सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
विकसित भारत सङ्कल्प यात्राले पाउँदैछ अपार जनसमर्थन
यसमा 250 भन्दा धेरै ग्राम पञ्चायतमा एक लाखभन्दा धेरै मानिसको सहभागिता रह्यो
प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजनाको निम्ति 21 हजार मानिसले पञ्जिकरण गराए
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Gangtok
भव्य शुरुवातका साथ प्रारम्भ भएको विकसित भारत सङ्कल्प यात्राको पहिलो दिन देशभरीको 259 ग्राम पञ्चायतमा एक लाखभन्दा धेरै मानिस पुगे। प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा 15 नोभेम्बर, 2023 को दिन झारखण्डको खुँटीदेखि यस अभियानलाई हरियो झण्डा देखाएर प्रस्थान गराइएको थियो। यस अन्तर्गत देशभरी महत्त्वपूर्ण जनजातीय जनसङ्ख्या भएका विभिन्न स्थानबाट एकै समयमा भ्यानहरूलाई प्रस्थान गरिएको थियो।
विकसित भारत सङ्कल्प यात्राको पहिलो दिन राष्ट्रिय विकासको साझा परिकल्पनाको दिशामा सशक्तिकरण एवं सामूहिक सम्बद्धताका गाथालाई एक साथ जोड्ने घटनाहरू वा पहलहरूको सक्रिय मिश्रण देखियो।
यस यात्राको उद्देश्य केन्द्र सरकारको कल्याणकारी योजना अनि नीतिहरूबारे जागरूकता फैलाउनु एवं प्रमुख सरकारी योजनाहरूको शत-प्रतिशत परिपूर्णता हासिल गर्नुरहेको छ। यसै उद्देश्यलाई ध्यानमा राख्दै यात्राको पहिलो दिन 21 हजारभन्दा धेरै मानिसले पीएम उज्ज्वला योजनाको निम्ति पञ्जिकरण गराए।
यसै अवधिमा 12 सयभन्दा धेरै माइ भारतस्वयंसेवकहरू पञ्जिकरण गराउनका साथसाथै 80 हजारभन्दा धेरै मानिसले विकसित भारतको प्रतिज्ञा लिए। यस यात्रामा विशिष्ट व्यक्तिहरू, 3,448 महिला, 1,475 विद्यार्थी, 495 स्थानीय कलाकार अनि 298 खेलाडीका प्रयासलाई मान्यता प्रदान गर्दै उनीहरूकालाई प्रेरक व्यक्तित्त्वका रूपमा स्वीकार गरी उनीहरूतर्फ पनि ध्यान आकृष्ट गरियो।
भीबीएसवाई आइईसी भ्यानमा मानिसहरूको भीड लागेको थियो भने यस अवधिमा आयोजित गतिविधिमा उत्साहपूर्वक भाग लिए साथै मौकामा प्रदान गरिएका कैयौं सेवाको लाभ उठाए। यस अवधिमा आयोजित स्वास्थ्य शिविरमा 16 हजारभन्दा धेरै मानिसले भाग लिए, जसमा 6 हजारभन्दा धेरै क्षय रोगका लागि अनि 45 सयभन्दा धेरै मानिसको सिकल सेल रोगका लागि जाँच गरियो।
ड्रोन प्रदर्शन अतिनै सफल साबित भयो
भीबीएसलाईले कृषि क्षेत्रमा विकाससँग जोडिएको एउटा प्रदर्शन पनि प्रस्तुत गऱ्यो, जसको लाभ किसानहरूले आफ्नो उत्पादन अनि उत्पादकता बढाउनका लागि उठाउन सक्नेछन्। 120 भन्दा धेरै ड्रोन अनि माटोको स्वास्थ्य कार्डको प्रदर्शन पनि आयोजन गरियो। यसका साथै प्राकृतिक खेती गर्ने किसानहरूका साथ पनि रचनात्मक संवाद भयो।
विकसित भारत सङ्कल्प यात्रामा प्रमुख सरकारी योजनाहरूको शत-प्रतिशत परिपूर्णताका रूपमा हासिल गरिएका उपलब्धिहरू पनि उल्लेख गरियो। 83 ग्राम पञ्चायतमा आयुष्मान कार्डको शत-प्रतिशत परिपूर्णता, 89 ग्राम पञ्चायमा जेजेएमको शत-प्रतिशत परिपूर्णता, 97 ग्राम पञ्चायतमा शत प्रतिशत जन धन सन्तृप्ति र 124 ग्राम पञ्चायतमा खुल्लामा दिसा-पिसाबमुक्त + को दर्जा हासिल गरियो।
यस यात्राको समय व्यक्तिगत सफलताका गाथाहरू पनि सामेल गरियो र यस अन्तर्गत 200 भन्दा धेरै लाभार्थीले मेरो कथा, मेरो मुखबाटको प्रस्तुति दिए, जुन उनीहरूका जीवनमा सरकारको प्रमुख योजनाद्वारा आएको परिवर्तनको प्रत्यक्ष प्रमाण हो।
विकसित भारत सङ्कल्प यात्रा भारत सरकारको हालसम्मको सबैभन्दा व्यापक पहुँच रहेको पहल हो। समावेशी विकासको दृष्टिकोणमा आधारित यस यात्राको माध्यमद्वारा सरकारी योजनाहरूको लाभ देशको हरेक कुनासम्म शत-प्रतिशत परिपूर्णताका साथ पुऱ्याउन सुनिश्चित गर्ने निरन्तर प्रयास गरिएको छ। यो यात्रा व्यापक स्तरमा पहुँच बनाउनका साथसाथै सूचना प्रसार अनि देशको विकासमा सक्रिय हितधारक बन्नका लागि नागरिकहरूलाई सशक्त बनाउनका लागि यस उध्देश्य प्राप्त गर्ने दिशामा एउटा महत्त्वपूर्ण कदम हो।
आइईसी भ्यानद्वारा कार्यान्वित धरातलीय स्तरका गतिविधि अनि मानिसहरूको भागीदारीको तथ्याङ्कलाई ईलेक्ट्रनिक्स एवं सूचना प्रौद्यौगिकी मन्त्रालयको डिजिटल इण्डिया करपोरेशनद्वारा तयार एउटा पोर्टलमा वास्तविक समयमा दर्ता गरिन्छ।
भारतभरीका केही तस्वीर
विकसित भारत अभियानको समय जनकल्याणकारी योजनाहरूमाथि साहित्य वितरण गरियो
बिहारको एउटा गाउँमा विकसित भारत सङ्कल्प यात्राको आइईसी भ्यान
विकसित भारत अभियान अन्तर्गत ड्रोनको प्रदर्शन
पूर्वोत्तरमा विकसित भारत सङ्कल्प यात्राको आइईसी भ्यान
आसममा स्वास्थ्य शिविर

Ministry of Information & Broadcasting
Viksit Bharat Sankalp Yatra gets massive public response
Over 100,000 participate across 250 + Gram Panchayats
21000 register for PM Ujjwala Yojna
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Delhi
In a grand start, the first full day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra reached more than one lakh people across 259 Gram Panchayats in the country. The campaign was flagged off by Prime Minister Shri Narendra Modi on November 15, 2023, at Khunti, Jharkhand with multiple vans launched simultaneously from various locations with significant tribal population across the country.
A dynamic melange of events and initiatives unfolded on the first day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra, weaving together stories of empowerment and collective engagement toward a shared vision of national development.
The aim of the Yatra is to generate awareness regarding the Central government’s welfare schemes and policies and achieve 100% saturation of flagship government schemes. In keeping in line with this objective, over 21000 people registered for the PM Ujjwala Yojana on the very first day of the Yatra.
Over 1200 My Bharat volunteers were registered along with more than 80,000 people who took the Vikasit Bharat pledge The Yatra also spotlighted remarkable individuals—3,448 women, 1,475 students, 495 local artists, and 298 sports personalities—recognizing their efforts and acknowledging them as inspiring figures.
People thronged the VBSY IEC Vans and enthusiastically participated in the activities organized as well as availed of the on-spot services provided. More than 16,000 people participated in Health Camps organized with over 6,000 people screened for TB, and over 4500 for Sickle cell disease.
Drone demonstration becomes a big hit
The VBSY also presented a showcase on development in the agriculture field that can be leveraged by the farmers to increase their production and productivity. Over 120 drone demonstrations and Soil Health Card demonstrations were held, accompanied by an engaging interaction with farmers practicing Natural Farming.
The Viksit Bharat Sankalp Yatra also highlighted the milestones achieved in 100% saturation of government flagship schemes. 83 Gram Panchayats have 100% Ayushman Card saturation, 89 GPs with 100% JJM saturation, 97 GPs with 100% Jan Dhan saturation, and 124 GPs have achieved the Open Defecation Free + status.
Individual success stories were also weaved into the Yatra where over 200 beneficiaries presented “Meri Kahani Meri Zubani,” a testimony on transformation brought about by the government’s flagship schemes in their lives.
Viksit Bharat Sankalp Yatra is the largest-ever outreach initiative of the Government of India. Planked on the vision of inclusive development, it has been a constant endeavour to ensure that the benefits of the government schemes reach all in every corner of the nation achieving 100% saturation. The Yatra marks a significant step in the achievement of this objective through outreach, information dissemination, and empowering citizens to become active stakeholders in the country’s development.
The data on ground level activities undertaken by the IEC vans, people’s participation is captured real time on a portal developed by the Digital India Corporation of Ministry of Electronics and Information Technology.
NR/HP/RK/MI
Some images from across India
Literature on Public Welfare schemes distributed during the Viksit Bharat campaign
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in a Bihar village.
Drone Demonstration as part of Viksit Bharat campaign
Health screening held in WJH for Viksit Bharat Sankalp yatra
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in North East
Health Camp in Assam