Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with National Awardee Teachers
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Delhi
Teacher - Honourable Prime Minister Sir, greetings! I am Asha Rani from '12 High School', Chandankiyari, Bokaro, Jharkhand.
Teacher: Sir, as a Sanskrit teacher, it has always been my dream to make children aware of Indian culture, which imparts the values and ideals of life through our ancient teachings, or sanskars. With this goal in mind, I have cultivated an interest in Sanskrit among my students and made it the foundation of moral education. Through various shlokas, I have endeavoured to teach them the values of life.
Prime Minister: Have you ever considered that by drawing them towards Sanskrit, you are also guiding them to a vast reservoir of knowledge? This is something that is deeply studied in our country. Have you ever explained to these children what Vedic Mathematics is? As a Sanskrit teacher, or perhaps even during your time in the teachers' room, has there ever been a discussion about Vedic Mathematics among your colleagues?
Teacher: No, Sir. Not yet.
Prime Minister: Well, you should certainly give it a try sometime. Who knows, it might benefit you all as well. There are even online classes available for Vedic Mathematics. In the UK, Vedic Mathematics has already been introduced into the curriculum in some places. Even children who are generally not interested in mathematics might find it captivating, almost like magic, once they get a glimpse of it. They will be eager to learn more. So, through Sanskrit, you could introduce them to some of our country's unique subjects.
Teacher: Sir, this is a wonderful suggestion. I will certainly take it forward.
Prime Minister: Well, best wishes to you.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Honourable Prime Minister, my regards to you. I am from Kolhapur, Maharashtra, the same district where Rajarshi Shahu Ji was born.
Prime Minister: Did you get a sore throat after coming here, or is it naturally this way?
Teacher: No, Sir, my voice has always been like this.
Prime Minister: Ah, I see, your voice is naturally like that.
Teacher: Yes, Sir, I am from Kolhapur, Maharashtra, and I am an art teacher at Samalaviya School. Kolhapur is the birthplace of Rajarshi Shahu.
Prime Minister: So, you teach art?
Teacher: Yes, Sir. I teach painting, dance, drama, music, singing, playing instruments, crafts, and other forms of art.
Prime Minister: I can see that.
Teacher: It is often the case that Bollywood or Hindi film dances dominate everywhere, but in my school, where I have been teaching for 23 years, I have choreographed performances based on Indian culture, including folk and classical dances. I have also done the Shiv Tandav Stotra. I conduct large-scale performances, with 200-300 boys, and have organized events such as Vishwi-kram. I even choreographed a performance based on the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj, which was recorded at Vishwi-kram. I have performed the Shiv Tandav, the Hanuman Chalisa, and devotional pieces dedicated to the goddess. Because of these performances, I have gained recognition for my work in dance.
Prime Minister: I am sure you must be doing great work.
Teacher: Yes, Sir, I do it myself, and my students also perform.
Prime Minister: Indeed, but what more do you do for the students to whom you have dedicated your life?
Teacher: Sir, the students only do everything!
Prime Minister: What do they do?
Teacher: 300 to 400 children work on a single choreography. And it’s not just the students from my school. I also involve children from the surrounding slum areas, kids of sex workers, and even children in wheelchairs. I invite them as guest performers.
Prime Minister: But those children must be more interested in film songs nowadays, right?
Teacher: Yes, Sir. However, I explain to them the richness and depth found in folk dance, and I am fortunate that they listen to me.
Prime Minister: Let’s hear about it.
Teacher: Yes, I have been doing all this for the past 10 years.
Prime Minister: If a child doesn't listen to their teacher, then who else will they listen to? How long have you been teaching?
Teacher: In total, it has been 30 years, Sir.
Prime Minister: When you teach children through dance, I assume you convey some sort of message through it. What messages do you share?
Teacher: Yes, I create performances with social messages. For instance, I organized a dance drama on the dangers of drinking and driving, which I performed throughout the city as a street play. Another example is a short film I directed called 'Sparsh', where the entire technical crew consisted of my students.
Prime Minister: So, over the past few days, you must have been visiting different people’s homes—this person’s house, that person’s house. You must be quite tired. Did you meet anyone special? Did anyone seek any benefits of your visit?
Teacher: Yes, Sir, many people did, particularly those in higher education. Some even asked if I would be willing to come to their colleges if invited.
Prime Minister: So, it seems you have planned for the future. Does this mean you also engage in commercial programmes?
Teacher: Yes, I do engage in commercial work, but—
Prime Minister: Then you must have a large market.
Teacher: No, Sir, let me clarify. While I do work commercially, I use those earnings for a purpose. I have choreographed for films, but I have also adopted 11 orphaned children. I work commercially to support them.
Prime Minister: What kind of work do you do for them?
Teacher: These children were living in an orphanage and had an interest in art. The orphanage planned to send them to ITI after their 10th grade, as part of their usual practice. I wanted to break that norm, but they initially refused. So, I took the children out of the orphanage, provided them with a space to stay, and nurtured their artistic talents. As they grew, they developed their skills. Now, two of them are working as art teachers, and two others have become dance instructors in government schools under the CBSE board.
Prime Minister: That’s truly remarkable. In the end, it’s an incredible thing you have done. While others may have abandoned those children, you didn’t; you took them in and adopted them. What a noble thing to do.
Teacher: Sir, this is deeply personal to me. I grew up in an orphanage myself, so I understand what it feels like. Back then, I had nothing. So now, if I can give something to those less fortunate, it’s my greatest privilege.
Prime Minister: Not only have you lived through art, but you have lived with values. That’s truly significant.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Your name, Sagar, really does suit you.
Teacher: Yes, Sir, I feel fortunate to have the opportunity to meet you and to speak with you. It’s a great privilege.
Prime Minister: Wishing you all the very best.
Teacher: Thank you, Sir.
Teacher: Namaskar, Honourable Prime Minister.
Prime Minister: Namaste.
Teacher: I am Dr. Avinasha Sharma, serving as an English Lecturer in the Haryana Education Department. Honourable Sir, I have established a language laboratory for the children of underprivileged communities in Haryana, who come from backgrounds where understanding and comprehending the English language is quite challenging. This language laboratory is not solely focused on English. It also incorporates regional languages and mother tongues.
Sir, the National Education Policy 2020 emphasises the use of Artificial Intelligence and machine learning to enhance children's learning. Keeping this in mind, I have integrated Artificial Intelligence into the laboratory. Tools like 'Speakometer' and 'Talkpal' are AI-driven, helping students learn and master correct pronunciation. I am delighted to share with you, Sir, that I have represented my state in international forums such as UNESCO, UNICEF, as well as in countries like Indonesia and Uzbekistan. The impact of these experiences has been felt in my classroom. Today, a government school in Haryana has become a global classroom where students connect with professors and students from Columbia University in Indonesia, exchanging knowledge and experiences.
Prime Minister: Could you share more about your experience, and how you achieved this, so others can learn from it as well?
Teacher: Sir, Microsoft Scarpthen is a programme that I have introduced to my students. Through their interactions with professors from Columbia University, our children are able to learn about their culture, their language, and the ways in which they advance academically. I would like to share a remarkable experience with you, Sir. When I visited Uzbekistan, I shared my experiences with my students, helping them realise that, just as English is their academic language, in Uzbekistan, people speak their native language, Uzbek, while Russian serves as the official and national language. English is their academic language, which helps them feel connected to the wider world. For them, English is not merely a part of the curriculum. This understanding has sparked a genuine interest in learning English, as they now see that English isn’t just spoken in foreign countries—it’s becoming comfortable and familiar to them. However, learning English is just as challenging for them as it can be for our Indian students.
Prime Minister: It’s wonderful that you're exposing the children to the world, but are you also familiarizing them with their own country?
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: So, are there aspects of our country that inspire them to learn English?
Teacher: Sir, I have focused on language skill development in this laboratory. English has always been part of the curriculum, but understanding how a language is learnt is crucial. The students I teach come from diverse Haryanvi backgrounds. For example, a child from Rohtak speaks a completely different dialect than a child from Nuh.
Prime Minister: Yes, it reminds me of the days when we used to have telephones at home.
Teacher: Indeed, Sir.
Prime Minister: That box is a phone. In our home, sometimes a woman from a poor family would come to help with the work. One day, the phone rang, and she picked it up. As soon as she answered, she said, "Hello." How did she learn that?
Teacher: Sir, that’s part of language skill development. Language is acquired through listening and usage.
Prime Minister: Exactly! That’s why language can be learned so quickly by speaking it. I remember when I was in Gujarat, a family from Maharashtra moved to my place in Nadiad for work. The man was a professor, and he brought along his elderly mother. He spent all day in schools and colleges, but even after six months, he hadn’t picked up the local language. His mother, on the other hand, who wasn’t educated at all, had learnt to speak Gujarati very well. One day, when I went to their house for a meal, I asked her how she had learnt it. She simply said that she picked it up from the housemaid who only spoke Gujarati. Language is learned by speaking it.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: This reminds me of my school days. Our teacher was quite strict, and we used to be a bit wary of him. Rajaji had written the 'Ramayana' and 'Mahabharata', and everyone was familiar with the dialogues from the 'Ramayana'. The teacher would insist that we read Rajaji’s 'Ramayana' slowly, even though we didn’t know the language well. I knew the story, but not the language. Yet, with practice, I began to understand bits and pieces. Even recognizing just a word or two, I could tell he was talking about Sita Mata.
Teacher: Absolutely, Sir.
Prime Minister: Alright, Very good.
Teacher: Thank you, Sir. Thank you.
Prime Minister: Har Har Mahadev.
Teacher: Har Har Mahadev.
Prime Minister: For the people of Kashi, the day always begins with 'Har Har Mahadev'.
Teacher: Sir, I am delighted to have met you today. I am conducting research on plant diseases at the Agricultural Science Institute, and my primary focus is on promoting sustainable agriculture. Unfortunately, it hasn’t been properly implemented at the grassroots level yet. My goal is to teach farmers easy-to-use technologies that yield unprecedented results in the fields. I also believe that involving children, students, and women is crucial in this effort. That’s why I visit villages with students, working with farmers and encouraging women to get involved as well. With the simple techniques we have developed, we are moving towards sustainability, and the farmers are already seeing the benefits.
Prime Minister: Can you tell me what you have done?
Teacher: Sir, we have perfected a technique for seed purification. We have identified certain local microbes, and when we purify the seeds with these, the roots that develop are already well-formed. This results in a much healthier plant. The plant is less susceptible to diseases because the roots are so strong, giving it an internal strength to combat pests and diseases.
Prime Minister: You are describing the work done in the lab. How do you apply this on the land? From the lab to the land? You say that you are personally going to the farmers. How do they implement it, and how do they get started?
Teacher: Sir, we have created a 'powder formulation', which we distribute to the farmers. They use this to purify their seeds, and we have been doing this for many years. So far, we have introduced this technique in 12 villages around Varanasi, and over 3,000 women are currently learning and using this technology.
Prime Minister: And can these farmers teach other farmers as well?
Teacher: Absolutely, Sir. When a farmer comes to collect the powder, they often take enough for four other farmers as well. Farmers learn from each other by observing, and I’m pleased to say that many more have adopted the technique than those we initially taught. I don’t have the exact number right now.
Prime Minister: Which crops have been most benefitted from this?
Teacher: Primarily vegetables and wheat.
Prime Minister: Our focus is on organic farming, particularly for vegetables and wheat. Those who are concerned about preserving Mother Earth are worried about how we are harming her health. It has become critical to protect the Earth, and organic farming seems to offer a promising solution. There’s ongoing discussion among scientists about this approach.
Teacher: Yes, Sir, efforts are certainly being made in that direction. However, we are still struggling to fully convince farmers to stop using chemicals. They are afraid that if they don’t use chemicals, their crops will suffer.
Prime Minister: There is a solution to that. Let’s say a farmer has four bighas of land. He could experiment on 25%—one bigha—and continue with traditional methods on the remaining three. By dedicating a small portion to organic farming, the farmer will gain confidence. Even if there is a minor loss, say 10% or 20%, it’s manageable, and he’ll see that the rest of his crop is safe. Acharya Devvrat Ji, the Governor of Gujarat, is very committed to this cause and has done a lot of work in this area. If you visit his website—since many of you come from farming backgrounds—you’ll find a wealth of information on organic farming. Everything at the LKM you see here is done using organic farming methods, with no chemicals allowed. Acharya Devvrat Ji has developed an excellent formula using cow urine, among other things, and the results are impressive. If your university studies this as well, you could explore what could be done.
Teacher: Certainly, Sir.
Prime Minister: Alright, best wishes.
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: Vanakkam (Greetings).
Teacher: Vanakkam, Prime Minister Ji. I am Dhautre Gandimati. I come from Tyagraj Polytechnic College, Salem Tamil Nadu and I have been teaching English in the Polytechnic College for more than 16 years. Most of my polytechnic students hail from rural backgrounds. They come from Tamil Medium Schools, So they find it difficult to speak or at least open their mouths in English.
Prime Minister: But we often have this misconception that everyone in Tamil Nadu knows English.
Teacher: Obviously Sir, They are rural people who study from the vernacular language medium. So they find it difficult, Sir. For them we teach.
Prime Minister: That’s why the New Education Policy places so much emphasis on the mother tongue.
Teacher: So, we are teaching the English language, Sir. As per the NEP 2020, we now incorporate at least three languages, including the mother tongue, in learning. We have introduced this in our autonomous institution and are now teaching technical education in the mother tongue as well.
Prime Minister: Is there anyone among you who has bravely experimented with this? For example, if there are 30 children in a school studying purely in English, and another 30 children of the same age studying the same subject in their mother tongue, which group performs better? What is your experience? When learning in the mother tongue, a child directly grasps the concept, whereas in English, the child mentally translates the idea from English to their native language, which takes up a lot of energy. Children should first be taught in their mother tongue, and later, English should be taught thoroughly as a subject.
Just as a Sanskrit teacher only speaks Sanskrit while in class, I hope the English teacher also speaks only English from the moment they enter the classroom until they leave. They should be equally proficient in English. It shouldn’t be a mix of one sentence in English and three in the mother tongue. The child can’t grasp the language that way. If we are this dedicated to teaching languages, it’s beneficial. We should cultivate in our children the desire to learn as many languages as possible. For example, schools should decide that this year, they will teach songs from five different states. Learning five songs in a year isn’t difficult. One can learn an Assamese song, or a Malayalam song, or a Punjabi song. And, of course, Punjabi isn't difficult. Alright, wish you all the best!
Teacher: Prime Minister Ji, my name is Utpal Saikia, and I am from Assam. I am currently working as a trainer in Food & Beverage Service at the North East Skill Centre in Guwahati. I have completed six years here and have successfully conducted more than 200 sessions under my guidance. Many of my trainees now work in five-star hotels across the country and abroad.
Prime Minister: How long is your course?
Teacher: It is a one-year course, Sir.
Prime Minister: Are you aware of hospitality training?
Teacher: Yes, Sir. Hospitality, Food & Beverage Services.
Prime Minister: Food & Beverage, What specific skills do you teach in that?
Teacher: We teach students how to interact with guests, how to serve food, and how to provide beverage service. We prepare students in the classroom, teaching them various techniques, such as solving guest problems and how to handle different situations with guests, Sir.
Prime Minister: Can you give some examples? At home, children often say, "I don’t want to eat this," or "I want to eat that." So, teach your technique for handling this.
Teacher: I don’t have a specific technique for children, Sir, but in terms of guests at the hotel, we train students to handle them politely and humbly, listening to their needs.
Prime Minister: So, your focus is primarily on soft skills?
Teacher: Yes, Sir. Absolutely, Sir. Soft skills.
Prime Minister: Where do most of the students who graduate from your institution find job opportunities?
Teacher: All over India, in places like Delhi and Mumbai.
Prime Minister: Mainly in big hotels?
Teacher: Yes, in major hotels. We guarantee 100 percent placement. We have a dedicated placement team that takes care of it.
Prime Minister: Since you are in Guwahati, if I ask Himanta Ji and all his ministers to allow you to train their staff and build their capacity—because guests visit them and they might not even know whether to offer water with the left hand or the right hand—would that be possible?
Teacher: Yes, absolutely. That can be done.
Prime Minister: You might be surprised to know that when I was the Chief Minister of Gujarat, there was a Hotel Management School there. I made it a point that I would have all my ministers and their personal staff trained on Saturdays and Sundays. They decided to teach and even the children working with me, the gardeners or cooks working for me and other ministers were getting trained. We had a syllabus of about 30 to 40 hours. After that, there was a noticeable change in their performance. When they went back home, it was immediately apparent. Their families probably wouldn't notice, but it was surprising for me as to how they had picked up these new skills. It was quite remarkable.
I learnt a lot from that experience. I think we should adopt this approach more often, making it a brand of excellence. Even small things matter, like greeting people politely as soon as they enter, or how government office employees answer the telephone. For example, some people are trained to say "Jai Hind" or "Namaste" when they answer, while others might rudely ask, "What do you want?" That's where things go wrong. Do you train them to handle such situations properly?
Teacher: Yes, Sir! I teach them these things.
Prime Minister: Well, many congratulations to you!
Teacher: Thank you, Sir!
Prime Minister: So, do you have any connection with Borisagar?
Teacher: Yes, Sir. My grandfather was Borisagar!
Prime Minister: Oh, was he your grandfather? I see! He was a famous comedy writer in our community. So, what do you do?
Teacher: Sir, I am a primary school teacher in Amreli, and I have been working there for the past 21 years with the life mantra of building a great nation by building a great school.
Prime Minister: What’s your speciality?
Teacher: Sir, I specialize in our folk songs.
Prime Minister: I have heard that you use quite a lot of petrol?
Teacher: Yes, Sir! Since 2003, thanks to your initiative, our school’s 'Pravesh Utsav' celebration (annual school enrollment festival) on bikes has been a successful program for teachers. Sir, I sing our traditional Garba songs, but I have adapted them to include educational themes. For instance, "Pankheda." With your permission, may I sing it?
Prime Minister: Yes, please do!
Prime Minister: This is a very famous Gujarati folk song, isn’t it?
Teacher: Yes, Sir. It’s a Garba song.
Prime Minister: You have changed the lyrics to encourage children to go to school, to study—teaching them in your own unique way.
Teacher: Yes, Sir, exactly. And, Sir, I can sing in 20 different languages.
Prime Minister: 20? Oh, wow!
Teacher: Yes, Sir. If I’m teaching about Kerala, I sing in Tamil, for example, "Va," meaning come, 'Padharo' in Rajasthani means welcome. I teach singing in Marathi, Kannada and other languages. I salute Bharat Mata, Sir!
Prime Minister: That’s amazing! Very well done!
Teacher: Thank you, Sir. 'EK Bharat, Shreshtha Bharat' is my life's mantra, Sir!
Prime Minister: Wonderful!
Teacher: Sir, I will continue working with even greater energy to build a developed Bharat by 2047.
Prime Minister: Very good!
Teacher: Thank you, Sir.
Prime Minister: When I saw your surname, I immediately remembered your grandfather, who was such a wonderful comedy writer in my state. He was very well known, but I didn’t realize you would carry on his legacy. It’s truly heartwarming to see this!
Friends, I don't have any special message for you, but I will certainly say that this selection is a significant achievement, one that comes after a long and arduous process. I won’t discuss what used to happen in the past, but today the effort is to recognize talented people in the country who are doing something new. This doesn’t mean that there aren’t better teachers than us, nor does it imply that others aren't excelling in different subjects. This is a country, a land of gems. There are crores of teachers doing remarkable work, but the spotlight has fallen on you, indicating that you possess some unique qualities.
Your efforts, especially with regards to the New Education Policy, could be of great value. In our education system, one subject could significantly strengthen our economy, but India has missed that opportunity. We must reclaim it, and it can begin in our schools—starting with tourism.
Now, you might ask whether we are supposed to teach students or engage in tourism. I am not suggesting you become involved in tourism per se, but consider this: where do most school tours take place? Typically, they visit places that the teacher hasn't seen, rather than what the student should experience. If a teacher hasn’t visited Udaipur, they’ll plan a school trip there, collect the funds for tickets and travel, and off they go.
What if, instead, we plan a whole year in advance, setting specific destinations for students of each class? For example, in the academic year 2024-2025, we could determine that the students of classes 8 or 9 will visit a particular destination. Perhaps the school chooses 3 to 5 destinations for the year, and assigns the students projects based on these destinations. Let’s say the chosen destination is Kerala. Groups of 10 students could be tasked with different projects—some researching Kerala’s social customs, others its religious traditions, and some its temples and their histories. Throughout the year, discussions about Kerala would take place, preparing the students for their visit. By the time they actually travel to Kerala, they will have a deep understanding of the place, correlating what they have read with what they see.
Now, imagine if Goa decided that this year, all schools would visit the North East. Let’s say 1,000 to 2,000 students from across Goa travel to the North East. This would not only expose the students to a new region, but it would also boost tourism in the North East. The local population would notice the influx of visitors and realize the need for more services, like tea stalls or small shops. This, in turn, would create employment opportunities.
India is such a vast country, and we are working within the field of education. You could encourage your students to participate in the current online competition, where they can vote on the best places to visit in their state. However, they shouldn’t just tick boxes; they should participate after doing some research. This is part of an effort to identify the top attractions in each state through public voting under 'Dekho Apna Desh'. This will provide online ranking to destinations through voting. Once the voting is done, the government will allocate a budget to develop infrastructure at these sites.
But how does tourism work? It's the age-old debate: which comes first, the chicken or the egg? Some say there’s no tourism because there’s no development, while others argue that tourism itself leads to development. We can address this by organizing student trips to such destinations. A well-planned, overnight stay could encourage local residents to open homestays or other small businesses, boosting the local economy. If we, as schools, collectively plan our trips, we could develop 100 top tourism destinations in India within two years. This shows the revolutionary potential of teachers.
In your daily school activities, tours are often organized, but without proper study or preparation. If you study a place thoroughly throughout the year and then visit it, not only will it enrich the students’ education, but it will also benefit the local economy. I encourage you to take your 8th or 9th grade students to visit a nearby university at some point. Contact the university and let them know that your students would like to see it.
When I was in Gujarat, I had a rule. If I was invited to a university convocation, I would agree to attend, but I would bring 50 guests with me. The university would always wonder who these guests were. When a politician says this, they often assume it means followers or supporters. But I would clarify that the 50 guests would be children from nearby government schools, especially from poorer areas. These children would sit in the front row during the convocation.
When these children, from very poor families, witness a convocation, it plants a dream in their minds—someday, I too will wear a cap and gown and receive an award. This feeling gets deeply embedded in their consciousness. If you take your students to a university and show them the importance of such events, it will inspire them in ways you can’t imagine.
Similarly, for sports events, consider this: when a block-level sports competition occurs, it is often the PT teacher and the participating students who attend. However, the entire school should ideally be present to watch and support. Even if it’s a Kabaddi match, we should be there, cheering on the sidelines. Observing these events can inspire students to become players themselves, and players may feel a sense of pride, believing they are not just representing themselves but their community as well.
As teachers, we should continuously seek innovative ways to enhance such experiences. By adding a little extra effort to what already exists, we can significantly elevate the impact. This approach will not only make the school more renowned but also change how teachers are perceived.
Moreover, you may not all know why others have received awards. You might assume that if one person has received an award, others must have earned it for similar reasons. It’s important to understand the unique qualities in those people that brought the attention of the nation towards them, and to learn from them. Can we learn those qualities as well? Use these four or five days as a study tour to gain insights into how others achieve excellence.
As I am interacting with you, I am learning from you as well in the process. I find it gratifying to see how you approach your work. In the past, we used to have pen pals; now, with social media, that concept no longer exists. But why not create a WhatsApp group with all of you? Okay when was it created? Yesterday? Okay it has been 8-10 days, which means it is a good beginning. Share your experiences and support each other. Let's say you have met a teacher from Tamil Nadu here. If you are planning a trip to Tamil Nadu, connect with the teacher there. You will realize how big a strength they will become for you. You might find someone from Kerala, Jammu and Kashmir, or another region. I am sure they will be happy to assist you. Creating such a network will foster a sense of unity and strengthen our collective efforts. I would like you to form such a group of people who feel that they are one family.
There can be no greater experience than this shared experience of 'EK Bharat Shreshtha Bharat'. It demonstrates how teachers can drive significant change by paying attention to small things.
You might be tired of constantly hearing statements like, "A teacher is this, a teacher is that." It might even make you wish the speaker would stop. Let me assure you, I am not saying this for my own sake. However, when teachers are praised excessively, you may feel it is enough, and I, too, believe there is no need for endless praise.
Let’s focus instead on the student, and the immense trust their family has placed in us. That family hasn’t entrusted their child to us merely to learn how to hold a pen, use a computer, or to memorise a syllabus for good exam results. Parents send their children to us because they believe that while they may provide a foundation, it is the teacher who can add that ‘plus one’—that extra value their child needs to truly flourish.
Who will add the ‘plus one’ to the child's education? It is the teacher. Who will enhance the child’s cultural values (sanskar)? The teacher. Who will help improve their habits? Again, the teacher. Therefore, our responsibility goes beyond just theory—we must strive to add something extra, beyond what the child receives at home, to bring about meaningful change in their life.
If you make this effort, I am confident that you will succeed. And you are not alone in this task—engage with other teachers, collaborate with those in your region and state. Take on the leadership role and prepare the new generation of our country. The children you are teaching today will, in a few years, enter the workforce, and by the time they are 25 or 27, India will no longer be what it is today—it will be a developed nation.
You will likely be drawing your retirement pension in that developed India, but the students you are nurturing today will be the ones propelling that nation to greater heights. This is a huge responsibility, and remember, building a developed India is not just Modi’s vision—it is a collective mission for all of us.
Together, we must prepare a capable generation for this developed India. We must cultivate skilled and responsible citizens. If we aspire to win 25 to 50 gold medals in future sporting events, where will those athletes come from? They will emerge from the very students you are teaching today.
You have many dreams, and the laboratory to realise them is right in front of you—the raw material is the children in your classroom. It is in this ‘laboratory’ that you can experiment, innovate, and ultimately shape the future. With your efforts, you can achieve the results you desire.
My very best wishes to you all!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
07 SEP 2024 5:38PM by PIB Bhubaneshwar
ଶିକ୍ଷକ: ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ନମୋ ନମଃ ମୁଁ ଆଶା ରାଣୀ ୧୨ ହାଇସ୍କୁଲ, ଚନ୍ଦନ କହାରି ବୋକାରୋ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର
ସାର୍ ଜଣେ ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ, ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ଯାହା ଆମକୁ ଆମର ସମସ୍ତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିଥାଏ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଆଦର୍ଶ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଉ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୁଁ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତି ପିଲାଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହାକୁ ନୈତିକ ଶିକ୍ଷାର ଆଧାର କରି ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ଲୋକ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଜୀବନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶିଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସଂସ୍କୃତ ଭାଷା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରନ୍ତି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ତାଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାରକୁ ନେଇଯାଇଥାଏ । ଏହା ଆମ ଦେଶରେ ପଢ଼ାଯାଏ । କଣ କେବେ ଏହି ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ବୈଦିକ ମ୍ୟାଥମଟିକ୍ କ'? ଜଣେ ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ ବୈଦିକ ମ୍ୟାଥମେଟିକ୍ କ'ଣ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ହୁଏ ? ନିଶ୍ଚୟ କେବେ ନା କେବେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିବ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ନା ସାର୍ ନିଜେ ଏ ବିଷୟରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଏହା ହୋଇନାହିଁ, ଆପଣ କେବେ ନା କେବେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିପାରିବେ ତେବେ କ'ଣ ହେବ। ଅନଲାଇନ୍ ବୈଦିକ ଗଣିତ କ୍ଲାସ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ । ବ୍ରିଟେନରେ ବୈଦିକ ଗଣିତରେ କିଛି ସ୍ଥାନରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି। ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ଗଣିତ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ ନୁହଁନ୍ତି, ଯଦି ସେମାନେ ଏଥିରୁ ଟିକିଏ ବି ଦେଖିବେ, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏହା ଏକ ଯାଦୁ । ହଠାତ୍ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିଖିବାକୁ ମନ ଲାଗିଯାଇଥାଏ। ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ କେବେ ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ ସଂସ୍କୃତକୁ ପରିଚିତ କରାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କେବେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ମୁଁ ଏହାକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ କହିଥିଲି ସା,ର୍ ମୁଁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଠିକ୍ ଅଛି ଚାଲନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଧନ୍ୟବାଦ।
ଶିକ୍ଷକ : ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ସାଦରେ ପ୍ରଣାମ । ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୋହ୍ଲାପୁରରୁ ଆସିଛି, କୋହ୍ଲାପୁରର ସେହି ଜିଲ୍ଲା ରାଜର୍ଷି ଶାହୁଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଏଠାକୁ ଆସି ଏହି ଗଳା ଖରାପ ହୋଇଗଲା ନା ସେମିତି ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ନା, ସା,ର୍ ସ୍ୱର ହିଁ ସେମିତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଭଲ ସ୍ୱର ଏମିତି ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ମୁଁ କୋହ୍ଲାପୁର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଆସିଛି । ମୁଁ ସୋଲଭିୟା ସ୍କୁଲର ଜଣେ କଳା ଶିକ୍ଷକ । କୋହ୍ଲାପୁର ହେଉଛି ରାଜର୍ଷି ଶାହୁଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ତେବେ କଳା ବିଷୟରେ କ'?
ଶିକ୍ଷକ : କଳାରେ ମୁଁ ଚିତ୍ରକଳା, ନୃତ୍ୟ, ନାଟକ, ସଙ୍ଗୀତ, ଗୀତ ବାଦନ, କ୍ରାଫ୍ଟ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ତାହା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ଶିକ୍ଷକ: ତେଣୁ ଅନେକ ସମୟରେ ଏମିତି ହୁଏ ଯେ ବଲିଉଡ୍ କିମ୍ବା ହିନ୍ଦୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସଂସ୍କରଣ ସବୁଠି ଚାଲିଛି, ତେଣୁ ମୋ ସ୍କୁଲରେ, ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିବାରୁ, ୨୩ ବର୍ଷ ଧରି, ମୁଁ ମୋର ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକନୃତ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ଆଧାରରେ ରଚନା କରିଛି। ମୁଁ ଶିବ ତାଣ୍ଡବ ସ୍ତୋତ୍ର କରିଛି । ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ମୁଁ ୩୦୦-୩୦୦,୨୦୦ ବାଳକଙ୍କ ସହିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କରିଥିଲି, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନୀ ମଧ୍ୟ କରିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଶିବ ତାଣ୍ଡବ କରିଛି , ମୁଁ ଦେବୀଙ୍କ ହନୁମାନ ଚାଳିଶା କରିଛି, ମୁଁ ଦେବୀଙ୍କ ରୂପ ଦର୍ଶନ କରିଛି, ତେଣୁ ଏହି ସବୁ ଉପାୟରେ ମୁଁ ମୋ ନୃତ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ନା, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଏହା କରୁଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ମୁଁ ନିଜେ କରେ ଏବଂ ମୋ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ନା, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଏହା କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତୁମର ଜୀବନ ଅଛି । ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ'ଣ କରନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ସେହି ସବୁ କରିଥାଏ ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ସେମାନେ କ'ଣ କରନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷକ: ୩୦୦-୩୦୦, ୪୦୦ ପିଲା ଏକ ନୃତ୍ୟ ଉଦ୍ଭାବନରେ କାମ କରନ୍ତି । କେବଳ ମୋ ସ୍କୁଲର ପିଲାମାନେ ନୁହଁନ୍ତି । ମୋ ଚାରିପାଖରେ ଏକ ବସ୍ତି ଅଞ୍ଚଳ ଅଛି, କିଛି ଯୌନକର୍ମୀଙ୍କ ପିଲା, କିଛି ହ୍ୱିଲ୍ ଚେୟାର ଥିବା ପିଲା, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିଥି କଳାକାର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ନେଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: କିନ୍ତୁ ସେହି ପିଲାମାନେ ଆଜି ସିନେମା ଗୀତ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବେ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ସା,ର୍ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଲୋକନୃତ୍ୟର ଜୀବନ କ'ଣ ଏବଂ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ପିଲାମାନେ ମୋକଥା ଶୁଣନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଶୁଣନ୍ତୁ
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ଆଜ୍ଞା ହଁ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହିସବୁ କରିଆସୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଯଦି ଶିକ୍ଷକ ନ ଶୁଣନ୍ତି, ତେବେ ପିଲା କୁଆଡ଼େ ଯିବ? ଆପଣ କେତେ ବର୍ଷ ହେଲା କାମ କରୁଛନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ମୋତେ ୩୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନୃତ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ କଳା ଶିଖାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ଆପଣ କିଛି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛନ୍ତି କି? ଆପଣ କ'ଣ ଦିଅନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ମୁଁ ସାମାଜିକ ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ କରିଥାଏ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ ଡ୍ରାଇଭିଂ ପାଇଁ ଏକ ନୃତ୍ୟ ନାଟକ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି , ଯାହାମୁଁ ସାରା ସହରରେ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲି । ନାଟକ ଆକାରରେ ଏକ ମାର୍ଗ ଭାବରେ । ଯେମିତି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର କହିବା ମାତ୍ରେ ମୁଁ ସ୍ପର୍ଶ ନାମକ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲି । ଯାହାର ପୂରା ବୈଷୟିକ ଦଳ ମୋର ଛାତ୍ର ଥିôଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ତେବେ ଏହି ଦୁଇ ଦିନରୁ ତିନି ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ସବୁଆଡେ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିବ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଥକି ଯାଇଥିବେ । କେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଘର, କେତେବେଳେ ୟାଙ୍କ ଘର ତ ଆଉ କେତେବେଳେ କାହା ଘର ଏମିତି ଚାଲିଯିବ। ତେଣୁ ଏହା ସହିତ କୌଣସି ବିଶେଷ ପରିଚୟ କରାଇଛନ୍ତି କି? କେହି କିଛି ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ଆଜ୍ଞା ସା,ର୍ ଏମିତି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକାଂଶ ବଡଘରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେହି ଲୋକମାନେ କହିଥିଲେ ସାର୍ ଯଦି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଡାକିବୁ, ତେବେ ଆପଣ ଆମ କଲେଜକୁ ଆସିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ତେବେ ଆପଣ ଆଗ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ମୁଁ ଏହା ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କରେ କିନ୍ତୁ ତାହାର
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ତା'ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ବଡ ବଜାର ମିଳିଯାଇଥିବେ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ନା ସା,ର୍ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏ ବିଷୟରେ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ମୁଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ଯାହା ବି କାମ କରେ । ମୁଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ କୋରିଓଗ୍ରାଫି କରିଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ୧୧ ଜଣ ଅନାଥ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପୋଷ୍ୟସନ୍ତାନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବେ କାମ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ କ'ଣ କାମ କରନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷକ : ସେହି ଅନାଥ ଆଶ୍ରମରେ ଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପାଇଁ କଳା ....... ସେଠିକାର ଅନାଥ ଆଶ୍ରମର ଗୋଟିଏ କଥା ହେଲା ଦଶମ ପରେ ତାଙ୍କୁ ଆଇଟିଆଇରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଅନାଥାଶ୍ରମ ପକ୍ଷରୁ ସେଠାରେ ଭରି ଦିଆଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ଧାରଣାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି, ତା'ପରେ ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ନା, ଆମେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଉନାହୁଁ । ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବାହାର କରି ଏକ କୋଠରୀରେ ରଖିଲି । ପିଲାମାନେ ବଡ଼ ହେବା ସହ ସେଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଜଣ କଳା ଶିକ୍ଷକ। ଦୁଇ ଜଣ ନୃତ୍ୟ ଶିକ୍ଷକ ହୋଇ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ସିବିଏସ୍‌ଇ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ତେବେ ଆପଣ ଏହା ଗୋଟିଏ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଶେଷରେ ମୁଁ କହୁଛି ଏହା କିପରି ହେଲା, ଏହା ବହୁତ ବଡ କାମ ଯାହାକି ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ କେହି ମୋତେ ଛାଡିଯାଇଛି, ମୁଁ ଛାଡିବି ନାହିଁ ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପୋଷ୍ୟସନ୍ତାନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ବହୁତ କାମ କରିଛନ୍ତି ଆପଣ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ସାର୍ ଏହା ମୋ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ମୁଁ ନିଜେ ଏକ ଅନାଥ ଆଶ୍ରମରୁ ଆସିଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ମୁଁ ଯାହା ପାଇଲି ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ମୋ ପାଖରେ କିଛି ନଥିଲା ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ମୋ ସଞ୍ଚିତରୁ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରେ, ତେବେ ଏହା ମୋର ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଦେଖନ୍ତୁ , ଆପଣ କେବଳ କଳା କୁ ବଞ୍ଚାଇନାହାନ୍ତି ବରଂ ଆପଣ ଜୀବନକୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ବିତାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ବଡ଼ କଥା।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ସତରେ ଆପଣଙ୍କ ନାମ ସାଗର ଏହା ଠିକ୍ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଆଜ୍ଞା ସା,ର୍ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: : ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଭାଇ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଶିକ୍ଷକ: ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ନମସ୍କାର ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ମୁଁ ଡକ୍ଟର ଅବିନାଶ ଶର୍ମା ହରିୟାଣା ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗରେ ଇଂରାଜୀ ଅଧ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ହରିୟାଣାର ମାନନୀୟ ସନ୍ତାନମାନେ ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିତ ସମାଜର ଅଟନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏମିତି ଏକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଇଂରାଜୀ ଭାଷା ଶୁଣିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକେ କଷ୍ଟକର ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଏହି ଭାଷାର ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ନା କେବଳ ଭାଷା ଇଂରାଜୀ ଭାଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିି କରାଯାଇଛି । ବରଂ ଏଥିରେ ଉଭୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ଓ ମାତୃଭାଷାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ସା,ର୍ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାଦାନ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଦିଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୁଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାଷା ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଜେନେରେଟିଭ ଟୁଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ପିକୋମେଥର ଏବଂ ଟକ୍‌ପାଲ ଅଟେ । ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲା ଭାଷାର ଶୁଦ୍ଧ ଉଚ୍ଚାରଣ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିଖାଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝାଇଥାନ୍ତି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି ମହୋଦୟ । ମୁଁ ମୋ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ୟୁନେସ୍କୋ. ୟୁନେସ୍କୋ, ୟୁନିସେଫ୍‌, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଉଜ୍ୱେକିସ୍ତାନ ଭଳି ଦେଶରେ ମୁଁ ମୋ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମୋ ଶ୍ରେଣୀ ରୂପରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଆଜି ହରିୟାଣାର ଏକ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାମାନେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର କଲମ୍ବିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବସି ପ୍ରଫେସର ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣ ଟିକିଏ ଅଭିଜ୍ଞତା କହିବେ କି, ଆପଣ କିପରି ଏହା କରନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିପାରିବେ?
ଶିକ୍ଷକ : ସା,ର୍ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ସ୍କାପଥେନ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହାମୁଁ ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ପିଲାମାନେ କଲମ୍ବିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଫେସରଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି, ସେମାନଙ୍କ ଭାଷା ଯେଉଁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର କାମରେ ଆସୁଥିବା ଜିନିଷ, ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ ସେମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାକୁ ବଢ଼ାଇଥାନ୍ତି । ଆମ ପିଲାମାନେ ଏସବୁ ଶିଖୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଗୋଟିଏ ସୁନ୍ଦର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସାର୍ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଉଦ୍‌ବେକିିସ୍ତାନ ଯାଇଥିଲି, ସେଠାରୁ ମୁଁ ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଯେଉଁ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲି ତାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇଥିଲି ଯେ ଇଂରାଜୀ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କର ଶୈକ୍ଷିକ ଭାଷା, ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ଉଜବେକିସ୍ତାନର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷା ଉଜବେକିସ୍ତାନରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି । ରୁଷୀୟ ଭାଷା ସେମାନଙ୍କର ସରକାରୀ ଭାଷା, ଜାତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ସେମାନଙ୍କର ଶୈକ୍ଷିକ ଭାଷା, ତେଣୁ ସେମାନେ ଏହି ଦୁନିଆ ସହିତ ଜଡିତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଇଂରାଜୀ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିନାହିଁ । ସେମାନେ ଏହି ଭାଷା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଇଂରାଜୀ କେବଳ ବିଦେଶରେ କୁହାଯାଉଛି। ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଆରାମଦାୟକ ଅଟେ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତିକି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ, ଆମ ଭାରତୀୟ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ନା, ଆପଣ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦୁନିଆ ଦେଖାଉଛନ୍ତି, ଏହା ଭଲ କଥା, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଦେଖାଉଛନ୍ତି କି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଆଜ୍ଞା ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆମ ଦେଶରେ ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଇଂରାଜୀ ଶିଖିବାକୁ ମନ୍ ହେବ ଏମିତି କିଛି
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ସା,ର୍ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରେ ଭାଷା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ କାମ କରିଛି । ତେଣୁ ଇଂରାଜୀ ସର୍ବଦା ଏକ ଭାଷା ରହିଆସିଛି । କିନ୍ତୁ କେମିତି ଶିଖିବେ ଏହି ଭାଷା । କାରଣ ମୋ ପାଖକୁ ଆସୁଥିବା ପିଲାମାନେ ହରିୟାଣବୀ ପରିବେଶରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଯଦି ମୁଁ ରୋହତକରେ ବସିଥିବା ଜଣେ ପିଲାଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଏ, ତେବେ ନୁହରେ ବସିଥିବା ଜଣେ ପିଲାଙ୍କ ସହ ଠିକ୍ ଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ କଥା ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆଚ୍ଛା, ଆମ ଭଳି ଏକ ଘରେ ପୁରୁଣା ଦିନରେ ଯେଉଁ ଟେଲିଫୋନ୍ ଥିଲା, ତାହା ଆମ ପାଖରେ ଥିଲା।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଆଜ୍ଞା ସାର୍‌।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଡବା ହେଉଛି ସେହି ଫୋନ୍ । ଆଉ ଆମ ଘରେ କୌଣସି ଗରିବ ପରିବାରର ଜଣେ ମହିଳା କାମ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି । ତା'ପରେ ଘଣ୍ଟି ବାଜିଲା ଏବଂ ସେ ଟେଲିଫୋନ୍ ଉଠାଇଲେ। ଉଠିବା ମାତ୍ରେ ସେ ନମସ୍କାର କହନ୍ତି, ସେ କେମିତି ଶିଖିଲେ?
ଶିକ୍ଷକ: ଏହା ହେଉଛି ଭାଷାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ । ଭାଷା ଶୁଣିଲେ ଓ ବ୍ୟବହାର କଲେ ତାହା ଆସିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ତେଣୁ ଭାଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକୃତରେ ଭାଷା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଶିଖିହେବ । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଏକ ପରିବାର ଚାକିରି ପାଇଁ ନଡିୟାତକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେ ଜଣେ ପ୍ରଫେସର ଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କ ବୃଦ୍ଧ । ମା' ଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଭଦ୍ରଲୋକ ସାରା ଦିନ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ରହୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଛଅ ମାସ ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଭାଷାରେ ଶୂନ୍ୟ ରହିଥିଲେ । ଏବଂ ତାଙ୍କ ମା' ଶିକ୍ଷିତ ନ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେ ଧନଧନ ଗୁଜରାଟୀ କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇଥିଲି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଆମ ଘରେ ଯେଉଁ କାମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେ ଆଉ କିଛି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ତା'ପରେ ସେ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ଶିଖିଛି । କଥାବାର୍ତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଆଜ୍ଞା, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଏବେ ମୋତେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ମନେ ପଡୁଛି ସେହି ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଯିଏ କି ଛୋଟ ବେଳେ ମୋ ସ୍କୁଲରେ ଥିଲେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଟିକିଏ କଠୋର ଥିଲେ। ଏବଂ କଠୋରତା ଆମକୁ ଟିକିଏ ବ୍ୟଥିତ କରୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେ ରାମାୟଣ, ମହାଭାରତ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯାହା ରାଜ ଜୀ ଲେଖିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ରାମାୟଣର ଅତ୍ୟନ୍ତ ପରିଚିତ କଥା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପରିଚିତ। ତେଣୁ ରାଜାଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ରାମାୟଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଜିଦ୍ ଧରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ଟିକେ ଧୀରେ ଧୀରେ ପଢିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ । ମୁଁ କାହାଣୀ ଜାଣିନଥିଲି, ଭାଷା ଜାଣିନଥିଲି । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସମନ୍ୱୟ କରିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ବୁଝିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ହଁ ସେମାନେ ସୀତା ମାତାଙ୍କ ବିଷୟରେ କିଛି ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ଅବଶ୍ୟ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆଚ୍ଛା, ଠିକ୍ ଅଛି।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଧନ୍ୟବାଦ ସା,ର୍ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହର ହର ମହାଦେବ,
ଶିକ୍ଷକ : ହର ହର ମହାଦେବ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : କାଶୀବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ହର ହର ମହାଦେବଙ୍କ ଠାରୁ ଦିନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ସାର୍ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି । ସା,ର୍ ମୁଁ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଉଦ୍ଭିଦ ରୋଗ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିଥାଉ ଯେ ସେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଲ ଭାବେ ପଡ଼ିଆକୁ ଓହ୍ଲାଇ ନାହାନ୍ତି। ତେଣୁ ମୋର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ରେ ହାତ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ ଯାହା ସହଜ ଏବଂ ଏହାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଫଳାଫଳ କ୍ଷେତରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ପିଲା, ଛାତ୍ର, ମୁଁ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ମୁଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଗାଁ କୁ ଯାଇ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ । ଯାହାଫଳରେ ଆମେ ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ କୌଶଳ ବିକଶିତ କରିଛୁ । ସେଥିରୁ ଆମେ ସ୍ଥାୟୀତା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ। ଆଉ ଏଥିରୁ ଚାଷୀ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣ କ'ଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ମୋତେ କହିପାରିବେ କି?
ଶିକ୍ଷକ: ସାର୍ ଆମେ ବିହନ ଶୁଦ୍ଧିକରଣ କୌଶଳକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛୁ । ଆମେ କିଛି ସ୍ଥାନୀୟ ଜୀବାଣୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମଞ୍ଜିକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିଥାଉ, ଯେତେବେଳେ ମୂଳ ଆସିଥାଏ, ଚେର ବିକଶିତ ହୋଇସାରିଥାଏ । ଯାହା ଗଛକୁ ବହୁତ ସୁସ୍ଥ କରିଥାଏ । ସେହି ଗଛରେ ମୁଣ୍ଡ ରୋଗ କମ୍ ହୋଇଥାଏ କାରଣ ମୂଳ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଏ ଯେ ଏହା ଗଛକୁ ପୋକ ଓ ରୋଗ ସହ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଭିତରୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଲ୍ୟାବେରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କହୁଚି । ଜମିରେ ଆପଣ ଏହା କିପରି କରିବେ ? ଲ୍ୟାବ୍ ଟୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୁହନ୍ତି ଆପଣ ନିଜେ କୃଷକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହା କିପରି କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ କିପରି ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତି ?
ଶିକ୍ଷକ: ସାର, ଆମେ ଏକ ପାଉଡର ଫର୍ମୁଲେସନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପାଉଡର ଫର୍ମୁଲେସନ ଦେଇଥାଉ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ହାତରେ ବିହନ ବିଶୋଧନ କରାଇଥାଉ ଏବଂ ଆମେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛୁ । ଏବଂ ଆମେ ବାରଣାସୀର ଆଖପାଖ ୧୨ଟି ଗାଁରେ ଏହି କାମ କରିଛୁ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବିଷୟରେ କହିବା ତେବେ ତିନି ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏବେ ବି ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ନଚେତ୍ ଯେଉଁମାନେ କୃଷକ, ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ?
ଶିକ୍ଷକ : ଅବଶ୍ୟ, ସା,ର୍ କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଚାଷୀ ପାଉଡର ଆଣିବାକୁ ଆସନ୍ତି, ସେ ଆଉ ଚାରି ଜଣ କୃଷକଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇଯାଆନ୍ତି । ଏବଂ ଏହାର କାରଣ କୃଷକମାନେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ଯାହା ଶିଖାଇଛୁ ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ମୋ ପାଖରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟା ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : କେଉଁ ଫସଲ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ପନିପରିବା ଓ ଗହମ ଉପରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : : ପନିପରିବା ଏବଂ ଗହମ ଉପରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆମେ ଯେଭଳି ନିର୍ଯାତନା ଦେଉଛୁ ତାହାକୁ ନେଇ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି। ସେହି ମା'ଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏକ ଭଲ ସମାଧାନ ବୋଲି ମନେ ହେଉଛି । ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେ ଦିଗରେ କିଛି ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି କି?
ଶିକ୍ଷକ : ପ୍ରକୃତରେ ସା,ର୍ ପ୍ରୟାସ ସେହି ଦିଗରେ । କିନ୍ତୁ ସା,ର୍ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁନୁ ଯେ ଆପଣ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। କାରଣ ଚାଷୀମାନେ ଭୟ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ମୋ ଫସଲର କିଛି କ୍ଷତି ହୋଇଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଗୋଟିଏ ସମାଧାନ ହୋଇପାରେ। ଧରନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ୪ ବିଘା ଜମି ଅଛି। ତେଣୁ ୧ ବିଘାରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଯାହା କରନ୍ତି ତାହା ତିନୋଟି ରେ କରନ୍ତୁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ ନିଅନ୍ତୁ, ଏକ ଉପାୟରେ, ଏହାକୁ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ଅଲଗା ଅଲଗା କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ତା'ପରେ ସେ ସାହସ ହାସଲ କରିବେ। ହଁ ମଣିଷର ଯଦି ସାମାନ୍ୟ କ୍ଷତି ହୁଏ, ତେବେ ତାହା ୧୦ ପ୍ରତିଶତ, ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ହେବ । କିନ୍ତୁ ମୋ ଗାଡି ଚାଲିବ। ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ବହୁତ କାମ କରନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣ ତାଙ୍କ ୱେବସାଇଟକୁ ଯାଆନ୍ତି ତେବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୃଷକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିବ। ତେଣୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ସେ ଅନେକ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ଆପଣ ଏଠାରେ ଦେଖୁଥିବା ଏହି ଏଲକେଏମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଏଠାରେ କୌଣସି ରାସାୟନିକ ବ୍ୟବହାର ହୋଇନାହିଁ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ବହୁତ ଭଲ ଫର୍ମୁଲା ବିକଶିତ କରିଥିଲେ । ଏହା କେହି ବି କରିପାରିବେ। ଗୋମୂତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରି ଏପରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବହୁତ ଭଲ ଫଳାଫଳ ପାଇବେ । ଯଦି ଆପଣ ଏହା ଉପରେ ପଢୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ କ'ଣ ହୋଇପାରେ ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ - ଅବଶ୍ୟ, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଶିକ୍ଷକ: - ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ୱଣକ୍କମ୍ ।
ଶିକ୍ଷକ : ୱଣକ୍କମ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଧଉତ୍ରେ ଗାନ୍ଧିମାଟି । ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁର ତ୍ୟାଗରାଜ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ କଲେଜରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ୧୬ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ କଲେଜରେ ଇଂରାଜୀ ପଢ଼ାଉଛି । ମୋର ଅଧିକାଂଶ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ ଛାତ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ତାମିଲ ମାଧ୍ୟମ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନେ କହିବାରେ ଅସୁବିଧା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି କିମ୍ବା ଅନ୍ତତଃ ଇଂରାଜୀରେ ମୁହଁ ଖୋଲିଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏହି ଭ୍ରମ ଅଛି। ବୋଧହୁଏ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ତାମିଲନାଡୁ ଅର୍ଥ ସମସ୍ତେ ଇଂରାଜୀ ଜାଣିଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସା,ର୍ ସେମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ମାଧ୍ୟମରୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା କଷ୍ଟକର ଲାଗୁଛି, ସାର୍ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ମାତୃଭାଷା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଶିକ୍ଷକ: ତେଣୁ ଆମେ ଇଂରାଜୀ ଭାଷା ପଢ଼ାଉଛୁ ସାର୍ ଏବଂ ଏନଇପି ୨୦୨୦ ଅନୁଯାୟୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ମାତୃଭାଷା ଶିକ୍ଷାରେ ଅତି କମରେ ତିନୋଟି ଭାଷା ଅଛି । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ । ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଶିଖିବା ରେ ଆମେ ଏବେ ଆମ ର ମାତୃଭାଷା ଭାଷାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ବହୁତ ସାହସର ସହ ଏଭଳି ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କି? ଧରାନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ସ୍କୁଲରେ ୩୦ ଜଣ ପିଲା ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ୩୦ ଜଣ ପିଲା ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ସମାନ ବିଷୟ ପଢନ୍ତି । ତେବେ କିଏ ଆଗକୁ ଯାଏ, କିଏ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜାଣେ, ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ କ'ଣ ଅନୁଭୂତି ଆସିଥାଏ? କାରଣ ମାତୃଭାଷାରେ କ'ଣ ଅଛି, ସେ ଏହାକୁ ମାନସିକ ସ୍ତରରେ ଇଂରାଜୀରେ ଅନୁବାଦ କରିବେ ଏବଂ ତା'ପରେ ସେ ଏହାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, ସେ ବହୁତ ଶକ୍ତି ହରାଇବେ । ତେଣୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଇଂରାଜୀକୁ ଏକ ବିଷୟ ଭାବରେ ଭଲ ଭାବରେ ପଢ଼ାଇବା ଉଚିତ୍ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଯେହେତୁ କ୍ଲାସକୁ ଯାଇ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତି, ସେ ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେହିଭଳି ଜଣେ ଇଂରାଜୀ ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାଠାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଭାଷା କହିବା ଅନୁଚିତ। ଯଦି ଆପଣ ଇଂରାଜୀ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ସମାନ ଭାବରେ କରିବେ । ତା'ହେଲେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ଇଂରାଜୀକୁ ମାତୃଭାଷାରେ ତିନୋଟି ବାକ୍ୟ ଶିଖାଇବୁ ବୋଲି ନୁହେଁ। ଯାହାଫଳରେ ସେହି ପିଲା ତାକୁ ଧରି ପାରିବ ନାହିଁ । ଯଦି ଭାଷା ପ୍ରତି ଆମର ଏତେ ସମର୍ପଣ ଅଛି ତେବେ ଏହା ଖରାପ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆମେ ଆମ ପିଲାଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ୍ । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭାଷା ଶିଖିବାର ଇଚ୍ଛା କରିବା ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଜାଗ୍ରତ ହେବା ଦରକାର ଏବଂ ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଉଚିତ ଯେ ଏଥର ଆମେ ଆମ ସ୍କୁଲର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଗୀତ ଶିଖାଇବୁ । ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ପାଞ୍ଚଟି ଗୀତ କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ । ତେବେ ଆପଣ ୫ଟି ଭାଷାର ଗୀତ ଜାଣିବେ, କିଛି ଆସାମୀ କରିବେ, କିଛି ମାଲାୟାଲମରେ କରିବେ, କିଛି ପଞ୍ଜାବୀ କରିବେ, କିଛି ପଞ୍ଜାବୀ ଭଲ କରିବେ । ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋ ନାମ ଉତ୍ପଲ ସାଇକିଆ ଏବଂ ମୁଁ ଆସାମର । ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଆହାଟୀରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ସେବାରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଛଅ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଏବଂ ମୋ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଧିବେଶନକୁ ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି । ଏବଂ ଦେଶ ବିଦେଶର ପଞ୍ଚତାରକା ହୋଟେଲରେ କାମ କରନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆପଣଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କେତେ ଲମ୍ବା ସମୟର?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଏହା ଏକ ବର୍ଷର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ୧ ବର୍ଷ ଏବଂ ଆତିଥେୟତା ବିଷୟରେ ଜାଣିଛନ୍ତି
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଆତିଥେୟତା ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ସେବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଖାଦ୍ୟ ଓ ପାନୀୟ, ବିଶେଷ କରି ଆପଣ କ'ଣ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷକ : ଆମେ ଅତିଥିଙ୍କ ସହ କିପରି କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବୁ, ଖାଦ୍ୟ ସେବା କିପରି କରାଯାଏ, ପାନୀୟ ସେବା କିପରି କରାଯାଏ, ତା'ପରେ ଆମେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଉ । ବିଭିନ୍ନ କୌଶଳ ରେ ଅତିଥିଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ କିପରି ସମାଧାନ କରାଯିବ, କିପରି ମୁକାବିଲା କରାଯିବ ତାହା ଶିଖାଯାଇଥାଏ, ଆମେ ସେହି ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିଖାଇଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : କିଛି ଉଦାହରଣ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘରେ ପିଲାମାନେ ଏଇଟା ଖାଇବି ନାହିଁ, ମୁଁ ଏଇଟା ଖାଇବି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଖାଇବି ନାହିଁ । ଏମିତି କରିଥାନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର କୌଶଳ ଶିଖାନ୍ତୁ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋ ପାଖରେ କୌଣସି କୌଶଳ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ହୋଟେଲରେ ଆମ ପାଖକୁ ଆସୁଥିବା ଅତିଥିମାନେ, ତା'ପରେ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ, ଅର୍ଥାତ୍ ନମ୍ରତାର ସହ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଅର୍ଥାତ୍ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଫୋକସ୍ ସଫ୍ଟ ସ୍କିଲ୍ ଉପରେ ରହିଛି।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ହଁ ସାର୍ ହଁ ସାର୍ ସଫ୍ଟ ସ୍କିଲ୍ସ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ସେଠାରୁ ପାସ୍ କରିଥିବା ଅଧିକାଂଶ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଚାକିରି ର ସୁଯୋଗ କେଉଁଠି ?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ସମଗ୍ର ଭାରତ ବର୍ଷରେ, ଯେମିତି କି ଦିଲ୍ଲୀ ମୁମ୍ବାଇ ହୋଇଗଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ମୁଖ୍ୟତଃ ବଡ଼ ବଡ଼ ହୋଟେଲରେ।
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ: ବଡ଼ ବଡ଼ ହୋଟେଲରେ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ସେଠାରେ ଏକ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ଟିମ୍ ରହିଛି ବୋଲି ସେମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆପଣ ଗୁଆହାଟୀରେ ଅଛନ୍ତି, ଯଦି ମୁଁ ହେମନ୍ତ ଜୀଙ୍କୁ ପଚାରିବି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଯେତେ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଅଛନ୍ତି କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ। ଯେହେତୁ ଅତିଥିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନକୁ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ, ସେମାନଙ୍କୁ ବାମ ହାତରେ ପାଣି ଦେବେ ନା ଡାହାଣ ହାତରେ ଦେବେ, ତାହା ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହା ସମ୍ଭବ କି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ହୋଇପାରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଏହା ଶୁଣି ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି । ସେଠାରେ ଆମର ଏକ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସ୍କୁଲ ଥିଲା । ମୁଁ ଏକ ବଡ଼ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି ଯେ ମୋର ଯେତେ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଶନିବାର, ଶନିବାର ଏବଂ ରବିବାର ଯାଇ ଶିକ୍ଷା ଦେବେ । ତେଣୁ ସେମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ସ୍ଥିର କଲେ ଏବଂ ଆମର ଏଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେପରି ଅଧିକ ପିଲା କାମ କରୁଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଜଣେ ମାଳି କାମ କରୁଥିବା କିମ୍ବା ରୋଷେୟା କାମ କରୁଥିଲେ। ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ରୁ ୪୦ ଘଣ୍ଟାର ପ୍ରାୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା। ଏହାପରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଘରକୁ ଯିବା ମାତ୍ରେ ଏହା ଜଣାପଡୁଥିଲା । ଏହା କିଛି ନୂଆ ପରି ଲାଗୁଛି ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ବୋଧହୁଏ ସେତେଟା ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ, ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ବିଷୟ ଥିଲା ଯେ ଆପଣ ଏସବୁ କିପରି କଲେ? ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆମେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହେବ ଯେ ଘରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପରି ଜଣେ ଛୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ନମସ୍କାର କହିବେ, ଟେଲିଫୋନ୍ ଉଠାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପରି କିଛି ଲୋକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ତାଲିମ ପ୍ରାପ୍ତ ହୁଅନ୍ତି । ସେମାନେ ଜୟ ହିନ୍ଦ କହି ଫୋନ୍ ଉଠାଇବେ ନା ନମସ୍ତେ କହି ଉଠାଇବେ, କେହି ହଁ କହିବେ, 'ଣ କହିବେ? ତେଣୁ ସେଠାରେ ପରିସ୍ଥିତି ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ତେବେ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ଭଲ ଭାବରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି କି?
ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ : ଶିଖାଉଛି ସାର୍‌, ଶିଖାଉଛି !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ !
ଶିକ୍ଷକ : ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ତେବେ ବୋରିସାଗର ଆପଣଙ୍କର କିଛି ଥିଲେ କି?
ଶିକ୍ଷକ : ହଁ ସାର୍ ଦାଦା ଥିଲେ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଜଣେ ଜେଜେବାପା ଥିଲେ କି? ଆଚ୍ଛା। ସେ ଆମର ଅତ୍ୟନ୍ତ ହାସ୍ୟ ଲେଖକ ଥିଲେ। ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି?
ଶିକ୍ଷକ: ସା,ର୍ ମୁଁ ଅମରେଲିର ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସେଠାରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଗତ ୨୧ ବର୍ଷ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆପଣଙ୍କର ବିଶେଷତା କ'?
ଶିକ୍ଷକ : ସା,ର୍ ମୁଁ ଆମର ଯେଉଁ ଲୋକଗୀତ ଅଛି ନା ....।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : କହୁଛନ୍ତି ଆପଣ ବହୁତ ପେଟ୍ରୋଲ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ?
ଶିକ୍ଷକ: ହଁ ସା,ର୍ ବାଇକ୍‌ରେ ଆମର ଯେଉଁ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବ, ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାର ଆମରର ଯେଉଁ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଥିଲା, ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ୨୦୦୩ ମସିହାରୁ , ସା,ର୍ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ଗର୍ବା ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ଅଛି, ତାହାକୁ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷାରେ ଏବଂ ଗୀତରେ ପରିଣତ କରି, ମୁଁ ଫଖେଡା ଅଛି, ଆମର ସାର୍‌ ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତି ତେବେ ମୁଁ ଗୀତ ଗାଇପାରିବି ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ହଁ, ହୋଇଯାଉ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଏହା ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୁଜରାଟୀ ଲୋକଗୀତ ।
ଶିକ୍ଷକ : ହଁ ସା,ର୍ ଏହା ଏକ ଗର୍ବା ଗୀତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ସେ ଏହାର ବାକ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଏହି ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ହେ ଭାଇ, ଆପଣ ସ୍କୁଲଯାଆନ୍ତି, ପାଠ ପଢିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଉପାୟରେ ଏହା କରୁଛନ୍ତି ।
ଶିକ୍ଷକ: ହଁ ସା,ର୍ ଏବଂ ସାର ମୁଁ ୨୦ଟି ଭାଷାର ଗୀତ ମଧ୍ୟ ଗାଇପାରିବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ବାଃ ବାଃ
ଶିକ୍ଷକ: ଯଦି ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେରଳ ବିଷୟରେ ଶିଖାଏ, ଯଦି ମୁଁ ତାମିଲରେ ପଢ଼ାଏ ତେବେ ତାମିଲ କେ ଦୋସ୍ତ ହୈ ୱା ର ଅର୍ଥ ଆସନ୍ତୁ, ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱାଗତ, ଯଦି ମୁଁ ମରାଠୀରେ ନୁହେଁ , ଯଦି ମୁଁ କନ୍ନଡରେ ............. ମୁଁ ଭାରତ ମାତାକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ସାର୍ ! ଯଦି ମୁଁ ଏହାକୁ ରାଜସ୍ଥାନୀରେ ଗାଇବି ........
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ
ଶିକ୍ଷକ: ଧନ୍ୟବାଦ ସା,ର୍ ସାର୍ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ, ଏହା ହେଉଛି ମୋ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି ।ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ
ଶିକ୍ଷକ: ଏବଂ ମୁଁ ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ବହୁତ ଭଲ
ଶିକ୍ଷକ: ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଉପନାମ ଦେଖିଲି, ମୁଁ ତାଙ୍କ ଜେଜେବାପାଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ ଥିଲି, ତେଣୁ ମୋର ମନେ ପଡ଼ିଲା ଯେ ଆଜି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜେଜେବାପା ମୋ ରାଜ୍ୟରେ ବହୁତ ଭଲ ବ୍ୟଙ୍ଗ ଲେଖକ ଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ପରିଚୟ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣିନଥିଲି ଯେ ଆପଣ ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ଭାଳିଥିବେ। ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋ ତରଫରୁ କିଛି ବିଶେଷ ବାର୍ତ୍ତା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ଏହି ଚୟନ ହେବା ବହୁତ ବଡ ପୁଞ୍ଜି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଏକ ଲମ୍ବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ବାହାରିଥାଏ । ପୂର୍ବରୁ କ'ଣ ହେଉଥିଲା ମୁଁ ଏହାର ଆଲୋଚନା କରୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଦେଶରେ ଏମିତି କିଛି ପ୍ରତିଭାବାନ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କିଛି ନୂଆ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଆମଠାରୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ଆଉ କେହି ହେବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିଷୟରେ ଭଲ କରିବେ ନାହିଁ । ଏହା ଏପରି ଏକ ଦେଶ, ବହୁ ରତ୍ନା ବସୁନ୍ଧରା । କୋଟି କୋଟି ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଆମର ଗୋଟିଏ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଯେଉଁ ଦେଶରେ ବିଶେଷ କରି ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଉପଯୋଗୀ ତାହା କାମରେ ଆସି ପାରେ। ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେମିତି ଭାରତର ଏକ ବିଷୟ ଆମ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରେ ଏବଂ ଭାରତ ଏହି ସୁଯୋଗ ହରାଇଛି । ଆମକୁ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଆମ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ।
ଏବେ ଆପଣ କହିବେ ଯେ ଆମେ ପିଲାଙ୍କୁ ପାଠ ପଢାଇବୁ କିମ୍ବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କରିବୁ । ମୁଁ କହୁନାହିଁ ଯେ ତୁମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କରିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଯାତ୍ରା କରିବା ସ୍କୁଲ ଭିତରକୁ ଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ଯାତ୍ରା କୁଆଡେ ଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଶିକ୍ଷକ ଯାତ୍ରା ଦେଖିନାହାଁନ୍ତି । ସେଠାକୁ ଯାତ୍ରା ଯାଇଥାଏ ଛାତ୍ର କ'ଣ ଦେଖୁବ, ଯେଉଁଠାକୁ ଟୁର ଯାଏ ନାହିଁ । ଯଦି ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଉଦୟପୁର ରହିଯାଏ ତେବେ ପୁଣି ଆମେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବୁ ଯେ ଏଥର ସ୍କୁଲ ଉଦୟପୁର ଯିବ ଏବଂ ତା'ପରେ ଟିକେଟର ମୂଲ୍ୟ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ସବୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ମୋ ପାଇଁ ଯାଆନ୍ତି ମାଙ୍କ କାହାଣୀ ନାପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଇସକ୍ରିମ୍ ଖାଇବାକୁ ପଡିବ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ବେଳେବେଳେ ଭାବିଥାଉ ଏବଂ ଟାଇମ୍ ଟେବୁଲ ତିଆରି କରିଥାଉ, ଆପଣମାନେ ପୂରା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୂରା କାମ ସ୍ଥିର କରିଥାନ୍ତେ । ଏହା କାହାକୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କେମିତି... ୨୦୨୪-୨୦୨୫ରେ ଅଷ୍ଟମ କିମ୍ବା ନବମ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବ ବୋଲି ଆମେ ଏବେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବା କି? ୯ ଓ ୧୦ ପାଇଁ ଏହା ହେବ ଏବଂ ତା'ପରେ ଆପଣ ଯାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ... ବୋଧହୁଏ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ୩ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ସ୍ଥିର କରିବ, ବୋଧହୁଏ ବିଦ୍ୟାଳୟ ୫ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ସ୍ଥିର କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷ ସାରା କାମ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଦିଆଯାଉଛି ଯେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଆମେ କେରଳ ଯାଉଛୁ, ୧୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯିବ ଯାହା କେରଳର ସାମାଜିକ ରୀତିନୀତି ଉପରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କରିବ । ୧୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସେଠାରେ ଧାର୍ମିକ ପରମ୍ପରା କ', ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଅଛି, କେତେ ପୁରୁଣା, ୧୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ବର୍ଷ ସାରା ଏକ-ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଏ ବିଷୟରେ ବିତର୍କ କରିବେ, କେରଳ, କେରଳ, କେରଳ ଏବଂ ତା'ପରେ କେରଳ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନେ କେରଳ ଯିବେ, ସେମାନେ ସମଗ୍ର କେରଳକୁ ଏକାଠି କରି ଫେରିବେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଗିବବ ଏବଂ ସେମାନେ ଯିବେ, ମୁଁ ମୁଁ ପଢ଼ିଥିଲି, ଠିକ୍ ଅଛି, ଏହା ତାହା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ହେବ।
ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ଧରନ୍ତୁ ଗୋଆ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲା ଯେ ଏଥର ଆମେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ଯିବୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟର ୧୦୦୦-୨୦୦୦ ପିଲା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ଯିବେ, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଦର୍ଶନ କରିବେ। କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପକୃତ ହେବ କି ନାହିଁ? ଯଦି ଏହି ଲୋକମାନେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭଳି ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏବେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଆସୁଛନ୍ତି ତେଣୁ ଚା' ପାଇଁ ଏତେ ଦୋକାନ ଖୋଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯଦି କାହାକୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଜିନିଷ ବିକ୍ରି ହେଉଛି, ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ତେବେ ହଁ ଭାଇ, ତାଙ୍କ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଭାରତ ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶ, ଆମେ ଏହାକୁ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥର ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲର ସମସ୍ତ ପିଲାଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍‌, କିନ୍ତୁ ଏପରି ଚିହ୍ନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଟିକିଏ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା କରନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି, ଆମ ଦେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅନଲାଇନ୍ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଚାଲିଛି, ଲୋକମାନେ ଭୋଟ୍ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମେ ସେହି ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ଦେବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଯେ ଏହା ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ନମ୍ବର ଜିନିଷ ଯାହା ଦେଖିବା ଏବଂ ଯିବା ପରି । ଭୋଟିଂ ଜରିଆରେ ବଜେଟ୍ ଚୟନ କରିବା ପରେ ସରକାର ସେଠାରେ କିଛି ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏବଂ ତାହାର ପୁନଃ ବିକାଶ କରିବେ। କିନ୍ତୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେମିତି, ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ପ୍ରଥମେ କୁକୁଡ଼ା ନା ପ୍ରଥମେ ଅଣ୍ଡା... କିଛି ଲୋକ କୁହନ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଏହାର ବିକାଶ ହେଉନାହିଁ । କିଛି ଲୋକ କହନ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆସିଲେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ହେବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଭାବେ ସେଠାକୁ ଯାଇପାରିବା, ରାତିରେ ସେଠାରେ ଜାଗା ତିଆରି କଲେ ସେହି ସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏବେ ରୋଜଗାର ର ସମ୍ଭାବନା ରହିବ, ତା'ହେଲେ ହୋମ ଷ୍ଟେ ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଅଟୋ ରିକ୍ସା ଆସିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଆମେ କେବଳ ସ୍କୁଲରେ ବସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବୁ, ତେବେ ଆମେ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦେଶରେ ୧୦୦ ଟି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବା । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ କିପରି ଏକ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ଆଣିପାରିବେ ତାହାର ଏହା ଏକ ଉଦାହରଣ । ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ନିୟମିତ ସ୍କୁଲ କାମ କରନ୍ତି, ଆପଣ ଏଠାରୁ ଭ୍ରମଣରେ ଯାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ କୌଣସି ଅଧ୍ୟୟନ ହେଉନାହିଁ। ଯଦି ଆପଣ ସାରା ବର୍ଷ ଯେଉଁଠି ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେଠାରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ଯଦି ଆମେ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇଥାଉ, ତେବେ ସେଠାରେ ଅର୍ଥନୀତି ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବ।
ସେହିଭଳି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେଉଁଠି ବି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି, କୌଣସି ନା କୌଣସି ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଷ୍ଟମ-ନବମ ଶ୍ରେଣୀ ପିଲାଙ୍କୁ ସେହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଦିଆଯାଉ। ଆମେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହ କଥା ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମର ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପିଲାମାନେ ଆଜି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦେଖିବାକୁ ଆସିବେ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୋର ଏକ ନିୟମ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଦି ସେମାନେ ମୋତେ କୌଣସି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବି କିନ୍ତୁ ମୋର ୫୦ ଜଣ ଅତିଥି ମୋ ସହିତ ଆସିବେ । ତେଣୁ ଏହି ୫୦ ଜଣ ଅତିଥି କିଏ ଆସିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଚିନ୍ତାରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ରାଜନେତା କହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ଅନେକ ଚେଲାମାନେ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହୁଥିଲି ଯେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୫-୭ କିଲୋମିଟର ପରିଧି ମଧ୍ୟରେ ଯଦି କୌଣସି ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବସ୍ତିର ଗରିବ ପିଲାମାନେ ପାଠ ପଢନ୍ତି, ତେବେ ଏଭଳି ୫୦ ଜଣ ପିଲା ମୋର ଅତିଥି ହେବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଧାଡ଼ିରେ ବସିବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ଏହି ପିଲାମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବ କୁ ଦେଖନ୍ତି, ସେହି ଦିନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ବୁଣିଥାନ୍ତି । ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଏଭଳି ଟୋପା ଲଗେଇ , ଏଭଳି କୁର୍ତା ପିନ୍ଧିବି ମୁଁ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯିବି । ଏହି ଭାବନା ତାଙ୍କ ମନରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲର ଏଭଳି ପିଲାଙ୍କୁ ଏଭଳି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦେଖିବାକୁ ନେଇଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ବଡ ଘଟଣା ଘଟୁଛି, ଆମେ ଏହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ଠିକ୍ ସେହିପରି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଛି, ବେଳେବେଳେ ବ୍ଲକସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭଳି ଆମେ କ'ଣ କରିବୁ, ତେଣୁ ପିଟି ଶିକ୍ଷକ ଜାଣିଥିବା କାମ କିଏ କରିବ, ଖେଳୁଥିବା ପିଲା ଜାଣିବ, ସେ ଯିବ। ପ୍ରକୃତରେ ପୂରା ସ୍କୁଲକୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଦେଖିବାକୁ ଯିବା ଦରକାର। ଯଦିଓ କବାଡି ଚାଲିଛି, ତଥାପି ସେମାନେ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ବସି ତାଳି ବଜାଇବେ। ବେଳେବେଳେ ଏହାକୁ ଦେଖିବା ପରେ କେହି ନା କେହି ଏଥିରୁ ଖେଳାଳି ହେବା ପାଇଁ ମନ ବଳାଇବେ। ଖେଳାଳି ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ମୁଁ କେବଳ ମୋର ପାଗଳାମି କାରଣରୁ ଖେଳାଳି ହୋଇପାରିନାହିଁ । ମୁଁ ଖେଳ ଖେଳୁଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ଏକ ସମାଜର ଜଣେ ଭଲ ପ୍ରତିନିଧି । ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଏକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ହିସାବରେ ମୁଁ ଏଭଳି ଉଦ୍ଭାବନ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ନ କରି ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲସ୍ ୱାନ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯଦି ଆମେ ଏହା କରିପାରିବା, ତେବେ ଆପଣ ଦେଖିବେ, ବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଏଥିରେ କାମ କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରତି ଦେଖିବାର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣମାନେ ଏକ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ନୁହଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣସମସ୍ତେ ଜାଣିନଥିବେ ଯେ ବାକିମାନେ କାହିଁକି ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ଜାଣିନଥିବେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ମୁଁ ଏହା ପାଇଲି, ତେବେ ସେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପାଇଥାନ୍ତେ । ମୁଁ ଏହା କରେ, ମୁଁ ଏହା କରେ, ସେ ମଧ୍ୟ କିଛି କରିବା ଉଚିତ୍‌, ତାହା ପାଇଲି, ସେପରି ନୁହେଁ ... ଏସବୁ ଭିତରେ କ'ଣ ଗୁଣ ଅଛି, ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କ', ଯାହା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ ହୋଇଛି ତାହା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଏଥିରୁ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଶିଖିପାରିବି କି? ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ଚାରି ଦିନିଆ, ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ ଅଧ୍ୟୟନ ଭ୍ରମଣ ଏକ ପ୍ରକାର ଅଧ୍ୟୟନ ଭ୍ରମଣ ଅଟେ ।ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଗୌରବ ଲାଗୁଛି , ଏହା ଗୋଟିଏ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସହିତ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଲୋକମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିଥିଲି । ଆପଣମାନେ ଏହା କିପରି କରନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସିର ବିଷୟ ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଛୋଟ ଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ, ଏକ ଚିଠି ବନ୍ଧୁ ଥିଲେ । ଏବେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପରିଣତ ହେବା ପରେ ସେହି ଦିଗରେ ଦୁନିଆ ଚାଲିଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ରହିପାରିବ କି? ସମସ୍ତେ! କେଉଁଟି, କେବେଠାରୁ ତିଆରି କରାଯାଏ? ଏହା ଏକ ଭଲ ଭବିଷ୍ୟତ । ଠିକ୍ ଅଛି, ଏହା ୮-୧୦ ଦିନ ହୋଇଗଲାଣି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଏକ ଭଲ ଆରମ୍ଭ । ଆପଣ ନିଜର ଅନୁଭୂତି କୁ ପରସ୍ପର ସହ ବାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ୍ । ଏବେ ଏଠାରେ ତାମିଲନାଡୁର ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କର ପରିଚୟ ହୋଇଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭ୍ରମଣ ତାମିଲନାଡୁ ଯାଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲ ଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେଠାରୁ କୁହନ୍ତୁ, କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ, ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି କେତେ ବଡ ହେବ । ଆପଣ କେରଳରେ କାହାକୁ ପାଇବେ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଜାଣେ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ପରିଚିତ । ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଡାକିବି । ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଅଛୁ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ। ଯଦି ଆପଣ ଏଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ କଥା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି।
ଆପଣ ବି ଶୁଣି ଶୁଣି ଥକି ଯାଇଥିବେ । ଶିକ୍ଷକ ଏମିତି, ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଏମିତି, ତା'ପରେ ଆପଣ ବି ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ ଯେ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଭଲ, ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ମୋ ପାଇଁ ଏହା କହୁନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା ଚାଲିଥାଏ, ତାହା ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ହୋଇନଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରଶଂସାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସେହି ଛାତ୍ରଙ୍କ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ପକାଇବା ସେହି ପରିବାର ସେହି ପିଲାକୁ କେତେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି । ସେହି ପରିବାରର ପିଲାଟିକୁ ଆମକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିନାହାଁନ୍ତି କାରଣ ଆପଣ ତାକୁ କଲମ ଧରିବାକୁ, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଚଳାଇବା ଶିଖାଉଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆପଣ ତାକୁ କିଛି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶିଖାଇବେ, ତେଣୁ ସେ ତାକୁ ପରୀକ୍ଷାରେ ଭଲ ରେଜଲ୍ଟ ଆଣିବ, ସେଥିପାଇାଁ ତାକୁ ପଠାଇନାହିଁ, କାରଣ ସେ ତାହା ପଠାଇନାହିଁ । ଅଭିଭାବକମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଯାହା ଦେଉଛୁ ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଆମେ ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ, ଯଦି କେହି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିପାରିବେ, ତା'ହେଲେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷକ ତାହା କରିପାରିବେ । ତେବେ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷାରେ ପ୍ଲସ୍ ୱାନ୍ କିଏ କରିବ? ଶିକ୍ଷକ କରିବେ। ସଂସ୍କାରରେ କିଏ ପ୍ଲସ୍ ୱାନ୍ କରିବ? ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ କରିବେ। କିଏ ତା'ର ଅଭ୍ୟାସକୁ ସୁଧାରିବ, ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ତାହା କରିପାରିବେ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ପ୍ଲସ୍ ୱାନ୍ ଥିଓରି ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ତାଙ୍କ ଘରୁ ଯାହା ପାଇଲି ମୁଁ ସେଥିରେ ଟିକିଏ ଅତିରିକ୍ତ ଯୋଡିବି । ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ମୋର କିଛି ଅବଦାନ ରହିବ। ଯଦି ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆପଣଙ୍କ ତରଫରୁ ହୁଏ, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ବହୁତ ସଫଳ ହେବେ ଏବଂ ଆପଣ ଏକା ନୁହଁନ୍ତି, ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବେ । ନିଜ ଅଞ୍ଚଳ, ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ। ଆପଣନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଆମ ଦେଶର ନୂଆ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ କାରଣ ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ରୋଜଗାରକ୍ଷମ ହେବେ କିମ୍ବା ୨୫-୨୭ ବର୍ଷ ବୟସରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶ ଆଜି ଯାହା ଅଛି ତାହା ସେପରି ରହିବ ନାହିଁ, ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିଣତ ହେବ । ସେହି ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଅବସର କାଳୀନ ପେନସନ ନେଉଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣ ଯାହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ସେହି ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜଣେ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କର କେତେ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି, ଏହି ବିକଶିତ ଭାରତ, ଏହା କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ।
ଭାରତ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଏଭଳି ଏକ ମାନବ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଏଭଳି ଦକ୍ଷ ନାଗରିକ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯଦି ଆମକୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ୨୫-୫୦ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ସେହି ଖେଳାଳି କେଉଁଠୁ ଆସିବେ? ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ସେମାନେ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ କିପରି ସାକାର କରାଯିବ, ଆପଣ ସେହି ଲୋକ, ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଯାହା ସ୍ୱପ୍ନ ଆସିବ, ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେହି ପରୀକ୍ଷାଗାର ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି । କଞ୍ଚାମାଲ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି, ସେହି ପିଲାମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ ସେହି ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, ଆପଣ ଯାହା ବି ଫଳାଫଳ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବ ।
ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!