ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ମଜଦୁରୋଁ କା ହିତ୍ ମଜଦୁରୋଁ କୋ ସମର୍ପିତ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବକେୟା ବାବଦ ଚେକ୍ ହସ୍ତାନ୍ତର
ଖରଗୋନ ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ
"ମୁଁ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ପ୍ରେମର ପ୍ରଭାବ ଜାଣିଛି"
ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଓ ସମ୍ମାନ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ସଶକ୍ତ ଶ୍ରମିକ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇନ୍ଦୋର ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି
ନିକଟରେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ 'ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' ଗାଡ଼ିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ
25 DEC 2023 12:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ 'ମଜଦୁରୋଁ କା ହିତ୍ ମଜଦୁରୋଁ କୋ ସମର୍ପିତ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେ ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବକେୟା ବାବଦରେ ପ୍ରାୟ ୨୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚେକ୍ ଇନ୍ଦୋରର ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲ୍ ର ସରକାରୀ ଲିକ୍ୱିଡେଟର ଏବଂ ଲେବର ୟୁନିୟନର ମୁଖ୍ୟଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବିର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖରଗୋନ ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବର୍ଷ ବର୍ଷର ତପସ୍ୟା, ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ଫଳ । ଅଟଳଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ନବନିର୍ବାଚିତ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରକୁ ଶ୍ରମିକମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ଦଳ ଯେପରି ଏଭଳି ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ପ୍ରେମର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମୁଁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛି" । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ଇନ୍ଦୋରରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ପର୍ବ ସମୟରେ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ସୁଶାସନ ଦିବସ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ୨୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଏବଂ ଆଜିର ତାରିଖ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ତାରିଖ ଭାବରେ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ । ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ।
ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କର ତାଙ୍କର ଚାରିଟି 'ଜାତି' ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମାଜର ଗରିବ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଓ ସମ୍ମାନ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ସଶକ୍ତ ଶ୍ରମିକ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ରେ ଇନ୍ଦୋରର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦୋରର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୟନଶିଳ୍ପର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହରର ପ୍ରଥମ କପା କଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ମହାରାଜା ତୁକୋଜି ରାଓ କପଡ଼ା ବଜାର ଏବଂ ହୋଲକରମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ମାଲୱା କପାର ଲୋକପ୍ରିୟତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହା ଥିଲା ଇନ୍ଦୋରର ବୟନଶିଳ୍ପର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଅବହେଳାକୁ ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ଇନ୍ଦୋରର ପୁରୁଣା ଗୌରବ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ଭୋପାଳ ରୁ ଇନ୍ଦୋର ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ କରିଡର ନିର୍ମାଣ, ଇନ୍ଦୋର ପିଥମପୁର ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଏବଂ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ, ବିକ୍ରମ ଉଦ୍ୟୋଗପୁରୀରେ ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ, ଧାରରେ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଇନ୍ଦୋର ସମେତ ରାଜ୍ୟର ଅନେକ ସହର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ଖୋଜିବାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ସହରରେ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆଜି ଖାରଗୋନ ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୦ ମେଗାୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ରେ ୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷାରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ପହଞ୍ଚୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ବିଧି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିଳମ୍ବ ସତ୍ତ୍ୱେ ଯାତ୍ରାରେ ୬୦୦ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ 'ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' ଗାଡ଼ିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହସଖୁସି ମୁହଁ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଫୁଲ ମାଳର ସୁଗନ୍ଧ ସରକାରଙ୍କୁ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୧୯୯୨ ମସିହାରେ ଇନ୍ଦୋରର ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲ ବନ୍ଦ ହେବା ପରେ ହୁକୁମଚାନ୍ଦ ମିଲର ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରାପ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଆଇନଗତ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ। ନିକଟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଦାଲତ, ଶ୍ରମିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ମିଲ୍ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଏକ ସମାଧାନ ପ୍ୟାକେଜ୍ କୁ ସଫଳତାର ସହ ବୁଝାମଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ସମାଧାନ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ସମସ୍ତ ବକେୟା ଆଗୁଆ ପୈଠ କରିବା, ମିଲ୍ ଜମିକୁ ନିଜ ଅକ୍ତିଆରକୁ ନେବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଆବାସିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସ୍ଥାନରେ ବିକଶିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦୋର ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କର୍ପୋରେସନ ଦ୍ୱାରା ଖାରଗୋନ ଜିଲ୍ଲାର ସମରାଜ ଏବଂ ଆଶୁଖେଡି ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଥିବା ୬୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ୩୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ନୂତନ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଇନ୍ଦୋର ମହାନଗର ନିଗମକୁ ମାସିକ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଇନ୍ଦୋର ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କର୍ପୋରେସନ୍ ୨୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ ଜାରି କରିଛି। ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ ଜାରି କରିବାରେ ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂସ୍ଥା ହୋଇଥିଲା। ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟ ୭୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏହାକୁ ସବସ୍କ୍ରାଇବ କରିଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ଥିଲା |

Prime Minister's Office
PM participates in ‘Mazdooron Ka Hit Mazdooron ko Samarpit’ program
Hands over cheque pertaining to dues of Hukumchand Mill workers
Lays foundation stone for 60 MW Solar power plant at Khargone district
“I know the impact of the blessings and the love of Shramiks”
“Dignity and respect for the poor and deprived is our priority. Empowered Shramik capable of contributing to a prosperous India is our goal”
“Indore has remained foremost in spheres like cleanliness and delicacies”
“State Government is working on fulfilling the guarantees offered during the recent election”
“I request the people of MP to take full advantage of the ‘Modi ki Guarantee’ vehicle”
25 DEC 2023 12:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the program ‘Mazdooron Ka Hit Mazdooron ko Samarpit’ via video conferencing today. He also handed over a cheque of about Rs 224 crore pertaining to the dues of the Hukumchand Mill workers, to the official liquidator and heads of the Labour Union of Hukumchand Mill, Indore. The program marks the settlement of long pending demands of the Hukumchand Mill workers. Shri Modi also laid the foundation stone for a 60 MW Solar power plant in Khargone district.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s event is a result of the years of penance, dreams and resolutions of the Shramik brothers and sisters. He expressed happiness that the occasion is taking place on Atal Ji’s birth anniversary and that the Prime Minister’s first program in Madhya Pradesh after the establishment of the new government is dedicated to the poor and deprived Shramiks. He expressed confidence that the Shramiks will offer their blessings to the newly elected double-engine government in Madhya Pradesh. “I am well aware of the impact of the blessings and the love of Shramiks”, the Prime Minister said, ensuring that the new team in the state will accomplish many such feats in the coming years. Noting that the organization of today’s program added more enthusiasm in the festive period of Shramiks in Indore, the Prime Minister highlighted Atal Ji’s connection with Madhya Pradesh and stated that his birth anniversary is also celebrated as Good Governance Day. The Prime Minister said with the transfer of Rs 224 crore to the workers a golden future awaits them and today's date will be remembered as the date of justice for workers. PM Modi acknowledged the patience and hard work.
Referring to his four ‘Jatis’ of poor, youth, women and farmers, PM Modi praised Madhya Pradesh government’s steps to promote poor sections of society. “Dignity and respect for the poor and deprived is our priority. Empowered Shramik capable of contributing to a prosperous India is our goal”, Shri Modi said.
Referring to Indore’s foremost position in cleanliness and delicacies, the Prime Minister highlighted the role of the textiles industry in the industrial landscape of Indore and mentioned the importance of Maharaja Tukoji Rao Cloth market and Holkers establishing the first cotton mill of the city and the popularity of Malwa cotton. That was the golden period of Indore’s textiles. He lamented the neglect by the previous governments and said that the double-engine government is trying to restore the old glory of Indore. He informed about the construction of investment corridor between Bhopal and Indore, Indore Pithampur Economic Corridor and multi-modal logistics park, Medical Device Park in Vikram Udyogpuri, PM MITRA park in Dhar, projects that will create jobs and economic expansion.
Highlighting the natural beauty and cultural heritage of Madhya Pradesh, the Prime Minister said that many cities in the state including Indore have become prime examples of finding a balance between development and nature. The Prime Minister gave examples of Asia’s largest operational Gobardhan Plant and the development of EV charging infrastructure in the city. He also mentioned laying the foundation stone for a 60 MW Solar power plant in Khargone district today which will help save Rs 4 crores in electricity bills. Referring to the usage of Green Bonds in an attempt to arrange funds for the plant, the Prime Minister said that it will ensure the participation of the people in protecting nature
The Prime Minister said that the State Government is working on fulfilling the guarantees offered during the recent elections. He informed that in order to achieve saturation of the government schemes, Viksit Bharat Sankalp Yatra is reaching every corner of Madhya Pradesh too. Despite an initial delay due to the Model Code of Conduct for elections, the yatra has already conducted 600 programs, benefitting lakhs of people, he informed. “I request the people of MP to take full advantage of the ‘Modi ki Guarantee’ vehicle”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister remarked that the smiling faces and the fragrance of the garlands of Shramiks will keep on inspiring the Government to work towards the betterment of society.
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav made his presence virtually.
Background
The workers of the Hukumchand Mill fought a long legal battle for the payment of their dues after the Hukumchand Mill in Indore was closed in 1992 and went into liquidation subsequently. Recently, the Madhya Pradesh Government played a positive role and successfully negotiated a settlement package endorsed by all stakeholders including courts, labor unions, and mill workers among others. The settlement plan involves the Madhya Pradesh Government paying all dues upfront, taking possession of the mill land, and developing it into a residential and commercial space.
During the program, the Prime Minister also laid the foundation stone for a 60 MW Solar power plant being established in villages Samraj and Ashukhedi of Khargone district by Indore Municipal Corporation. Being built at a cost of Rs 308 crore, the establishment of the new solar power plant is likely to help Indore Municipal Corporation save approximately Rs 4 crore per month in electricity bills. For funding the construction of the solar plant, Indore Municipal Corporation issued green bonds worth Rs 244 crore. It became the first urban body in the country to issue green bonds. It received a phenomenal response as people of 29 states subscribed to them with a value of about Rs 720 crore, which was about three times the initial value issued.