প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী শ্রী স্বামীনারায়ন মন্দিরগী 200শুবা চহিগী পালন থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
11 NOV 2024 2:53PM by PIB Imphal
জয় স্বামীনারায়ন!
ঐহাক্না ভগবান শ্রী স্বামীনারায়নগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ভগবান শ্রী স্বামীনারায়নগী থৌজালদগী ভাদতল ধামদা চাউরবা বাইসেন্তিনরীগী থৌরম অমা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। লৈবাক অসিদা অমসুং মপাল্লমদগী হরি ভক্ত পুম্নমক মফম অসিদা লাক্লি অমসুং শেবা য়াওদনা মহাক্কী থবক অমত্তা মাংলোমদা চংশিনদে হায়বসি স্বামীনারায়নগী চৎনবী ওইরি। ঙসিদি, মীয়াম্নসু শেবাগী থবক অসিদা পুক্নিং থৌগৎপীরি। ঐহাক্না তিভিদা, মীদিয়াদা, অমসুং হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা সোসিএল মীদিয়াদা উৎখিবা থৌরম অসিগী ভিদিওশিং অসি য়েংবদা ঐহাক্কী নুংঙাইবা অসি হেন্না হেনগৎলকখি।
মরুপশিং,
ভাদতল ধামগী চহি 200 শুরকপগী বাইসেন্তিনরীগী পালন তৌরিবা অসি পুৱারীদা থোকখিবা থৌদোক নৎত্রগা তাং অমখক্তমক নত্তে। ভাদতল ধামদা থাজবা থমদুনা হৌরকখিবা ঐগুম্বা মীওই খুদিংমক্কীদমক মসি অচৌবা তাঞ্জা অমনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গীদমক্তদি মসিগী থৌরম অসি ভারতকী চৎনবীগী মতম চুপ্পগী ওইবা থৌওং অমগী খুদম্নি। চহি 200গী মমাংদা ভগবান শ্রী স্বামীনারায়ন্না লিংখৎখিবা ভাদতল ধামগী স্পিরিচুএল কন্সিয়সনেস অসি ঐখোয়না হিংদুনা থমলক্লি। ভগবান শ্রী স্বামীনারায়নগী পাউতাক অমসুং ইনর্জী অসি ঐখোয়না মফম অসিদা ফাওবা ঙম্মি। ঐহাক্না সন্ত পুম্নমক্কী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং নখোয় পুম্নমকপু অমসুং লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু বাইসেন্তিনরীগী থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ভারত সরকারনা থৌরম অসিদা লুপা 200গী চান্দীগী শেনয়েক অমসুং কোম্মেমোরেতিব পোস্তেল স্তাম্প রিলিজ তৌবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। হায়রিবা খুদমশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোন কয়াগী ৱাখল্লোনদা মসিগী অচৌবা থৌরম অসিগী নীংশিংদুনা লৈহনহৌরগনি।
মরুপশিং,
ভগবান স্বামীনারায়নগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক্না মসিগী চৎনবী অসিগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী অসি কয়া য়াম্না চেৎপা হায়বদু খঙই। ঐখোয়গী রাকেশজী মফম অসিদা লৈরি, মহাক্কা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী অদু করম্বা মওংদা লৈবগে, চহি কয়া শুরবগে হায়বদু মহাক্না অদোমদা নোংমদা পাউদমগনি। মরী অসি থাজবগী, থাজবগী অমসুং খুন্নাইগী ওইবা মরী অমসুনি। ঐহাক গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, লাইনিংবাশিং অমসুং সতসংগা লোয়নবদা ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংবা ঙমখি। মদু ঐগী অফবা তাঙ্ককশিংনি অমসুং ঐহাকসু তাঙ্ককশিং অদু মপুং ফানা নীংশিংলি। ভগবান স্বামীনারায়নগী মতেংনা ঙসিসু, মওং অমদা নৎত্রগা অতোপ্পা মওং অমদা, হকথেংননা নৎত্রগা নাকোইননা ওইরবসু, থৌওং অসি মখা চত্থরি। থৌরম কয়াদা, ঐহাক্না সন্তশিংগী য়াইফ মঙ্গোল ফংবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগীদমক্তা ৱাহন্থোক লৈরবা ৱাখল্লোন অমা থম্নবগী খুদোংচাবা ফংলি। ঙসি ঐহাক ইশামক্না ভাদতল ধামদা পাংথোক্লিবা মসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা পাম্মি। ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা য়াওনীংই অমসুং অরিবা মতমগী ময়াম অমা নীংশিংবা য়াম্না পাম্মি অমসুং মসি নখোয়নসু পাম্মি অমসুং ঐহাক্নসু পাম্বা হায়বসি মহৌশানি। অদুবু থৌদাং অমসুং থবক লৈবনা মরম ওইদুনা মসি ওইথোকখিদে। অদুবু ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কী মরক্তা ঐহাক্কী থম্মোয়দগী লৈজরি। হৌজিক ঐহাক্কী ৱাখল অসি ভাদতল ধামদা মপুং ফানা লৈরে।
মরুপশিং,
ইকাই খুম্নরবা অখঙ-অহৈশিং, ঐখোয়গী ভারতকী অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা অরুবা মতম অমা লাকপা মতমদা, অখঙ-অহৈশিং, মহারশিশিং, অখঙ-অহৈশিং, মহাত্মাশিং অদু মতম অদুদা থোরকখি। ভগবান স্বামীনারায়নসু লৈবাক অসিনা চহি চাম্মাগী মীখা পোননগী মতুংদা মপাঙ্গল হন্থরকপা মতম অমদা লাকখি। মসিনা মশাদা থাজবা মাংখি। মতুংদা ভগবান স্বামীনারায়ন অমসুং মতম অদুগী অশেংবা মীওই পুম্নমক্না ঐখোয়দা অনৌবা ৱাখল্লোনগী ইনর্জী পীখি। মখোয়না ঐখোয়গী ইশাগী ইকাই খুম্নবা অদু য়কাইহনখি অমসুং ঐখোয়গী মশক অদু অমুক হন্না হিংগৎহনখি। মসিগী মাইকৈ অসিদা, শিক্ষাপাত্রী অমসুং ভাচানমৃতকী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। মখোয়না তাকপীরম্বশিং অদু লৌশিনবা অমসুং মখোয়বু মাংলোমদা পুখৎপা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা, ভাদতল ধাম অসি মীওইবা জাতিগী শেবা তৌনবা অমসুং য়ুগ অমা শেমগৎনবা অচৌবা য়ুম্ফম অমা ওইরকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ভাদতল ধাম অসিনা ঐখোয়দা সগরামজীগুম্বা লায়রবা খুন্নাইগী ভক্তশিং পীরি। ঙসিদি, অঙাং কয়াগীদমক চিঞ্জাক, য়ুম, মহৈ-মশিং তম্বগী প্রোজেক্ত কয়া অমসুং মসি খক্তমক নত্তে, অরাপ্পা উমংশিংদা সর্ভিসকী প্রোজেক্ত কয়া অসি অদোম পুম্নমক্কী খুত্থাংদা পাংথোক্লি। অদোম্না ত্রাইবেলগী মফমশিংদা নুপীমচাশিংগী এজুকেসনগুম্বা মরুওইবা কেম্পেনশিং পাংথোক্লি। লায়রবশিংগী শেবা, অনৌবা মীরোল অমা শেমগৎপা, মোদর্নিতী অমসুং স্পিরিচুএলিতী পুনশিন্দুনা ভারতকী চৎনবীবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা, হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগীদমক ঙসি চত্থরিবা কেম্পেন, স্বচ্ছতগী হৌরগা অকোয়বগী ফিভম ফগৎহন্নবা ঐনা হায়জরকপশিং অসিদগী ঐনা নুংঙাইবা ফাওই। অদোম্না ঐগী ৱাহৈ খুদিংমক অদোমগী ওইনা লৌরে। অদোম্না মসি অদোমগী মশাগী থৌদাংনি হায়না লৌখি অমসুং অদোম্না মদুবু অদোমগী থম্মোয় পুম্নমক্কা লোয়ননা মপুং ফাহনবা হোৎনখি।
ঐহাক্না হন্দক্তা মীয়ামদা পাংথোক্নবা হায়বখিবা ৱাফম অমগী মরমদা ঐহাক্না পাউদমখি। এক পের মা কে নাম... অদোমগী ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাবীয়ু - এক পের মা কে নাম... মসিগী কেম্পেন অসিদা স্বামীনারায়ন ইমুংনা উ পাম্বী লাখ অমা হেন্না থাখ্রে।
মরুপশিং,
মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিদা পান্দম অমা লৈ। মসিগী পান্দম অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা মরী লৈনহল্লি। মসিনা ঐখোয়গী ৱাখল, থবক অমসুং ৱাহৈশিংদা ইথিল পী। ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিগী পান্দম অদু ফংলবা মতমদা, ঐখোয়গী পুন্সি পুম্বা হোংলকই। চহি খুদিংগী ঐখোয়গী সন্ত অমসুং লম্বোইবশিংনা মীওইবশিংবু মখোয়গী পুন্সিগী পান্দমগী মতাংদা খঙহনখি। ঐখোয়গী খুন্নাইদা মসিগী সন্ত অমসুং লম্বোইবশিংনা শরুক তম্লিবা অসি য়াম্না চাউই। খুন্নাই পুম্নমক, লৈবাক পুম্নমক্না পান্দম অমা মপুং ফাহননবা অমত্তা ওইনা পুনশিনবা মতমদা, মদু তশেংনা মপুং ফাহনগনি অমসুং মসিগী মমাংদা খুদম কয়া অমা লৈখ্রে। ঐখোয়না মসি পাংথোক্লে। ঐখোয়গী সন্তশিংনা মসি পাংথোকখ্রে। ঐখোয়গী খুন্নাইনা মসি তৌখ্রে। ঐখোয়গী ধর্ম্মগী সংস্থানশিংনা মসি পাংথোকখ্রে।
ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মমাংদা য়াম্না চাউবা পান্দম অমা থোরক্লি। লৈবাক পুম্বনা অকক্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগী পান্দমদি - চাউখৎলবা ভারতকীনি... ঐহাক্না ভাদতলগী সন্তশিং অমসুং মহাত্মাশিং অমসুং স্বামীনারায়নগী ইমুং মনুং পুম্নমকপু চাউখৎলবা ভারতকী পান্দম অসিগা মরী লৈননবা হায়জরি। মসিগী অচৌবা পান্দমদি, নিংতম ইহৌ, নীংতম্বাগী পুক্নিং, নীংতম্বাগী পুক্নিংনা চহি চা অমা চুপ্না খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈবা লৈবাক মীয়ামদা ইথিল পীদুনা লাক্লি। মীওইশিংনা মখোয়গী নীংতম্বা, মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী ৱারেপশিং থাদোকখিবা নুমিৎ অমত্তা, মতম অমত্তা লৈখিদে, মসি থোকখিদ্রি। নীংতম্বগী খোংজং অসিদা য়াওখিবা পুক্নিং চিংশিনবা, পুক্নিং চিংশিনবা, ৱাখল চিংশিনবা অসি চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক ভারত মচা কোতি 140গী মফমদা মতম খুদিংদা লৈগদবনি।
অদোম পুম্নমক অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসিদা, ঐখোয় পুম্নমক অমসুং মরুওইনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিং অসিনা চাউখৎলবা ভারতকী পান্দমদা হিংগদবনি হায়না মীয়ামদা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। ঐখোয়না মতম খুদিংগী হিংগদবনি। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা মসিগা শম্নদুনা লৈগদবনি। মসিগীদমক্তা, মীপুম খুদিংমক্না শরুক তমগদবনি। মহাক্না চাউখৎলবা ভারতকীদমক্তা শরুক তমলকপা মতমদা, মহাক্না লৈরিবা মফমদগী কান্নবা ফংগনি। হৌজিক ঐখোয়না হায়রি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবগী অহানবা কন্দিসনদি ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবনি। হৌজিক, ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ওইহন্নবা, মপানগী মতেং অমত্তা মথৌ তাদ্রে, ঐখোয়না মসি পাংথোক্কদবনি। লৈবাক অসিগী মীওই কোতি 140না মসি পাংথোক্কদবনি। মফম অসিদা লৈরিবা হরি ভক্ত পুম্নমক্না মসি পাংথোক্কদবনি অমসুং ঐখোয়না মসি কদাইদগী হৌগদগে, মসি ভোকেল ফোর লোকেলদগী হৌগনি, ভোকেল ফোর লোকেলবু প্রমোৎ তৌবা য়াই। চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক, ঐখোয়গী অপুনবা, লৈবাক অসিগী অপুনবা অসিসু য়াম্না মরু ওই। ঙসিদি, লাইবক থিবদি, মখোয়গী লনাইগী কান্নবা অমসুং অখুবা মীৎয়েংগী মতুং ইন্না, মীওই খরনা ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকী পান্দমশিং অদু নীংশিংদনা, কাংলুপ, ধর্ম, লোল, অনেম-অৱাং, নুপা অমসুং নুপী, খুঙ্গং অমসুং শহরগী মখল কয়াদা খুন্নাইবু খায়দোক্নবা থৌরাং তৌরি। লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংনা হোৎনরিবা অসিগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না খঙবা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না অৱাবা অসি খঙগদবনি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না অসিগুম্বা থবকশিং অসি পুন্না মাইথিবা পীগদবনি। ঐখোয়না মখোয়বু পুন্না মায়োক্নবা তাই।
মরুপশিং,
ভগবান শ্রী স্বামিনারায়ন্না ঐখোয়দা হায়খ্রে মদুদি অচৌবা পান্দমশিং অসি কন্না হোৎনদুনা ফংই। মহাক্না ঐখোয়দা হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিদা ৱারেপ লৌবা য়াবা লমজিং-লমতাক অমা পীরকপা ঙম্মি। নহারোলশিংনা লৈবাক অমা শেম্বা ঙম্মি অমসুং শেমগনি হায়না মহাক্না ঐখোয়দা তাকপীখি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না মতিক চাবা, হৈ-শিংবা অমসুং মহৈ-মশিং তম্বা নহাশিং শেমগৎকদবনি। চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক, ঐখোয়গী নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। হৈ-শিংলবা নহাশিং অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইগনি। ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মালেমগী দিমান্দ অসি মখা তানা হেনগৎলগনি। ঙসি ঐহাক্না থেংনরিবা মালেমগী লুচিংবশিংগী মরক্তগী অয়াম্বনা ভারতকী নহাশিং, ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিং, ভারতকী আই.তি. সেক্তরগী নহাশিংনা মখোয়গী লৈবাকশিংদা চৎতুনা থবক তৌগদবনি হায়না আশা তৌরি। মালেম পুম্বনা ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিদা পুক্নিং চিংশিল্লি। অসিগুম্বা নহাশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নত্তনা মালেমগী মথৌ তাবশিং অদু মপুং ফাহনবা শেম-শারগনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিনা লৈবাক শেমগৎপদা য়াম্না মতেং পাংগনি। ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা হায়জবা অমা পীবা পাম্মি। স্বামীনারায়ন সেক্তনা মতম পুম্নমক্তা দি-এদিক্সনগী মতাংদা থবক কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়গী সন্তশিং, মহাত্মাশিং, হরি ভক্তশিংনা নহারোলশিং অসিবু এদিক্সনদগী লাপ্না থম্বদা অমসুং মখোয়বু দ্রগ ফ্রী ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি। অসিগুম্বা কেম্পেনশিং অমসুং নহারোলশিংবু দ্রগ এদিক্সনদগী কনবা হোৎনবা অসি মতম পুম্নমক্তা মথৌ তাই, খুন্নাই খুদিংমক্তা মথৌ তাই। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা মখোয় অসি মথৌ তাই অমসুং ঐখোয়না মসি লেপ্পা লৈতনা তৌগদবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তনা মাগী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোক্তুনা অমসুং মসিবু ঙাক-শেন্দুনা চাউখৎপা পুরকপা ঙম্মী। মরম অদুনা ঐখোয়গী মন্ত্রদি হেরিতেজকা লোয়ননা দিবেলপমেন্তনি। ঙসিদি ঐখোয়গী হেরিতেজকী চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা সেন্তরশিংগী মগুন অদু হল্লকপা অসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই। মাংখিবা হায়না লৌনরম্বা অদু অমুক হন্না উবা ফংলে। হৌজিক অয়োধ্যাগী খুদম অসি মীপুম খুদিংমক্কী মমাংদা লৈরে। চহি 500গী মতুংদা অপাম্বা অমা মঙফাওনরকপা হায়বসিনা তাক্লিবদি চহি 500গী মতুংদগী মীরোল কয়া অমনা অপাম্বা অদুদা হিংলি হায়বনি। মখোয়না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি, মথৌ তাবা মতমদা কৎথোকখি, মদুগী মতুংদা খক্তনি মসি থোক্লকখি। ঙসিদি কাশী অমসুং কেদর্নাথকী অহোংবা অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরে, মসিগী খুদমশিং অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরে। চহি 500গী মতুংদা, ধর্মগী ফিরাল অসি ঐখোয়গী পাৱাগধতা চীংখৎখ্রে, চহি 500গী মতুংদা... ঐখোয়গী মোধেরাগী নুমিৎকী লাইশঙ অসি য়েংবীয়ু, ঙসিদি ঐখোয়গী সোমনাথ লৈরে, য়েংবীয়ু। মফম পুম্নমক্তা, অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা রিভোলুসন অমা উবা ফংলি।
মসি খক্তা নত্তে, চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা মুর্তীশিং ঐখোয়গী লৈবাক অসিদগী হুরানখি, মখোয়গী মরমদা হংনবা কনা অমত্তসু লৈখিদে, ঙসিদি থি-হুম্বগী থবক কয়া তৌরবা মতুংদা, মালেম অসিদগী হুরানখিবা ঐখোয়গী মুর্তীশিং, ঐখোয়গী লাইশিং অমসুং দেবীশিংগী মমিশিং অদি মখোয়না হল্লক্লি, ঐখোয়গী লাইশংশিংদা হল্লক্লি। অমসুং ঐখোয়না গুজরাতকী মীয়াম্না ধোলবীরাগীদমক চাউথোকচরি। লোথাল অসি ঐখোয়গী অরিবা মতমগী মশক নাইরবশিংগী হেরিতেজনি হায়না ঐখোয়না য়াম্না চাউথোকচৈ। হৌজিক্তি মসিবু অমুক হন্না শেমগৎপগী থবকসু চত্থরি অমসুং ভারতকী নাৎকী ওইবা ৱাখল্লোনগী খোঙজং অসি সরকারগী খোঙজং খক্তমক নত্তে। মসিগী লম, লৈবাক অসিবু নুংশিজবা, মসিগী চৎনবীশিংবু নুংশিজবা, মসিগী চৎনবীদা চাউথোকচবা, ঐখোয়গী হেরিতেজপু থাগৎচবা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। ঐখোয় পুম্নমক্না য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং অদোম্না অচৌবা ইথিল অমা পীবা ঙম্মি। ভাদতল ধামদা লৈবা ভগবান স্বামীনারায়নগী পোৎলম কয়াগী ম্যুজিয়ম অমা ওইরিবা অক্ষর ভবন অসিসু কেম্পেন অসিগী শরুক অমনি অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি মরমদি ম্যুজিয়ম অসিনা য়াম্না কুইদ্রিঙৈ মনুংদা অনৌবা জেনরেসনগী মীওইশিংবু মশক তাক্লি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অক্ষর ভুবন অসি ভারতকী অমর ওইগদবা স্পিরিচুএল হেরিতেজগী গ্রান্দ তেম্পল অমা ওইগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম অসি অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা ফংলগনি। ভারত মচা কোতি 140না অমত্তা ওইনা পান্দম অমা ফংনবা হোৎনবদা অমত্তা ওইনা পুন্না হোৎনমিন্নবা মতমদা, মসি য়াম্না লায়না ফংলগনি। ঐখোয়গী সন্তশিংগী লমজিং-লমতাকপসি খোঙচৎ অসিবু মপুং ফাহন্নবদা য়াম্না মরু ওই। অমসুং মফম অসিদা সন্ত লিশিং কয়া অমা মশিং য়াম্না লৈদুনা লৈরি, লৈবাক অসিদা অমসুং মপাল্লমদগী হরি ভক্তশিংনা মফম অসিদা লৈরি। অমসুং ঐহাক্না ঐগী ময়ুমদা লৈবগুম্না ৱা ঙাংলি। হায়রিবা মতম অসিদা পুর্না কুম্ভ প্রয়াগরাজতা পাংথোক্লি। পুর্না কুম্ভ অসি চহি 12গী মতুংদা লাকই। ঐখোয়গী ভারত অসি চাউরবা হেরিতেজ অমা লৈ। হৌজিক মালেমসু মসিগী হেরিতেজ অসিবু য়ানরে। জানুৱারী 13দগী হৌরগা, নুমিৎ 45রোমগী ওইনা, মীওই কোতি 40-50না কুম্ভ মেলা অসিদা লাকখি। ঐনা অদোমদা হায়জরি, অদোম্না থবক অসি পাংথোকপা ঙমগদ্রা? মালেম শিনবা থুংনা অদোমগী থবক লৈ। মালেমগী লৈবাক কয়াদা অদোমগী লাইশঙশিং লৈ। মসিগী কুম্ভ মেলা অসি করিগীনো, করিগীদমক পাংথোক্লিবনো হায়বদু অদোম্না খঙবা ঙমগদ্রা? মসিগী মখাদা লৈরিবা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অসি করিনো? মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংবু এজুকেত তৌবীয়ু অমসুং মসি করিনো হায়বদু ভারত মচা নত্তবা মপান লৈবাক্কী মীওইশিংদা তাকপী-তম্বীবীয়ু অমসুং মপান লৈবাক্তা লৈরিবা নহাক্কী ব্রাঞ্চ খুদিংমক্তগী য়ামদ্রবদা মপান লৈবাক্কী মীওই 100বু প্রয়াগরাজদা কুম্ভ মেলাদা য়াম্না ইকায় খুম্নবা উৎতুনা লাক্নবা হোৎনবীয়ু। মসি মালেম শীনবা থুংনা এৱারনেস শন্দোকপগী থবক অমা ওইগনি অমসুং অদোম্না মসি য়াম্না লায়না পাংথোকপা ঙমগনি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মফম অসিদা লাকপা ঙমদবগীদমক নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি। অদোম্না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঐঙোন্দা অদোম পুম্নমক্কী দর্শন পীখি। ঐহাক্না সন্ত পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐগী মমাংদা মশক খঙবা মীওই কয়া অমা লৈরি। ঙসি ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অরাপ্পা মফম অসিদগী উবা ফংজবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা তাঞ্জা অমনি। বাইসেন্তিনরীগী থৌরম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
নুংঙাইবা ফোংদোকচরি! ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি!
জয় স্বামীনারায়ন

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 200th year celebrations of Shree Swaminarayan Mandir
11 NOV 2024 2:53PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
I bow at the feet of Bhagwan Shree Swaminarayan. By the grace of Bhagwan Shree Swaminarayan, a magnificent bicentenary celebration is being organized at Vadtal Dham. Devotees from across the country and around the world have gathered, and it has always been a tradition in the Swaminarayan community that no endeavour proceeds without service. Today, people are enthusiastically contributing to various acts of service. The images I have seen of this celebration on television, in the media, and the videos shared on social media over the past few days have multiplied my joy immensely.
Friends,
The bicentenary celebration of the establishment of Vadtal Dham is far more than a mere event or a date in history. It is a significant occasion for individuals like me, who have grown up with an unwavering faith in Vadtal Dham. For us, this celebration serves as evidence of the enduring flow of Indian culture. We have preserved the spiritual consciousness of Vadtal Dham, which was established by Bhagwan Shree Swaminarayan two centuries ago. Even today, the teachings and divine energy of Bhagwan Shree Swaminarayan can be felt here. I bow at the feet of all the sages and extend my congratulations to all of you and to our fellow countrymen on this grand bicentenary celebration. I am pleased that the Government of India has issued a silver coin of Rs. 200 and a commemorative postage stamp to mark this occasion. These symbols will help keep the memories of this momentous event alive for generations to come.
Friends,
Everyone connected with Bhagwan Swaminarayan understands the depth of my bond with this tradition. Rakesh ji, who is present there, could share with you how old and significant my relationship with him is. This bond is not only spiritual but also social. During my time in Gujarat, I was fortunate to have spent time with the sages and participate in satsangs. I was extremely fortunate to have those moments and I cherished every one of them. By the grace of Bhagwan Swaminarayan, even today, in one way or another, either directly or indirectly, that connection continues. On many occasions, I have had the privilege of receiving the blessings of sages, which has inspired me to reflect deeply on matters of national importance.
I deeply wished I could be physically present at this sacred festival at Vadtal Dham today. I wished to sit with you all, reminisce about many cherished memories, and share in the joy of this occasion. Naturally we would have relished such a moment. However, due to my responsibilities and commitments, this has not been possible. Yet, I am very much with you all in spirit. My heart is completely with Vadtal Dham at this very moment.
Friends,
Respected sages, one of Bharat's remarkable qualities is that during times of hardship, sages, Maharshis, saints, and Mahatmas have always emerged to guide and uplift society. Bhagwan Swaminarayan appeared at a moment when our country had become weakened after centuries of subjugation, having lost faith and become steeped in self-criticism. At such a crucial time, Bhagwan Swaminarayan and the seers of that era infused us with renewed spiritual energy. They awakened our self-esteem and revitalised our sense of identity. The teachings of the Shikshapatri and Vachanamrit have made an immense contribution in this regard, and it is our duty to embody these teachings and carry them forward.
I am pleased that, inspired by this vision, Vadtal Dham has become a great institution dedicated to serving humanity and shaping the era. This sacred place has given rise to devotees like Sagaram ji, from underprivileged community. Today, numerous initiatives are being run through your efforts, including projects for providing food, shelter, and education to countless children. Moreover, many service-relates initiatives are operating in remote forest areas. You have undertaken significant missions such as promoting the education of girls in tribal regions. Whether it is serving the poor, nurturing a new generation, or preserving Indian culture by blending modernity with spirituality, the ongoing campaign for a brighter future stands as a testament to your dedication. Every appeal I have made—be it for cleanliness or environmental conservation—has always been met with your enthusiastic response. Sages and devotees like you have never let me down; you have embraced each of my requests as your own responsibility, striving wholeheartedly to fulfil them.
I recently heard about a campaign I had proposed: planting a tree in the name of one’s mother (Ek Ped Maa Ke Naam). The Swaminarayan family has enthusiastically participated, planting more than one lakh trees under this initiative.
Friends,
Every person has a purpose in life, and this purpose shapes our existence. It influences our thoughts, actions, and words. When we discover our life's purpose, everything changes. Throughout history, our saints and sages have helped people understand the meaning and purpose of their lives. The contributions of these spiritual guides to society have been immense. When an entire society or nation unites to achieve a common purpose, success is inevitable, as demonstrated through numerous examples. We have accomplished it before—our seers have achieved it, our society has achieved it, and our religious institutions have achieved it.
Today, a significant objective lies before our youth, and the entire nation is moving forward with a clear vision. This vision is to create a Viksit Bharat. I appeal to the seers and sages of Vadtal and the entire Swaminarayan family to inspire everyone to join in this noble mission, this grand vision of a Viksit Bharat. Just as the freedom movement was fuelled by an unyielding passion for independence that ignited the hearts of people from all walks of life for over a century, so too must we embrace the same relentless drive for national development. Not a single day or moment passed during the freedom struggle without the pursuit of freedom being alive in people's hearts, and such dedication is what we now need in every one of our 140 crore countrymen.
Together, we must inspire everyone—especially our young friends—to commit the next 25 years to this vision of a Viksit Bharat. We must live and breathe this mission, staying connected to it every moment. Wherever we are, we should start contributing from that very place. As each of us contributes to this goal, we will collectively benefit. One essential step towards a Viksit Bharat is achieving self-reliance. To build a self-reliant nation, we must rely on ourselves, without expecting external assistance. All 140 crore citizens must take up this responsibility, and the devotees present here are no exception. We can begin with the Vocal for Local campaign, promoting local products and businesses.
For a developed India, our unity and national integrity are crucial. Unfortunately, some people, driven by selfish interests and limited understanding, are attempting to fragment society along lines of caste, religion, language, social status, gender, and urban-rural divides. They are undermining the ambitious goals for Bharat's bright future. We must recognise the seriousness of these threats posed by the country's adversaries and understand the gravity of this crisis. Together, we must thwart these divisive acts and prevent them from succeeding. We must stand united and resolute in protecting our national unity.
Friends,
Bhagwan Shree Swaminarayan taught us that great goals are achieved through immense dedication and hardwork. He emphasised that the youthful mind possesses the potential to shape the nation decisively. He instilled the belief that the youth can and will build the country. To realise this, we must nurture competent, capable, and well-educated young people. For a Viksit Bharat (developed India), empowering our youth is essential. Skilled young individuals will become our greatest asset. The global demand for our youth will continue to grow. Today, most world leaders I meet express their desire for Bharat's youth, skilled workforce, and IT sector professionals to work in their countries. The world is captivated by the dynamism of Bharat's youth. These young people will not only meet the needs of our nation but also serve global demands. Our efforts to develop skilled youth will significantly contribute to nation-building.
I have another request for you. The Swaminarayan sect has always made significant efforts in the fight against addiction. Our saints, Mahatmas, and devotees can play a vital role in keeping our youth away from substance abuse and making them free from addiction. Campaigns and initiatives to prevent youth from falling into the trap of drugs are crucial and must continue. These efforts are needed across all societies and every corner of our country, and we must persevere in this mission.
Friends,
A nation can progress only when it takes pride in and preserves its heritage. Thus, our guiding principle is development alongside heritage conservation. It is heartening to see the resurgence of glory at our ancient heritage sites, with many that were thought to be lost now being restored. The transformation of Ayodhya is a prime example, where a dream cherished for 500 years has finally come to fruition. Generations upheld this dream, struggled for it, and made sacrifices to realise it. Today, we witness the rejuvenation of Kashi and Kedarnath, which stand as testaments to this revitalisation. In Pavagadh, after 500 years, the flag of our faith now flies proudly. The Sun Temple of Modhera and the grandeur of Somnath are other striking examples. Everywhere we look, a new spirit and a cultural revolution are unfolding before our eyes.
Not only that, but for centuries, idols of our deities were stolen from our country, and no one was concerned about their disappearance. Today, after considerable efforts, these stolen idols of our Gods and Goddesses are being found and are being returned to our temples. We, the people of Gujarat, feel immense pride in the heritage of Dholavira and Lothal, symbols of our ancient civilisation. Efforts to restore and revitalise these sites are also underway. This campaign to awaken Bharat's cultural consciousness is not just a government initiative. It is the collective responsibility of all who love this land, this country, who cherish its traditions, take pride in its culture, and admire its heritage. Each of us has a significant role to play, and you can provide great inspiration in this regard. The Akshar Bhuvan museum in Vadtal Dham, which houses many items associated with Bhagwan Swaminarayan, is a part of this cultural revival, and I congratulate you for this achievement. This museum gives the new generation a glimpse of our heritage in a very short time. I am confident that Akshar Bhuvan will become a magnificent shrine of Bharat's eternal spiritual legacy.
Friends,
I firmly believe that the vision of a developed India will only be realised through such efforts. When 140 crore Indians come together with a shared purpose, success will come naturally. The guidance of our seers is crucial in this journey, and with thousands of saints and devotees from across the nation and abroad gathered here, I feel as though I am part of this family. This gives me the opportunity to involve you in one more mission. This year, the Purna Kumbh is taking place in Prayagraj. A Purna Kumbh, held every 12 years, is a celebration of Bharat's immense heritage, now acknowledged globally. From 13th January, over a span of 45 days, approximately 40 to 50 crore people will gather for the Kumbh Mela. I have a humble request: can you take on this endeavour? You have a global presence, with temples in many countries. Could you educate people abroad about the significance of the Kumbh Mela, why it is celebrated, and the cultural philosophy behind it? Can you engage with non-Indian communities and try to bring at least 100 foreigners from each of your overseas branches to the Kumbh Mela in Prayagraj with respect and reverence? This would be a powerful act of spreading cultural awareness worldwide, and I am sure you can accomplish it effortlessly.
Once again, I apologise for not being able to be with you in person, but I am grateful to have had the opportunity to see you all through video conferencing. It brings me immense joy to see so many familiar faces. Although from afar, this moment fills me with happiness, and I am delighted to be part of this bicentenary celebration in spirit.
Many congratulations! Thank you all!
Jai Swaminarayan.