প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সিলিগুরিদা বিকসিত ভারত বিকসিত নোংচুপ বেঙ্গল থৌরমদা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
09 MAR 2024 6:38PM by PIB Imphal
নোংচুপ বেঙ্গলগী রাজ্যপাল সি.ভি অনন্দ বোস জি, ঐগী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ নিসিথ প্রামানিক জি, জোন বারলা জি, ওপোজিসনগী লুচিংবা সুভেন্ধু অধিকারি জি, সংসদকী ঐগী মরুপ সুকান্ত মজুমদার জি, কুমারি দেবশ্রী চৌধুরি জিল খাগেন মুর্মু জি, রাজু বিস্তা জি, দোক্তর জয়েন্ত কুমার রোই জি, এম.এল.এশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং।
ঙসি ঐ চাগী ফজরবা লমদম অসিদা লাকপদা হরাওই। ঙসি মফম অসিদা লুপা করোর কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসি বিকসিত ৱেস্ত বেঙ্গলগী মাইকৈদা থাংজিনবা অহেনবা খোঙথাংনি। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা বেঙ্গল অমসুং নোর্থ বেঙ্গলগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নোংচুপ বেঙ্গলগী অৱাংথংবা শরুক অসি অৱাং-নোংপোক্কী থোঙ্গালনি অমসুং য়ুম্নোন্নরিবা লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা লম্বীশিং ওইরি। মরম অদুনা, রাজ্য অসিগী অৱাংথংবা শরুকশিংগা লোয়ননা নোংচুপ বেঙ্গল চাউখৎহন্নবা সরকারনা মরুওইনা লৌরে। রেল অমসুং লম্বীগী মতমগা চুনবা ম ওংদা শেমগৎপদা তঙাইফদে অমসুং একলাখি-বালুরঘাত, রানিনগর জলপাইগুরি-হালদিবারি অমসুং সিলিগুরি-অলুৱাবারি সেক্সনশিংদা রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী থবক লোইশিল্লে। মসিনা নোর্থ অমসুং সাউথ দিনাজপুর, কুচ বেহার অমসুং জলপাইগুরিগী শরুকশিংদা ত্রেনশিংগী খোঙজেল য়াংখৎলগনি অমসুং সিলিগুরি-সমুকতালা লম্বীনা অনকপা উমংগী শরুকশিংদা পোল্লুসন হন্থরগনি। বারসোই-রাধিকাপুর সেক্সন ইলেক্ত্রিক ফংহনবা অসিনা বিহার অমসুং নোংচুপ বেঙ্গল অনিমক কান্নবা ফংলগনি। রাধিকাপুর অমসুং সিলিগুরিগী মরক্তা অনৌবা ত্রেন চেন্নবা লমথারে। নোংচুপ বেঙ্গলদা রেলৱেজ ফগৎহনবা অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনগনি।
মরুপশিং,
ত্রেনশিং অৱাং-নোংপোক য়ৌরকপদা খোঙজেল তপথবা মতম অমা লৈরমখি। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী অতৈ মফমশিংগুম লমদম অসিদা ত্রেনশিং খোঙজেল চপ মানরে অমসুং অনৌবা অয়াংবা ত্রেনশিং চেনবা হৌদোক্লে। মিতালি এক্সপ্রেসনা নিউ জলপাইগুরিদগী ধাক কেন্ত ফাওবা চেন্দুনা বাংলাদেসগা রেল কন্নেক্তিবিতি লৈরে অমসুং বাংলাদেস সরকারগা খুৎশম্নদুনা রাধিকাপুর স্তেসন য়ৌরে।
মরুপশিং,
নিংতম্বা ফংলবা মতুং চহি কয়া ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক মীরাইদুনা থমখি। ঐখোয়গী সরকারনা নোংপোক ভারত লৈবাক অসিগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইনা খন্নরি। মরম অদুনা লমদম অসিদা লম্বী-থোং ফগৎনবা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেন থাদরে। নোংচুপ বেঙ্গলগী চহিগী রেলৱে বজেত লুপা করোর ৪০০০ ওইরম্বা অদু হৌজিক করোর ১৪,০০০দা হেনগৎলে। নোর্থ বেঙ্গলদগী গুৱাহাতি ফাওবা সেমি হায়-স্পিৎ বন্দে ভারত ত্রেন চেল্লে অমসুং অমৃত ভারত স্তেন ৫০০ অমুক হন্না শেমগৎনবা খনগৎপদা হাওরা অমসুং সিলিগুরি য়াওরে। চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়না পেসেঞ্জরদগী হৌরগা এক্সপ্রেস স্পিৎ ফাওবগী রেলৱেগী চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎলে। ঐখোয়গী অহুমশুবা তার্মদা, মসি সুপরফাস্ত স্পিৎকা লোয়ননা মাঙলোমদা চংশিনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অৱাংথংবা নোংচুপ বেঙ্গলদা লুপা করোর ৩০০০ হেনবগী লম্বীগী প্রোজেক অনি শঙ্গারে। এন.ঐচ-২৭গী ঘোসপুকুর-ধুপগুরি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা অমসুং এন.ঐচ-২৭দা ইস্লামপুর বাইপাস লেন মরি ওইহনবা অসিনা জলপাইগুরি, সিলিগুরি অমসুং মাইনাগুরি সহরশিংদা মী চিনবা হন্থহনগনি অমসুং সিলিগুরি, জলপাইগুরি অমসুং অলিপুরদুৱার লমদমশিংদা লম্বী-থোংগী হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। দুৱার, দর্জিলিং, গেঙতোক অমসুং মিরিকগুম্বা লমকোয়ফমশিং য়ৌবা লাইহল্লগনি। মসিনা লমদম অসিদা ললোন-ইতিক, উদোগ অমসুং চা থাফমশিং হেন্না চাউখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
নোংচুপ বেঙ্গল চাউখৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক খুদিংমক পায়খৎলে অমসুং ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। হৌজিক মফম অসিদা থৌরম অমা লোইরে, অদুবু ঐগী ৱা ঙাংবা মফম অসিদা লোইবা নত্তে, ঐগী ৱা ঙাংবা মখা চৎথগনি অমসুং মফম অসিদগী লমহাং অমদা চৎলগনি। অদোমগী থম্মোয় পেনবা অদু ঐ উরে অমসুং অদোমগী থম্মোয় পেনবা অদুগা ৱারি শানরে।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘Viksit Bharat Viksit West Bengal’ programme in Siliguri
09 MAR 2024 6:38PM by PIB Delhi
The Governor of West Bengal, Shri C.V. Ananda Bose ji, my colleagues in the cabinet, Nisith Pramanik ji and John Barla ji, leader of the opposition in West Bengal Suvendu Adhikari ji, my colleagues in Parliament, Sukanta Majumdar ji, Kumari Debasree Chaudhuri ji, Khagen Murmu ji, Raju Bista ji, Dr. Jayanta Kumar Roy ji, MLAs, distinguished guests, ladies and gentlemen.
Coming to this land of natural beauty and renowned tea gardens in North Bengal is a delightful experience for me. Today, the inauguration and foundation laying ceremony of development projects worth billions of rupees have taken place here. This is another significant step towards ‘Viksit Bengal’. I extend my congratulations to the people of Bengal, especially the people of North Bengal, for these development initiatives.
Friends,
This region of North Bengal serves as the gateway to our Northeast, and it also connects trade routes with neighbouring countries. Therefore, the development of Bengal, particularly North Bengal, has been a priority for our government in the last 10 years. To accelerate the rapid development of North Bengal, it is essential to build 21st-century rail and road infrastructure in this region. With this vision in mind, electrification work of railway lines between Eklakhi to Balurghat, Siliguri to Aluabari, and Raninagar-Jalpaiguri-Haldibari has been completed today. This will increase the speed of trains in districts like Uttar Dinajpur, Dakshin Dinajpur, Cooch Behar, and Jalpaiguri. The electrification of the Siliguri-Samuktala route will also help in reducing pollution in the surrounding forests and wildlife habitats. Today, the electrification of the Barsoi-Radhikapur section has also been completed, benefiting not only West Bengal but also the people of Bihar. A new train service has started between Radhikapur and Siliguri. This robust rail infrastructure in Bengal will pave the way for new development opportunities and improve the quality of life for ordinary people.
Friends,
There was a time when the speed of trains would slow down as they headed towards the Northeast. But our government's effort is to increase the speed of trains in North Bengal as well, just as it is being increased throughout the country. Now, railway connectivity has been initiated from North Bengal to Bangladesh as well. The Mitali Express is running from New Jalpaiguri to Dhaka Cantonment. Collaborating with the government of Bangladesh, we are enhancing connectivity up to Radhikapur station. With the strengthening of this network, the economies of both countries will benefit, and tourism in the region will receive a significant boost.
Friends,
After independence, the development of Eastern India and its interests were often neglected for a long time. However, our government considers Eastern India as the growth engine of the country's development. Therefore, unprecedented investments are being made in connectivity in this region. The average rail budget for Bengal, which was around 4,000 crore rupees before 2014, has now increased to nearly 14,000 crore rupees. Today, the semi-high-speed Vande Bharat Express runs from North Bengal to Guwahati and Howrah. Siliguri station is also included under the Amrit Bharat station scheme, which aims to modernize more than 500 stations. In these 10 years, we have brought the rail development of Bengal and the Northeast from passenger to express speeds. In our third term, this will progress with super-fast speed.
Friends,
Today, more than 3,000 crore rupees worth of road projects have also been inaugurated in North Bengal. The commencement of the four-lane Ghoshpukur-Dhupguri section and the Islampur Bypass will benefit people in many districts. Urban areas like Jalpaiguri, Siliguri, and Maynaguri town will be relieved from traffic congestion. This will provide better road connectivity to Siliguri, Jalpaiguri, and Alipurduar districts in North Bengal, including the entire Northeast. This will make it easier to reach tourist destinations such as Dooars, Darjeeling, Gangtok, and Mirik. In other words, tourism will flourish, industries will grow, and tea farmers will also benefit in this entire region.
Friends,
The central government is making every possible effort for the development of West Bengal. Once again, I congratulate everyone on the development projects. Thank you very much. While one program is concluding here, my speech is not complete yet. My speech will continue, and therefore, from here, we will move to the open field. I will see you all there and speak freely.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.