କ୍ୟାବିନେଟ
ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ ନେଇ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟିର ସୁପାରିସ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଗୃହୀତ
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟିର ସୁପାରିସକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ: ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟିର ସୁପାରିସ
1. ୧୯୫୧ରୁ ୧୯୬୭ ମଧ୍ୟରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଛି।
2. ଆଇନ ଆୟୋଗ: ୧୭୦ତମ ରିପୋର୍ଟ (୧୯୯୯): ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକସଭା ଓ ସମସ୍ତ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ।
3. ସଂସଦୀୟ କମିଟି ୭୯ତମ ରିପୋର୍ଟ (୨୦୧୫): ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ପଦ୍ଧତିର ପରାମର୍ଶ
4. ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
5. ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ : https://onoe.gov.in
6. ଦେଶରେ ଏକକାଳୀନ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ରହିଛି ବୋଲି ବିସ୍ତୃତ ମତାମତରୁ ଜଣାପଡିଛି ।
ସୁପାରି ଏବଂ ଆଗକୁ ମାର୍ଗ
1. ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ
2. ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ଏକକାଳୀନ ଆୟୋଜନ କରିବା
3. ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍ଥା ନିର୍ବାଚନ (ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ପୌରପାଳିକା) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
4. ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସାଧାରଣ ଭୋଟର ତାଲିକା ।
5. ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
6. ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯିବ।

Cabinet
Cabinet accepts recommendations of High-Level Committee on Simultaneous Elections
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has accepted the recommendations of the High-Level Committee on Simultaneous Elections under the chairmanship of former President Shri Ram Nath Kovind.
Simultaneous elections: recommendations of high-level committee
1. Elections have been held simultaneously between 1951 and 1967.
2. Law Commission: 170th report (1999): One election to Lok Sabha and all Legislative Assemblies in five years.
3. Parliamentary Committee 79th Report (2015): suggest methods for simultaneous elections in two phases.
4. High Level Committee chaired by Shri Ram Nath Kovind extensively consulted a broad spectrum of stakeholders including political parties and experts.
5. The report is available online at: https://onoe.gov.in
6. Extensive feedback has showed there is widespread support for simultaneous elections in the country.
Recommendations and way forward
1. Implement in two phases.
2. In first phase: conduct Lok Sabha and Assembly elections simultaneously.
3. In second phase: Conduct local body elections (panchayat and municipalities) within 100 days of general elections.
4. Common electoral roll for all elections.
5. Will initiate detailed discussions throughout the country.
6. Constitute an implementation group.