Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘Viksit Bharat Viksit West Bengal’ programme in Siliguri
09 MAR 2024 6:38PM by PIB Delhi
The Governor of West Bengal, Shri C.V. Ananda Bose ji, my colleagues in the cabinet, Nisith Pramanik ji and John Barla ji, leader of the opposition in West Bengal Suvendu Adhikari ji, my colleagues in Parliament, Sukanta Majumdar ji, Kumari Debasree Chaudhuri ji, Khagen Murmu ji, Raju Bista ji, Dr. Jayanta Kumar Roy ji, MLAs, distinguished guests, ladies and gentlemen.
Coming to this land of natural beauty and renowned tea gardens in North Bengal is a delightful experience for me. Today, the inauguration and foundation laying ceremony of development projects worth billions of rupees have taken place here. This is another significant step towards ‘Viksit Bengal’. I extend my congratulations to the people of Bengal, especially the people of North Bengal, for these development initiatives.
Friends,
This region of North Bengal serves as the gateway to our Northeast, and it also connects trade routes with neighbouring countries. Therefore, the development of Bengal, particularly North Bengal, has been a priority for our government in the last 10 years. To accelerate the rapid development of North Bengal, it is essential to build 21st-century rail and road infrastructure in this region. With this vision in mind, electrification work of railway lines between Eklakhi to Balurghat, Siliguri to Aluabari, and Raninagar-Jalpaiguri-Haldibari has been completed today. This will increase the speed of trains in districts like Uttar Dinajpur, Dakshin Dinajpur, Cooch Behar, and Jalpaiguri. The electrification of the Siliguri-Samuktala route will also help in reducing pollution in the surrounding forests and wildlife habitats. Today, the electrification of the Barsoi-Radhikapur section has also been completed, benefiting not only West Bengal but also the people of Bihar. A new train service has started between Radhikapur and Siliguri. This robust rail infrastructure in Bengal will pave the way for new development opportunities and improve the quality of life for ordinary people.
Friends,
There was a time when the speed of trains would slow down as they headed towards the Northeast. But our government's effort is to increase the speed of trains in North Bengal as well, just as it is being increased throughout the country. Now, railway connectivity has been initiated from North Bengal to Bangladesh as well. The Mitali Express is running from New Jalpaiguri to Dhaka Cantonment. Collaborating with the government of Bangladesh, we are enhancing connectivity up to Radhikapur station. With the strengthening of this network, the economies of both countries will benefit, and tourism in the region will receive a significant boost.
Friends,
After independence, the development of Eastern India and its interests were often neglected for a long time. However, our government considers Eastern India as the growth engine of the country's development. Therefore, unprecedented investments are being made in connectivity in this region. The average rail budget for Bengal, which was around 4,000 crore rupees before 2014, has now increased to nearly 14,000 crore rupees. Today, the semi-high-speed Vande Bharat Express runs from North Bengal to Guwahati and Howrah. Siliguri station is also included under the Amrit Bharat station scheme, which aims to modernize more than 500 stations. In these 10 years, we have brought the rail development of Bengal and the Northeast from passenger to express speeds. In our third term, this will progress with super-fast speed.
Friends,
Today, more than 3,000 crore rupees worth of road projects have also been inaugurated in North Bengal. The commencement of the four-lane Ghoshpukur-Dhupguri section and the Islampur Bypass will benefit people in many districts. Urban areas like Jalpaiguri, Siliguri, and Maynaguri town will be relieved from traffic congestion. This will provide better road connectivity to Siliguri, Jalpaiguri, and Alipurduar districts in North Bengal, including the entire Northeast. This will make it easier to reach tourist destinations such as Dooars, Darjeeling, Gangtok, and Mirik. In other words, tourism will flourish, industries will grow, and tea farmers will also benefit in this entire region.
Friends,
The central government is making every possible effort for the development of West Bengal. Once again, I congratulate everyone on the development projects. Thank you very much. While one program is concluding here, my speech is not complete yet. My speech will continue, and therefore, from here, we will move to the open field. I will see you all there and speak freely.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଲିଗୁଡ଼ିରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 MAR 2024 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ସି.ଭି. ଆନନ୍ଦ ବୋଷ ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ନିସିଥ ପ୍ରାମାଣିକ ଜୀ ଏବଂ ଜନ୍ ବାର୍ଲା ଜୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଜୀ, କୁମାରୀ ଦେବଶ୍ରୀ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ଖଗେନ ମୁର୍ମୁ ଜୀ, ରାଜୁ ବିସ୍ତ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଜୟନ୍ତ କୁମାର ରାୟ ଜୀ, ବିଧାୟକ, ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନମାନେ।
ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚା ବଗିଚା ଏହି ଭୂମିକୁ ଆସିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅଭିଜ୍ଞତା। ଆଜି ଏଠାରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ହୋଇଛି। ଏହା ବିକଶିତ ବଙ୍ଗଳାଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ବଙ୍ଗଳାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରବେଶ ପଥ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଏବଂ ଏହା ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରେ। ତେଣୁ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବଙ୍ଗର ବିକାଶ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି। ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆଜି ଏକଲାଖିରୁ ବାଲୁରଘାଟ, ସିଲିଗୁଡ଼ିରୁ ଆଲୁଅବାରୀ ଏବଂ ରାଣୀନଗର-ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି-ହଳଦୀବାରୀ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହା ଉତ୍ତର ଦିନାଜପୁର, ଦକ୍ଷିଣ ଦିନାଜପୁର, କୁଚବିହାର ଏବଂ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଭଳି ଜିଲ୍ଲାରେ ଟ୍ରେନର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସିଲିଗୁଡ଼ି-ସମୁକ୍ତଲା ରୁଟର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଆଖପାଖ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ବାସସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆଜି, ବାରସୋଇ-ରାଧିକାପୁର ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଯାହା କେବଳ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ରାଧିକାପୁର ଏବଂ ସିଲିଗୁଡ଼ି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଟ୍ରେନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବଙ୍ଗଳାରେ ଏହି ଦୃଢ଼ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୂତନ ବିକାଶ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆଡକୁ ଯିବା ସମୟରେ ଟ୍ରେନର ଗତି କମିଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରେନର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉ, ଯେପରି ସାରା ଦେଶରେ ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗରୁ ବାଂଲାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମିତାଲି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ନୂତନ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ିରୁ ଢାକା କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଛି। ବାଂଲାଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ କରି, ଆମେ ରାଧିକାପୁର ଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ। ଏହି ନେଟୱାର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ​​ହେବା ସହିତ, ଉଭୟ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଲାଭବାନ ହେବ, ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଆମର ସରକାର ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ। ତେଣୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବଙ୍ଗଳା ପାଇଁ ହାରାହାରି ରେଳ ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ପ୍ରାୟ ୧୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି, ସେମି-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗଳାରୁ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ହାଓଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚଳାଚଳ କରେ। ସିଲିଗୁଡ଼ି ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟେସନ୍‌କୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରେଳ ବିକାଶକୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଗତିକୁ ଆଣିଛୁ। ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଏହା ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗରେ ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଚାରି ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଘୋଷପୁକୁର-ଧୂପଗୁଡ଼ି ସେକ୍ସନ ଏବଂ ଇସଲାମପୁର ବାଇପାସ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ। ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି, ସିଲିଗୁଡ଼ି ଏବଂ ମୟନାଗୁଡ଼ି ସହର ଭଳି ସହରାଞ୍ଚଳ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବ। ଏହା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସମେତ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗର ସିଲିଗୁଡ଼ି, ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଏବଂ ଆଲିପୁରଦୁଆର ଜିଲ୍ଲାକୁ ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଡୁଅର୍ସ, ଦାର୍ଜିଲିଂ, ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକ୍ ଏବଂ ମିରିକ ଭଳି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ କରିବ। ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ଶିଳ୍ପ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଚା ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଲାଭ ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ମୋର ଭାଷଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନାହିଁ। ମୋର ଭାଷଣ ଜାରି ରହିବ, ଏବଂ ତେଣୁ, ଏଠାରୁ, ଆମେ ଖୋଲା ପଡ଼ିଆକୁ ଯିବୁ। ମୁଁ ସେଠାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖିବି ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ କହିବି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।