ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଗତ ୩୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ସର୍ବାଧିକ ମତଦାନ ସହ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଇତିହାସରେ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛି
କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ ୨୦୧୯ ତୁଳନାରେ ନିର୍ବାଚନ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ୩୦ ପଏଣ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି
ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଗାମୀ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ସକାରାତ୍ମକ ଉପଲବ୍ଧି
ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶାସନରେ ନିଜର ଭାଗିଦାରୀ ଜାହିର କରିଛନ୍ତି
27 MAY 2024 2:59PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ରାଜନୀତିରେ ବ୍ୟାପକ ଅଗ୍ରଗତି କରି ଜାମ୍ମୁ - କଶ୍ମୀରରେ ଗତ ୩୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ନିର୍ବାଚନୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହୋଇଛି । ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ସମଗ୍ର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (୫ଟି ଲୋକସଭା ଆସନ)ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳିତ ମତଦାନ ହାର (ଭିଟିଆର) ୫୮.୪୬% ଥିଲା । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନା ଏବଂ ନାଗରିକ ସଂପୃକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ । ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁ ମିଳିତ ଭାବେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମତଦାନ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତା ୨୦୧୯ ପରଠାରୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ୨୫% ବୃଦ୍ଧି, ନାଗରିକଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଥିବା ସି- ଭିଜିଲ୍ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ରାଲି ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ୨୪୫୫ ଅନୁରୋଧ ଦର୍ଶାଉଥିବା ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯାହା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ଦୂର କରି ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ପ୍ରଚାର କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ରମାଗତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ନିର୍ବାଚନୀ ସଚେତନତା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଗଭୀରତାର ଏହି ଫଳାଫଳକୁ ତୁଳନା କଲେ, ଏହା କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାଶ୍ମୀର କାରିଗରୀ ବୁଣାର ଖ୍ୟାତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ମନେ ପକାଇଦିଏ । ଏହି ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଖୁବଶୀଘ୍ର ହେବାକୁ ଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସକାରାତ୍ମକ ଉପଲବ୍ଧି ଅଟେ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଗକୁ ବଢିବ ।
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରୀନଗର, ବାରମୂଳା, ଅନନ୍ତନାଗ ରାଜୌରୀ, ଉଧମପୁର ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଭଳି ୫ଟି ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ରହିଛି । ଗତ କିଛି ନିର୍ବାଚନରେ ୫ଟି ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭିଟିଆର ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
ତୁଳନା ପାଇଁ ଲଦାଖର ପିସିକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା କି ପୂର୍ବ ଜାମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ରାଜ୍ୟର ଅଂଶ ଥିଲା ।
ଗ୍ରାଫ୍ ୧୯୯୬-୨୦୧୯ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ଭିଟିଆରକୁ ଦର୍ଶାଇଛି ; ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଭିଟିଆର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି
କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରୁ ୫୦.୮୬% ମତଦାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ୨୦୧୯ରେ ଶେଷ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଥର ନିର୍ବାଚନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରତିଶତ ୩୦ ପଏଣ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୧୯.୧୬% ଥିଲା ।
ଉପତ୍ୟକାର ତିନୋଟି ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ, ଯଥା : ଶ୍ରୀନଗର, ବାରମୂଳା ଏବଂ ଅନନ୍ତନାଗ - ରାଜୌରୀରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୮.୪୯%, ୫୯.୧% ଏବଂ ୫୪.୮୪% ଭିଟିଆର ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ଗତ ୩ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ପିସି ଯଥା ଉଧମପୁର ଏବଂ ଜାମ୍ମୁରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୬୮.୨୭% ଏବଂ ୭୨.୨୨% ମତଦାନ ହୋଇଛି ।
ଟିପ୍ପଣୀ: ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯୋଗୁଁ, ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ନିର୍ବାଚନର ଭୋଟର ମତଦାନ ତଥ୍ୟ, ସିଧାସଳଖ ତୁଳନାଯୋଗ୍ୟ ହୋଇ ନପାରେ
ଗ୍ରାଫ୍ ରେ ୧୯୯୬-୨୦୧୯ ପାଇଁ ଗ୍ରସ୍ ଭିଟିଆରକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଭିଟିଆର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଐତିହାସିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସାକାର ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ । ଅଧିକାଂଶ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ୧୮-୫୯ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗର ମତଦାତା, ଯାହା କି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ଭୋଟର ମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଅଟେ । ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ଉଚ୍ଚ ମତଦାନ ପ୍ରତିଶତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ଉତ୍ସାହଜନକ ବିକାଶ ।
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଭୋଟରଙ୍କ ବୟସ ଅନୁଯାୟୀ ବଣ୍ଟନ (ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ମୋଟ ଭୋଟରଙ୍କ ପ୍ରତିଶତ)
Age Groups
Baramulla
Srinagar
Anantnag-Rajouri
Udhampur
Jammu
18 - 39 Years
56.02
48.57
54.41
53.57
47.66
40 - 59 Year
30.85
34.87
31.59
32.65
35.28
18 - 59 Years
86.87
83.44
86.00
86.22
82.94
60 & Above
13.13
16.56
14.00
13.78
17.06
ଆୟୋଗ ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଉଧମପୁରର ବିଭିନ୍ନ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ରହୁଥିବା କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମତଦାନ କରିବା କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଜାମ୍ମୁରେ ୨୧ଟି, ଉଧମପୁରରେ ୧ଟି ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୪ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
୨୦୧୯ରେ ଏକ ଅଲଗା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ଗଠିତ ହୋଇଥିବା ଲଦାଖରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆହ୍ୱାନକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଥିଲା, ଯାହା କି ୭୧.୮୨% ଭିଟିଆରରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ କିଛି ନିର୍ବାଚନରେ ମୋଟ ମତଦାନ
PC/Year
2019
2014
2009
2004
1999
1998
1996
1989
Srinagar
14.43%
25.86%
25.55%
18.57%
11.93%
30.06%
40.94%
Uncontested
Baramulla
34.6%
39.14%
41.84%
35.65%
27.79%
41.94%
46.65%
5.48%
Anantnag
8.98%
28.84%
27.10%
15.04%
14.32%
28.15%
50.20%
5.07%
Udhampur
70.15%
70.95%
44.88%
45.09%
39.65%
51.45%
53.29%
39.45%
Jammu
72.5%
67.99%
49.06%
44.49%
46.77%
54.72%
48.18%
56.89%
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ପହଂଚର ଅଂଶ ଭାବରେ ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରେ ସ୍ୱିପ୍ ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦୁଃସାହସିକ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସିମ୍ପୋଜିୟମ୍‌, ସଚେତନତା ରାଲି, ନୁକ୍କଡ ନାଟକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ମତଦାନର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରାଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ବାରମୂଳାରେ ଏକ ଡମି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଇଗଲୁ ନିର୍ମାଣ, କଠୁଆରେ ପାରା ସ୍କୁଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସୁଚେତଗଡ଼ ସୀମାରେ ବିଟିଂ ଦ ରିଟ୍ରିଟ୍ ସମାରୋହରେ ସଚେତନତା, ଏଲଓସି ନିକଟସ୍ଥ ତିତୱାଲରେ ମେଗା ସଚେତନତା ରାଲି, ଶ୍ରୀନଗରର ଡାଲ ହ୍ରଦ ନିକଟରୁ କିସ୍ତୱାଡର ଚୌଗନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ପୋଲ ଉପରେ ଇସିଆଇ ଗୀତର ବାଦ୍ୟ ସଂସ୍କରଣ ବଜାଇବା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ପ୍ରସିଦ୍ଧ କଣ୍ଠଶିଳ୍ପୀମାନେ ଲାଲ ଚୌକ, ଗୁଲମାର୍ଗ, କୁଲଗାମ, ଅନନ୍ତନାଗ ସମେତ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସଙ୍ଗୀତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ମତଦାନରେ ବିପୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହ ମତଦାନରେ ବିପୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହ ମତଦାନ ହୋଇଥିଲା ।

Election Commission
J&K makes an indelible mark on India’s electoral history with highest voter turnout in a General Election in last 35 years
Kashmir Valley witnesses massive 30 points jump in poll participation compared to 2019
Active participation of the people of J&K in GE 2024 is a huge positive for upcoming assembly elections in the UT of J&K
People of J&K embrace democracy and assert their stake in governance
27 MAY 2024 2:59PM by PIB Delhi
In a massive stride for India’s electoral polity, Jammu and Kashmir witnessed its highest poll participation in the last 35 years. The Combined Voter Turnout (VTR) at the polling stations for the entire Union Territory (5 Lok Sabha seats) was 58.46 % in the General Elections 2024. This significant participation is a testament to the robust democratic spirit and civic engagement of the people in the region. Commission led by CEC Rajiv Kumar along with ECs Sh. Gyanesh Kumar and Sh. Sukhbir Singh Sandhu thanked the polling personnel and security officials over the peaceful conduct of elections in the UT.
CEC Sh. Rajiv Kumar while conveying ECIs compliments to the voters of J&K said “This achievement sits on a credible weave of 25% increase in number of contesting candidates since 2019, C-vigil complaints showing enhanced citizen involvement and Suvidha Portal showing 2455 requests for rallies etc., reflecting the steady retaking of the election & campaign space away from hesitation and to fuller participation. Compared this outcome of the layered depth of electoral mobilization and participation, as reminiscent of the fame and deft of the legendary Kashmiri artisanal weave. This active participation is a huge positive for Assembly elections to be held soon so that the democratic process continues to thrive in the Union Territory”.
UT of Jammu and Kashmir comprises 5 PCs namely Srinagar, Baramulla, Anantnag Rajouri, Udhampur and Jammu. The combined VTR for the 5 PCs in past few elections is given below:
* PC of Ladakh has been removed which was part of erstwhile state of J&K for comparison.
** Graph depicts Gross VTR for 1996-2019; For 2024, VTR is at polling stations
The voter turnout of 50.86% from the three Parliamentary Constituencies in the Kashmir Valley echoes the faith of the people in the democratic process. The poll participation percentage witnessed 30 points jump from the last GE in 2019 where it was 19.16%. The three PCs in the valley namely Srinagar, Baramulla and Anantnag-Rajouri recorded VTR of 38.49%, 59.1% and 54.84% respectively, which has been highest in last 3 decades. The other two PCs in the UT namely Udhampur and Jammu recorded 68.27% and 72.22% voter turnout respectively.
Note: Due to delimitation exercise, the voter turnout data from previous elections for the PCs, may not be directly comparable
*Graph depicts Gross VTR for 1996-2019; For 2024, VTR is at polling stations
The historic participation in the UT was realised by earnest efforts of the election and security officials who had worked tirelessly to empower the people of Jammu and Kashmir, especially the youth to participate in the elections. More young people have asserted their faith and embraced democracy in a big way. Another interesting perspective is the electors in the age group of 18-59 years which forms the major part of electors in the UT. The high poll percentage in GE 2024 is reflective of their faith in democracy, which is a positive and heartening development.
Age wise distribution of registered electors (percentage of total electors in a PC) in UT of J&K
Age Groups
Baramulla
Srinagar
Anantnag-Rajouri
Udhampur
Jammu
18 - 39 Years
56.02
48.57
54.41
53.57
47.66
40 - 59 Year
30.85
34.87
31.59
32.65
35.28
18 - 59 Years
86.87
83.44
86.00
86.22
82.94
60 & Above
13.13
16.56
14.00
13.78
17.06
The Commission has also enabled Kashmiri migrant voters residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur to also have the option of voting in person at designated special polling stations or using postal ballot. 21 Special Polling Stations were established at Jammu, 1 at Udhampur and 4 at Delhi.
Ladakh, which was constituted as a separate Union Territory in 2019, also saw an enthusiastic response to the call of democracy as reflected in the VTR of 71.82%.
Gross Voter Turnout in past few elections in each PC
PC/Year
2019
2014
2009
2004
1999
1998
1996
1989
Srinagar
14.43%
25.86%
25.55%
18.57%
11.93%
30.06%
40.94%
Uncontested
Baramulla
34.6%
39.14%
41.84%
35.65%
27.79%
41.94%
46.65%
5.48%
Anantnag
8.98%
28.84%
27.10%
15.04%
14.32%
28.15%
50.20%
5.07%
Udhampur
70.15%
70.95%
44.88%
45.09%
39.65%
51.45%
53.29%
39.45%
Jammu
72.5%
67.99%
49.06%
44.49%
46.77%
54.72%
48.18%
56.89%
As part of awareness and outreach, wide range of activities were organized as part of SVEEP on the field in Jammu and Kashmir for the General Elections 2024. Office of the Chief Electoral Officer, J&K organised adventure sports events, symposiums, awareness rallies, nukkad natak and numerous other events to propagate the message of voting. Amongst various efforts, activities included creating Igloos as a dummy polling station in Baramulla, Para scooter event in Kathua, sensitization in Beating the Retreat ceremony on Suchetgarh border, mega awareness Rally in Teetwal near LOC, near Dal Lake in Srinagar to Chougan in Kishtwar and playing instrumental version of ECI song on highest railway bridge. Musical programmes and activities were carried out at many places including Lal chowk, Gulmarg, Kulgam, Anantnag by the famous singers. Every nook and corner of UT witnessed a rejuvenation of democracy and victory of ballot with thumping participation in polling, resulting in a record voters’ turnout.