वित्त मन्त्रालय
केन्द्रीय वित्त मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले 18 सेप्टेम्बर, 2024 मा एनपीएस वात्सल्य योजना शुरु गर्ने छिन्
नयाँ दिल्लीमा लगभग 75 स्थान मुख्य प्रक्षेपणमा सामेल हुन
एनपीएस वात्सल्यमा बालक - बालिकाका सदस्यहरूलाई प्राण कार्ड सहित प्रारम्भ गरिनेछ
एनपीएस वात्सल्यले बालक - बालिकाको आर्थिक भविष्य सुरक्षित गर्न प्रारम्भिक शुरुवातलाई बढावा दिन भारत सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रकाश पार्छ
16 SEP 2024 5:38PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय बजेट 2024-25 मा घोषणाको अनुसरण गर्दै केन्द्रीय वित्त र कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले 18 सेप्टेम्बर, 2024 मा नयाँ दिल्लीमा एनपीएस वात्सल्य योजना शुरु गर्नेछिन्। विद्यालयका बालक - बालिका पनि प्रक्षेपणमा सामेल हुनेछन्।
केन्द्रीय वित्त मन्त्रीले एनपीएस वात्सल्यको सदस्यता लिन, स्कीम ब्रोसर जारी गर्न र नयाँ नाबालिग ग्राहकहरूलाई स्थायी सेवानिवृत्ति खाता नम्बर (प्राण) कार्ड वितरण गर्नको लागि अनलाइन प्लेटफर्म पनि शुरु गर्नेछिन्।
नयाँ दिल्लीमा प्रक्षेपणको एक भागको रूपमा एनपीएस वात्सल्य कार्यक्रमहरू देशभरि लगभग 75 स्थानमा एक साथ आयोजना गरिनेछ। अन्य स्थानहरू भिडियो कन्फरेन्सको माध्यमद्वारा प्रक्षेपणमा सामेल हुनेछन् र त्यस स्थानमा नयाँ साना ग्राहकहरूलाई प्राण सदस्यता वितरण गर्नेछन्।
एनपीएस वात्सल्यले आमाबाबुलाई पेन्शन खातामा लगानी गरेर आफ्ना बालक - बालिकाको भविष्यको लागि बचत गर्न र कम्पाउन्डिङको शक्तिको साथ दीर्घकालीन सम्पत्ति सुनिश्चित गर्न अनुमति दिनेछ। एनपीएस वात्सल्यले लचिलो योगदान र लगानी विकल्प प्रदान गर्दछ, जसले आमाबाबुलाई बच्चाको नाममा वार्षिक रु. 1,000 लगानी गर्न अनुमति दिन्छ, जसले गर्दा सबै आर्थिक पृष्ठभूमिका परिवारहरूलाई पहुँचयोग्य बनाउँछ।
यो नयाँ पहल भारतको पेन्शन प्रणालीमा एक महत्त्वपूर्ण कदम चिन्ह लगाउँदै बालक -बालिकाको आर्थिक भविष्य सुरक्षित गर्न चाँडै शुरु गर्न तयार गरिएको हो। यो योजना पेन्शन कोष नियामक र विकास प्राधिकरण (पीएफआरडीए) अन्तर्गत चलाइनेछ।
एनपीएस वात्सल्यको शुरुवातले सबैका लागि दीर्घकालीन वित्तीय योजना र सुरक्षालाई प्रवर्द्धन गर्ने भारत सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रकाश पार्छ। भारतको भावी पुस्तालाई आर्थिक रूपमा सुरक्षित र आत्मनिर्भर बनाउने दिशामा यो एउटा ठूलो कदम हो।

Ministry of Finance
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman to launch NPS Vatsalya Scheme on September 18, 2024
Nearly 75 locations to virtually join the main launch in New Delhi
Children subscribers to be initiated into NPS Vatsalya with PRAN cards
NPS Vatsalya highlights Government of India's commitment to promote early start in securing financial future of children
16 SEP 2024 5:38PM by PIB Delhi
In pursuance of the announcement in the Union Budget 2024-25, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman will launch the NPS Vatsalya scheme on September 18, 2024, in New Delhi. School children will also join the launch.
The Union Finance Minister will also launch an online platform for subscribing to NPS Vatsalya, release of scheme brochure, and distribute Permanent Retirement Account Number (PRAN) cards to new minor subscribers.
As part of the launch in New Delhi, NPS Vatsalya events will be organised simultaneously at nearly 75 locations throughout the country. Other locations will join the launch through video conference and will also distribute PRAN membership to new minor subscribers in that location.
NPS Vatsalya will allow parents to save for their children’s future by investing in a pension account and ensure long-term wealth with the power of compounding. NPS Vatsalya offers flexible contributions and investment options, allowing parents to make investment of Rs. 1,000 annually in the name of the child, thus making it accessible to families from all economic backgrounds.
This new initiative is designed to start early in securing financial future of children, marking an important step in India’s pension system. The Scheme will be run under the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA).
The launch of NPS Vatsalya highlights the Government of India's commitment to promote long-term financial planning and security for all. It’s a big step toward making India’s future generations more financially secure and independent.