মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
২৯ জানুৱাৰী, ২০২৪ত ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পৰীক্ষা পে চৰ্চাৰ সপ্তম সংস্কৰণৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানৰ
এইবাৰৰ সপ্তম সংস্কৰণত মাইগভ পৰ্টেলত ২.২৬ কোটি পঞ্জীয়নৰ অভিলেখ ৰচনা হৈছে, যিয়ে দেশজুৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত ব্যাপক উৎসাহক আলোকপাত কৰিছে
একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ এশজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব
১২ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৩ জানুৱাৰী, ২০২৪লৈ দেশজুৰি বিভিন্ন বিদ্যালয় পৰ্যায়ৰ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল
২৩ জানুৱাৰী, ২০২৪ত ৭৭৪খন জিলাৰ ৬৫৭খন কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় আৰু ১২২খন নৱোদয় বিদ্যালয়ত এখন চিত্ৰকলা প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হয়, য’ত ৬০ হাজাৰৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে
27 JAN 2024 2:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ তথা উদ্যমিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে কালি পৰীক্ষা পে চৰ্চা, ২০২৪ৰ বাবে চলিত প্ৰস্তুতিৰ বুজ লয়৷
শ্ৰী প্ৰধানে আলোকপাত কৰে যে পৰীক্ষা পে চৰ্চা এক বাৰ্ষিক পৰম্পৰাত পৰিণত হৈছে, যাৰ বাবে এক্সাম ৱাৰিয়ৰ্ছ, অভিভাৱক আৰু শিক্ষক সকলোৱে আগ্ৰহেৰে বাট চাই থাকে, যাতে তেওঁলোকে উদ্বেগ অতিক্ৰম কৰি নিজৰ শ্ৰেষ্ঠতাখনি উজাৰি দিব পাৰে৷
পৰীক্ষা পে চৰ্চা, ২০২৪ত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে বছৰৰ সৰ্বাধিক আগ্ৰহী মত বিনিময় অনুষ্ঠানৰ বাবে তেওঁ সকলোৰে মাজত পৰিলক্ষিত হোৱা ব্যাপক উৎসাহৰ কথা প্ৰকাশ কৰে।
“পৰীক্ষা পে চৰ্চা” (পিপিচি) হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত পৰীক্ষাৰ লগত জড়িত মানসিক চাপৰ পৰা উপশম আৰু ‘এক্সাম ৱাৰিয়ৰ্ছ’ৰ বৃহত্তৰ আন্দোলনৰ সৈতে সাদৃশ্য থকা জীৱনৰ প্ৰতি উদযাপনমূলক দৃষ্টিভংগীক প্ৰসাৰিত কৰাৰ এক অনন্য পদক্ষেপ। শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ বিদ্যালয় শিক্ষা আৰু সাক্ষৰতা বিভাগে আয়োজন কৰা পিপিচিয়ে যোৱা ছবছৰ ধৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকলক সফলতাৰে জড়িত কৰি আহিছে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে চতুৰ্থ সংস্কৰণ অনলাইনত অনুষ্ঠিত হোৱাৰ বিপৰীতে পঞ্চম আৰু ষষ্ঠ সংস্কৰণ পুনৰ আনুষ্ঠানিকভাৱে প্ৰেক্ষাগৃহত অনুষ্ঠিত কৰি আহিছে৷ যোৱা বছৰ ৩১.২৪ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, ৫.৬০ লাখ শিক্ষক আৰু ১.৯৫ লাখ অভিভাৱকে অতি উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
বৰ্তমানৰ সপ্তম সংস্কৰণত মাইগভ পৰ্টেলত ২.২৬ কোটি লোকৰ পঞ্জীয়নৰ তথ্য পোৱা গৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত ব্যাপক উৎসাহক প্ৰতিফলিত কৰিছে। ২৯ জানুৱাৰী, ২০২৪ত নতুন দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানৰ ভাৰত মণ্ডপমৰ আইটিপিঅ’ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই অনুষ্ঠানত প্ৰায় ৩,০০০অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু তেওঁলোকে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব। কলা উৎসৱৰ বিজয়ীসকলৰ লগতে প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা দুজনকৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু এজন শিক্ষকক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ শতাধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পিপিচিত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
২০২৩ চনৰ ১১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ১২ জানুৱাৰীলৈকে মাইগভ পৰ্টেলত অনুষ্ঠিত অনলাইন এমচিকিউ প্ৰতিযোগিতাত দাখিল কৰা প্ৰশ্নৰ ভিত্তিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক নিৰ্বাচন কৰা হৈছে৷ নিৰ্বাচিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে পৰীক্ষা পে চৰ্চা কিট, য’ত “এক্সাম ৱাৰিয়ৰ্ছ” গ্ৰন্থ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ কৰিব৷
২০২৪ চনৰ ১২ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৩ জানুৱাৰীলৈ সমগ্ৰ দেশতে বিদ্যালয় পৰ্যায়ৰ বিভিন্ন কাৰ্যসূচী, যেনে— মাৰাথন দৌৰ, সংগীত আৰু মিম প্ৰতিযোগিতা, বাটৰ নাট আৰু শিক্ষাৰ্থী-এংকৰ-শিক্ষাৰ্থী-অতিথি শীৰ্ষক আলোচনাৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ২০২৪ চনৰ ২৩ জানুৱাৰীত ৭৭৪খন জিলাৰ ৬৫৭খন কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় আৰু ১২২খন নৱোদয় বিদ্যালয়ত এখন চিত্ৰাংকন প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হয়, য'ত ৬০হাজাৰতকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে৷ চিত্ৰাংকন প্ৰতিযোগিতাৰ বিষয়বস্তু আছিল "এক্সাম ৱাৰিয়ৰ্ছ" গ্ৰন্থৰ পৰীক্ষা মন্ত্ৰ।
২.২৬ কোটি পঞ্জীয়নেৰে ২৯ জানুৱাৰী, ২০২৪ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পৰীক্ষা পে চৰ্চাৰ পৰৱৰ্তী সপ্তম সংস্কৰণে পৰীক্ষাৰ মানসিক চাপ দূৰ কৰাত আৰু ইতিবাচক শিক্ষণ সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত কাৰ্যসূচীৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি অপৰিসীম প্ৰত্যাশাৰ সৃষ্টি কৰিছে।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan reviews preparations for 7th edition of Pariksha Pe Charcha to be held on January 29, 2024 at Bharat Mandapam
The current 7th edition recorded a remarkable 2.26 crore registrations on the MyGov portal, highlighting widespread enthusiasm among students nationwide
A hundred students from Eklavya Model Residential Schools will attend the programme for the first time
From January 12 to January 23, 2024, various school-level activities were organized nationwide
On January 23, 2024, a painting competition was organized in 657 Kendriya Vidyalayas and 122 Navodaya Vidyalayas across 774 Districts, with over 60 thousand students participating
27 JAN 2024 2:25PM by PIB Delhi
Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan reviewed the ongoing preparations for the Pariksha Pe Charcha 2024 yesterday.
Shri Pradhan highlighted that Pariksha Pe Charcha has become an annual tradition, that ExamWarriors, parents and teachers all look forward to, to overcome anxiety and come out with their best.
He expressed prevalent excitement amongst everyone for the interaction with the Prime Minsiter, Shri Narendra Modi at PPC 2024, for the most-sought after interaction of the year.
"Pariksha Pe Charcha" (PPC) is a unique initiative led by Prime Minister Shri Narendra Modi to address the stress associated with examinations and promote a celebratory approach towards life, aligning with the larger movement of 'Exam Warriors.' Organized by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education, PPC has successfully engaged students, parents, and teachers for the past six years. Due to the COVID-19 pandemic, the fourth edition was held online, while the fifth and sixth editions returned to the town-hall format. Last year saw enthusiastic participation, with 31.24 lakh students, 5.60 lakh teachers, and 1.95 lakh parents.
The current 7th edition recorded a remarkable 2.26 crore registrations on the MyGov portal, highlighting widespread enthusiasm among students nationwide. Scheduled for January 29, 2024, the town-hall format at Bharat Mandapam, ITPO, Pragati Maidan, New Delhi, will host approximately 3000 participants interacting with the Prime Minister. Two students and a teacher from each State and Union Territory, along with winners of the Kala Utsav, have been invited. A hundred students from Eklavya Model Residential Schools (EMRS) will attend for the first time.
An online MCQ competition on the MyGov portal from December 11, 2023, to January 12, 2024, determined participants based on their submitted questions. Selected participants will receive a Pariksha Pe Charcha kit, including the "Exam Warriors" book by the Prime Minister and a certificate.
From January 12 to January 23, 2024, various school-level activities were organized nationwide, such as marathon runs, music and meme competitions, nukkad natak, and student-anchor-student-guest discussions. On January 23, 2024, a painting competition was organized in 657 Kendriya Vidyalayas and 122 Navodaya Vidyalayas across 774 Districts, with over 60 thousand students participating, themed around exam mantras from the book "Exam Warriors."
With 2.26 crore registrations, the upcoming 7th edition of Pariksha Pe Charcha on January 29, 2024, is generating immense anticipation, highlighting the event's role in addressing exam stress and promoting a positive learning culture.