প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী স্বামী নাৰায়ণ মন্দিৰৰ ২০০তম বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 NOV 2024 2:53PM by PIB Guwahati
জয় স্বামী নাৰায়ণ!
ভগৱান শ্ৰী স্বামী নাৰায়ণৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো। ভগৱান শ্ৰী স্বামী নাৰায়ণৰৰ কৃপাত বদতাল ধামক দ্বিশতবাৰ্ষিকী সমাৰোহৰ ভব্য আয়োজন চলিছে। সেই সমাৰোহলৈ দেশ-বিদেশৰ সকলো হৰি ভক্ত আহিছে আৰু স্বামী নাৰায়ণৰ পৰম্পৰাই এই যে সেৱা অবিহনে তেওঁলোকৰ কোনো কাম নাই। বৰ্তমানেও একাংশ লোকে আগুৱাই আহি সেৱা কাৰ্যত নিজৰ অৰিহণা আগবঢ়াইছে। মই কেইদিনমানৰ পূৰ্বে টিভিক এই সমাৰোহৰ যি ছবি দেখিলো, ছ’চিয়েল মিডিয়াত যি ভিডিঅ’ দেখিলোঁ, সেয়া দেখি মোৰ আনন্দ দুগুণে বৃদ্ধি পালে।
বন্ধুসকল,
বদতাল ধাম প্ৰতিষ্ঠাৰ ২০০বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ এই দ্বিশতিবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠান কেৱল ইতিহাসৰ এক ঘটনা বা তাৰিখ নহয়। বদতাল ধামৰ প্ৰতি অনন্য বিশ্বাসেৰে ডাঙৰ হোৱা মোৰ দৰে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। মোৰ বিশ্বাস, আমাৰ বাবে এই সুযোগ ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ চিৰন্তন প্ৰবাহৰ প্ৰমাণ। আজিও আমি ২০০ বছৰ পূৰ্বে ভগৱান শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণে প্ৰতিষ্ঠা কৰা বদতাল ধামৰ আধ্যাত্মিক চেতনাক জীয়াই ৰাখিছো। আজিও আমি ইয়াত ভগৱান শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণৰ শিক্ষা আৰু শক্তি অনুভৱ কৰিব পাৰো। সকলো সাধুৰ চৰণত প্ৰণাম কৰি আপোনালোক সকলোকে আৰু সকলো দেশবাসীকে দ্বিশতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। মই সুখী যে ভাৰত চৰকাৰেও এই উপলক্ষে ২০০ টকীয়া ৰূপৰ মুদ্ৰা আৰু এটা স্মৃতি ডাক টিকট মুকলি কৰিছে। এই প্ৰতীকবোৰে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ মনত এই মহান অনুষ্ঠানৰ স্মৃতি সজীৱ কৰি ৰাখিব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ লগত জড়িত সকলোৱে জানে এই পৰম্পৰাৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক কিমান গভীৰ। আমাৰ ৰাকেশ জী বহি আছে, তেওঁৰ লগত মোৰ সম্পৰ্ক কেনেকুৱা, কিমান বয়স হৈছে, তেওঁ আপোনাক কোনোবাদিনা ক’ব। এই সম্পৰ্ক আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক। গুজৰাটত থাকোঁতে সন্ত আৰু সৎসংগৰ সংগ মোৰ বাবে সহজে উপলব্ধ আছিল। সেইবোৰ মোৰ বাবে ভাগ্যৰ মুহূৰ্ত আছিল আৰু মইও সেই মুহূৰ্তটো মোৰ মনৰ সন্তুষ্টিৰে কটালোঁ। ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ কৃপাত সেই ক্ৰম আজিও কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱে নহ’লেও চলি আছে। বহু সময়ত সন্তসকলৰ আশীৰ্বাদ পাই আশীৰ্বাদ পাইছো। দেশৰ বাবে অৰ্থপূৰ্ণ চিন্তাৰ সুযোগ পাইছো। আজি বদতাল ধামৰ এই পবিত্ৰ উৎসৱত মই সোশৰীৰে উপস্থিত থাকিলে ভাল আছিল। আপোনালোকৰ মাজত বহি বহু পুৰণি কথা মনত পেলোৱাৰ মোৰ দুৰ্বাৰ হেঁপাহ আছিল আৰু আপোনালোকে ভাল পোৱাটো স্বাভাৱিক আৰু মইও ভাল পাম। কিন্তু দায়িত্ব আৰু ব্যস্ততাৰ বাবে এইটো সম্ভৱ নহ’ল। কিন্তু অন্তৰৰ পৰা মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত আছো। এই মুহূৰ্তত মোৰ মনটো সম্পূৰ্ণৰূপে বদতাল ধামত।
বন্ধুসকল,
সন্মানীয় সন্তসকল, আমাৰ ভাৰতৰ বিশেষত্ব হৈ আহিছে যে যেতিয়াই কোনো কঠিন সময় আহিছে, কোনোবা ঋষি, মহৰ্ষী, সন্ত, মহাত্মাই সেই সময়ত অৱতাৰ লৈছে। শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ অন্তত দেশখন দুৰ্বল হৈ পৰা সময়তো ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ আগমন ঘটিছিল। নিজৰ ওপৰত আস্থা হেৰুৱাই পেলাইছিল। নিজকে গালি পাৰিবলৈ ব্যস্ত হৈ পৰিল। তেতিয়া ভগৱান স্বামীনাৰায়ণ আৰু সেই সময়ৰ সকলো সন্তই আমাক নতুন আধ্যাত্মিক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ আমাৰ আত্মসন্মান জাগ্ৰত কৰি আমাৰ পৰিচয় পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিলে। এই দিশত শিক্ষাপত্রী আৰু বাচনমৃতৰ অৱদান বিপুল৷ তেওঁৰ শিক্ষাক আত্মসাৎ কৰি আগুৱাই নিয়াটো আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য।
মই সুখী যে এই প্ৰেৰণাৰে বদতাল ধাম আজি মানৱতাৰ সেৱা আৰু যুগ সৃষ্টিৰ এক মহান প্ৰতিষ্ঠানত পৰিণত হৈছে। এই বদতাল ধামে আমাক বঞ্চিত সমাজৰ পৰা সাগৰম জীৰ দৰে ভক্তক দিছে। আজি ইমানবোৰ শিশুক খাদ্য, বাসস্থান, শিক্ষা প্ৰদানৰ বহু প্ৰকল্প আৰু কেৱল এইটোৱেই নহয়, দূৰৈৰ অৰণ্যতো বহু সেৱা প্ৰকল্প আপোনালোক সকলোৰে মাজেৰে চলি আছে। আপোনালোকে জনজাতীয় অঞ্চলত কন্যাৰ শিক্ষাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান চলাই আছে। দৰিদ্ৰৰ সেৱা, নতুন প্ৰজন্মৰ সৃষ্টি, আধুনিকতা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সংমিশ্ৰণেৰে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ সংৰক্ষণ, উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে আজি চলি থকা অভিযান, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ পৰা পৰিবেশলৈকে সকলো আহ্বান, মই সুখী যে আপোনালোক সকলো সন্ত-ভক্তসকলে মোক কেতিয়াও নিৰাশ কৰা নাই। মই কোৱা সকলো কথা আপোনালোকে নিজৰ বুলি মানি লৈছিলা। আপোনালোকে নিজৰ দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰি অন্তৰেৰে পালন কৰি থাকিল।
মোক কোৱা হৈছে যে মই শেহতীয়াকৈ আহ্বান জনাইছিলো। এক পেড় মা কে নাম... নিজৰ মাতৃৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰক – মাতৃৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰক... এই অভিযানত স্বামীনাৰায়ণ পৰিয়ালে এক লাখৰো অধিক গছ ৰোপণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জীৱনৰ এটা উদ্দেশ্য থাকে। এই উদ্দেশ্যই আমাৰ জীৱন নিৰ্ধাৰিত কৰে। আমাৰ মন, কৰ্ম আৰু কথাত প্ৰভাৱ পেলায়। যেতিয়া আমি আমাৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্য বিচাৰি পাওঁ, তেতিয়া গোটেই জীৱনটো সলনি হয়। আমাৰ সন্ত আৰু মহাত্মাসকলে মানুহক প্ৰতিটো যুগত নিজৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্য উপলব্ধি কৰাইছে। এই সাধু আৰু মহাত্মা সকলে আমাৰ সমাজলৈ বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছে। যেতিয়া সমগ্ৰ সমাজ, সমগ্ৰ দেশ একত্ৰিত হৈ কোনোবা এটা উদ্দেশ্য সাধন কৰে, তেতিয়া সেয়া নিশ্চিতভাৱে সম্পন্ন হয় আৰু ইয়াৰ বহু উদাহৰণ আছে। আমি এই কাম কৰিছো। আমাৰ সাধুসকলে কৰিছে। আমাৰ সমাজে দেখুৱাইছে। আমাৰ ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানসমূহে এই কথা দেখুৱাইছে।
আজি আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ আগত এটা অতি ডাঙৰ উদ্দেশ্যৰ উন্মেষ ঘটিছে। এটা নিৰ্দিষ্ট লক্ষ্য লৈ সমগ্ৰ দেশ আগবাঢ়িছে। এইটোৱেই লক্ষ্য–এখন উন্নত ভাৰতৰ...মই বদতালৰ সন্ত আৰু মহাত্মাসকলক আৰু সমগ্ৰ স্বামীনাৰায়ণ পৰিয়ালক আহ্বান জনাইছো যে এক শতিকাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ দৰে এই পবিত্ৰ উদ্দেশ্য, উন্নত ভাৰতৰ মহান উদ্দেশ্যৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰক কাৰণ স্বাধীনতা আৰু স্বাধীনতাৰ স্ফুলিংগই সমাজৰ বিভিন্ন কোণৰ পৰা দেশবাসীক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিল। এদিনো, এটা মুহূৰ্তও পাৰ হৈ যোৱা নাছিল যেতিয়া মানুহে স্বাধীনতাৰ অভিপ্ৰায় ত্যাগ কৰিছিল, নিজৰ সপোন ত্যাগ কৰিছিল, সংকল্প ত্যাগ কৰিছিল, কেতিয়াও নহ’ল। স্বাধীনতা আন্দোলনত যি হেঁপাহ আৰু একে চেতনা আছিল, সেই একে আকাংক্ষা আৰু একে চেতনা প্ৰতি মুহূৰ্ততে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ মাজত এখন উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতি থকাটো প্ৰয়োজনীয়।
আপোনালোক সকলোৱে আৰু আমি সকলোৱে মিলি মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰা উচিত যে আগন্তুক ২৫ বছৰলৈ আমি সকলোৱে, বিশেষকৈ আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলে এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰে জীয়াই থাকিব লাগিব। মুহূৰ্তৰ পিছত মুহূৰ্ত জীয়াই থাকিব লাগিব। প্ৰতি মুহূৰ্ততে তেওঁৰ লগত নিজকে সংযুক্ত কৰি ৰাখিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে আপুনি য’তেই নাথাকক কিয় অৱদান আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰক। কেতিয়া তেওঁ উন্নত ভাৰতলৈ অৰিহণা যোগাব। তেওঁ য’তেই নাথাকক কিয় ইয়াৰ পৰা তেওঁ নিশ্চয় লাভৱান হ’ব। এতিয়া যিদৰে আমি অহৰহ কওঁ যে উন্নত ভাৰত হোৱাৰ প্ৰথম চৰ্ত হ'ল আমাক স্বাৱলম্বী ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলা। এতিয়া বাহিৰৰ পৰা কোনেও স্বাৱলম্বী ভাৰত বনাবলৈ নাহিব, আমি নিজেই কৰিব লাগিব। মাত্ৰ ১৪০ কোটি দেশবাসীয়েহে কৰিব লাগিব। ইয়াত বহি থকা সকলো হৰি ভক্তই এই কাম কৰিব লাগিব আৰু ক'ৰ পৰা আৰম্ভ কৰিম, আৰম্ভণি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ জৰিয়তে বৃদ্ধি কৰিব পাৰি উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ ঐক্য আৰু দেশৰ অখণ্ডতাও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ন্যস্ত স্বাৰ্থৰ বাবে এই সামান্য বুজাবুজিৰ বাবেই ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ অভিলাষী উদ্দেশ্য পাহৰি একাংশ লোকে সমাজখনক জাতি, ধৰ্ম, ভাষা, উচ্চ-নীচ, পুৰুষ-মহিলা, গাওঁ-নগৰ, নাজানে কেনেকৈ ইয়াক টুকুৰা টুকুৰ কৰি পেলোৱাৰ ষড়যন্ত্ৰ চলি আছে। জাতিবিৰোধীসকলৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্ব আমি বুজাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেই সংকট বুজি লওক আৰু আমি সকলোৱে মিলি এনে কাৰ্যক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। আমি একেলগে বিফল হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণত কোৱা হৈছে যে কঠোৰ তপস্যাৰ দ্বাৰা ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়। তেওঁ আমাক ক’লে যে যুৱ মনবোৰৰ দেশৰ প্ৰতি নিৰ্ণায়ক দিশ দেখুৱাব পৰা ক্ষমতা থাকে। তেওঁ আমাক শিকাইছিল যে যুৱক-যুৱতীসকলে দেশ গঢ়িব পাৰে আৰু কৰি আহিছে। ইয়াৰ বাবে আমি শক্তিশালী, সক্ষম আৰু শিক্ষিত যুৱক-যুৱতী সৃষ্টি কৰিব লাগিব। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সৱলীকৰণ কৰা উচিত। দক্ষ যুৱক-যুৱতী আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাবলৈ গৈ আছে। আজি মই লগ পোৱা বিশ্বৰ অধিকাংশ নেতাই আশা কৰে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী, ভাৰতৰ দক্ষ জনশক্তি, ভাৰতৰ আই টি খণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ দেশলৈ গৈ নিজৰ দেশত কাম কৰিব লাগে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাই সমগ্ৰ বিশ্বই আকৰ্ষিত কৰিছে। এইসকল যুৱক-যুৱতীয়ে কেৱল দেশৰেই নহয়, বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ সাজু হ’ব। এই দিশত আমাৰ প্ৰচেষ্টাই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণতো যথেষ্ট সহায়ক হ’ব। মইও আপোনালোকৰ ওচৰত আৰু এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছো। স্বামীনাৰায়ণ পন্থাই নিচামুক্তকৰণৰ ওপৰত সদায় বহু কাম কৰি আহিছে। আমাৰ সন্ত, মহাত্মা আৰু হৰি ভক্তসকলে যুৱক-যুৱতীসকলক নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা আৰু ড্ৰাগছমুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। যুৱ প্ৰজন্মক ড্ৰাগছৰ পৰা বচাবলৈ এনে অভিযান আৰু এনে প্ৰচেষ্টা সদায় প্ৰয়োজনীয়, প্ৰতিখন সমাজতে প্ৰয়োজনীয়। এইবোৰ দেশৰ চুক-কোণত প্ৰয়োজনীয় আৰু আমি এই কাম অবিৰতভাৱে কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশেই নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰি ইয়াক সংৰক্ষণ কৰিহে আগবাঢ়িব পাৰে আৰু সেইবাবেই আমাৰ মন্ত্ৰ উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য। আমি সুখী যে আজি আমাৰ ঐতিহ্যৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি কেন্দ্ৰৰ গৌৰৱ ঘূৰি আহিছে, যিটো ধ্বংস হ’ব বুলি ভবা হৈছিল পুনৰ আবিৰ্ভাৱ হৈছে। এতিয়া অযোধ্যাৰ আদৰ্শ সকলোৰে সন্মুখত। ৫০০ বছৰৰ পিছত এটা সপোন পূৰণ হোৱাৰ অৰ্থ হ’ল সেই সপোনক কিমান প্ৰজন্মই ৫০০ বছৰ জীয়াই আছে। আমি সেই সপোনৰ বাবে যুঁজি আহিছো, প্ৰয়োজন সাপেক্ষে ত্যাগ কৰিছো, তাৰ পিছত সেয়া হৈছে। আজি কাশী আৰু কেদাৰৰ সজীৱতাৰ নিদৰ্শন আমাৰ সন্মুখত। ৫০০ বছৰৰ পিছত, ৫০০ বছৰৰ পিছত আমাৰ পৱগধত ধৰ্মৰ পতাকা উত্তোলন কৰা হ’ল... চাওক আমাৰ মধেৰাৰ সূৰ্য্য মন্দিৰ, আজি আমাৰ সোমনাথ, চাওক। সকলোতে দেখা গৈছে এক নতুন চেতনা আৰু এক নতুন বিপ্লৱ।
কেৱল এয়াই নহয়, আমাৰ দেশৰ পৰা শ শ বছৰ পুৰণি মূৰ্তি চুৰি হ’ল, সুধিবলৈ কোনো নাছিল, আজি বিচাৰি ফুৰি আমাৰ মূৰ্তিবোৰ পৃথিৱীৰ পৰা চুৰি হ’ল, আমাৰ দেৱ-দেৱীৰ ৰূপ চুৰি হ’ল। তাই ঘূৰি আহিছে, আমাৰ মন্দিৰলৈ উভতি আহিছে। আৰু আমি গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে ধোলাভিৰাক লৈ ইমানেই গৌৰৱান্বিত। লোথালক লৈ আমি ইমানেই গৌৰৱান্বিত যে ই আমাৰ প্ৰাচীন গৌৰৱৰ উত্তৰাধিকাৰ। এতিয়া ইয়াক পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ কামো চলি আছে আৰু ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক চেতনাৰ এই অভিযান কেৱল চৰকাৰৰ অভিযান নহয়। ইয়াত এই পৃথিৱী, এই দেশক ভালপোৱা, ইয়াৰ পৰম্পৰাক ভালপোৱা, ইয়াৰ সংস্কৃতিক লৈ গৌৰৱ কৰা, আমাৰ ঐতিহ্যক প্ৰশংসা কৰা আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। আমাৰ সকলোৰে এটা ডাঙৰ ভূমিকা আছে আৰু আপোনালোকে এটা ডাঙৰ প্ৰেৰণা দিব পাৰে, বদতাল ধামত ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ অধিক সামগ্ৰী থকা সংগ্ৰহালয় অক্ষৰ ভূৱনো এই অভিযানৰ অংশ আৰু ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো কাৰণ সংগ্ৰহালয়ে মানুহক অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে নতুন প্ৰজন্মলৈ ধাবিত কৰে। মোৰ বিশ্বাস অক্ষৰ ভূৱন ভাৰতৰ অমৰ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ এক ভব্য মন্দিৰ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ দ্বাৰাহে উন্নত ভাৰতৰ উদ্দেশ্য সাধন হ’ব। যেতিয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই একত্ৰিত হৈ এক উমৈহতীয়া লক্ষ্যত উপনীত হ’ব, তেতিয়া এই কাম সহজেই সম্ভৱ হ’ব। এই যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সন্তসকলৰ পথ প্ৰদৰ্শন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যেতিয়া ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যক হাজাৰ হাজাৰ সন্ত বহি আছে, তেতিয়া ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা অহা হৰি ভক্তসকল ইয়াত বহি আছে আৰু এক প্ৰকাৰ মই নিজৰ ঘৰতে কথা পাতি আছো, মই আপোনালোকক আৰু এটা কামৰ বাবেও সংযোগ কৰিব বিচাৰো। এইবাৰ প্ৰয়াগৰাজত অনুষ্ঠিত হৈছে পূৰ্ণ কুম্ভ। এটা সম্পূৰ্ণ কুম্ভ মেলা ১২ বছৰৰ পিছত আহে। এয়া আমাৰ ভাৰতৰ মহান ঐতিহ্য। এতিয়া বিশ্বইও এই ঐতিহ্যক মানি লৈছে। ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৪৫ দিন এই কুম্ভ মেলালৈ ৪০-৫০ কোটি মানুহ আহে। মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো, আপোনালোকে এইটো কৰিব নোৱাৰিবনে? আপোনাৰ কাম সমগ্ৰ বিশ্বতে আছে। পৃথিৱীৰ বহু দেশত আপোনাৰ মন্দিৰ আছে। এই কুম্ভমেলা কি আৰু এইবাৰ কিয় হয় ঠিক কৰিব পাৰিবনে? ইয়াৰ আঁৰৰ সামাজিক চিন্তাধাৰা কি? তাত থকা মানুহবোৰক শিক্ষিত কৰি যিসকল ভাৰতীয় মূলৰ নহয়, বিদেশী সকলক বুজাই দিয়ক যে বিদেশত থকা আপোনালোকৰ প্ৰতিটো শাখাই যাতে কমেও ১০০ জন বিদেশীক প্ৰয়াগৰাজৰ কুম্ভ মেলা ভ্ৰমণ কৰিবলৈ কয়। সমগ্ৰ বিশ্বতে চেতনাক সেতুবন্ধন কৰাৰ কাম হ’ব আৰু এই কামটো আপানোলোকে সহজেই কৰিব পাৰিব।
আকৌ এবাৰ নিজে তালৈ আহিব নোৱাৰাৰ বাবে ক্ষমা খুজি আপোনালোকেও ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে দৰ্শন দিলে। সকলো সন্তক চোৱাৰ সুযোগ পালোঁ। সকলো চিনাকি মুখ মোৰ সন্মুখত। মোৰ বাবে এক অতি সুখৰ মুহূৰ্ত যে আজি মই আপোনালোক সকলোকে দূৰৰ পৰা চাবলৈ সক্ষম হৈছো। এই দ্বিশতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে আপোনালোকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বহুত বহুত অভিনন্দন! সকলোকে ধন্যবাদ!
জয় স্বামীনাৰায়ণ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 200th year celebrations of Shree Swaminarayan Mandir
11 NOV 2024 2:53PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
I bow at the feet of Bhagwan Shree Swaminarayan. By the grace of Bhagwan Shree Swaminarayan, a magnificent bicentenary celebration is being organized at Vadtal Dham. Devotees from across the country and around the world have gathered, and it has always been a tradition in the Swaminarayan community that no endeavour proceeds without service. Today, people are enthusiastically contributing to various acts of service. The images I have seen of this celebration on television, in the media, and the videos shared on social media over the past few days have multiplied my joy immensely.
Friends,
The bicentenary celebration of the establishment of Vadtal Dham is far more than a mere event or a date in history. It is a significant occasion for individuals like me, who have grown up with an unwavering faith in Vadtal Dham. For us, this celebration serves as evidence of the enduring flow of Indian culture. We have preserved the spiritual consciousness of Vadtal Dham, which was established by Bhagwan Shree Swaminarayan two centuries ago. Even today, the teachings and divine energy of Bhagwan Shree Swaminarayan can be felt here. I bow at the feet of all the sages and extend my congratulations to all of you and to our fellow countrymen on this grand bicentenary celebration. I am pleased that the Government of India has issued a silver coin of Rs. 200 and a commemorative postage stamp to mark this occasion. These symbols will help keep the memories of this momentous event alive for generations to come.
Friends,
Everyone connected with Bhagwan Swaminarayan understands the depth of my bond with this tradition. Rakesh ji, who is present there, could share with you how old and significant my relationship with him is. This bond is not only spiritual but also social. During my time in Gujarat, I was fortunate to have spent time with the sages and participate in satsangs. I was extremely fortunate to have those moments and I cherished every one of them. By the grace of Bhagwan Swaminarayan, even today, in one way or another, either directly or indirectly, that connection continues. On many occasions, I have had the privilege of receiving the blessings of sages, which has inspired me to reflect deeply on matters of national importance.
I deeply wished I could be physically present at this sacred festival at Vadtal Dham today. I wished to sit with you all, reminisce about many cherished memories, and share in the joy of this occasion. Naturally we would have relished such a moment. However, due to my responsibilities and commitments, this has not been possible. Yet, I am very much with you all in spirit. My heart is completely with Vadtal Dham at this very moment.
Friends,
Respected sages, one of Bharat's remarkable qualities is that during times of hardship, sages, Maharshis, saints, and Mahatmas have always emerged to guide and uplift society. Bhagwan Swaminarayan appeared at a moment when our country had become weakened after centuries of subjugation, having lost faith and become steeped in self-criticism. At such a crucial time, Bhagwan Swaminarayan and the seers of that era infused us with renewed spiritual energy. They awakened our self-esteem and revitalised our sense of identity. The teachings of the Shikshapatri and Vachanamrit have made an immense contribution in this regard, and it is our duty to embody these teachings and carry them forward.
I am pleased that, inspired by this vision, Vadtal Dham has become a great institution dedicated to serving humanity and shaping the era. This sacred place has given rise to devotees like Sagaram ji, from underprivileged community. Today, numerous initiatives are being run through your efforts, including projects for providing food, shelter, and education to countless children. Moreover, many service-relates initiatives are operating in remote forest areas. You have undertaken significant missions such as promoting the education of girls in tribal regions. Whether it is serving the poor, nurturing a new generation, or preserving Indian culture by blending modernity with spirituality, the ongoing campaign for a brighter future stands as a testament to your dedication. Every appeal I have made—be it for cleanliness or environmental conservation—has always been met with your enthusiastic response. Sages and devotees like you have never let me down; you have embraced each of my requests as your own responsibility, striving wholeheartedly to fulfil them.
I recently heard about a campaign I had proposed: planting a tree in the name of one’s mother (Ek Ped Maa Ke Naam). The Swaminarayan family has enthusiastically participated, planting more than one lakh trees under this initiative.
Friends,
Every person has a purpose in life, and this purpose shapes our existence. It influences our thoughts, actions, and words. When we discover our life's purpose, everything changes. Throughout history, our saints and sages have helped people understand the meaning and purpose of their lives. The contributions of these spiritual guides to society have been immense. When an entire society or nation unites to achieve a common purpose, success is inevitable, as demonstrated through numerous examples. We have accomplished it before—our seers have achieved it, our society has achieved it, and our religious institutions have achieved it.
Today, a significant objective lies before our youth, and the entire nation is moving forward with a clear vision. This vision is to create a Viksit Bharat. I appeal to the seers and sages of Vadtal and the entire Swaminarayan family to inspire everyone to join in this noble mission, this grand vision of a Viksit Bharat. Just as the freedom movement was fuelled by an unyielding passion for independence that ignited the hearts of people from all walks of life for over a century, so too must we embrace the same relentless drive for national development. Not a single day or moment passed during the freedom struggle without the pursuit of freedom being alive in people's hearts, and such dedication is what we now need in every one of our 140 crore countrymen.
Together, we must inspire everyone—especially our young friends—to commit the next 25 years to this vision of a Viksit Bharat. We must live and breathe this mission, staying connected to it every moment. Wherever we are, we should start contributing from that very place. As each of us contributes to this goal, we will collectively benefit. One essential step towards a Viksit Bharat is achieving self-reliance. To build a self-reliant nation, we must rely on ourselves, without expecting external assistance. All 140 crore citizens must take up this responsibility, and the devotees present here are no exception. We can begin with the Vocal for Local campaign, promoting local products and businesses.
For a developed India, our unity and national integrity are crucial. Unfortunately, some people, driven by selfish interests and limited understanding, are attempting to fragment society along lines of caste, religion, language, social status, gender, and urban-rural divides. They are undermining the ambitious goals for Bharat's bright future. We must recognise the seriousness of these threats posed by the country's adversaries and understand the gravity of this crisis. Together, we must thwart these divisive acts and prevent them from succeeding. We must stand united and resolute in protecting our national unity.
Friends,
Bhagwan Shree Swaminarayan taught us that great goals are achieved through immense dedication and hardwork. He emphasised that the youthful mind possesses the potential to shape the nation decisively. He instilled the belief that the youth can and will build the country. To realise this, we must nurture competent, capable, and well-educated young people. For a Viksit Bharat (developed India), empowering our youth is essential. Skilled young individuals will become our greatest asset. The global demand for our youth will continue to grow. Today, most world leaders I meet express their desire for Bharat's youth, skilled workforce, and IT sector professionals to work in their countries. The world is captivated by the dynamism of Bharat's youth. These young people will not only meet the needs of our nation but also serve global demands. Our efforts to develop skilled youth will significantly contribute to nation-building.
I have another request for you. The Swaminarayan sect has always made significant efforts in the fight against addiction. Our saints, Mahatmas, and devotees can play a vital role in keeping our youth away from substance abuse and making them free from addiction. Campaigns and initiatives to prevent youth from falling into the trap of drugs are crucial and must continue. These efforts are needed across all societies and every corner of our country, and we must persevere in this mission.
Friends,
A nation can progress only when it takes pride in and preserves its heritage. Thus, our guiding principle is development alongside heritage conservation. It is heartening to see the resurgence of glory at our ancient heritage sites, with many that were thought to be lost now being restored. The transformation of Ayodhya is a prime example, where a dream cherished for 500 years has finally come to fruition. Generations upheld this dream, struggled for it, and made sacrifices to realise it. Today, we witness the rejuvenation of Kashi and Kedarnath, which stand as testaments to this revitalisation. In Pavagadh, after 500 years, the flag of our faith now flies proudly. The Sun Temple of Modhera and the grandeur of Somnath are other striking examples. Everywhere we look, a new spirit and a cultural revolution are unfolding before our eyes.
Not only that, but for centuries, idols of our deities were stolen from our country, and no one was concerned about their disappearance. Today, after considerable efforts, these stolen idols of our Gods and Goddesses are being found and are being returned to our temples. We, the people of Gujarat, feel immense pride in the heritage of Dholavira and Lothal, symbols of our ancient civilisation. Efforts to restore and revitalise these sites are also underway. This campaign to awaken Bharat's cultural consciousness is not just a government initiative. It is the collective responsibility of all who love this land, this country, who cherish its traditions, take pride in its culture, and admire its heritage. Each of us has a significant role to play, and you can provide great inspiration in this regard. The Akshar Bhuvan museum in Vadtal Dham, which houses many items associated with Bhagwan Swaminarayan, is a part of this cultural revival, and I congratulate you for this achievement. This museum gives the new generation a glimpse of our heritage in a very short time. I am confident that Akshar Bhuvan will become a magnificent shrine of Bharat's eternal spiritual legacy.
Friends,
I firmly believe that the vision of a developed India will only be realised through such efforts. When 140 crore Indians come together with a shared purpose, success will come naturally. The guidance of our seers is crucial in this journey, and with thousands of saints and devotees from across the nation and abroad gathered here, I feel as though I am part of this family. This gives me the opportunity to involve you in one more mission. This year, the Purna Kumbh is taking place in Prayagraj. A Purna Kumbh, held every 12 years, is a celebration of Bharat's immense heritage, now acknowledged globally. From 13th January, over a span of 45 days, approximately 40 to 50 crore people will gather for the Kumbh Mela. I have a humble request: can you take on this endeavour? You have a global presence, with temples in many countries. Could you educate people abroad about the significance of the Kumbh Mela, why it is celebrated, and the cultural philosophy behind it? Can you engage with non-Indian communities and try to bring at least 100 foreigners from each of your overseas branches to the Kumbh Mela in Prayagraj with respect and reverence? This would be a powerful act of spreading cultural awareness worldwide, and I am sure you can accomplish it effortlessly.
Once again, I apologise for not being able to be with you in person, but I am grateful to have had the opportunity to see you all through video conferencing. It brings me immense joy to see so many familiar faces. Although from afar, this moment fills me with happiness, and I am delighted to be part of this bicentenary celebration in spirit.
Many congratulations! Thank you all!
Jai Swaminarayan.