नीति आयोग
नीति आयोगले ‘सम्पूर्णता अभियान’ शुरु गर्ने
4 जुलाई - 30 सेप्टेम्बर 2024 सम्मको अभियान, एडीपी / एबीपी जिल्ला र ब्लकहरूमा 6 चिन्हित संकेतकहरूमा संतृप्ति हासिल गर्ने लक्ष्य राखिएको छ।
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Gangtok
नीति आयोगले 4 जुलाईदेखि 30 सेप्टेम्बर 2024 सम्म चल्ने 3 महिनाको अभियान ‘सम्पूर्णता अभियान’ को शुरुआत गरिरहेको छ, जसको उद्देश्य देशभरिका आकांक्षी जिल्ला र आकांक्षी ब्लकहरूमा 6 प्रमुख संकेतकहरूको संतृप्ति प्राप्त गर्नका लागि निरन्तर प्रयास गर्नु हो। ‘सम्पूर्णता अभियान’ को उद्देश्य आकांक्षी जिल्ला कार्यक्रम र आकांक्षी ब्लक कार्यक्रम अन्तर्गत 112 आकांक्षी जिल्ला र 500 आकांक्षी ब्लकहरूमा पहिचान गरिएका 6 संकेतकहरू मध्येबाट प्रत्येकमा संतृप्ति प्राप्त गर्नु हो।
‘सम्पूर्णता अभियान’ ले सबै आकांक्षी ब्लकहरूमा निम्नलिखित 6 पहिचान गरिएका केपीआईमा ध्यान केन्द्रित गर्नेछ :
1. पहिलो त्रैमासिकभित्र प्रसवपूर्व हेरचाह (एएनसी) को लागि पञ्जीकरण भएका गर्भवती महिलाहरूको प्रतिशत
2. ब्लकमा लक्षित आबादीको तुलनामा मधुमेहको लागि जाँच गरिएका व्यक्तिहरूको प्रतिशत
3. ब्लकमा लक्षित आबादी विरुद्ध उच्च रक्तचापको लागि जाँच गरिएका व्यक्तिहरूको प्रतिशत
4. आईसीडीएस कार्यक्रम अन्तर्गत नियमित रूपमा पूरक पोषण लिने गर्भवती महिलाहरूको प्रतिशत
5. मृदा नमूना संकलन लक्ष्य विरुद्ध उत्पन्न मृदा स्वास्थ्य कार्डको प्रतिशत
6. ब्लकमा कुल स्वयं सहायता समूहको तुलनामा परिक्रमा कोष प्राप्त गर्ने एसएचजीको प्रतिशत
'सम्पूर्णता अभियान' अन्तर्गत महत्वाकांक्षी जिल्लाहरूमा 6 पहिचान गरिएका केपीआईहरू हुन्:
1. पहिलो त्रैमासिकभित्र प्रसवपूर्व हेरचाह (एएनसी) को लागि पञ्जीकरण भएका गर्भवती महिलाहरूको प्रतिशत
2. आईसीडीएस कार्यक्रम अन्तर्गत नियमित रूपमा पूरक पोषण लिने गर्भवती महिलाहरूको प्रतिशत
3. पूर्ण खोप लगाएका बालक - बालिकाको प्रतिशत (9-11 महिना) (बीसीजी + डीपीटी3 + ओपीभी3 + दादुरा 1)
4. वितरण गरिएको मृदा स्वास्थ्य कार्डहरूको संख्या
5. माध्यमिक तहमा कार्यात्मक बिजुली भएका विद्यालयहरूको प्रतिशत
6. शैक्षिक सत्र शुरु भएको 1 महिनाभित्र बालक - बालिकालाई पाठ्यपुस्तक उपलब्ध गराउने विद्यालयको प्रतिशत
नीति आयोगले 'सम्पूर्णता अभियान' प्रक्षेपणको एक भागको रूपमा जिल्ला र ब्लकहरूले आयोजना गर्न सक्ने गतिविधिहरूको सूची प्रदान गर्दैछ। यस अतिरिक्त, ब्लक र जिल्लाहरूलाई अभियानको गति कायम राख्न र निरन्तर सहभागिता बढाउन नियमित रूपमा आउटरिच गतिविधिहरू सञ्चालन गर्न प्रोत्साहित गरिएको छ।
यस प्रयासलाई सफल बनाउन र जमिनी स्तरमा ठोस प्रभाव प्रदान गर्नका लागि :
1. जिल्ला / ब्लकहरूले छःवटा संकेतकहरूलाई सन्तुलित गर्न 3 महिने कार्य योजना विकास गर्नेछन्।
2. जिल्ला / ब्लकहरूले प्रत्येक महिना संतृप्तिमा प्रगति ट्र्याक गर्नेछन्
3. सचेतना र व्यवहार परिवर्तन अभियानहरू लागू गर्नेछन्
4. जिल्ला अधिकारीहरूले समसामयिक अनुगमन स्थल भ्रमण गर्नेछन्
नीति आयोगले यी जिल्ला र ब्लकहरूको प्रभावकारी र द्रुत विकास सुनिश्चित गर्न सम्बन्धित केन्द्रीय मन्त्रालय र विभागहरू, साथै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूका सरकारहरूसँग मिलेर काम गर्नेछ। यो सहकार्यले सुधारिएको योजना र कार्यान्वयन, क्षमता निर्माण, र वृद्धि र दिगो सेवा प्रवाहका लागि प्रणाली स्थापना गर्नमा केन्द्रित हुनेछ।
आकांक्षी जिल्ला र ब्लक कार्यक्रमको बारेमा
देशका अपेक्षाकृत पिछडिएका र दुर्गम क्षेत्रहरूको द्रुत विकास सुनिश्चित गर्नका लागि वर्ष 2018 मा 112 जिल्लाहरूलाई समेट्ने आकांक्षी जिल्ला कार्यक्रम (एडीपी) शुरु गरिएको थियो। एडीपीले आफ्ना नागरिकहरूको जीवनलाई राम्रो बनाउने प्रमुख संकेतकहरूलाई सुधार गर्न एक मापनीय र ठोस प्रभाव पारेको छ। आकांक्षी जिल्ला कार्यक्रम (एडीपी) को सफलताको आधारमा आकांक्षी ब्लक कार्यक्रम (एबीपी) 2023 मा माननीय प्रधानमन्त्रीद्वारा शुरु गरिएको थियो र यसको उद्देश्य स्वास्थ्य, पोषण, शिक्षा, खानेपानी तथा सरसफाइ, कृषि, जल संसाधन, वित्तीय समावेशीकरण र आधारभूत पूर्वाधार जस्ता धेरै क्षएत्रहरूममा देशभरिका 500 ब्लकहरूमा आवश्यक सरकारी सेवाहरूको संतृप्ति गर्नु हो।
आकांक्षी जिल्ला कार्यक्रम
आकांक्षी ब्लक कार्यक्रम
जनवरी 2018 मा माननीय प्रधानमन्त्रीद्वारा शुरु
जनवरी 2023 मा माननीय प्रधानमन्त्रीद्वारा शुरु
देशभरिका 112 जिल्लालाई छिटो तथा प्रभावकारी रूपमा रूपान्तरण गर्ने लक्ष्य राखिएको छ।
देशभरिका 500 ब्लक (329 जिल्ला) मा अत्यावश्यक सरकारी सेवाहरूको संतृप्तिको लक्ष्य
पाँच विषयहरूमा ध्यान केन्द्रित गरिएको छ :
* स्वास्थ्य तथा पोषण
* शिक्षा
* कृषि तथा जल संसाधन
* वित्तीय समावेश र सीप विकास
* पूर्वाधार
पाँच विषयहरूमा फोकस:
* स्वास्थ्य तथा पोषण
* शिक्षा
* कृषि तथा सम्बद्ध सेवाहरू
* आधारभूत पूर्वाधार
* सामाजिक विकास
विकासका 81 सकेतकहरूमा मापन गरिएको प्रगति
विकासका 40 संकेतकहरूमा प्रगति मापन गरिन्छ
यहाँबाट नै ब्लक प्रोफाइल पहुँच गर्न सकिन्छ।

NITI Aayog
NITI Aayog to launch ‘Sampoornata Abhiyan’
Campaign from 4th July – 30th September 2024, aims to achieve saturation in 6 identified indicators in ADP/ABP Districts and Blocks
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Delhi
NITI Aayog is launching ‘Sampoornata Abhiyan’, a 3-month campaign from 4th July – 30th September 2024, to undertake a sustained effort to achieve saturation of 6 key indicators in Aspirational Districts and 6 key indicators in Aspirational Blocks across the country. ‘Sampoornata Abhiyan’ seeks to achieve saturation in each of the 6 identified indicators in the 112 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks under the Aspirational Districts Programme and Aspirational Blocks Programme.
‘Sampoornata Abhiyan’ will focus on the following 6 identified KPIs across all Aspirational Blocks:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of persons screened for Diabetes against the targeted population in the Block
3. Percentage of persons screened for Hypertension against the targeted population in the Block
4. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
5. Percentage of Soil Health Cards generated against the soil sample collection target
6. Percentage of SHGs that have received a Revolving Fund against the total SHGs in the block
The 6 identified KPIs across Aspirational Districts under ‘Sampoornata Abhiyan’ are:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
3. Percentage of children fully immunized (9-11 months) (BCG+DPT3+OPV3+Measles 1)
4. Number of Soil Health Cards distributed
5. Percentage of schools with functional electricity at the secondary level
6. Percentage of schools providing textbooks to children within 1 month of the start of the academic session
NITI Aayog is providing a list of activities that districts and blocks can organize as part of the ‘Sampoornata Abhiyan’ launch. Additionally, blocks and districts are being encouraged to regularly conduct outreach activities to maintain the campaign's momentum and foster ongoing participation.
To make this effort successful and to deliver a tangible impact on the ground:
1. Districts/Blocks will develop a 3-month Action Plan to saturate the six indicators
2. Districts/Blocks will track progress on saturation each month
3. Implement awareness and behavior change campaigns
4. District officials will conduct concurrent monitoring field visits
NITI Aayog, in collaboration with the relevant Central Ministries and Departments, as well as the Governments of States and Union Territories, will work together to ensure the effective and rapid development of these Districts and Blocks. This collaboration will focus on improved planning and implementation, capacity building, and establishing systems for enhanced and sustainable service delivery.
About Aspirational Districts and Blocks Programme
The Aspirational Districts Programme (ADP) covering 112 Districts was launched in the year 2018 to ensure the speedy development of the relatively backward and remote areas of the country. ADP has had a measurable and tangible impact on improving key indicators that uplift the lives of its citizens. Building on the success of the Aspirational Districts Programme (ADP), the Aspirational Blocks Programme (ABP) was launched by the Hon’ble PM in 2023 and aims for the saturation of essential government services in 500 Blocks across the country in multiple domains such as health, nutrition, education, drinking water and sanitation, agriculture, water resources, financial inclusion, and basic infrastructure.
Aspirational Districts Programme
Aspirational Blocks Programme
Launched in January 2018 by Hon’ble Prime Minister
Launched in January 2023 by Hon’ble Prime Minister
Aims to quickly and effectively transform 112 districts across the country
Aims for saturation of essential government services in 500 Blocks (329 Districts) across the country
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture & Water Resources
• Financial Inclusion & Skill Development
• Infrastructure
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture and Allied Services
• Basic Infrastructure
• Social Development
Progress in measured on 81 indicators of development
Progress is measured on 40 indicators of development
Block Profile can be accessed from here.