তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কাঁত ভাৰতৰ ঐতিহাসিক অনুষ্ঠান- ‘অল উই ইমেজিন এজ লাইট’ ছবিৰ বাবে গ্ৰেণ্ড প্ৰিক্স বঁটা লাভ কৰে পায়াল কাপাডিয়াই
“Sunflowers were the first ones to know” – এফ টি আই আইৰ ছাত্ৰ চিদানন্দ এছ নাইকৰ (পৰিচালক)ৰ পাঠ্যক্ৰমৰ শেষৰ ছবিখনে ‘লা চিনেফ’ বঁটা লাভ কৰে
‘অল উই ইমাজিন এজ লাইট’- ভাৰত-ফৰাচী যৌথ প্ৰডাকচনে কাঁত ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰে
এফটিআইআইৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ সন্তোষ শিৱান, পায়েল কাপাডিয়া, মাইচাম আলী, চিদানন্দ এছ নায়কৰ লগতে অন্যান্যসকলো জিলিকিল কাঁত
26 MAY 2024 2:51PM by PIB Guwahati
৭৭ সংখ্যক কাঁ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ভাৰতে অনবদ্য প্ৰদৰ্শনেৰে একাধিক পুৰস্কাৰ আজুৰি আনিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই মহোৎসৱত ভাৰতৰ ২ গৰাকী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, এগৰাকী অভিনেত্ৰী আৰু এগৰাকী চিনেমাট’গ্ৰাফাৰে শীৰ্ষতম বঁটা লাভ কৰিছে। এক সমৃদ্ধিশালী চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ সৈতে অন্যতম বৃহৎ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে এইবাৰৰ কানত উল্লেখযোগ্য প্ৰশংসা লাভ কৰিছে।
৩০ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পায়েল কাপাডিয়াৰ দুগৰাকী নাৰ্ছৰ জীৱনক কেন্দ্ৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা "অল উই ইমেজিন এজ লাইট" নামৰ ভাৰতীয় ছবিখনে মহোৎসৱৰ সৰ্বোচ্চ বঁটা পামে ডিঅ’ৰ (Palme d'Or) বঁটাৰ বাবে মনোনীত হয়। কাপাডিয়াৰ ছবিখনে এই শাখাৰ দ্বিতীয় সৰ্বোচ্চ সন্মান গ্ৰেণ্ড প্ৰিক্স লাভ কৰে। এই জয়ৰ জৰিয়তে এফ টি আই আইৰ প্ৰাক্তন শিক্ষাৰ্থী পায়েল কাপাডিয়াই এই সন্মানীয় বঁটা লাভ কৰা প্ৰথমগৰাকী ভাৰতীয় হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। উল্লেখ্য যে এই কৃতিত্ব শ্বাজী এন কৰুণৰ "স্বাহাম" ছবিখনে সৰ্বোচ্চ সন্মানৰ বাবে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ ৩০ বছৰৰ পাছত আহিছে।
পায়েল কাপাদিয়াৰ ছবিখনক ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত হোৱা দৃশ্য-শ্ৰাব্য চুক্তিৰ অধীনত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আনুষ্ঠানিক ভাৰত-ফৰাচী সহ-প্ৰযোজকৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰ (ৰত্নাগিৰি আৰু মুম্বাই)ৰ মন্ত্ৰালয়েও এই ছবিখনৰ শ্বুটিঙৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও ছবিখনে ভাৰত চৰকাৰৰ চৰকাৰী সহ-প্ৰডাকচনৰ বাবে উদগনু আঁচনিৰ অধীনত যোগ্যতাসম্পন্ন সহ-প্ৰডাকচন ব্যয়ৰ ৩০%ৰ বাবে অন্তৱৰ্তীকালীন অনুমোদন লাভ কৰিছিল।
ভাৰতীয় ফিল্ম এণ্ড টেলিভিছন ইনষ্টিটিউটৰ (এফটিআইআই)ৰ ছাত্ৰ চিদানন্দ এছ নাইকে কানাড়া লোককথাৰ আধাৰত নিৰ্মিত ১৫ মিনিটৰ চুটি ছবি "SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW,"ৰ বাবে লা চিনেফ শিতানত প্ৰথম পুৰস্কাৰ লাভ কৰে। এই এফ টি আই আই ছবিখন টিভি উইঙৰ এবছৰীয়া অনুষ্ঠানৰ প্ৰযোজনা, য’ত বিভিন্ন শাখাৰ চাৰিজন ছাত্ৰই—ডাইৰেকচন, ইলেক্ট্ৰনিক চিনেমেট’গ্ৰাফী, সম্পাদনা, আৰু শব্দ—বছৰৰ শেষৰ ফালে সমন্বিত অনুশীলনত সহযোগিতা আগবঢ়াইছিল। ২০২২ চনত এফ টি আই আইত যোগদান কৰাৰ পূৰ্বে চিদানন্দ এছ নাইকে চিনেমাত উদীয়মান যুৱ শিল্পীক স্বীকৃতি আৰু সমৰ্থনৰ বাবে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত ৫৩ সংখ্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ (আই এফ এফ আই)ত ৭৫ টা সৃষ্টিশীল মনৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতত জন্মগ্ৰহণ কৰা মানসী মহেশ্বৰীৰ এনিমেটেড ছবি "বানি হুড" য়ে লা চিনেফ চিলেকচনত তৃতীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰে।
এই মহোৎসৱত বিশ্ববিখ্যাত পৰিচালক শ্যাম বেনেগালৰ কৰ্মৰাজি উদযাপন কৰা হয়। ভাৰতত মুক্তি পোৱাৰ প্ৰায় ৪৮ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আৰ্কাইভত (তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ NFDC-NFAI) সংৰক্ষিত আৰু ফিল্ম হেৰিটেজ ফাউণ্ডেচনে পুনৰুদ্ধাৰ কৰা বেনেগালৰ "মন্থন" কানত ক্লাছিকছ শিতানত প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
ভাৰতীয় চিনেমাৰ চহকী কৰ্মৰ বাবে উদযাপিত প্ৰখ্যাত চিনেমাটোগ্ৰাফাৰ সন্তোষ শিভানে ২০২৪ চনৰ কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত তেওঁৰ "কেৰিয়াৰ আৰু ব্যতিক্ৰমী কামৰ মানদণ্ড"ৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে সন্মানীয় পিয়েৰ এঞ্জেনিউক্স ট্ৰিবিউট বঁটা লাভ কৰা প্ৰথমজন এছিয়ান হিচাপে পৰিগণিত হয়। কানত আন এক ঐতিহাসিক কৃতিত্ব লাভ কৰে অনসুয়া সেনগুপ্তাই, যিয়ে ‘দ্য শ্বেমলেছ’ (The Shameless)ত অভিনয় কৰি ‘আন চাৰ্টেইন ৰিগাৰ্ড’ (Un Certain Regard) শাখাত শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰীৰ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথমগৰাকী ভাৰতীয় হিচাপে পৰিগণিত হয়।
কাঁত জিলিকি উঠা আন এজন স্বতন্ত্ৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আছিল মাইছাম আলী, যিজনো এফ টি আই আইৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ। তেওঁৰ ছবি “ইন ৰিট্ৰিট” এচিআইডি কানৰ চাইডবাৰ প্ৰগ্ৰেমত প্ৰদৰ্শিত হৈছিল। ১৯৯৩ চনত এছ’চিয়েশ্যন ফৰ দ্য ডিফিউজন অৱ ইণ্ডিপেণ্ডেণ্ট চিনেমাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত শিতানত ভাৰতীয় ছবি এখন প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰদৰ্শিত হয়।
এইবাৰৰ ৭৭ সংখ্যক কাঁ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ ভাৰতীয় চিনেমাৰ বাবে এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল, আৰু ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু টেলিভিছন ইনষ্টিটিউট (এফটিআইআই)ৰ আনন্দ উদযাপনৰ বিশেষ কাৰণো আছে। কিয়নো ইয়াৰ প্ৰাক্তন শিক্ষাৰ্থীসকল ক্ৰমে পায়েল কাপাদিয়া, সন্তোষ ছিভান, মাইছাম আলী, আৰু চিদানন্দ এছ নাইকে কাঁত বিভিন্ন শিতানত জিলিকি উঠাৰ উপৰি উল্লেখযোগ্য প্ৰশংসাও লাভ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠান এফ টি আই আইয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আৰ্থিক সহায়ত সমাজ হিচাপে কাম কৰে আৰু ইয়াৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সফলতাই চিনেমাৰ প্ৰতিভাক তদাৰক কৰাত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিভিন্ন পদক্ষেপৰ জৰিয়তে চলচ্চিত্ৰ খণ্ডৰ প্ৰচাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দুয়োটা মঞ্চতে ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে একক উইণ্ডো ক্লিয়াৰেন্সৰ জৰিয়তে সুবিধা প্ৰদান, বিভিন্ন দেশৰ সৈতে যৌথ প্ৰডাকচন, ভাৰতীয় ফিল্ম এণ্ড টেলিভিছন ইনষ্টিটিউট (এফ টি আই আই) আৰু সত্যজিৎ ৰায় ফিল্ম এণ্ড টেলিভিছন ইনষ্টিটিউট (এছ আৰ এফ টি আই)ৰ দৰে স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে চিনেমাৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষাৰ সহায় আগবঢ়োৱা। এই বহুমুখী প্ৰচেষ্টাই ভাৰতক বিশ্বব্যাপী কন্টেন্ট হাব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
তদুপৰি এই বছৰ কাঁ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ তত্বাৱধানত এন এফ ডি চিয়ে স্থাপন কৰা ভাৰত পেভিলিয়নটো সমগ্ৰ মহোৎসৱটোৰ অসংখ্য কাৰ্যসূচীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আছিল।
এই পেভিলিয়নে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, প্ৰযোজক আৰু চলচ্চিত্ৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ নিগম, প্ৰযোজক আৰু ক্ৰেতাৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হোৱাৰ বাবে এক মঞ্চ আৰু অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিছিল, যাৰ ফলত ধাৰাবাহিকভাৱে বৈঠক আৰু পেনেল আলোচনাৰ সুবিধা হৈছিল। উৎসৱৰ সময়ত পেভিলিয়নত ৫০০ৰো অধিক বি টু বি সভা অনুষ্ঠিত কৰা হয়, যিয়ে ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতা আৰু সহ-প্ৰডাকচনৰ সম্ভাৱনাক লালন-পালন কৰে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতে কাঁত ভাৰত পৰ্ব আয়োজন কৰে, যিটো সন্ধিয়াত ভাৰতৰ কন্টেন্ট হাব হিচাপে উপস্থিতি আৰু বিশ্বৰ মঞ্চত উদীয়মান সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিৰ উদযাপন কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানত বিশ্বৰ ২৫০ জনতকৈ অধিক প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে, য’ত ৫৫ সংখ্যক আই এফ এফ আই পোষ্টাৰৰ আনুষ্ঠানিক উন্মোচনো আছিল অন্যতম।

Ministry of Information & Broadcasting
India’s historic show at Cannes- Payal Kapadia wins Grand Prix Award for her film ‘All We Imagine as Light’
“Sunflowers were the first ones to know” – course end film by FTII student Chidanand S Naik (Director) bags ‘La Cinef’ Award
‘All We Imagine as Light’- an Indo-French co production creates history at Cannes
FTII alumni Santosh Sivan, Payal Kapadia, Maisam Ali, Chidanand S Naik among others, shines at Cannes
26 MAY 2024 2:51PM by PIB Delhi
India’s performance at 77th Cannes Film Festival has been phenomenal with 2 filmmakers, an actress and a cinematographer won top awards at the world's leading film festival. As one of the largest film producing Nation with a thriving Film industry, Indian Film makers have fetched huge accolades at his years’ Cannes.
For the first time in 30 years an Indian film, Payal Kapadia's ‘All We Imagine as Light’ which centers around the lives of two nurses, was nominated for the Palme d'or, the highest award in the festival. Kapadia's film won the Grand Prix, the second position in the category. With this win Payal Kapadia, a FTII alumnus, becomes the first Indian to bag this prestigious award. This comes after 30 years when Shaji N Karun’s ‘Swaham’ competed for highest honour.
Payal’s film was granted official Indo-French co production status by the Ministry of Information and Broadcasting, under the signed Audio-Visual treaty between India and France. Permission for shooting of the film was also granted by the Ministry in Maharashtra (Ratnagiri and Mumbai). The film received Interim approval for 30% of the Qualifying Co-production expenditure under the Incentives Scheme of the Government of India for Official Co-production.
Film and Television Institute of India's student Chidananda S Naik bagged the first prize in the La Cinef section for “SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW”, a 15-minute short film based on a Kannada folklore. This FTII film is a production of the FTII’s TV Wing’s One-year program where four students from different disciplines i.e. Direction, Electronic Cinematography, Editing, Sound worked together for one project as a year-end coordinated exercise. Before joining FTII in 2022, Chidanand S Naik was also selected as one of the 75 Creative Minds at 53rd International Film Festival of India (IFFI), an initiative of Ministry of I&B to recognize and support budding young artists in the field of Cinema. It is important to note that an India-born Mansi Maheshwari's Bunnyhood, an animated film, bagged the third prize in the La Cinef Selection.
The Festival celebrated the work of world famous Director Shyam Benegal. After 48 years of its release in India Benegals’ Manthan, preserved at the National Film Archives of India (NFDC-NFAI under Ministry of Information and Broadcasting) and restored by the Film Heritage Foundation, was showcased at Cannes in the classic section.
The much renowned Cinematographer Santosh Sivan, known for his rich body of work in Indian cinema became the first Asian to be awarded the prestigious Pierre Angénieux Tribute award at the 2024 Cannes film festival in recognition of his "career and exceptional quality of work". Another individual who made history at Cannes is Anasuya Sengupta as she became the first ever Indian to win the Best Actress award for her performance in ‘The Shameless’ in the ‘Un Certain Regard’ category.
Another independent film maker who shines at Cannes was Maisam Ali, also a FTII alumnus. His film “In Retreat” was screened at the ACID Cannes sidebar programme. It was the first time an Indian film was screened in the section run by the Association for the Diffusion of Independent Cinema, since its inception in 1993.
As we witnessed a historic year for Indian Cinema at 77th Cannes Film Festival, Film and Television Institute of India has a special reason for celebrating its accomplishments as its Alumni such as Payal Kapadia, Santosh Sivan, Maisam Ali and Chidanand S Naik shines at Cannes. FTII is an autonomous institute under Ministry of Information and Broadcasting, Government of India and functions as a society with the financial support from Central Government.
The priority of Central government to promote film sector by way of facilitation through single window clearance, joint production with different countries, supporting education in the filed of Cinema through its autonomous institutes such as Film and Television Institute of India and Satyajit Ray Film and Television Institute or multi-faceted efforts in establishing India as the content hub of the world all are bringing positive impact at National and International stage.
Further, this year The Bharat Pavilion set up by NFDC under the aegis of Ministry of Information and Broadcasting at the Cannes Film Festival was the centerpoint of a multitude of activities throughout the festival days.
The Pavilion acted as a platform and a catalyst for Indian filmmakers, producers, film companies to discuss projects with international film corporations, producers and buyers, through a series of meetings and panel discussions. More than 500 B2B meetings were held at the Pavilion through the course of the festival, which hold the promise of future collaborations and co-productions.
It was also for the first time that India hosted the Bharat Parv in Cannes, an evening that celebrated India's presence on the global stage as a content hub and an emerging creative economy. More than 250 delegates from across the world participated in this event that saw the official launch of the 55th IFFI poster.