নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
৭শুবা রাস্ত্রিয় পোশন মাহ ২০২৪গী ৬শুবা নুমিৎ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫গী জিলা ৭৫২দগী থবক-থৌরম করোর ১.৩৭ পাংথোকখ্রে
বিহার, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, তামিল নাদু, গুজরাত, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রেদেশনা হৌজিক ফাওবদা মসিদা খ্বাইদগী হেন্না শরুক য়াবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ওইখ্রে
এজুকেশন মন্ত্রালয়, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়, আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না মসিদা খ্বাইদগী হেন্না শরুক য়াবা মন্ত্রালয়শিং ওইখ্রে
07 SEP 2024 10:13AM by PIB Imphal
গুজরাতকী গান্থিনাগরদা মাহাত্মা মন্দিরদা ২০২৪গী ওগস্ত ৩১দা হৌদোকখিবা ৭শুবা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহনা মরু ওইবা থীমশিং কদুদম ওইনা আনেমিয়া, গ্রোথ মোনিতরিং, কমপ্লিমেন্তরী ফীদিং, অমসুং পোশন ভি পর্হাই ভিগা লোইন-লোইননা হেন্না ফবা গোবর্নেন্সকীদমক্তা তেক্নোলোজী হায়বা হিরমশিং অসিদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখি।কেমপেন অসিনা এক পের মা কে নাম হায়রিবা অনৌবা থৌরাং অসিগী কূত্থাংদা এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীদশু মরু ওইবা থমখি, মসিগী থৌরাং অসিনা মথৌ তৌরিবা অঙ্গনৱাদি সেন্তর লাখ ১৩.৯৫ শিনথুংনা উ-পাম্বি থানবগী পুক্নিং থৌগৎলি।
লৈবাক অসি শিনথুংনা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিগী ৬শুবা নুমিৎ ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫গী জিলা ৭৫২দগী থবক-থৌরম করোর ১.৩৭ পাংথোকখ্রে। বিহার, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, তামিল নাদু, গুজরাত, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রেদেশনা হৌজিক ফাওবদা মসিদা খ্বাইদগী হেন্না শরুক য়াবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ওইখ্রে।
থীমশিং অদুগী মতাংদা (নত্রগা মরু ওইবা মিৎয়েং থম্লিবা হিরমশিং), হৌজিক ফাওবদা অনেমিয়াগী মতাংদা থবক-থৌরম লাখ ৩৯ হেন্না পাংথোকখ্রে, গ্রোথ মোনিতরিংগী মতাংদা থবক-থৌরম লাখ ২৭কী মথক্তা পাংথোকখ্রে, কমপ্লিমেন্তরী ফীদিংগী মতাংদা থবক-থৌরম লাখ ২০ ময়া নক্না পাংথোকখ্রে, পোশন ভি পর্হাই ভিগী মতাংদা থবক-থৌরম লাখ ১৮.৫কী মথক্তা পাংথোকখ্রে অমসুং এক পের মা কে নামগী খুত্থাংদা এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীগী মতাংদা থবক-থৌরম লাখ ৮গী মথক্তা পাংথোকখ্রে। য়াম্না মরু ওইবা মিৎয়েং থম্লিবা হিরমশিং অদুগী অমা ওইরিবা মিং ওইনা পল্লবদা হেন্না ফবা গোবর্নেন্সকীদমক্তা তেক্নোলোজী শিংজিন্নবা হায়বা অসিনা থবক-থৌরম লাখ ১০ হেন্না য়েংশিন্নবা অখন্নবা WCD ফংসনরীশিংবু পুক্নিং থৌগৎখ্রে, মসিনা ICT এপ্লিকেশন পোশন ত্রেক্করগী খুত্থাংদা মপুং ওইনা ন্যুত্রিশন ইন্দিকেতরশিং অমসুং প্রোগ্রামেতিক এরিয়াশিংদা নিংথিজনা থবক পাইখৎপা অমসুং মোনিতর তৌবদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি।
মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়বসিনা ২০১৮দা ইহান হান্না হৌদোখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা ন্যুত্রিশনগা মরি লৈনাব জন আন্দোলন অসিনা হেক হৌদোরকপদগী জন আন্দোলনশিংগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইখি। অসুম্না পুন্না থবক তৌমিন্নবনা মীয়াম কয়া অমদা মরু ওইনা গ্রাসরুতশিংদা য়ৌশিনবদা মতেং পাংঙি। হৌজিক ফাওবদা হৌজিক-হৌজিক পাংথোক্লিবা পোশন মাহদা খ্বাইদগী হেন্না শরুক য়াখিবা মন্ত্রালয়শিংগী মনুংদা এজুকেশন মন্ত্রালয় (MoE)না থবক-থৌরম লাখ ১.৩৮ পাংথোকখি, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (MoH&FW)না থবক-থৌরম লাখ ১.১৭ পাংথোকখি, খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় (MoRD)না থবক-থৌরম লাখ ১.০৭ পাংথোকখি, আয়ুশ মন্ত্রালয়না থবক-থৌরম লিশিং ৬৯ পাংথোকখি অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় (MoPR)না পোশন মা্ ২০২৪গী থীম অমা নত্রগা অমদা সপোর্ত তৌদুনা থবক-থৌরম লাখ ৬৪ হেন্না পাংথোকখি।
থিমেতিক এরিয়া খুদিংমক্কীদমক্তা য়াত্তুনা থম্লবা থবক-থৌরমশিং অদুগী মথক্তা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী লোকল এনভাইরনমেন্ত অদুগা খ্বাইদগী হেন্না চুনবা অদুগী মতুং ইন্না অতোপ্পা সেন্সিতাইজেশনগী থবক-থৌরমশিং পাইখৎপা য়াই, হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী হেন্না পাংথোকখিবা থবক-থৌরমশিং অদুদি অঙাংশিংগী অনেমিয়া কেম্প, ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং (চহি ১৪-১৮)গীদমক্তা অনেমিয়া কেম্প, গ্রোথ মোনিতরিং প্রোমোশনগী মতাংদা সেন্সিতাইজেশন তৌবা, গ্রোথ মেজরমেন্ত ভেরিফিকেশন, রিপ্রোদক্তিব এজতা লৈবা নুপীশিংগীদমক্তা অনেমিয়া কেম্প, গ্রোথ মেজরমেন্ত দ্রাইব (SAM/ MAM স্কীনিং), কমপ্লিমেন্তরী ফীদিং (থা ৬ শুবদা অফবা, চপ চাবা, অমসুং মতিক চাবা কমপ্লিমেন্তরী ফুদশিং)গী মতাংদা এক্তিবিতী/কেম্প, অর্বান স্লমশিংদা য়ুমফম ওইরগা অনেমিয়া কেম্প কম আউৎরীচ এক্তিবিতীশিং, লোকল ফুদ আইতেমশিংগী খুত্থাংদা কমপ্লিমেন্তরী ফুদ রেসিপিশিং থোংনবগী মতাংদা দেমোন্ত্রেশন সেসন, অনেমিয়াগী মতাংদা SHG, NSS/ NYKনচিংবগা মরি লৈনবা এক্তিবিতীশিং, কমপ্লিমেন্তরী ফীদিংগী মতাংদা দাইতরী দাইভর্সিতীগীদমক্তা এৱেয়রনেস কেম্প, মরু ওইনা AWCশিংদা ECCE লর্নিং কোর্নরশিং প্রোমোত তৌনবা শিক্সা চৌপাল, এক পের মা কে নাম – অকোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ফিভমবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী ৱাশক্কা লোইননা উ-পাম্বি থাবা, লমদম অসিগী শান্নপোৎশিংবু য়োকখৎনবা শান্নদুনা লাইরিক তম্বিবা হায়সিগী মতাংদা অঙাংশিং অমসুং মমা-মপাশিংগীদমক্তা দেমোন্সত্রেশন সেসন/এক্তবিতী। অর্বান স্লমশিংদা য়ুমফম ওইরগা গ্রোথ মেজরমেন্ত দ্রাইব (SAM/ MAM স্ক্রীনিং) পাংথোকপা, TOYathon – AWWশিংগা লোইননা DIY/ লমদম অসিগী শান্নপোৎশিং শাবগী ৱার্কশোপশিং, কম্যুনিতীগীদমক্তা ওইবা তোই-বেজদ অমসুং প্লে-বেজদ লর্নিং প্রোমোত তৌনবা খেলো ওর পরহাও থৌরম, মীরোল্লবী নুপীশিং অরুম্বা হেনগৎলকপা (জেস্তেস্নলে ৱৈত গেন)গী মেজরমেন্ত দ্রাইব অমসুং পোশন ত্রেকরদা মদুগী দেতা এন্ত্রী তৌবা, খুঙ্গংগী অকোইবদা লৈরিবা মফমশিংগী মনুংদা ফংলিবা তোঙান-তোঙানবা চিঞ্জাকশিং অদুবু উৎনবা AWCগী ফ্লোরদা ফুদ রিসোর্স মেপিং তৌবা, অমসুং মরি লৈনবা এক্সপর্তশিংগা লোইননা এনভাইরনমেন্ত প্রোতেক্সনগী মতাংদা আউৎরীচ এক্তিবিতীশিং পাংথোকপা।
কম্যুনিতীনা শরুক য়াদুনা অমসুং সরকারগা খুৎশম্নদুনা লৈবাক শিনথুংনা অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নবা, হৌজিক-হৌইজক পাংথোক্লিবা পোশন মাহ অসিনা “সুপোশিত কিশোরি সাশক্ত নারি”গী অনৌবা থৌরাংগী মতাংদা মীয়ামদা থৱায় য়াওহল্লে, মসিনা ন্যুত্রিশনদা য়ুমফম ওইবা জন আন্দোলনশিংগী খুত্থাংদা মীপুম খুদিংমকপু শরুক য়াহন্নবা অমসুং খঙহন্নবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অথাপ্পা মফমশিংদা ফাওবা য়ৌহল্লে।

Ministry of Women and Child Development
1.37 crore activities reported from 752 districts of 35 States/ UTs till 6th day of 7th Rashtriya Poshan Maah 2024
Bihar, Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh are among the top contributing States so far
Ministry of Education, Ministry of Health & Family Welfare, Ministry of Rural Development, Ministry of Ayush and Ministry of Panchayati Raj top contributer Ministries
07 SEP 2024 10:13AM by PIB Delhi
The 7th Rashtriya Poshan Maah, launched on 31stAugust 2024 at Mahatma Mandir, Gandhinagar, Gujarat, focuses on key themes such as Anaemia, Growth Monitoring, Complementary Feeding, and Poshan Bhi Padhai Bhi, along with Technology for better governance. The campaign also emphasizes environmental sustainability through the Ek Ped Maa Ke Naam initiative in which plantation is encouraged across all the operational 13.95 lakh Anganwadi centres.
As of the 6th day of the nation-wide celebrations, 1.37 crore activities have been reported from 752 districts of 35 States/ UTs. Bihar, Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh are among the top contributing States so far.
In terms of Themes (or the Key Focus Areas), as on date over 39 lakh activities have been conducted on Anemia, over 27 lakh activities on Growth Monitoring, almost 20 lakh activities on Complementary Feeding, over 18.5 lakh activities on Poshan Bhi Padhai Bhi, and 8 lakh activities on environmental sustainability through Ek Ped Maa Ke Naam. One of the key focus areas namely Technology for Better Governance has encouraged the designated functionaries of WCD to mark more than 10 lakh activities which aims to help in effective implementation and monitoring of nutrition indicators and programmatic areas at large, linked to the ICT application Poshan Tracker.
Convergence with Ministries/ Departments has always been the core of Jan Andolans since nation’s first nutrition-centric Jan Andolans started in 2018. Convergence helps reaching out to a variety of audience especially the grassroots. As on date, top contributing Ministries to the ongoing Poshan Maah have been Ministry of Education (MoE) with 1.38 lakh activities, Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW) with 1.17 lakh activities, Ministry of Rural Development (MoRD) with 1.07 lakh activities, Ministry of Ayush with 69 thousand activities, and Ministry of Panchayati Raj (MoPR) with 64 lakh activities in support of one or the other theme of Poshan Maah 2024.
In addition to the activities mapped against each of the Thematic areas, though States/ UTs are free to take up other sensitisation activities that suits best in their local environment, the top reported activities so far comprises of Anemia camp for children, Anemia camp for adolescent girls (14-18 years), Sensitisation session on Growth Monitoring promotion, Growth measurement verification, Anemia camp for women in reproductive age, Growth measurement drive (SAM/ MAM screening), Activity/ camp on Complementary Feeding (safe, adequate and appropriate complementary foods at 6 months), Urban slums based anemia camp cum outreach activities, Demonstration session on cooking complementary food recipes through local food items, SHG, NSS/ NYK etc. related outreach activities on anemia, Awareness camp for dietary diversity in Complementary feeding, Shiksha Choupal exclusively to promote ECCE learning corners at AWCs, EK Ped Maa Ke Naam - Plantation along with Pledge on environment protection, Demonstration session/activity for children and parents on play-based learning promoting indigenous toys, Urban slums based Growth measurement drive (SAM/ MAM screening), TOYathon - DIY/ Indigenous toy making workshop with AWWs, Community centered khelo aur padho event to promote toy-based and play-based learning, Measurement drive for weight gain of pregnant women (gestational weight gain) and its data entry in Poshan Tracker, Food Resourse Mapping on the floor of AWC to highlight different food available within the boundary of the village, and Outreach activities on environment protection with relevant experts
With the nationwide integrated approach involving community participation and government collaboration, the ongoing Poshan Maah is creating a buzz around “Suposhit Kishori Sashakt Nari” while reaching out to the remotest areas of the country in order to engage and sensitise every single individual through nutrition-centric Jan Andolans.