শেল-থুম মন্ত্রালয়
ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক-চাউথোকপা অসি চহি খরা অসিদা চাউনা গ্রোথ লৈবা উবা ফংখি: ইকনোমিক সর্ভে 2023-24
স্ত্রেতেজিক ওইনা প্লান্নিং তৌবা অমসুং পব্লিক ইনভেস্তমেন্তদা হেনগৎলকপগী ফলনা রোদ নেৎৱার্ক সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অপগ্রেদ তৌখি
NH শেম্বগী খোঙজেলগী চাংচৎ অসি FY14দা নোংমদা 11.7 km ওইরম্বদগী FY24দা নোংমদা 35 kmদা হেনগৎলকখি
রেলৱেজতা তৌবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি হৌখিবা চহি 5দা চাদা 77 হেনগৎলকখি
লোকোমোতিব অমসুং ৱেগোন অনিমক্তা রেলৱেজনা FY24দা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রদক্সন ফংবা ঙমখি
22 JUL 2024 3:22PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি মঙাদা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতনা ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি অমসুং সেনিতেসন অমসুং ৱাতর সপ্লায় য়াওনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা মতেং পাংখি হায়না কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মালা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা পুথোকখিবা ইকনোমনিক সর্ভে 2023-24না ফোঙদোকখি। সর্ভে অসিনা হায়খি মদুদি শেন্মিৎলোন্দা লাইচৎনা শোন্থহনখিবা অদু কোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎপা থৌশিলশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা অসি কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা হেনগৎহনবা অসিনা ওইখি, মসিনা মরু ওইনা ক্বালিতী ৱাংবা ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং শেম্বদা পান্দম থমখি। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা খোঙজেল তপথদবা তৌদনা সরকারগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি FY20গী লেবেলশিংগা য়েংনবা FY24দা শরুক অহুমগী ময়াদা হেনগৎলকখি হায়না সর্ভেনা উৎখি। মসিনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি স্তেপ-অপ অসিগী মরু ওইবা বেনিফিসরীশিং অসি রোদ অমসুং রেলৱেজগুম্বা মরু ওইবা ফাউন্দেস্নেল এসেৎশিংনা ওইখি।
রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর:
ইকনোমিক সর্ভেনা উবা ফংলি মদুদি স্ত্রেতেজিক ওইবা থৌরাং অমসুং পব্লিক ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবনা রোদ নেৎৱার্ক সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং ইফিসিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইহন্নবগীদমক অপগ্রেদ তৌবগী মহৈ ফংখি। সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত অসি FY15দা চাদা 0.4 ওইরম্বদগী FY24দা GDPগী চাদা 1.0 (চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 3.01) ওইখি। প্রাইবেৎ সেক্তরনা কন্দ্যুসিব পোলিসীগী এনভাইর্নমেন্ত অমদা কেপিতেলাইজ তৌবনা সেক্তর অসিনা FY24দা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তগী খ্বাইদগী ৱাংবা চাং লাকহনখি হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি।
নেস্নেল হায়ৱেজ শেমগৎপদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি হৌখিবা চহি 10 অসিদা নেস্নেল হায়ৱেজ শেমগৎপগী চাং অসি 2014দগী 2024 ফাওবদা শরুক 1.6 হেনগৎলে। মসিনা হায়রি মদুদি ভারতমালা পরিয়োজনা অসিনা নেস্নেল হায়ৱে নেৎৱার্ক অসি য়াম্না চাউনা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। 2014 অমসুং 2024গী মরক্তা হাই-স্পিদ কোরিদোরগী অশাংবা অসি শরুক 12 হেনগৎহনখ্রে অমসুং 4-লেনগী লম্বীগী অশাংবা অসি শরুক 2.6 হেনগৎহনখ্রে। মখা তানা, কোরিদোরদা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল হায়ৱে দিবেলপমেন্ত এপ্রোচনা মরম ওইদুনা হায়ৱে কন্সত্রক্সনগী ইফিসিএন্সী ফগৎলক্লি হায়না সর্ভে অদুদা পনখি। NH কন্সত্রক্সনগী চাংচৎকী খোঙজেল অসি FY14দা নোংমদা কিলোমীতর 11.7দগী FY24দা নোংমদা কিলোমীতর 34দা শরুক অহুম হেনগৎলে। NH নেৎৱর্ক অসি য়াম্না ফগৎলকপনা লোজিস্তিক ইফিসিএন্সীদা চাউনা খুমাং চাউশিনহনখ্রে। মসি ৱর্ল্দ বেঙ্ককী লোজিস্তিক পর্ফোমেন্স ইন্দেক্সতা ভারতকী রেঙ্কিং অসি 2014দা 54 অমসুং 2018দা 44 ওইরম্বদগী 2023দা 38দা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা অসিনা উৎলি।
লোজিতিক ইফিসিএন্সী হেন্না হেনগৎহন্নবা, ইকনোমিক সর্ভেদা হায়রি মদুদি রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয় (MoRT&H) না মল্তি-মোদেল লোজিতিক পার্কশিং (MMLP) মসিদা FY24 ফাওবদা অপুনবা মল্তিমোদেল লোজিস্তিক্স পার্ক (MMLP) তরুক এৱার্দ তৌখ্রে অমসুং এৱার্দ তৌরবা মল্তিমোদেল লোজিস্তিক্স পার্ক (MMLP) মসিগী মথক্তা, FY25দা MMLP তরেৎ পীনবা থৌরাং তৌরি।
রেলৱেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর
ইকনোমিক সর্ভে 2023-24গী মতুং ইন্না, ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি রুট কি.মি. 68,584 (মার্চ 31, 2024 ফাওবদা) অমসুং এমপ্লোয়ি লাখ 12.54 (এপ্রিল 1, 2024 ফাওবদা) লৈদুনা সিঙ্গল মেনেজমেন্তকী মখাদা মালেমদা মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা নেৎৱর্ক ওইরি। সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি রেলৱেজদা কেপিতেল এক্সপেন্দিমেন্ত অসি হৌখিবা চহি 5দা চাদা 77 হেনগৎখ্রে (FY24দা লুপা লাখ 2.62) । অনৌবা লাইনশিং শেমগৎনবা, গেজ হোংদোক্নবা অমসুং শরুক অনি হেনগৎহন্নবা শেনফম য়াম্না থাদরে।
সর্ভে অসিনা পনখি মদুদি রেলৱেজনা FY24দা লোকোমোতিব অমসুং ৱেগন অনিমক্কী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রদক্সন ফংবা ঙমখি। সর্ভে অসিনা 2024গী মার্চ ফাওবদা ভন্দে ভারতকী পিয়র 51 পুথোকখ্রে হায়না ফোঙদোক্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎলকপগী খোঙজেল য়াঙখৎলকপা অসি প্রোজেক্ত মোনিতরিংগা লোয়ননা শেলগী শেনফম মরাং কাইনা হেনগৎলকপা অমসুং লম লৌশিনবা অমসুং অয়াবা পীনবগীদমক স্তেকহোল্দরশিংগা রিগ্যুলর ফোল্লো-অপকী মহৈনি হায়না সর্ভে অদুদা পনখি।
সর্ভে অসিনা রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং ত্রেনশিংদা অমসুং মখোয়গী অকোইবদা তরু-তনানবা এনভাইর্নমেন্ত ফংহন্নবা রেলৱেজনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং, হায়বদি কনভেন্সনেল তোইলেৎশিংবু কোচশিংদা বাইও-তোইলেৎশিংনা মহুৎ শিন্দোক্তুনা ক্লিন ত্রেকশিং শেম্বা, বাইও-দিগ্রেদেবল/ নন-বাইও-দিগ্রেদেবল ৱেস্তশিং খায়দোকপা, সোলীদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা থিংবা অসিনচিংবগী মতাংদা পনখি।
ইকনোমিক সর্ভে 2023-24গী মতুং ইন্না রেলৱেজকী মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবা হিরমশিং অদুদি য়াঙনা কেপাসিতী হেনগৎহনবা, রোল্লিং স্তোক অমসুং মেন্তেনেন্স মোদর্নাইজেসন তৌবা, সর্ভিসশিংগী ক্বালিতী ফগৎহনবা অমসুং ইনর্জী ইফিসিএন্সী ওইহনবা অসিনি। মসিগী মতুং ইন্না, সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি ইনভেস্তমেন্ত অসি দিদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোরশিং, হাই স্পীদ রেল, ভন্দে ভারত, অমৃত ভারত এক্সপ্রেস, অস্থা স্পেসিএল ত্রেনশিং, হাই কেপাসিতি রোল্লিং স্তোক অমসুং লাস্‌ত মাইল রেল লিঙ্কেজগুম্বা মোদর্ন পেসেঞ্জর সর্ভিসশিংদা প্রাইওরিতী পীরি। মরুওইবা কোরিদোর অহুমগী প্রোজেক্তশিং: লোজিতিক্সকী শেনফম অমসুং কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থহন্নবগীদমক (1) হাই-ত্রাফিক দেন্সিতী কোরিদোরশিং, (2) ইনর্জী, মিনরেল অমসুং সিমেন্ত কোরিদোরশিং অমসুং (3) রেল সাগর (পোর্ত কন্নেক্তিবিতী) কোরিদোরশিংসু থৌরাং তৌরি হায়না সর্ভে অসিনা হায়খি। সর্ভে অদুগী মতুং ইন্না, রেলৱেজনা মরুওইনা রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সশিংগী খুত্থাংদা মসিগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংগী সোর্সিং তৌদুনা কার্বোন ফুতপ্রিন্ট হন্থহন্নবা থৌরাং তৌরি। অমসুং 2029-30 ফাওবদা রিন্যুএবল কেপাসিতী ইনস্তোলেসন তৌবগী মথৌ তাবা অসি চাউরাক্না গিগা ৱাৎ 30নি। সর্ভে অসিনা পনখিবা অতোপ্পা থৌরাংশিংগী মনুংদা দিজলদগী ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনদা ওন্থোকপা, ইনর্জী ইফিসিএন্সী প্রোমোসন তৌবা অমসুং এফোরেস্তেসন য়াওরি।

Ministry of Finance
INFRASTRUCTURE EXPANSION IN INDIA WITNESSES SIGNIFICANT GROWTH IN RECENT YEARS: ECONOMIC SURVEY 2023-24
STRATEGIC PLANNING AND STEP-UP IN PUBLIC INVESTMENT RESULT IN UPGRADATION OF ROAD NETWORK SYSTEM INTO RESILIENT AND EFFICIENT INFRASTRUCTURE
AVERAGE PACE OF NH CONSTRUCTION INCREASES FROM 11.7 KM PER DAY IN FY14 TO 34 KM PER DAY IN FY24
CAPITAL EXPENDITURE ON RAILWAYS INCREASES BY 77 PER CENT OVER THE PAST 5 YEARS
RAILWAYS ACHIEVES ITS HIGHEST-EVER PRODUCTION FOR BOTH LOCOMOTIVES AND WAGONS IN FY24
22 JUL 2024 3:22PM by PIB Delhi
With increased public investment over the last five years, India has witnessed significant expansion in physical and digital connectivity and social infrastructure including sanitation and water supply helping to improve quality of life of the people, states the Economic Survey 2023-24 tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman in Parliament today. The Survey notes that the foremost among the responses initiated by the Union Government to overcome the pandemic-driven slowdown in the economy was increase in capital expenditure, aimed particularly at the creation of high quality physical and social infrastructure facilities. Keeping the momentum going over the last five years, the Survey says, capital expenditure of the Government has seen an almost three-fold increase in FY24, relative to FY20 levels. It added that the major beneficiaries of this step-up are key foundational assets like roads and railways.
ROAD INFRASTRUCTURE:
The Economic Survey observes that strategic planning and step-up in public investment have resulted in the upgradation of the road network system into a resilient and efficient infrastructure. The capital investment by the Government and private sector rose from 0.4 per cent in FY15 to about 1.0 per cent of GDP (around ₹3.01 lakh crore) in FY24. The sector has attracted its highest-ever private investment in FY24 as the private sector capitalises on a conducive policy environment, mentions the Survey.
Referring to the significant progress in the development of national highways, the Survey says that the development of national highways, over the last ten years, has increased by 1.6 times from 2014 to 2024. It states that the Bharatmala Pariyojana has significantly expanded the national highway network, increasing the length of high-speed corridors by 12 times and 4-lane roads by 2.6 times between 2014 and 2024. Further, the Survey notes that the efficiency of highway construction has improved due to the systematic push through the corridor-based National Highway development approach. The average pace of NH construction increased by 3 times from 11.7 km per day in FY14 to 34 km per day by FY24, it states. The survey observes that the remarkable improvement of the NH network has brought about substantial advancements in logistics efficiency which is evidenced by the consistently rising India’s ranking in the World Bank’s ‘Logistics Performance Index, from 54 in 2014 and 44 in 2018, to 38 in 2023.
To further enhance logistic efficiency, the Economic Survey has mentioned that the Ministry of Road Transport & Highways (MoRT&H) has dedicated Multi-Modal Logistics Parks (MMLP). It says that a total of six multimodal logistics parks (MMLPs) have been awarded until FY24, and ₹2,505 crore have been awarded for dedicated multimodal logistics parks (MMLPs) in FY24. Further, it stated, seven MMLPs are planned to be awarded in FY25.
RAILWAYS INFRASTRUCTURE
According to Economic Survey 2023-24, Indian Railways, with over 68,584 route km (as of 31st March 2024) and 12.54 lakh employees (as of 1st April 2024), is the fourth largest network in the world under single management. Survey states that the capital expenditure on Railways has increased by 77 per cent over the past 5 years (₹2.62 lakh crore in FY24) with significant investments in the construction of new lines, gauge conversion, and doubling.
The Survey notes that the Railways has achieved its highest-ever production for both locomotives and wagons in FY24. Survey states that 51 pairs of Vande Bharat have been introduced until March 2024. The fast pace of infrastructure augmentation has been the result of a substantial increase in financial allocation along with close project monitoring and regular follow-up with stakeholders for expeditious land acquisition and clearances, the Survey observes.
The Survey has also mentioned about the initiatives undertaken by Railways for providing clean environment in and around railway stations and trains, such as replacement of conventional toilets with bio-toilets on coaches leading to clean tracks, segregation of bio-degradable/non bio-degradable waste, solid waste management and discouraging use of single use plastic.
The key focus areas for Railways, according to Economic Survey 2023-24 include fast capacity augmentation, modernisation of rolling stock and maintenance, improving quality of services and energy efficiency. In line with this, the Survey states that the investments are prioritised in areas like dedicated freight corridors, high-speed rail, modern passenger services like Vande Bharat, Amrit Bharat Express, Aastha Special Trains, high-capacity rolling stock and last-mile rail linkages. Projects for three major corridors viz. (1) High-traffic density corridors, (2) Energy, Mineral and Cement Corridors and (3) Rail Sagar (port connectivity) corridors are also planned to reduce logistics cost and carbon footprint, the Survey said. As per the Survey, Railways has also planned to reduce its carbon footprint primarily through sourcing of its energy requirements through renewable energy sources and the expected requirement of installation of renewable capacity by 2029-30 is around 30 Giga Watts. Other strategies mentioned by Survey include shifting from diesel to electric traction, promotion of energy efficiency and afforestation.