Prime Minister's Office
PM participates in Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation in Ahmedabad, Gujarat
“Golden Jubilee Celebrations of the Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation is a landmark occasion in its illustrious journey”
“Amul has become the symbol of the strength of the Pashupalaks of India”
“Amul is an example of how decisions taken with forward-thinking can sometimes change the fate of future generations”
“The real backbone of India's dairy sector is Nari Shakti”
“Today our government is working on a multi-pronged strategy to increase the economic power of women”
“We are working to eradicate Foot and Mouth disease by 2030”
“Government is focused on transforming farmers into energy producers and fertilizer suppliers”
“Government is significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy”
“Cooperative movement is gaining momentum with the establishment of over 2 lakh cooperative societies in more than 2 lakh villages across the country”
“Government stands with you in every way, and this is Modi's guarantee”
22 FEB 2024 12:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) at Narendra Modi Stadium in Motera, Ahmedabad today. The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion and also unveiled the Golden Jubilee Coffee Table Book. GCMMF is a testimony of the resilience of cooperatives, their entrepreneurial spirit and the strong determination of farmers, which has made Amul one of the strongest dairy brands in the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone for the Golden Jubilee celebration of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) and said that a sapling that was planted 50 years ago by the farmers of Gujarat has become a giant tree with branches all over the world. He did not forget to acknowledge the contribution of ‘Pashu Dhan’ the animals in the white revolution.
The Prime Minister underlined that even though several brands emerged in India after independence, there were none like Amul. “Amul has become the symbol of the strength of the Pashupalaks of India”, the Prime Minister said, “Amul means trust, development, public participation, empowerment of farmers and the technological advancements through time.” Shri Modi remarked that Amul is the inspiration of Atmanirbhar Bharat. Noting that Amul products are exported to more than 50 countries around the world, the Prime Minister highlighted the organization's achievements and mentioned more than 18,000 milk cooperative committees, a network of 36,000 farmers, processing of more than 3.5 crore litres of milk per day, and online payments to livestock breeders worth more than Rs 200 crores. Shri Modi emphasized that the momentous work being done by this organization of small livestock breeders makes for the strengths of Amul and its co-operatives.
The Prime Minister said that Amul is an example of the transformation that is brought about by decisions taken with foresight. He recalled that the origins of Amul lay in Kheda Milk Union under the guidance of Sardar Patel. With the expansion of cooperatives in Gujarat, GCMMF came into being. He said, “It is a great example of balance between cooperatives and government and such efforts have made us the largest milk-producing nation of the world, employing 8 crore people.” He informed that in the last 10 years, milk production increased by almost 60 percent and per capita milk availability has increased by about 40 percent. The Indian dairy sector, he said, is growing by 6 percent per year as compared to the global average of 2 percent.
The Prime Minister underscored the centrality of women in the Rs 10 lakh crore dairy sector. He said the turnover of the dairy sector, helmed by women upto 70 percent, is more than the turnover of wheat, rice and sugarcane combined. “This Nari Shakti is the real backbone of the dairy sector. Today, when India is moving ahead with women-led development, the success of its dairy sector is a huge inspiration”, he said. Underlining the criticality of improving the economic depth of women in the journey of Viksit Bharat, the Prime Minister mentioned Mudra Yojana 70 percent of Rs 30 lakh crore assistance has been availed by women entrepreneurs. Also, the number of women in Self Help Groups has crossed 10 crore and they have received more than 6 lakh crore worth of financial help. Most of the 4 crore PM Awas houses are in the name of the women of the house. The Prime Minister also mentioned the Namo Drone Didi Scheme where 15,000 SHGs are being given drones and members are being given training.
Prime Minister Modi expressed delight at the growing number of women in the dairy co-operative committees of Gujarat and mentioned disbursing the income from dairy directly into their bank accounts. The Prime Minister also praised the efforts of Amul and mentioned setting up micro ATMs in villages to help livestock breeders withdraw cash in the area. He also dwelled upon the schemes to provide Rupay Kisan Credit Cards to pushupalaks and informed about the pilot project underway in Panchpipla and Banaskantha.
Recalling Gandhi Ji’s words that India resides in its villages, the Prime Minister underlined the need to strengthen the rural economy. He pointed out that the previous government had a fragmented view towards the rural economy, while the present government is making progress by prioritizing every aspect of the village. “Government focuses on making the lives of small farmers easier, expanding the scope of animal husbandry, creating a healthy life for the livestock and promoting fisheries and honey-bee keeping in the villages”, the Prime Minister said, as he mentioned providing the benefit of Kisan Credit Cards to livestock breeders and fish breeders. He also touched upon providing farmers with modernized seeds that can cope with climate change. The Prime Minister also mentioned the National Gokul Mission that aims to improve the dairy cattle species. Throwing light on the government’s effort to curb the difficulties faced by the cattle due to Foot and Mouth Disease and the huge losses incurred to the cattle farmers worth thousands of crores of Rupees, the Prime Minister informed about the initiation of a free vaccination program worth Rs 15,000 crores which has carried out more than 7 crore vaccinations so far. “We are working to eradicate Foot and Mouth disease by 2030”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also mentioned the decision related to livestock in last night’s Cabinet meeting. The Cabinet took a decision to amend the National Livestock Mission to promote indigenous species. Financial assistance will be provided to use non-arable land for fodder purposes. Insurance premiums for livestock protection have been significantly reduced.
Prime Minister underscored the critical importance of water conservation in Gujarat, stating, He recounted the hardships witnessed during the drought in Saurashtra and Kutch, where thousands of animals perished due to water scarcity. Prime Minister Modi highlighted the transformative impact of the Narmada water reaching these regions, stating, "The fate of such areas has changed after the arrival of Narmada water." This intervention has brought about significant improvements in the lives of the people and agricultural practices in these regions. "We are striving to ensure that such challenges are not encountered in the future," Prime Minister Modi affirmed, emphasizing the government's proactive measures to address water scarcity and enhance rural economies nationwide. "The construction of more than 60 Amrit Sarovar reservoirs by the government has greatly benefited the rural economy of the country", he said.
"Our endeavor is to integrate small-scale farmers in villages with modern technology," Prime Minister Modi expressed, emphasizing the government's commitment to empowering small farmers through technological advancements. "In Gujarat, we have witnessed a manifold increase in the scope of micro-irrigation in recent years," he noted, highlighting the government's efforts in promoting efficient irrigation methods such as drip irrigation. Shri Modi mentioned the establishment of lakhs of Kisan Samriddhi Kendras to provide scientific solutions to farmers near their villages. Efforts are underway to assist farmers in making organic fertilizers, with provisions being made for their production, Prime Minister Modi said.
"Our government is focused on transforming farmers into energy producers and fertilizer suppliers", Prime Minister Modi affirmed, highlighting the multifaceted approach of the government in uplifting rural economies. In addition to providing solar pumps to farmers, assistance is being extended to install small-scale solar plants on farm premises, Prime Minister Modi elaborated, underscoring the government's commitment to sustainable energy solutions in agriculture.
Furthermore, Prime Minister Modi announced the implementation of a scheme to purchase cow dung from livestock farmers under the Gobar Dhan Yojana, which will facilitate the production of biogas for electricity generation. "The establishment of biogas plants by Amul in Banaskantha is a significant step in this direction," Prime Minister Modi highlighted, citing examples of successful initiatives in the dairy sector.
"Our government is significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy", Prime Minister Modi stated, emphasizing the government's commitment to promoting cooperative societies as drivers of economic growth. "For the first time, a separate Ministry of Cooperation has been established at the central level," Prime Minister Modi pointed out. "With the establishment of over two lakh cooperative societies in more than two lakh villages across the country, the cooperative movement is gaining momentum," Prime Minister Modi remarked. In sectors such as agriculture, animal husbandry, and fisheries, these societies are being formed. "Our government is encouraging cooperative societies in manufacturing through the 'Made in India' initiative," Prime Minister Modi affirmed, emphasizing the government's support through tax incentives and funding. These cooperatives are being encouraged to be part of Made-in-India manufacturing through tax incentives. He further said that 10 thousand FPOs, out of which 8 thousand are already functional, are big organizations of small farmers and have a “mission of converting small farmers from producers to agri-entrepreneurs”, he said. He informed that PACs, FPOs and other cooperative bodies are getting assistance worth crores of rupees. He also mentioned a 1 lakh crore rupees fund for agri-infrastructure.
The Prime Minister talked about the record investment for Livestock infrastructure with a 30 thousand crore rupees fund. Dairy cooperatives are getting more rebate on interest now, he said. The government is also spending thousands of crores of rupees on the modernization of milk plants. Under this scheme, two big projects of Sabarkantha Milk Union have been inaugurated today. It also includes a modern plant producing 800 tonnes of animal fodder per day.
“I believe in Sabka Prayas when I speak of Viksit Bharat”, the Prime Minister remarked. Noting that Amul will complete 75 years when India reaches its 100th year of independence, the Prime Minister highlighted the organization’s role in fulfilling the nutritional needs of the rapidly increasing population. He expressed delight that Amul has set a target of doubling the processing capacity of its plants in the next 5 years. “Today Amul is the eighth largest dairy company in the world. You have to make it the world's largest dairy company as soon as possible. The government stands with you in every way, and this is Modi's guarantee”, the Prime Minister concluded, conveying his best wishes on reaching the milestone of 50 years.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of State for Animal Husbandry, Dairying and Fisheries of India, Shri Parshottam Rupala, and Chairman of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation, Shri Shamal B Patel were present on the occasion among others. More than 1.25 lakh farmers were part of the celebrations.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ଗୁଜୁରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଗୁଜରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବ ଏହାର ମହାନ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଐତିହାସିକ ଅବସର"
"ଅମୁଲ ଭାରତର ପଶୁପାଳକଙ୍କ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି"
ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି କିପରି ବେଳେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ପାରେ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅମୁଲ
"ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେଉଛନ୍ତି ନାରୀ ଶକ୍ତି"
ଆଜି ଆମ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
"ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପଶୁଙ୍କର ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ"
"କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ସାର ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି"
"ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସମବାୟର ପରିସରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି"
ଦେଶର ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି
ସରକାର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
22 FEB 2024 12:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦର ମୋତେରାସ୍ଥିତ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଗୁଜରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘ (ଜିସିଏମ୍ଏମ୍ଏଫ୍)ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଖିବା ସହ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଜିସିଏମଏମଏଫ ସମବାୟ ସମିତିର ସ୍ଥିରତା, ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମନୋଭାବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମାଣ, ଯାହା ଅମୁଲକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ଗୁଜରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘ (ଜିସିଏମଏମଏଫ)ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନେ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲଗାଇଥିବା ଏକ ଚାରା ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଶାଖା ଥିବା ଏକ ବିଶାଳ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବରେ 'ପଶୁ ଧନ'ଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ଭୁଲି ନଥିଲେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତରେ ଅନେକ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଅମୁଲ ଭଳି କିଛି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଅମୁଲ ଭାରତର ପଶୁପାଳକଙ୍କ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, "ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ, ବିକାଶ, ଜନଭାଗିଦାରୀ, କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସମୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି। ଅମୁଲ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଅମୁଲ ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱର ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂଗଠନର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୮,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି, ୩୬,୦୦୦ କୃଷକଙ୍କ ନେଟୱାର୍କ, ଦୈନିକ ୩.୫ କୋଟି ଲିଟରରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପଶୁପାଳନକାରୀଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍ ଦେୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କ୍ଷୁଦ୍ର ପଶୁପାଳନକାରୀଙ୍କ ଏହି ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅମୁଲ ଏବଂ ଏହି ସମବାୟର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅମୁଲ । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଖେଡା ମିଲ୍କ ୟୁନିୟନରେ ଅମୁଲର ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଗୁଜରାଟରେ ସମବାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ଜିସିଏମଏମଏଫ ଗଠନ ହୋଇଥିଲା । ସମବାୟ ଓ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନର ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଏବଂ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୮ କୋଟି ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଦୁଗ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରାୟ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ କି ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି ।
୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର କାରବାର ଗହମ, ଚାଉଳ ଏବଂ ଆଖୁର ମିଳିତ କାରବାର ତୁଳନାରେ ଅଧିକ । ଏହି ନାରୀ ଶକ୍ତିମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ମେରୁଦଣ୍ଡ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତା ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଗଭୀରତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତାର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେହିପରି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଛି। ୪ କୋଟି ପିଏମ୍ ଆବାସ ଘର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଘର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ୧୫,୦୦୦ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢୁଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଦୁଗ୍ଧରୁ ଆୟ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୁଲର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ପଶୁପାଳନକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ନଗଦ ଟଙ୍କା ଉଠାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ ସ୍ଥାପନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପଷୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ରୂପେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ପଞ୍ଚପିପଲା ଓ ବନାସକଣ୍ଠାରେ ଚାଲିଥିବା ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତର ଆତ୍ମା ଏହାର ଗାଁ ରେ ରହିଛି ବୋଲି ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତି ପୂର୍ବ ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରିନଥିଲେ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ପଶୁପାଳନକାରୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନକାରୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ପଶୁପାଳନର ପରିସରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଗୃହପାଳିତ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଗାଁ ରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି" । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା କରିପାରୁଥିବା ଆଧୁନିକ ବିହନ ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ଗୋରୁ ପ୍ରଜାତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା । ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ଗୋରୁମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଏବଂ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗୋରୁ ଚାଷୀଙ୍କ ବିପୁଳ କ୍ଷତିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକାକରଣ ହୋଇସାରିଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଗତକାଲି ରାତିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶୁସମ୍ପଦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଣୀଧନ ମିଶନରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଅଣ ଚାଷ ଜମିକୁ ଚାରା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ପଶୁସମ୍ପଦ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କଚ୍ଛରେ ମରୁଡ଼ି ସମୟରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଜଳ ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ହଜାର ହଜାର ଜୀବଜନ୍ତୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ । ନର୍ମଦା ଜଳ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବାର ପରିବର୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ନର୍ମଦା ଜଳ ଆସିବା ପରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ବାରା ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି । ଜଳ ଅଭାବର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେପରି ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୬୦ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ଜଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଭଳି ଦକ୍ଷ ଜଳସେଚନ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନର ପରିସରରେ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛୁ। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁ ନିକଟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜୈବିକ ସାର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ବହୁମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ସାର ଯୋଗାଣକାରୀ ରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର ପମ୍ପ ଯୋଗାଇବା ସହିତ କୃଷି ପରିସରରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଧରଣର ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଗୋବର ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପଶୁସମ୍ପଦ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଗୋବର କିଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସହଜ କରିବ। ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ବନାସକଣ୍ଠାରେ ଅମୁଲ ଦ୍ୱାରା ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
"ଆମ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସହଯୋଗର ପରିସରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଚାଳକ ଭାବରେ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଜୋର ଧରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ଟିକସ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଟିକସ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମାଧ୍ୟମରେ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦନର ଅଂଶ ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦ ହଜାର ଏଫପିଓ, ଯେଉଁଥିରୁ ୮ ହଜାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇସାରିଛି, କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କର ବଡ଼ ସଂଗଠନ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ଠାରୁ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗୀରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ପିଏସି, ଏଫପିଓ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାକୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ରଖାଯାଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ରେ ପ୍ରାଣୀଧନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସୁଧ ଉପରେ ଅଧିକ ରିହାତି ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଜି ସାବରକଣ୍ଠ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଦୈନିକ ୮୦୦ ଟନ୍ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଏକ ଆଧୁନିକ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କହୁଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ" । ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଅମୁଲ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ପୋଷକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସଂଗଠନର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅମୁଲ ଏହାର କାରଖାନାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଅମୁଲ ବିଶ୍ୱର ଅଷ୍ଟମ ବୃହତ୍ତମ ଦୁଗ୍ଧ କମ୍ପାନୀ । ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଗ୍ଧ କମ୍ପାନୀ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସରକାର ସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି"। ଏହା ସହିତ ୫୦ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚି ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ପଶୁପାଳନ, ଦୁଗ୍ଧ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସାମଲ ବି ପଟେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ଉତ୍ସବରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ।