ইলেক্সন কমিসন
GE 2024 মনুংদা MCC থা অনি চৎনখিবগী কম্মিসনগী অনিশুবা সু মোতু রিপোর্ত
ৱাকৎশিংগী 90% হেন্না দিস্পোজ তৌখ্রে: INC অমসুং BJP নত্তনা পার্তীশিংদগী অচৌবা ৱাকৎ পন্দুনা লৈবা লৈতে
পুন্না য়েংবদা কেম্পেন চত্থবদা হিংসা থোকখিদে, মখোল থোকপা হন্থখি, চাইবা অমসুং ইন্ত্রুসিব হন্থখি, ইন্দ্যুসমেন্ত অমসুং ওস্তেন্তেসিয়সনেস ফ্রী ওইখি
কম্মিসন্না মরু ওইনা নেস্নেল পার্তীশিংগী স্তার কেম্পেনরশিংনা মথংগী তাঙ্ককশিংদা পামদবা থৌওং চত্থরক্লোই অমসুং খুন্নাইদগী লৈরিবা মওং অসিদা অকাইবা পীরোই হায়না থাজবা থম্মি
14 MAY 2024 4:53PM by PIB Imphal
কম্মিসন অসিনা মাগী ওপরেসনগী থা অনি মপুং ফারকপদা রাজনিতী দলশিংগী ৱাকৎশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং দিস্কল্লোজরগী মাগী অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা MCCগী মখাদা লৌখৎখিবা এক্সনশিংগী স্তেতস অপদেৎ তৌনবা ৱারেপ লৌখি। মসি MCC চৎনখিবগী অহানবা থাগী মতুংদা মাগী অপদেৎশিং পীখিবগী কম্মিসনগী ত্রান্সপরেন্সী ইনিসিএতিবশিংগী মখা চত্থরকপনি। অপীকপা নত্ত্রগা অকক্নবা ওইরবসু অরানবা তৌবা থুংনবা এক্সন লৌখৎখিবগী অকক্নবা অকুপ্পা ৱারোলশিং পীরি।
কম্মিসন্না ই-পাউ অসি পব্লিক দোমেনদা থমদুনা খ্বাইদগী মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং, ভোতরশিং অমসুং রাজনিতী দলশিংনা ভারতনা চাউথোকচবা পোক্লিবা লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ মেন্তেন তৌনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলিবা অদুগী রিএল তাইম ইনফোর্মেসন ফংহল্লি।
CEC শ্রী রাজীব কুমারনা লুচিংবা কম্মিসন্না EC শিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সান্ধুগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা MCCগী পেন্দিং কেসশিং নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিল্লি অমসুং মতম চানা অমসুং অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা থবক লৌখৎলি। ইপিসোদিক প্রস্পেক্তিব মেনর অমদা তৌবগী মথক্তা হৌখিবা থা অনিগী মনুংদা পাঙথোকখিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা কয়া অমনা কেম্পেন স্পেস অসি লোং-তর্মদা শেংদোকপদা কান্নরবা অমসুং সিস্তেমিক ইমপ্লিকেসনশিং পীরি।
হৌরকপদা, কম্মিসন্না রাজনিতী দলশিংগী মকোক থোংবা লুচিংবশিং, মরুওইনা নেস্নেল পার্তীশিং, মসিদা মখোয় অয়াম্বনা স্তার কেম্পেনরশিংনি, মখোয়দগী হৌজিক পাঙথোক্লিবা মীখলশিংদা পাম্লিবা কেম্পেন দিস্কোর্সকী অফবা খুদমশিং উৎলক্কনি হায়না আশা তৌরি। লৈবাক অসিগী ফজরবা খুন্নাইলোলদা পর্মিনেন্ত ওইবা চৈথেং পীদনবা লেমহৌরিবা ফেজশিংদা মখোয়গী ৱারোলশিং/ৱাফমশিং অদু চুমথোকপা অসি মরুওইনা মখোয়গী থৌদাংনি।
MCC এনফোর্মেন্ত তৌবগী থা অনিগী মনুংদা লৌখিবা ৱারেপ খরা মখাদা পীরি:
1. লোক সভাগী জেনরেল ইলেক্সনশিং লাউথোকখিবগা লোয়ননা মার্চ 16, 2024দগী মোদেল কোদ চৎনবা হৌখি অমসুং ফেস মরি পাঙথোকপা লোইখ্রে।
1. মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত (MCC) চৎনবা হৌরকপদগী থা অনিরোম শুরকপগা লোয়ননা, তোঙান তোঙানবা রাজনিতী দলশিং অমসুং কন্দিদেৎশিংনা কন্সতিত্যুএন্সি লেভেলদা কেম্পেন পাঙথোকপগী থৌওং অসি হিংসা য়াওদবা, কা হেন্না লাংদবা, কা হেন্না চাখাইদবা অমসুং ইন্ত্রুসিব ওইদবা, ইন্দ্যুসমেন্ত অমসুং ওস্তেন্তেসিয়নেস ফ্রী ওইবা ওইখি।
1. ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা ভোতরশিংগী চাউনা শরুক য়াবা য়াওনা শান্তি লৈনবা, ইন্দ্যুসমেন্ত ফ্রী ইলেক্সন পাঙথোক্নবগী মরুওইবা থৌদাং পাঙথোকখিবগীদমক চাউনা অপেনবা পোকখি।
1. লৈবাক শীনবা থুংনা ফেজ 4 ফাওবদা, মরু ওইনা মনিপুর, ত্রিপুরা, LWEগী মফমশিং, WB, জম্মু অমসুং কাশ্মির, মনুং হঞ্জিনবা অমসুং চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা থৱায় য়াওনা অমসুং হরাও তয়াম্না শান্তি ওইনা ভোৎ থাদখি। কম্মিসন্না নাগরিকশিংদা ইন্দিয়াগী মীখলগী অখন্নবা শেমখিবা ফোতো গেল্লরী অসিদা ভারতকী মীখলগী ফজবা অদু মাগী লিঙ্ক অসিদা য়েংনবা হায়খ্রে: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
1. কম্মিসন্না ত্রান্সপরেন্সীগী লেভেল ৱাংখৎহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা লাউথোকখিবগী অহানবা নুমিৎতগী হৌজিক ফাওবদা প্রেস নোৎ 63 থোকখ্রে।
1. হৌজিক ফাওবদা, রাজনিতী দল 16গী দেলিগেসন 25না কম্মিসন অসিগা উন্নদুনা মোদেল কোদ থুগাই হায়না মরাল শীদুনা মখোয়গী মায়োক্তা ৱাকৎশিং থাংগৎখি। মসিগী মথক্তা, রাজ্যশিংদা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরগী থাক্তা মীহুৎ কাংবু কয়ানা উনখ্রে।
1. রাজনিতী দল পুম্নমক্তা অতেনবা মতমগী মনুংদা মতম পীখি অমসুং মখোয়গী ৱাকৎ তাখি।
1. ECI অমসুং CEOশিংগী থাক্তা তোঙান-তোঙানবা রাজনিতী দলশিং অমসুং কেন্দিদেৎশিংনা কেনবাসিংগা মরী লৈনবা নৎত্রগা ক্লেরিফিকেসনগী কমপ্লেন্তশিং নত্তনা চাউরাক্না অচৌবা কমপ্লেন্ত 425 ফাইল তৌখ্রে। মসিগী মনুংদগী, কেস 400দা থবক লৌখৎখ্রে (নৎত্রগা হীরমশিং অসি দিস্পোজ তৌখ্রে) । INC, BJP অমসুং অতৈনা মথংশিৎনা চাউরাক্না কমপ্লেন্ত 170, 95 অমসু 160 ফাইল তৌখি। কমপ্লেন্টতশিং অসিগী অয়াম্বদা থবক লৌখৎখ্রে।
1. স্তার কেম্পেনরশিং কম্ম্যুনেল, কাস্ত, রিজনেল লেংগ্বেজ দিভাইদ নত্ত্রগা ভারতকী সম্বিধানগী সেঙ্কতিতীগী মতাংদা দিভিসিব স্তেৎমেন্তশিং থমদুনা MCC থুগাইবগী INC অমসুং BJPগী অমনা অমগী মায়োক্তা মরাল শীনবগী কমপ্লেন্ত খরা পেন্দিংদা লৈ। মমাংদা কম্মিসন্না MCC থুগাইবা লুচিংশিংদা মশাদা হকথেংননা নোতিস থাখিবা লৈখ্রে। কম্মিসন্না মশক খঙলবা পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী পার্তী প্রসিদেন্তশিং/চিয়রপর্সনশিং/জেনরেল সেক্রেতরীশিংদা মার্চ 01, 2024দা পীখিবা এদভাইজরীগা লোয়ননা অনৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে। মসিনা মখোয়গী লুচিংবশিং/কেন্দিদেৎশিং/স্তার কেম্পেনরশিংদা MCCগী হকথেংননা নৎত্রগা নাকোইননা থুগাইবা ৱাফম ঙাংনবা হায়খ্রে। কম্মিসন্না মীৎয়েং থমখি মদুদি ইন্দিভিজুএল স্তার কেম্পেনর/লিদর/ কেন্দিদেৎ অমনা ঙাংলিবা ৱা অদুগী রেস্পোন্সিবল মখা তানা ওইরবসু কম্মিসন্না কেস অমদগী কেস অমদা, পার্তীগী প্রসিদেন্ত/ পোলিতিকেল পার্তীগী মকোক থোংবা মীওই অদুদা ৱাফম অদু পুখৎকনি, মরমদি পার্তীশিংনা মখোয়গী স্তার কেম্পেনরশিংবু অসিগুম্বা থৌওংশিং চত্থবা অসি থিংনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি। মসিগী পান্দমদিপোলিতিকেল পার্তীশিংনা মখোয়গী কেদর পুম্নমক্না MCC ঙাক্না চৎতুনা একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহনবনি। পেন্দিং কমপ্লেন্তশিং অসিগী মতাংদা পার্তী অনিমক্কী প্রসিদেন্তশিংদা নোতিস থাখ্রে। পার্তী অনিমক্তগী পাউখুম ফংলে। কম্মিসন্না কমপ্লেন্তশিং/কাউন্তর কমপ্লেন্তশিংদা চুনবা এক্সন লৌখৎনবা নৈনরি/ খন্নরি। MCCগী ফ্রেমৱার্ককী মখাদা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবক খরা মখাগী পরিংশিংদা পীরি।
1. INC গী কমপ্লেন্ত অমগী মতুং ইন্না, হরিয়ানাগী জিলা পরিশদকী CEOবু কেন্দিদেৎ অমগী মীখলগী কেম্পেনদা য়াওবগী কমপ্লেন্ত অমা ফংলবা মতুং ইন্না ত্রান্সফর তৌখি।
1. গুজরাতকী দাহোদ পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সিদা পোল্লিং বুথ অমা কেপচর তৌখিবা অমসুং EVM তেমপ্লর তৌখিবগী INCগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, অমুক হন্না পোল্লিং পাংথোক্নবা খঙহনখি অমসুং পোল্লিং অমসুং পুলিস পার্তী পুম্নমক সস্পেন্দ তৌখি, অমসুং মরী লৈনবা রাজ্যগী ওথোরিতীশিংদা মখোয়গী মায়োক্তা দিপার্তমেন্তেল প্রোসিদিংশিং হৌনবা খঙহনখি।
1. TDP গী কমপ্লেন্ত মতুং ইন্না, কম্মিসন্না মোদেল কোদ ওফ কন্দক্তকী প্রোভিজনশিং অমসুং অরানবা ৱাফমশিংগা মরী লৈনবা কম্মিসনগী এদভাইজরীশিং থুগাইবগীদমক YSRCPগী প্রসিদেন্ত সেন্সর তৌখি।
1. তেলঙ্গানা প্রদেস কংগ্রেস কম্মিতী, প্রসিদেন্তকী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, BRS পু প্রেস মীফম অমদা MCC গী চৎন-কাঙলোনশিং থুগাইবগীদমক মীয়ামগী মীফমশিং, মীয়ামগী খোঙচৎশিং, মীয়ামগী রেলীশিং, শোশিং অমসুং ইন্তর্ভিয়ুশিং অমসুং মেদিয়াদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা পুং 48গী ওইনা অথিংবা থমখি।
1. BRS কী কমপ্লেন্তশিংদা তেলঙ্গানাগী মিনিস্তর অমা ওপোজিসন পার্তী/লুচিংবগী মীংচৎ শোকহনবা য়াবা ভেরিফাই তৌদবা মরাল শীবগীদমক সেন্সর তৌখ্রে।
1. INCগী কমপ্লেন্ত অমদা, “BJP4কর্নাতকা’ ত্বিতর “X” একাউন্ততগী পোস্ত অমা MCC থুগাইবগী থিংজিনখ্রে। হীরম অসিদা FIR অমসু রেজিস্তর তৌখি।
1. কংগ্রেসকী লুচিংবশিংগী মোর্ফ তৌরবা ইমেজশিং সোসিএল মেদিয়া সাইৎ অমদা মালেফিদ ইন্তেন্ত অমগা লোয়ননা থাগৎলি হায়না INC কমপ্লেন্ততা ই.সি.আই.না ইন্সতাগ্রাম হেন্দল 'বোল হিমাচল'গী মায়োক্তা ECIনা FIR লৌখৎনবা অমসুং সোসিএল মেদিয়া পোস্তশিং অদু লৌথোক্নবা মথৌ তাবা এক্সন লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
1. BJP গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, মধ্য প্রদেশ স্তেত INCগী প্রসিদেন্তকী মায়োক্তা হান্নগী নুপী মন্ত্রী অমগী মায়োক্তা অকাইবা ৱাফম থমখিবগীদমক সেদ্যুল কাস্ত এন্দ সেদ্যুল ত্রাইব (প্রিভেন্সন ওফ এত্রোসিতিজ) এক্ত, 1989গী মখাদা FIR লৌখৎখ্রে।
1. AAPগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, CEO দিল্লীবু মরী লৈনবা ওফিসরশিং/ওফিসিএলশিং/ওথোরিতীশিংবু সেন্সিতাইজ তৌনবা অমসুং ইলেক্তোরেল স্পেসতা অকাইবা পীবা য়াবা অমসুং কেম্পেন দিস্কোর্সতা নেগেতিব ইথিল পীবা ঙম্বা ওথোরাইজ তৌরবা/ওথোরাইজ তৌদবা মফমশিংদা এন্নোনিমস হেন্দবিল্স/পেমফ্লেৎশিং/হোর্দিংশিংদগী হেন্না চেকশিন্না লৈনবা খঙহনখি। ওথোরাইজ তৌরবা সাইতশিংদা পব্লিশরগী মমিং য়াওদবা বোর্দশিং অমত্তা লৈতে হায়না ফিল্দ ওফিসরশিংনা সর্তিফিকেৎ তৌখি।
1. AAPগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না CEO দিল্লীদা AAPনা অয়াবা পীরকপা ঈশৈ অদু অমুক হন্না য়েংশিনবা অমসুং ক্লিয়র তৌনবা খঙহনখি।
1. IPCগী 506গী সেক্সন 171F, ৫০৬ অমসুং RP এক্ত 1951 গী সেক্সন 135 (c) গী প্রোভিজনশিংগী মখাদা AITCগী MLA অমনা নোর্থ দিনাজপুরগী চোপ্রাদা পাঙথোকপা মীখলগী রেলী অমদা CAPFনা ৱেস্ত বেঙ্গলদগী লৌথোকখ্রবা মতুংদা লোকেল ভোতরশিং অমসুং ওপোজিসন পার্তীগী ৱার্করশিংবু খুদোংথিবশিং নংগনি হায়না অকিবা পোকহনখিবগী FIR অমা লৌখৎখ্রে।
1. অন্ধ্র প্রদেশকী DGP (HoPF) লৌথোকখ্রে। মখা তানা, DGP (ইন্তেলিজেন্স) অন্ধ্র প্রদেশ, কম্মিস্নর ওফ পুলিস বিজয়ৱাদা, DIG অনন্তপুরামু অমসুং প্রকাসম, চিতুর, পালনাদু, অনন্তপুরামুগী SPশিংসু তোঙান তোঙানবা কমপ্লেন্তশিং/ইনপুতশিংগী মতুং ইন্না লৌথোকখ্রে। অসিগুম্লবা কমপ্লেন্ত/ইনপুতশিং অসিগী মতুং ইন্না, DySP /SDPOমরি অমসুং পুলিস ইন্সপেক্তর/SHO/সব ইন্সপেক্তর মঙাসু অন্ধ্র প্রদেশতা হোংদোকখ্রে/সস্পেন্দ তৌখ্রে।
1. অন্ধ্র প্রদেশ স্তেৎ বেভরেজস কোর্পোরেসন লিমিতেদকী মেনেজিং দিরেক্তরবু ইন্দ্যুসমেন্ত অমসুং অতোপ্পা পামদবা থবক থৌরমশিংদা শরুক য়াবগীদমক লৌথোকখ্রে।
1. মীখলদা ইথিল পীনবগীদমক শীজিন্নরিবা SHG প্লেৎফোর্মবু ইফেক্তিব ওইনা কন্ত্রোল তৌদবগীদমক ওরিশা সরকারগী সেক্রেতরী-কুম-কম্মিস্নর মিসন শক্তি দিপার্তমেন্ত লৌথোকখ্রে।
1. কমপ্লেন্তশিং/ইনপুৎশিংগী মতুং ইন্না, নোংচুপ বেঙ্গলগী শক্তিপুর, বেলদঙ্গা, আনন্দপুর, দাইমন্দ হার্বর অমসুং বেহরামপুরগী পুলিস স্তেসনগী OC/SHO মঙা হিংসা লাকশিনবা ঙমদবগী, মীচং-মীখাই নাইবা থৌওংশিংনচিংবগীদমক্তা মফম হোংদোকখ্রে।
1. তেলঙ্গনাগী হায়দ্রাবাদকী BJP কেন্দিদেৎ অমগী মায়োক্তা পোল্লিং নুমিত্তা পোল্লিং স্তেসনগী মিতর 100গী মনুং চনবা মফমদা ভোতরশিংবু কেনভাসিং তৌবগী অমসুং ইথিল পীনবা হোৎনরম্বগীদমক FIR অনি পোল্লিং নুমিত্তা ফাইল তৌখি।
1. নেস্নেল প্লেৎফোর্ম ফোর দি রাইৎস ওফ দিসএবল (NPRD) গী কমপ্লেন্ত অমদা, TDPগী লুচিংবা শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদুনা শ্রী জগন মোহন রেদ্দিবু "সাইকো" হায়না কৌদুনা অমসুং মহাক্কী "মেন্তেল কন্দিসন" অসি ফত্ত্রে হায়না ফোংদোকখিবগীদমক্তা মহাক্কী ৱারোলশিং অদু সেন্সর তৌখি। মহাক্না তুংদা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাংবদা PwDশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা খঙহনখি।
1. শ্রী ক্রিতেনবার্থ মারাক্না PwD মীওই অমদা NPPগী স্কার্ফ নমদুনা য়ানহনবা অমসুং মশাগী অয়াবা য়াওদনা ভিদিওদা য়াওহনবগী মায়োক্তা মেঘালয়াগী ৱেস্ত গারো হিল্সকী তুরা পুলিস স্তেসনদা রাইৎস ওফ পর্সনস ৱিথ দিসএবিলিতী এক্ত, 2016গী মখাদা 22.04.2024দা কমপ্লেন্ত অমা রেজিস্তর তৌখি।
1. রাজনিতী দলশিং অমসুং কেন্দিদেৎশিংনা মখোয়গী প্রপোজ তৌরিবা বেনিফিসরি স্কিমশিংগীদমক তোঙান তোঙানবা সর্ভেশিংগী মখাদা ভোতরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং রেজিস্ত্রেসনশিং লৌনবা পাম্বৈশিং পুথোক্লিবা অসি রিপ্রজেন্তেসন ওফ পিপলস এক্ত, 1951গী সেক্সন 123(1) গী মখাদা শেল লৌবগ থৌওং অমনি হায়না লৌরদুনা, নেস্নেল অমসুং স্তেতকী রাজনিতী দল পুম্নমকপু এদভর্সিতীশিং/ সর্ভেশিং/ এপশিংগী খুত্থাংদা মীখলগী মতুংদা বেনিফিসরি ওরিয়েন্তেদ স্কিমশিংগীদমক রেজিস্তর তৌবা য়াওরিবা থবক থৌরমশিং অথুবা মতমদা লেপহন্নবা খঙহনখ্রে।
1. মে 14, 2024 ফাওবদা সি-ভিজিল এপ/ কম্মিসনগী পোর্তেলদা নাগরিকশিংগীদমক চৎন-কাংলোনশিং থুগাইবগী মতাংদা অপুনবা কমপ্লেন্ত 4,22,432 ফাইল তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা, কেস 4,22,079 (99.9%)দা থবক লৌখৎখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা, কমপ্লেন্তশিংগী 88.7% দি চাংচত্তা মিনিৎ 100গী মনুংদা লোইশিনখি। সি-ভিজিল এপকী মপাঙ্গল কনবনা মরম ওইদুনা, ইলিগেল হোর্দিংশিং, প্রোপর্তীগী দিফেসমেন্ত, অয়াবা পীরবা মতমদগী হেন্দুনা কেম্পেন তৌবা, অয়াবা পীরবা মতমদগী হেন্দুনা গারীশিং দিপ্লোই তৌবা চাউনা হন্থরক্লি।
1. মতৌ অসুম্না, মে 14, 2024 ফাওবদা সুবিধা পোর্তেলদা অয়াবা 2,31,479 পীখ্রে। মসিনা এন্তাইতলমেন্তশিং পীবদা FIFO (ফার্স্ত-ইন-ফার্স্ত-আউত) শিজিন্নদুনা দিস্ক্রিসনগী ৱাফম মুত্থৎহল্লে অমসুং কেন্দিদেৎশিং/রাজনিতীগী দলশিংগীদমক্তা মীখলগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং লায়থোকহল্লে।
MCCগী অহানবা থা মনুংদা লৌখৎখিবা এক্সনশিং অমসুং (https://tinyurl.com/ddpeukfh) দা ফংলিবা প্রেস নোৎ
1. রাজ্য তরুক হায়বদি গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝারখন্দ, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী ওইনা দবল চার্জ পায়রিবা ওফিসরশিংবু হোম/জেনরেল এদমিনিস্ত্রেসন দিপার্তমেন্তকী চার্জসু লৌরিবা মখোয়বু সু মোতু লৌথোকপা। মসিনা মীখলগা মরী লৈনবা মকোক থোংবা ওফিসরশিং, DMশিং/DEOশিং/ROশিং অমসুং SPশিংবু মুখ্য মন্ত্রীগী ওফিসশিংদগী লাপথোকহন্নবনি।
1. মমাংগী মীখলশিংদা মহাকপু মীখলগী দ্যুতীদগী অথিংবা থমখিবদগী ৱেস্ত বেঙ্গলগী DGP বুসু সু মোতু লৌথোকখ্রে।
1. রাজ্য মরি হায়বদি গুজরাত, পঞ্জাব, ওদিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদা দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎ (DM) অমসুং পুলিস সুপরিন্তেন্দেন্ত (SP) গী লুচিংবা পোজিসনশিংদা পোস্ত তৌখিবা নন-কেদর ওফিসরশিংগী সু মোতু ত্রান্সফর তৌবা।
1. পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং অসামদা লৈবা ওফিসরশিংবু মখোয়গী মরী নৎত্রগা ইমুং মনুংগী ওইবা মরীনা মরম ওইদুনা মিরেপ ওইরবা মীহুৎশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা সু মোতু ত্রান্সফর তৌবা।
1. INC অমসুং AAPগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, মীখল পাংথোক্লবা মতুংদা ভারত সরকারগী ভিকসিৎ ভারত মেসেজ অসি ৱাতসএপ্তা ত্রান্সমিসন তৌবা থিংনবা MeitYদা খঙহনখ্রে।
1. INC অমসুং AAPগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, রাজ্য/UT পুম্নমক্তা ECIগী ইন্সত্রক্সনশিং ঙাক্না চৎনবা অমসুং সরকার/পব্লিক প্রেমিসশিংদগী দিফেক্সমেন্ত অথুবা মতমদা লৌথোক্নবা দিরেক্তিব পীখ্রে।
1. DMK গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, রামেশ্বর কেফে ব্লাস্তকী মতাংদা মহাক্কী ভেরিফাই তৌদ্রিবা মরালশিং শীখিবগীদমক BJPগী মন্ত্রীগী মায়োক্তা FIR লৌখৎখ্রে।
1. INC গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, DMRC গী ত্রেন অমসুং পেত্রোল পম্প, হায়ৱেজ, অসিনচিংবদগী হোর্দিংশিং, ফোতোশিং অমসুং পাউজেলশিং য়াওনা সরকার/ পব্লিক প্রেমিসশিংদগী দিফেক্সমেন্ত লৌথোক্নবা ECIগী ইন্সত্রক্সনশিং ঙাক্না চৎনবা কেবিনেৎ সেক্রেতরীদা খঙহনগনি।
1. INC গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না, কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমনা মহাক্কী এফিদেবিৎতা পীখিবা এসেৎ দিক্লেরেসনদা খেন্নবা লৈরবরা য়েংশিন্নবা CBDT দা ঙহনখ্রে।
1. AITMCগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না শ্রীমতী মমতা বেনর্জীগী মায়োক্তা ফোঙদোকখিবা অরানবা অমসুং ইকায়খুম্নদবা ৱাফমশিংগীদমক BJP লুচিংবা দিলিপ গোশতা নোতিস থাখ্রে।
1. BJP গী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না,মথং শিৎনা কুমারি কঙ্গানা রানোত অমসুং শ্রীমতি হেমা মালিনিগী মায়োক্তা মীংচৎ শোক্নীংঙাই ওইবা ৱাফমশিং থমখিবগীদমক INCগী শ্রীমতী সুপ্রিয়া শ্রিনেত অমসুং শ্রী সুর্জেৱালাদা নোতিস থাখ্রে।
1. নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা ঙাকপগী মতাংদা কম্মিসন্না অকনবা ফিরেপ লৌদুনা নুপীশিংগী মায়োত্তা ফজদবা অমসুং অকাইবা ৱাফমশিং থম্লিবা পার্তীশিংগী লুচিংবশিংদা নোতিসশিং পীখি। কম্মিসন্না মখোয়গী পার্তীগী লুচিংবশিং অমসুং কেম্পেন তৌরিবশিংনা অসিগুম্বা ইকায় খুম্নদবা অমসুং মওং তাদবা ৱাফমশিং অসি থমদনবা পাউতাক পীনবগীদমক পার্তীগী চীফশিং/প্রসিদেন্তশিংদা পাউতাক পীনবগী থৌদাং লৌবদা খোংথাং অমা মাংলোমদা চংশিনখি।
1. DMKগী লুচিংবা শ্রী অনিতা আর রাধাকৃষ্ণন্না প্রধান মন্ত্রীগী মায়কৈদা ফোঙদোকখিবা ৱাফমশিংগী মায়োক্তা FIR লৌখৎখ্রে।
1. INCগী কমপ্লেন্তকী মতুং ইন্না দিল্লীগী ম্যুনিসিপাল ওথোরিতীশিংদা তোঙান তোঙানবা কোলেজশিংদগী স্তার কেম্পেনরশিংগী কৎ-আউৎশিং লৌথোক্নবা খঙহনখ্রে।

Election Commission
Commission’s second Suo motu report on two month’s enforcement of MCC during GE 2024
Over 90 % complaints disposed: No major complaint pending from Parties except INC and BJP
Overall campaign violence free, less noisy, less cluttered and intrusive, free of inducement and ostentatiousness
Commission expects Star campaigners, particularly of National parties to lead by example in next phases and not vitiate delicate fabric of society
14 MAY 2024 4:53PM by PIB Delhi
The Commission, in its firm commitment to transparency and disclosures, has decided to update the status of actions taken under MCC, based on complaints of political parties, on completion of two months of its operation. This is in continuation of Commission’s transparency initiative of giving out MCC updates after first month of its coming into effect. Certain details of action taken, were also given out so that misgivings, however small or limited, are addressed and stopped.
Commission has chosen to put this information in public domain so that the most important stakeholders, the voters and the political parties get real time information on measures taken to maintain level playing field, that India is rightly proud of.
The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu monitors countrywide pending cases of alleged violations of MCC daily and actions are taken in timebound manner and on top priority. Many of these actions during the last two months have far reaching and systemic implications in cleaning up the campaign space in the long term as against only in an episodic prescriptive manner.
At the outset, Commission expects top leaders of political parties, especially of the major national parties, most of whom are star campaigners, to set good examples of campaign discourse expected of them in the current elections. It is primarily their responsibility to correct the course of their statements/ utterances in the remaining phases to avoid any permanent dent on the delicately balanced social fabric of the country.
The following are some of the decisions taken during two months of enforcement of MCC:
1. The Model Code came into effect on 16th March 2024 with the announcement of the general elections to the Lok Sabha and four phases are over.
1. With about two months completed since the Model Code of Conduct (MCC) came into effect, campaign by various political parties and candidates at constituency level has largely remained violence free, less noisy, less cluttered and intrusive, free of inducement and ostentatiousness.
1. Election Commission of India is broadly satisfied with the core functioning of conduct of peaceful, inducement free elections with enthusiastic participation of voters.
1. Peaceful voting in enthusiastic and festive sprit across the country till phase 4, especially in Manipur, Tripura, LWE areas, WB, Jammu and Kashmir, far flung and inaccessible areas show deep roots of democracy. Commission invites citizens to view glimpses of vibrancy of Indian elections in specially created photo gallery at it’s this link: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
1. Commission has issued 63 press notes so far from the day of announcement as a measure of enhanced level of transparency.
1. So far, 25 delegations from 16 political parties have met the Commission to lodge their grievances/ complaints on alleged violations of Model code. Apart from this, many delegations have met at the level of Chief Electoral Officer in the States.
1. All political parties have been promptly allocated time even at short notice and their grievances patiently heard.
1. Approximately 425 major complaints, excluding canvassing related or clarificatory complaints have been filed by various political parties and candidates at the level of ECI and CEOs. Of these, action has been taken (or matter disposed) in 400 cases. Approximately 170, 95 and 160 complaints were filed by INC, BJP and Others respectively. Most of these complaints have been acted upon.
1. A few complaints of INC and BJP against each other are pending alleging violation of MCC inter alia broadly in the genre of divisive statements by top Star campaigners on communal, caste, regional language divide, or on sanctity of Constitution of India. In the past, the Commission has been issuing notices to individual leaders who had committed violations of MCC. Commission has adopted a new course with its advisory dated 01st March 2024 to Party Presidents/Chairpersons/General Secretaries of all recognised political parties urging them to ask their leaders/candidates/star campaigners not to make speeches/ utterances which are in direct or indirect violation of MCC. The Commission has taken a view that while the individual star campaigner/leader/candidate would continue to remain responsible for speeches made, the Commission will address Party President/Head of the political party, on case-to-case basis, as the Parties have prime responsibility to rein in their star campaigners from committing such violations. The purpose is to raise the accountability of the political party in compliance of MCC by all their cadres. Notices have been issued to presidents of both the parties in case of these pending complaints. Response from both parties has been received. Appropriate action on complaints/counter complaints is under examination/ consideration of the Commission. Some prominent actions taken under MCC framework are given in following paras.
1. On INC complaint, CEO of Zila Parishad of a district in Haryana was transferred on receiving complaint for involvement in election campaign for a candidate.
1. On INC complaint of capturing of a polling booth and tampering of EVM in Dahod Parliamentary Constituency of Gujarat, re-poll was ordered and entire polling and police parties were placed under suspension, and concerned State authorities have been directed to initiate departmental proceedings against them.
1. On TDP complaint, the Commission censured President, YSRCP for violation of provisions of Model Code of Conduct and Commission’s advisories relating to unverified allegations.
1. On complaint from Telangana Pradesh Congress Committee, President, BRS was barred for 48 hours from holding any public meetings, public processions, public rallies, shows and interviews and public utterances in media for making statements violating MCC during a press meet.
1. On complaints from BRS, a Minister in Telangana was censured for making unverified allegations and maligning the image of opposition party/leader.
1. On complaint of INC, a post from ‘BJP4Karnataka’ Twitter ‘X’ account was taken down on being found violative of MCC. A FIR was also registered in the matter.
1. On INC’s complaint that the morphed images of Congress leaders are being put up with a malafide intent on a social media site, ECI directed to lodge FIR against the Instagram handle ‘Bol Himachal’ and directed to take necessary statutory action for removal of alleged objectionable social media posts.
1. On BJP’s complaint, FIR lodged under Scheduled Caste and Scheduled Tribe (Prevention of Atrocities) Act, 1989 against Madhya Pradesh State INC President for making objectionable remarks against a former lady Minister.
1. On complaint of AAP, CEO Delhi was directed to sensitize all the concerned officers/officials/authorities, to be more vigilant against anonymous handbills/pamphlets/hoardings at authorized/unauthorized sites, which may have potential to vitiate the electoral space and negatively impact the campaign discourse. It was certified by field officers that there are no hoardings at authorised sites without name of publisher.
1. On complaint of AAP, CEO Delhi was directed to re-examine and clear the song submitted by AAP for clearance.
1. A FIR under provisions of Section 171F, 506 of IPC and Section 135 (c) of RP Act 1951 was ordered against an MLA of AITC for threatening local voters and opposition party workers about consequences after CAPF is withdrawn from West Bengal in an election rally in Chopra at North Dinajpur.
1. DGP (HoPF) of Andhra Pradesh removed. Further, DGP (Intelligence) Andhra Pradesh, Commissioner of Police Vijayawada, DIG Anantpuramu and SPs of Prakasam, Chittoor, Palnadu, Anantpuramu were also removed based on various complaints/inputs. On similar complaints/inputs, four DySPs/SDPOs and 5 Police Inspectors/ SHOs/ Sub Inspectors were also shifted/ suspended in Andhra Pradesh.
1. Managing Director of Andhra Pradesh state Beverages Corporation Limited was removed for inability to contain liquor as inducement and involvement in other undesired activities.
1. Secretary-cum-Commissioner Mission Shakti Department Government of Odisha was removed for inputs on not effectively controlling SHGs’ platform being used for the purpose to influence election.
1. Based on complaints / inputs, five OC/SHOs of Police Stations of Saktipur, Beldanga, Anandpur, Diamond Harbour and Behrampur in west Bengal were shifted for failure to control violence, partial actions, etc.
1. Two FIRs against BJP candidate in Hyderabad PC in Telangana were filed on poll day for canvassing and influencing voters in 100 meters vicinity of polling station on poll day.
1. On complaint of National Platform for the Rights of the Disabled (NPRD), TDP leader Shri Chandrababu Naidu was censured for his statements calling Shri Jagan Mohan Reddy “pyscho” in behaviour and claiming that his “mental condition” is not good. He was directed to remain careful and respectful towards PwDs in his public utterances in the future.
1. A complaint was registered on 22.04.2024 in Tura Police Station, West Garo Hills, Meghalaya under Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 against Shri Kritenberth Marak who forced a PwD person to wear a scarf of NPP and participate in a video without his consent.
1. Taking a serious view of issuance of pamphlets by political parties and candidates seeking details of voters and seeking registrations under the guise of various surveys for their proposed beneficiary schemes, as a corrupt practice of bribery under Section 123(1) of the Representation of the People Act, 1951, all national and state political parties have been advised to immediately cease and desist from any activities that involve registering individuals for post-election beneficiary-oriented schemes through any advertisements/ survey/App.
1. A total of 4,22,432 complaints have been filed on C-Vigil App/Commission’s portal on violations for citizens as on May 14, 2024. Of these, action has been taken in 4,22,079 (99.9%) cases and of these, 88.7% of complaints were resolved in average time of less than 100 minutes. Because of the robustness of C-Vigil App, there is substantial reduction in illegal hoardings, defacement of property, campaigning beyond permissible time, deployment of vehicles beyond permitted ones.
1. Similarly, 2,31,479 permissions have been given on Suvidha portal as on May 14, 2024 leading to elimination of discretion in grant of entitlements by using FIFO (First-In-First-Out) and ease of election related facilitation for candidates / political parties.
Actions taken under MCC during first month and as released by Press note available at. (https://tinyurl.com/ddpeukfh )
1. Suo motu removal of officers holding dual charges as Principal Secretaries to Chief Ministers in six states namely Gujarat, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, as they were holding charge of Home / General Administration department also. This was to distance election-related senior officers with control over DMs/DEOs/ROs and SPs, from Chief Minister’s offices.
1. Suo motu removal of DGP West Bengal as he was barred from election duty in previous elections also.
1. Suo motu transfer of non-cadre officers who were posted at leadership positions as District Magistrate (DM) and Superintendent of Police (SP) in four states namely Gujarat, Punjab, Odisha and West Bengal.
1. Suo motu transfer of officers in Punjab, Haryana and Assam because of their kinship or familial association with the elected political representatives.
1. On complaint from INC and AAP, directive to MeitY to stop transmission of Government of India’s Viksit Bharat Message on Whatsapp post announcement of elections.
1. On complaint from INC and AAP, directive to all States/UTs for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises with immediate effect.
1. On complaint from DMK, FIR was registered against BJP Minister for her unverified allegations on Rameshwar Café Blast.
1. On complaint from INC, directions to Cabinet Secretary for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises including hoardings, photos, and messages from DMRC trains and petrol pump, highways, etc.
1. On complaint from INC, directions to CBDT for verification of any mismatch in assets declaration by a Union Minister in his affidavit.
1. On complaint from AITMC, notice to BJP leader Mr. Dilip Ghosh for objectionable and disrespectful remarks towards Ms. Mamta Banerjee.
1. On complaint from BJP, notice to Ms Supriya Shrinate and Mr. Surjewala, both from INC for their derogatory remarks against Ms. Kangana Ranaut and Ms. Hema Malini respectively.
1. The Commission has specifically taken a firm stand in the matter of dignity and honour of women by issuing notices to leaders of parties who made derogatory and offensive remarks against women. The Commission went a step ahead in placing accountability on party chiefs/presidents for ensuring that their party leaders and campaigners do not resort to such disrespectful and derogatory comments.
1. FIR was lodged against remarks made by Shri Anitha R Radhakrishnan, DMK leader towards PM.
1. On INC complaint, directions have been issued to Municipal authorities in Delhi to remove cut-outs of star campaigners from various colleges.