প্ৰায় ৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰ গড়ে প্ৰায় এটা বা দুটা দশকলৈ লাভ কৰিব লাগিব।
ভাৰতৰ মধ্যম-কালীন বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীয়ে নতুন বিশ্ব বাস্তৱতা - জিইএফ, চীনৰ উৎপাদন দক্ষতা আৰু চীনৰ ওপৰত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে প্ৰচেষ্টাৰ নিৰ্ভৰশীলতা সম্পৰ্কে বিবেচনা কৰিব লাগিব।
ভাৰতে বিকাশৰ ঘৰুৱা কাৰকসমূহক পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিবলৈ আৰু ব্যক্তি তথা সংস্থাসমূহক অৰ্থনৈতিক কাৰ্য্যকলাপক সহজে পৰিচালনাৰ অৰ্থে সবলীকৰণৰ বাবে পদ্ধতিগত ডিৰেগুলেচনত গুৰুত্ব আৰোপ।
ব্যক্তি আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে ব্যৱস্থাগত ডিৰেগুলেচন বা অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতাৰ বৰ্ধন ভাৰতৰ মধ্যম-কালীন বিকাশৰ সম্ভাৱনাক সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিগত অগ্ৰাধিকাৰ।
কাৰ্য্যকৰী মিটেলষ্টেণ্ড, অৰ্থাৎ ভাৰতৰ লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (SME)ৰ অৰ্থে সংস্কাৰ আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ ২.০ৰ গুৰুত্ব আৰোপ।
পৰৱৰ্তী পদক্ষেপত ৰাজ্যসমূহে মানদণ্ড আৰু নিয়ন্ত্ৰণ উদাৰীকৰণ, বলবৎ কৰাৰ বাবে আইনী সুৰক্ষা নিৰ্ধাৰণ, শুল্ক আৰু মাচুল হ্ৰাস তথা বিপদাশংকা-ভিত্তিক নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰয়োগৰ অৰ্থে কাম কৰিব লাগিব।
বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি
যোৱা পাঁচ বছৰত চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা ব্যয় বৃদ্ধি, অনুমোদন আৰু সম্পদৰ সংগ্ৰহ ক্ষীপ্ৰকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মূল আন্তঃগাঁথনি খণ্ডসমূহত মূলধনী ব্যয় ’২০ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ৩৮.৮ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে।
ৰে'ল সংযোগৰ অধীনত ২০২৪ৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰত ২০৩১ কিলোমিটাৰ ৰেলৱে নেটৱৰ্ক আৰম্ভ কৰা হয় আৰু ২০২৪ৰ এপ্ৰিল-অক্টোবৰত ১৭ খন নতুন বন্দে ভাৰত ৰে'লৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়।
পথ নেটৱৰ্কৰ অধীনত ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ) ৫৮৫৩ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন কাৰ্য্যসূচীৰ অধীনত ১ম পৰ্য্যায়ত ভিন্ন খণ্ডৰ বাবে ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে ৩৭৮৮ একৰ ভূমি সামৰি মুঠ ৩৮৩ টা প্লট আবন্টন জনোৱা হৈছে।
কাৰ্য্যকৰী দক্ষতাই প্ৰধান বন্দৰসমূহত গড় কন্টেইনাৰ টাৰ্ণআউট সময় ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪৮.১ ঘন্টাৰপৰা ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ) ৩০.৪ ঘন্টালৈ হ্ৰাস কৰে, যাৰ ফলত বন্দৰৰ সংযোগৰ যথেষ্ট অগ্ৰগতি সাধন হয়।
২০২৪ৰ ডিচেম্বৰলৈকে নবীকৰণযোগ্য সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি ক্ষমতা বছৰি ১৫.৮ শতাংশ বৃদ্ধি।
ভাৰতৰ মুঠ সংস্থাপিত ক্ষমতাত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অংশ এতিয়া ৪৭ শতাংশ।
ডিডিইউজিজেৱাই (DDUGJY) আৰু সৌভাগ্যৰ দৰে চৰকাৰী আঁচনিসমূহে গ্ৰামাঞ্চলসমূহত বিদ্যুতৰ সুবিধাৰ অগ্ৰগতি সাধনেৰে ইয়াৰ অধীনত ১৮,৩৭৪ খন গাঁৱত বিদ্যুৎ সংযোগেৰে ২.৯ কোটি পৰিয়ালক বিদ্যুৎ যোগান ধৰা হয়।
চৰকাৰৰ ডিজিটেল সংযোগৰ পদক্ষেপে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, বিশেষকৈ ২০২৪ৰ অক্টোবৰলৈকে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৫জি সেৱাৰ প্ৰৱৰ্তনে ইয়াত বৰঙণি যোগায়।
ইউনিভাৰ্চেল চাৰ্ভিচ অবলিগেচন ফাণ্ড (বৰ্তমান ডিজিটেল ভাৰত নিধি)ৰ অধীনত দুৰ্গম অঞ্চলসমূহলৈ ৪জি ম’বাইল সেৱা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰচেষ্টাই উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, ২০২৪ৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ১০,৭০০ৰো অধিক গাঁৱক সামৰি লোৱা হৈছে।
জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত ইয়াৰ আৰম্ভণিৰেপৰা ১২ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালে পাইপেৰে খোৱাপানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-গ্ৰামীণৰ দ্বিতীয় পৰ্য্যায়ৰ অধীনত ২০২৪ৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰত ১.৯২ লাখ গাঁওক আৰ্হি শ্ৰেণীৰ অধীনত ক্ৰমান্বয়ে অ’ডিএফ প্লাছ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ অ’ডিএফ প্লাছ গাঁৱৰ সংখ্যা ৩.৬৪ লাখলৈ বৃদ্ধি হয়।
চহৰ অঞ্চলসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৮৯ লাখৰো অধিক ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰা হয়।
চিটি পৰিবহণ নেটৱৰ্কৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে, ২৯ খন চহৰত মেট্ৰ’ আৰু ৰেপিড ৰেল ব্যৱস্থা কাৰ্য্যক্ষম হৈ বা নিৰ্মীয়মান পৰ্য্য়ায়ত আছে, যিয়ে ১,০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দূৰত্বক সামৰি লৈছে।
ৰিয়েল এষ্টেট (নিয়ন্ত্ৰণ আৰু উন্নয়ন) আইন, ২০১৬-এ ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডৰ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিছে। ২০২৫ৰ জানুৱাৰীলৈকে ১.৩৮ লাখৰো অধিক ৰিয়েল এষ্টেট প্ৰকল্প পঞ্জীয়ন কৰা হয় আৰু ১.৩৮ লাখ অভিযোগ নিষ্পত্তি কৰা হয়।
ভাৰতে বৰ্তমানে ৫৬ টা সক্ৰিয় মহাকাশ সম্পদ পৰিচালনা কৰি আছে। চৰকাৰৰ মহাকাশ দৃষ্টিভংগী, ২০৪৭ত গগণযান মিছন আৰু চন্দ্ৰযান-৪ লুনাৰ চেম্পল ৰিটাৰ্ণ মিছন অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
কেৱল ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বিনিয়োগে আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব নোৱাৰে আৰু সেয়েহে এই ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় মনিটাইজেচন পাইপলাইনৰ দৰে ব্যৱস্থা যুগুত কৰিছে।
উদ্যোগঃ ব্যৱসায়ৰ সংস্কাৰ সাধন
বিদ্যুৎ আৰু নিৰ্মাণৰ ব্যাপক বৃদ্ধিৰ ফলশ্ৰুতিত ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.২ শতাংশ বৃদ্ধি হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে (প্ৰথম অগ্ৰিম অনুমান)।
চৰকাৰে স্মাৰ্ট মেনুফেকচাৰিং এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ক সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰি আহিছে, সমৰ্থ উদ্যোগ কেন্দ্ৰ স্থাপনত সহায় কৰিছে।
’২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতীয় অট’ম’বাইলৰ ঘৰুৱা বিক্ৰী ১২.৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদন ‘১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ১৭.৫ শতাংশ চিএজিআৰৰে বৃদ্ধি পাইছে।
এতিয়া ৯৯ শতাংশ স্মাৰ্টফোন ঘৰুৱাভাৱে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা বহুলাংশে হ্ৰাস পাইছে।
‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ফাৰ্মাচিউটিকেল খণ্ডৰ মুঠ বাৰ্ষিক ব্যৱসায় আছিল ৪.১৭ লাখ কোটি টকা, যি যোৱা পাঁচ বছৰত ১০.১ শতাংশ গড় হাৰত বৃদ্ধি পাইছে।
ডব্লিউআইপিঅ’ প্ৰতিবেদন, ২০২২ - বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ ১০ পেটেন্ট ফাইলিং অফিচৰ ভিতৰত ভাৰতে ষষ্ঠ স্থান লাভ কৰিছে।
ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (MSME) খণ্ডই ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ এক অতিশয় স্পন্দনশীল খণ্ড হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
স্কেল-আপৰ সম্ভাৱনা থকা এমএছএমইসমূহক ইকুইটি ফাণ্ডিং প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ কৰ্পাছেৰে আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰত পুঁজি আৰম্ভ কৰে।
সমগ্ৰ দেশতে ক্লাষ্টাৰৰ বিকাশ সাধনৰ বাবে চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘু উদ্যোগ-ক্লাষ্টাৰ উন্নয়ন কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিছে।
সেৱা
মুঠ জিভিএত সেৱা খণ্ডৰ অৱদান ‘১৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫০.৬ শতাংশৰপৰা ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫৫.৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে (প্ৰথম অগ্ৰিম অনুমান)।
সেৱা খণ্ডৰ গড় বৃদ্ধিৰ হাৰ মহামাৰীৰ পূৰ্বৰ বছৰ কেইটাত (’১৩ বিত্তীয় বৰ্ষ-‘২০ বিত্তীয় বৰ্ষ) আছিল ৮ শতাংশ। মহামাৰীৰ পিছৰ সময়ছোৱাত (’২৩ বিত্তীয় বৰ্ষ–‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ) এয়া ৮.৩ শতাংশ হয়।
২০২৩ত বিশ্বজুৰি সেৱাৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে ৪.৩ শতাংশ অংশীদাৰিত্বৰে বিশ্বজুৰি সপ্তম স্থান লাভ কৰিছিল।
ভাৰতৰ সেৱাৰ ৰপ্তানি ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ এপ্ৰিল–নৱেম্বৰত ১২.৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫.৭ শতাংশ আছিল।
তথ্য আৰু কম্পিউটাৰ সম্পৰ্কীয় সেৱাসমূহ যোৱা দশকত (’১৩ বিত্তীয় বৰ্ষ–’২৩ বিত্তীয় বৰ্ষ) ১২.৮ শতাংশ ট্ৰেণ্ড হাৰত বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত সামগ্ৰিক জিভিএত ইয়াৰ অংশ ৬.৩ শতাংশৰপৰা ১০.৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতীয় ৰেলৱেৰ যাত্ৰীৰ যাতায়াতৰ ক্ষেত্ৰত ৮ শতাংশ বৃদ্ধি হয়। ‘২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজহ-আহৰণকাৰী ফ্ৰেইট ৫.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
জিডিপিলৈ পৰ্যটন খণ্ডৰ অৱদানে ’২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত মহামাৰী-পূৰ্বৰ ৫ শতাংশ স্তৰলৈ প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰে।
কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থাপনাঃ ভৱিষ্যতৰ খণ্ড
‘কৃষি আৰু সংযোগী কাৰ্য্যকলাপ খণ্ড’ই বৰ্তমানৰ মূল্য অনুসৰি ’২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত (PE) দেশৰ জিডিপিৰ প্ৰায় ১৬ শতাংশ অৰিহণা যোগায়।
উদ্যান শস্য, পশুধন আৰু মীনপালনৰ দৰে উচ্চ-মূল্যৰ খণ্ডসমূহ সামগ্ৰিকভাৱে কৃষি খণ্ডৰ বিকাশৰ মূল চালিকাশক্তি হৈ পৰিছে।
২০২৪ৰ বাবে খাৰিফ খাদ্যশস্যৰ উৎপাদন ১৬৪৭.০৫ লাখ মেট্ৰিক টন (LMT) হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, যি পূৰ্বৰ বছৰৰ তুলনাত ৮৯.৩৭ এলএমটি বৃদ্ধি পাইছে।
২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে উৎপাদনৰ ওজনযুক্ত গড় ব্যয়ৰ তুলনাত ৰহৰ আৰু বাজৰাৰ এমএছপি ক্ৰমে ৫৯ শতাংশ আৰু ৭৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
মীন খণ্ডই সৰ্বোচ্চ ৮.৭ শতাংশ যৌগিক বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰ (CAGR) প্ৰদৰ্শন কৰিছে, তাৰ পিছতে পশুধনে ৮ শতাংশ চিএজিআৰ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন (NFSA), ২০১৩ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ অন্ন যোজনা (PMGKAY)ৰ জৰিয়তে খাদ্য সুৰক্ষাৰ দৃষ্টিভংগীৰ মৌলিক পৰিৱৰ্তন ঘটে।
পিএমজিকেএৱাই-ৰ অধীনত আৰু পাঁচ বছৰৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্য শস্যৰ ব্যৱস্থাই খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী দায়বদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
৩১ অক্টোবৰলৈকে পিএম-কিষাণৰ অধীনত ১১ কোটিৰো অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে, একেদৰে পিএম কিষাণ মান ধনৰ অধীনত ২৩.৬১ লাখ কৃষক অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
জলবায়ু আৰু পৰিবেশঃ অভিযোজনত গুৰুত্ব
ভাৰতৰ ২০৪৭ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰৰ মৰ্য্যাদা লাভৰ আকাংক্ষাক মূলতঃ সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীয়ে চালিত কৰিছে।
২০২৪ৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে ভাৰতে অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ উৎসৰপৰা ২,১৩,৭০১ মেগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতা সংস্থাপিত কৰিছে, যি মুঠ ক্ষমতাৰ ৪৬.৮ শতাংশ হৈছে।
ভাৰতৰ বন জৰীপ-২০২৪ অনুসৰি, ২০০৫-২০২৩ত ২.২৯ বিলিয়ন টন কাৰ্বন ডাই-অক্সাইড (CO2)ৰ সমতুল্য অতিৰিক্ত কাৰ্বন ছিংক হয়।
ভাৰতৰ নেতৃত্বত আৰম্ভ হোৱা বিশ্ব আন্দোলন লাইফষ্টাইল ফৰ এনভাৰনমেন্ট (LiFE)ৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ বহনক্ষমতাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বৰ্ধন ঘটোৱা।
অনুমান কৰা হৈছে যে ২০৩০ৰ ভিতৰত ‘লাইফ’ ব্যৱস্থাই বিশ্বজুৰি উপভোক্তাৰ প্ৰায় ৪৪০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ ৰাহি কৰিব।
সামাজিক খণ্ড-প্ৰসাৰতা বৃদ্ধি আৰু সবলীকৰণক আগুৱাই নিয়া
চৰকাৰৰ সমাজ সেৱাৰ ব্যয় (কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য মিলি) ‘২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ‘২৫ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ১৫ শতাংশ চক্ৰীয় বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে।
উপভোগ ব্যয়ৰ বৈষম্যৰ পৰিমাপ জিনি সহগ (Gini Coefficient) হ্ৰাস পাইছে। গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ বাবে ২০২২-২৩ত ০.২৬৬ৰ পৰা ২০২৩-২৪ত ০.২৩৭ লৈ হ্ৰাস পাইছে আৰু চহৰাঞ্চলসমূহৰ বাবে ২০২২-২৩ত ০.৩১৪ৰ পৰা ২০২৩-২৪ত ০.২৮৪ লৈ হ্ৰাস পাইছে।
চৰকাৰৰ একাধিক বিত্তীয় নীতিয়ে আয় বিতৰণৰ নতুন ৰূপ গঠনত সহায় কৰিছে।
চৰকাৰী স্বাস্থ্য ব্যয় ২৯.০ শতাংশৰপৰা ৪৮.০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি; মুঠ স্বাস্থ্য ব্যয়ত আউট-অৱ-পকেট ব্যয়ৰ অংশ ৬২.৬ শতাংশৰপৰা ৩৯.৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত পৰিয়ালসমূহৰ আৰ্থিক কষ্ট লাঘৱ হৈছে।
আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধান মন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাই (AB PM-JAY) ব্যয়ৰ যথেষ্ট হ্ৰাসত এটি নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছে আৰু ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক সঞ্চয় কৰিছে।
গাঁও পঞ্চায়ত পৰ্য্যায়ৰ বাজেট যাতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য (SDG)ৰ সৈতে ৰজিতা খায়, তাৰ বাবে এছডিজিৰ স্থানীয়কৰণ কৌশল গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
নিয়োগ আৰু দক্ষতা বিকাশ
ভাৰতীয় শ্ৰম বজাৰৰ সূচকসমূহৰ অগ্ৰগতি সাধন হৈছে, ২০১৭-১৮ (জুলাই-জুন)ত ৬.০ শতাংশৰপৰা ২০২৩-২৪ (জুলাই-জুন)ত নিবনুৱাৰ হাৰ ৩.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
১০-২৪ বছৰ বয়সৰ প্ৰায় ২৬ শতাংশ অংশৰে ভাৰতে এক অনন্য জনগাঁথনিগত সুযোগক প্ৰদৰ্শন কৰিছে, বিশ্বৰ অন্যতম যুৱক-যুৱতী প্ৰধান ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
মহিলা উদ্যমিতাক উদ্দীপনা যোগাবলৈ চৰকাৰে ঋণৰ সহজ সুবিধা, বিপণন সহায়, দক্ষতা বিকাশ আৰু মহিলা ষ্টাৰ্ট-আপক সহায় আদিৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
ক্ৰমবৰ্ধমান ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডই নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সুযোগ প্ৰশস্ত কৰিছে, যি এখনি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ বাবে অতিশয় প্ৰয়োজনীয়।
চৰকাৰে অট’মেচন, জেনেৰেটিভ এআই, ডিজিটেলাইজেচন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ দৰে উদীয়মান বৈশ্বিক ধাৰাসমূহৰ সৈতে খোজ মিলাবলৈ এক স্থিতিস্থাপক আৰু সঁহাৰিমূলক দক্ষ বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিছে।
চৰকাৰে নিয়োগ বৃদ্ধি, স্ব-নিয়োজনক লালন-পালন, শ্ৰমিকৰ কল্যাণক উৎসাহিতকৰণৰ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে।
অলপতে শুভাৰম্ভ কৰা পিএম-ইন্টাৰ্নশ্বিপ আঁচনিয়ে নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ৰূপান্তৰশীল অনুঘটক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
ইপিএফঅ’ৰ অধীনত যোৱা ছবছৰত নেট পে’-ৰোল সংযোজন দুগুণৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে আনুষ্ঠানিক নিয়োগৰ সুস্থ বৃদ্ধিক সূচিত কৰিছে।
এআইৰ যুগত শ্ৰমঃ সংকট নে অনুঘটক?
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (AI) ডেভলপাৰে এটি নতুন যুগৰ সূচনাৰ অংগীকাৰ কৰিছে, য’ত অৰ্থনৈতিকভাৱে মূল্যৱান কামৰ এটা গুৰু অংশ স্বয়ংক্ৰিয় হ’ব।
স্বাস্থ্যসেৱা, গৱেষণা, ন্যায়, শিক্ষা, ব্যৱসায় আৰু বিত্তীয় সেৱাকে প্ৰমুখ্য কৰি ভিন্ন ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত-গ্ৰহণৰ বেলিকা এআয়ে মানৱীয় প্ৰদৰ্শনক অতিক্ৰম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বৃহৎ পৰিসৰৰ এআইৰ অভিযোজনৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমান সময়ত বাধাসমূহ অব্যাহত আছে, য'ত নিৰ্ভৰযোগ্যতা, সম্পদৰ অদক্ষতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ঘাটিক লৈ উদ্বেগ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
সৌভাগ্যক্ৰমে বৰ্তমান এআই প্ৰাথমিক অৱস্থাত থকাৰ বাবে ভাৰতে নিজৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিবলৈ আৰু দেশব্যাপী প্ৰতিষ্ঠানিক সঁহাৰি সংগঠিত কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সময় লাভ কৰিছে।
যুৱ-শক্তি, গতিশীল আৰু প্ৰযুক্তি-দক্ষ সমাজৰ সহায় লৈ ভাৰতে এনে এক কৰ্মশক্তি সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনা আছে, যিয়ে কাম আৰু উৎপাদনশীলতাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে এআই ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
ভৱিষ্যৎ ‘বৰ্ধিত বুদ্ধিমত্তা’ ('Augmented Intelligence)ৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, য’ত কৰ্মশক্তিয়ে মানৱ আৰু যন্ত্ৰ উভয়কে সংহত কৰে। এই পদ্ধতিৰ লক্ষ্য হৈছে মানৱ সম্ভাৱনাৰ বৰ্ধন ঘটোৱা আৰু নিয়োগ প্ৰদৰ্শনত সামগ্ৰিক দক্ষতাৰ অগ্ৰগতি সাধনেৰে শেষত সামগ্ৰিকভাৱে সমাজখনক উপকৃত কৰা।
এআই-চালিত ৰূপান্তৰৰ বিৰূপ সামাজিক প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ চৰকাৰ, ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু শৈক্ষিক মহলৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা অপৰিহাৰ্য্য।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF ECONOMIC SURVEY 2024-25
31 JAN 2025 2:20PM by PIB Delhi
INDIA'S REAL GDP AND GVA GROWTH ESTIMATED AT 6.4 PER CENT IN FY25 (FIRST ADVANCE ESTIMATES)
THE REAL GDP GROWTH TO GROW BETWEEN 6.3 AND 6.8 PER CENT IN FY26
THRUST ON GRASSROOTS-LEVEL STRUCTURAL REFORMS AND DEREGULATION TO BOOST MEDIUM-TERM GROWTH POTENTIAL AND GLOBAL COMPETITIVENESS
GEO-ECONOMIC FRAGMENTATION (GEF) IS REPLACING GLOBALIZATION LEADING TO IMMINENT ECONOMIC REALIGNMENTS AND READJUSTMENTS
FOCUS OF REFORMS AND EASE OF DOING BUSINESS 2.0 TO CREATE INDIA’S MITTELSTAND, I.E. INDIA'S SME SECTOR
TO MEET THE REQUIREMENTS OF INFRASTRUCTURE PRIVATE SECTOR PARTICIPATION WILL BE CRUCIAL
CAPEX IMPROVED CONTINUOUSLY FROM FY21 TO FY24 AND POST GENERAL ELECTIONS, IT GREW YOY BY 8.2 PER CENT
CAPITAL EXPENDITURE ON KEY INFRASTRUCTURE SECTORS GROWN AT A RATE OF 38.8 PER CENT FROM FY20 TO FY24
RBI AND THE IMF PROJECT INDIA’S CONSUMER PRICE INFLATION WILL ALIGN WITH TARGET OF 4 PER CENT IN FY26
RETAIL HEADLINE INFLATION SOFTENED FROM 5.4 PER CENT IN FY24 TO 4.9 PER CENT IN APRIL –DECEMBER 2024
BANK CREDIT HAS GROWN AT A STEADY RATE WITH CREDIT GROWTH CONVERGING TOWARDS DEPOSIT GROWTH
GNPA OF SCHEDULED COMMERCIAL BANKS DECLINED TO A 12-YEAR LOW OF 2.6 PER CENT
₹3.6 LAKH CRORE REALIZED IN RESOLUTION OF 1,068 PLANS TILL SEPTEMBER 2024 UNDER INSOLVENCY AND BANKRUPTCY CODE
₹11.1 LAKH CRORE MOBILISED THROUGH EQUITY AND DEBT TILL DECEMBER 2024, A 5% INCREASE THAN PREVIOUS YEAR
BSE STOCK MARKET CAPITALISATION TO GDP RATIO STOOD AT 136 PER CENT, FAR HIGHER THAN CHINA (65 PER CENT) AND BRAZIL (37 PER CENT)
OVERALL EXPORTS GREW BY 6 PER CENT, SERVICES BY 11.6 PER CENT (YOY) IN THE FIRST NINE MONTHS OF FY25
INDIA RANKS 2ND LARGEST EXPORTER IN THE WORLD IN ‘TELECOMMUNICATIONS, COMPUTER, & INFORMATION SERVICES’, AS PER UNCTAD
FOREX AT USD 640.3 BILLION, SUFFICIENT TO COVER 10.9 MONTHS OF IMPORTS AND 90 PER CENT OF EXTERNAL DEBT
GOVERNMENT‘S SPACE VISION 2047 INCLUDES GAGANYAAN MISSION AND CHANDRAYAAN-4 LUNAR SAMPLE RETURN MISSION
DRASTIC REDUCTION ON SMARTPHONE IMPORTS, 99 PER CENT NOW MANUFACTURED DOMESTICALLY: ECONOMIC SURVEY 2024-25
WIPO REPORT 2022 - INDIA RANKS SIXTH AMONG THE TOP 10 PATENT FILING OFFICES GLOBALLY
₹50,000 CRORE SELF-RELIANT INDIA FUND LAUNCHED TO PROVIDE EQUITY FUNDING TO MSMES
INDIA’S SERVICES EXPORT GROWTH SURGED TO 12.8 PER CENT DURING APRIL–NOVEMBER FY25, UP FROM 5.7 PER CENT IN FY24
THE TOURISM SECTOR'S CONTRIBUTION TO GDP RETURNED TO ITS PRE-PANDEMIC LEVEL OF 5 PER CENT IN FY23
AGRICULTURE AND ALLIED ACTIVITIES SECTOR CONTRIBUTES APPROXIMATELY 16 PER CENT OF THE COUNTRY’S GDP FOR FY24 (PE) AT CURRENT PRICES
KHARIF FOODGRAIN PRODUCTION IS EXPECTED TO REACH 1647.05 LMT, AN INCREASE OF 89.37 LMT FROM PREVIOUS YEAR
FISHERIES SECTOR SHOWN HIGHEST CAGR OF 8.7 PER CENT, FOLLOWED BY LIVESTOCK WITH A CAGR OF 5.8 PER CENT
INSTALLED ELECTRICITY GENERATION CAPACITY FROM NON-FOSSIL FUEL SOURCE ACCOUNTS FOR 46.8 PER CENT OF THE TOTAL CAPACITY
ADDITIONAL CARBON SINK OF 2.29 BILLION TONNES CO2 EQUIVALENT HAS BEEN CREATED BETWEEN 2005 AND 2023
BY 2030, LIFE MEASURES COULD SAVE CONSUMERS AROUND USD 440 BILLION GLOBALLY
SOCIAL SERVICES EXPENDITURE REGISTERS AN ANNUAL GROWTH RATE OF 15 PER CENT FROM FY 21 TO FY 25
GOVERNMENT HEALTH EXPENDITURE INCREASES FROM 29.0 PER CENT TO 48.0 PER CENT; EXPENDITURE BY PEOPLE ON HEALTH DECLINES FROM 62.6 PER CENT TO 39.4 PER CENT
UNEMPLOYMENT RATE DECLINES TO 3.2 PER CENT IN 2023-24 FROM 6.0 PER CENT IN 2017-18
GROWING DIGITAL ECONOMY AND RENEWABLE ENERGY SECTORS PROVIDE ENHANCED OPPORTUNITIES FOR JOB CREATION, ESSENTIAL FOR ACHIEVING VIKSIT BHARAT’S VISION
PM-INTERNSHIP SCHEME EMERGES AS TRANSFORMATIVE CATALYST FOR EMPLOYMENT GENERATION
BARRIERS TO LARGE-SCALE AI ADOPTION PERSIST IN PRESENT, LEADING TO A WINDOW FOR POLICYMAKERS TO ACT
COLLABORATIVE EFFORT BETWEEN GOVERNMENT, PRIVATE SECTOR, AND ACADEMIA ESSENTIAL TO MINIMISE ADVERSE SOCIETAL EFFECTS OF AI-DRIVEN TRANSFORMATION
Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Economic Survey 2024-25 in the Parliament today. The highlights of the survey are as follows;
State of the Economy: Getting Back into the Fast Lane
1. India's real GDP growth is estimated at 6.4 per cent in FY25 (as per first advance estimates of national income), which equates nearly to its decadal average.
2. Real gross value added (GVA) is also estimated to grow by 6.4 per cent FY25.
3. The global economy on an average grew by 3.3 per cent in 2023 against the IMF projection of 3.2 per cent growth in the next five years.
4. The real GDP growth in FY26 is expected to grow between 6.3 and 6.8 per cent, keeping in mind the upsides and downsides to growth.
5. Thrust on grassroots-level structural reforms and deregulation to reinforce the medium-term growth potential and boost global competitiveness of Indian economy.
6. Geopolitical tensions, ongoing conflicts and global trade policy risks continue to pose significant challenges to the global economic outlook.
7. Retail headline inflation has softened from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in April –December 2024.
8. Capital expenditure (CAPEX) improved continuously from FY21 to FY24. Post general elections, CAPEX grew YOY by 8.2 per cent during July –November 2024.
9. India accounts for seventh-largest share in global services exports, underscoring India’s global competitiveness in the sector.
10. During April to December 2024, non-Petroleum and non-Gems & Jewellery exports went up by 9.1 per cent reflecting resilience of India’s merchandise exports amid volatile global conditions.
Monetary and Financial Sector Developments: The Card and the Horse
1. Bank credit has grown at a steady rate with credit growth converging towards deposit growth.
2. Profitability of Scheduled Commercial Banks improved, reflected in a fall in gross non-performing assets (GNPAs) and rise in capital to risk weighted asset ratio (CRAR).
3. Credit growth outpaced nominal GDP growth for two successive years. The credit-GDP gap narrowed to (-) 0.3 per cent in Q1 of FY25 from (-) 10.3 per cent in Q1 of FY23, indicating sustainable bank credit growth.
4. Banking sector exhibits improvement in asset quality, robust capital buffers, and strong operational performance.
5. The gross non-performing assets (GNPAs) of Scheduled Commercial Banks declined to a 12-year low of 2.6 per cent of gross loans and advances at the end of September 2024.
6. Under Insolvency and Bankruptcy Code, ₹3.6 lakh crore realized in resolution of 1,068 plans till September 2024. It amounts to 161 per cent against the liquidation value and 86.1 per cent of the fair value of the assets involved.
7. Indian stock markets outperformed its emerging market peers despite election-driven market volatility challenges.
8. The total resource mobilisation from primary markets (equity and debt) stands at ₹11.1 lakh crore from April to December 2024, five per cent more than the amount mobilised during FY24.
9. BSE stock market capitalisation to GDP ratio stood at 136 per cent at the end of December 2024, far higher than other Emerging Market Economies like China (65 per cent) and Brazil (37 per cent).
10. India’s insurance market continued its upward trajectory, with total insurance premiums growing by 7.7 per cent in FY24, reaching ₹11.2 lakh crore.
11. India's pension sector experienced significant growth, with the total number of pension subscribers growing by 16 per cent (YoY) as of September 2024.
External Sector: Getting FDI Right
1. India’s external sector continues to display resilience amidst global uncertainties and headwinds.
2. Overall exports (merchandise + services) grew by 6 per cent (YOY) in the first nine months of FY25. Services sector by 11.6 per cent during the same time.
3. India commands 10.2 per cent of the global export market in ‘Telecommunications, Computer, & Information Services’, ranking 2nd largest exporter in the world, as per UNCTAD.
4. India’s current account deficit (CAD) stood at 1.2 per cent of GDP in Q2 of FY25, supported by rising net services receipts and an increase in private transfer receipts.
5. Gross Foreign Direct Investment (FDI) inflows recorded a revival in FY25, increasing from USD 47.2 billion in the first eight months of FY24 to USD 55.6 billion in the same period of FY25, a YoY growth of 17.9 per cent.
6. India’s FOREX reserves stood at USD 640.3 billion as of the end of December 2024, sufficient to cover 10.9 months of imports and approximately 90 per cent of the country’s external debt.
7. India’s external debt remained stable over the past few years, with the external debt to GDP ratio standing at 19.4 per cent at the end of September 2024.
Prices and Inflation: Understanding the Dynamics
1. As per the IMF, the global inflation rate moderated to 5.7 per cent by 2024 from its peak of 8.7 per cent in 2022.
2. Retail inflation in India saw a reduction from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in FY25 (April-December 2024).
3. RBI and the IMF project India’s consumer price inflation will gradually align with the target of around 4 per cent in FY26.
4. Development of climate-resilient crop varieties and enhanced farming practices are essential to mitigate the effects of extreme weather events and achieve long-term price stability.
Medium-Term Outlook: Deregulation Drives Growth
1. Indian economy is in the middle of a change that represents an unprecedented economic challenge and opportunity. Geo-Economic Fragmentation (GEF) is replacing globalization leading to imminent economic realignments and readjustments.
2. To realize the vision of Viksit Bharat by 2047 India will need to achieve a growth rate of around 8 per cent at constant prices, on average, for about a decade or two.
3. The Medium-term growth outlook for India must consider the new global realities - GEF, China's manufacturing prowess, and dependency of efforts for energy transition on China.
4. India to focus on systematic deregulation to reinvigorate the domestic levers of growth and empower individuals and organisations to pursue legitimate economic activity with ease.
5. Systemic deregulation or enhancing economic freedom for individuals and small businesses is arguably the most important policy priority to bolster India's medium-term growth prospects.
6. Focus of reforms and economic policy must now be on systematic deregulation under Ease of Doing Business 2.0 and creation of a viable Mittelstand, i.e. India's SME sector.
7. In the next step, States must work on liberalising standards and controls, setting legal safeguards for enforcement, reducing tariffs and fees, and applying risk-based regulation.
Investment and Infrastructure: Keeping it Going
1. The central focus of the Government in the last five years was on increasing public spending on infrastructure, and speeding up approvals and resource mobilization.
2. The Union Government‘s capital expenditure on key infrastructure sectors has grown at a rate of 38.8 per cent from FY20 to FY24.
3. Under railway connectivity, 2031 km of railway network was commissioned between April and November, 2024, and 17 new pairs of Vande Bharat trains were introduced between April and October 2024.
4. Under road network, 5853 km of National Highways was constructed in FY25 (April-Dec).
5. Under National Industrial Corridor Development Programme, a total of 383 plots covering 3788 acres have been allotted for industrial use for various sectors in phase 1.
6. Operational efficiency improved reduction in average container turnaround time in major ports from 48.1 hours in FY24 to 30.4 hours during FY25 (Apr-Nov), significantly improving port connectivity.
7. A 15.8 per cent year-on-year increase in renewable energy capacity of solar and wind power by December 2024.
8. The share of renewable energy in India’s total installed capacity now stands at 47 per cent.
9. Government’s schemes like the DDUGJY and the SAUBHAGYA improved electricity access in rural areas, electrifying 18,374 villages and providing electricity to 2.9 crore households.
10. The government’s digital connectivity initiatives have gained traction, particularly with the rollout of 5G services across all states and union territories by October 2024.
11. Efforts to provide 4G mobile services to remote areas under the Universal Service Obligation Fund (now Digital Bharat Nidhi) have made significant strides, with over 10,700 villages covered by December 2024.
12. Under the Jal Jeevan Mission, over 12 crore families have gained access of piped drinking water since its launch.
13. Under Phase II of the Swachh Bharat Mission-Grameen, during April to November 2024, 1.92 lakh villages were incrementally declared ODF Plus under the model category, taking the total number of ODF Plus villages to 3.64 lakh.
14. In urban areas, the Pradhan Mantri Awas Yojana has completed over 89 lakh houses.
15. City transportation network is expanding rapidly, with metro and rapid rail systems operational or under construction in 29 cities, covering over 1,000 kilometers.
16. Real Estate (Regulation & Development) Act, 2016, ensured regulation and transparency of Real Estate sector. By January 2025, over 1.38 lakh real estate projects registered, and 1.38 lakh complaints were resolved.
17. India currently operates 56 active space assets. The government‘s Space Vision 2047 includes ambitious projects like the Gaganyaan mission and the Chandrayaan-4 Lunar Sample Return Mission.
18. Public sector investment alone cannot meet the requirements of infrastructure, and private sector participation will be crucial to bridge the gap.
19. The government has created mechanisms such as the National Infrastructure Pipeline and National Monetisation Pipeline to facilitate private sector involvement in infrastructure.
Industry: All about Business Reforms
1. The industrial sector expected to grow by 6.2 per cent in FY-25 (first advance estimates), driven by robust growth in electricity and construction.
2. The government has been actively promoting Smart Manufacturing and Industry 4.0, supporting the establishment of SAMARTH Udyog centres.
3. In FY24, the Indian automobile domestic sales grew by 12.5 per cent.
4. The domestic production of electronic goods has grown at a CAGR of 17.5 per cent from FY15 to FY24.
5. 99 per cent smartphones now manufactured domestically, drastically reducing India’s dependence on imports.
6. The total annual turnover of pharmaceuticals in FY24 was ₹4.17 lakh crore, growing at an average rate of 10.1 per cent in the last five years.
7. As per the WIPO Report 2022, India ranks sixth among the top 10 patent filing offices globally.
8. Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector has emerged as a highly vibrant sector of the Indian economy.
9. To provide equity funding to MSMEs with the potential to scale up, the government launched the Self-Reliant India Fund with a corpus of ₹50,000 crore.
10. The government is implementing the Micro and Small Enterprises-Cluster Development Programme to develop clusters across the country.
Services -New Challenges for the Old War Horse
1. The service sector’s contribution to total GVA has risen from 50.6 per cent in FY14 to 55.3 per cent in FY25 (First Advance Estimates).
2. The average growth rate of the services sector was 8 per cent in the pre-pandemic years (FY13 -FY20). It stood at 8.3 per cent in the post-pandemic period (FY23–FY25).
3. India held a 4.3 per cent share in global services exports in 2023, ranking seventh worldwide.
4. India’s services export growth surged to 12.8 per cent during April–November FY25, up from 5.7 per cent in FY24.
5. Information and computer-related services grew at a trend rate of 12.8 per cent over the last decade (FY13–FY23), increasing their share of overall GVA from 6.3 per cent to 10.9 per cent.
6. Indian Railways recorded an 8 per cent growth in passenger traffic originating in FY24. Revenue-earning freight in FY24 grew by 5.2 per cent.
7. The tourism sector’s contribution to GDP returned to its pre-pandemic level of 5 per cent in FY23.
Chapter-9 Agriculture and Food Management: Sector of the Future
1. The ‘Agriculture and Allied Activities‘ sector contributes approximately 16 per cent of the country’s GDP for FY24 (PE) at current prices.
2. High-value sectors like horticulture, livestock, and fisheries have become key drivers of overall agricultural growth.
3. Kharif foodgrain production for 2024 is expected to reach 1647.05 Lakh Metric Tonnes (LMT), an increase of 89.37 LMT from the previous year.
4. For the fiscal year 2024-25, the MSP for Arhar and Bajra has been increased by 59 per cent and 77 per cent over the weighted average cost of production, respectively.
5. The fisheries sector has shown the highest compound annual growth rate (CAGR) of 8.7 per cent, followed by livestock with a CAGR of 8 per cent.
6. National Food Security Act (NFSA) 2013 and the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) marked a fundamental shift in the approach to food security.
7. The provision of free food grains under PMGKAY for another five years, reflects the long-term commitment of Govt towards food and nutrition security.
8. As of 31st October, over 11 crore farmers have benefitted under PM-KISAN, while 23.61 lakh farmers are enrolled under PM Kisan Mandhan.
Climate & Environment: Adaptation Matters
1. India’s ambition to achieve developed nation status by 2047 is fundamentally anchored in the vision of inclusive and sustainable development.
2. India has installed electricity generation capacity of 2,13,701 megawatts from non-fossil fuel sources, which accounts for 46.8 per cent of the total capacity as of 30 November 2024.
3. As per the Forest Survey of India 2024 an additional carbon sink of 2.29 billion tonnes CO2 equivalent has been created between 2005 and 202
4. The India-led global movement, Lifestyle for Environment (LiFE), aims to enhance the country’s sustainability efforts.
5. By 2030, it is estimated that LiFE measures could save consumers around USD 440 billion globally through reduced consumption and lower prices.
Social Sector -Extending reach and driving empowerment
1. The social services expenditure of the government (combined for Centre and States) increased at a compound annual growth rate of 15 per cent from FY21 to FY 25.
2. Gini coefficient, a measure of inequality in consumption expenditure, is declining. For rural areas it declined to 0.237 in 2023-24 from 0.266 in 2022-23, and for urban areas, it fell to 0.284 in 2023-24 from 0.314 in 2022-23.
3. Various fiscal policies of the government are aiding in reshaping the income distribution.
4. Government health expenditure increases from 29.0 per cent to 48.0 per cent; share of out-of-pocket expenditure in total health expenditure declines from 62.6 per cent to 39.4 per cent, reducing financial hardship endured by households.
5. The Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) has played a decisive role in the significant reductions in expenditure with over ₹1.25 lakh crore in savings being recorded.
6. The strategy of ―Localisation of Sustainable Development Goals (SDGs) has been adopted to ensure that budgets at the Gram Panchayat levels align with the SDG objectives.
Employment and Skill Development: Existential priorities
1. Indian labour market indicators have improved with unemployment rate declining to 3.2 per cent in 2023-24 (July-June) from 6.0 per cent in 2017-18 (July-June).
2. With around 26 per cent of the population in the age group of 10-24 years, India stands at the cusp of a unique demographic opportunity, as one of the youngest nations globally.
3. To give a fillip to women's entrepreneurship, the government has launched several initiatives in terms of easier access to credit, marketing support, skill development, and support to women start-ups, etc.
4. The growing digital economy and renewable energy sectors are providing enhanced opportunities for job creation, essential for achieving the Viksit Bharat’s vision.
5. The government is establishing a resilient and responsive skilled ecosystem to keep pace with emerging global trends such as automation, generative AI, digitalisation, and the effects of climate change.
6. The Government has implemented measures to boost employment, foster self-employment, and promote worker welfare.
7. The recently launched PM-Internship Scheme is emerging as a transformative catalyst for employment generation.
8. The net payroll additions under EPFO have more than doubled in the past six years, signalling healthy growth in formal employment.
Labour in the AI Era: Crisis or Catalyst?
1. Developers of Artificial Intelligence (AI) promise to usher in a new age, where a bulk of the economically valuable work is automated.
2. AI is anticipated to surpass human performance in critical decision-making across various fields, including healthcare, research, criminal justice, education, business, and financial services.
3. Barriers to large-scale AI adoption persist in the present, which include concerns over reliability, resource inefficiencies, and infrastructure deficits. These challenges, along with AI’s experimental nature, create a window for policymakers to act.
4. Fortunately, due to AI presently being in its infancy, India is afforded the time necessary to strengthen its foundations and mobilise a nation-wide institutional response.
5. Leveraging its young, dynamic, and tech-savvy population, India has the potential to create a workforce that can utilise AI to augment their work and productivity.
6. The future revolves around 'Augmented Intelligence', where the workforce integrates both human and machine capabilities. This approach aims to enhance human potential and improve overall efficiency in job performance, ultimately benefiting society as a whole.
7. Collaborative effort between government, private sector, and academia essential to minimise adverse societal effects of AI-driven transformation.