প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঝারখন্দগী হাজারিবাগতা লুপা করোর ৮০,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে
জিলা ৫৫০ রোমগী ত্রাইবেগী খুঙ্গং ৬৩০০ কান্নবা পীগদবা ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান হৌদোকখ্রে
এক্লাব্যা স্কুল ৪০ শঙ্গাখ্রে অমসুং এক্লাব্যা স্কুল ২৫গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পি.এম-জনমনগীমখাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-ঊয়ুং তমখ্রে
“ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াইফনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকসিং ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা খুদম ওইরে”
02 OCT 2024 3:56PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঝারখন্দগী হাজারিবাগতা লুপা করোর ৮০,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। শ্রী মোদীনা ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান হৌদোকখ্রে অমসুং এক্লাব্যা স্কুল ৪০ শঙ্গাখ্রে অমসুং এক্লাব্যা স্কুল ২৫গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পি.এম-জনমনগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-ঊয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঝারখন্দগী চাউখৎপগী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইবদা রাজ্য অসিগী মীয়ামগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা জমসেদপুরদা লুপা করোর চা কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা ঝারখন্দগী লায়রবা লিশিং কয়াদা পক্কাশিং য়ুমশিং শীন্নখ্রে। ঙসি ত্রাইবেল মীয়াম য়াইফনবা অমসুং শক্তি পীনবা লুপা করোর ৮০,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। মসি সরকারনা ত্রাইবেল মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎপগী খুদম অমনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দ অমসুং ভারতকী মীয়ামগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা মহাত্মা গান্ধীগী পান্দমশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ভারতকী কেপিতেলনি। ত্রাইবেল খুন্নাই য়াংনা চাউখৎলবা মতমদা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি। ত্রাইবেলশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা নিংথিনা পুক্নিং চঙলি অমসুং লুপা করোর ৮০,০০০ রোম চঙনা জিলা ৫৫০ রোমগী ত্রাইবেগী খুঙ্গং ৬৩০০ কান্নবা পীগদবা ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান হৌদোক্লে। হায়রিবা ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিংগী খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎকনি অমসুং লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং করোর ৫ হেন্না কান্নবশিং ফংগনি। ঝারখন্দগী ত্রাইবেলশিংশু মসিগী কান্নবা য়াম্না ফংগনি।
ভাগবান বিরসা মুন্দাগী লমদমদগী ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান হৌদোকপা অসি হরাওই। ভাগবান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিত্তা ঝারখন্দদগী পি.এম-জনমন য়োজনা হৌদোকখিবনি। নবেম্বর ১৫,২০২৪ দা জনজাতি গৌরব দিবস থৌরমদা, ভারতনা পি.এম-জনমনগী অহানবা মপোক কুমওন পাংথোক্কনি। পি.এম-জনমন য়োজনাগী খুৎথাংদা, লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলশিংদা চাউখৎপগী কান্নবশিং ফংবা ঙম্লে। পি.এম-জনমন য়োজনাগী মখাদা, ঙসি লুপা করোর ১৩৫০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। য়োজনা অসিগী মখাদা, খ্বাইদগী চাউখৎত্রিবা ত্রাইবেলশিংগী লমশিংদা লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং লম্বীশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমা ফংহনগনি।
য়োজনা অসিগী অহানবা চহিদা ঝারখন্দা পায়খৎখিবা পি.এম-জনমন য়োজনাগী মাইপাকপশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎত্রিবা খুঙ্গং ৯৫০ হেনবগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনখ্রে। রাজ্য অসিদা বন্ধন বিকাস কেন্দ্র ৩৫ লিংখৎনবা অয়াবা পীরে। চাউখৎপগী চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীদুনা ত্রাইবেল খুন্নাইদা অওনবা পুরক্নবা মনুং-হুঞ্জিনবা ত্রাইবেলশিংগী লমদা মোবাইল কন্নেক্তিবিতি পীনবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেল নহারোলশিং লাইরিক হৈরবা অমসুং খুদোংচাবশিং ফংলবা মতমদা ত্রাইবেল খুন্নাই চাউখৎলক্কনি। ত্রাইবেলশিংগী লমদা এক্লাব্যা রেসিন্দেন্সিএল স্কুলশিং শানবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ঙসি এক্লাব্যা রেসিন্দেন্সিএল স্কুল ৪০ শঙ্গারে অমসুং স্কুল ২৫ শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। এক্লাব্যা রেসিন্দেন্সিএল স্কুলশিংদা মতমগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্নবগী খুদোংচাবা লৈগনি। সরকারনা স্কুল খুদিংমক্কী বজেত শরুক অনিদা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচুম্বা থবকশিং পায়খৎলকপা মতমদা অফবা ফলশিং ফংগনি। ত্রাইবেল নহারোলশিং মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি অমসুং মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংগী কান্নবা লৈবাক অসিনা ফংগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ঝারখন্দগী রাজ্যপাল শ্রী সন্তোস গঙ্গৱার অমসুং ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী মিনিস্তর শ্রী জুয়াল ওরাম য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লৈবাক পুম্বগী ত্রাইবেল খুন্নাইবু অমত্তা ওইনা চাউখৎহনবা হায়বা পান্দমগা মরী লৈননা, প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা লুপা করোর ৮০,০০০ হেনবগী ধর্তী অব্বা জঞ্জাতিয় গ্রাম উতকর্শ অভিয়ান হৌদোকখ্রে। অভিয়ান অসিনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩০গী চাউরাকপা খুঙ্গং ৬৩,০০০ কোন্দুনা লমদমসিগী জিলা ৫৪৯ অমসুং ব্লোক ২৭৪০ দা লৈরিবা ত্রাইবেল মীয়াম করোর ৫ হেনবদা কান্নবা পীগনি। থৌওং অসিনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল, মহৈ-মশিং, পুন্সি মহিংগী হীরমদা লৈরিবা অৱাৎপা কয়াবু ভারত সরকারগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ ১৭ না চলায়বা খোঙথাং ২৫ গী খুত্থাংদা মেনশিন্নবা হোৎনগনি।
ত্রাইবেল খুন্নাইগী মহৈ-মশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা লুপা করোর ২৮০০ ওইগদবা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৪০ শঙ্গাবগা লোয়ননা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ২৫ কী উরেপ উয়ুংশু তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৩৬৯ হেনগদবা শেনফমগী ওইবা প্রধান মন্ত্রী জঞ্জাতী আদিবাসী ন্যাই মহা অভিয়ান (পি.এম-জনমন)গী মখাদা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা কিমি. ১৩৮০ গী লম্বী, আঙ্গনৱারী ১২০, মলতি পর্পজ সেন্তর ২৫০ অমসুং স্কুল হোস্তেল ১০ য়াওরি। মখা তারকপদা, চাউরাকপা খুঙ্গং ৩০০০গী পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ ইমুং ৭৫৮০০ হেনবদা মৈ পুশিলহনখিবা, মোবাইল মেদিকেল য়ুনিত ২৭৫ মথৌ পাংথোকপা হৌহনখিবা, আঙ্গনৱাদি সেন্তর ৫০০ হাংদোক্তুনা মথৌ তৌহনখিবা, বন ধন কেন্দ্র ২৫০ লিংখৎখিবা অমসুং ‘নল সে জল’গী খুত্থাংদা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ খুঙ্গং ৫৫৫০ হেনবা কোলহনখিবা পি.এম-জনমনগী মখাদা ফংখিবা মশক থোক্লবা মায় পাকপগী থৌওং কয়া অমগী মায়খুমশু হাংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and inaugurates various projects worth over Rs 80,000 crore in Hazaribag, Jharkhand
Launches Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan to benefit 63000 tribal villages in about 550 districts
Inaugurates 40 Eklavya Schools and also lays foundation stone for 25 Eklavya Schools
Inaugurates and lays foundation stone for multiple projects under PM-JANMAN
“Today’s projects are proof of the Government’s priority towards tribal society”
02 OCT 2024 3:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for various projects worth over Rs 80,000 crore in Hazaribag, Jharkhand today. Shri Modi launched Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, inaugurated 40 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) and laid the foundation stone for 25 EMRS, and inaugurated and laid the foundation stone for multiple projects under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN).
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for becoming a part of Jharkhand’s development journey and recalled visiting Jamshedpur a few days ago to inaugurate development projects worth hundreds of crores. Shri Modi mentioned handing over pucca houses to thousands of poor from Jharkhand under PM Awas Yojna. Referring to today’s projects related to the empowerment and welfare of tribal communities worth more than Rs 80,000 crore, the Prime Minister said that it is proof of the government’s priority towards tribal communities. Prime Minister Modi congratulated the people of Jharkhand and India for the projects of today.
Noting the occasion of Mahatma Gandhiji’s birth anniversary, the Prime Minister said that his vision and ideas towards tribal welfare are India’s capital. Mahatma Gandhi believed, the Prime Minister said, that India can only progress when the tribal societies progress at a fast pace. Shri Modi expressed satisfaction that the present government is paying maximum attention to tribal upliftment and mentioned launching Dharti Aaba Janjati Gram Utkarsh Abhiyan today where 63,000 tribal-dominated villages will be developed in about 550 districts at a cost of about Rs 80,000 crore. Prime Minister Modi informed that work would be done to improve the socio-economic life in these tribal-dominated villages and the benefits would reach more than 5 crore tribal brothers and sisters of the country. “The tribal society of Jharkhand will also benefit greatly from this”, he added.
The Prime Minister expressed happiness that Dharti Aba Janjati Gram Utkarsh Abhiyan was being started from the land of Bhagwan Birsa Munda. PM also recalled that on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, PM-Janman Yojana was launched from Jharkhand. He announced that on 15th November 2024, on Janjati Gaurav Diwas, India will celebrate the first anniversary of PM-Janman Yojana. He added that through the PM-Janman Yojana, the fruits of development were reaching those tribal areas of the country which were left behind. Shri Modi highlighted that under PM-Janman Yojana, the foundation stone of development works worth about 1350 crore rupees was laid today. Speaking about the scheme, he underlined that facilities like education, health and roads will be built for a better life in the most backward tribal areas.
Highlighting the multiple achievements of PM-Janman Yojana in Jharkhand in its first year itself, Shri Modi said that the work of providing water to every house in more than 950 very backward villages was completed. He added that 35 Vandhan Vikas Kendras were also approved in the state. The Prime Minister also highlighted the work being done to connect remote tribal areas with mobile connectivity which would help transform the tribal society by providing equal opportunity for progress.
The Prime Minister emphasized that the tribal society will progress when tribal youth get education and opportunities. For this, Shri Modi said, the Government is engaged in a campaign to build Eklavya residential schools in tribal areas. Referring to the inauguration of 40 Eklavya residential schools and laying the foundation of 25 new ones today, the Prime Minister affirmed that Eklavya schools should be equipped with all modern facilities and impart a high standard of education. For this, he added, Government has also almost doubled the budget of every school.
The Prime Minister underlined that positive results are achieved when correct efforts are made. He expressed confidence that the tribal youth would move forward and the country would benefit from their capabilities.
Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar and Minister of Tribal Affairs, Shri Jual Oram were present on the occasion among others.
Background
In line with his commitment to ensure comprehensive and holistic development of the tribal communities across the country, the Prime Minister launched Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan with a total outlay of over Rs 80,000 crore. The Abhiyan will cover around 63,000 villages benefitting more than 5 crore tribal people in 549 districts and 2,740 blocks across 30 States and UTs. It aims to attain saturation of critical gaps in social infrastructure, health, education and livelihood through 25 interventions implemented by various 17 Ministries and Department of Government of India.
In order to boost the educational infrastructure for the tribal communities, the Prime Minister inaugurated 40 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) and laid the foundation stone for 25 EMRS worth over Rs 2,800 crore.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for multiple projects under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) worth over Rs 1360 crore. It includes more than 1380 km of road, 120 Anganwadis, 250 multi-purpose centers and 10 school hostels. Further, he also unveiled a series of landmark achievements under PM JANMAN, which include electrification of more than 75,800 Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) households in around 3,000 Villages, operationalization of 275 Mobile medical units, operationalization of 500 Anganwadi centers, establishment of 250 Van Dhan Vikas Kendras and saturation of more than 5,550 PVTG Villages with ‘Nal se Jal’.