Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with National Awardee Teachers
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Delhi
Teacher - Honourable Prime Minister Sir, greetings! I am Asha Rani from '12 High School', Chandankiyari, Bokaro, Jharkhand.
Teacher: Sir, as a Sanskrit teacher, it has always been my dream to make children aware of Indian culture, which imparts the values and ideals of life through our ancient teachings, or sanskars. With this goal in mind, I have cultivated an interest in Sanskrit among my students and made it the foundation of moral education. Through various shlokas, I have endeavoured to teach them the values of life.
Prime Minister: Have you ever considered that by drawing them towards Sanskrit, you are also guiding them to a vast reservoir of knowledge? This is something that is deeply studied in our country. Have you ever explained to these children what Vedic Mathematics is? As a Sanskrit teacher, or perhaps even during your time in the teachers' room, has there ever been a discussion about Vedic Mathematics among your colleagues?
Teacher: No, Sir. Not yet.
Prime Minister: Well, you should certainly give it a try sometime. Who knows, it might benefit you all as well. There are even online classes available for Vedic Mathematics. In the UK, Vedic Mathematics has already been introduced into the curriculum in some places. Even children who are generally not interested in mathematics might find it captivating, almost like magic, once they get a glimpse of it. They will be eager to learn more. So, through Sanskrit, you could introduce them to some of our country's unique subjects.
Teacher: Sir, this is a wonderful suggestion. I will certainly take it forward.
Prime Minister: Well, best wishes to you.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Honourable Prime Minister, my regards to you. I am from Kolhapur, Maharashtra, the same district where Rajarshi Shahu Ji was born.
Prime Minister: Did you get a sore throat after coming here, or is it naturally this way?
Teacher: No, Sir, my voice has always been like this.
Prime Minister: Ah, I see, your voice is naturally like that.
Teacher: Yes, Sir, I am from Kolhapur, Maharashtra, and I am an art teacher at Samalaviya School. Kolhapur is the birthplace of Rajarshi Shahu.
Prime Minister: So, you teach art?
Teacher: Yes, Sir. I teach painting, dance, drama, music, singing, playing instruments, crafts, and other forms of art.
Prime Minister: I can see that.
Teacher: It is often the case that Bollywood or Hindi film dances dominate everywhere, but in my school, where I have been teaching for 23 years, I have choreographed performances based on Indian culture, including folk and classical dances. I have also done the Shiv Tandav Stotra. I conduct large-scale performances, with 200-300 boys, and have organized events such as Vishwi-kram. I even choreographed a performance based on the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj, which was recorded at Vishwi-kram. I have performed the Shiv Tandav, the Hanuman Chalisa, and devotional pieces dedicated to the goddess. Because of these performances, I have gained recognition for my work in dance.
Prime Minister: I am sure you must be doing great work.
Teacher: Yes, Sir, I do it myself, and my students also perform.
Prime Minister: Indeed, but what more do you do for the students to whom you have dedicated your life?
Teacher: Sir, the students only do everything!
Prime Minister: What do they do?
Teacher: 300 to 400 children work on a single choreography. And it’s not just the students from my school. I also involve children from the surrounding slum areas, kids of sex workers, and even children in wheelchairs. I invite them as guest performers.
Prime Minister: But those children must be more interested in film songs nowadays, right?
Teacher: Yes, Sir. However, I explain to them the richness and depth found in folk dance, and I am fortunate that they listen to me.
Prime Minister: Let’s hear about it.
Teacher: Yes, I have been doing all this for the past 10 years.
Prime Minister: If a child doesn't listen to their teacher, then who else will they listen to? How long have you been teaching?
Teacher: In total, it has been 30 years, Sir.
Prime Minister: When you teach children through dance, I assume you convey some sort of message through it. What messages do you share?
Teacher: Yes, I create performances with social messages. For instance, I organized a dance drama on the dangers of drinking and driving, which I performed throughout the city as a street play. Another example is a short film I directed called 'Sparsh', where the entire technical crew consisted of my students.
Prime Minister: So, over the past few days, you must have been visiting different people’s homes—this person’s house, that person’s house. You must be quite tired. Did you meet anyone special? Did anyone seek any benefits of your visit?
Teacher: Yes, Sir, many people did, particularly those in higher education. Some even asked if I would be willing to come to their colleges if invited.
Prime Minister: So, it seems you have planned for the future. Does this mean you also engage in commercial programmes?
Teacher: Yes, I do engage in commercial work, but—
Prime Minister: Then you must have a large market.
Teacher: No, Sir, let me clarify. While I do work commercially, I use those earnings for a purpose. I have choreographed for films, but I have also adopted 11 orphaned children. I work commercially to support them.
Prime Minister: What kind of work do you do for them?
Teacher: These children were living in an orphanage and had an interest in art. The orphanage planned to send them to ITI after their 10th grade, as part of their usual practice. I wanted to break that norm, but they initially refused. So, I took the children out of the orphanage, provided them with a space to stay, and nurtured their artistic talents. As they grew, they developed their skills. Now, two of them are working as art teachers, and two others have become dance instructors in government schools under the CBSE board.
Prime Minister: That’s truly remarkable. In the end, it’s an incredible thing you have done. While others may have abandoned those children, you didn’t; you took them in and adopted them. What a noble thing to do.
Teacher: Sir, this is deeply personal to me. I grew up in an orphanage myself, so I understand what it feels like. Back then, I had nothing. So now, if I can give something to those less fortunate, it’s my greatest privilege.
Prime Minister: Not only have you lived through art, but you have lived with values. That’s truly significant.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Your name, Sagar, really does suit you.
Teacher: Yes, Sir, I feel fortunate to have the opportunity to meet you and to speak with you. It’s a great privilege.
Prime Minister: Wishing you all the very best.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Namaskar, Honourable Prime Minister.
Prime Minister: Namaste.
Teacher: I am Dr. Avinasha Sharma, serving as an English Lecturer in the Haryana Education Department. Honourable Sir, I have established a language laboratory for the children of underprivileged communities in Haryana, who come from backgrounds where understanding and comprehending the English language is quite challenging. This language laboratory is not solely focused on English. It also incorporates regional languages and mother tongues.
Sir, the National Education Policy 2020 emphasises the use of Artificial Intelligence and machine learning to enhance children's learning. Keeping this in mind, I have integrated Artificial Intelligence into the laboratory. Tools like 'Speakometer' and 'Talkpal' are AI-driven, helping students learn and master correct pronunciation. I am delighted to share with you, Sir, that I have represented my state in international forums such as UNESCO, UNICEF, as well as in countries like Indonesia and Uzbekistan. The impact of these experiences has been felt in my classroom. Today, a government school in Haryana has become a global classroom where students connect with professors and students from Columbia University in Indonesia, exchanging knowledge and experiences.
Prime Minister: Could you share more about your experience, and how you achieved this, so others can learn from it as well?
Teacher: Sir, Microsoft Scarpthen is a programme that I have introduced to my students. Through their interactions with professors from Columbia University, our children are able to learn about their culture, their language, and the ways in which they advance academically. I would like to share a remarkable experience with you, Sir. When I visited Uzbekistan, I shared my experiences with my students, helping them realise that, just as English is their academic language, in Uzbekistan, people speak their native language, Uzbek, while Russian serves as the official and national language. English is their academic language, which helps them feel connected to the wider world. For them, English is not merely a part of the curriculum. This understanding has sparked a genuine interest in learning English, as they now see that English isn’t just spoken in foreign countries—it’s becoming comfortable and familiar to them. However, learning English is just as challenging for them as it can be for our Indian students.
Prime Minister: It’s wonderful that you're exposing the children to the world, but are you also familiarizing them with their own country?
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: So, are there aspects of our country that inspire them to learn English?
Teacher: Sir, I have focused on language skill development in this laboratory. English has always been part of the curriculum, but understanding how a language is learnt is crucial. The students I teach come from diverse Haryanvi backgrounds. For example, a child from Rohtak speaks a completely different dialect than a child from Nuh.
Prime Minister: Yes, it reminds me of the days when we used to have telephones at home.
Teacher: Indeed, Sir.
Prime Minister: That box is a phone. In our home, sometimes a woman from a poor family would come to help with the work. One day, the phone rang, and she picked it up. As soon as she answered, she said, "Hello." How did she learn that?
Teacher: Sir, that’s part of language skill development. Language is acquired through listening and usage.
Prime Minister: Exactly! That’s why language can be learned so quickly by speaking it. I remember when I was in Gujarat, a family from Maharashtra moved to my place in Nadiad for work. The man was a professor, and he brought along his elderly mother. He spent all day in schools and colleges, but even after six months, he hadn’t picked up the local language. His mother, on the other hand, who wasn’t educated at all, had learnt to speak Gujarati very well. One day, when I went to their house for a meal, I asked her how she had learnt it. She simply said that she picked it up from the housemaid who only spoke Gujarati. Language is learned by speaking it.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: This reminds me of my school days. Our teacher was quite strict, and we used to be a bit wary of him. Rajaji had written the 'Ramayana' and 'Mahabharata', and everyone was familiar with the dialogues from the 'Ramayana'. The teacher would insist that we read Rajaji’s 'Ramayana' slowly, even though we didn’t know the language well. I knew the story, but not the language. Yet, with practice, I began to understand bits and pieces. Even recognizing just a word or two, I could tell he was talking about Sita Mata.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: Alright, Very good.
Teacher: Thank you, Sir. Thank you.
Prime Minister: Har Har Mahadev.
Teacher: Har Har Mahadev.
Prime Minister: For the people of Kashi, the day always begins with 'Har Har Mahadev'.
Teacher: Sir, I am delighted to have met you today. I am conducting research on plant diseases at the Agricultural Science Institute, and my primary focus is on promoting sustainable agriculture. Unfortunately, it hasn’t been properly implemented at the grassroots level yet. My goal is to teach farmers easy-to-use technologies that yield unprecedented results in the fields. I also believe that involving children, students, and women is crucial in this effort. That’s why I visit villages with students, working with farmers and encouraging women to get involved as well. With the simple techniques we have developed, we are moving towards sustainability, and the farmers are already seeing the benefits.
Prime Minister: Can you tell me what you have done?
Teacher: Sir, we have perfected a technique for seed purification. We have identified certain local microbes, and when we purify the seeds with these, the roots that develop are already well-formed. This results in a much healthier plant. The plant is less susceptible to diseases because the roots are so strong, giving it an internal strength to combat pests and diseases.
Prime Minister: You are describing the work done in the lab. How do you apply this on the land? From the lab to the land? You say that you are personally going to the farmers. How do they implement it, and how do they get started?
Teacher: Sir, we have created a 'powder formulation', which we distribute to the farmers. They use this to purify their seeds, and we have been doing this for many years. So far, we have introduced this technique in 12 villages around Varanasi, and over 3,000 women are currently learning and using this technology.
Prime Minister: And can these farmers teach other farmers as well?
Teacher: Absolutely, Sir. When a farmer comes to collect the powder, they often take enough for four other farmers as well. Farmers learn from each other by observing, and I’m pleased to say that many more have adopted the technique than those we initially taught. I don’t have the exact number right now.
Prime Minister: Which crops have been most benefitted from this?
Teacher: Primarily vegetables and wheat.
Prime Minister: Our focus is on organic farming, particularly for vegetables and wheat. Those who are concerned about preserving Mother Earth are worried about how we are harming her health. It has become critical to protect the Earth, and organic farming seems to offer a promising solution. There’s ongoing discussion among scientists about this approach.
Teacher: Yes, Sir, efforts are certainly being made in that direction. However, we are still struggling to fully convince farmers to stop using chemicals. They are afraid that if they don’t use chemicals, their crops will suffer.
Prime Minister: There is a solution to that. Let’s say a farmer has four bighas of land. He could experiment on 25%—one bigha—and continue with traditional methods on the remaining three. By dedicating a small portion to organic farming, the farmer will gain confidence. Even if there is a minor loss, say 10% or 20%, it’s manageable, and he’ll see that the rest of his crop is safe. Acharya Devvrat Ji, the Governor of Gujarat, is very committed to this cause and has done a lot of work in this area. If you visit his website—since many of you come from farming backgrounds—you’ll find a wealth of information on organic farming. Everything at the LKM you see here is done using organic farming methods, with no chemicals allowed. Acharya Devvrat Ji has developed an excellent formula using cow urine, among other things, and the results are impressive. If your university studies this as well, you could explore what could be done.
Teacher: Certainly, Sir.
Prime Minister: Alright, best wishes.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Vanakkam (Greetings).
Teacher: Vanakkam, Prime Minister Ji. I am Dhautre Gandimati. I come from Tyagraj Polytechnic College, Salem Tamil Nadu and I have been teaching English in the Polytechnic College for more than 16 years. Most of my polytechnic students hail from rural backgrounds. They come from Tamil Medium Schools, So they find it difficult to speak or at least open their mouths in English.
Prime Minister: But we often have this misconception that everyone in Tamil Nadu knows English.
Teacher: Obviously Sir, They are rural people who study from the vernacular language medium. So they find it difficult, Sir. For them we teach.
Prime Minister: That’s why the New Education Policy places so much emphasis on the mother tongue.
Teacher: So, we are teaching the English language, Sir. As per the NEP 2020, we now incorporate at least three languages, including the mother tongue, in learning. We have introduced this in our autonomous institution and are now teaching technical education in the mother tongue as well.
Prime Minister: Is there anyone among you who has bravely experimented with this? For example, if there are 30 children in a school studying purely in English, and another 30 children of the same age studying the same subject in their mother tongue, which group performs better? What is your experience? When learning in the mother tongue, a child directly grasps the concept, whereas in English, the child mentally translates the idea from English to their native language, which takes up a lot of energy. Children should first be taught in their mother tongue, and later, English should be taught thoroughly as a subject.
Just as a Sanskrit teacher only speaks Sanskrit while in class, I hope the English teacher also speaks only English from the moment they enter the classroom until they leave. They should be equally proficient in English. It shouldn’t be a mix of one sentence in English and three in the mother tongue. The child can’t grasp the language that way. If we are this dedicated to teaching languages, it’s beneficial. We should cultivate in our children the desire to learn as many languages as possible. For example, schools should decide that this year, they will teach songs from five different states. Learning five songs in a year isn’t difficult. One can learn an Assamese song, or a Malayalam song, or a Punjabi song. And, of course, Punjabi isn't difficult. Alright, wish you all the best!
Teacher: Prime Minister Ji, my name is Utpal Saikia, and I am from Assam. I am currently working as a trainer in Food & Beverage Service at the North East Skill Centre in Guwahati. I have completed six years here and have successfully conducted more than 200 sessions under my guidance. Many of my trainees now work in five-star hotels across the country and abroad.
Prime Minister: How long is your course?
Teacher: It is a one-year course, Sir.
Prime Minister: Are you aware of hospitality training?
Teacher: Yes, Sir. Hospitality, Food & Beverage Services.
Prime Minister: Food & Beverage, What specific skills do you teach in that?
Teacher: We teach students how to interact with guests, how to serve food, and how to provide beverage service. We prepare students in the classroom, teaching them various techniques, such as solving guest problems and how to handle different situations with guests, Sir.
Prime Minister: Can you give some examples? At home, children often say, "I don’t want to eat this," or "I want to eat that." So, teach your technique for handling this.
Teacher: I don’t have a specific technique for children, Sir, but in terms of guests at the hotel, we train students to handle them politely and humbly, listening to their needs.
Prime Minister: So, your focus is primarily on soft skills?
Teacher: Yes, Sir. Absolutely, Sir. Soft skills.
Prime Minister: Where do most of the students who graduate from your institution find job opportunities?
Teacher: All over India, in places like Delhi and Mumbai.
Prime Minister: Mainly in big hotels?
Teacher: Yes, in major hotels. We guarantee 100 percent placement. We have a dedicated placement team that takes care of it.
Prime Minister: Since you are in Guwahati, if I ask Himanta Ji and all his ministers to allow you to train their staff and build their capacity—because guests visit them and they might not even know whether to offer water with the left hand or the right hand—would that be possible?
Teacher: Yes, absolutely. That can be done.
Prime Minister: You might be surprised to know that when I was the Chief Minister of Gujarat, there was a Hotel Management School there. I made it a point that I would have all my ministers and their personal staff trained on Saturdays and Sundays. They decided to teach and even the children working with me, the gardeners or cooks working for me and other ministers were getting trained. We had a syllabus of about 30 to 40 hours. After that, there was a noticeable change in their performance. When they went back home, it was immediately apparent. Their families probably wouldn't notice, but it was surprising for me as to how they had picked up these new skills. It was quite remarkable.
I learnt a lot from that experience. I think we should adopt this approach more often, making it a brand of excellence. Even small things matter, like greeting people politely as soon as they enter, or how government office employees answer the telephone. For example, some people are trained to say "Jai Hind" or "Namaste" when they answer, while others might rudely ask, "What do you want?" That's where things go wrong. Do you train them to handle such situations properly?
Teacher: Yes, Sir! I teach them these things.
Prime Minister: Well, many congratulations to you!
Teacher: Thank you, Sir!
Prime Minister: So, do you have any connection with Borisagar?
Teacher: Yes, Sir. My grandfather was Borisagar!
Prime Minister: Oh, was he your grandfather? I see! He was a famous comedy writer in our community. So, what do you do?
Teacher: Sir, I am a primary school teacher in Amreli, and I have been working there for the past 21 years with the life mantra of building a great nation by building a great school.
Prime Minister: What’s your speciality?
Teacher: Sir, I specialize in our folk songs.
Prime Minister: I have heard that you use quite a lot of petrol?
Teacher: Yes, Sir! Since 2003, thanks to your initiative, our school’s 'Pravesh Utsav' celebration (annual school enrollment festival) on bikes has been a successful program for teachers. Sir, I sing our traditional Garba songs, but I have adapted them to include educational themes. For instance, "Pankheda." With your permission, may I sing it?
Prime Minister: Yes, please do!
Prime Minister: This is a very famous Gujarati folk song, isn’t it?
Teacher: Yes, Sir. It’s a Garba song.
Prime Minister: You have changed the lyrics to encourage children to go to school, to study—teaching them in your own unique way.
Teacher: Yes, Sir, exactly. And, Sir, I can sing in 20 different languages.
Prime Minister: 20? Oh, wow!
Teacher: Yes, Sir. If I’m teaching about Kerala, I sing in Tamil, for example, "Va," meaning come, 'Padharo' in Rajasthani means welcome. I teach singing in Marathi, Kannada and other languages. I salute Bharat Mata, Sir!
Prime Minister: That’s amazing! Very well done!
Teacher: Thank you, Sir. 'EK Bharat, Shreshtha Bharat' is my life's mantra, Sir!
Prime Minister: Wonderful!
Teacher: Sir, I will continue working with even greater energy to build a developed Bharat by 2047.
Prime Minister: Very good!
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: When I saw your surname, I immediately remembered your grandfather, who was such a wonderful comedy writer in my state. He was very well known, but I didn’t realize you would carry on his legacy. It’s truly heartwarming to see this!
Friends, I don't have any special message for you, but I will certainly say that this selection is a significant achievement, one that comes after a long and arduous process. I won’t discuss what used to happen in the past, but today the effort is to recognize talented people in the country who are doing something new. This doesn’t mean that there aren’t better teachers than us, nor does it imply that others aren't excelling in different subjects. This is a country, a land of gems. There are crores of teachers doing remarkable work, but the spotlight has fallen on you, indicating that you possess some unique qualities.
Your efforts, especially with regards to the New Education Policy, could be of great value. In our education system, one subject could significantly strengthen our economy, but India has missed that opportunity. We must reclaim it, and it can begin in our schools—starting with tourism.
Now, you might ask whether we are supposed to teach students or engage in tourism. I am not suggesting you become involved in tourism per se, but consider this: where do most school tours take place? Typically, they visit places that the teacher hasn't seen, rather than what the student should experience. If a teacher hasn’t visited Udaipur, they’ll plan a school trip there, collect the funds for tickets and travel, and off they go.
What if, instead, we plan a whole year in advance, setting specific destinations for students of each class? For example, in the academic year 2024-2025, we could determine that the students of classes 8 or 9 will visit a particular destination. Perhaps the school chooses 3 to 5 destinations for the year, and assigns the students projects based on these destinations. Let’s say the chosen destination is Kerala. Groups of 10 students could be tasked with different projects—some researching Kerala’s social customs, others its religious traditions, and some its temples and their histories. Throughout the year, discussions about Kerala would take place, preparing the students for their visit. By the time they actually travel to Kerala, they will have a deep understanding of the place, correlating what they have read with what they see.
Now, imagine if Goa decided that this year, all schools would visit the North East. Let’s say 1,000 to 2,000 students from across Goa travel to the North East. This would not only expose the students to a new region, but it would also boost tourism in the North East. The local population would notice the influx of visitors and realize the need for more services, like tea stalls or small shops. This, in turn, would create employment opportunities.
India is such a vast country, and we are working within the field of education. You could encourage your students to participate in the current online competition, where they can vote on the best places to visit in their state. However, they shouldn’t just tick boxes; they should participate after doing some research. This is part of an effort to identify the top attractions in each state through public voting under 'Dekho Apna Desh'. This will provide online ranking to destinations through voting. Once the voting is done, the government will allocate a budget to develop infrastructure at these sites.
But how does tourism work? It's the age-old debate: which comes first, the chicken or the egg? Some say there’s no tourism because there’s no development, while others argue that tourism itself leads to development. We can address this by organizing student trips to such destinations. A well-planned, overnight stay could encourage local residents to open homestays or other small businesses, boosting the local economy. If we, as schools, collectively plan our trips, we could develop 100 top tourism destinations in India within two years. This shows the revolutionary potential of teachers.
In your daily school activities, tours are often organized, but without proper study or preparation. If you study a place thoroughly throughout the year and then visit it, not only will it enrich the students’ education, but it will also benefit the local economy. I encourage you to take your 8th or 9th grade students to visit a nearby university at some point. Contact the university and let them know that your students would like to see it.
When I was in Gujarat, I had a rule. If I was invited to a university convocation, I would agree to attend, but I would bring 50 guests with me. The university would always wonder who these guests were. When a politician says this, they often assume it means followers or supporters. But I would clarify that the 50 guests would be children from nearby government schools, especially from poorer areas. These children would sit in the front row during the convocation.
When these children, from very poor families, witness a convocation, it plants a dream in their minds—someday, I too will wear a cap and gown and receive an award. This feeling gets deeply embedded in their consciousness. If you take your students to a university and show them the importance of such events, it will inspire them in ways you can’t imagine.
Similarly, for sports events, consider this: when a block-level sports competition occurs, it is often the PT teacher and the participating students who attend. However, the entire school should ideally be present to watch and support. Even if it’s a Kabaddi match, we should be there, cheering on the sidelines. Observing these events can inspire students to become players themselves, and players may feel a sense of pride, believing they are not just representing themselves but their community as well.
As teachers, we should continuously seek innovative ways to enhance such experiences. By adding a little extra effort to what already exists, we can significantly elevate the impact. This approach will not only make the school more renowned but also change how teachers are perceived.
Moreover, you may not all know why others have received awards. You might assume that if one person has received an award, others must have earned it for similar reasons. It’s important to understand the unique qualities in those people that brought the attention of the nation towards them, and to learn from them. Can we learn those qualities as well? Use these four or five days as a study tour to gain insights into how others achieve excellence.
As I am interacting with you, I am learning from you as well in the process. I find it gratifying to see how you approach your work. In the past, we used to have pen pals; now, with social media, that concept no longer exists. But why not create a WhatsApp group with all of you? Okay when was it created? Yesterday? Okay it has been 8-10 days, which means it is a good beginning. Share your experiences and support each other. Let's say you have met a teacher from Tamil Nadu here. If you are planning a trip to Tamil Nadu, connect with the teacher there. You will realize how big a strength they will become for you. You might find someone from Kerala, Jammu and Kashmir, or another region. I am sure they will be happy to assist you. Creating such a network will foster a sense of unity and strengthen our collective efforts. I would like you to form such a group of people who feel that they are one family.
There can be no greater experience than this shared experience of 'EK Bharat Shreshtha Bharat'. It demonstrates how teachers can drive significant change by paying attention to small things.
You might be tired of constantly hearing statements like, "A teacher is this, a teacher is that." It might even make you wish the speaker would stop. Let me assure you, I am not saying this for my own sake. However, when teachers are praised excessively, you may feel it is enough, and I, too, believe there is no need for endless praise.
Let’s focus instead on the student, and the immense trust their family has placed in us. That family hasn’t entrusted their child to us merely to learn how to hold a pen, use a computer, or to memorise a syllabus for good exam results. Parents send their children to us because they believe that while they may provide a foundation, it is the teacher who can add that ‘plus one’—that extra value their child needs to truly flourish.
Who will add the ‘plus one’ to the child's education? It is the teacher. Who will enhance the child’s cultural values (sanskar)? The teacher. Who will help improve their habits? Again, the teacher. Therefore, our responsibility goes beyond just theory—we must strive to add something extra, beyond what the child receives at home, to bring about meaningful change in their life.
If you make this effort, I am confident that you will succeed. And you are not alone in this task—engage with other teachers, collaborate with those in your region and state. Take on the leadership role and prepare the new generation of our country. The children you are teaching today will, in a few years, enter the workforce, and by the time they are 25 or 27, India will no longer be what it is today—it will be a developed nation.
You will likely be drawing your retirement pension in that developed India, but the students you are nurturing today will be the ones propelling that nation to greater heights. This is a huge responsibility, and remember, building a developed India is not just Modi’s vision—it is a collective mission for all of us.
Together, we must prepare a capable generation for this developed India. We must cultivate skilled and responsible citizens. If we aspire to win 25 to 50 gold medals in future sporting events, where will those athletes come from? They will emerge from the very students you are teaching today.
You have many dreams, and the laboratory to realise them is right in front of you—the raw material is the children in your classroom. It is in this ‘laboratory’ that you can experiment, innovate, and ultimately shape the future. With your efforts, you can achieve the results you desire.
My very best wishes to you all!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাপ্ৰাপক শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Guwahati
শিক্ষকঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপোনাক সম্ভাষণ জনাইছোঁ! মই ঝাৰখণ্ডৰ বোকাৰোস্থিত চন্দনকিয়ৰীৰ '১২ হাইস্কুল'ত কৰ্মৰত আশা ৰাণী।
শিক্ষকঃ ছাৰ, সংস্কৃতৰ শিক্ষক হিচাপে শিশুসকলক আমাৰ প্ৰাচীন শিক্ষা বা সংস্কাৰৰাজিৰ জৰিয়তে জীৱনৰ প্ৰমূল্যবোধ আৰু আদৰ্শ প্ৰদান কৰা ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতি সজাগ কৰাটো মোৰ সদায়েই সপোন হৈ আহিছে। এই লক্ষ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই মই মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত সংস্কৃতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ আগ্ৰহৰ এটি মনোভাৱ আৰু ইয়াক নৈতিক শিক্ষাৰ ভেটি হিচাপে গঢ়ি তুলিছোঁ। ভিন্ন শ্লোকৰ জৰিয়তে মই তেওঁলোকক জীৱনৰ প্ৰমূল্যবোধৰাজি সম্পৰ্কে শিকাবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি কেতিয়াবা বিবেচনা কৰি চাইছে নে যে সংস্কৃতৰ প্ৰতি আকৰ্ষিতকৰণেৰে আপুনি তেওঁলোকক জ্ঞানৰ এক বিশাল গভীৰতালৈ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে? সংস্কৃত আমাৰ দেশত গভীৰভাৱে অধ্যয়ন কৰা বিষয়। আপুনি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বৈদিক গণিত সম্পৰ্কে কেতিয়াবা বুজাইছে নে? সংস্কৃত শিক্ষক হিচাপে বা শিক্ষকৰ কোঠাত থকা সময়ছোৱাতো আপোনাৰ সহকৰ্মীসকলৰ মাজত বৈদিক গণিতৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছে নে?
শিক্ষকঃ নাই ছাৰ। এতিয়ালৈকে হোৱা নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, আপুনি নিশ্চয় কেতিয়াবা এই সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব। কোনে জানে, ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে উপকাৰো হ’ব পাৰে। আজিকালি আনকি বৈদিক গণিতৰ বাবেও অনলাইন ক্লাছৰ ব্যৱস্থা আছে। ব্ৰিটেইনত ইতিমধ্যে কিছুমান ঠাইত বৈদিক গণিতক পাঠ্যক্ৰমত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আনকি যিসকল শিশুৱে সাধাৰণতে গণিতৰ প্ৰতি আগ্ৰহী নহয়, তেওঁলোকেও এবাৰ ইয়াৰ আভাস পালেই ইয়াক প্ৰায় যাদুৰ দৰেই মনোমোহা বুলি বিবেচনা কৰিব পাৰে। তেওঁলোক আৰু অধিক জানিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠিব। গতিকে, সংস্কৃতৰ জৰিয়তে আপুনি তেওঁলোকক আমাৰ দেশৰ কিছুমান অনন্য বিষয়ৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিব পাৰে।
শিক্ষকঃ ছাৰ, এয়া এক উচিত পৰামৰ্শ। মই নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ পৰামৰ্শ অনুসাৰে আগবাঢ়িম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে, আপোনাক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
শিক্ষকঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
শিক্ষকঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নমস্কাৰ গ্ৰহণ কৰিব। মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ কলহাপুৰৰ, ইয়াতেই ৰাজৰ্ষি শ্বাহু জীয়ে জন্মগ্ৰহণ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ ইয়ালৈ অহাৰ পিছত ডিঙিৰ বেদনা আৰম্ভ হৈছে নেকি, নে স্বাভাৱিকতে এনেকুৱাই?
শিক্ষকঃ নাই ছাৰ, মোৰ মাতটো সদায় এনেকুৱাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, আপোনাৰ মাতটো স্বাভাৱিকতেই এনেকুৱা।
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ, মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ কলহাপুৰৰ আৰু মই সমলৱীয়া স্কুলৰ কলা শিক্ষক। কলহাপুৰ ৰাজৰ্ষি শ্বাহুৰ জন্মস্থান।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি শিল্প শিকায়?
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ। মই চিত্ৰকলা, নৃত্য, নাটক, সংগীত, গায়ন-বায়ন, বাদ্যযন্ত্ৰ বাদন, শিল্পকৰ্ম আৰু আন-আন শিল্পকলা শিকাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই সেয়া দেখিবলৈ পাইছোঁ।
শিক্ষকঃ প্ৰায় সকলোতে বলীউড বা হিন্দী চলচ্চিত্ৰৰ নৃত্যই আধিপত্য বিস্তাৰ কৰা দেখা যায়, কিন্তু মোৰ স্কুলত, য’ত মই যোৱা ২৩ বছৰে শিক্ষকতা কৰি আহিছোঁ, তাত মই লোক আৰু শাস্ত্ৰীয় নৃত্যকে প্ৰমুখ্য কৰি ভাৰতীয় সংস্কৃতি আধাৰিত নৃত্য পৰিচালনা কৰি আহিছোঁ। শিৱৰ তাণ্ডৱ স্তোত্ৰও কৰিছোঁ। মই বৃহৎ পৰিসৰৰ পৰিবেশন পৰিচালনা কৰিছোঁ, ২০০-৩০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক একেলগে লৈ। শিৱৰ তাণ্ডৱ নৃত্য, হনুমান চালিছা, দেৱ-দেৱীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত ভক্তিমূলক নৃত্যও পৰিবেশন কৰিছোঁ। তেনেদৰেই মই নৃত্যৰ কামৰ স্বীকৃতি লাভ কৰিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই নিশ্চিত যে আপুনি এক মহান কাম কৰি আছে।
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ, মই নিজেও কৰোঁ আৰু মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও এয়া পৰিবেশন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ সঁচাকৈয়ে, কিন্তু যিসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে আপুনি আপোনাৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে আপুনি আৰু কি-কি প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে?
শিক্ষকঃ ছাৰ, ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক অকলেই এনে পৰিবেশনৰ বাবে যোগ্য আৰু বিশ্বাসী কৰি তুলিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেওঁলোকে কি কৰে?
শিক্ষকঃ ৩০০ৰ পৰা ৪০০ শিশুৱে একক নৃত্য পৰিচালনাৰ কাম কৰে। আৰু কেৱল মোৰ স্কুলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেই নহয়। মই চাৰিওফালৰ বস্তি অঞ্চলৰ শিশু, যৌনকৰ্মীৰ ল’ৰা-ছোৱালী, আনকি হুইল চেয়াৰত বহি থকা শিশুকো জড়িত কৰি তুলিছোঁ। মই তেওঁলোকক অতিথি পৰিবেশক হিচাপে আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কিন্তু সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে আজিকালি চলচ্চিত্ৰৰ গীতৰ প্ৰতি অধিক আগ্ৰহী হৈ উঠিছে নহয়নে?
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ। যি কি নহওঁক, মই তেওঁলোকক লোকনৃত্যৰ সমৃদ্ধি আৰু গভীৰতাৰ কথা বুজাইছোঁ আৰু তেওঁলোকে মোৰ কথা শুনাটো মোৰ সৌভাগ্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেন্তে এই বিষয়ে আমি শুনোঁহক।
শিক্ষকঃ হয়, যোৱা ১০ বছৰ ধৰি মই এই কাম কৰি আহিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যদি কোনো শিশুৱে নিজৰ শিক্ষকৰ কথা নুশুনে, তেন্তে তেওঁলোকে আৰু কাৰ কথা শুনিব? আপুনি কিমান দিনৰপৰা শিক্ষাদান কৰি আহিছে?
শিক্ষকঃ মোৰ মুঠতে ৩০ বছৰ হ’ল ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যেতিয়া আপুনি শিশুসকলক নৃত্য শিকাই, তেতিয়া মই ধৰি লৈছোঁ যে আপুনি ইয়াৰ জৰিয়তে কিবা এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব খুজিছে। তেনে ক্ষেত্ৰত আপুনি কি-কি বাৰ্তা প্ৰদান কৰে?
শিক্ষকঃ হয়, মই তেওঁলোকক এক সামাজিক বাৰ্তা প্ৰদান কৰিব খোজোঁ। উদাহৰণস্বৰূপে, মই মদ্যপান আৰু এনে কৰি গাড়ী চালনাৰ ক্ষেত্ৰত বিপদাশংকাৰ ওপৰত এখন নৃত্য-নাটিকাৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ, যিখন মই সমগ্ৰ চহৰখনতে পৰিবেশন কৰিছিলোঁ। আন এটা উদাহৰণ হ’ল মই পৰিচালনা কৰা ‘স্পৰ্শ’ নামৰ এখন চুটি ছবিৰ সমগ্ৰ কাৰিকৰী দলটো মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰে গঠিত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, যোৱা বহুদিন ধৰি আপুনি নিশ্চয় ভিন্ন লোকৰ ঘৰলৈ গৈছে— এনে কৰি আপুনি নিশ্চয় যথেষ্ট ভাগৰি পৰিছে। এনে কৰোঁতে বিশেষ কাৰোবাক লগ পাইছিল নেকি?
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ, পাইছিলোঁ, বিশেষকৈ উচ্চ শিক্ষাৰে জড়িত লোকসকলে। একাংশই আনকি মোক সুধিছিল যে মই নিমন্ত্ৰণ কৰিলে তেওঁলোকৰ কলেজলৈ যাম নে নাযাম?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, ভৱিষ্যতৰ বাবে আপুনি পৰিকল্পনা কৰা যেন লাগে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আপুনিও ব্যৱসায়িক কাৰ্য্যসূচীত লিপ্ত হয় নেকি?
শিক্ষকঃ হয়, মই ব্যৱসায়িক কামত লিপ্ত হওঁ, কিন্তু—
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেতিয়া আপোনাৰ এখন বৃহৎ বজাৰ থাকিব লাগিব।
শিক্ষকঃ নাই ছাৰ, মই স্পষ্ট কৰি দিওঁ। ব্যৱসায়িকভাৱে কাম কৰিলেও সেই উপাৰ্জনৰ ধন মই এটা উদ্দেশ্যত ব্যৱহাৰ কৰোঁ। চিনেমাৰ বাবে কৰিঅ’গ্ৰাফী কৰিছোঁ যদিও মই ১১ টা অনাথ শিশুকো তুলি লৈছোঁ। মই তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ ব্যৱসায়িকভাৱে কাম কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি তেওঁলোকৰ বাবে কেনেধৰণৰ কাম কৰে?
শিক্ষকঃ এই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে অনাথ আশ্ৰমত বাস কৰিছিল আৰু শিল্পৰ প্ৰতি আগ্ৰহী আছিল। অনাথ আশ্ৰমখনে তেওঁলোকক দশম শ্ৰেণীৰ পিছত আইটিআইলৈ পঠোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল, তেওঁলোকৰ সাধাৰণ পৰম্পৰাৰ অংশ হিচাপে। মই সেই নিয়ম ভংগ কৰিব বিচাৰিছিলোঁ, কিন্তু তেওঁলোকে প্ৰথমতে নাকচ কৰিছিল। গতিকে, শিশুসকলক অনাথ আশ্ৰমৰপৰা আনি, থাকিবলৈ ঠাইৰ ব্যৱস্থা কৰিলোঁ আৰু তেওঁলোকৰ কলাত্মক প্ৰতিভাৰ যত্ন লৈছিলোঁ। তেওঁলোক ডাঙৰ হোৱাৰ লগে-লগে তেওঁলোকৰ নিজ-নিজ দক্ষতাৰ বিকাশ ঘটিছিল। এতিয়া তেওঁলোকৰ দুজনে কলা শিক্ষক হিচাপে কাম কৰি আছে আৰু আন দুজনে চিবিএছই ব’ৰ্ডৰ অধীনত চৰকাৰী বিদ্যালয়ৰ একো-একোগৰাকী নৃত্য প্ৰশিক্ষক হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ সেয়া সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য। আপুনি এক আশ্চৰ্য্যকৰ কাম কৰি আছে। আনে হয়তো তেনে ল’ৰা-ছোৱালীক পৰিত্যাগ কৰিলেও আপুনি তেনে কৰা নাছিল; আপুনি তেওঁলোকক গ্ৰহণ কৰিলে। কেনে যে মহান কাম।
শিক্ষকঃ ছাৰ, এয়া মোৰ বাবে অতিকে ব্যক্তিগত কথা। মই নিজেই অনাথ আশ্ৰমত ডাঙৰ-দীঘল হৈছিলোঁ, গতিকে কেনেকুৱা লাগে, সেয়া মই বুজি পাওঁ। তেতিয়া মোৰ একো নাছিল। গতিকে এতিয়া, যদি মই কম সৌভাগ্যৱানসকলক কিবা এটা দিব পাৰোঁ, তেন্তে সেয়া মোৰ আটাইতকৈ পৰম সৌভাগ্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি কেৱল শিল্পৰ মাজেৰেই নহয়, প্ৰমূল্যবোধৰ সৈতেও জীয়াই আছে। এয়া সঁচাকৈয়ে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ।
শিক্ষকঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ সাগৰ নামটো সঁচাকৈয়ে আপোনাৰ লগত খাপ খাই পৰে।
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ, আপোনাক লগ পোৱাৰ লগতে আপোনাৰ লগত কথা পতাৰ সুযোগ পাই নিজকে সৌভাগ্যৱান বুলি অনুভৱ কৰিছোঁ। এয়াও এক পৰম সৌভাগ্যৰেই কথা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
শিক্ষকঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
শিক্ষকঃ নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্কাৰ।
শিক্ষকঃ মই ডঃ অবিনাশ শৰ্মা, হাৰিয়ানা শিক্ষা বিভাগত ইংৰাজী বিষয়ৰ প্ৰবক্তা হিচাপে কৰ্মৰত। সন্মানীয় মহাশয়, ইংৰাজী ভাষা বুজি পোৱা আৰু বুজাটো যথেষ্ট প্ৰত্যাহ্বানজনক পটভূমিৰ হাৰিয়ানাৰ অভাৱগ্ৰস্ত সমাজৰ শিশুসকলৰ বাবে মই এটা ভাষা পৰীক্ষাগাৰ স্থাপন কৰিছোঁ। এই ভাষা পৰীক্ষাগাৰ কেৱল ইংৰাজীক কেন্দ্ৰ কৰিয়েই স্থাপন কৰা হোৱা নাই। ইয়াত আঞ্চলিক ভাষা আৰু মাতৃভাষাও সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে।
মহোদয়, ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি-২০২০ত শিশুৰ শিক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ ব্যৱহাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এই কথা মনত ৰাখি মই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক পৰীক্ষাগাৰত একত্ৰিত কৰিছোঁ। ‘স্পীকোমিটাৰ’ আৰু ‘টকপাল’ৰ দৰে সঁজুলিসমূহ এআই-চালিত, যিয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সঠিক উচ্চাৰণ শিকিবলৈ আৰু আয়ত্তকৰণত সহায় কৰে। আপোনাক জনাবলৈ পাই মই সুখী হৈছোঁ যে মই ইউনেস্ক’, ইউনিচেফৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চৰ লগতে ইণ্ডোনেছিয়া আৰু উজবেকিস্তানৰ দৰে দেশত মোৰ ৰাজ্যখনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছোঁ। এই অভিজ্ঞতাবোৰৰ প্ৰভাৱ মোৰ শ্ৰেণীকোঠাত অনুভূত হৈছে। আজি হাৰিয়ানাৰ এখন চৰকাৰী বিদ্যালয় বৈশ্বিক শ্ৰেণীকোঠাত পৰিণত হৈছে, য’ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ইণ্ডোনেছিয়াৰ কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধ্যাপক-অধ্যাপিকা আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনেৰে জ্ঞান আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি আপোনাৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে অধিক জনাব পাৰিবনে আৰু আপুনি কেনেকৈ এইখিনি লাভ কৰিলে, যাতে আনসকলেও ইয়াৰপৰা শিকিব পাৰে?
শিক্ষকঃ ছাৰ, মাইক্ৰ’ছফ্ট স্কাৰপথেন এটা প্ৰগ্ৰেম, যাক মই মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক চিনাকি কৰাইছোঁ। কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধ্যাপকসকলৰ সৈতে হোৱা যোগাযোগৰ জৰিয়তে আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে নিজৰ সংস্কৃতি, ভাষা আৰু শৈক্ষিকভাৱে আগবাঢ়ি যোৱাৰ উপায় সম্পৰ্কে জানিবলৈ সক্ষম হয়। এটা বিশেষ অভিজ্ঞতাৰ কথা আপোনাক জনাব বিচাৰিছোঁ ছাৰ। উজবেকিস্তান ভ্ৰমণৰ সময়ত মই মোৰ অভিজ্ঞতাসমূহ মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ব্যক্ত কৰিছিলোঁ, তেওঁলোকক উপলব্ধিকৰণত সহায় কৰিছিলোঁ যে ইংৰাজী যেনেকৈ তেওঁলোকৰ শৈক্ষিক ভাষা, উজবেকিস্তানত মানুহে নিজৰ মাতৃভাষা উজবেক ভাষা কয়, আনহাতে ৰাছিয়ান ভাষা চৰকাৰী আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ভাষা হিচাপে বিবেচিত। ইংৰাজী তেওঁলোকৰ শৈক্ষিক ভাষা, যিয়ে তেওঁলোকক বহল বিশ্বৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকাটো অনুভৱকৰণত সহায় কৰে। তেওঁলোকৰ বাবে ইংৰাজী কেৱল পাঠ্যক্ৰমৰ এটা অংশ নহয়। এই বুজাবুজিয়ে ইংৰাজী শিকাৰ প্ৰতি প্ৰকৃত আগ্ৰহৰ সৃষ্টি কৰিছে, কিয়নো তেওঁলোকে এতিয়া দেখিছে যে ইংৰাজী কেৱল বিদেশী দেশতে কোৱা নহয়— তেওঁলোকৰ বাবে ই আৰামদায়ক আৰু চিনাকি হৈ পৰিছে। অৱশ্যে ইংৰাজী শিকাটো তেওঁলোকৰ বাবে যিমান প্ৰত্যাহ্বানজনক, আমাৰ ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবেও সিমানেই প্ৰত্যাহ্বানজনক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি শিশুসকলক বিশ্বৰ আগত উন্মোচন কৰাটো আচৰিত কথা, কিন্তু আপুনি তেওঁলোকক নিজৰ দেশৰ সৈতেও পৰিচিত কৰিছে নে?
শিক্ষকঃ একেবাৰেই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, আমাৰ দেশৰ এনে কিছুমান দিশ আছে নে, যিয়ে তেওঁলোকক ইংৰাজী শিকিবলৈ প্ৰেৰণা দিয়ে?
শিক্ষকঃ ছাৰ, মই এই পৰীক্ষাগাৰত ভাষা দক্ষতা বিকাশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। ইংৰাজী সদায় পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হৈ আহিছে যদিও ভাষা এটা কেনেকৈ শিকিব লাগে সেই কথা বুজাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই পঢ়োৱা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল বৈচিত্ৰময় পটভূমিৰ। উদাহৰণস্বৰূপে, ৰোহটকৰ শিশুৱে নুহৰ শিশুতকৈ সম্পূৰ্ণ বেলেগ উপভাষা কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, ই মোক সেই দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাই দিছে, যেতিয়া আমাৰ ঘৰত টেলিফোন আছিল।
শিক্ষকঃ সঁচাকৈয়ে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আমাৰ ঘৰলৈ এদিন এগৰাকী মহিলাই কামত সহায় কৰিবলৈ আহিছিল। এদিন ফোনটো বাজি উঠিল, তেওঁ ফোনটো তুলি ল’লে। তেওঁ ক'লে, "হেল্ল'।" তেওঁ সেই কথা কেনেকৈ শিকিলে?
শিক্ষকঃ ছাৰ, সেইটো ভাষা দক্ষতা বিকাশৰ অংশ। শুনা আৰু ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ভাষা এটা আহৰণ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক! সেইবাবেই ভাষা ক’লেই ইমান সোনকালে শিকিব পাৰি। মনত আছে গুজৰাটত থাকোঁতে মহাৰাষ্ট্ৰৰপৰা এটা পৰিয়াল কৰ্মসূত্ৰে নদিয়াদৰ মোৰ ঠাইলৈ আহিছিল। লোকজন অধ্যাপক আছিল, তেওঁ বৃদ্ধা মাকক লগত লৈ আহিছিল। তেওঁ গোটেই দিনটো স্কুল-কলেজত কটায়, কিন্তু ছমাহৰ পাছতো তেওঁ স্থানীয় ভাষাটো কোৱা নাছিল। আনহাতে, একেবাৰে পঢ়া-শুনা নোহোৱা মাকে গুজৰাটী ক’বলৈ বৰ ভালকৈ শিকিছিল। এদিন তেওঁলোকৰ ঘৰলৈ আহাৰ খাবলৈ যাওঁতে তেওঁক মই সুধিছিলোঁ যে তেওঁ এই ভাষাটো কেনেকৈ শিকিলে। দৰাচলতে ভাষা ক’লেই শিকিব পাৰি।
শিক্ষকঃ একেবাৰেই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এই কথাই মোৰ স্কুলীয়া দিনৰ কথা মনত পেলাই দিলে। আমাৰ শিক্ষকজন যথেষ্ট কঠোৰ আছিল আৰু আমি আগতে তেওঁৰপৰা অলপ সাৱধান হৈ আছিলোঁ। ৰাজাজীয়ে ‘ৰামায়ণ’ আৰু ‘মহাভাৰত’ লিখিছিল, ‘ৰামায়ণ’ৰ সংলাপবোৰৰ সৈতে সকলোৱে পৰিচিত আছিল। ভাষাটো ভালকৈ নাজানিলেও আমাক ৰাজাজীৰ ‘ৰামায়ণ’ লাহে-লাহে পঢ়িবলৈ জোৰ দিছিল ছাৰে। কাহিনীটো মই জানিছিলোঁ, কিন্তু ভাষাটো নাজানিছিলোঁ। তথাপিও অনুশীলনৰ লগে-লগে মই বুজিবলৈ ধৰিলোঁ। মাত্ৰ এটা বা দুটা শব্দ চিনি পাইছিলোঁ।
শিক্ষকঃ হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে, বৰ ভাল।
শিক্ষকঃ ধন্যবাদ ছাৰ। ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হৰ হৰ মহাদেৱ।
শিক্ষকঃ হৰ হৰ মহাদেৱ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কাশীবাসীয়ে সদায় দিনটো ‘হৰ হৰ মহাদেৱ’ বুলি কৈ আৰম্ভ কৰে।
শিক্ষক-ছাৰ, আজি আপোনাক লগ পাই মই অতি সুখী অনুভৱ কৰিছোঁ। ছাৰ, ইনষ্টিটিউট অৱ এগ্ৰিকালচাৰেল ছায়েন্সেছত মোৰ গৱেষণা উদ্যোগটোৰ ৰোগৰ ওপৰত আৰু ইয়াত মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰচেষ্টাটো হ’ল আমি বহনক্ষম কৃষিৰ কথা কওঁ। সেইটো এতিয়াও তৃণমূল পৰ্যায়তে আছে৷ মোৰ প্ৰচেষ্টা হ’ল আমি এনে কৃষকৰ হাতত হাত ধৰি ৰাখিব লাগে যিবোৰ সহজ আৰু তেওঁলোকৰ অভূতপূৰ্ব ফলাফল পথাৰত দেখা যায়। আৰু মই ভাবো এই প্ৰচেষ্টাত আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ শিশু আৰু মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেইবাবেই মোৰ প্ৰচেষ্টাটো হ’ল মই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে গাঁৱলৈ যাওঁ আৰু কৃষকৰ সৈতে, মই মহিলাসকলক আগুৱাই যোৱাৰ বাবেও চেষ্টা কৰোঁ। যাতে আমি বিকশিত কৰা এই সৰু সৰু কৌশলবোৰ। ইয়াৰ লগে লগে আমি বহনক্ষমতাৰ দিশলৈ আগবাঢ়ো। আৰু ইয়াৰ দ্বাৰাও কৃষকসকলে লাভৱান হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি কি কৰিছে তাক ক’ব পাৰিনে?
শিক্ষক- ছাৰ, আমি বীজ প্ৰস্তুতৰ কৌশল নিখুঁত ৰূপত প্ৰস্তুত কৰিছো। আমি কিছুমান স্থানীয় অণুজীৱ চিনাক্ত কৰিছো। যেতিয়া আমি ইয়াৰ পৰা বীজটো পৰিশোধন কৰো, তেতিয়া শিপা আহিলে মূৰবোৰ ইতিমধ্যে শিপা বিকশিত হৈ আহিছে। সেই উদ্ভিদে সিহঁতক অতি সুস্থ কৰি তোলে। ছাৰ ৰোগবোৰ সেই উদ্ভিদত কম কাৰণ শিপা ইমান শক্তিশালী হৈ পৰে, ই উদ্ভিদক ভিতৰৰ পৰা পোক-পৰুৱা আৰু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ শক্তি দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ লেবত কৰা কামৰ কথা কৈ আছে। ভূমিৰ ক্ষেত্ৰত কেনেকৈ কৰিব? লেব টু লেণ্ড। আপুনি যিহেতু কৈছে যে আপুনি নিজেই কৃষকৰ ওচৰলৈ যাব। তেওঁলোকে কেনেকৈ কৰে আৰু কেনেকৈ আৰম্ভ কৰে?
শিক্ষক-ছাৰ, আমি এটা পাউদাৰ প্ৰস্তুতি চলাইছো আৰু আমি এই পাউদাৰ প্ৰস্তুতি কৃষকসকলক দিছো আৰু তেওঁলোকৰ হাত দুখনক পৰিশোধন কৰি দিছো আৰু আমি বহু বছৰ ধৰি অবিৰতভাৱে চেষ্টা কৰি আহিছো। আৰু বাৰাণসীৰ আশে-পাশে থকা ১২খন গাঁৱত আমি মাত্ৰ এই কাম কৰিছো আৰু যদি আমি মহিলাৰ সংখ্যাৰ কথা কওঁ, তেন্তে তিনি হাজাৰতকৈ অধিক মহিলা এতিয়াও এই প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অন্যথা যিসকল লোকে কৃষক, তেওঁলোকেও আন এজন কৃষকক প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে?
শিক্ষক – একেবাৰে সঁচা ছাৰ, কাৰণ যেতিয়া এজন কৃষকে পাউদাৰ ল’বলৈ আহে, তেতিয়া তেওঁ আৰু চাৰিজন কৃষকে সেইবোৰ একেলগে লৈ যায়। আৰু ইয়াৰ বাবেই কৃষকসকলে বহুত শিকাইছে আৰু মই সুখী যে আমি শিকাই দিয়াৰ পৰা বহুতে ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। মোৰ হাতত এতিয়া সম্পূৰ্ণ তথ্য নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – কোনবোৰ শস্যৰ ওপৰত অধিক প্ৰভাৱ পৰিছিল।
শিক্ষক-শাক-পাচলি আৰু ঘেঁহুৰ ওপৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-শাক-পাচলি আৰু ঘেঁহুৰ ওপৰত এই প্ৰাকৃতিক কৃষি হৈছে এই বিষয়ে আমাৰ শক্তি। আৰু যিসকলে মাতৃ পৃথিৱীক বচাব বিচাৰে। তেওঁলোক সকলোৱে চিন্তিত, আমি মা মাৰ স্বাস্থ্যক যিদৰে অত্যাছাৰ কৰি আছো। সেই মাতৃক বচাবলৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। আৰু সেই প্ৰাকৃতিক খেতিৰ বাবে এটা ভাল সমাধান দেখা যায়। সেই দিশত বিজ্ঞানীসকলৰ মাজত আলোচনা কৰা হৈছে।
শিক্ষক-ছাৰ, প্ৰচেষ্টা একে দিশতে আছে। কিন্তু আমি কৃষকসকলক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰো যে আপুনি ৰাসায়নিক পদাৰ্থ ব্যৱহাৰ নকৰে। কাৰণ কৃষকসকলে ভয় কৰে যে মই মোৰ শস্যত কিছু ক্ষতি কৰিবলৈ ৰাসায়নিক পদাৰ্থ ব্যৱহাৰ নকৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ইয়াৰ সমাধান হ’ব পাৰে। ধৰি লওক তেওঁৰ চাৰিজন বিঘাৰ মাটি আছে। গতিকে ২৫ শতাংশ, এজন বিঘত ব্যৱহাৰ কৰক, আপুনি যিটো পৰম্পৰাগত তিনিটাত পৰম্পৰাগত কৰক। অৰ্থাৎ এটা সৰু অংশ লওক, যদি আপুনি এই পদ্ধতিৰে পৃথকে কৰে, তেন্তে তেওঁৰ সাহস আহিব। হয়, যদি অলপ ক্ষতি হয়, তেন্তে ১০ শতাংশ, ২০ শতাংশ যাব। কিন্তু মোৰ গাড়ীখন চলিব। গুজৰাটৰ গৱৰ্ণৰ আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, তেওঁ এই বিষয়ত বহুত উৎসৰ্গিত। যদি আপুনি ৱেবচাইটলৈ যায় কাৰণ আপোনালোকৰ বহুতেই কৃষকৰ পটভূমি হ’ব। গতিকে তেওঁ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে বহুত সবিশেষ বনাইছিল। এই এলকেএম সমূহ আপুনি দেখিছে, ইয়াত সম্পূৰ্ণ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ইয়াত কোনো ৰাসায়নিক ভাট্টা নাই। আচাৰ্য দেৱৱত জীয়ে এটা অতি ভাল সূত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল। এজন ব্যক্তিয়ে কৰিব পাৰে। গৰুৰ প্ৰস্ৰাৱ আদি ব্যৱহাৰ কৰি আৰু অতি ভাল ফলাফল পাইছে। যদি আপোনাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ত আপুনিও ইয়াক অধ্যয়ন কৰে তেন্তে কি ফলাফল হ’ব পাৰে চাওক।
শিক্ষকঃ নিশ্চিতভাৱে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে বহুত শুভকামনা জনালোঁ৷
শিক্ষক - ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ৱনক্কম।
শিক্ষক - ৱনক্কম প্ৰধানমন্ত্ৰী জী মই ধৌত্ৰে গোণ্ডিমতী। মই তামিলনাডু ছাৰেমৰ ত্যাগৰাজ পলিটেকনিক কলেজৰ পৰা আহিছো আৰু মই সেই কলেজত ১৬ বছৰতকৈও অধিক সময় ইংৰাজী পঢ়াইছো। মোৰ পলিটেকনিকৰ বেছিভাগ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গ্ৰাম্য পটভূমিৰ পৰা আহিছে। তেওঁলোক তামিল মিডিয়াম স্কুলৰ পৰা আহিছে, গতিকে তেওঁলোকে কথা ক’বলৈ সমস্যা অনুভৱ কৰে বা কেতিয়া ইংৰাজীত কথা কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিন্তু আমাৰ এটা ভুল আছে। তামিলনাডু সকলোৱে ইংৰাজী জানে বুলি ভবা হয়।
শিক্ষক - হয় ছাৰ, তেওঁলোক গ্ৰাম্য পটভূমিৰ লোক যিয়ে স্থানীয় ভাষাৰ মাধ্যমৰ পৰা অধ্যয়ন কৰে। গতিকে তেওঁলোকে ইয়াক বেলেগ বুলি বিবেচনা কৰে ছাৰ। তেওঁলোকক আমি শিকাওঁ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আৰু সেইবাবেই এই নতুন শিক্ষা নীতিক মাতৃভাষাৰ ওপৰত বহুত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
শিক্ষক - গতিকে আমি ইংৰাজী ভাষা আৰু এনইপি ২০২০ অনুসৰি অন্ততঃ তিনিটা ভাষা শিকাইছো। আমি এতিয়া স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে প্ৰৱৰ্তন কৰিছো। আমি এতিয়া আমাৰ মাতৃভাষা ভাষাৰ কাৰিকৰী শিক্ষা শিকাৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰৱৰ্তন কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনালোকৰ মাজৰ কোনোবা আছেনে যিয়ে এই পৰীক্ষাটো অতি সাহসেৰে কৰিছে। ধৰি লওক, এখন বিদ্যালয়ত ৩০টা শিশু আছে, তেওঁলোকে ইংৰাজী ভাষাৰ জৰিয়তে মাতৃভাষাত থকা বিষয়বস্তু আৰু তেওঁলোকৰ সমান আন ৩০ টা সন্তানৰ জৰিয়তে পঢ়ে। গতিকে কোনে আগস্থানলৈ যায়, কোনে অধিক জানে, আপোনালোকৰ কি অভিজ্ঞতা আছে? কাৰণ মাতৃভাষাত কি আছে, সেই প্ৰত্যক্ষ বস্তু, মানসিকভাৱে ইংৰাজীয়ে তাৰ পিছত নিজৰ ভাষাত অনুবাদ কৰিব আৰু তাৰ পিছত বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিব, তেওঁৰ বহু শক্তি ক্ষয় হয়। গতিকে শিশুক মাতৃভাষাত শিকাব লাগে আৰু পিছলৈ ইংৰাজীক বিষয় হিচাপে অতি ভালকৈ শিকাব লাগে। অৰ্থাৎ এই সংস্কৃত শিক্ষকে শ্ৰেণীলৈ গৈ শ্ৰেণীকোঠাৰ পৰা ওলাই অহাৰ দৰে সংস্কৃতৰ বাহিৰে আন কোনো ভাষাৰ ব্যৱহাৰ নাই। একেদৰে ইংৰাজী শিক্ষকেও শ্ৰেণীকোঠাত ভিতৰলৈ যোৱাৰ পৰা কোনো ভাষা ক’ব নালাগে। যদি আপুনি ইংৰাজী কয় তেন্তে তেওঁলোকেও একেদৰেই কৰিব। এইটোও নহয় যে এটা বাক্য ইংৰাজী, তিনিটা বাক্য মাতৃভাষাত শিকাব। তেনে কৰিলে সেই শিশুৱে ধৰিব নোৱাৰে। যদি আমি এটা নিৰ্দিষ্ট ভাষাৰ দৰেই, তেন্তে ই বেয়া নহয় আৰু আমি আমাৰ সন্তানৰ লগত অভ্যস্ত হোৱা উচিত। অধিক ভাষা শিকিবলৈ হ’লে ইচ্ছাক তেওঁলোকৰ মনত জাগি উঠিব লাগে আৰু সেয়েহে কেতিয়াবা আমি স্কুলত সিদ্ধান্ত ল’ব লাগে, এইবাৰ আমি শিশুসকলক আমাৰ স্কুলৰ পাঁচটা ভিন্ন ৰাজ্যৰ গীত শিকাম। এটা বছৰত পাঁচটা গীত কঠিন নহয়। গতিকে পাঁচ ভাষাৰ গীতবোৰে জানিব যে কিছুমানে অসমীয়া কৰিব, কিছুমানে মালয়ালমত কৰিব, কিছুমানে পাঞ্জাবী কৰিব, পাঞ্জাৱীয়ে কেৱল ভালদৰেই লয়। শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰোঁ আহক। আপোনাক শুভকামনা জনাইছো।
শিক্ষক-প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, মোৰ নাম উৎপল শইকীয়া আৰু মই অসমৰ। বৰ্তমান মই গুৱাহাটীস্থিত নৰ্থ ইষ্ট স্কিল চেণ্টাৰত ফুড এণ্ড বেভাৰেজ চাৰ্ভিচত প্ৰশিক্ষক হিচাপে কাম কৰি আছো। নৰ্থ ইষ্ট স্কিল চেণ্টাৰত মোৰ ছবছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। আৰু মোৰ নিৰ্দেশনাত এতিয়ালৈকে ২০০ৰো অধিক অধিবেশন সফলতাৰে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইয়াৰে বহুতে দেশ আৰু বিদেশৰ পঞ্চ তাৰকা হোটেলত কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ পাঠ্যক্ৰম কিমান দিনীয়া?
শিক্ষক-ছাৰ এবছৰীয়া পাঠ্যক্ৰম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- এবছৰ আৰু আতিথ্যৰ বিষয়ে জানে নে?
শিক্ষক – আতিথ্য, খাদ্য আৰু পানীয় সেৱা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- খাদ্য আৰু পানীয়, ইয়াত আপুনি কি শিকায়?
শিক্ষক - আমি শিকাওঁ যে আমি অতিথিসকলৰ সৈতে কেনেকৈ কথা পাতো, খাদ্য সেৱা কেনেকুৱা হয়, পানীয় সেৱা কেনেকৈ কৰা হয়, তাৰ পিছত ইয়াৰ বাবে আমি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক শ্ৰেণীকোঠাত প্ৰস্তুত কৰি তোলোঁ। বিভিন্ন কৌশলৰ জৰিয়তে অতিথিৰ সমস্যা সমাধান কেনেকৈ কৰিব লাগে, কেনেকৈ পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰিব লাগে, এইবোৰকে শিকাওঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিছুমান উদাহৰণ দিয়কচোন৷ কিছুমান আছে ঘৰত ৰন্ধা খাব নোৱাৰে, মই এইটো খাম, সেইটো খাম কৰি থাকে। গতিকে আপুনি তেওঁলোকক আপোনাৰ কি কৌশল শিকাব।
শিক্ষক - মোৰ শিশুৰ বাবে কোনো কৌশল নাই, কিন্তু আমাৰ ওচৰলৈ অহা অতিথি, তাৰ পিছত সেই লোকসকলক কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব লাগে, অৰ্থাৎ ভদ্ৰভাৱে, সেই মানুহৰ কথা নম্ৰতাৰে শুনি লাগে আদি শিকোৱা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - অৰ্থাৎ আপোনাৰ বেছিভাগ গুৰুত্ব ছফট স্কিলৰ ওপৰত।
শিক্ষক - হয় ছাৰ, হয় ছাৰ, ছফট স্কিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তাত পঢ়া লৰা-ছোৱালীয়ে চাকৰিৰ সুযোগ ক’ত পায়?
শিক্ষক - সমগ্ৰ ভাৰততে, যেনে দিল্লী বা মুম্বাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-মূলতঃ ডাঙৰ হোটেলত।
শিক্ষক-হয় ডাঙৰ হোটেলত। আমি বুজাইছোঁ ১০০ শতাংশ চাকৰি নিশ্চিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি গুৱাহাটীত আছে, যদি মই হিমন্ত জীক কওঁ যে আপুনি হিমন্ত জীৰ যিমান কেইগৰাকী মন্ত্ৰী আছে, তেওঁলোকৰ কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়ক আৰু তেওঁৰ ভিতৰত এই সামৰ্থ্য বিকাশ কৰক। কাৰণ তেওঁলোকৰ যিসকল অতিথি ইয়ালৈ আহে তেওঁলোকে নাজানে যে বাওঁহাতেৰে পানী দিব লাগেনে সোঁহাতেৰে পানী দিব লাগে নে নাই, সেইটো হ’ব পাৰেনে?
শিক্ষক – নিশ্চয়৷ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-চাওক আপুনি আচৰিত হ'ব। যেতিয়া মই গুজৰাটত মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো। গতিকে মোৰ ইয়াত হোটেল মেনেজমেণ্ট স্কুল আছিল। গতিকে মই এটা ডাঙৰ অনুৰোধ কৰিলোঁ যে মই তেওঁলোকক মোৰ ব্যক্তিগত কৰ্মচাৰীক শিকাম, মোৰ বহু মন্ত্ৰী হিচাপে, তেওঁলোকে শনিবাৰ, দেওবাৰলৈ গৈ তেওঁলোকক শিকাব। গতিকে তেওঁ স্বেচ্ছাসেৱক আৰু ইয়াত কাম কৰা বা মালিকে কাম কৰা বা কাম কৰা কাম কৰা বা ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ দৰে বহুত ল’ৰা-ছোৱালীক শিকাবলৈ সিদ্ধান্ত ল’লে। সকলো মন্ত্ৰীৰে ইয়াত প্ৰায় ৩০, ৪০ ঘণ্টা পাঠ্যক্ৰম আছিল। ইয়াৰ পিছত তেওঁৰ অভিনয়ৰ পৰা ইমান পৰিৱৰ্তন হৈছিল আৰু তেওঁ ঘৰলৈ যোৱাৰ লগে লগে জনা গৈছিল। বাহ যিটো নতুন কিবা এটাৰ দৰে দেখা যায় আৰু পৰিয়ালৰ লোকসকলে হয়তো ইমান গুৰুত্ব নিদিলে, মই আচৰিত হৈছিলো যে মানুহজন, আপুনি এই সকলোবোৰ কেনেকৈ কৰিলে? গতিকে মই তাৰ পৰা শিকিছিলো, গতিকে মই ভাবো যে ইয়াক এনেদৰে কৰা উচিত যে ই এটা অতি ডাঙৰ ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হ’ব যিটো সৰু সৰু সৰুৰ দৰে ঘৰত কাম কৰাসকলেও হেল্ল’ ক’ব পাৰে, যেনে টেলিফোন উঠোৱা। কিছুমান মানুহক চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়। তেওঁলোকে জয় হিন্দক বুলি কৈ তুলি ল’ব, বা নমস্তে বুলি ফোনটো তুলি ল’ব, কি ক’ব লাগে কওক? গতিকে তাতে কেনা লাগে। গতিকে আপুনি তেওঁলোকক ভালদৰে শিকাবনে?
শিক্ষক: ছাৰ শিকাও, শিকাও!
প্ৰধানমন্ত্ৰী: ঠিক আছে, আপোনাক অভিনন্দন!
শিক্ষক: ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : গতিকে, আপোনাৰ বোৰীগাৰত কোনোবা আছিল নেকি?
শিক্ষক : হয়, ছাৰ আছিল, দাদা!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দাদা আছিল নেকি? ভাল! তেওঁ আগতে আমাৰ অতি হাস্যব্যংগ লেখক আছিল। আপুনি কি কৰে?
শিক্ষক: ছাৰ, মই আমৰেলিৰ পৰা প্ৰাথমিক বিদ্যালয়লৈকে শিক্ষক আৰু মই তাত শ্ৰেষ্ঠ স্কুল নিৰ্মাণৰ জীৱন মন্ত্ৰৰ সৈতে ২১ বছৰ ধৰি কাম কৰি আছো, ছাৰ...
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনাৰ বিশেষত্ব কি?
শিক্ষক: ছাৰ, মই আমাৰ লোকগীত শিকাও...
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপুনি বহুত পেট্ৰ’ল পোৰে নেকি?
শিক্ষক: হয় ছাৰ, বাইকত আমাৰ প্ৰৱেশ উদযাপন, ২০০৩ চনৰ পৰা আমাৰ শিক্ষক হৈ থকা আমাৰ সফল অনুষ্ঠান, ছাৰ, আমাৰ স্থানীয় গাৰ্বা গীত, মই আমাক শিক্ষা আৰু গীতলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি গান গাইছো, যেনে আমাৰ পখৰা, ছাৰ, আপুনি অনুমতি দিলে মই গান গাব পাৰিম?
প্ৰধানমন্ত্ৰী: হয়, গাঁওক!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : এইটো গুজৰাটী অতি বিখ্যাত লোকগীত।
শিক্ষক: হয় ছাৰ, এইটো গৰ্বা গীত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: তেওঁ ইয়াৰ জৰিয়তে শাস্তি সলনি কৰিছে আৰু তেওঁ কৈছে যে তেওঁ গীতটোৰ পৰা শিশুসকলক কয় যে হে ভাইটি, আপুনি কৰি আছে, আহকচোন পঢ়িবলৈ যাওঁ, অৰ্থাৎ তেওঁ নিজৰ ধৰণেৰে কৰি আছে।
শিক্ষক: হয় ছাৰ, আৰু ছাৰ ২০ ভাষাৰ গীতো গাব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: ২০টা ভাষাত বাঃ!
শিক্ষক: যদি মই কেৰেলাৰ বিষয়ে ল’ৰা-ছোৱালীক শিকাওঁ, যদি মই তামিল ভাষাত তামিলসকলক পঢ়াওঁ, যদি কানাড়াত ............. মই ভাৰত মাতৃক ছেলুট দিওঁ ছাৰ! মই ৰাজস্থানীতো গান গাইছো ........
প্ৰধানমন্ত্ৰী: বহুত ভাল!
শিক্ষক: ধন্যবাদ ছাৰ, ছাৰ এক ভাৰতে শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত, এই মোৰ জীৱন মন্ত্ৰ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী: ঠিক আছে বেছি দীঘলীয়া নকৰো ...
শিক্ষক: আৰু ছাৰ, মই ২০৪৭ চনত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ সৰ্বশক্তিৰে কাম কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: অতি ভাল কথা।
শিক্ষক: ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: যেতিয়া মই তেওঁৰ উপাধিটো দেখিলোঁ, তেতিয়া মই তেওঁৰ দাদাৰ সৈতে মিল দেখা পালোঁ, গতিকে আজি মনত পৰিল আৰু তেওঁৰ দাদা মোৰ ৰাজ্যত এজন অতি ভাল হাস্যব্যংগ লেখক আছিল, তেওঁৰ এটা ডাঙৰ পৰিচয় আছিল কিন্তু মই নাজানিছিলো যে আপোনালোকে সেই উত্তৰাধিকাৰী চম্ভালিছে৷ মোৰ বৰ ভাল লাগিল!
বন্ধুসকল,
মইনো আপোনালোকক কি কম, কিন্তু মই নিশ্চিতভাৱে ক’ম যে এয়া এক ডাঙৰ মুলধন, ই দীঘলীয়া প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা ওলাই আহে। আগতে কি হৈছিল সেই বিষয়ে আলোচনা কৰা নাই, কিন্তু আজি দেশত এনে আশাব্যঞ্জক মানুহ আছে, যিটো তেওঁলোকে নতুন কৰি আছে, তাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আমাৰ কোনো ভাল শিক্ষক নহ’ব, কোনো এজনৰ ওপৰত ভাল নহ’ব, ভাল নহ’ব, অন্যান্য বিষয় হ’ব নোৱাৰে। এই দেশখন বহুৰত্না বসুন্ধৰা। বহুত শিক্ষক থাকিব যিয়ে বহুত ভাল কাম কৰিব, কিন্তু আমি নিশ্চয় মানুহক চিনি পালোঁ, আমাৰ এটা বৈশিষ্ট্য থাকিব। যিসকল দেশত বিশেষকৈ নতুন শিক্ষা নীতিৰ বাবে আপোনাৰ প্ৰচেষ্টা, তেওঁলোক উপযোগী হ’ব পাৰে। ভাৰতত থকা এটা বিষয়ৰ দৰে আমাৰ শিক্ষাক চাওক যেনেকৈ আমাৰ অৰ্থনৈতিক হাৰাশাস্তিক বহুত শক্তি দিব পাৰে আৰু ভাৰতে এই সুযোগ হেৰুৱাই পেলাইছে। আমি আকৌ এবাৰ পাব লাগিব আৰু ই আমাৰ বিদ্যালয়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰিব পাৰে আৰু সেয়াই হৈছে পৰ্যটন।
এতিয়া আপোনালোকে ক’ব যে আমি শিশুসকলক পঢ়ুৱাম নে বা পৰ্যটন শিকাম। মই কোৱা নাই যে আপোনালোকে পৰ্যটন কৰক, কিন্তু যদি স্কুলৰ ভিতৰৰ ভ্ৰমণটো যাব কিন্তু ভ্ৰমণৰ বেছিভাগ সময়েই যায়, য’ত শিক্ষকে ভ্ৰমণটো কি যায় দেখা নাই। শিক্ষাৰ্থীসকলে কি চোৱা উচিত৷
এতিয়া আপোনালোকে ভাবিছে যে গঞাই সিদ্ধান্ত ল’লে যে এইবাৰ আমি উত্তৰ-পূবলৈ যাম আৰু ধৰি ল’ম যে সকলো স্কুপ আৰু ১০০০-২০০০ শিশু উত্তৰ-পূবলৈ যাব, তেতিয়া তেওঁলোকে উত্তৰ-পূব দিশলৈ যাব পাৰিব। কিন্তু উত্তৰ-পূব আৰৰ পৰ্যটন উপকৃত হ’ব নে নহয়? যদি এই মানুহবোৰ উত্তৰ-পূব আৰু যিমান পাৰে, তেন্তে উত্তৰ-পূবৰ মানুহে অনুভৱ কৰিব যে এতিয়া ইমানবোৰ মানুহ আহি আছে, তেতিয়া কোনোবাই চাহ-পানীৰ বাবে দোকান খুলিব লাগিব। কোনোবাই অনুভৱ কৰিব যে এই বস্তুটো বিক্ৰী হয়, তেতিয়া হয় ভাইটিয়ে নিজৰ কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি কৰিব। ভাৰত ইমান ডাঙৰ দেশ, আমি শিক্ষাৰ সৈতে আৰু এইবাৰ আপোনালোক, আপোনাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কওক, এতিয়া এটা প্ৰতিযোগিতা অনলাইন চলি আছে আৰু আপোনাৰ বিদ্যালয়ৰ সকলো শিশুৱে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগে, কিন্তু একেখিনি টিকটিকি, অলপ চিহ্নিত কৰিব নালাগে, অলপ অধ্যয়ন কৰি কৰিব লাগে। বৰ্তমান প্ৰতিযোগিতা চলি আছে, আপোনাৰ দেশলৈ চাওক, অনলাইন ৰেংকিং চলি আছে, মানুহে ভোট দিছে আৰু ইয়াত আমাৰ প্ৰচেষ্টা যে সেই ৰাজ্যৰ মানুহে ভোট দিব লাগে আৰু আমাৰ ৰাজ্যত সিদ্ধান্ত ল’ব লাগে যিটো এটা নম্বৰ বস্তু যিটোৰ দৰে দেখি, যিদৰে আছে তেনেকৈ জানি লওক। আপোনালোকে এবাৰ ভোটদানৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচিত হ’লে চৰকাৰে কিছু বাজেট ৰাখিব, তাত আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুত কৰিব আৰু পুনৰ বিকশিত কৰিব।
কিন্তু এয়া কেনে পৰ্যটন। কিছুমানে কয় যে যদি পৰ্যটন আহে, আমি বিকাশ কৰিব পাৰো আৰু সেয়ে আমি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ পৰা আৰম্ভ কৰিব পাৰো, এনে গন্তব্যস্থান, তালৈ পৰিকল্পিতভাৱে যাব পাৰে, যদি আপোনালোকে তাত ৰাতিটো সজাই তোলে, তেন্তে সেই ঠাইৰ মানুহে অনুভৱ কৰিব যে ভাইটিয়ে এতিয়া ভাইটি নিয়োগৰ সম্ভাৱনা কৰক, তাৰ পিছত ঘৰটো বনোৱা হ’ব, তাৰ পিছত ঘৰখন থকাৰ সময়খিনি বনাবলৈ আৰম্ভ কৰিব। অটো ৰিক্সা আহিব, অৰ্থাৎ আমি যদি কেৱল স্কুলত বহিবলৈ সিদ্ধান্ত লওঁ, তেন্তে আমি ২ বছৰৰ ভিতৰত এই দেশৰ ১০০টা শীৰ্ষ গন্তব্য পৰ্যটন প্ৰস্তুত কৰিব পাৰো। এজন শিক্ষকে কিমান ডাঙৰ বিপ্লৱ আনিব পাৰে তাৰ উদাহৰণ এইটোৱেই। অৰ্থাৎ আপোনালোকে আপোনাৰ দৈনন্দিন জীৱনত স্কুলৰ নিয়মীয়া কাম কৰে, ইয়াৰ পৰাই ভ্ৰমণ কৰে। কোনো কথা নাই। ক’লৈ যাব লাগে, গোটেই বছৰটো অধ্যয়ন কৰা হ’ব, তাৰ পিছত সেই শিক্ষা কৰা হ’ল৷ যদি আপোনালোকে সেই ঠাইলৈ যায়, তেন্তে অৰ্থনীতিয়ে তাত উপকৃত হ’ব পাৰে।
একেদৰেই মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে আপোনাৰ ওচৰত য’তেই বিশ্ববিদ্যালয় থাকে, কেতিয়াবা আপোনাৰ অষ্টম আৰু নৱম শ্ৰেণীৰ ল’ৰা-ছোৱালীক সেই বিশ্ববিদ্যালয়ত ভ্ৰমণ কৰা উচিত। এজনে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ লগত কথা পাতিব লাগে যে ভাই, আমাৰ অষ্টম শ্ৰেণীৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে আজি বিশ্ববিদ্যালয়খন চাবলৈ আহিব। গুজৰাটত থকাৰ সময়ত মোৰ এটা নিয়ম আছিল, এতিয়া যদি মই ক’ৰবাত বিশ্ববিদ্যালয়ত সমাৰ্তনলৈ যাও, তেন্তে মই তেওঁলোকক কও যে মই নিশ্চয় আহিম, কিন্তু মোৰ ৫০জন অতিথি একেলগে আহিব। গতিকে বিশ্ববিদ্যালয়খনে আগতে ভাবিছিল কোনে ৫০জন অতিথিৰ ওচৰলৈ আহিব। আৰু যেতিয়া ৰাজনীতিবিদে ক’ব, তেতিয়া তেওঁ অনুভৱ কৰে যে তেওঁৰ শিষ্যসকল আহিব। তাৰ পিছত মই কৈছিলো যে বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ৫-৭ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধত যিমান চৰকাৰী স্কুল আছে য’ত দুখীয়া শিশুসকলে পঢ়ে, বস্তি-ঘোপ্ৰি, ৫০টা এনে শিশু মোৰ অতিথি হ’ব আৰু তেওঁলোকে প্ৰথম শাৰীত বহিব লাগিব। এতিয়া যেতিয়া এই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে এই সমাৱৰ্তন, তেতিয়া এটা দুখীয়া পৰিয়ালৰ সন্তানক দেখিলে, তেতিয়া তেওঁলোকে সেই দিনটোতে নিজৰ মনত সপোন সিঁচিব। কেতিয়াবা এনেকুৱা গ্ৰাউন পিন্ধি, এনেকুৱা কুৰ্টা পিন্ধি বঁটাটো ল’বলৈ যাম। এই আৱেগ তেওঁৰ মনত পঞ্জীয়নভুক্ত হৈ পৰে। যদি আপোনালোকে আপোনালোকৰ স্কুলৰ এনে বিশ্ববিদ্যালয়খন চাবলৈও তেনেকৈ লয়, তেন্তে বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ লগত কথা পাতক যে ছাৰ, ইমান ডাঙৰ কথা আছে, আমি চাব বিচাৰো।
একেদৰেই ক্ৰীড়াৰ পৰিঘটনাও আছে, কেতিয়াবা আমি ব্লক পৰ্যায়ৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা কিয় ভাল পাওঁ, সেয়া সেই পি.টি. শিক্ষকে জানে, শিশুটি খেলি থকা বুলি জানিও যাব। সঁচাকৈয়ে সমগ্ৰ বিদ্যালয়খনেই খেলবোৰ চাবলৈ যাব লাগে। কাবাদি চলি থাকিলেও পাৰত বহি থাকিব, হাত চাপৰি। কেতিয়াবা দেখাৰ পিছত খেলুৱৈ হোৱাৰ মনটো কাৰোবাৰ দ্বাৰা জাগ্ৰত হয়। খেলুৱৈজনেও অনুভৱ কৰে যে মানুহজন, মই মোৰ উন্মাদনাৰ বাবে খেলুৱৈ হোৱা নাই। মই খেল খেলি আছো মানে মই এখন সমাজক এটা ভাল প্ৰতিনিধিত্বক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছো। তেওঁৰ ভিতৰত এটা অনুভৱ জাগ্ৰত হৈ পৰে। শিক্ষক হিচাপে মই এনেবোৰ কথা আৰু কি আছে সেইটোৰ যোগাভ্যাস নকৰাকৈয়ে কি আছে, সেইটোৰ যোগাভ্যাস, যদি আমি এই কামটো কৰিব পাৰো, তেতিয়া আপোনালোকে স্কুলৰ নামটোও চাব পাৰে, যিয়ে শিক্ষকজনৰ মাজত কাম কৰে যিয়ে ইয়াত কাম কৰে প্ৰতি প্ৰতি চালেও সলনি হ’ব। দ্বিতীয়তে, আপোনালোকৰ সংখ্যা বেছি নহয়, কিন্তু বাকীবোৰে কি কাৰণত বাকীবোৰে এই বঁটা লাভ কৰিছে সেয়া আপোনালোকে সকলোৱে নাজানিব। নাজানো, আপোনালোকে ভাবিব যে যদি মই পাইছো তেন্তে তেৱোঁ নিশ্চয় পাইছে। মই এইটো কৰো, মই পাওঁ, তেওঁ কিবা এটাও কৰিব, ইয়াক বিচাৰি পোৱা হোৱা নাই, সেইটো হ'ব নালাগে... তেওঁলোকৰ সকলোৰে ভিতৰত আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টা কি, এই মানুহবোৰৰ মাজত এনে কৰ্তব্য কি, যাৰ বাবে দেশৰ দেশত আছে তেওঁলোকৰ ওপৰত লক্ষ্য কৰা হৈছে। তাৰ পৰা দুটা কথা শিকিব পাৰিমনে?
এইটো আপোনাৰ বাবে চাৰিদিনীয়া, আপোনালোকৰ বাবে পাঁচ দিনীয়া ষ্টাডি ট্যুৰ। আপোনালোকৰ সন্মান, অহংকাৰ, এক, ই এক কিন্তু মই আপোনালোক সকলোৰে লগত কথা পাতি থকাৰ দৰে, মই আপোনালোকৰ পৰা শিকি আছিলো। আপোনালোকে কেনেকৈ কৰে সেইটো জানো। এতিয়া মোৰ বাবে নিজৰ বাবে অতি সুখৰ কথা আছিল আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে আন দলবোৰ পাৰ্টিৰ দৰে, আমি সৰু থাকোঁতে, তেতিয়া চিঠিৰ বন্ধুজন আগতে একেই আছিল। এতিয়া ছ’চিয়েল মিডিয়া হৈ পৰিছে, গতিকে সি পৃথিৱীলৈ গৈছে। কিন্তু সকলোৱে সকলোৰে ৱাটছএপ গ্ৰুপ হ’ব পাৰিবনে? সকলোৰে! কেতিয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হৈছে? বাৰু, কাইলৈ ​​বনোৱা হৈছে। আহকচোন, ৮-১০ দিন ভাল পাওঁ, অৰ্থাৎ ভাল আৰম্ভণি। আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা ইজনে সিজনৰ লগত ভাগ-বতৰা কৰিব লাগে। এতিয়া ইয়াত তামিলনাডু শিক্ষকৰ লগত আপোনাৰ পৰিচয় হৈছে। আপুনি তামিলনাডুলৈ যাব, আপোনালোকৰ স্কুলৰ পৰা, এতিয়াৰ পৰা কওক, কওকচোন, চাওক আপোনাৰ শক্তি কিমান ডাঙৰ হ’ব। আপোনালোকে কাৰোবাক, কিছুমান কেৰেলা, হে মই তেওঁক চিনি পাওঁ, জম্মু-কাশ্মীৰী আৰু মই তেওঁক চিনি পাও। আপোনালোকে চিন্তা নকৰে, মই তেওঁলোকক ফোন কৰো। এইবোৰ কথাৰ প্ৰভাৱ বেছি আৰু মই বিচাৰিম যে আপোনালোকে এনে মানুহৰ এটা দল হ’ব লাগে যিয়ে অনুভৱ কৰিব লাগে যে আমি এটা পৰিয়ালৰ অন্তৰ্গত। এখন ভাৰত, আনকি ভাৰততো ইয়াতকৈ ডাঙৰ অভিজ্ঞতা থাকিব নোৱাৰে। যদি আপোনালোকে ইমান সৰু সৰু কথাত গুৰুত্ব নিদিয়ে, তেন্তে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত শিক্ষকজনৰ এক বৃহৎ অৱদান আছে।
আপোনালোকেও নিশ্চয় শুনি ভাগৰি পৰিছে। শিক্ষকজন এনেকুৱা, শিক্ষকজন একেই, তেতিয়া আপোনালোকেও অনুভৱ কৰে যে বন্ধ হ’লে ভাল, অৰ্থাৎ মই মোৰ বাবে কোৱা নাই। কিন্তু যেতিয়া শিক্ষকজন এনেকুৱা নহয়, তেতিয়া আপোনালোকেও ভাবে যে ই যথেষ্ট। মইও ভাবো যে ৱাহ-চাৰ্চৰ প্ৰয়োজন নাই। আমি সেই ছাত্ৰজনলৈ চাওঁ, ইমানেই আত্মবিশ্বাসেৰে যে পৰিয়ালে আমাক ল’ৰা-ছোৱালীক গতাই দিছে। সেই পৰিয়ালটোৱে শিশুটিক শিশুটিৰ হাতত তুলি দিয়া নাই কাৰণ আপোনালোকে তেওঁক কলম ধৰিবলৈ শিকাইছে, কম্পিউটাৰ চলাবলৈ শিকাইছে, গতিকে আপোনালোকে শিশুটিক দিয়া নাই যাতে আপোনালোকে তেওঁক কিছু পাঠ্যক্ৰম শিকাই দিয়ে, গতিকে তেওঁ নিজৰ ভাল ফলাফল আনিলে এক্সিকিউশ্যন, কেৱল ইয়াক পঠোৱা নহয়। পিতৃ-মাতৃয়ে অনুভৱ কৰে যে আমি যি দিছো তাতকৈ বেছি দিব নোৱাৰিম, যদি কোনোবাই বাঁহী বজাব পাৰে, তেন্তে শিক্ষকে কৰিব পাৰে। আৰু সেইবাবেই শিশুৰ জীৱনত শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত প্লাছ ৱান কোনে কৰিব? শিক্ষকে কৰিব। ছানছিয়া ছুত ফৰেষ্ট প্লাছ ফৰেষ্ট কোনে কৰিব? শিক্ষকে কৰিব। যিয়ে তেওঁৰ অভ্যাসত সংশোধন কৰিব। আৰু সেইবাবেই আমি প্লাছ ৱান থিয়ৰীৰে আমাৰ প্ৰচেষ্টা চেষ্টা কৰা উচিত। আপোনালোকে তেওঁৰ ঘৰৰ পৰা যি পাইছে তাত কিছু অতিৰিক্ত সংযোজন যোগ কৰিম। তেওঁৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ মোৰ কিছু অৱদান থাকিব। যদি এই প্ৰচেষ্টাসমূহ আপোনাৰ হৈ থাকে, তেন্তে মই সাৰ্বজনীন যে আপোনালোকে সকলো শিক্ষকৰ সৈতে অতি সফলতাৰে কথা পাতিব লাগে আৰু অকলশৰীয়া নহয়। আপোনাৰ অঞ্চলৰ শিক্ষকসকলৰ লগত কথা পাতক, আপোনালোকৰ ৰাজ্য। আপোনালোকে নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰি আমাৰ দেশৰ নতুন প্ৰজন্মক প্ৰস্তুত কৰে কাৰণ আজি আপোনালোকে প্ৰস্তুত কৰা শিশুসকল, যেতিয়া তেওঁলোক চাকৰিৰ পৰা যাবলগীয়া হ’ব বা ২৫-২৭ বছৰ বয়সত উপনীত হ’ব, তেতিয়া আজি এই দেশ নহ’ব, ই একে নহ’ব, সেয়া নহ’ব, আজি নহ’ব, এখন উন্নত ভাৰত থাকিব। আপোনালোকে সেই উন্নত ভাৰতত অৱসৰৰ পেঞ্চন ল’ব। কিন্তু আজি আপোনালোকে যি প্ৰস্তুতি চলাইছে, সেই উন্নত ভাৰতক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাটো এটা শক্তি হ’ব৷ অৰ্থাৎ আপোনাৰ কিমান দায়িত্ব আছে, এইটোৱে ভাৰতক বিকশিত কৰিলে, এইটো কেৱল মোদীৰ কাৰ্যসূচী নহয়।
আমি সকলোৱে উন্নত ভাৰতৰ বাবে এনে মানৱ গোট সৃষ্টি কৰিব লাগিব। এনে শক্তিশালী নাগৰিকসকলো প্ৰস্তুত হ’ব লাগে, এনে শক্তিশালী যুৱক-যুৱতী প্ৰস্তুত কৰিবলগীয়া হয়। যদি আমি পিছত ক্ৰীড়াত ২৫-৫০ টা সোণৰ পদক লৈ আহিবলগীয়া হয়, তেন্তে সেই খেলুৱৈজন ক’ৰ পৰা আহিব? যিসকলে আপোনাৰ স্কুলত দেখা দিয়ে, তেওঁলোকে শিশুৰ বাহিৰত থাকিব গৈ আছে আৰু সেয়ে আমাৰ সেই সপোনবোৰৰ বিষয়ে বহুত মানুহ আছে, আপোনাৰ সপোন আছে, কিন্তু তেওঁলোকৰ সন্মুখত এই সপোনবোৰ কেনেকৈ উপলব্ধি কৰিব পাৰি, আপোনালোকে আপোনাৰ মনত সেই মানুহবোৰৰ যিবোৰ সপোন দেখিছে সেইবোৰ বাস্তৱ হওক, সেই পৰীক্ষাগাৰটো আপোনাৰ সন্মুখত আছে, কেঁচামাল আপোনাৰ সন্মুখত আছে, সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ আপোনাৰ সন্মুখত আছে। আপোনালোকে সেই পৰীক্ষাগাৰত আপোনাৰ সপোনৰ সৈতে চেষ্টা কৰিব, আপোনালোকে ফলাফলৰ সৈতে আহিব।
মোৰ ফালৰ পৰা বহুত শুভেচ্ছা জনালোঁ৷
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!