শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না এম.এস.এম.ই.শিংবু চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা অনৌবা খোঙথাং নিপাল থাংগৎখ্রে
এম.এস.এম.ই.শিংনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা লুপা করোর ১০০ ফবগী কভর পীদুনা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত শেম্নবা ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম
পি.এস.বি.শিংনা এম.এস.এম.ই.দা ক্রেদিত পীনবা অনৌবা অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত এসেস্মেন্ত মোদেল শেমগৎনবা কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
শ্রীমতি সিতারমন্না এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক অৱাবা তারকপা মতমদা লৈঙাক্কী প্রোমোতেদ ফন্দ অমনা ক্রেদিত সপ্পোর্ত পীনবা হৌদোকখ্রে
ক্রেদিত ৱর্দি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা লুপা লাখ ২০ ফাওবা মুদ্রা লোন হেনগৎখ্রে
কেন্দ্রগী বজেতনা মেন্দেতরী ওনবোর্দিং ত্রেদশিংদা লৈরিবশিংগী ওইনা তর্নওভর থ্রেসোল্দ তংখাই অমা থাংগৎখ্রে
এম.এস.এম.ই. ক্লস্তরশিংদা অনৌবা সিদবি ব্রাঞ্চ ২৪ ক্রেদিত লৌবা হেন্না লায়হন্নবা অমসুং হকথেংননা ফংজনবা শ্রীমতি সিতারমন্না থাংগৎখ্রে
ফুদ ইরাদিএস, ক্বালিতী অমসুং সেফতী তেস্তিংগীদমক অনৌবা এম.এস.এম.ই. য়ুনিতশিং থাংগৎখ্রে
ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হব এম.এস.এম.ই. অমসুং ত্রেদিসনেল আর্তিসানশিং ইন্তর্নেসনেল মার্কেত ফংহনবা হেলহনবা থাংগৎখ্রে
23 JUL 2024 1:03PM by PIB Imphal
"বজেত অসিনা এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং মেন্যুফেকচরিং, অদুগা মরুওইনা লেবর য়াম্না চংবা মেন্যুফেকচরিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি," হায়না কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না পার্লিয়ামেন্ততা ঙসি কেন্দ্রগী বজেত ২০২৪-২৫ লান্থোকপদা ফোঙদোকখ্রে। কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি লৈঙাক অসিনা এম.এস.এম.ই.শিংদা ইন্তরিম বজেত্তা পল্লিবগুম্না মশানা চাউখৎচবা য়ানবা অমসুং মপুং ফানা মালেমগী থাক্তা লৈজনবগীদমক শেন্থং পীথবা, রিগুলেতরী চেঞ্জ অমসুং তেক্নোলোজীগী সপ্পোর্ত পীনবা পেকেজ অমা শেম্লে।
মাইক্রো, স্মোল, অমসুং মীদিয়ম এন্তর্প্রাইজ (এম.এস.এম.ই.শিং)না বজেত অসিগী মরুওইবা থিম মরিই অমসুং কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.শিংবু শৌগৎনবা মখাগী অখন্নবা খোঙথাংশিং অসি লান্থোকখিঃ
মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম
কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.শিংদা মেচিনরী অমসুং খুৎলাইশিং কোলেতরেল নৎত্রগা থার্দ পার্তী গরেন্তী য়াওহন্দনা তার্ম লোন ফংহনবা পুখৎখি। শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি মদুদি স্কিম অসি হায়রিবা এম.এস.এম.ই.শিং অসিগী ক্রেদিত রিস্ক পুল তৌনবা চলাইগনি। অহেনবা মরোল পীরদুনা, কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এপ্লিকেন্ত খুদিংমক্তা লুপা করোর ১০০ ফাওবগী সেল্ফ ফাইনান্সিং গরেন্তী ফন্দ অমা তোঙান্না শেমখ্রে, অদুগা লোনগী শেনফম অসিসু হেন্না চাউবা য়াই। পুরিবদুনা অপফ্রন্ত গরেন্তী ফী অমা পীবা তারি অমসুং লোন বেলেন্স হন্থবা মতমদা চহিগী গরেন্তী ফী পীগনি।
পি.এস.বি.শিংনা এম.এস.এম.ই. ক্রেদিতকীদমক অনৌবা এসেস্মেন্ত মোদেল শেমগৎকনি
এম.এস.এম.ই.শিংদা অনৌবা ইন্দিপেন্দেন্ত অমসুং ইন হাউজ মেকানিজম অমগী খুথাংদা ক্রেদিত হেন্না ফংহন্নবগীদমক শ্রীমতি সিতারমন্না পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং (পি.এস.বি.)না এম.এস.এম.ই.শিংদা এক্সতর্নেল এসেস্মেন্ততা থাজবা থম্বগী মহুত্তা ক্রেদিত লৌবা য়ানবা ইন হাউজ কেপেবিলিতী অমা শেমগৎলগনি। মখোয়না অনৌবা ক্রেদিত এসেস্মেন্ত মোদেল অমা এম.এস.এম.ই.শিংগী শেন্মিৎলোন্দা লৈবা দিজিতেল ফুতপ্রিন্তকী স্কোরগী মতুং ইন্না শেমগৎনবা লুচিংগনি হায়না লানখৎখি। "মসি মহৌশাগী এসেত নৎত্রগা তর্ন ওভর ক্রাইতেরিয়াদা য়েংদুনা ক্রেদিত ইলিজিবিলিতী লেপ্লম্বদুদগী হেন্না ফগৎলগনি হায়না থাজৈ। মসিনা এম.এস.এম.ই.শিংবু ফোরমেল একাউন্তিং সিস্তেম অমা য়াওদনা কোনশিনগনি," হায়না কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি।
এম.এস.এম.ই.শিংনা অৱাবা তারকপা মতমদা লৈঙাক্কী প্রোমোতেদ ফন্দ অমনা ক্রেদিত সপ্পোর্ত পীবা
কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.শিংদা মখোয়গী অৱাবা তারকপা মতমদা বেঙ্ক ক্রেদিত মখা তানা ফংহন্নবা অনৌবা মেকানিজম অমা লানখৎখি। মখোয়না খঙবগী ৱাংমদা 'স্পেসল মেন্সন একাউন্ত' (এস.এম.এ.) তাংকক্তা লৈবা মতমদা, এম.এস.এম.ই.শিংনা মখোয়গী কর্বার অদু মখা চত্থনবা অমসুং নোন-পারফোরমিং এসেত (এন.পি.এ.) তাংকক্তা চঙদনবা ক্রেদিত মথৌ তাই। শ্রীমতি সিতারমন্না পুখৎখি মদুদি ক্রেদিত অসি লৈঙাক্কী প্রোমোতেদ ফন্দ অমদগী গরেন্তী অমনা শৌগৎকনি।
ক্রেদিত ৱর্দি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা লুপা লাখ ২০ ফাওবগী মুদ্রা লোন হেনগৎপা
'তরুন' কাংলুপকী মখাদা লোন লৌখ্রবা অমসুং মমাংগী লোন মায় পাক্না শিংগৎখ্রবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা হান্না লুপা লাখ ১০ ওইরবা মুদ্রা লোন অদু লুপা লাখ ২০ ফাওবদা হেনগৎনবা শেলথুম মন্ত্রীনা হৌদোকখি।
কেন্দ্রগী বজেতনা মেন্দেতরী ওনবোর্দিং ত্রেদশিংদা লৈরিবশিংগী ওইনা তর্নওভর থ্রেসোল্দ তংখাই
এম.এস.এম.ই.শিংদা মখোয়গী ত্রেদ রিসিবেবলশিংবু কেস ওইনা ওন্থোক্তুনা মখোয়গী ৱার্কিং কেপিতেল হাংদোক্নবগীদমক শ্রীমতি সিতারমন্না মেন্দেতরী ওনবোর্দিং ত্রেদশিংদা লৈরিবশিংগী ওইনা তর্নওভর থ্রেসোল্দ অসি হান্না করোর ৫০০ লৈরম্বদগী করোর ২৫০ দা হন্থনবা হৌদোকখি।
এম.এস.এম.ই. ক্লস্তরশিংদা অনৌবা সিদবি ব্রাঞ্চ ২৪ ক্রেদিত লৌবা হেন্না লায়হন্নবা অমসুং হকথেংননা ফংজনবা শ্রীমতি সিতারমন্না থাংগৎখ্রে
কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা চহি অহুমগী মনুংদা লৈবা মরুইওবা এম.এস.এম.ই. ক্লসতরশিংনা শীজিন্নবা হেনগৎনবা অনৌবা সিদবিগী ব্রাঞ্চ হাংদোকপা অমসুং মখোয়দা হকথেংননা ক্রেদিত পীবা। চহি অসিদা অসিগুম্বা ব্রাঞ্চশিং অসি হাংদোকপগা লোইননা, সর্ভিস কভরেজসু মেজর ক্লস্তর ২৪২গী মনুংদা ১৬৮ দা পাকথোক চাউথোক্কনি হায়না শ্রীমতি সিতারমন্না ফোংদোকখ্রে।
ফুদ ইরাদিএস, ক্বালিতী অমসুং সেফতী তেস্তিংগীদমক অনৌবা এম.এস.এম.ই. য়ুনিতশিং
শ্রীমতি সিতারমন্না এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা মলতি প্রদক্ত ফুদ ইরাদিএসন য়ুনিত ৫০ লিংখৎনবা শেলগী মতেং পীনবা হৌদোকখি। ফুদ ক্বালিতী অমসুং সেফতী তেস্তিং লেব ১০০ এন.এ.বি.এল. এক্রিদিতেসনগা লোইননা হাংদোপা।
ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হব এম.এস.এম.ই. অমসুং ত্রেদিসনেল আর্তিসানশিং ইন্তর্নেসনেল মার্কেত ফংহনবা হেলহনবা
এম.এস.এম.ই.শিংদা অমসুং ত্রেদিসনেল আর্তিসানশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং ইন্তর্নেসনেল মার্কেত্তা য়োনবা য়াহন্নবা কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হবশিং পব্লিক প্রাইবেত পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.) মোদতা হাংদোক্নবা লানখৎখি। হায়রিবা হবশিং অসিনা নীংথিনা শেম শারবা রিগুলেতরী অমসুং লোজিস্তিক ফ্রেমৱার্ক্কা লোইননা শাতিন অমগী মখাদা ত্রেদ অমসুং এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং ফংহনগনি হায়না কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি।

Ministry of Finance
UNION FINANCE MINISTER SMT. NIRMALA SITHARAMAN PROPOSES EIGHT NEW MEASURES IN SUPPORT FOR PROMOTION OF MSMEs
CREDIT GUARANTEE SCHEME FOR MSMEs FOR MAKING CAPITAL INVESTMENT IN THE MANUFACTURING SECTOR WITH COVER UPTO ₹100 CRORE PROPOSED
PSBs TO DEVELOP NEW AND INDEPENDENT ASSESSMENT MODEL FOR PROVIDING CREDIT TO MSME, PROPOSES UNION FINANCE MINISTER
SMT. SITHARAMAN PROPOSES CREDIT SUPPORT TO MSMEs DURING STRESS PERIOD FROM A GOVT PROMOTED FUND
MUDRA LOANS ENHANCED FOR CREDIT-WORTHY ENTREPRENEURS TO ₹20 LAKH
UNION BUDGET PROPOSES HALVE TURNOVER THRESHOLD FOR BUYERS FOR MANDATORY ONBOARDING IN TReDS
24 NEW SIDBI BRANCHES IN MSME CLUSTERS PROPOSED FOR EASIER AND DIRECT CREDIT ACCESS, PROPOSES SMT. SITHARAMAN
NEW MSME UNITS PROPOSED FOR FOOD IRRADIATION, QUALITY & SAFETY TESTING
E-COMMERCE EXPORT HUBS MSMEs AND TRADITIONAL ARTISANS PROPOSED TO ENSURE ACCESS TO INTERNATIONAL MARKETS
23 JUL 2024 1:03PM by PIB Delhi
“This budget provides special attention to MSMEs and manufacturing, particularly labour-intensive manufacturing,” stated Union Minister for Finance and Corporate Affair Smt. Nirmala Sitharaman while presenting Union Budget 2024-25, in Parliament today. The Union Finance Minister said that the Government has formulated a package that covers financing, regulatory changes and technology support for MSMEs to help them grow and also compete globally, as mentioned in the Interim Budget.
The Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) are part of the four major themes in the Budget and the Union Finance Minister proposed the following specific measures in support of MSMEs:
CREDIT GUARANTEE SCHEME FOR MSMEs IN THE MANUFACTURING SECTOR
The Union Finance Minister proposed a credit guarantee scheme for facilitating term loans to MSMEs for purchase of machinery and equipment without collateral or third-party guarantee. Smt. Sitharaman said that the scheme will operate on pooling of credit risks of such MSMEs. Giving more details, the Union Finance Minister said that a separately constituted self-financing guarantee fund will provide, to each applicant, guarantee cover up to ₹100 crore, while the loan amount may be larger. The borrower will have to provide an upfront guarantee fee and an annual guarantee fee on the reducing loan balance.
PSBs TO DEVELOP NEW ASSESSMENT MODEL FOR MSME CREDIT
To make credit more accessible to MSMEs via a new, independent, and in-house mechanism, Smt. Sitharaman proposed that Public Sector Banks (PSBs) will build their in-house capability to assess MSMEs for credit, instead of relying on external assessment. They will also take a lead in developing or getting developed a new credit assessment model, based on the scoring of digital footprints of MSMEs in the economy. “This is expected to be a significant improvement over the traditional assessment of credit eligibility based only on asset or turnover criteria. That will also cover MSMEs without a formal accounting system,” stated the Union Finance Minister.
CREDIT SUPPORT TO MSMEs DURING STRESS PERIOD FROM A GOVT PROMOTED FUND
The Union Finance Minister also proposed a new mechanism for facilitating continuation of bank credit to MSMEs during their stress period. While being in the ‘special mention account’ (SMA) stage for reasons beyond their control, MSMEs need credit to continue their business and to avoid getting into the Non-Performing Assets (NPA) stage. Credit availability will be supported through a guarantee from a government promoted fund, proposed Smt. Sitharaman.
MUDRA LOANS ENHANCED FOR CREDIT-WORTHY ENTREPRENEURS TO ₹20 LAKH
The Finance Minister proposed to enhance the limit of Mudra loans to ₹20 lakh from the current ₹10 lakh for those entrepreneurs who have availed and successfully repaid previous loans under the ‘Tarun’ category.
TURNOVER THRESHOLD FOR BUYERS HALVED FOR MANDATORY ONBOARDING IN TReDS
For facilitating MSMEs to unlock their working capital by converting their trade receivables into cash, Smt. Sitharaman proposed to reduce the turnover threshold of buyers for mandatory onboarding on the TReDS platform from ₹500 crore to ₹250 crore. This measure will bring 22 more Central Public Sector Enterprises (CPSEs) and 7,000 more companies onto the platform. Medium enterprises will also be included in the scope of the suppliers.
NEW SIDBI BRANCHES IN MSME CLUSTERS FOR EASIER AND DIRECT CREDIT ACCESS
The Union Finance Minister proposed that SIDBI will open new branches to expand its reach to serve all major MSME clusters within 3 years, and provide direct credit to them. With the opening of 24 such branches this year, the service coverage will expand to 168 out of 242 major clusters, Smt. Sitharaman stated.
NEW MSME UNITS FOR FOOD IRRADIATION, QUALITY & SAFETY TESTING
Smt. Sitharaman proposed that financial support for setting up of 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector will be provided. Setting up of 100 food quality and safety testing labs with NABL accreditation will be facilitated.
E-COMMERCE EXPORT HUBS MSMEs AND TRADITIONAL ARTISANS TO ACCESS TO INTERNATIONAL MARKETS
To enable MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets, the Union Finance Minister proposed that E-Commerce Export Hubs will be set up in public-private-partnership (PPP) mode. These hubs, under a seamless regulatory and logistic framework, will facilitate trade and export related services under one roof, the Union Finance Minister stated.