शिक्षा मन्त्रालय
मन्त्री धर्मेन्द्र प्रधानद्वारा 29 जनवरी, 2024 को दिन भारत मण्डपममा आयोजित हुने परीक्षा पे चर्चाको सातौं संस्करणको तयारीको समीक्षा
सातौं संसकरणका लागि माइगभ पोर्टलमा 2.26 करोड पञ्जिकरण दर्ता, जसले देशभरीका विद्यार्थीमा व्यापक उत्साह दर्शाउँदछ
एकलव्य मोडल आवासीय विद्यालयका एक सय विद्यार्थी पहिलोपटक यस कार्यक्रममा सामेल हुने
12 जनवरीदेखि 23 जनवरी, 2024 सम्म देशभरी स्कूले स्तरमा विभिन्न गतिविधि आयोजित
23 जनवरी, 2024 को दिन 774 जिल्लाका 657 केन्द्रिय विद्यालय अनि 122 नवोदय विद्यालयमा चित्रकला प्रतियोगिता आयोजित गरियो, जसमा 60 हजारभन्दा धेरै विद्यार्थीले भाग लिए
27 JAN 2024 2:25PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय शिक्षा तथा कौशल विकास एवं उद्यमिता मन्त्री धर्मेन्द्र प्रधानले हिजो परीक्षा पे चर्चा 2024 को निम्ति चलिरहेको तयारीको समीक्षा गरे।
परीक्षा पे चर्चा अब एउटा वार्षिक परम्परा बनेको मन्त्री प्रधानले बताए। परीक्षाको चिन्ताबाट बाहिरिन र यसमा राम्रो गर्नका लागि परीक्षार्थी, माता-पिता अनि शिक्षकले परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रम अधीर भई प्रतीक्षा गरिरहेको उनले बताए।
परीक्षा पे चर्चा (पीपीसी) 2024 मा प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीसँग संवाद गर्न मानिसहरूले व्यापक उत्साह व्यक्त गरेको उनले बताए।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा परीक्षा पे चर्चा (पीपीसी), परीक्षासँग जोडिएका तनाउ हटाउन र परीक्षा योद्धाहरूको तयारीका साथ तालमेल कायम गर्दै जीवनप्रति उत्सवपूर्ण दृष्टिकोणलाई बढावा दिने अनौठो पहल हो।
परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रमको आयोजन शिक्षा मन्त्रालयको स्कूले शिक्षा एवं साक्षरता विभागले गर्दछ, जसमा विगत 6 वर्षदेखि विद्यार्थी, अभिभावक अनि शिक्षकहरूलाई सफलतापूर्वक सामेल गरिँदै आएको छ। कोभिड-19 महामारीका कारण पीपीसीको चौथो संस्करण अनलाइन आयोजित गरिएको थियो। त्यसपछि पाँचौं र छैटौं संस्करण नगर भवन प्रारूपमा आयोजित गरिएको थियो। गत वर्ष यस कार्यक्रममा 31.24 लाख विद्यार्थी, 5.60 लाख शिक्षक अनि 1.95 लाख अभिभावकको उत्साहपूर्ण भागीदारी रहेको थियो।
यस सातौं संस्करणका लागि माइगभ पोर्टलमा 2.26 करोड पञ्जिकरण दर्ता गरिएको छ, जसले देशभरी विद्यार्थीहरूबीच व्यापक उत्साह रहेको दर्शाउँदछ। नयाँ दिल्लीको प्रगति मैदान स्थित आइटीपीओको भारत मण्डपममा 29 जनवरी, 2024 को दिन नगर भवन प्रारूपमा आयोजित हुने परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रममा प्रधानमन्त्रीसँग संवाद गर्न करिब 3,00 प्रतिभागी सामेल रहनेछन्। यस कार्यक्रममा कला उत्सवका विजेताका साथसाथै प्रत्येक राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशबाट दुई विद्यार्थी अनि एक शिक्षकलाई आमन्त्रित गरिएको छ। यसमा एकलव्य मोडल आवासीय विद्यालयका (ईएमआरएस) एक सय विद्यार्थीले पहिलोपटक भाग लिनेछन्।
11 दिसम्बर, 2023 देखि 12 जनवरी, 2024 सम्म माइगभ पोर्टलमा अनलाइन बहुविकल्पीय प्रश्नोत्तरी (एमसीक्यु) प्रतियोगितामा प्रदर्शनको आधारमा प्रतिभागीहरूको चयन गरिएको छ। चयनित प्रतिभागीहरूलाई परीक्षा पे चर्चाको एउटा किट प्राप्त हुनेछ, जसमा प्रधानमन्त्रीद्वारा लिखित एक्जाम वारियर्सपुस्तक र एउटा प्रमाण पत्र सामेल छ।
12 जनवरीदेखि 23 जनवरी, 2024 सम्म देशभरी म्यारथन दौड, सङ्गीत तथा मीम प्रतियोगिता, सडक नाटक अनि विद्यार्थीहरूबीच चर्चा जस्ता विभिन्न स्कूल स्तरीय गतिविधि आयोजित गरियो। 23 जनवरी, 2024 को दिन 774 जिल्लाका 657 केन्द्रिय विद्यालय अनि 122 नवोदय विद्यालयमा एक्जाम वारियर्स
12 जनवरी से 23 जनवरी 2024 तक, देश भर में मैराथन दौड़, संगीत और मीम प्रतियोगिताएं, नुक्कड़ पुस्तकमा परीक्षा मन्त्रसित सम्बन्धित विषयमाथि चित्रकला प्रतियोगिता आयोजित गरियो, जसमा 60 हजारभन्दा धेरै विद्यार्थीले भाग लिए।
2.26 करोड पञ्जिकरणका साथ 29 जनवरी, 2024 को दिन परीक्षा पे चर्चाको आगामी सातौं संस्करणलाई लिएर धेरै आशा साँचिएको छ, जसले परीक्षाको तनाउ हटाउन र सकारात्मक सिक्ने संस्कृतिलाई बढावा दिनमा कार्यक्रमको भूमिकालाई उजागर गर्दछ।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan reviews preparations for 7th edition of Pariksha Pe Charcha to be held on January 29, 2024 at Bharat Mandapam
The current 7th edition recorded a remarkable 2.26 crore registrations on the MyGov portal, highlighting widespread enthusiasm among students nationwide
A hundred students from Eklavya Model Residential Schools will attend the programme for the first time
From January 12 to January 23, 2024, various school-level activities were organized nationwide
On January 23, 2024, a painting competition was organized in 657 Kendriya Vidyalayas and 122 Navodaya Vidyalayas across 774 Districts, with over 60 thousand students participating
27 JAN 2024 2:25PM by PIB Delhi
Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan reviewed the ongoing preparations for the Pariksha Pe Charcha 2024 yesterday.
Shri Pradhan highlighted that Pariksha Pe Charcha has become an annual tradition, that ExamWarriors, parents and teachers all look forward to, to overcome anxiety and come out with their best.
He expressed prevalent excitement amongst everyone for the interaction with the Prime Minsiter, Shri Narendra Modi at PPC 2024, for the most-sought after interaction of the year.
"Pariksha Pe Charcha" (PPC) is a unique initiative led by Prime Minister Shri Narendra Modi to address the stress associated with examinations and promote a celebratory approach towards life, aligning with the larger movement of 'Exam Warriors.' Organized by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education, PPC has successfully engaged students, parents, and teachers for the past six years. Due to the COVID-19 pandemic, the fourth edition was held online, while the fifth and sixth editions returned to the town-hall format. Last year saw enthusiastic participation, with 31.24 lakh students, 5.60 lakh teachers, and 1.95 lakh parents.
The current 7th edition recorded a remarkable 2.26 crore registrations on the MyGov portal, highlighting widespread enthusiasm among students nationwide. Scheduled for January 29, 2024, the town-hall format at Bharat Mandapam, ITPO, Pragati Maidan, New Delhi, will host approximately 3000 participants interacting with the Prime Minister. Two students and a teacher from each State and Union Territory, along with winners of the Kala Utsav, have been invited. A hundred students from Eklavya Model Residential Schools (EMRS) will attend for the first time.
An online MCQ competition on the MyGov portal from December 11, 2023, to January 12, 2024, determined participants based on their submitted questions. Selected participants will receive a Pariksha Pe Charcha kit, including the "Exam Warriors" book by the Prime Minister and a certificate.
From January 12 to January 23, 2024, various school-level activities were organized nationwide, such as marathon runs, music and meme competitions, nukkad natak, and student-anchor-student-guest discussions. On January 23, 2024, a painting competition was organized in 657 Kendriya Vidyalayas and 122 Navodaya Vidyalayas across 774 Districts, with over 60 thousand students participating, themed around exam mantras from the book "Exam Warriors."
With 2.26 crore registrations, the upcoming 7th edition of Pariksha Pe Charcha on January 29, 2024, is generating immense anticipation, highlighting the event's role in addressing exam stress and promoting a positive learning culture.