Cabinet
Cabinet Resolution on Pran Pratishtha at Shri Ram Temple, Ayodhya Dham
24 JAN 2024 9:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet today passed a resolution on Pran Pratishtha of Shri Ram Temple at Ayodhya Dham.
The text of the resolution is as follows:
Hon’ble Prime Minister, first of all, we, the members of the Council of Ministers led by you, extend our heartfelt congratulations to you on the ‘Pran Pratishtha’ (consecration) of the idol of Ram Lalla.
You have fulfilled the centuries-old dream that Indian civilization has cherished for the past five centuries.
Prime Minister ji, today’s Cabinet meeting is historic.
Historic decisions have indeed been taken many times before. But ever since this Cabinet system came into existence, and even if we include the period of the Viceroy’s Executive Council during British times, such an occasion has never arisen.
Because what was accomplished through you on 22nd January 2024 is unique in history.
It is unique because such a moment has come after centuries. We can say that the body of this nation attained freedom in 1947, and now, its soul has been consecrated. This has given everyone a profound spiritual joy.
In your address, you had said that Lord Ram is both the influence and the flow of Bharat and He is both the policy and the destiny.
And today, we can say not from a political standpoint but from a spiritual standpoint that destiny itself has chosen you for the consecration of Maryada Purushottam Lord Ram, who is the cornerstone of Bharat’s eternal flow and global influence.
Truly, Lord Shri Ram is the destiny of Bharat, and now the true union with that destiny has taken place.
In reality, this occasion for the members of the Cabinet cannot be called once-in-a-lifetime, it can rather be called once in many lifetimes.
We are all fortunate that at this moment, we are all present in the highest committee of the nation, the Cabinet.
Prime Minister ji, you have raised the morale of this nation and strengthened its cultural self-confidence through your actions.
The emotional tidal wave of people that we witnessed across the country in the consecration ceremony is something we had never seen before.
However, we had also seen unity among people as a mass movement during the Emergency, but that unity had arisen as a resistance movement against dictatorship.
The mass movement we have witnessed for Lord Ram marks the dawn of a new era.
The people of this country waited for this for centuries, and today, a new age has begun with the consecration of Lord Ram in the grand Ram Mandir. Today, it has also become a mass movement that sets a new narrative.
Hon’ble Prime Minister, such a great ritual can only be accomplished when the performer of the ritual has the blessings of the Lord.
As Goswami Tulsidas ji has written: ‘जा पर कृपा राम की होई। ता पर कृपा करै सब कोई।।’ meaning, the one who has the blessings of Shri Ram receives the blessings of all.
Prime Minister ji, the Shri Ram Janmabhoomi movement was the only movement in independent Bharat in which people from across the nation stood united. It carried with it the decades-long wait and emotions of crores of Indians.
You observed an 11-day ritual and infused new energy into the spirit of national unity with devotion and penance at the sacred sites associated with Lord Shri Ram across Bharat. Therefore, we congratulate you not only as members of the Cabinet but also as ordinary citizens.
Hon’ble Prime Minister, considering the immense love and affection you have received from the people, you are indeed a people’s leader. But after the beginning of this new era, you have also emerged as the harbinger of a new age.
Our countless salutations to you, and our best wishes that we move forward, our country moves forward, and Bharat rises higher under your leadership.
Since this temple has been built to last for thousands of years, and as you said in your address: “The sun of 22nd January has risen with a divine radiance. This is not just a date written on the calendar, but the beginning of a new epoch. A nation breaking free from the mentality of slavery, a nation drawing courage from every wound of the past, is now creating a new history. Even a thousand years from now, people will remember and discuss this very date, this very moment. And what a great blessing of Lord Ram it is that we are living this moment, witnessing it with our own eyes. Today, the days, the directions, the horizons—all are filled with divinity. This is not an ordinary time. These are indelible lines being inscribed on the wheel of time with eternal ink.”
And therefore, it would not be an exaggeration if today’s Cabinet is called the Cabinet of the Millennium.
For this, we all congratulate you and also extend congratulations to each other.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଅଯୋଧ୍ୟା ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରରେ ରାମଲଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଲା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍
24 JAN 2024 9:41PM by PIB Bhubaneswar
- ଗତ ପାଞ୍ଚ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଦେଖୁଥିବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ମନୋବଳ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି
- ଆଜିଠାରୁ ହଜାରେ ବର୍ଷ ପରେ ବି ଲୋକମାନେ ଏହି ତାରିଖ ଓ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ରଖିବେ ଓ ଆଲୋଚନା କରିବେ
- ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ରାମଲଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରାଯାଇଛି ।
- ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ଗୃହୀତ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଗତ ପାଞ୍ଚ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲା ତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି।
- ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆଜିର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକ ଐତିହାସିକ। ଅନେକ ଥର ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ଘଟିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ହେବା ପରଠାରୁ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ସମୟରେ ଭାଇସରୟଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପରିଷଦର ଅବଧିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁ, ତେବେ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ କେବେ ଆସିନଥିଲା ।
- ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ଆପଣ ଯେଉଁ କାମ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଇତିହାସରେ ଅନନ୍ୟ। ଏହି ସୁଯୋଗ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ଆସିଥିବାରୁ ଏହା ଅନନ୍ୟ।
- କ୍ୟାବିନେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କୁହାଯାଇଛି, ୧୯୪୭ରେ ଦେଶର ଶରୀର ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ଏହାର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରାଣପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦର ଅନୁଭବ ଦେଇଛି। ଜାନୁଆରୀ ୨୨ରେ ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ରାମ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପ୍ରବାହ ଅଟନ୍ତି ।
- କେବଳ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ନୁହେଁ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ କହିପାରିବା ଯେ ଭାଗ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଚୟନ କରିଥିଲା।
- ବାସ୍ତବରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଭାଗ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରକୃତ ସାକ୍ଷାତ ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ହୋଇଛି ।
- ବାସ୍ତବରେ କ୍ୟାବିନେଟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଜୀବନରେ ଥରେ ସୁଯୋଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଅନେକ ଜୀବନରେ ଥରେ ସୁଯୋଗ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
- ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା କ୍ୟାବିନେଟରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ପ୍ରସ୍ତାବରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଦସ୍ୟମାନେ କହିଛନ୍ତି।
- ସେମାନେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି । ଏ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ।
- ପ୍ରାଣ-ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଯେଭଳି ଭାବପ୍ରବଣତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଦେଶରେ ଏଭଳି ଭାବପ୍ରବଣତାର ଲହର ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଦେଖାଯାଇନଥିଲା।
- ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ଦେଖାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ଏକତା ଏକଛତ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ପ୍ରତିରୋଧ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା ।
- ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଦେଖିଥିଲୁ ତାହା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ, ଏକ ନୂତନ କାହାଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କହିଛନ୍ତି ।
- ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଭଗବାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଥିଲେ ହିଁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏତେ ବଡ଼ ରୀତିନୀତି ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରିବ । ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀ ଦାସ ଯଥାର୍ଥରେ ଲେଖିଛନ୍ତି, ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇପାରିବ ।
- ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଆନ୍ଦୋଳନ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ।
- ଯେଉଁ ୧୧ ଦିନର ବ୍ରତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ତପସ୍ୟା ସହିତ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ, ତାହା ଦ୍ୱାରା ସେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
- ଏଥିପାଇଁ କେବଳ କ୍ୟାବିନେଟ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
- ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଭଲପାଇବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେ ଏବେ କେବଳ ଜଣେ ଜନନେତା ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଅଗ୍ରଣୀ ନେତା ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
- ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କହିଛନ୍ତି ।
- କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି, ଯେହେତୁ ଏହି ମନ୍ଦିର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ତିଷ୍ଠି ରହିବା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି, "ଜାନୁଆରୀ ୨୨ର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଚମତ୍କାର ଆଭା ଆଣିଛି ।
- ଏହା କେବଳ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ଲିଖିତ ତାରିଖ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମୟର ଏକ ନୂତନ ଚକ୍ରର ଉତ୍ପତ୍ତି। ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଦାସତ୍ୱ ଓ ଗୋଲାମୀ ମାନସିକତାକୁ ତ୍ୟାଗ କରୁଛି, ଦେଶ ନିଜ ଅତୀତରୁ ସାହସ ଅର୍ଜନ କରୁଛି, ଏହି ମାର୍ଗରେ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
- ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଆଜିଠାରୁ ହଜାରେ ବର୍ଷ ପରେ ବି ଲୋକମାନେ ଏହି ତାରିଖ ଓ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ରଖିବେ ଓ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଆଉ ଏହା ରାମଙ୍କର ଏତେ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯେ ଆମେ ଏହି ସମୟରେ ଏହାକୁ ଜୀବନ୍ତ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । ଆଜି ଦିନ, ଦିଗ, ଦିଗନ୍ତ... ସବୁକିଛି ଦେବତ୍ୱରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ।
- ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଅଲିଭା କାଳି ସହିତ ସମୟର ଚକ ଉପରେ ଚିହ୍ନିତ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତି ରେଖା । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜିର କ୍ୟାବିନେଟକୁ ଯଦି ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ବିଶେଷ କ୍ୟାବିନେଟ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ତେବେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ ।
- ଏଥିପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।