मन्त्रीमण्डल
क्याबिनेटद्वारा एक साथ चुनाउ गराउने उच्च स्तरीय समितिको सिफारिश स्वीकृत
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रिय क्याबिनेटले पूर्व राष्ट्रपति रामनाथ कोविन्दको अध्यक्षता रहेको उच्च स्तरीय समितिको एक साथ चुनाउ गराउने सिफारि स्वीकार गरेको छ।
एक साथ चुनाउ : उच्च स्तरीय समितिको सिफारिश
1. सन् 1951 देखि 1967 बीच सबै चुनाउ एक साथ सम्पन्न गरिएका थिए।
2. विधि आयोग : 170 औं प्रतिवेदन (1999) : लोकसभा र सबै विधानसभाका लागि पाँच वर्षमा एक चुनाउ।
3. संसदीय समितिको 79 औं प्रतिवेदन (2015) : दुई चरणमा एक साथ चुनाउ गराउने तरिकाको सुझाउ पेश गरेको छ।
4. रामनाथ कोविन्दको अध्यक्षता रहेको उच्च स्तरीय समितिले राजनीतिक दल अनि विशेषज्ञहरूका साथ विस्तृत स्तरका हितधारकसँग व्यापक परामर्श गरेको छ।
5. प्रतिवेदन अनलाइन https://onoe.gov.in मा उपलब्ध छ।
6. देशमा एकसाथ चुनाउका लागि व्यापक समर्थन रहेको विस्तृत प्रतिक्रियाहरूले दर्शाउँदछ।
सिफारिश तथा भावी मार्ग :
1. दुई चरणमा लागू कार्यान्वित गरिनेछ।
2. प्रथम चरण : लोकसभा र विधानसभाको चुनाउ साथसाथै आयोजन गरिनेछ।
3. दोस्रो चरण : आम चुनाउको 100 दिनभित्र सबै स्थानीय निकायको चुनाउ (पञ्चायत र नगरपालिका) गराइनेछ।
4. सबै चुनाउका लागि साझा मतपत्र।
5. देशव्यापीर विस्तृत चर्चा-परिचर्चा शुरु गरिनेछ।
6. कार्यान्वयन समूह गठन गरिनेछ।

Cabinet
Cabinet accepts recommendations of High-Level Committee on Simultaneous Elections
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has accepted the recommendations of the High-Level Committee on Simultaneous Elections under the chairmanship of former President Shri Ram Nath Kovind.
Simultaneous elections: recommendations of high-level committee
1. Elections have been held simultaneously between 1951 and 1967.
2. Law Commission: 170th report (1999): One election to Lok Sabha and all Legislative Assemblies in five years.
3. Parliamentary Committee 79th Report (2015): suggest methods for simultaneous elections in two phases.
4. High Level Committee chaired by Shri Ram Nath Kovind extensively consulted a broad spectrum of stakeholders including political parties and experts.
5. The report is available online at: https://onoe.gov.in
6. Extensive feedback has showed there is widespread support for simultaneous elections in the country.
Recommendations and way forward
1. Implement in two phases.
2. In first phase: conduct Lok Sabha and Assembly elections simultaneously.
3. In second phase: Conduct local body elections (panchayat and municipalities) within 100 days of general elections.
4. Common electoral roll for all elections.
5. Will initiate detailed discussions throughout the country.
6. Constitute an implementation group.