নিতি আয়োগ
নীতি আয়োগে আৰম্ভ কৰিব 'সম্পূৰ্ণতা অভিযান'
৪ জুলাই–৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ৰ অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে এডিপি/এবিপি জিলা আৰু খণ্ডবোৰত ৬টা চিহ্নিত সূচকত পৰিপূৰ্ণতা লাভ কৰা
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Guwahati
নীতি আয়োগে ৪ জুলাইৰ পৰা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪লৈ তিনিমহীয়া 'সম্পূৰ্ণতা অভিযান' আৰম্ভ কৰিছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ আকাংক্ষিত জিলাবোৰত ৬টা মুখ্য সূচক আৰু আকাংক্ষিত খণ্ডসমূহত ৬টা মুখ্য সূচকৰ পৰিপূৰ্ণতা লাভৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰা। 'সম্পূৰ্ণতা অভিযান'-এ আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী আৰু আকাংক্ষিত খণ্ড কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১১২ খন আকাংক্ষিত জিলা আৰু ৫০০ আকাংক্ষিত খণ্ডৰ ৬টা চিহ্নিত সূচকৰ প্ৰতিটোতে পৰিপূৰ্ণতা লাভ কৰিব বিচাৰে।
'সম্পূৰ্ণতা অভিযান'-এ সকলো আকাংক্ষিত খণ্ডত নিম্নলিখিত ৬টা চিহ্নিত কে পি আইৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব :
১. প্ৰথম তিনিমাহৰ ভিতৰত প্ৰসৱপূৰ্ব যত্নৰ (এ এন চি) বাবে পঞ্জীয়ন কৰা গৰ্ভৱতী মহিলাৰ শতাংশ
২. প্ৰতিটো খণ্ডত নিৰ্ধাৰিত জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে বহুমূত্ৰ ৰোগৰ বাবে পৰীক্ষা কৰা ব্যক্তিৰ শতাংশ
৩. প্ৰতিটো খণ্ডত নিৰ্ধাৰিত জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে পৰীক্ষা কৰা ব্যক্তিৰ শতাংশ
৪. আই চি ডি এছ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত নিয়মীয়াকৈ পৰিপূৰক পুষ্টি গ্ৰহণ কৰা গৰ্ভৱতী মহিলাৰ শতাংশ
৫. মাটিৰ নমুনা সংগ্ৰহৰ বিপৰীতে প্ৰস্তুত কৰা ভূমি স্বাস্থ্য কাৰ্ডৰ শতাংশ
৬. খণ্ডটোৰ মুঠ এছ. এইচ. জি.ৰ বিপৰীতে চলন্ত পুঁজি লাভ কৰা এছ. এইচ. জি.ৰ শতাংশ
'সম্পূৰ্ণতা অভিযান'ৰ অধীনত আকাংক্ষিত জিলাসমূহত চিনাক্ত কৰা ৬ টা কে পি আই হৈছে :
১. প্ৰথম তিনিমাহৰ ভিতৰত প্ৰসৱপূৰ্ব যত্নৰ (এ এন চি) বাবে পঞ্জীয়ন কৰা গৰ্ভৱতী মহিলাৰ শতাংশ
২. আই. চি. ডি. এছ. কাৰ্যসূচীৰ অধীনত নিয়মীয়াকৈ পৰিপূৰক পুষ্টি গ্ৰহণ কৰা গৰ্ভৱতী মহিলাৰ শতাংশ
৩. সম্পূৰ্ণ টিকাকৰণ কৰা শিশুৰ শতাংশ (৯-১১ মাহ) (বি চি জি+ডি পি টি-৩+অ' পি ভি-৩+সৰু আই-১)
৪. বিতৰণ কৰা ভূমি স্বাস্থ্য কাৰ্ডৰ সংখ্যা
৫. মাধ্যমিক পৰ্যায়ত কাৰ্যক্ষম বিদ্যুৎ থকা বিদ্যালয়ৰ শতাংশ
৬. শিক্ষাবৰ্ষ আৰম্ভ হোৱাৰ এমাহৰ ভিতৰত শিশুসকলক পাঠ্যপুথি প্ৰদান কৰা বিদ্যালয়ৰ শতাংশ
নীতি আয়োগে 'সম্পূৰ্ণতা অভিযান' শুভাৰম্ভৰ অংশ হিচাপে জিলা আৰু খণ্ডসমূহে আয়োজন কৰিব পৰা কাৰ্যসূচীবোৰৰ এখন তালিকা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি খণ্ড আৰু জিলাসমূহক অভিয়ানৰ গতি অটুট ৰাখিবলৈ আৰু নিৰন্তৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিয়মীয়াকৈ বিস্তৃত কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
এই প্ৰচেষ্টা সফল কৰিবলৈ আৰু বুনিয়াদী স্তৰত এক স্পষ্ট প্ৰভাৱ পেলাবলৈ :
১. জিলা/খণ্ডবোৰে ছয়টা সূচক সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে এক তিনিমহীয়া কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনা বিকশিত কৰিব
২. জিলা/খণ্ডবোৰে প্ৰতিমাহৰ পৰিপূৰ্ণতাৰ অগ্ৰগতি চিহ্নিত কৰিব
৩. সজাগতা আৰু আচৰণ পৰিৱৰ্তন অভিযান ৰূপায়ণ কৰক
৪. জিলা বিষয়াসকলে সমান্তৰালভাৱে নিৰীক্ষণ ক্ষেত্ৰ পৰিদৰ্শন কৰিব
নীতি আয়োগে সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰৰ সহযোগত এই জিলা আৰু খণ্ডসমূহৰ ফলপ্ৰসূ আৰু দ্ৰুত বিকাশ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব। এই সহযোগিতাই উন্নত পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণ, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু বৰ্ধিত আৰু বহনক্ষম সেৱা প্ৰদানৰ বাবে পদ্ধতি গ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
আকাংক্ষিত জিলা আৰু খণ্ডেবাৰৰ কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে
দেশৰ তুলনামূলকভাৱে পিছপৰা আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ দ্ৰুত বিকাশ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে ২০১৮ বৰ্ষত ১১২ খন জিলাক সামৰি আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী (এডিপি) আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এডিপিয়ে ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱন উন্নত কৰা মূল সূচকবোৰ উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিমাপযোগ্য আৰু স্পষ্ট প্ৰভাৱ পেলাইছে। আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীৰ (এডিপি) সফলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ২০২৩ চনত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকাংক্ষিত খণ্ড কাৰ্যসূচী (এবিপি) আৰম্ভ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ ৫০০টা খণ্ডত স্বাস্থ্য, পুষ্টি, শিক্ষা, খোৱা পানী আৰু অনাময়, কৃষি, জল সম্পদ, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু মৌলিক আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে একাধিক ক্ষেত্ৰত অত্যাৱশ্যকীয় চৰকাৰী সেৱা সংপৃক্ত কৰা।
আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী
আকাংক্ষিত ব্লক কাৰ্যসূচী
২০১৮ চনৰ জানুৱাৰীত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল
২০২৩ চনৰ জানুৱাৰীত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল
সমগ্ৰ দেশৰ ১১২খন জিলা দ্ৰুত আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্য
সমগ্ৰ দেশৰ ৫০০ ব্লক (৩২৯ জিলা)ত অত্যাৱশ্যকীয় চৰকাৰী সেৱাসমূহ পৰিপূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য
পাঁচটা বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে:
. স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি
. শিক্ষা
. কৃষি আৰু জলসম্পদ
. বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু দক্ষতা বিকাশ
. আন্তঃগাঁথনি
পাঁচটা বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে:
. স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি
. শিক্ষা
. কৃষি আৰু সহযোগী সেৱাসমূহ
. মৌলিক আন্তঃগাঁথনি
. সামাজিক উন্নয়ন
উন্নয়নৰ ৮১টা সূচকৰ ওপৰত জোখা প্ৰগতি
উন্নয়নৰ ৪০টা সূচকৰ ওপৰত জোখা প্ৰগতি
ইয়াৰ পৰা ব্লক প্ৰফাইলত প্ৰৱেশ কৰিব পাৰিব।

NITI Aayog
NITI Aayog to launch ‘Sampoornata Abhiyan’
Campaign from 4th July – 30th September 2024, aims to achieve saturation in 6 identified indicators in ADP/ABP Districts and Blocks
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Delhi
NITI Aayog is launching ‘Sampoornata Abhiyan’, a 3-month campaign from 4th July – 30th September 2024, to undertake a sustained effort to achieve saturation of 6 key indicators in Aspirational Districts and 6 key indicators in Aspirational Blocks across the country. ‘Sampoornata Abhiyan’ seeks to achieve saturation in each of the 6 identified indicators in the 112 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks under the Aspirational Districts Programme and Aspirational Blocks Programme.
‘Sampoornata Abhiyan’ will focus on the following 6 identified KPIs across all Aspirational Blocks:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of persons screened for Diabetes against the targeted population in the Block
3. Percentage of persons screened for Hypertension against the targeted population in the Block
4. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
5. Percentage of Soil Health Cards generated against the soil sample collection target
6. Percentage of SHGs that have received a Revolving Fund against the total SHGs in the block
The 6 identified KPIs across Aspirational Districts under ‘Sampoornata Abhiyan’ are:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
3. Percentage of children fully immunized (9-11 months) (BCG+DPT3+OPV3+Measles 1)
4. Number of Soil Health Cards distributed
5. Percentage of schools with functional electricity at the secondary level
6. Percentage of schools providing textbooks to children within 1 month of the start of the academic session
NITI Aayog is providing a list of activities that districts and blocks can organize as part of the ‘Sampoornata Abhiyan’ launch. Additionally, blocks and districts are being encouraged to regularly conduct outreach activities to maintain the campaign's momentum and foster ongoing participation.
To make this effort successful and to deliver a tangible impact on the ground:
1. Districts/Blocks will develop a 3-month Action Plan to saturate the six indicators
2. Districts/Blocks will track progress on saturation each month
3. Implement awareness and behavior change campaigns
4. District officials will conduct concurrent monitoring field visits
NITI Aayog, in collaboration with the relevant Central Ministries and Departments, as well as the Governments of States and Union Territories, will work together to ensure the effective and rapid development of these Districts and Blocks. This collaboration will focus on improved planning and implementation, capacity building, and establishing systems for enhanced and sustainable service delivery.
About Aspirational Districts and Blocks Programme
The Aspirational Districts Programme (ADP) covering 112 Districts was launched in the year 2018 to ensure the speedy development of the relatively backward and remote areas of the country. ADP has had a measurable and tangible impact on improving key indicators that uplift the lives of its citizens. Building on the success of the Aspirational Districts Programme (ADP), the Aspirational Blocks Programme (ABP) was launched by the Hon’ble PM in 2023 and aims for the saturation of essential government services in 500 Blocks across the country in multiple domains such as health, nutrition, education, drinking water and sanitation, agriculture, water resources, financial inclusion, and basic infrastructure.
Aspirational Districts Programme
Aspirational Blocks Programme
Launched in January 2018 by Hon’ble Prime Minister
Launched in January 2023 by Hon’ble Prime Minister
Aims to quickly and effectively transform 112 districts across the country
Aims for saturation of essential government services in 500 Blocks (329 Districts) across the country
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture & Water Resources
• Financial Inclusion & Skill Development
• Infrastructure
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture and Allied Services
• Basic Infrastructure
• Social Development
Progress in measured on 81 indicators of development
Progress is measured on 40 indicators of development
Block Profile can be accessed from here.