প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী অহমেদবাদতা গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসনগী সনা ফুদোঙবা থৌরম শরুক য়াখ্রে
“গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসনগী সনা ফুদোঙবা থৌরম অসি মসিগী মশেক–মঙাল নাইরবা খোঙচত্তা শিংথানিঙাই ওইরবা থৌরম অমনি”
“অমুল অসি ভারতকী পাসুপালাকশিংগী থৌনাগী খুদম অমনি”
“অশানবা মীয়েংগা লোয়ননা ৱারেপশিং লৌবনা করিগুম্বা মতমদা তুংগী মীরোলশিংগী মরাইবক হোঙহনবা ঙম্মী হায়বসি অমুলনা খুদম অমনি”
“ভারতকী দাইরি সেক্তরগী অশেংবা য়াংলেন শরু অসি নারী শক্তিনি”
“নুপীশিংগী শেন-থুমগী শক্তি হেনগৎহন্নবা ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা মাইথোং য়াম্বা লাল্লোং অমদা থবক তৌরি”
“২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ফুদ এন্দ মাউথ দিজিজ মুৎথৎনবা ঐখোয় থবক তৌরি”
“লৌমীশিং ইনর্জি পুথোকপশিং অমসুং হার পীবশিং ওইহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে”
“সরকারনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা কোওপরেসনগী থবকশিং শিংথাবা য়ানা হেনগৎহল্লে”
“লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গং লাখ ২ হেনবদা কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ২ হেন্না লিংখৎতুনা কোওপরেতিপকী ইহৌ কনখৎহল্লে”
“হিরম খুদিংমক্তা সরকারনা অদোমগীদমক লেপ্লি, অমসুং মসি মোদীগী গেরেন্তিনি”
22 FEB 2024 12:43PM by PIB Imphal
ঙসি অহমেদবাদকী মোতেরাদা লৈবা নরেন্দ্র মোদী স্তদিয়মদা পাংথোকপা গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসন(সি জি এম এম এফ)গী সনা ফুদোংবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুগী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপা একজিবিসন অমা য়েংখি অমসুং গোল্দন জুব্লি কোফি তেবল বুক অমশু মাইখুম হাংদোকখি। মালেমদা খ্বাইদগী ফবা দাইরি ব্রান্দ অমা ওইরিবা অমুল পুথোকখিবা গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসন অসি কোওপরেতিপশিংগী খাংবা কনবা, মখোয়গী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী থৌনা অমসুং লৌমীশিংগী অচেৎপা ফিরেপকী খুদম অমনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসন(সি জি এম এম এফ)গী সনা ফুদোংবা থৌরমদা মীওই খুদিংমক হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাতকী লৌমীশিংনা চহি ৫০গী মমাঙদা থাখিবা উ চারা অমা মালেম শীনবা থুংনা মশা-মরেশিং শন্দোক্তুনা অচৌবা উ পাম্বী অমা ওইরে। হৱাইত রিভোলুসন্দা শা-ষনশিংগী ‘পাসু ধন’ গী থৌদাং ঐখোয়না কাউথোকপা ঙম্লোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা তোঙান-তোঙানবা ব্রান্দ কয়া থোরক্লবশু, অমুলগুম্বা অমতা য়াওদে। অমুল অসি ভারতকী পাসুপালাকশিংগী থৌনাগী খুদম অমনি। অমুল হায়বগী ৱাহন্থোক্তি থাজবা, চাউখৎপা, মীয়াম শরুক য়াবা, লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অমসুং মতমগী মতুংইন্না তেক্নোলোজি ফগৎহনবা হায়বনি। অমুল অসি অত্মানির্ভর ভারতকী ইথিল অমনি। মালেমগী লৈবাক ৫০ হেন্না অমুলগী পোৎথোকশিং থাদোক্লে। মসিদা মিল্ক কোপরেতিপ কম্মিতি ১৮,০০০, লৌমী ৩৬,০০০গী নেতৱার্ক অমা য়াওরি অমসুং নোংমদা শঙ্গোম লিতর করোর ৩.৫ শেম-শারি অমসুং শা-ষন ব্রিদরশিংদা লুপা করোর ২০০ হেনবা ওনলাইন্দা পীখ্রে। লায়রবা শা-ষন ব্রিদরশিংগীদমক লুপ অসিনা পায়খৎলিবা অচৌবা থবকশিং অসি অমুল অমসুং মসিগী কো-ওপরেতিপশিংগী মপাঙ্গল ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অশানবা মীয়েংগা লোয়ননা ৱারেপশিং লৌবনা করিগুম্বা মতমদা তুংগী মীরোলশিংগী মরাইবক হোঙহনবা ঙম্মী হায়বসি অমুলনা খুদম অমনি। সাদার পতেলগী লমজিং মখাদা খেরা মিল্ক য়ুনিয়ন্দগী অমুক হৌরকখিবনি। গুজরাত্তা কোওপরেতিপশিং পাকথোক-চাউথোরকপদগী গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসন ওইরকখিবনি। মসি কোওপরেতিপশিং অমসুং সরকারগী মরক্তা থোং মান্ননা থবক তৌমিন্নবগী অচৌবা খুদম অমনি অমসুং অসিগুম্বা থবকশিংনা অসিনা মীওই করোর ৮ থবক পীদুনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা শঙ্গোম পুথোকপা লৈবাক ওইহল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, শঙ্গোম পুথোকপা চাদা ৬০ হেনগৎলে অমসুং মীকোক অমদা শঙ্গোম শীজিন্নবা চাদা ৪০ রোম হেনগৎলে। মালেমগী ওইনা চাংচৎ অমদা চাদা ২ হেনগৎলিবা অসিগা চাংদম্নবদা ভারতকী দাইরি সেক্তর চহি অমদা চাদা ৬ হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপা করোর লাখ ১০গী দাইরি সেক্তরদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌবদগী দাইরি সেক্তরগী তর্নওভর চাদা ৭০ য়ৌরে, মসিগী তর্নওভর অসি গেহু, চেঙ অমসুং চুগী অপুনবদগী হেল্লে। ভারতকী দাইরি সেক্তরগী অশেংবা য়াংলেন শরু অসি নারী শক্তিনি। ঙসি, ভারতনা নুপীশিংনা লুচিংদুনা মাঙলোমদা চঙশিনবা মতমদা, দাইরি সেক্তরগী মাইপাকপা অসি অচৌবা ইথিল অমনি।
বিকসিত ভারতকী খোঙচত্তা নুপীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুদ্রা য়োজনাগী লুপা করোর লাখ ৩০গী শেন্থংগী চাদা ৭০ নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা ফংলে। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মশিংশু করোর ১০ হেল্লে অমসুং মখোয়না লুপা করোর লাখ ৬ হেনবগী শেন্থং ফংলে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী য়ুম করোর ৪গী য়াম্বা শরুক নুপীশিংগী মমিংদা পাল্লে। নমো দ্রোন দিদি স্কিম্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ১৫,০০০দা দ্রোনশিং পীখ্রে অমসুং মেম্বরশিং ত্রেনিং পীখ্রে।
গুজরাতকী দাইরি কোওপরেতিপ কম্মিতিশিংদা নুপীশিং মশিং হেনগৎলকপা অমসুং দাইরিদগী ফংলকপা শেনফম মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপচিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। অমুলগী থবকশিং অমসুং শা-ষন ব্রিদরশিংনা মখোয়গী লমদা শেন লৌথোকপদা মতেং পাংনবা মাইক্রো এ.তি.এমশিং খুঙ্গংশিংদা লিংখৎপদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পসুপালাকশিংদা রুপে কিষান ক্রেদিদ কার্দশিং পীনবা স্কিমশিং লৈরে অমসুং পঞ্চপিপ্লা অমসুং বনাসকান্থাদা পাইলোত প্রোজেকশিং পায়খৎলি।
লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিং ভারতনি হায়বা গান্ধীজিগী ৱাহৈশিং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই। মমাঙগী সরকারশিংনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা তোখাইবা মীৎয়েং অমা য়েংখি, অদুগা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা খুঙ্গংগী হিরম খুদিংমক্তা মীৎয়েং চঙলি। লায়রবা লৌমীশিংগী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি, শা-ষন লোইবগী থবক পাকথোক-চাউথোকহল্লে, শা-ষনশিং মশা-মউ ফহল্লে অমসুং খুঙ্গংশিংদা ঙাক য়োকপা অমসুং খোই লোইবা য়োকখৎলে। শা-ষন মচা কাপ্পশিং অমসুং ঙা মচা কাপ্পশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দকী কান্নবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংদা মতমগা চুনবা মরু-মরাংশিং ফংহনবনা অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংনবা ঙমগনি। নেসনেল গোকুল মিসন্না শঙ্গোম থোকপী শা-ষনশিংগী ধারা ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। ফুত অমসুং মাউথ দিজিজনা মরম ওইদুনা শা-ষনশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং অমসুং শা-ষন লোইরিবশিংনা লুপা কারোর কয়া মাঙবগী থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। লুপা করোর ১৫,০০০ রোমগী লেম্না তিকা থাবগী থৌরম অমা পায়খৎতুনা হৌজিক ফাওবদা তিকা করোর ৭ হেন্না থাখ্রে। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ফুদ এন্দ মাউথ দিজিজ মুৎথৎনবা ঐখোয় থবক তৌরি। ঙরাং নুমিদাং ফমখিবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা শা-ষনশিংগা মরী লৈনবা ৱারেপ লৌখ্রে। লৈবাক অসিগী হান্নদগী লৈরক্লবা ধারাশিং য়োকখৎনবা নেসনেল লাইভস্তোক মিসন শেমদোক্নবা মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ অমা লৌরে। লৌ উনবদা মফমশিং শজিক থানবদা শীজিন্ননবা শেন্থং পীরগনি। শা-ষনশিংগী ইন্সুরেসকী প্রেমিয়মশিং শিংথাবা য়ানা হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাত্তা ঈশিং য়োকশিনবগী তঙাইফদবা মরুওইবা লৈরে। সৌরাস্ত্রা অমসুং কুছ লমদমদা ইকংগী অচৌবা অৱাবশিং মায়োক্নরি অমসুং ঈশিং ফংদবগী শা-ষন লিশিং কয়া শিরি। হায়রিবা লমদম অসিদা নর্মাদাগী ঈশিং য়ৌরকপদগী অচৌবা অওনবা অমা লাক্লে। নর্মাদাগী ঈশিং য়ৌরকপদগী অসিগুম্বা লমদম অসিগী মরাইবক হোংলে। মসিনা লমদম অসিগী মীয়ামগী পুন্সি অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিং শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। অসিগুম্বা অৱাবশিং তুংদা থেংনদনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। ঈশিং তাংবা থেংননবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা সরকারনা থবকশিং পায়খৎলে। সরকারনা অমৃত সরোভর ৬০ হেন্না শেমগৎতুনা লৈবাক অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা চাউনা কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী থবক্তি খুঙ্গংশিংদা অপীকপা লৌমীশিংগা অনৌবা তেক্নোলোজিগা শম্নহনবনি। অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা শক্তি পীনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। চহি খর অসিদা, গুজরাত্তা মাইক্রো-ইরিগেসনগী থবক পাকথোক-চাউথোকপা ঐখোয়না উরে। দ্রিপ ইরিগেসন য়াওনা অসিগুম্বা অফবা ইরিগেসনগী থবকশিং ফগৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। মখোয়গী খুঙ্গংগী ময়াদা সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈশিং ফংহন্নবা কিষান সমরিদ্ধি কেন্দ্র লাখ কয়া লিংখৎলে। ওর্গনাইক হারশিং পুথোক্নবা লৌমীশিংদা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিং ইনর্জি পুথোকপশিং অমসুং হার পীবশিং ওইহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা মাইকৈ য়াম্বা থৌরাং কয়া সরকারনা পায়খৎলে। লৌমীশিংদা সোলার পম্পশিং পীবগী মথক্তা, লৌবুক্তা অপীকপা সোলার প্লান্তশিং থম্নবা শেন্থং পীরে। লৌউ-শিংউগী থবক্তা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ইনর্জি ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গোবর ধন য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংদগী ষন্থী লৈনবা স্কিম অমা পায়খৎলে অমসুং মসিনা ইলেক্ত্রিসিতি পুথোক্নবা বাইওগ্যাস পুথোকপা ঙমহনগনি। অমুলনা বনাসকান্থাদা বাইওগ্যাস প্লান্তশিং লিংখৎপা অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা কোওপরেসনগী থবকশিং শিংথাবা য়ানা হেনগৎহল্লে। শেন-থুম ফগৎহনবদা মতেং পাংলিবা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং য়োকখৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। অহানবা ওইনা কেন্দ্র সরকারদা কোওপরেসনগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি অমা লৈরে। লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গং লাখ ২ হেনবদা কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ২ হেন্না লিংখৎতুনা কোওপরেতিপকী ইহৌ কনখৎহল্লে। লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপগী হিরমশিংদা সোসাইতিশিং শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ থৌরাংগী মখাদা কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং মেনুফেকচরিংদা শরুক য়ানবা ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলি। তেক্সকী খুদোংচাবশিং অমসুং শেন্থং পীদুনা সরকারনা মতেং পাংলি। এফ.পি.ও লিশিং ১০ শেম্বগী মনুংদা, এফ.পি.ও লিশিং ৮ থবক হৌখ্রে। অপীকপা লৌমীশিং পোৎথোক পুথোকপশিং ওইরম্বদগী এগ্রি-প্রেনিউয়রশিং ওইহন্নবা পান্দম অমা থম্লি। পি.এ.সিশিং, এফ.পি.ওশিং অমসুং অতোপ্পা কোওপরেতিপ বোদিশিং লুপা করোর কয়াগী শেন্থং ফংলে। এগ্রি-ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১ কাইথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপা করোর লিশিং ৩০গী ফন্দ অমা শেমদুনা লাইভস্তোক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী য়াম্লবা শেনফম থাদরে। হৌজিক দাইরি কোওপরেতিপশিং শেন্দোয়গী রিবেত হেন্না ফংলে। মিল্ক প্লান্তশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌরে। স্কিম অসিগী মখাদা, ঙসি সাবারকান্থা মিল্ক য়ুনিয়নগী অচৌবা প্রোজেক অনি শঙ্গারে। মসিদা নোংমদা ষনগী শজিক তন ৮০০ পুথোক্কদবা অনৌবা প্লান্ত অমা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐনা বিকসিত ভারত হায়রকপা মতমদা ঐনা সবকা প্রায়াসতা থাজবা থম্লি। ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারকপদা অমুল চহি ৭৫ মপুংফারগনি। লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অপুনবা মীশিংগী দরকার ওইবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং ফংহনবদা অমুলনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মথং চহি ৫দা মসিগী প্লান্তশিংগী পোৎথোক পুথোকপা ঙম্বগী চাং শরুক অনি হেনগৎহন্নবা অমুলনা পান্দম থম্বদা অপেনবা ফাওই। ঙসি মালেমদা অমুল ৮শুবা খ্বাইদগী চাউবা দাইরি কম্পেনি ওইরে। হিরম খুদিংমক্তা সরকারনা অদোমগীদমক লেপ্লি, অমসুং মসি মোদীগী গেরেন্তিনি। চহি ৫০শুরকপগী মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, এনিমেল হসবেন্দরি, দাইরিয়িং অমসুং ফিসরিজগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালা অমসুং গুজরাত কোওপরেতিপ মিল্ক মার্কেত্তিং ফেদেরেসনগী চিয়ারমেন শ্রী শামাল বি পতেল য়াওখি। থৌরম অদুদা লৌমী লাখ ১.২৫ হেন্না শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM participates in Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation in Ahmedabad, Gujarat
“Golden Jubilee Celebrations of the Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation is a landmark occasion in its illustrious journey”
“Amul has become the symbol of the strength of the Pashupalaks of India”
“Amul is an example of how decisions taken with forward-thinking can sometimes change the fate of future generations”
“The real backbone of India's dairy sector is Nari Shakti”
“Today our government is working on a multi-pronged strategy to increase the economic power of women”
“We are working to eradicate Foot and Mouth disease by 2030”
“Government is focused on transforming farmers into energy producers and fertilizer suppliers”
“Government is significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy”
“Cooperative movement is gaining momentum with the establishment of over 2 lakh cooperative societies in more than 2 lakh villages across the country”
“Government stands with you in every way, and this is Modi's guarantee”
22 FEB 2024 12:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) at Narendra Modi Stadium in Motera, Ahmedabad today. The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion and also unveiled the Golden Jubilee Coffee Table Book. GCMMF is a testimony of the resilience of cooperatives, their entrepreneurial spirit and the strong determination of farmers, which has made Amul one of the strongest dairy brands in the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone for the Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) and said that a sapling that was planted 50 years ago by the farmers of Gujarat has become a giant tree with branches all over the world. He did not forget to acknowledge the contribution of ‘Pashu Dhan’ the animals in the white revolution.
The Prime Minister underlined that even though several brands emerged in India after independence, there were none like Amul. “Amul has become the symbol of the strength of the Pashupalaks of India”, the Prime Minister said, “Amul means trust, development, public participation, empowerment of farmers and the technological advancements through time.” Shri Modi remarked that Amul is the inspiration of Atmanirbhar Bharat. Noting that Amul products are exported to more than 50 countries around the world, the Prime Minister highlighted the organization's achievements and mentioned more than 18,000 milk cooperative committees, a network of 36,000 farmers, processing of more than 3.5 crore litres of milk per day, and online payments to livestock breeders worth more than Rs 200 crores. Shri Modi emphasized that the momentous work being done by this organization of small livestock breeders makes for the strengths of Amul and its co-operatives.
The Prime Minister said that Amul is an example of the transformation that is brought about by decisions taken with foresight. He recalled that the origins of Amul lay in Kheda Milk Union under the guidance of Sardar Patel. With the expansion of cooperatives in Gujarat, GCMMF came into being. He said, “It is a great example of balance between cooperatives and government and such efforts have made us the largest milk-producing nation of the world, employing 8 crore people.” He informed that in the last 10 years, milk production increased by almost 60 percent and per capita milk availability has increased by about 40 percent. The Indian dairy sector, he said, is growing by 6 percent per year as compared to the global average of 2 percent.
The Prime Minister underscored the centrality of women in the Rs 10 lakh crore dairy sector. He said the turnover of the dairy sector, helmed by women upto 70 percent, is more than the turnover of wheat, rice and sugarcane combined. “This Nari Shakti is the real backbone of the dairy sector. Today, when India is moving ahead with women-led development, the success of its dairy sector is a huge inspiration”, he said. Underlining the criticality of improving the economic depth of women in the journey of Viksit Bharat, the Prime Minister mentioned Mudra Yojana 70 percent of Rs 30 lakh crore assistance has been availed by women entrepreneurs. Also, the number of women in Self Help Groups has crossed 10 crore and they have received more than 6 lakh crore worth of financial help. Most of the 4 crore PM Awas houses are in the name of the women of the house. The Prime Minister also mentioned the Namo Drone Didi Scheme where 15,000 SHGs are being given drones and members are being given training.
Prime Minister Modi expressed delight at the growing number of women in the dairy co-operative committees of Gujarat and mentioned disbursing the income from dairy directly into their bank accounts. The Prime Minister also praised the efforts of Amul and mentioned setting up micro ATMs in villages to help livestock breeders withdraw cash in the area. He also dwelled upon the schemes to provide Rupay Kisan Credit Cards to pushupalaks and informed about the pilot project underway in Panchpipla and Banaskantha.
Recalling Gandhi Ji’s words that India resides in its villages, the Prime Minister underlined the need to strengthen the rural economy. He pointed out that the previous government had a fragmented view towards the rural economy, while the present government is making progress by prioritizing every aspect of the village. “Government focuses on making the lives of small farmers easier, expanding the scope of animal husbandry, creating a healthy life for the livestock and promoting fisheries and honey-bee keeping in the villages”, the Prime Minister said, as he mentioned providing the benefit of Kisan Credit Cards to livestock breeders and fish breeders. He also touched upon providing farmers with modernized seeds that can cope with climate change. The Prime Minister also mentioned the National Gokul Mission that aims to improve the dairy cattle species. Throwing light on the government’s effort to curb the difficulties faced by the cattle due to Foot and Mouth Disease and the huge losses incurred to the cattle farmers worth thousands of crores of Rupees, the Prime Minister informed about the initiation of a free vaccination program worth Rs 15,000 crores which has carried out more than 7 crore vaccinations so far. “We are working to eradicate Foot and Mouth disease by 2030”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also mentioned the decision related to livestock in last night’s Cabinet meeting. The Cabinet took a decision to amend the National Livestock Mission to promote indigenous species. Financial assistance will be provided to use non-arable land for fodder purposes. Insurance premiums for livestock protection have been significantly reduced.
Prime Minister underscored the critical importance of water conservation in Gujarat, stating, He recounted the hardships witnessed during the drought in Saurashtra and Kutch, where thousands of animals perished due to water scarcity. Prime Minister Modi highlighted the transformative impact of the Narmada water reaching these regions, stating, "The fate of such areas has changed after the arrival of Narmada water." This intervention has brought about significant improvements in the lives of the people and agricultural practices in these regions. "We are striving to ensure that such challenges are not encountered in the future," Prime Minister Modi affirmed, emphasizing the government's proactive measures to address water scarcity and enhance rural economies nationwide. "The construction of more than 60 Amrit Sarovar reservoirs by the government has greatly benefited the rural economy of the country", he said.
"Our endeavor is to integrate small-scale farmers in villages with modern technology," Prime Minister Modi expressed, emphasizing the government's commitment to empowering small farmers through technological advancements. "In Gujarat, we have witnessed a manifold increase in the scope of micro-irrigation in recent years," he noted, highlighting the government's efforts in promoting efficient irrigation methods such as drip irrigation. Shri Modi mentioned the establishment of lakhs of Kisan Samriddhi Kendras to provide scientific solutions to farmers near their villages. Efforts are underway to assist farmers in making organic fertilizers, with provisions being made for their production, Prime Minister Modi said.
"Our government is focused on transforming farmers into energy producers and fertilizer suppliers", Prime Minister Modi affirmed, highlighting the multifaceted approach of the government in uplifting rural economies. In addition to providing solar pumps to farmers, assistance is being extended to install small-scale solar plants on farm premises, Prime Minister Modi elaborated, underscoring the government's commitment to sustainable energy solutions in agriculture.
Furthermore, Prime Minister Modi announced the implementation of a scheme to purchase cow dung from livestock farmers under the Gobar Dhan Yojana, which will facilitate the production of biogas for electricity generation. "The establishment of biogas plants by Amul in Banaskantha is a significant step in this direction," Prime Minister Modi highlighted, citing examples of successful initiatives in the dairy sector.
"Our government is significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy", Prime Minister Modi stated, emphasizing the government's commitment to promoting cooperative societies as drivers of economic growth. "For the first time, a separate Ministry of Cooperation has been established at the central level," Prime Minister Modi pointed out. "With the establishment of over two lakh cooperative societies in more than two lakh villages across the country, the cooperative movement is gaining momentum," Prime Minister Modi remarked. In sectors such as agriculture, animal husbandry, and fisheries, these societies are being formed. "Our government is encouraging cooperative societies in manufacturing through the 'Made in India' initiative," Prime Minister Modi affirmed, emphasizing the government's support through tax incentives and funding. These cooperatives are being encouraged to be part of Made-in-India manufacturing through tax incentives. He further said that 10 thousand FPOs, out of which 8 thousand are already functional, are big organizations of small farmers and have a “mission of converting small farmers from producers to agri-entrepreneurs”, he said. He informed that PACs, FPOs and other cooperative bodies are getting assistance worth crores of rupees. He also mentioned a 1 lakh crore rupees fund for agri-infrastructure.
The Prime Minister talked about the record investment for Livestock infrastructure with a 30 thousand crore rupees fund. Dairy cooperatives are getting more rebate on interest now, he said. The government is also spending thousands of crores of rupees on the modernization of milk plants. Under this scheme, two big projects of Sabarkantha Milk Union have been inaugurated today. It also includes a modern plant producing 800 tonnes of animal fodder per day.
“I believe in Sabka Prayas when I speak of Viksit Bharat”, the Prime Minister remarked. Noting that Amul will complete 75 years when India reaches its 100th year of independence, the Prime Minister highlighted the organization’s role in fulfilling the nutritional needs of the rapidly increasing population. He expressed delight that Amul has set a target of doubling the processing capacity of its plants in the next 5 years. “Today Amul is the eighth largest dairy company in the world. You have to make it the world's largest dairy company as soon as possible. The government stands with you in every way, and this is Modi's guarantee”, the Prime Minister concluded, conveying his best wishes on reaching the milestone of 50 years.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of State for Animal Husbandry, Dairying and Fisheries of India, Shri Parshottam Rupala, and Chairman of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation, Shri Shamal B Patel were present on the occasion among others. More than 1.25 lakh farmers were part of the celebrations.