Ministry of Finance
HOUSING NEEDS OF 1 CRORE URBAN POOR AND MIDDLE-CLASS FAMILIES TO BE ADDRESSED WITH AN INVESTMENT OF ₹ 10 LAKH CRORE UNDER THE PM AWAS YOJANA URBAN 2.0
RENTAL HOUSING WITH DORMITORY TYPE ACCOMMODATION FOR INDUSTRIAL WORKERS WILL BE FACILITATED IN PPP MODE: SMT NIRMALA SITHARAMAN
UNION GOVERNMENT TO WORK WITH STATES TO FACILITATE DEVELOPMENT OF ‘CITIES AS GROWTH HUBS’
WATER SUPPLY, SEWAGE TREATMENT AND SOLID WASTE MANAGEMENT PROJECTS AND SERVICES FOR 100 LARGE CITIES TO BE PROMOTED
GOVERNMENT ENVISIONS SUPPORTING EACH YEAR, OVER THE NEXT FIVE YEARS, DEVELOPMENT OF 100 WEEKLY ‘HAATS’
STATES WHICH CONTINUE TO CHARGE HIGH STAMP DUTY TO BE ENCOURAGED TO MODERATE RATES FOR ALL
23 JUL 2024 12:44PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2024-25 in Parliament today said, “The people have given a unique opportunity to our government to take the country on the path of strong development and all-round prosperity”.
PM Awas Yojana
Speaking about the PM Awas Yojana, the Union Minister stated that three crore additional houses under the PM Awas Yojana in rural and urban areas in the country have been announced for which necessary allocations are being made in the Budget. She further said that under the PM Awas Yojana Urban 2.0, housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families will be addressed with an investment of ₹ 10 lakh crore. This will include central assistance of ₹ 2.2 lakh crore in the next 5 years. A provision of interest subsidy to facilitate loans at affordable rates is also envisaged, she added.
Rental housing
Speaking on rental housing, the Union Minister said “Rental housing with dormitory type accommodation for industrial workers will be facilitated in PPP mode with VGF support and commitment from anchor industries.” She further added that enabling policies and regulations for efficient and transparent rental housing markets with enhanced availability will also be put in place.
Cities as Growth Hubs
Smt. Niramala Sitharaman further said that the Union Government will work with States to facilitate development of ‘Cities as Growth Hubs’. “This will be achieved through economic and transit planning, and orderly development of peri-urban areas utilising town planning schemes”, the Union Minister added.
In her budget speech, Union Finance Minister further said that for creative brownfield redevelopment of existing cities with a transformative impact, the Government will formulate a framework for enabling policies, market-based mechanisms and regulation.
In her Union Budget speech, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs announced that Transit Oriented Development plans for 14 large cities with a population above 30 lakh along with an implementation and financing strategy.
Water supply and Sanitation
Speaking about water supply and sanitation, Union Finance Minister said that Union Government in partnership with the State Governments and Multilateral Development Banks will promote water supply, sewage treatment and solid waste management projects and services for 100 large cities through bankable projects. She also added that these projects will also envisage use of treated water for irrigation and filling up of tanks in nearby areas.
Weekly ‘haats’
Smt. Nirmala Sitharaman announced that Government envisions a scheme to support each year, over the next five years, the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs in select cities to build on the success of PM SVANidhi Scheme in transforming the lives of street vendors.
Stamp duty
Union Finance Minister also emphasized that Union Government will encourage States which continue to charge high stamp duty to moderate the rates for all, and also consider further lowering duties for properties purchased by women.”This reform will be made an essential component of urban development schemes”, she added.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
অর্বানগী লাইরবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুং করোর অমগী য়ুম তঙাইফদবশিং পি.এম. আৱাজ য়োজনা অর্বান ২.০গী মখাদা লুপা করোর লাখ ১০ গী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা কোকহনবা মথৌ তাই
পি.পি.পি. মোদতা ইন্দস্ত্রিএল ৱারকরশিংগীদমক দোর্মিতরী মখলগী লৈফমশিংগা লোইননা অশানবা য়ুমশিং ফংহনগনিঃ শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংগা লোইননা 'শহরশিংবু চাউখৎপগী হব' ওইনা শেমগৎনবা হোৎনবা
অচৌবা শহর ১০০গী ৱাতর সপ্লাই, সিৱেজ ত্রিত্মেন্ত অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্রোজেক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং প্রোমোত তৌগনি
লৈঙাক্না লাক্কদবা মথংগী চহি মঙাদা চহি খুদিংগী চয়োলগী 'হাত' ১০০ শেমগৎনবা হোৎনবদা শৌগৎপা
স্তাম্প দ্যুতী ৱাংনা চার্জ তৌরিবা রাজ্যশিংবু পুম্নমক্কীদমক রেতশিং মোদরেত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপা
23 JUL 2024 12:44PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রী নির্মলা সিতারমন্না পার্লিয়ামেন্ততা ঙসি কেন্দ্রগী বজেত ২০২৪-২৫ লান্থোকপদা হায়খি, "মীয়াম্না ঐখোয়গী লৈঙাক্না লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল লৈনা চাউখৎপা অমসুং মায়কৈ খুদিংদা খুমাং চাউশিন্নবগী মায়কৈদা পুনবা অখন্নবা খুদোংচাবা অমা পীবীরে।"
পি.এম. আৱাজ য়োজনা
পি.এম. আৱাজ য়োজনা গী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অমসুং শহরশিংদা অহেনবা য়ুম করোর অহুম লাউথোকখ্রে, মসিগীদমক তঙাইফদবা এলোকেসনশিং বজেত্তা হাপ্লে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি পি.এম. আৱাজ য়োজনা অর্বান ২.০ গী মখাদা, অর্বানগী লাইরবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুং করোর অমগী য়ুম তঙাইফদবশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ১০ গী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা কোকহনবা মথৌ তাই। মসিদা মথংগী চহি মঙাদা লুপা করোর লাখ ২.২ গী কেন্দ্রগী তেংবাং য়াওরি। রেত ৱাংদনা লোন পীনবা ইন্তরেস্ত সবসিদীগী প্রোভিজন অমসু পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রেন্তেল হাউসিং
রেন্তেল হাউসিংগী মতাংদা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি "ভি.জিএফ. সপ্পোর্ত অমসুং এঙ্কর ইন্দস্ত্রীশিংদগী ফিরেপকা লোইননা পি.পি.পি. মোদতা ইন্দস্ত্রিএল ৱারকরশিংগীদমক দোর্মিতরী মখলগী লৈফমশিংগা লোইননা অশানবা য়ুমশিং ফংহনগনি।" মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ইফিসিএন্ত ওইবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা রেন্তেল হাউসিং মার্কেতকা লোইননা মরাং কায়না ফংহন্নবা পোলিসী অমসুং রিগুলেসনশিং পীরগনি।
শহরশিংবু চাউখৎপগী হব ওইহনবা
শ্রীমতি সিতারমন্না মখা তানা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংগা লোইননা 'শহরশিংবু চাউখৎপগী হব' ওইনা শেমগৎনবা হোৎনগনি। "মসি একনোমিক অমসুং ত্রাঞ্জিত প্লান্নিং অমসুং পেরি-অর্বান ওইবা মফমশিংদা তাউন প্লান্নিং স্কিমশিং ওইনা শীজিন্নদুনা শেমগৎলবা মতুংদা ফংবা ঙমগনি" হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা মখা তাখি।
মহাক্কী বজেত ৱারোলদা কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা শহরশিং অসিদা অহোংবা পুরকপা য়াবা শাফুশিংগা লোইননা ক্রিএতিব ওইবা ব্রাউনফীল্দ শেমগৎনবগীদমক লৈঙাক অসিনা পোলিসী, মার্কেত্তা য়ুম্ফম ওইবা মেকানিজম অমসুং রিগুলেসনশিং পুরক্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগনি।
মহাক্কী বজেত ৱারোলদা কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত মন্ত্রীনা মীশিং লাখ ৩০গী মথক্তা লৈবা অচৌবা শহর ১৪দা ত্রাঞ্জিত ওরিএন্তেদ দিবেলপমেন্ত চলাইনবা অমসুং শেন্থং পীনবগী থৌরাংগা লোইননা লাউথোকখি।
ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন
ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগী মতাংদা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকার অমসুং মলতিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্ককা খুৎশম্নরগা বেঙ্কেবল প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা অচৌবা শহর ১০০গী ৱাতর সপ্লাই, সিৱেজ ত্রিত্মেন্ত অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্রোজেক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং প্রোমোত তৌগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ত্রিত তৌরবা ঈশিংশিংবু ঈথৈ লৌখোংগীদমক অমসুং মনাক নকপদা লৈবা তেঙ্কীশিং থলহন্নবা শীজিন্ননবসু হোৎনগনি।
ৱীক্লি 'হাত'
শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না লৈঙাক্না লাক্কদবা মথংগী চহি মঙাদা চহি খুদিংগী চয়োলগী 'হাত' নৎত্রগা স্ত্রীত ফুদ হবশিং খনগৎলবা শহরশিংদা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী পুন্সিবু অহোংবা পুরক্নবা পি.এম. স্বানিধি স্কিম মায় পাকপগা লোইননা ১০০ শেমগৎনবা হোৎনবদা শৌগৎনবা হোৎনরি।
স্তাম্প দ্যুতী
কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা স্তাম্প দ্যুতী ৱাংনা চার্জ তৌরিবা রাজ্যশিংবু পুম্নমক্কীদমক রেতশিং মোদরেত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং নুপীশিংনা প্রোপর্তী লৈবদা দ্যুতী হন্থনবগীদমক খন্ননবা হোৎনগনি। "রিফোর্ম অসি অর্বান দিবেলপমেন্ত স্কিমশিংগী তঙাইফদবা মচাক অমা ওইহনগনি" হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।