কেবিনেট
একে সময়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰা সন্দৰ্ভত কেবিনেটে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰে
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীনৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে একে সময়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীৰামনাথ কোবিন্দৰ অধ্যক্ষতাত গঠিত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিছে।
একে সময়তে অনুষ্ঠিত নিৰ্বাচন : উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ পৰামৰ্শ
১) ১৯৫১ আৰু ১৯৬৭ চনৰ ভিতৰত একেসময়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল।
২) আইন আয়োগ : ১৭০ সংখ্যক প্ৰতিবেদন (১৯৯৯) : পাঁচ বছৰত লোকসভা আৰু সকলো বিধানসভাৰ বাবে একেটা নিৰ্বাচন।
৩) সংসদীয় সমিতিৰ ৭৯ সংখ্যক প্ৰতিবেদন (২০১৫): দুটা পৰ্যায়ত একে সময়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে পদ্ধতিৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
৪) শ্ৰীৰামনাথ কোবিন্দৰ অধ্যক্ষতাত গঠিত উচ্চস্তৰীয় সমিতিয়ে ৰাজনৈতিক দল আৰু বিশেষজ্ঞকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ লগত ব্যাপক আলোচনা কৰে।
৫) প্ৰতিবেদন অনলাইনত উপলব্ধ: https://onoe.gov.in
৬) ব্যাপক প্ৰতিক্ৰিয়াৰ পৰা দেখা গৈছে যে দেশত একেসময়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ব্যাপক সমৰ্থন আছে।
পৰামৰ্শ আৰু অগ্ৰসৰ হোৱাৰ পথ
১) দুটা পৰ্যায়ত কাৰ্যকৰী কৰা।
২) প্ৰথম পৰ্যায়ত: লোকসভা আৰু বিধানসভাৰ নিৰ্বাচন একেসময়তে অনুষ্ঠিত কৰা।
৩) দ্বিতীয় পৰ্যায়তঃ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ১০০ দিনৰ ভিতৰত স্থানীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচন (পঞ্চায়ত আৰু পৌৰসভা) অনুষ্ঠিত কৰা।
৪) সকলো নিৰ্বাচনৰ বাবে উমৈহতীয়া ভোটাৰ তালিকা।
৫) সমগ্ৰ দেশতে বিতং আলোচনা আৰম্ভ কৰা
৬) এটা কাৰ্যকৰী গোট গঠন কৰা।

Cabinet
Cabinet accepts recommendations of High-Level Committee on Simultaneous Elections
18 SEP 2024 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has accepted the recommendations of the High-Level Committee on Simultaneous Elections under the chairmanship of former President Shri Ram Nath Kovind.
Simultaneous elections: recommendations of high-level committee
1. Elections have been held simultaneously between 1951 and 1967.
2. Law Commission: 170th report (1999): One election to Lok Sabha and all Legislative Assemblies in five years.
3. Parliamentary Committee 79th Report (2015): suggest methods for simultaneous elections in two phases.
4. High Level Committee chaired by Shri Ram Nath Kovind extensively consulted a broad spectrum of stakeholders including political parties and experts.
5. The report is available online at: https://onoe.gov.in
6. Extensive feedback has showed there is widespread support for simultaneous elections in the country.
Recommendations and way forward
1. Implement in two phases.
2. In first phase: conduct Lok Sabha and Assembly elections simultaneously.
3. In second phase: Conduct local body elections (panchayat and municipalities) within 100 days of general elections.
4. Common electoral roll for all elections.
5. Will initiate detailed discussions throughout the country.
6. Constitute an implementation group.