युवा मामिला तथा खेलकुद मन्त्रालय
डा. मनसुख मण्डावियाले ‘विकसित भारत युवा नेता संवाद’ को गरे घोषणा, जो एक नयाँ राष्ट्रिय युवा महोत्सव 2025 हो
विकसित भारत युवा नेता संवाद युवाहरूका लागि आफ्ना विचार र दृष्टिकोण सीधा प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीसमक्ष प्रस्तुत गर्ने एक अनौठो अवसर हुनेछ: डा मण्डविया
मेरा भारत प्लेटफर्ममा विकसित भारत च्यालेञ्जको शुरुआत हुनेछ; डिजिटल क्विज 25 नोभेम्बर 2024 मा खुल्नेछ
विकसित भारत युवा नेता संवाद युवा शक्तिको महान् उत्सव हुनेछ; भारत मण्डपममा 3,000 प्रतिभाशाली युवा भेला हुनेछन्
18 NOV 2024 2:33PM by PIB Gangtok
आज नयाँ दिल्लीमा आयोजित एक पत्रकार सम्मेलनमा युवा मामिला र खेलकुदका केन्द्रिय मन्त्री श्री मनसुख मण्डावियाले राष्ट्रिय युवा महोत्सव (एनवाईएफ) 2025 को एक परिवर्तनकारी पुनर्कल्पना घोषणा गरे।
भारतको भविष्यलाई आकार दिनमा युवाहरूको उच्च सहभागिताको लागि प्रधानमन्त्रीको दृष्टिकोणलाई प्रतिध्वनित गर्दै पुनर्परिकल्पित महोत्सवलाई विकसित भारत युवा नेता संवाद भनिनेछ। यो गतिशील प्लेटफर्मले युवा भारतीयहरूलाई विकसित भारतको दर्शनलाई पूरा गर्नका लागि आफ्ना विचार र दृष्टिकोण योगदान गर्न सशक्त बनाउनेछ।
विकसित भारत युवा नेता संवादका मुख्य उद्देश्यहरूको रूपरेखा प्रस्तुत गर्दै केन्द्रीय मन्त्री डा. मनसुख मण्डावियाले भने, “महोत्सवको उद्देश्य युवा प्रतिभाहरूको पहिचान गर्नु र उनीहरूको पोषण गर्नु हो, उनीहरूलाई विकसित भारतका लागि आफ्ना विचारहरू साझा गर्नका लागि एक मञ्च प्रदान गर्नु हो। युवाहरूका लागि एक मुख्य आकर्षण भनेको प्रधानमन्त्रीसँग प्रत्यक्ष अन्तरक्रिया गर्ने र भारतको भविष्यका लागि आफ्ना विचारहरू प्रस्तुत गर्ने अवसर हुनेछ, जसले गर्दा राजनीति र नागरिक जीवनमा युवाहरूको भागिदारी बढ्नेछ।
केन्द्रीय मन्त्रीले यस वर्षको विकसित भारत युवा नेता संवादको मूल उद्देश्यलाई प्रकाश पार्दै यस वर्षको महोत्सवलाई दुई ठूला लक्ष्यहरू वरिपरि सोचविचार गरी संरचना गरिएको बताए। पहिलो, राजनीतिमा नयाँ युवा नेताहरूलाई अघि ल्याउनु, यी क्षेत्रहरूमा गैर-राजनीतिक पृष्ठभूमि भएका एक लाख युवाहरूलाई जोड्नका लागि स्वतन्त्रता दिवसको सम्बोधनमा अवधि माननीय प्रधानमन्त्रीको आह्वानमा प्रतिक्रिया दिनु हो। राष्ट्रिय युवा महोत्सवको उद्देश्य नेतृत्व क्षमता भएका युवा प्रतिभाहरूको पहिचान गर्नु र उनीहरूसित विकसित गर्नु हो, ताकि उनीहरूलाई माननीय प्रधानमन्त्रीसमक्ष सीधा विकसित भारतको लागि आफ्नो विचार र दृष्टिकोण साझा गर्न एक प्लेटफर्म प्रदान गर्न सकियोस्।
दोस्रो, पारदर्शी र लोकतान्त्रिक, योग्यतामा आधारित छनोट प्रणालीको माध्यमद्वारा विकसित भारतको दिशामा युवाहरूको अर्थपूर्ण योगदान सुनिश्चित गर्नु हो। यो पहलले भारतको प्रगति र विकासलाई अगाडि बढाउन आगामी पुस्तालाई सशक्त बनाउने सरकारको प्रतिबद्धतालाई जोड दिन्छ।
डा. मण्डावियाले सबै योग्य युवाहरूलाई यो ऐतिहासिक संवादमा भाग लिन आग्रह गरे, जसले सरकारको युवा शक्तिको क्षमता दोहन गरेर विकसित भारत निर्माणको लागि प्रतिबद्धतालाई पुष्टि गर्दछ।
विकसित भारत चुनौतीको परिचयः एक चार चरणीय प्रतियोगिता
विकास भारत युवा नेता संवाद, राष्ट्रिय युवा महोत्सवको पुन: परिकल्पना हो, जसमा विकसित भारत चुनौती सामेल छ, जो भारतको भविष्यलाई आकार दिनमा युवाहरूको भागिदारीलाई प्रेरित गर्नका लागि चार चरणीय प्रतियोगिता हो। चुनौती यस प्रकारले अगाडि बढ्छ:
1. चरण 1: विकसित भारत क्विज
एक व्यक्ति (15-29 वर्ष वर्ग) 25 नोभेम्बर 2024 5 दिसम्बर 2024 को बीचमा मेरा युवा भारत (माई भारत) प्लेटफर्ममा आयोजित डिजिटल क्विजमा भाग लिनेछ, जसमा सहभागीहरूको ज्ञान र भारतका ऐतिहासिक उपलब्धिहरूको बारेमा जागरूकताको परीक्षण गरिनेछ।
1. चरण 2: निबन्ध/ब्लग लेखन
अघिल्लो चरणका विजेताहरूले करिब 10 पहिचान गरिएका विषयहरू जस्तै विकसित भारतका लागि प्रविधि, ‘विकसित भारतका लागि युवाहरूलाई सशक्त बनाउनुआदि विषयमाथि निबन्ध प्रस्तुत गर्नेछन्, जसमा राष्ट्रिय विकासका लागि आफ्ना विचारहरू प्रदर्शित गरिनेछ। यो प्रतियोगिता मेरो भारत प्लेटफर्ममा पनि आयोजना गरिनेछ।
1. चरण 3: विकसित भारत भिजन पिच डेक - राज्य-स्तरीय प्रस्तुतिहरू
चरण 2 मा छनोट भएका सहभागीहरूले राज्य स्तरमा छनोट गरिएका विषयवस्तुहरूमा आफ्ना विचार प्रस्तुत गर्नेछन्। यी प्रस्तुतीकरणहरूको माध्यमद्वारा, प्रत्येक राज्यले राष्ट्रिय स्तरका लागि सहभागीहरू छनोट गर्न प्रतियोगिता आयोजना गरेर पहिचान गरिएका विषयहरूमा विभिन्न टोलीहरू गठन गर्नेछन्।
1. चरण 4: भारत मण्डपममा विकसित भारत राष्ट्रिय च्याम्पियनशिप
विभिन्न विषयवस्तुमा आधारित राज्य-स्तरीय टोलीहरूले 11 - 12 जनवरी 2025 मा राष्ट्रिय युवा महोत्सवमा प्रतिस्पर्धा गर्नेछन् र विजेता टोलीहरूले भारतका प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीलाई विकसित भारतको लागि आफ्नो दृष्टिकोण र विचार प्रस्तुत गर्नेछन्।
विकसित भारत युवा नेता संवाद - राष्ट्रिय युवा महोत्सव 2025 ले तीन फरक फरक क्षेत्रहरूबाट चयनिय युवाहरूको एक जीवन्त सभा बोलाउनेछ। पहिलो समूहमा हालै घोषणा गरिएको विकसित भारत चुनौतीका सहभागीहरू सामेल छन्। दोस्रो समूहमा जिल्ला र राज्य स्तरीय युवा महोत्सवहरूबाट उदाउँदा प्रतिभाशाली युवाहरू छन्, जहाँ उनीहरूले चित्रकला, विज्ञान प्रदर्शनी, सांस्कृतिक प्रस्तुति, घोषणा प्रतियोगिता आदि जस्ता विविध विधाहरूमा प्रतिस्पर्धा गर्नेछन्। तेस्रो समूहमा उद्यमशीलता, खेल, कृषि र प्रविधि सहित विविध क्षेत्रहरूबाट उल्लेखनीय पथप्रदर्शक तथा युवा आइकन सामेल हुनेछन्।
कुल मिलाएर, 11-12 जनवरी 2025 मा नयाँ दिल्लीको भरत मण्डपममा आयोजित हुने राष्ट्रिय कार्यक्रमको लागि यी भर्टिकलको माध्यमद्वारा करिब 3,000 युवाहरूलाई छनोट गरिनेछ।
विकसित भारत युवा नेता संवाद - राष्ट्रिय युवा महोत्सव 2025 का प्रमुख विशेषताहरू
विकसित भारत युवा नेता संवादले विकसित भारत चुनौतीका साथ साथै धेरै उल्लेखनीय विशेषताहरू प्रस्तुत गर्नेछ:
1. विकसित भारत प्रदर्शनी: यसले राज्य/केन्द्र शासित प्रदेश र केन्द्रीय मन्त्रालयहरूबाट युवा-केन्द्रित पहलहरू देखाउनेछ, जसले युवा सहभागीहरूलाई भारतको विकास दृष्टिसँग जोड़िनको लागि अन्तरक्रियात्मक प्लेटफर्म प्रदान गर्दछ। यसमा राज्य प्रदर्शनीहरू सामेल हुनेछन्, जसमा शिक्षा, कौशल विकास र उद्यमशीलतामा युवा केन्द्रित परियोजनाहरूलाई देखाइनेछ र मन्त्रालय प्रदर्शनी, जहाँ मन्त्रालय नेतृत्व, सामाजिक प्रभाव र नवप्रवर्तनमा युवाहरूको लागि प्रमुख कार्यक्रम र अवसरहरूको प्रदर्शन गर्नेछन्।
2. पूर्ण सत्र: यसमा प्रमुख राष्ट्रिय र वैश्विक आइकन युवाहरूका साथ अन्तर्क्रियात्मक संवाद र कार्यशालाहरूमा भाग लिनेछन्, जसले उनीहरूलाई विचार आदान-प्रदान गर्ने, अन्तरदृष्टि प्राप्त गर्ने र प्रेरणादायी व्यक्तित्वहरूबाट सीधै सिक्ने अवसर प्रदान गर्दछ।
3. भारतको सम्पदाको उत्सव: त्यो उत्सवले एक सांस्कृतिक घटक पनि सामेल हुनेछ, जो विकास पनि, विरासत पनि को व्यापक दृष्टिकोणको हिस्साको रूपमा भारतको समृद्ध सम्पदालाई मनाउनेछ। भारतको परम्पराको जीवन्ततालाई दर्शाउने प्रदर्शन र कार्यक्रमको माध्यमद्वारा यो सांस्कृतिक कार्यक्रम प्रगतिमा उत्सवको प्रगतिमा जोड दिनेछ। यो कार्यक्रम सबै भारतीय राज्यहरूमा विस्तार हुनेछ, जसमा राष्ट्रव्यापी सहभागिता र उत्सवलाई बढावा मिल्नेछ।
एक विकसित भारतको लागि भारतका युवाहरूलाई सशक्त बनाउनु
विकसित भारत युवा नेता संवाद एक उत्सवभन्दा धेरै अधिक हो - यो भारतका युवाहरूलाई राष्ट्रको विकास यात्रामा सक्रिय योगदानकर्ताको रूपमा सशक्त बनाउने एक आन्दोलन हो। विकसित भारत चुनौती जस्ता पहलहरूको माध्यमद्वारा, यसले युवा दिमागहरूलाई आफ्ना विचार प्रदर्शन गर्न, विचारशील नेताहरूसँग जोड़िन र एक विकसित भारतको दृष्टिकोणलाई पूरा गर्नका लागि सहयोग गर्न एक परिवर्तनकारी मञ्च प्रदान गर्दछ।
विकसित भारत युवा संवाद - राष्ट्रिय युवा महोत्सव 2025 सँग सम्बन्धित सबै विवरण (https://mybharat.gov.in/) मा उपलब्ध गराइनेछ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Announces 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue', A Reimagined National Youth Festival 2025
Viksit Bharat Young Leaders Dialogue will be a Unique Opportunity for Youth to Present Their Ideas and Vision Directly to Prime Minister Narendra Modi: Dr. Mandaviya
Viksit Bharat Challenge to Kick Off on MY Bharat Platform; Digital Quiz Opens on 25th November 2024
Viksit Bharat Young Leaders Dialogue to be Grand Celebration of Yuva Shakti; 3,000 Talented Young Minds to Gather at Bharat Mandapam
18 NOV 2024 2:33PM by PIB Delhi
In a press conference held in New Delhi today, Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister of Youth Affairs and Sports, announced a transformative reimagining of the National Youth Festival (NYF) 2025. Echoing the Prime Minister's vision for heightened youth participation in shaping India's future, the reimagined festival will be called the "Viksit Bharat Young Leaders Dialogue." This dynamic platform will empower young Indians to contribute their ideas and perspectives towards fulfilling the vision of Viksit Bharat.
Outlining the key objectives of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya said, “The festival aims to identify and nurture young talent, providing them a platform to share their ideas for Viksit Bharat. A major highlight for the youth will be the opportunity to directly interact with the Prime Minister and present their ideas for India’s future, thereby enhancing youth engagement in politics and civic life.
Union Minister highlighted the core objectives of this year’s Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, stating that this year’s festival has been thoughtfully structured around two major goals. First, to bring new youth leaders in politics, responding to the Hon’ble Prime Minister’s call during his Independence Day address to engage 1 lakh youth with non-political background in these spheres. The National Youth Festival is designed to identify and nurture young talent with leadership potential, providing them a platform to share their ideas and vision for a Viksit Bharat directly before the Hon’ble Prime Minister.
Second, to ensure the meaningful contribution of youth towards a Viksit Bharat through a transparent and democratic, merit-based selection system. This initiative underscores government’s commitment to empowering the next generation to drive India’s progress and development.
Dr. Mandaviya urged all eligible youth to participate in this landmark dialogue, reaffirming the Government’s commitment to harnessing the potential of its Yuva Shakti for building a Viksit Bharat.
Introducing the Viksit Bharat Challenge: A Four-Stage Competition
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, a reimagining of the National Youth Festival, features the Viksit Bharat Challenge, a four-stage competition to inspire youth engagement in shaping India’s future. The challenge progresses as follows:
1. Round 1: Viksit Bharat Quiz
An individual (aged 15-29) will participate in digital quiz hosted on the Mera Yuva Bharat (MY Bharat) platform between 25th November 2024 and 5th December 2024, testing participants’ knowledge and awareness of India’s landmark achievements.
1. Round 2: Essay/Blog Writing
Winners from the previous round will submit essays on about 10 identified themes such as 'Tech for Viksit Bharat', 'Empowering Youth for Viksit Bharat’, among others, showcasing their ideas for national development. This competition will also be hosted on MY Bharat platform.
1. Round 3: Viksit Bharat Vision Pitch Deck – State-Level Presentations
Participants qualifying the Round 2 will present their ideas on their chosen themes at the state level. Through these presentations, each state will form various teams on identified themes by hosting competitions to select participants for the national level.
1. Round 4: Viksit Bharat National Championship at Bharat Mandapam
Various theme-based State-level teams will compete at the National Youth Festival on 11th – 12th January 2025, and the winning teams will present their vision and ideas for Viksit Bharat to the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi.
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue – National Youth Festival 2025 will convene a vibrant assembly of selected youth from three distinct verticals. The first group comprises participants from the newly announced Viksit Bharat Challenge. The second group features talented youth emerging from district and state-level youth festivals, where they will compete in diverse categories such as painting, science exhibitions, cultural performances, declamation contests etc. The third group will include notable path breakers and youth icons from diverse domains, including entrepreneurship, sports, agriculture, and technology, among others.
In total, about 3,000 youth will be selected through these verticals for the national event at Bharat Mandapam in New Delhi on 11-12 January 2025.
Other Major Highlights of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue - National Youth Festival 2025
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue will feature several notable highlights alongside the Viksit Bharat Challenge:
1. Viksit Bharat Exhibition: It will feature youth-focused initiatives from States/UTs and Central Ministries, offering an interactive platform for young participants to engage with India's development vision. It will include State Exhibitions, highlighting youth-centric projects in education, skill development, and entrepreneurship, and Ministry Exhibitions, where ministries will showcase flagship programs and opportunities for youth in leadership, social impact, and innovation.
2. Plenary Sessions: It will feature prominent national and global icons engaging in interactive dialogues and workshops with the youth, providing them with a unique opportunity to exchange ideas, gain insights, and learn directly from inspiring personalities.
3. Celebration of India’s Heritage: The festival will also include a cultural component, celebrating India’s rich heritage as part of the broader vision of “Vikas Bhi, Virasat Bhi”. Through performances and displays that capture the vibrancy of India’s traditions, this cultural program will complement the festival’s emphasis on progress. This program will extend across the Indian states, fostering nationwide participation and celebration.
Empowering India’s Youth for a Viksit Bharat
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue is more than a festival—it's a movement to empower India’s youth as active contributors to the nation’s development journey. Through initiatives like the Viksit Bharat Challenge, it provides a transformative platform for young minds to showcase their ideas, engage with thought leaders, and collaborate on fulfilling the vision of a developed India.
All details related to Viksit Bharat Young Leaders Dialogue – National Youth Festival 2025 will be made available on MY Bhart Platform (https://mybharat.gov.in/).