বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৪-২৫ চনৰ বাজেটত মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে আবণ্টিত ১১,১১,১১১ কোটি টকা
ৰাজ্য চৰকাৰৰ আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ দীৰ্ঘম্যাদী সুত বিনামূলীয়া ঋণৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা
২৫,০০০ গাঁৱত আৰম্ভ কৰা হ’ব সকলো বতৰৰ উপযোগী পিএমজিএছৱাইৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ কাম
23 JUL 2024 12:43PM by PIB Guwahati
অৰ্থনীতিৰ ওপৰত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু উন্নত কৰাৰ প্ৰবল বহুগুণক প্ৰভাৱক স্বীকাৰ কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট দাখিল কৰাৰ সময়ত মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে ১১,১১,১১১ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। ই হ’ব দেশৰ জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আগন্তুক ৫ বছৰত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে চৰকাৰে শক্তিশালী বিত্তীয় সমৰ্থন বজাই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
ৰাজ্যসমূহক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে একে পৰিসৰৰ সহায় আগবঢ়াবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই বছৰ দীৰ্ঘম্যাদী সুতমুক্ত ঋণৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যসমূহে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সম্পদ আবণ্টনৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হ’ব।
আন্তঃগাঁথনিত ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ প্ৰসাৰৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয় যে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগক জীৱনমুখী ব্যৱধানৰ পুঁজি আৰু সক্ষমকৰণ নীতি-নিয়মৰ জৰিয়তে প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। বজাৰভিত্তিক বিত্তীয় পৰিকাঠামোৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ কথাও তেওঁ ভাষণত উল্লেখ কৰে।
জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ২৫,০০০ গাঁৱক সকলো বতৰত সংযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ বিত্তমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)ৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ কাম আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে বাজেট ভাষণত জলসিঞ্চন আৰু বান ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বানপানী আৰু ভূমিস্খলনৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত কেইবাখনো ৰাজ্যৰ বাবে আৰ্থিক সহায় আৰু সাহায্যৰ কথা ঘোষণা কৰে।
বিহাৰত সঘনাই হোৱা বানপানীৰ কথা লক্ষ্য কৰি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে আনুমানিক ১১,৫০০ কোটি টকা ব্যয়ৰ প্ৰকল্প যেনে-কোচি-মেচি আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ আৰু নদী বান্ধ, নদী প্ৰদূষণ হ্ৰাস আৰু জলসিঞ্চনকে ধৰি আন ২০খন চলিত আৰু নতুন আঁচনিৰ বাবে আৰ্থিক সহায়ৰ কথা ঘোষণা কৰে৷ তদুপৰি কোচি সম্পৰ্কীয় বান প্ৰশমন আৰু জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ জৰীপ আৰু তদন্ত কৰা হ’ব বুলিও কয়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে ভাৰতৰ বাহিৰত উৎপত্তি হোৱা ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদী আৰু ইয়াৰ উপনৈসমূহৰ দ্বাৰা অসমত নিয়মীয়াকৈ বানপানীৰ সৃষ্টি হোৱাৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে। “আমি বান ব্যৱস্থাপনা আৰু আনুষংগিক প্ৰকল্পৰ বাবে অসমক সাহায্য প্ৰদান কৰিম”, বুলি দৃঢ়তাৰে কয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে।
তদুপৰি, বানপানী, ডাৱৰ বিস্ফোৰণ আৰু বৃহৎ ভূমিস্খলনৰ ফলত হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ ব্যাপক লোকচানৰ কথা উল্লেখ কৰি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহক পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু পুনৰ সংস্থাপনৰ বাবে সাহায্য প্ৰদান কৰিব। ছিকিমত হথাতে হোৱা বানপানী আৰু ভূমিস্খলনে সৃষ্টি কৰা বিধ্বংসী পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ছিকিম ৰাজ্যখনকো সহায় কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
.

Ministry of Finance
₹ 11,11,111 CRORE ALLOCATED FOR CAPITAL EXPENDITURE IN BUDGET 2024-25
PROVISION OF ₹ 1.5 LAKH CRORE FOR LONG-TERM INTEREST FREE LOANS TO ENCOURAGE INFRASTRUCTURE INVESTMENT BY STATE GOVERNMENTS
PHASE IV OF PMGSY TO BE LAUNCHED TO PROVIDE ALL-WEATHER CONNECTIVITY TO 25,000 RURAL HABITATIONS
23 JUL 2024 12:43PM by PIB Delhi
Acknowledging the strong multiplier effect of building and improving infrastructure on economy, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman while presenting the Budget 2024-25 in Parliament today announced the provisioning of 11,11,111 crore for capital expenditure. It will be 3.4 per cent of country’s GDP. The Finance Minister said that the Government will endeavour to maintain strong fiscal support for infrastructure over the next 5 years.
To encourage the states to provide support of similar scale for infrastructure, the Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman announced a provision of 1.5 lakh crore for long-term interest free loans this year. This will support the states in their resource allocation for infrastructure.
Speaking about promotion of private investment in infrastructure, Smt. Sitharaman said that investment in infrastructure by private sector will be promoted through viability gap funding and enabling policies and regulations. A market-based financing framework will be brought out, she noted.
To provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations which have become eligible in view of their population increase, the Finance Minister proposed the launch of Phase IV of Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY).
Smt. Sitharaman, in her Budget Speech, also focused on creation of infrastructure for irrigation and flood management. She announced the financial support and assistance for several states affected by floods and landslides.
Noting the frequent occurrences of floods in Bihar, the Finance Minister announced the financial support for projects with estimated cost of 11,500 crore such as the Kosi-Mechi intra-state link and 20 other ongoing and new schemes including barrages, river pollution abatement and irrigation projects. In addition, she said, survey and investigation of Kosi related flood mitigation and irrigation projects will be undertaken.
Smt. Sitharaman also acknowledged the regular instances of floods in Assam by the Brahmaputra River and its tributaries, originating outside India. “We will provide assistance to Assam for flood management and related projects”, she emphasised.
Further, referring to the extensive losses suffered by Himachal Pradesh and Uttarakhand due to floods, cloud bursts and massive landslides, the Finance Minister said that the government will provide assistance to the states for reconstruction and rehabilitation. Considering the havoc wreaked by flash floods and landslides in Sikkim, she announced assistance to the state of Sikkim also.