প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল এৱার্দ ফংলবা ওজাশিংগা ৱারি শান্নখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Imphal
ওজা - ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, নমো নমাহ অহাম অসা রানি ১২ হায় স্কুল, চান্দন কাহরি বোকারো ঝারখন্দ ত: ( সংস্কৃত লোলদা হায়খিবা)
সার, সংস্কৃতকী ওজা অমা ওইনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী গুনশিং অমসুং পুন্সিগী অচুম্বা ফিদমশিং খঙবগা লোয়ননা ঐখোয়গী সংস্কারশিং ঐখোয়না মশক খঙজনবা অঙাংশিংদা ভারতকী নাত অমসুং চৎনবী খঙহনবা হায়বসি ঐগী মঙলান্নি। মসিগী পান্দম অসি পুক্নিংদা থমদুনা, ঐনা অঙাংশিং সংস্কৃত পামহল্লে অমসুং মসি মোরেল ইজুকেসনগী য়ুম্ফম অমা ওইহল্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা শ্লোগশিংগী খুৎথাংদা অঙাংশিংদা পুন্সিগী গুনশিং তম্বীনবা হোৎনরে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না অঙাংশিং সংস্কৃত লোল পামহনগনি অমসুং মসিনা মখোয়দা লৌশিংগী পুক্কৈ অমদা চিংশিনগনি হায়না করিগুম্বা মতমদা অদোম্না খনখিবরা। লোল অসি ঐখোয়গী ভারত্তা তম্লি। করিগুম্বা মতমদা হায়রিবা অঙাংশিং অসিদা বেদিক মেথেমেতিক্স করিনো হায়বা অদোমনা তাকপীবরা? মরম অদুনা সংস্কৃতকী ওজা অমা ওইনা বেদিক মেথেমেতিক্স হায়বসি করিনো? মসি অদোম্না ওজাশিংগা লোয়ননা খন্নখিবা লৈবরা?
ওজা - লৈতে সার, মসি ঐ ইথন্তগী ওইবা ৱাফমনি।
প্রধান মন্ত্রী - করিগুম্বদা মসি অদোম্না হোৎনগদবনি, মসিনা করিগুম্বা মতমদা মীয়ামগী কান্নবা ওইবশু য়াই। ওনলাইন বেদিক মেথেমেতিক্স ক্লাসশিংশু পাংথোক্লে। য়ু.কেগী মফম খরদা বেদিক মেথেমেতিক্স সেল্লেবসতা হাপখ্রে। অঙ্ক হৈনদবা অঙাংশিং, করিগুম্বা মখোয়না মসিগী শরুক খর খঙলবদি, মখোয়না মসি মিত্রং অমনি হায়না খনগনি। মখোয়না খুদক্তা মসি তমনিংগনি। মরম অদুনা, সংস্কৃতকা মরী লৈনবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী সবজেক্ত খর মখোয়দা মশক তাক্নবা অদোম্না হোৎনগদবনি।
ওজা – সার, অদোম্না ঐঙোন্দা ফজনা তাকপীরে, ঐনা থবক ওইনা পাংথোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে, ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ওজা – অদোম থাগৎচরি।
ওজা – ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী জি । ঐ রাজর্ষি সাহু জিগী পোক্নফম লমদম মহারাস্ত্রাগী কোলহাপুরদগীনি।
প্রধান মন্ত্রী –মফম অসিদা লাকপদা অদোমগী খৌনাউ নুংঙাইতবা ফাওবরা ?
ওজা –নুংঙাইতবা লৈতে সার, খোঞ্জেল হান্নগুম ফরি।
প্রধান মন্ত্রী –য়াম্না ফরে।
ওজা – সার, ঐ মহারাস্ত্রাগী কোলহাপুরদগীনি। ঐ সমালাবিয়া স্কুলগী আর্তকী ওজানি। কোলহাপুর অসি রাজর্ষি সাহুগী পোক্নফম লমদমনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না হায়রিবসি করম্বা কলানো ?
ওজা –আর্ততা ঐনা লাই য়েকপা, জগোয়, দ্রামা, ঈশৈ, ষন্ত্রশিং, ক্রাফশিং অমসুং খুদিংমক ঐনা তম্বীরি।
প্রধান মন্ত্রী – মদুদি উবা ঙম্বা ঙাক্তনি।
ওজা – বোল্লিৱুদ নত্ত্রগা হিন্দী ফিল্মশিংদা মফম খুদিংমক্তা জগোয় শাবা মীওইশিং উবা ফংলে, ঐগী স্কুলদা চহি ২৩ ঐনা ঐখোয়গী ভারতকী নাত অমসুং ফোক দান্স অমসুং ঐখোয়গী ক্লাসিকেল দান্সশিং তম্বীদুনা লাক্লি। ঐ সিবা তান্দব স্ত্রোতাশু উৎলে। ঐনা মশিং য়াম্লবা নুপামচা ২০০-৩০০ তম্বীরি, মখোয়গীদমক বিশ্বাকর্মাশু পাংথোক্লে। ঐনা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী পুন্সিগী থৌরম অমশু পাংথোকখ্রে অমসুং মদু বিশ্বাকর্মাদা রেকোর্দ তৌখ্রে অমসুং ঐনা দেবীগী হনুমান চালিসা, দেবীগী শক্তমগী দর্সন পাংথোকখ্রে, হায়রিবা পুম্নমক অসি ঐগী জগোয়না মরম ওইদুনা পাংথোকপা ঙমখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী – নত্তে, মসি অদোম্না পাংথোক্কদবনি।
ওজা – মসি ঐ ইশানা পাংথোকচবনি অমসুং অঙাংশিংশু মসি পাংথোকই।
প্রধান মন্ত্রী – নত্তে, মখোয়না মসি উৎকদবনি। অদোমগী পুন্সি কৎথোক্লিবা মহৈরোয়শিংগীদমক, মখোয়গীদমক অদোম্না করি থবক পাংথোক্লবগে?
ওজা – সার, থবক খুদিংমক পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী- পাংথোক্লিবা থবকশিং অদু করিনো?
ওজা – অঙাং ৩০০-৪০০গা লোয়ননা জগোয় অমা পানখৎখি। ঐগী স্কুলগী অঙাংশিং খক নত্তে। ঐগী অকোয়বদা শ্লমগী অমা লৈ, সেক্স ৱার্করশিংগী অঙাংশিং লৈরি, হুইল চিয়ার শীজিন্নবা অঙাং খর লৈরি, ঐনা মখোয় গেস্ত আর্তিস্তশিং ওইনা শরুক য়াহনখি।
প্রধান মন্ত্রী – ঙসিদি অঙাংশিং অদু সেনিমাগী ঈশৈশিং তানিংলম্লগনি।
ওজা – হোই, সার, অদুবু ঐনা মখোয়দা ফোক দান্সগী মরমদা তাকপীখি অমসুং ঐগী অফবা লাইবক্কী মতাংদা ফোঙদোকখিবা ৱাফমশিং অদু অঙাংশিংনা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী – মখোয়না তাখি।
ওজা – হোই, ঐনা মসি চহি ১০ পাংথোক্তুনা লাক্লবনি।
প্রধান মন্ত্রী – করিগুম্বা অঙাংশিংনা ওজানা হায়বা তাদ্রবদি, মখোয় কদাইদা চৎকনি? অদোম্না থবক অসি তৌরকপা চহি কয়া শুরবগে?
ওজা – সার, ঐনা থবক অসি তৌরকপা চহি ৩০ শুরে।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না অঙাং অমা তম্বীবা মতমদা, জগোয়গী খুৎথাংদা অদোম্না অঙাং অদুদা কলা তম্বীগদবনি, অদুবু মসিদা অদোম্না করি পাউজেল পীনিংবগে? অদোম্না করি পীখিবগে?
ওজা – হোই, ঐনা খুন্নাইদা পাউজেল পীবা থৌরমশিং পুথোকখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐনা য়ু থক্লগা গারি থৌবগী দান্স দ্রাম অমা পুথোক্তুনা ঐনা সহর শীনবা থুংনা উৎখি। মদু লম্বী মতাইগী লিলানি। ঐনা স্পার্স কৌবা অতেনবা ফিল্ম অমা পুথোকখি। মদুগী অপুনবা তেক্নিকেল তিম অদু ঐগী মহৈরোয়শিংনি।
প্রধান মন্ত্রী – হৌখিবা নুমিৎ ২-৩, অদোম মফম খুদিংমক্তা চৎলমগনি, অদোম ৱারম্লগনি। করিগুম্বা মতম কনাগুম্বা অমগী য়ুমদা, করিগুম্বদা অতোপ্পা মীওই অমগী য়ুমদা চৎলমগনি। মরম অদুনা, অদোম্না মখোয়দা করি অনৌবা য়েংহনবগে? কনাগুম্বা অমা কান্নবা ফংবরা নত্ত্রগা ফংদবরা?
ওজা – ফংই সার, অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংগী মীওইশিংনা করিগুম্বা মতমদা মখোয়গী কলেজদা লাক্নবা হায়রমখি।
প্রধান মন্ত্রী – মসিনা তাকপদি অদোম্না তুংগীদমক খল্লি হায়বনি। অদোম্না শেন তান্নবা থৌরমশিং পাংথোকই হায়বনি।
ওজা –মসি ঐনা শেন ফংবনা ওইনশু পাংথোকই।
প্রধান মন্ত্রী –অদুগী অদোমগী অচৌবা উৎফম অমা লৈরে।
ওজা – নত্তে সার, ঐনা অতোপ্পা ৱাফম অমা অদোমগী মফমদা হায়জগে। ঐনা ফিল্মশিংগী কেরিওগ্রাফ তৌরি অদুবু ঐনা মমা-মপা লৈজদ্রবা অঙাং ১১ য়োক্লি। ঐনা মখোয়গীদমক শেন তানবনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না মখোয়গীদমক করি থবক তৌবগে?
ওজা – মখোয় ওর্ফানেজ অমদা লৈরি অমসুং মখোয়গীদমক কলা লৈরি… মরম অদুনা ক্লাস ১০ লোইরবা মতুংদা মখোয় আই.তি.আইদা তমহল্লে। মখোয়না মসি পামদে, মখোয় য়ানিংদে হায়খি। ঐনা মখোয় কা অমদা থমখি। অঙাংশিং অদু চাউরকপা মতমদা, ঐনা মখোয়গী মনাক্তা চৎপা মতমদা মখোয় লাইরিক হৈরমখি, মখোয় অনি আর্তকী ওজা ওইনা থবক তৌরি। জগোয়গী ওজা ওইরবা মীওই অনি সরকারগী স্কুলশিংদা থবক ফংলে। মদু সি.বি.এস.সিদনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না পাংথোক্লিবা অসি অফবা থবক অমনি। অদোম্না অঙাংশিংদা মীনুংশি উৎলিবা অসি অচৌবা থবক অমনি অমসুং কনাগুম্বা অমনা হুন্দোক্লম্লবসু, ঐনদি হুন্দোক্লোই অমসুং অদোম্না মখোয় য়োক্লে, অদোম্না অফবা থবক অমা পাংথোক্লে।
ওজা – সার, মসি ঐগী পুন্সিগা মরী লৈনৈ। ঐ ইশামক ওর্ফানেজ অমদগী হৌরকপনি। মরম অদুনা ঐনা তোল্লবা মীওইশিংগী করিগুম্বা খর তৌগে হায়না খল্লি। মসি ঐগী লাইবক য়াম্না ফবনি।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম ফরে, অদোম কলাগা লোয়ননা হিংমিন্নবা খক নত্তনা অদোমগী পুন্সি গুন কয়াগা লোয়ন্নরি। মসি অচৌবা থবক অমনি।
ওজা – সার, অদোম থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী মিং সাগর হায়বসি চুম্বরা।
ওজা – সার, অদোমগা ৱারি শান্নবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ওজা – সার, অদোম থাগৎচরি।
ওজা – ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, খুরুমজরি।
প্রধান মন্ত্রী – খুরুমজরি।
ওজা – সার, ঐ দোক্তর অবিনাস শর্মানি, হরিয়ানা ইজুকেসন দিপার্তমেন্তদা ইংলিস লেকচরর অমা ওইরি। হরিয়ানাগী লায়বা কাংলুপ্তগী লাকপা অঙাংশিং অসি মখোয়না ইংলিস লোল তাবা অমসুং খঙবা অসি য়াম্না ৱাই। মদুগীদমক ঐনা লেবোরেতোরি অমা লিংখৎলে। মসিগী লোলগী লেবোরেতোরি অসিনা ইংলিস লোল খক্তগী শেম-শাবা খক নত্তনা, মসিদা লম-লমগী লোল অমসুং মমালোল হাপচিল্লে। সার, নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০না অঙাংশিং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং মেছিন লার্নিংগী খুৎথাংদা তম্বীদা পুক্নিং থৌগৎলে। ৱাফমশিং অসি খঙবদগী, ঐনা লোলগী লেবোরেতোরি অসিদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স হাপচিল্লে। আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী স্পিকমাদর অমসুং তোল্কপালগুম্বা জেনেরেতিপ তুলশিং য়াওরে। মখোয়গী খুৎথাংদা, অঙাংশিং লোল তম্লে অমসুং খোন্থোক চুম্নবা ঙাংবা তম্লে। মসি অদোমদা খঙহনবদা ঐ য়াম্না হরাওই সার। ঐনা ঐগী রাজ্য অসি অসি য়ুনেস্কো, য়ুনিসেফ, ইন্দোনেসিয়া অমসুং উজবেকিস্থানগুম্বা লৈবাকশিংদা মশক তাক্লে অমসুং মসিগী কান্নবা ঐগী কাদা য়ৌরক্লে। ঙসিদি, হরিয়ানাদা সরকারগী স্কুল অমা মালেমগী ক্লাসরুম অমা ওইরক্লে অমসুং মসিগী খুৎথাংদা অঙাংশিংনা ইন্দোনেসিয়াগী কলমবিয়া য়ুনিভর্সিতিদা ফম্লিবা প্রোফেসারশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগা ৱারি শান্নরে অমসুং মখোয়না খঙবশিং পাউদম্লে।
প্রধান মন্ত্রী –অদোম্না খঙবশিং অতোপ্পশিংদা খঙহনবা অদোম পাম্বরা, কমদৌনা অদোম্না মসি অতোপ্পশিংদশু খঙহনগনি?
ওজা – সার, ঐনা ঐগী অঙাংশিংদা তাক্লিবা অসি মাইক্রোসোফ স্কারপথেন কৌবা প্রোগ্রাম অমনি। মখোয়গী নাত, মখোয়না নুমিৎ খুদিংগী ঙাংলিবা লোলগী মতাংদা অঙাংশিংনা কলমবিয়া য়ুনিভর্সিতিগী প্রোফেসারশিংগা ৱারি শান্নবা মতমদা, মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎলকই। ঐখোয়গী অঙাংশিংশু তম্বা ঙম্লে। সার, ঐনা অদোমগী মফমদা নুংঙাইরবা থৌদোক অমা তমজগে। ঐনা উজবেকিস্থানদা চৎপা মতমদা, লৈবাক অদুগী অঙাংশিংদা ঐনা ঐগী খঙজবশিং লীখি। উজবেকিস্থানগী মীয়াম্না উজবেক্না মখোয়গী মমালোল ওইনা ঙাংবগুম, ইংলিস অসি মখোয়গী লাইরিক তম্বদা শীজিন্নবদগী মখোয় ইংলিস ফজনা খঙই। রুসিয়ান অসি মখোয়গী ওফিসিএল লোল অমসুং লৈবাক্কী লোলনি অমসুং ইংলিস অসি মখোয়গী লাইরিক-লাইশুগী লোলনি, মরম অদুনা মখোয়না মালেম অসিগা পাউ ফাওনরে হায়না খল্লি। ইংলিস অসি মখোয়গী করিকুল্লমগী শরুক অমা নত্তে। ইংলিস মপান লৈবাকশিংদা খক্তদা ঙাংনবা লোল অমা ওইদবদগী হৌজিক মখোয়না ইংলিস লোলদা থৱায় য়াওবা হৌরক্লে। মসি ঐখোয়গী ভারতকী অঙাংশিংগুম মখোয়গী ওইনশু শিংনবা অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী – নত্তে, অদোম্না অঙাংশিংদা মালেম অসি মশক তাক্লে, মসি অফবা অমনি। অদুবু মখোয়দা লৈবাক অসি মশক তাকখিবরা?
ওজা – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী –মখোয় ইংলিস তম্নিংবা ফাওনবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মরমদা করিগুম্বা খর খঙহনখ্রে।
ওজা – সার, লেব অসিদা ঐনা লেঙ্গোইজ স্কিল দিবলপমেন্তগী থবক তৌরে। মরম অদুনা ইংলসি করিকুল্লমগী লোল অমা ওইরে। অদুবু মসি কমদৌনা তমগনি? ঐগী নাক্তা লাক্লিবা অঙাংশিং অসি হরিয়ানবী ফুরুপকী অঙাংশিংনি। ঐনা রোহতাক্কী অঙাং অমগা ৱারি শান্নবা মতমদা, মহাক্না নুহদা লৈবা অঙাং অমদগী তোঙানবা লোল অমদা ৱারি শান্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম ফরে, মমাংঙৈদা ঐখোয়গী য়ুমশিংদা ঐখোয়না তেলিফোন অমা শীজিন্নরমখি।
ওজা – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – মদু বোক্স ফোননি। ঐখোয়গী য়ুমদা ঐখোয়গী থবক শুনবা লায়রবা ইমুংগী নুপী অমা লাকখি। থবক শুরিঙৈদা বেল খিংলকপা মতমদা মহাক্না তেলিফোন অদু থাংগৎখি। মহাক্না হেক থাংগৎপগা মহাক্না হেল্লো হায়খি, মসি কমদৌনা মহাক্না তম্লিবনো?
ওজা – সার, মসিনি লেঙ্গোইজ স্কিল দিবলপমেন্ত হায়রিবসি। লোল হায়বসি তারগা অমসুং ঙাংলগা তম্মী।
প্রধান মন্ত্রী – অদুদি, করিগী লোল অসি ঙাংলগা য়াম্না থুনা তম্বা ঙম্লিবনো। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈ মতম নিংশিংলি, থবক অমগীদমক নদিয়াত্তা মহারাস্ত্রাগী ইমুং অমা ঐখোয়দা লাকখি। মহাক প্রোফেসার অমনি। অহল ওইরবী মমা অদু মহাক্কা লাকমিন্নখি। ওজা অসি স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা নুমিৎ চুপ্পা অমা লৈখি অদুবু থা তরুক্কী মতুংদা মহাক লোল অমা ফাওবা খঙখিদে। মহাক্কী মমা অদু লাইরিক নিংথিনা হৈতে। অদুবু মহাক গুজরাতি ফজনা ঙাংবা ঙমখি। নোংম ঐনা মখোয়গী কাদা চানবা খর লৌবা চৎপা মতমদা, ঐনা হংখি, ঐখোয়গী য়ুম অদুদা লৈরিবা থবক শুনবা নুপী অদু করিমতা খঙদে হায়না মহাক্না হায়খিদে, মহাক্না লোল অসি তমখি হায়না ফোঙদোকখি। লোল অসি ঙাংলগা তমখি।
ওজা – অচুম্বনি সার।
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক ঐনা অঙাং ওইরিঙৈ নিংশিংলক্লে, ঐগী স্কুলগী ওজা অদু খর চেকশিল্লম্মী। চেকশিনবা অসি ঐখোয়দা নুংঙাইতবা খর ফাওখি। অদুবু রাজাজিনা রমায়ন অমসুং মহাভারত ইখি। মরম অদুনা রমায়ানগী দাইলোগশিং মীওই খুদিংমক পাম্নখি। রাজাজিনা তপ্না রমায়ন ইবা হৌরকপা মতমদা ঐখোয়না পাবা হৌনবা মহাক্না হায়খি। ঐনা ৱারি অদু খঙখি অদুবু লোলদি খঙদে। করিগুম্বা ঐনা ৱাহৈ অমা নত্ত্রগা অনি খঙলবসু, মদু খঙবা মানখি, মহাক্না সিতা মাতাগী মরমদা ঙাংখি।
ওজা – অচুম্বনি সার।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে, অদোম থাগৎচরি।
ওজা – সার, অদোম থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী – হর হর মহাদেব।
ওজা – হর হর মহাদেব।
প্রধান মন্ত্রী – কাসিগী মীয়াম্না হর হর মহাদেব হায়রগা মখোয়গী নোংমগী শিন্থা পাংথোকপা হৌই।
ওজা – সার, ঙসি অদোমগা উনবদা ঐ য়াম্না হরাওই। ঐ ইন্সতিতুৎ ওফ এগ্রিকলচরেস সাইন্সেসতা পাম্বীগী লায়নাশিংগী মরমদা থিজিল্লি। ঐগী খ্বাইদগী চাউবা থবক অসি তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবক অসিনি। মসিগী থবক হৌজিক মপুংফানা লোইশিন্দ্রি। ঐগী থবক অসিদি য়াম্না লাইবা অমসুং মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা কান্নবশিং ফংবা ঙম্বা তেক্নোলোজি লৌমীশিংদা খঙহনবনি। থবক অসিদা অঙাংশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং নুপীশিং শরুক য়াবা য়াম্না মরুওই হায়না ঐনা খল্লি। নুপীশিং চাউখৎনবা থবকশু ঐনা পায়খৎলে। ঐখোয়না শেমগৎলিবা অপীকপা তেক্নিকশিং অসিনা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনবা ঙমগনি। মসিদগী লৌমীশিংশু কান্নবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রী – ঐখোয়না করি পাংথোকখ্রবগে হায়বা অদোম্না ঐখোয়দা হায়বা য়াগদরা?
ওজা – সার, ঐখোয়গী অশেংবা মরু পুথোক্নবা তেক্নোলোজি মপুংফানা লৈরে। ঐখোয়না লমদম অমগী মাইক্রোব খর মশক খঙদোক্লে। ঐখোয়না মসিগা লোয়ননা মরুশিং য়ানশীন্নহন্দ্রে। মসিনা পাম্বীশিং মশা-মউ ফহল্লে। মরাশিং ফজনা তাবদগী পাম্বীশিং লায়না য়াম্না তাদ্রে, মখোয়দা লায়না-তিলনা থৌনা লৈজরে।
প্রধান মন্ত্রী – লেবতা পাংথোকপা থবক্কী মতাংদা অদোম্না ঐখোয়দা তাক্লি। মসি কমদৌনা অদোম্না লেবতা থবক ওইনা পাংথোকপগে? অদোম ইশামক লৌমীশিংগী মনাক্তা চৎপরা। মসি মখোয়না কমদৌনা পাংথোকপগে অমসুং মসি মখোয়না কমদৌনা থবক হৌবগে?
ওজা – সার, ঐখোয়না পাউদর ফোর্মুলেসন অমা শেম্লে অমসুং ঐখোয়না পাউদর ফোর্মুলেসন অদু লৌমীশিংদা পীরে অমসুং মখোয়গী মখুৎশিংনা মরুশিং অশেংবা ওইনা খনদোক্লে অমসুং মসি ঐখোয়না চহি কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লি। মসি ঐখোয়না বরানাসীগী অকোয়বদা লৈবা খুঙ্গং ১২ দা থবক ওইনা পাংথোকখ্রে। হৌজিক নুপী লিশিং অহুম হেন্না মসিগী তেক্নোলোজি অসি শীজিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রী – হায়রিবা লৌমীশিং অসিনা অতোপ্পা লৌমীশিংগীশু শেম-শাবা ঙমগদরা ?
ওজা – ঙমগনি সার, লৌমী অমনা পাউদর লৌবা লাকপা মতমদা, মহাক্না অহেনবা লৌমী মরিগীশু লৌখি। অতোপ্পশিংগী মতৌ তমদুনা মসিদগী লৌমী কয়া তম্লে অমসুং ঐখোয়না তাকপীখিবা লৌমী মশিংদগী হেন্না মীওই কয়ানা মসি শীজিন্নবদা ঐ হরাওরে। ঐ হৌজিক চপ চাবা মশিং খঙদ্রে।
প্রধান মন্ত্রী – করম্বা মহৈ-মরোংনা খ্বাইদগী য়াম্না শোকহনবগে?
ওজা – মনা-মশিং অমসুং গেহু।
প্রধান মন্ত্রী – মনা-মশিং অমসুং গেহু, ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক্তা মীৎয়েং চঙলি। মালেম ইমা কনবা পাম্বা মীওইশিংনা ঐখোয়না মালেম ইমাগী লৈবাক-লৈহাওগী ফিবম শোকহল্লিবা অসিদা ৱারি। মালেম ইমা অসি কনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। মদুগীদমক, মহৌশাগী ওইবনা লৌউ মখল অসিনা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈনি। হিরম অসিগী মতাংদা সাইন্তিস্তশিংগী মরক্তা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্লি।
ওজা – হোই, অশেংবনি সার, হিরম অসিদা থবক কয়া পায়খৎলে। অদুবু সার, কেমিকেলশিং শীজিন্নদনবা ঐখোয়না লৌমীশিং মপুংফানা ৱাখল তাহনবা ঙমদ্রি। করিগুম্বা ঐখোয়না কেমিকেলশিং শীজিন্নদ্রবদি, ঐগী মহৈ-মরোং মাংগনি হায়বগী অকিবা লৌমীশিংদা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রী – পাম্বৈ অমা লৈগনি। মহাক লম বিঘা মরি লৈরে হায়না লৌরসি। লমগী চাদা ২৫ দা, বিঘা অমদা চাং পাংথোক্লসি। মসিগী অপীকপা শরুক অমদা, তোখায়না মসিগী লৌউ মখল অসি পাংথোক্কদবনি। মরুপশিং, করিগুম্বা খজিক্তং মাংলবসু, মসি চাদা ১০, চাদা ২০ ওইগনি। অদুবু ঐগী কার অদু চেনগনি। গুজরাতকী রাজ্যপাল অচার্য়া জিনা হিরম অসিদা থৱায় য়াওনা থবক পাংথোক্লি। করিগুম্বা অদোম্না ৱেবসাইত্তা চঙলবদি, অয়াম্বা লৌমীশিংগী ইমুং-মনুংদগী হৌরকপা ওইবনা, মহাক্না মহৌশাগী লৌউ মখলগী মরমদা কুপ্না খঙহল্লে। অদোম্না উরিবা এল.কে.এম অসি মহৌশাগী ওইবা লৌউ মখল খক্তা শীজিন্নরি। মসিদা কেমিকেল অমতা শীজিন্নবা য়াদে। অচার্য়া জিনা অফবা ফোর্মুলা অমা পুথোক্লে। কনাগুম্বা অমনা মসি শীজিন্নবা য়াগনি। মসি ষনগী ময়ুং শীজিন্নদুনা পাংথোকপা য়াগনি অমসুং মসিদা অফবা ফলশিং ফংলে। মসি অদোম্না থিজিল্লবদি, মসি অদোমগী য়ুনিভর্সিতিদা করি থবক পাংথোকপগে হায়বা উবা ফংগনি।
ওজা – অশেংবনি সার।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে, য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ওজা – সার, অদোম থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী – বনাক্কাম
ওজা – বনাক্কম প্রধান মন্ত্রী জি। ঐ ধাউত্রে গান্দিমাতি কৌই। ঐ তামিল নাদুগী সালেমদা লৈবা ত্যাগ্রাজ পোলিতেক্নিক কলেজদগীনি অমসুং ঐ কলেজ অসিদা চহি ১৬ হেন্না ইংলিস তম্বীদুনা লাক্লে। পোলিতেক্নিক্কী ঐগী মহৈরোয় অয়াম্বা খুঙ্গংদগীনি। মখোয় তামিল মেদিয়ম স্কুলশিংদগী লাকপনি, মরম অদুনা মখোয় ইংলিস ঙাংবদা মখোয় অৱাবা কয়া থেংনখি।
প্রধান মন্ত্রী – অদুবু ঐখোয়দা মসিগী অরানবা থাজবা অসি লৈরি। মীওই খুদিংমক্না তামিল নাদুদা মীওই খুদিংমক ইংলিস খঙই হায়না খল্লি।
ওজা – অচুম্বনি সার, মখোয় মমালোলদা লাইরিক তম্লকপা খুঙ্গংগী মীওইশিংনি। মরম অদুনা মখোয় ইংলিস ঙাংবদা অৱাবা ওইখি, সার। ঐখোয়না মখোয়দা ইংলিস তম্বীরে।
প্রধান মন্ত্রী – অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিদা, মমালোলদা অকনবা মীৎয়েং থম্লে।
ওজা – সার, ঐখোয়না ইংলিস লোল তম্বীরি অমসুং এন.ই.পি ২০২০গী মতুংইন্না হৌজিক ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমালোল তম্বদা য়ামদ্রবা লোল অহুম তম্লে। হৌজিক ঐখোয় ওতোনোমস ইন্সতিতুসন অমা ওইরে। তেক্নিকেল ইজুকেসন তম্বদা ঐখোয়না হৌজিক ঐখোয়গী ইমালোল শীজিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রী – অচৌবা থৌনাগা লোয়ননা অসিগুম্বা চাংয়েং পাংথোকপা নখোয় ময়ামগী মরক্তা কনা য়াওরিবগে? স্কুল অমদা ইংলিসতা লাইরক তম্বা অঙাং ৩০ লৈরে হায়না লৌরসি অমসুং অতোপ্পা অঙাং ৩০ না চপ মান্নবা সবজেক্ত অদু মখোয়গী মমালোলদা তমহল্লসি। কনানা খ্বাইদগী নিংথিনা হৈগনি, মসিদা অদোম করি হায়নিংবগে? মমালোল শীজিন্নবা মতমদা, মহাক হকথেংননা তম্বীগনি, মদু ৱাখলদা ইংলিসতা হন্দোক্কনি অমসুং মখোয়না মদু খঙনবা হোৎনগনি অমসুং মসিদা ইনর্জি য়াম্না চঙই। মরম অদুনা অঙাংশিংনা মখোয়গী মমালোলদা লাইরিক তমগদবনি অমসুং তুংদা ইংলিস অসি সবজেক্ত অমা ওইনা নিংথিনা তমগদবনি। মরম অদুনা সংস্কৃতকী ওজানা কাদা অঙাংশিং তম্বীবা মতমদা সংস্কৃত নত্তবা অতোপ্পা লোল অমতা শীজিন্নরোইদবনি। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, কাদা হেক চঙখিবদগী থোক্লক্ত্রি ফাওবা ইংলিসকী ওজানা অতোপ্পা লোল অমতা ঙাংলোইদবনি। করিগুম্বা মহাক্না ইংলিস ঙাংলবসু, মহাক্না মদু ফজবা মওংদা ঙাংগদবনি। মহাক্না ৱাহৈ পরেং অমা ইংলিসতা তম্বীরগা অতোপ্পা ৱাহৈ পরেং অহুম্না মমালোলদা তম্বীবগী থবক তৌরোইদবনি। অসুম্না তাক্লবদি অঙাংশিং লৌশিনবা ঙম্লোই। করিগুম্বা ঐখোয়না লোলশিংদা পুক্নিং য়াম্না চঙলবসু, মদু ফত্তবা নত্তে অমসুং মসিগী হৈনবী অসি ঐখোয়গী অঙাংশিংদা লৈহনগদবনি। মখোয়দা ঙম্লিবমখৈ লোল কয়া তম্নিংবগী অপাম্বা লৈনবা হোৎনগদবনি অমসুং ঙসিদি ঐখোয়গী স্কুলশিংদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্য মঙাগী ঈশিং তম্বীনবা ৱারেপ লৌগদবনি। চহি অমদা ঈশৈ মঙা তম্বা অসি অৱাবা নত্তে। মরম অদুনা লোল মঙাগী ঈশৈশিং তমগদবনি, কনাগুম্বা খরনা অসামিজ তমগনি, কনাগুম্বা খরনা মলায়ালম তমগনি, কনাগুম্বা খরনা পঞ্জাবী তমগনি। য়াম্না ফরে, অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ওজা – প্রধান মন্ত্রী, ঐগী মিং উতপাল সাকিয়া কৌই, ঐ অসামদগীনি। ঐ হৌজিক নোর্থ ইস্ত স্কিল সেন্তর গুৱাহাতিদা ফুদ অমসুং বেভেরেজ সর্বিসকী ত্রেন্নর অমা ওইনা থবক তৌরি। ঐ সেন্তর অসিদা থবক তৌরকপা চহি ৬ মপুংফারে। ঐগী লমজিং মখাদা, হৌজিক ফাওবদা সেসন ২০০ হেন্না মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং ভারত অমসুং মপানগী ফাইব স্তার হোতেলশিংদা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী কোর্স অসি কয়া য়াম্না শাংবগে?
ওজা – সার, মসি চহি অমগী কোর্সনি।
প্রধান মন্ত্রী – চহি অমা অমসুং অদোম হোস্পিতেলিতিগী মরমদা খঙবরা?
ওজা –ফুদ অমসুং বেভেরেজ সর্বিসকী হোস্পিতেলিতিনি ।
প্রধান মন্ত্রী – ফুদ অমসুং বেভেরেজ, অদোম্না তম্বীরিবা অদুগী অখন্নবা করিনো?
ওজা – সার, ঐখোয়না কমদৌনা অতিথিদা ৱা ঙাংগনি, কমদৌনা চানবা পীগনি, কমদৌনা থক্নবা পীগনি হায়বা তম্বী। মসি ক্লাসরুমদা মহৈরোয়শিংনা তম্মী। ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা তেক্নিকশিং তাকপী, কমদৌনা অতিথি অমগী খুদোংচাদবা কোকহনগনি, কমদৌনা মসি থেংনগনি হায়বা ঐখোয়না তাকপী।
প্রধান মন্ত্রী – খুদম খর হায়য়ু। মখোয়গী য়ুমগী অঙাংশিংনা মসি চানিংদে হায়গনি। মরম অদুনা মখোয়দা নহাক্কী তেক্নিকক তম্বীবরা।
ওজা – ঐগী ওইনা অঙাংশিং ওইবা তেক্নিক অমতা লৈতে অদুবু ঐখোয়গী হোতেলদা লাকপা অতিথিশিং মখোয়না কমদৌনা নোল্লুক্না লোয়নগনি হায়বা অমসুং মখোয়না হায়বা তারবা মতুংদা নোল্লুক্না থবক তৌবা তম্বীরি।
প্রধান মন্ত্রী –হায়বদি অদোম্না মী লোয়নবা হৈবগী লৌশিংদা মীৎয়েং থম্লি।
ওজা – হোই সার, মী লোয়নবা হৈবগী লৌশিংদা মীৎয়েং থম্লি।
প্রধান মন্ত্রী – মহৈরোয় অয়াম্বা কদাইদা থবক ফংনবগে?
ওজা – দেল্লি অমসুং মুম্বাইগুম্বা ভারতকী মফমশিংদা থবক ফংই।
প্রধান মন্ত্রী – মরুওইনা অচৌবা হোতেলশিংদা।
ওজা – অচৌবা হোতেলশিংদা ফংই। ঐখোয়না চাদা ১০০ থবক পীনবগী থাজবা পীরি। থবক পীনবা কাংবু অমা লৈরি, মখোয়না মসি য়েংশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম গুৱাহাতিদগীনি, হেমন্ত জিগী মিনিস্তরশিংগী স্তাফ খুদিংমক ত্রেনিং পীনবা হেমন্ত জিদা হায়গনি। মরমদি মহাক্কীদা অতিথিশিং লাকই অমসুং স্তাফশিংনা মহাক্কী মখুৎ ওই নত্ত্রগা য়েৎনা ঈশিং পীগদরা হায়বা খঙদে। মসি য়ারোইদরা?
ওজা – শোইদনা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রী– য়েংউ, অদোম অঙকপা পোক্কনি। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, ঐখোয়গী লৈফম অদুগী ময়াদা হোতেল মেনেজমেন্ত স্কুল অমা লৈ। ঐগী মিনিস্তরশিং অমসুং মখোয়গী স্তাফশিং থাংজ অমসুং নোংমাইজিং খুদিং তম্নবা ঐনা মখোয়দা হায়খি। মরম অদুনা মখোয় মশানা য়ানা তম্নবা ৱারেপ লৌখি অমসুং ঐগী ওফিসতা থবক তৌবা মীওই খুদিংমক, মালিশিং নত্ত্রগা চাক থোংবা মীওইশিং, মিনিস্তর খুদিংমক পুং ৩০দগী পুং ৪০ ফাওবগী সেল্লেবস অমা শেমদুনা তমখি। মসিগী মতুংদা, মখোয়গী থবক্তা অচৌবা অহোংবা অমা লাকখি অমসুং মখোয়গী য়ুমদশু অহোংবা অমা লাকপা উখি। অনৌবা খর লাকপা উখি অমসুং অদুবু ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা মসিদা পুক্নিং চঙখিদে, মসি কমদৌনা থবক ওইনা পাংথোকপগে হায়বসিদা ঐগী ওইনা অচৌবা অঙকপা অমা ওইখি। স্তাফ অমনা ফোন পায়খৎপা মতমদা জয় হিন্দ নত্ত্রগা নমস্তে হায়গদরা, নত্ত্রগা মহাক্না অদোমদা করি হায়গনি, অদোম্না করি হায়নিংবগে? মসিদা অরানবা কয়া থেংনৈ। মরম অদুনা অদোম্না মহাক ফজনা তাকপীবরা?
ওজা: ঐনা ফজনা তাকপী।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম ফরে, অদোম থাগৎচরি!
ওজা : থাগৎচরি সার!
প্রধান মন্ত্রী: বোরিসাগর অসি অদোমগী মরুপ অমরা?
ওজা : সার, মহাক ঐগী ইপুবোক্নি।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক অদোমগী ইপুবোক্নি হায়বা। ফরে। মহাক অচৌবা ফাগিগী অইবা অমনি। অদোম্না তৌরিবা অসি করি থবক্নো ?
ওজা : সার, ঐ অমরেলিদা প্রাইমারি স্কুল অমগী ওজা অমনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা স্কুল শেমগৎতুনা অচৌবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা লাইৱা অমগা লোয়ননা ঐ স্কুল অসিদা চহি ২১ থবক তৌরক্লে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না পাংথোক্লিবা অখন্নবা থবক অসি করিনো?
ওজা: সার, ঐ ঐখোয়গী খুনুং ঈশৈ ফজনা শকপা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রী: হায়বদি অদোম পেত্রোল য়াম্না শীজিন্নরে?
ওজা: হোই সার, ঐখোয়গী প্রভেস উৎসব অসি বাইক থৌরগা ওজাশিংনা ২০০৩ দগী হৌনা পাংথোরকপা মাইপাক্লবা থৌরম অমনি। সার, ঐখোয়গী লৈকায়গী ঈশৈ গর্বা ঈশৈশিং অসি ঐনা লাইরক তম্নবগী ঈশৈ ওন্থোক্লে অমসুং পনখেরা হাই হমরাগুম ঐখোয়না শক্লে, সার, অদোম্না য়ারবদি ঐ ঈশৈ শকজবা য়াগদরা?
প্রধান মন্ত্রী: হোই, শকউ।
প্রধান মন্ত্রী: মসি মমিং য়াম্না চৎপা গুজরাতি খুনুং ঈশৈ অমনি।
ওজা: হোই সার,মসি গর্বা ঈশৈ অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না ৱাহৈ পরেশিং হোংদোকখি অমসুং মহাক্না অঙাংশিংদা ঈশৈ ওইনা শক্তুনা অদোম স্কুল চৎগদবনি, লাইরিক তম্বা চৎকদবনি হায়না মহাক মশাগী ওইবা মওংদা ঈশৈ শকখি।
ওজা: হোই সার, ঐ লোল ২০দা ঈশৈ শকপা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রী: লোল ২০, অঙকপনি।
ওজা: করিগুম্বা ঐনা অঙাংশিংদা কেরলাগী মরমদা তম্বীরবদি, করিগুম্বা ঐনা তামিলদা তম্বীরবদি, তামিল মরুপশিংনা তরাম্না ওক্কনি। করিগুম্বা ঐনা মরাথিদা শক্লবদি, করিগুম্বা কন্নরাদা শক্লবদি… ইমা ভারত ইকায়খুম্নবা উৎপনি সার! করিগুম্বা ঐনা রাজস্থানিদা ঈশৈ শক্লবদি….
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফরে।
ওজা: সার অদোম থাগৎচরি, এক ভারত শ্রেস্থা ভারত, মসি ঐগী পুন্সিগী লাইৱানি সার!
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফরে।
ওজা: সার, ২০৪৭ দা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা ঐনা অহেনবা থৌনাগা লোয়ননা থবক তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফরে।
ওজা: থাগৎচরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা মহাক্কী শাগৈ খঙবা মতমদা, ঐনা মহাক্কী মপুবোক অদু খঙলকখি। মরমদি মহাক্কী মপুবোক অদু ঐগী রাজ্যদা মীয়াম্না শকখঙনবা অফবা ফাগিগী অইবা অমনি। অদুবু মহাক্কী ঈ অদু অদোমগী মফমদা চেল্লমগনি হায়বা ঐ খঙখিদে। ঐ মসি য়াম্না পাম্লে।
মরুপশিং,
অদোমগীদমক ঐগী অখন্নবা পাউজেল অমতা লৈজদে অদুবু নেসনেল এৱার্দকীদমক খল্লকপা হায়বসি অচৌবা লন অমনি অমসুং মসি শাংলবা থৌরাং অমগী মখাদা ওইরকপনি হায়না ঐনা হায়গনি। ঐনা মমাঙদা থোকখিবশিং খন্নদ্রে, অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক কয়া পাংথোকপা হৈথোই-শিংথোইবা মীওই কয়া মরাং কাইনা লৈরে। ঐখোয়দগী হেন্না ফবা ওজা লৈত্রে হায়বা নত্তে। লৈবাক অসি মখল কয়াগী লৌশিংগী লৈবাক অমনি। অফবা থবক তৌবা ওজা মিল্লিয়ন কয়া লৈরি অদুবু ঐখোয়দা খর হেন্না পুক্নিং চিংশিনবগী ৱাফমনি অমসুং ঐখোয়না অখন্নবা থবক খর পাংথোকখিবগীনি। লৈবাক অসিদা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগীদমক অদোম্না পাংথোকখিবা থবকশিং য়াম্না কান্নগনি। ঐখোয়গী লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবক্তা, ভারত্তা সবজেক্ত অমনা ঐখোয়গী শেন-থুমদা অচৌবা থৌনা অমা পীগনি অমসুং মসিদা খুদোংচাবা ভারতনা মাংজরে। ঐখোয়না অমুক হন্না মসিগী ফংনবা হোৎনগদবনি অমসুং মসি ঐখোয়গী স্কুলশিং অমুক হৌবা য়াগনি অমসুং তুরিজমনি। ঐখোয়না অঙাংশিংদা তুরিজম তম্বীগদরা হায়না অদোম্না শোইদনা হায়গনি।
অদোম্না তুরিজম তম্বীগদবনি হায়বা নত্তে, অদুবু স্কুলগী তুরশিং শীল্লকপা মতমদা, তুর অয়াম্বা কদাইদা চৎপগে, লমকোয়বা অয়াম্বা ওজানা উদ্রিবা মফমশিংদা চৎলি। মহৈরোয়শিংনা য়েংবা য়াবা মফমশিংদা লমকোয়বা চত্তে। করিগুম্বা ওজাশিংনা উদয়পুর চৎত্রবদি, হন্দক উদয়পুরদা চৎনবা থৌরম অমা শীনগদবনি অমসুং অদুদগী মীওই খুদিংমক্তা শেন খায়গৎলগনি, তিক্কেতকী মমল য়াওনা খোমগৎলকপ শেনফমশিং চৎখ্রগনি অমসুং ঐখোয়না চহি অমগী তাইমতেবল অমা শেমগদবনি অমসুং মদুগী মতুংইন্না থবক তৌগদবনি। কমদৌনা ঐখোয়না ২০২৪-২৫ দা ক্লাস ৮ নত্ত্রগা ক্লাস ৯গী মহৈরোয়শিংগীদমক করম্বা মফমদা চৎকনি হায়বা ঐখোয়না লেপকদবনি। মসি অদোম্না ৱারেপ লৌবগী মতুংইন্না ক্লাস ৯ অমসুং ক্লাস ১০ গীশু পাংথোকপা য়াগনি.. স্কুলনা মফম ৩, মফম ৫ খন্দোকপা য়াই অমসুং মথং চহিদা ঐখোয় কেরলাদা চৎকনি হায়বগী প্রোজেক অমা অদোম্না পীথোকপা য়াই, কেরলাগী খুন্নাইগী চৎনবীশিংগী প্রোজেক অমা পাংথোক্নবা মহৈরোয় ১০গী কাংবু অমা শেম্বা য়াই। মহৈরোয় ১০ না লাইনিংগী চৎনবীশিং, লাইশঙশিং কমদৌনা থবক পাংথোকই, মখোয় চহি কয়া শুরে হায়বগী মতাংদা প্রোজেক অমা তৌগনি, মহৈরোয় ১০ না পুৱারিগী প্রোজেক তৌগনি, চহি চুপ্পা অমা মসিগীদমক পুং ১ নত্ত্রগা পুং অনি কেরলাগী মরমদা খন্নগদবনি অমসুং মখোয় কেরলাদা চৎগদবনি। অঙাংশিংনা কেরলাদা চৎপা মতমদা, মখোয় কেরলাগী মরমদা মমুৎতানা খঙলবা মতুংদা মখোয় হল্লক্কনি। মসি ঐনা পাখিবা অদুনি, মসিনা অদুনি হায়বা মখোয়না খনগনি। গৱানা অৱাং-নোংপোক্তা চৎনবা ৱারেপ লৌরে হায়না খল্লসি অমসুং স্কুলশিংগী অঙাং ১০০০-২০০০ অৱাং-নোংপোক্তা চৎলে হায়না খল্লসি, মদুদগী মখোয় অৱাং-নোংপোক উরগনি। মসি অৱাং-নোংপোক্কী তুরিজমগী কান্নবা ওইগদরা নত্ত্রগা ওইরোইদরা? অৱাং-নোংপোক্তা মী কয়া য়াম্না তাবগে হায়বগী ৱাফম থিদনা, হৌজিক মী য়াম্না কোয়বা লাক্লে হায়না অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম্না খনগনি, মরম অদুনা চা অমসুং অচাপোৎশিংগী দুকান খর হাংদোক্লগনি। মীওই খরনা পোৎ-চৈ য়াম্না য়োলহৌনবা খনগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী ইচিন-ইনাওশিং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। ভারত অচৌবা লৈবাক অমনি, ঐখোয় লাইরিক হৈরে অমসুং অদোমগী মহৈরোয়শিংদা হায়বীয়ু, হৌজিক ওনলাইনদা চাংদম্নবা অমা পাংথোক্লি অমসুং অদোমগী স্কুলগী মহৈরোয় খুদিংমক মসিদা শরুক য়াগদবনি, মখোয়না মসি তিক মার্ক খক তৌগদবা নত্তে, মসি খর নৈনরবা মতুংদা পাউখুম পীগদবনি। হৌজিক চাংদম্নবা অসি চৎথরি, ওনলাইন রেঙ্কিং লৈরে, মীয়াম ভোৎ পীনরি অমসুং ঐখোয়গী করম্বা রাজ্যনা য়েংবা য়াগনি অমসুং কদাইদা ফজবা মফম লৈরবগে হায়বা মীয়াম্না লেপ্নবা ভোৎ থাদবা অসি পাংথোক্লিবনি। ভোৎ থাদনবদা মফম অমা হেক খনখিবগা, মফম অদুগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারনা শেন খর থাদগনি অমসুং মফম অদু শেমগৎকনি। মসিগী তুরিজম অসি করি ওইগনি? থৌরাং তৌরবা মতুংদা মহৈরোয়শিং মফম অদুদা চৎকদবনি অমসুং মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা মফম অদু শেমগৎকদবনি, মফম অদুদা অহিং লেক্কদবনি অমসুং মফম অসিদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা লৈগনি হায়বা মীয়াম্না খনগনি অমসুং হোমস্তেশিং থবক তৌবা হৌরক্কনি। ওতো রিক্সো দ্রাইভরশিং লাক্লগনি। করিগুম্বা ঐখোয়না স্কুলদা ফমলিঙৈদা চহি অনি অসিদা লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা লমকোয়ফম ১০০গী মমিং শেম্বা য়াগনি। মসি কমদৌনা ওজা অমনা অচৌবা অওনবা অমা পুরকপা ঙমগনি হায়বগী খুদম অমনি। অদোম্না চৎকদৌরিবা মফম অদু চহি অমা অদোম্না থিজিল্লবদি, মদু লাইরিক-লাইশু তম্বীগী থবকনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মফম অদুদা চৎলবদি মফম অদুগী শেন-থুমগী ফিবমশু ফগৎকনি।
অদোমগী অনকপদা য়ুনিভর্সিতি অমা লৈরবদি, য়ুনিভর্সিতি অদুদা ক্লাস ৮ অমসুং ক্লাস ৯গী মহৈরোয়শিংগী তুর অমা পাংথোক্নবা ঐনা হায়জরি। ঙসি ঐখোয়গী স্কুলগী ক্লাস ৮কী মহৈরোয়শিং য়ুনিভর্সিতি য়েংবা লাক্কনি হায়না অদোম্না য়ুনিভর্সিতিদা হায়গদবনি। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা ঐগী নিয়ম অমা লৈরমখি, করিগুম্বা মখোয়না ঐ য়ুনিভর্সিতি অমগী কনভোকেসনগী হায়রকপা মতমদা, ঐ শোইনা লাক্কনি অদুবু ঐগা লোয়ননা মীওই ৫০ লাক্কনি হায়না ঐনা মখোয়দা হায়খি। হায়রিবা মীওইশিং অদু কনা কানানো হায়বা য়ুনিভর্সিতি অঙকপা পোকখি। মহাক্কী তুংইন্নবা মীওইশিং লাক্কনি হায়না রাজনিতিৱালা খরনা হায়খি। ঐনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা য়ুনিভর্সিতি অদুগী কিলোমিতর ৫-৭গী অকোয়বা ময়াদা শ্লমগী লায়বা অঙাংশিং তম্বা সরকারগী স্কুলশিং লৈরবদি, অসিগুম্বা অঙাং ৫০ ঐগী গেস্ত ওইগনি অমসুং অদোম্না অহানবা পরেংদা মখোয়গী ফমফম থাগদবনি। লায়রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিংনা কনভোকেসন উবা মতমদা, নুমিৎ অদুদগী মখোয়গী ৱাখলদা মঙলান অমা শাগৎপা হৌখি। নোংমদি ঐ অসিগুম্বা তুপী অমা উপ্লগা অসিগুম্বা ফুরিৎ অমা লিৎলগা মনা অমা ফংগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি মখোয়গী পুক্নিংদা মমি তাখি। অদোমগী স্কুলগী অসিগুম্বা মহৈরোয়শিং য়ুনিভর্সিতি অমদা অদোম্না পুরবদি, ঐখোয়না মসি য়েংহনবা পাম্মী হায়না য়ুনিভর্সিতি অদুদা ৱারি শাগদবনি।
মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, করিগুম্বা মতমদা শান্নবগী থৌরমশিং পাংথোকপা মতমদা, করিগুম্বা ব্লোক লেভেলগী শান্নবগী চাংদম্নবা পাংথোকপা মতমদা, স্কুল অদুগী অঙাংশিং শান্নবা য়েংনবা পুগদবনি। কবাদি শান্নবা ওইরবসু, ঐখোয়না নাকলদা ফম্লগা খুবাক খুগদবনি। শান্নবা য়েংবা মতমদা, কনাগুম্বা অমা শান্নরোয় ওইনিংবা য়াওই। ঐগী পামজবা অদুনা শান্নরোয় অমা ওইরকপা হায়বসি ঐ খক্ত নত্তে হায়বা শান্নরোয়না ফাওরি। ঐনা গেম অমা শান্নবা মতমদা, ঐনা খুন্নাইগী মহুৎশীল্লিবনি। মহাক্কী মনুংদা ৱাখল অমা ফাওরকখি। ওজা অমা ওইনা, অহেনবা হোৎনবা য়াওদনা ঐখোয়না অসিগুম্বা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মসি পাংথোক্লবদি, স্কুল অদু মমিং চৎলগনি অমসুং মফম অদুদা থবক তৌরিবা ওজাশিংদা অহোংবা অমা লাক্কনি। মনা ফংলিবা মীওই অসি মশিং য়ামদে, করিগীদমক অতোপ্পশিংনা মনা অসি ফংলিবনো হায়বা মীওই অয়াম্বনা খঙদে। ঐনা মনা অসি ফংলবদি মহাকশু ফংবা য়াই হায়না অদোম্না খল্লমগনি। অদোম্না পাংথোক্লিবা থবকশিং অদু মহৈরোয়শিংগীদমক অখন্নবা অমা ওইগদবনি অমসুং অসিগুম্বা মীওইশিংনা পাংথোকপা থবক অদু লৈবাক অসিনা পুক্নিং চঙখিবনি। অদোমগী ওইনা, নুমিৎ ৪-৫ অসি স্তদি তুর মখল অমনি। অদোম ইকায়খুম্নবা উৎলে। অদোমদগীশু ঐনা তম্বা য়াবা তম্লে। ওজাশিংনা করি করি থবক পাংথোকপগে হায়বা ঐ খঙলে। মসি ঐগী ওইনা নুংঙাইবা হরাওবা অমনি অমসুং ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা পেন পালশিং অসি মরুওইনা লৌরম্মী। হৌজিক সোসিএল মেদিয়া লাক্লে অমসুং মালেম অসি হোংলে। অদোমগী ৱাতসএপ্প গ্রুপ অমা লৈবরা? মীওই খুদিংমক লৈরমগনি। ঐখোয়না খঙবা হৈজবশিং অমনা অমদা শরুক য়াগদবনি। হৌজিক অদোম্না তামিল নাদুদগী ওজা অমা উনরে। অদোমগী স্কুল অদু তামিল নাদুদা কোয়বা চৎকদবনি অমসুং মসিদা নঙগীদমক মখোয়না অচৌবা থৌনা অমা ওইগনি। অদোম কেরলাদগী কনাগুম্বা অমা খঙনবা য়াই, জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী ওইবা য়াই। পুক্নিং ৱাগনু, ঐনা মখোয় কোল তৌগনি। ঐখোয় ইমুং অমনি হায়বা খনবা মীওইশিংগী কাংবু অমা অদোম্না শেমগনি শেম্বা ঐনা পাম্মী। এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোল অসিদগী হেনবা অমা লৈতে। করিগুম্বা অদোম্না অসিগুম্বা থবক মচাশিং অসিদা পুক্নিং চঙলবদি, লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা ওজাশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মসি তাবদা অদোম ৱারম্লগনি। ওজা হায়বসি মসিনি, ওজা অমা হায়বসি মদু ওইগদবনি, মহাক ৱা ঙাংবা তোকখ্রবদি ফরনি হায়না অদোম্না খল্লমগনি, মসি ঐনা ঐগীদমক হায়বা নত্তে। ওজা অমা থাগৎপা মতমদা, মসি য়ারে হায়না অদোম খল্লমগনি। থাগৎপা মথৌ তাদে হায়না ঐশু খল্লি। ঐখোয় মহৈরোয়দা য়েংসি, ঐখোয়দা অঙাং শীন্নদুনা ইমুং অমনা কয়া য়াম্না থাজবা থম্লিবগে হায়বা। অদোম্না অঙাং অমা কলম পায়বা তম্বীগনি, মহাক কম্পুতর শীজিন্নবা তম্বীগনি হায়না ইমুং অমনা ঐখোয়দা অঙাং শীন্নরকপা নত্তে, অদোম্না অঙাং অদুদা সেল্লেবস তম্বীগনি, মহাক পরিখাদা মার্ক য়াম্না ফংগনি হায়না মখোয়না ঐখোয়দা অঙাং শীন্নরকপা নত্তে, অঙাংশিংগীদমক ওজাশিংনা করিগুম্বা অহেনবা খর পাংথোকপা ঙমগনি হায়না মমা-মপাশিংনা খল্লি। মরম অদুনা অঙাংগী পুন্সিদা লাইরিক-লাইশু তম্বীবদা করিগীদমক কনাগুম্বা অমনা অহেনবা অমা তৌগদৌরিবনো হায়বদু মসিনি।
ওজানা ময়ামগী হেন্দোকপা অখন্নবা থবক অমা পাংথোকপা ঙমগনি। কননা লৈবাক্কী থবক্তা অহেনবা অমা পাংথোকপা ঙমগনি? ওজানা মসি পাংথোকপা ঙমগনি। কনানা অঙাংগী লমচৎ-শাজৎ চুমথোক্কনি, ওজানা অহেনবা থবক অমা তৌগনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী থবকশিং অসি অহেনবা থবক অমা পাংথোকপগী থিওরি ওইগদৌরিবনি। মহাক্না য়ুমদগী ফংলকপা অদুগী অহেনবা অমা ঐনা হাপচিনগনি। মহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরক্নবা ঐনা অহেনবা খর হাপচিনগনি। করিগুম্বা অদোম্না থবক অসি পাংথোক্লবদি, অদোম শোইদনা মাইপাক্কনি হায়বা ঐনা থাজৈ অমসুং অদোম খক্তদা নত্তে, ৱারি শান্নরিবসি ওজা খুদিংমক্তনি। অদোমগী রাজ্যগী ওজাশিংদা হায়জরি। অদোমনা লুচিংগদবনি অমসুং ঙসি অদোম্না শেম-শারিবা অঙাংশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংগী মীরোলশিং শেম-শারিবনি, মখোয়না থবক শুবা ঙম্লকপা মতম নত্ত্রগা চহি ২৫-২৭ শুরকপা মতমদা, মতম অদুদা ঙসি ওইরিবা লৈবাক অসি ওইররোই, মসি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইরগনি। অদোম চাউখৎলবা ভারত অমদা থবক্তগী পোথাবগী পেন্সন চারগনি। ঙসি অদোম্না শেম-শারিবা অসি চাউখৎলবা ভারতকী অনৌবা থাকশিং য়ৌহনবা ঙম্বা থৌনা ফরবা মীওই অমা ওইরগনি। হায়বদি, অদোম্না চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি, মসি শুপ্নগী মোদীগী থৌরম অমা নত্তে।
চাউখৎলবা ভারত অমগী অসিগুম্বা মীওই কাংলুপ অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না অপুনবা ওইনা থৌদাং লৌমিন্নরি। ঐখোয়না অসিগুম্বা থবক ঙম্বা নাগরিকশিং, অসিগুম্বা থবক ঙম্বা নহারোলশিং শেম-শাগদবনি। তুংদা ঐখোয়না শান্নবদা সনাগী মেদল ২৫-৫০ ফংবা দরকার ওইরবদি, কদাইদগী হায়রিবা শান্নরোয়শিং অদু লাক্কনি? মখোয় অদোমগী স্কুলদগী লাকপা অঙাংশিংদগী ওইগনি অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না মঙলানশিং অদু মঙফাওনহনগদবনি অমসুং মঙলান কয়া মঙলিবা মীওইশিংগা অদোমগা লৈমিন্নরি অমসুং হায়রিবা মঙলানশিং অদু মখোয়গী মমাঙদা অশেংবা ওইনা লাকহনগদগে হায়বা মতাংদা মদুগী লেবেরোতোরি অদু অদোমগী মাঙদা লৈরে, রো মেতরিয়েল অদু অদোমগী মাঙদা লৈরে, অদোমগী মাঙদা লৈরিবা অঙাংশি অদুনি। অদোমগী মঙলানশিংগা লোয়ননা মদুগী লেবোরেতোরি অদুদা অদোম চাংয়েং তৌগদবনি, অদোম্না পাম্লিবা ফলশিং অদু অদোম্না পুরক্কনি।
অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with National Awardee Teachers
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Delhi
Teacher - Honourable Prime Minister Sir, greetings! I am Asha Rani from '12 High School', Chandankiyari, Bokaro, Jharkhand.
Teacher: Sir, as a Sanskrit teacher, it has always been my dream to make children aware of Indian culture, which imparts the values and ideals of life through our ancient teachings, or sanskars. With this goal in mind, I have cultivated an interest in Sanskrit among my students and made it the foundation of moral education. Through various shlokas, I have endeavoured to teach them the values of life.
Prime Minister: Have you ever considered that by drawing them towards Sanskrit, you are also guiding them to a vast reservoir of knowledge? This is something that is deeply studied in our country. Have you ever explained to these children what Vedic Mathematics is? As a Sanskrit teacher, or perhaps even during your time in the teachers' room, has there ever been a discussion about Vedic Mathematics among your colleagues?
Teacher: No, Sir. Not yet.
Prime Minister: Well, you should certainly give it a try sometime. Who knows, it might benefit you all as well. There are even online classes available for Vedic Mathematics. In the UK, Vedic Mathematics has already been introduced into the curriculum in some places. Even children who are generally not interested in mathematics might find it captivating, almost like magic, once they get a glimpse of it. They will be eager to learn more. So, through Sanskrit, you could introduce them to some of our country's unique subjects.
Teacher: Sir, this is a wonderful suggestion. I will certainly take it forward.
Prime Minister: Well, best wishes to you.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Honourable Prime Minister, my regards to you. I am from Kolhapur, Maharashtra, the same district where Rajarshi Shahu Ji was born.
Prime Minister: Did you get a sore throat after coming here, or is it naturally this way?
Teacher: No, Sir, my voice has always been like this.
Prime Minister: Ah, I see, your voice is naturally like that.
Teacher: Yes, Sir, I am from Kolhapur, Maharashtra, and I am an art teacher at Samalaviya School. Kolhapur is the birthplace of Rajarshi Shahu.
Prime Minister: So, you teach art?
Teacher: Yes, Sir. I teach painting, dance, drama, music, singing, playing instruments, crafts, and other forms of art.
Prime Minister: I can see that.
Teacher: It is often the case that Bollywood or Hindi film dances dominate everywhere, but in my school, where I have been teaching for 23 years, I have choreographed performances based on Indian culture, including folk and classical dances. I have also done the Shiv Tandav Stotra. I conduct large-scale performances, with 200-300 boys, and have organized events such as Vishwi-kram. I even choreographed a performance based on the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj, which was recorded at Vishwi-kram. I have performed the Shiv Tandav, the Hanuman Chalisa, and devotional pieces dedicated to the goddess. Because of these performances, I have gained recognition for my work in dance.
Prime Minister: I am sure you must be doing great work.
Teacher: Yes, Sir, I do it myself, and my students also perform.
Prime Minister: Indeed, but what more do you do for the students to whom you have dedicated your life?
Teacher: Sir, the students only do everything!
Prime Minister: What do they do?
Teacher: 300 to 400 children work on a single choreography. And it’s not just the students from my school. I also involve children from the surrounding slum areas, kids of sex workers, and even children in wheelchairs. I invite them as guest performers.
Prime Minister: But those children must be more interested in film songs nowadays, right?
Teacher: Yes, Sir. However, I explain to them the richness and depth found in folk dance, and I am fortunate that they listen to me.
Prime Minister: Let’s hear about it.
Teacher: Yes, I have been doing all this for the past 10 years.
Prime Minister: If a child doesn't listen to their teacher, then who else will they listen to? How long have you been teaching?
Teacher: In total, it has been 30 years, Sir.
Prime Minister: When you teach children through dance, I assume you convey some sort of message through it. What messages do you share?
Teacher: Yes, I create performances with social messages. For instance, I organized a dance drama on the dangers of drinking and driving, which I performed throughout the city as a street play. Another example is a short film I directed called 'Sparsh', where the entire technical crew consisted of my students.
Prime Minister: So, over the past few days, you must have been visiting different people’s homes—this person’s house, that person’s house. You must be quite tired. Did you meet anyone special? Did anyone seek any benefits of your visit?
Teacher: Yes, Sir, many people did, particularly those in higher education. Some even asked if I would be willing to come to their colleges if invited.
Prime Minister: So, it seems you have planned for the future. Does this mean you also engage in commercial programmes?
Teacher: Yes, I do engage in commercial work, but—
Prime Minister: Then you must have a large market.
Teacher: No, Sir, let me clarify. While I do work commercially, I use those earnings for a purpose. I have choreographed for films, but I have also adopted 11 orphaned children. I work commercially to support them.
Prime Minister: What kind of work do you do for them?
Teacher: These children were living in an orphanage and had an interest in art. The orphanage planned to send them to ITI after their 10th grade, as part of their usual practice. I wanted to break that norm, but they initially refused. So, I took the children out of the orphanage, provided them with a space to stay, and nurtured their artistic talents. As they grew, they developed their skills. Now, two of them are working as art teachers, and two others have become dance instructors in government schools under the CBSE board.
Prime Minister: That’s truly remarkable. In the end, it’s an incredible thing you have done. While others may have abandoned those children, you didn’t; you took them in and adopted them. What a noble thing to do.
Teacher: Sir, this is deeply personal to me. I grew up in an orphanage myself, so I understand what it feels like. Back then, I had nothing. So now, if I can give something to those less fortunate, it’s my greatest privilege.
Prime Minister: Not only have you lived through art, but you have lived with values. That’s truly significant.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Your name, Sagar, really does suit you.
Teacher: Yes, Sir, I feel fortunate to have the opportunity to meet you and to speak with you. It’s a great privilege.
Prime Minister: Wishing you all the very best.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Namaskar, Honourable Prime Minister.
Prime Minister: Namaste.
Teacher: I am Dr. Avinasha Sharma, serving as an English Lecturer in the Haryana Education Department. Honourable Sir, I have established a language laboratory for the children of underprivileged communities in Haryana, who come from backgrounds where understanding and comprehending the English language is quite challenging. This language laboratory is not solely focused on English. It also incorporates regional languages and mother tongues.
Sir, the National Education Policy 2020 emphasises the use of Artificial Intelligence and machine learning to enhance children's learning. Keeping this in mind, I have integrated Artificial Intelligence into the laboratory. Tools like 'Speakometer' and 'Talkpal' are AI-driven, helping students learn and master correct pronunciation. I am delighted to share with you, Sir, that I have represented my state in international forums such as UNESCO, UNICEF, as well as in countries like Indonesia and Uzbekistan. The impact of these experiences has been felt in my classroom. Today, a government school in Haryana has become a global classroom where students connect with professors and students from Columbia University in Indonesia, exchanging knowledge and experiences.
Prime Minister: Could you share more about your experience, and how you achieved this, so others can learn from it as well?
Teacher: Sir, Microsoft Scarpthen is a programme that I have introduced to my students. Through their interactions with professors from Columbia University, our children are able to learn about their culture, their language, and the ways in which they advance academically. I would like to share a remarkable experience with you, Sir. When I visited Uzbekistan, I shared my experiences with my students, helping them realise that, just as English is their academic language, in Uzbekistan, people speak their native language, Uzbek, while Russian serves as the official and national language. English is their academic language, which helps them feel connected to the wider world. For them, English is not merely a part of the curriculum. This understanding has sparked a genuine interest in learning English, as they now see that English isn’t just spoken in foreign countries—it’s becoming comfortable and familiar to them. However, learning English is just as challenging for them as it can be for our Indian students.
Prime Minister: It’s wonderful that you're exposing the children to the world, but are you also familiarizing them with their own country?
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: So, are there aspects of our country that inspire them to learn English?
Teacher: Sir, I have focused on language skill development in this laboratory. English has always been part of the curriculum, but understanding how a language is learnt is crucial. The students I teach come from diverse Haryanvi backgrounds. For example, a child from Rohtak speaks a completely different dialect than a child from Nuh.
Prime Minister: Yes, it reminds me of the days when we used to have telephones at home.
Teacher: Indeed, Sir.
Prime Minister: That box is a phone. In our home, sometimes a woman from a poor family would come to help with the work. One day, the phone rang, and she picked it up. As soon as she answered, she said, "Hello." How did she learn that?
Teacher: Sir, that’s part of language skill development. Language is acquired through listening and usage.
Prime Minister: Exactly! That’s why language can be learned so quickly by speaking it. I remember when I was in Gujarat, a family from Maharashtra moved to my place in Nadiad for work. The man was a professor, and he brought along his elderly mother. He spent all day in schools and colleges, but even after six months, he hadn’t picked up the local language. His mother, on the other hand, who wasn’t educated at all, had learnt to speak Gujarati very well. One day, when I went to their house for a meal, I asked her how she had learnt it. She simply said that she picked it up from the housemaid who only spoke Gujarati. Language is learned by speaking it.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: This reminds me of my school days. Our teacher was quite strict, and we used to be a bit wary of him. Rajaji had written the 'Ramayana' and 'Mahabharata', and everyone was familiar with the dialogues from the 'Ramayana'. The teacher would insist that we read Rajaji’s 'Ramayana' slowly, even though we didn’t know the language well. I knew the story, but not the language. Yet, with practice, I began to understand bits and pieces. Even recognizing just a word or two, I could tell he was talking about Sita Mata.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: Alright, Very good.
Teacher: Thank you, Sir. Thank you.
Prime Minister: Har Har Mahadev.
Teacher: Har Har Mahadev.
Prime Minister: For the people of Kashi, the day always begins with 'Har Har Mahadev'.
Teacher: Sir, I am delighted to have met you today. I am conducting research on plant diseases at the Agricultural Science Institute, and my primary focus is on promoting sustainable agriculture. Unfortunately, it hasn’t been properly implemented at the grassroots level yet. My goal is to teach farmers easy-to-use technologies that yield unprecedented results in the fields. I also believe that involving children, students, and women is crucial in this effort. That’s why I visit villages with students, working with farmers and encouraging women to get involved as well. With the simple techniques we have developed, we are moving towards sustainability, and the farmers are already seeing the benefits.
Prime Minister: Can you tell me what you have done?
Teacher: Sir, we have perfected a technique for seed purification. We have identified certain local microbes, and when we purify the seeds with these, the roots that develop are already well-formed. This results in a much healthier plant. The plant is less susceptible to diseases because the roots are so strong, giving it an internal strength to combat pests and diseases.
Prime Minister: You are describing the work done in the lab. How do you apply this on the land? From the lab to the land? You say that you are personally going to the farmers. How do they implement it, and how do they get started?
Teacher: Sir, we have created a 'powder formulation', which we distribute to the farmers. They use this to purify their seeds, and we have been doing this for many years. So far, we have introduced this technique in 12 villages around Varanasi, and over 3,000 women are currently learning and using this technology.
Prime Minister: And can these farmers teach other farmers as well?
Teacher: Absolutely, Sir. When a farmer comes to collect the powder, they often take enough for four other farmers as well. Farmers learn from each other by observing, and I’m pleased to say that many more have adopted the technique than those we initially taught. I don’t have the exact number right now.
Prime Minister: Which crops have been most benefitted from this?
Teacher: Primarily vegetables and wheat.
Prime Minister: Our focus is on organic farming, particularly for vegetables and wheat. Those who are concerned about preserving Mother Earth are worried about how we are harming her health. It has become critical to protect the Earth, and organic farming seems to offer a promising solution. There’s ongoing discussion among scientists about this approach.
Teacher: Yes, Sir, efforts are certainly being made in that direction. However, we are still struggling to fully convince farmers to stop using chemicals. They are afraid that if they don’t use chemicals, their crops will suffer.
Prime Minister: There is a solution to that. Let’s say a farmer has four bighas of land. He could experiment on 25%—one bigha—and continue with traditional methods on the remaining three. By dedicating a small portion to organic farming, the farmer will gain confidence. Even if there is a minor loss, say 10% or 20%, it’s manageable, and he’ll see that the rest of his crop is safe. Acharya Devvrat Ji, the Governor of Gujarat, is very committed to this cause and has done a lot of work in this area. If you visit his website—since many of you come from farming backgrounds—you’ll find a wealth of information on organic farming. Everything at the LKM you see here is done using organic farming methods, with no chemicals allowed. Acharya Devvrat Ji has developed an excellent formula using cow urine, among other things, and the results are impressive. If your university studies this as well, you could explore what could be done.
Teacher: Certainly, Sir.
Prime Minister: Alright, best wishes.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Vanakkam (Greetings).
Teacher: Vanakkam, Prime Minister Ji. I am Dhautre Gandimati. I come from Tyagraj Polytechnic College, Salem Tamil Nadu and I have been teaching English in the Polytechnic College for more than 16 years. Most of my polytechnic students hail from rural backgrounds. They come from Tamil Medium Schools, So they find it difficult to speak or at least open their mouths in English.
Prime Minister: But we often have this misconception that everyone in Tamil Nadu knows English.
Teacher: Obviously Sir, They are rural people who study from the vernacular language medium. So they find it difficult, Sir. For them we teach.
Prime Minister: That’s why the New Education Policy places so much emphasis on the mother tongue.
Teacher: So, we are teaching the English language, Sir. As per the NEP 2020, we now incorporate at least three languages, including the mother tongue, in learning. We have introduced this in our autonomous institution and are now teaching technical education in the mother tongue as well.
Prime Minister: Is there anyone among you who has bravely experimented with this? For example, if there are 30 children in a school studying purely in English, and another 30 children of the same age studying the same subject in their mother tongue, which group performs better? What is your experience? When learning in the mother tongue, a child directly grasps the concept, whereas in English, the child mentally translates the idea from English to their native language, which takes up a lot of energy. Children should first be taught in their mother tongue, and later, English should be taught thoroughly as a subject.
Just as a Sanskrit teacher only speaks Sanskrit while in class, I hope the English teacher also speaks only English from the moment they enter the classroom until they leave. They should be equally proficient in English. It shouldn’t be a mix of one sentence in English and three in the mother tongue. The child can’t grasp the language that way. If we are this dedicated to teaching languages, it’s beneficial. We should cultivate in our children the desire to learn as many languages as possible. For example, schools should decide that this year, they will teach songs from five different states. Learning five songs in a year isn’t difficult. One can learn an Assamese song, or a Malayalam song, or a Punjabi song. And, of course, Punjabi isn't difficult. Alright, wish you all the best!
Teacher: Prime Minister Ji, my name is Utpal Saikia, and I am from Assam. I am currently working as a trainer in Food & Beverage Service at the North East Skill Centre in Guwahati. I have completed six years here and have successfully conducted more than 200 sessions under my guidance. Many of my trainees now work in five-star hotels across the country and abroad.
Prime Minister: How long is your course?
Teacher: It is a one-year course, Sir.
Prime Minister: Are you aware of hospitality training?
Teacher: Yes, Sir. Hospitality, Food & Beverage Services.
Prime Minister: Food & Beverage, What specific skills do you teach in that?
Teacher: We teach students how to interact with guests, how to serve food, and how to provide beverage service. We prepare students in the classroom, teaching them various techniques, such as solving guest problems and how to handle different situations with guests, Sir.
Prime Minister: Can you give some examples? At home, children often say, "I don’t want to eat this," or "I want to eat that." So, teach your technique for handling this.
Teacher: I don’t have a specific technique for children, Sir, but in terms of guests at the hotel, we train students to handle them politely and humbly, listening to their needs.
Prime Minister: So, your focus is primarily on soft skills?
Teacher: Yes, Sir. Absolutely, Sir. Soft skills.
Prime Minister: Where do most of the students who graduate from your institution find job opportunities?
Teacher: All over India, in places like Delhi and Mumbai.
Prime Minister: Mainly in big hotels?
Teacher: Yes, in major hotels. We guarantee 100 percent placement. We have a dedicated placement team that takes care of it.
Prime Minister: Since you are in Guwahati, if I ask Himanta Ji and all his ministers to allow you to train their staff and build their capacity—because guests visit them and they might not even know whether to offer water with the left hand or the right hand—would that be possible?
Teacher: Yes, absolutely. That can be done.
Prime Minister: You might be surprised to know that when I was the Chief Minister of Gujarat, there was a Hotel Management School there. I made it a point that I would have all my ministers and their personal staff trained on Saturdays and Sundays. They decided to teach and even the children working with me, the gardeners or cooks working for me and other ministers were getting trained. We had a syllabus of about 30 to 40 hours. After that, there was a noticeable change in their performance. When they went back home, it was immediately apparent. Their families probably wouldn't notice, but it was surprising for me as to how they had picked up these new skills. It was quite remarkable.
I learnt a lot from that experience. I think we should adopt this approach more often, making it a brand of excellence. Even small things matter, like greeting people politely as soon as they enter, or how government office employees answer the telephone. For example, some people are trained to say "Jai Hind" or "Namaste" when they answer, while others might rudely ask, "What do you want?" That's where things go wrong. Do you train them to handle such situations properly?
Teacher: Yes, Sir! I teach them these things.
Prime Minister: Well, many congratulations to you!
Teacher: Thank you, Sir!
Prime Minister: So, do you have any connection with Borisagar?
Teacher: Yes, Sir. My grandfather was Borisagar!
Prime Minister: Oh, was he your grandfather? I see! He was a famous comedy writer in our community. So, what do you do?
Teacher: Sir, I am a primary school teacher in Amreli, and I have been working there for the past 21 years with the life mantra of building a great nation by building a great school.
Prime Minister: What’s your speciality?
Teacher: Sir, I specialize in our folk songs.
Prime Minister: I have heard that you use quite a lot of petrol?
Teacher: Yes, Sir! Since 2003, thanks to your initiative, our school’s 'Pravesh Utsav' celebration (annual school enrollment festival) on bikes has been a successful program for teachers. Sir, I sing our traditional Garba songs, but I have adapted them to include educational themes. For instance, "Pankheda." With your permission, may I sing it?
Prime Minister: Yes, please do!
Prime Minister: This is a very famous Gujarati folk song, isn’t it?
Teacher: Yes, Sir. It’s a Garba song.
Prime Minister: You have changed the lyrics to encourage children to go to school, to study—teaching them in your own unique way.
Teacher: Yes, Sir, exactly. And, Sir, I can sing in 20 different languages.
Prime Minister: 20? Oh, wow!
Teacher: Yes, Sir. If I’m teaching about Kerala, I sing in Tamil, for example, "Va," meaning come, 'Padharo' in Rajasthani means welcome. I teach singing in Marathi, Kannada and other languages. I salute Bharat Mata, Sir!
Prime Minister: That’s amazing! Very well done!
Teacher: Thank you, Sir. 'EK Bharat, Shreshtha Bharat' is my life's mantra, Sir!
Prime Minister: Wonderful!
Teacher: Sir, I will continue working with even greater energy to build a developed Bharat by 2047.
Prime Minister: Very good!
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: When I saw your surname, I immediately remembered your grandfather, who was such a wonderful comedy writer in my state. He was very well known, but I didn’t realize you would carry on his legacy. It’s truly heartwarming to see this!
Friends, I don't have any special message for you, but I will certainly say that this selection is a significant achievement, one that comes after a long and arduous process. I won’t discuss what used to happen in the past, but today the effort is to recognize talented people in the country who are doing something new. This doesn’t mean that there aren’t better teachers than us, nor does it imply that others aren't excelling in different subjects. This is a country, a land of gems. There are crores of teachers doing remarkable work, but the spotlight has fallen on you, indicating that you possess some unique qualities.
Your efforts, especially with regards to the New Education Policy, could be of great value. In our education system, one subject could significantly strengthen our economy, but India has missed that opportunity. We must reclaim it, and it can begin in our schools—starting with tourism.
Now, you might ask whether we are supposed to teach students or engage in tourism. I am not suggesting you become involved in tourism per se, but consider this: where do most school tours take place? Typically, they visit places that the teacher hasn't seen, rather than what the student should experience. If a teacher hasn’t visited Udaipur, they’ll plan a school trip there, collect the funds for tickets and travel, and off they go.
What if, instead, we plan a whole year in advance, setting specific destinations for students of each class? For example, in the academic year 2024-2025, we could determine that the students of classes 8 or 9 will visit a particular destination. Perhaps the school chooses 3 to 5 destinations for the year, and assigns the students projects based on these destinations. Let’s say the chosen destination is Kerala. Groups of 10 students could be tasked with different projects—some researching Kerala’s social customs, others its religious traditions, and some its temples and their histories. Throughout the year, discussions about Kerala would take place, preparing the students for their visit. By the time they actually travel to Kerala, they will have a deep understanding of the place, correlating what they have read with what they see.
Now, imagine if Goa decided that this year, all schools would visit the North East. Let’s say 1,000 to 2,000 students from across Goa travel to the North East. This would not only expose the students to a new region, but it would also boost tourism in the North East. The local population would notice the influx of visitors and realize the need for more services, like tea stalls or small shops. This, in turn, would create employment opportunities.
India is such a vast country, and we are working within the field of education. You could encourage your students to participate in the current online competition, where they can vote on the best places to visit in their state. However, they shouldn’t just tick boxes; they should participate after doing some research. This is part of an effort to identify the top attractions in each state through public voting under 'Dekho Apna Desh'. This will provide online ranking to destinations through voting. Once the voting is done, the government will allocate a budget to develop infrastructure at these sites.
But how does tourism work? It's the age-old debate: which comes first, the chicken or the egg? Some say there’s no tourism because there’s no development, while others argue that tourism itself leads to development. We can address this by organizing student trips to such destinations. A well-planned, overnight stay could encourage local residents to open homestays or other small businesses, boosting the local economy. If we, as schools, collectively plan our trips, we could develop 100 top tourism destinations in India within two years. This shows the revolutionary potential of teachers.
In your daily school activities, tours are often organized, but without proper study or preparation. If you study a place thoroughly throughout the year and then visit it, not only will it enrich the students’ education, but it will also benefit the local economy. I encourage you to take your 8th or 9th grade students to visit a nearby university at some point. Contact the university and let them know that your students would like to see it.
When I was in Gujarat, I had a rule. If I was invited to a university convocation, I would agree to attend, but I would bring 50 guests with me. The university would always wonder who these guests were. When a politician says this, they often assume it means followers or supporters. But I would clarify that the 50 guests would be children from nearby government schools, especially from poorer areas. These children would sit in the front row during the convocation.
When these children, from very poor families, witness a convocation, it plants a dream in their minds—someday, I too will wear a cap and gown and receive an award. This feeling gets deeply embedded in their consciousness. If you take your students to a university and show them the importance of such events, it will inspire them in ways you can’t imagine.
Similarly, for sports events, consider this: when a block-level sports competition occurs, it is often the PT teacher and the participating students who attend. However, the entire school should ideally be present to watch and support. Even if it’s a Kabaddi match, we should be there, cheering on the sidelines. Observing these events can inspire students to become players themselves, and players may feel a sense of pride, believing they are not just representing themselves but their community as well.
As teachers, we should continuously seek innovative ways to enhance such experiences. By adding a little extra effort to what already exists, we can significantly elevate the impact. This approach will not only make the school more renowned but also change how teachers are perceived.
Moreover, you may not all know why others have received awards. You might assume that if one person has received an award, others must have earned it for similar reasons. It’s important to understand the unique qualities in those people that brought the attention of the nation towards them, and to learn from them. Can we learn those qualities as well? Use these four or five days as a study tour to gain insights into how others achieve excellence.
As I am interacting with you, I am learning from you as well in the process. I find it gratifying to see how you approach your work. In the past, we used to have pen pals; now, with social media, that concept no longer exists. But why not create a WhatsApp group with all of you? Okay when was it created? Yesterday? Okay it has been 8-10 days, which means it is a good beginning. Share your experiences and support each other. Let's say you have met a teacher from Tamil Nadu here. If you are planning a trip to Tamil Nadu, connect with the teacher there. You will realize how big a strength they will become for you. You might find someone from Kerala, Jammu and Kashmir, or another region. I am sure they will be happy to assist you. Creating such a network will foster a sense of unity and strengthen our collective efforts. I would like you to form such a group of people who feel that they are one family.
There can be no greater experience than this shared experience of 'EK Bharat Shreshtha Bharat'. It demonstrates how teachers can drive significant change by paying attention to small things.
You might be tired of constantly hearing statements like, "A teacher is this, a teacher is that." It might even make you wish the speaker would stop. Let me assure you, I am not saying this for my own sake. However, when teachers are praised excessively, you may feel it is enough, and I, too, believe there is no need for endless praise.
Let’s focus instead on the student, and the immense trust their family has placed in us. That family hasn’t entrusted their child to us merely to learn how to hold a pen, use a computer, or to memorise a syllabus for good exam results. Parents send their children to us because they believe that while they may provide a foundation, it is the teacher who can add that ‘plus one’—that extra value their child needs to truly flourish.
Who will add the ‘plus one’ to the child's education? It is the teacher. Who will enhance the child’s cultural values (sanskar)? The teacher. Who will help improve their habits? Again, the teacher. Therefore, our responsibility goes beyond just theory—we must strive to add something extra, beyond what the child receives at home, to bring about meaningful change in their life.
If you make this effort, I am confident that you will succeed. And you are not alone in this task—engage with other teachers, collaborate with those in your region and state. Take on the leadership role and prepare the new generation of our country. The children you are teaching today will, in a few years, enter the workforce, and by the time they are 25 or 27, India will no longer be what it is today—it will be a developed nation.
You will likely be drawing your retirement pension in that developed India, but the students you are nurturing today will be the ones propelling that nation to greater heights. This is a huge responsibility, and remember, building a developed India is not just Modi’s vision—it is a collective mission for all of us.
Together, we must prepare a capable generation for this developed India. We must cultivate skilled and responsible citizens. If we aspire to win 25 to 50 gold medals in future sporting events, where will those athletes come from? They will emerge from the very students you are teaching today.
You have many dreams, and the laboratory to realise them is right in front of you—the raw material is the children in your classroom. It is in this ‘laboratory’ that you can experiment, innovate, and ultimately shape the future. With your efforts, you can achieve the results you desire.
My very best wishes to you all!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.