Ministry of Finance
FINANCE MINISTER PROPOSES A NEW CORPUS OF RUPEES ONE LAKH CRORE TO BOOST PRIVATE INVESTMENT IN SUNRISE TECHNOLOGIES
“THIS WILL MARK A GOLDEN ERA FOR OUR TECH SAVVY YOUTH,” SAYS SMT. NIRMALA SITHARAMAN
CORPUS WILL BE SET UP WITH FIFTY-YEAR INTEREST FREE LOAN
A NEW SCHEME PROPOSED TO STRENGTHEN DEEP-TECH TECHNOLOGIES IN DEFENCE AND EXPEDITE ‘ATMANIRBHARTA’
NEW AGE TECHNOLOGIES AND DATA CHANGING THE LIVES OF PEOPLE AND BUSINESSES: FINANCE MINISTER
01 FEB 2024 12:52PM by PIB Delhi
The Government proposes to create a corpus of Rupees One Lakh Crore to boost private investment in sunrise technologies.
While presenting the Interim Budget 2024-25 in Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said that this will mark a golden era for our tech savvy youth.
The corpus will be established with fifty-year interest free loan. It will provide long-term financing or refinancing with long tenors and low or nil interest rates.
“This will encourage the private sector to scale up research and innovation significantly in sunrise domains. We need to have programmes that combine the powers of our youth and technology,” the Finance Minister said.
Smt. Sitharaman also proposed a new scheme to be launched for strengthening deep-tech technologies for defence purposes and expediting ‘atmanirbharta’.
Technological Changes
Pointing out that new age technologies and data are changing the lives of people and businesses, the Finance Minister said that they are also enabling new economic opportunities and facilitating provision of high-quality services at affordable prices for all, including those at ‘bottom of the pyramid’.
Stating that opportunities for India at the global level are expanding, Smt. Sitharaman said, “India is showing solutions through innovation and entrepreneurship of its people.”
Research & Innovation
Stressing that Research and Innovation will catalyze India’s growth, generate employment and lead to development, Smt. Sitharaman said that Prime Minister Lal Bahadur Shastri gave the slogan of “Jai Jawan Jai Kisan” and Prime Minister Atal Behari Vajpayee made that “Jai Jawan Jai Kisan Jai Vigyan”.
“Prime Minister Modi has furthered that to “Jai Jawan Jai Kisan Jai Vigyan and Jai Anusandhan”, as innovation is the foundation of development,” she said.

वित्त मन्त्रालय
वित्त मन्त्रीद्वारा नयाँ उदीयमान क्षेत्रमा अनुसन्धान अनि नयाँ पहलमा निजी निवेशलाई बढावा दिन एक लाक करोड रुपियाँको नयाँ कर्पस स्थापित गर्ने प्रस्ताव
“हाम्रा तकनिकीप्रेमी युवाका लागि यो एउटा स्वर्णिम काल हुनेछ” – वित्त मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमण
पचास वर्षीय ब्याजमुक्त ऋणबाट एक लाख करोड रुपियाँको कर्पस स्थापित गरिनेछ
रक्षा क्षेत्रमा गहन प्रौद्यौगिकीलाई सुदृढ बनाउन र आत्मनिर्भरतामा तेजी ल्याउन नयाँ योजना शुरु गर्ने प्रस्ताव
नयाँ युगको प्रौद्योगिकी अनि डाटाले मानिसहरूको जीवन अनि व्यापारमा परिवर्तन ल्याइरहेको छ : वित्त मन्त्री श्रीमती सीतारमण
01 FEB 2024 12:52PM by PIB Gangtok
वित्त एवं करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज लोकसभामा अन्तरिम बजेट 2024-25 पेश गर्दै नयाँ उदीयमान क्षेत्रमा अनुसन्धान अनि नयाँ पहलमा निजी निवेशलाई बढावा दिनका लागि एक लाख करोड रुपियाँको नयाँ कर्पस स्थापित गर्ने प्रस्ताव पेश गरिन्।
2024-25 का लागि अन्तरिम बजेट पेश गर्दै श्रीमती सीतारमणले हाम्रा तकनिकीप्रेमी युवाहरूको निम्ति यो स्वर्णिम काल हुने बताइन्।
पचास वर्षीय ब्याजमुक्त ऋणबाट एक लाख करोड रुपियाँको कर्पस स्थापित गरिनेछ। यस कर्पसबाट दीर्घकालीन वित्तपोषण वा पुनःवित्तपोषण कम वा शून्य ब्याज दरमा उपलब्ध गराइनेछ। यसबाट नयाँ उदीयमान क्षेत्रमा अनुसन्धान अनि नवोन्मेष बढाउनका लागि निजी क्षेत्रले प्रोत्साहन पाउनेछ। हामीले यस्तो कार्यक्रम बनाउनुपर्नेछ, जसले युवाशक्ति अनि प्रौद्योगिकीलाई जोड्नेछ, उनले बताइन्।
रक्षा प्रयोजनका लागि गहन प्रौद्योगिकीलाई सुदृढ बनाउन र आत्मनिर्भरतामा तेजी ल्याउनका लागि नयाँ योजना पनि वित्त मन्त्री श्रीमती सीतारमणले प्रस्तावित गरिन्।
प्रौद्योगिकीमा परिवर्तन
वित्त मन्त्रीले नयाँ युगको प्रौद्योगिकी अनि डाटाले मानिसहरूको जीवनका साथै व्यापारमा परिवर्तन ल्याइरहेको बताइन्। यी प्रौद्योगिकीले नयाँ आर्थिक अवसर पनि सम्भव भइरहेको र सामाजिक संरचनाको अन्तिम पङ्क्तिमा रहेका मानिसहरूसहित सबैका लागि किफायती दरमा उच्च गुणस्तरको सेवा प्रदान गरिरहेको बताइन्। वैश्विक स्तरमा भारतको निम्ति भइरहेको अवसरको विस्तारमाथि चर्चा गर्दै भारतले आफ्ना मानिसहरूको नयाँ पहल अनि उद्यमशीलताको माध्यमद्वारा समाधान दर्शाइरहेको श्रीमती सीतारमणले बताइन्।
अनुसन्धान अनि नवाचार
आर्थिक उन्नति, रोजगार अनि विकासलाई बढावा दिनका लागि अनुसन्धान अनि नवाचारमाथि बल दिँदै प्रधानमन्त्री लालबहादुर शास्त्रीले “जय जवान जय किसान”को नारा दिएको र प्रधानमन्त्री अटलबिहारी वाजपेयीले त्यसलाई “जय जवान, जय किसान जय विज्ञान”को नारा बनाएको श्रीमती निर्मला सीतारमणले बताइन्।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीजीले यस नारालाई विस्तार गर्दै यसलाई “जय जवान, जय किसान, जय विज्ञान अनि जय अनुसन्धान” बनाएको कारण नयाँ पहल नै विकासको आधार रहेको उनले उल्लेख गरिन्। (पीआइबी)