ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାନ୍ସରେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଶୋ' - ପାୟଲ କାପାଡିଆଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଫିଲ୍ମ 'ଅଲ୍ ୱି ଇମାଜିନ୍ ଆଜ୍ ଲାଇଟ୍‌' ପାଇଁ ଗ୍ରାଣ୍ଡପ୍ରିକ୍ସ ପୁରସ୍କାର
ଏଫଟିଆଇଆଇ ଛାତ୍ର ଚିଦାନନ୍ଦ ଏସ୍ ନାଏକ (ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ)ଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର "ସନଫ୍ଲାୱାର୍ସ ଓୟାର ଦି ଫାଷ୍ଟ ୱାନ୍ସ ଟୁ ନୋ’ କୁ ମିଳିଲା 'ଲା ସିନେଫ୍‌' ପୁରସ୍କାର
କାନ୍ସରେ ଇତିହାସ ରଚିଲା ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ସହ ପ୍ରଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର 'ଅଲ୍ ୱି ଇମାଜିନ୍ ଆଜ୍ ଲାଇଟ୍‌'
ଏଫଟିଆଇଆଇର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର ସନ୍ତୋଷ ଶିବନ, ପାୟଲ କାପାଡିଆ, ମୈସମ ଅଲ୍ଲୀ, ଚିଦାନନ୍ଦ ଏସ୍ ନାଏକ ପ୍ରମୁଖ କାନ୍ସରେ ଚମକିଛନ୍ତି
26 MAY 2024 2:51PM by PIB Bhubaneswar
୭୭ତମ କାନ୍ସ ଫିଲ୍ମ ସମାରୋହରେ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅଭୂତପୂର୍ବ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨ ଜଣ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା, ଜଣେ ଅଭିନେତ୍ରୀ ଏବଂ ଜଣେ ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫର ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଶୀର୍ଷ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛନ୍ତି । ସମୃଦ୍ଧ ଫିଲ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ଏକ ବୃହତ୍ତମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନେ କାନ୍ସରେ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା ପାଇଛନ୍ତି ।
୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାୟଲ କପାଡିଆଙ୍କ 'ଅଲ୍ ୱି ଇମାଜିନ୍ ଆଜ୍ ଲାଇଟ୍‌' ନାମକ ଏକ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଯାହା କି ଦୁଇ ଜଣ ନର୍ସଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ତାହା ଉତ୍ସବର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପୁରସ୍କାର ପାଲମେ ଡି'ଅର୍ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବର୍ଗରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା କାପାଡିଆଙ୍କ ଫିଲ୍ମ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ପ୍ରିକ୍ସରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବିଜୟ ସହ ଏଫଟିଆଇଆଇର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରୀ ପାୟଲ କାପାଡିଆ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଭାବେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ୩୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଶାଜି ଏନ୍ କରୁଣଙ୍କ 'ସ୍ୱାହମ' ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିଥିବା ବେଳେ ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ କାପାଡିଆ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଅଡିଓ - ଭିଜୁଆଲ ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ପାୟଲଙ୍କ ଫିଲ୍ମକୁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅଧିକାରିକ ରୂପରେ ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ସହ - ନିର୍ମାଣ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଥିଲା । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (ରତ୍ନଗିରି ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ)ରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସୁଟିଂ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ସରକାରୀ ସହ-ପ୍ରଯୋଜନା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯୋଗ୍ୟ ସହ-ପ୍ରଯୋଜନା ଖର୍ଚ୍ଚର ୩୦% ପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଟି ଅନ୍ତରୀଣ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଥିଲା ।
ଫିଲ୍ମ ଆଣ୍ଡ ଟେଲିଭିଜନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଛାତ୍ର ଚିଦାନନ୍ଦ ଏସ୍ ନାଏକ କନ୍ନଡ଼ ଲୋକକଥା ଉପରେ ଆଧାରିତ ୧୫ ମିନିଟର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ‘ସନ୍‌ଫ୍ଲାୱାର୍ସ ୱେୟାର ଦି ଫାଷ୍ଟ ୱାନ୍ସ ଟୁ ନୋ' ପାଇଁ ଲା ସିନେଫ୍ ବିଭାଗରେ ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଏଫଟିଆଇଆଇ ଫିଲ୍ମ ଏଫ୍‌ଟିଆଇଆଇର ଟିଭି ୱିଙ୍ଗର ଏକ ବର୍ଷିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଯୋଜନା, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଯଥା ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫି, ଏଡିଟିଂ, ସାଉଣ୍ଡର ୪ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବର୍ଷ ଶେଷ ସମନ୍ୱିତ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୨ରେ ଏଫଟିଆଇଆଇରେ ଯୋଗ ଦେବା ପୂର୍ବରୁ ଚିଦାନନ୍ଦ ଏସ୍ ନାଏକ ୫୩ତମ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଏଫ୍‌ଏଫ୍‌ଆଇ)ରେ ସିନେମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦୀୟମାନ ଯୁବ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଓ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ କ୍ରିଏଟିଭ୍ ମାଇଣ୍ଡ୍‌ରେ ୭୫ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଭାବେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିଲେ । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଭାରତରେ ଜନ୍ମିତ ମାନସୀ ମାହେଶ୍ୱରୀଙ୍କ 'ବନିହୁଡ୍‌' ନାମକ ଏକ ଆନିମେଟେଡ୍ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଲା ସିନେଫ୍ ସିଲେକ୍ସନରେ ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛି ।
ବିଶ୍ୱପ୍ରସିଦ୍ଧ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ୟାମ ବେନେଗାଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ନ୍ୟାସନାଲ ଫିଲ୍ମ ଆର୍କାଇଭ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଡିସି - ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏଆଇ)ରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଫିଲ୍ମ ହେରିଟେଜ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଥିବା ବେନେଗଲ୍ସଙ୍କ 'ମନ୍ଥନ' ଭାରତରେ ମୁକ୍ତିଲାଭର ୪୮ ବର୍ଷ ପରେ କ୍ଲାସିକ୍ ବିଭାଗରେ କାନ୍ସ ଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ସିନେମା ଜଗତରେ ନିଜର ସମୃଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ପ୍ରଖ୍ୟାତ ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫର ସନ୍ତୋଷ ଶିବନ ପ୍ରଥମ ଏସୀୟ ଭାବେ ତାଙ୍କ କ୍ୟାରିୟର ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ଗୁଣାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ୨୦୨୪ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ସମ୍ମାନଜନକ ପିଏରି ଆଞ୍ଜେନିକ୍ସ ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟ୍ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିଲେ । କାନ୍ସରେ ଇତିହାସ ରଚିଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି ଅନସୂୟା ସେନଗୁପ୍ତା ଯିଏ କି ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଭାବେ ‘ଅନ୍ ସର୍ଟନ ରିଗାର୍ଡ’ ବର୍ଗରେ 'ଦ ଶେମଲେସ୍‌' ଫିଲ୍ମରେ ଅଭିନୟ କରି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭିନେତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛନ୍ତି ।
କାନ୍ସରେ ଚମକିଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ହେଉଛନ୍ତି ମୈସମ ଅଲ୍ଲୀ, ଯିଏ କି ଏଫଟିଆଇଆଇର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର । ତାଙ୍କ ଫିଲ୍ମ 'ଇନ୍ ରିଟ୍ରିଟ୍‌' ଏସିଆଇଡି କାନ୍ସ ସାଇଡବାର୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା । ୧୯୯୩ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ଆସୋସିଏସନ୍ ଫର୍ ଦି ଡିଫ୍ୟୁଜନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିପେଣ୍ଡେଣ୍ଟ ସିନେମା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଭାଗରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।
୭୭ତମ କାନ୍ସ ଫିଲ୍ମ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ସିନେମା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ବର୍ଷର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଫିଲ୍ମ ଆଣ୍ଡ ଟେଲିଭିଜନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ବିଶେଷ କାରଣ ରହିଛି, କାରଣ ଏହାର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଯଥା ପାୟଲ କାପାଡିଆ, ସନ୍ତୋଷ ଶିବନ, ମୈସମ ଅଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଚିଦାନନ୍ଦ ଏସ ନାଏକ କାନ୍ସରେ ଚମକିଛନ୍ତି । ଏଫଟିଆଇଆଇ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିତ୍ତୀୟ ସହାୟତାରେ ଏକ ସମିତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ।
ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ମଞ୍ଜୁରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁବିଧା, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ସହ ମିଳିତ ପ୍ରଯୋଜନା, ଫିଲ୍ମ ଆଣ୍ଡ ଟେଲିଭିଜନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସତ୍ୟଜିତ ରାୟ ଫିଲ୍ମ ଆଣ୍ଡ ଟେଲିଭିଜନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଭଳି ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସିନେମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା କିମ୍ବା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଦିଗରେ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
India’s historic show at Cannes- Payal Kapadia wins Grand Prix Award for her film ‘All We Imagine as Light’
“Sunflowers were the first ones to know” – course end film by FTII student Chidanand S Naik (Director) bags ‘La Cinef’ Award
‘All We Imagine as Light’- an Indo-French co production creates history at Cannes
FTII alumni Santosh Sivan, Payal Kapadia, Maisam Ali, Chidanand S Naik among others, shines at Cannes
26 MAY 2024 2:51PM by PIB Delhi
India’s performance at 77th Cannes Film Festival has been phenomenal with 2 filmmakers, an actress and a cinematographer won top awards at the world's leading film festival. As one of the largest film producing Nation with a thriving Film industry, Indian Film makers have fetched huge accolades at his years’ Cannes.
For the first time in 30 years an Indian film, Payal Kapadia's ‘All We Imagine as Light’ which centers around the lives of two nurses, was nominated for the Palme d'or, the highest award in the festival. Kapadia's film won the Grand Prix, the second position in the category. With this win Payal Kapadia, a FTII alumnus, becomes the first Indian to bag this prestigious award. This comes after 30 years when Shaji N Karun’s ‘Swaham’ competed for highest honour.
Payal’s film was granted official Indo-French co production status by the Ministry of Information and Broadcasting, under the signed Audio-Visual treaty between India and France. Permission for shooting of the film was also granted by the Ministry in Maharashtra (Ratnagiri and Mumbai). The film received Interim approval for 30% of the Qualifying Co-production expenditure under the Incentives Scheme of the Government of India for Official Co-production.
Film and Television Institute of India's student Chidananda S Naik bagged the first prize in the La Cinef section for “SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW”, a 15-minute short film based on a Kannada folklore. This FTII film is a production of the FTII’s TV Wing’s One-year program where four students from different disciplines i.e. Direction, Electronic Cinematography, Editing, Sound worked together for one project as a year-end coordinated exercise. Before joining FTII in 2022, Chidanand S Naik was also selected as one of the 75 Creative Minds at 53rd International Film Festival of India (IFFI), an initiative of Ministry of I&B to recognize and support budding young artists in the field of Cinema. It is important to note that an India-born Mansi Maheshwari's Bunnyhood, an animated film, bagged the third prize in the La Cinef Selection.
The Festival celebrated the work of world famous Director Shyam Benegal. After 48 years of its release in India Benegals’ Manthan, preserved at the National Film Archives of India (NFDC-NFAI under Ministry of Information and Broadcasting) and restored by the Film Heritage Foundation, was showcased at Cannes in the classic section.
The much renowned Cinematographer Santosh Sivan, known for his rich body of work in Indian cinema became the first Asian to be awarded the prestigious Pierre Angénieux Tribute award at the 2024 Cannes film festival in recognition of his "career and exceptional quality of work". Another individual who made history at Cannes is Anasuya Sengupta as she became the first ever Indian to win the Best Actress award for her performance in ‘The Shameless’ in the ‘Un Certain Regard’ category.
Another independent film maker who shines at Cannes was Maisam Ali, also a FTII alumnus. His film “In Retreat” was screened at the ACID Cannes sidebar programme. It was the first time an Indian film was screened in the section run by the Association for the Diffusion of Independent Cinema, since its inception in 1993.
As we witnessed a historic year for Indian Cinema at 77th Cannes Film Festival, Film and Television Institute of India has a special reason for celebrating its accomplishments as its Alumni such as Payal Kapadia, Santosh Sivan, Maisam Ali and Chidanand S Naik shines at Cannes. FTII is an autonomous institute under Ministry of Information and Broadcasting, Government of India and functions as a society with the financial support from Central Government.
The priority of Central government to promote film sector by way of facilitation through single window clearance, joint production with different countries, supporting education in the filed of Cinema through its autonomous institutes such as Film and Television Institute of India and Satyajit Ray Film and Television Institute or multi-faceted efforts in establishing India as the content hub of the world all are bringing positive impact at National and International stage.
Further, this year The Bharat Pavilion set up by NFDC under the aegis of Ministry of Information and Broadcasting at the Cannes Film Festival was the centerpoint of a multitude of activities throughout the festival days.
The Pavilion acted as a platform and a catalyst for Indian filmmakers, producers, film companies to discuss projects with international film corporations, producers and buyers, through a series of meetings and panel discussions. More than 500 B2B meetings were held at the Pavilion through the course of the festival, which hold the promise of future collaborations and co-productions.
It was also for the first time that India hosted the Bharat Parv in Cannes, an evening that celebrated India's presence on the global stage as a content hub and an emerging creative economy. More than 250 delegates from across the world participated in this event that saw the official launch of the 55th IFFI poster.