Ministry of Information & Broadcasting
Viksit Bharat Sankalp Yatra gets massive public response
Over 100,000 participate across 250 + Gram Panchayats
21000 register for PM Ujjwala Yojna
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Delhi
In a grand start, the first full day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra reached more than one lakh people across 259 Gram Panchayats in the country. The campaign was flagged off by Prime Minister Shri Narendra Modi on November 15, 2023, at Khunti, Jharkhand with multiple vans launched simultaneously from various locations with significant tribal population across the country.
A dynamic melange of events and initiatives unfolded on the first day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra, weaving together stories of empowerment and collective engagement toward a shared vision of national development.
The aim of the Yatra is to generate awareness regarding the Central government’s welfare schemes and policies and achieve 100% saturation of flagship government schemes. In keeping in line with this objective, over 21000 people registered for the PM Ujjwala Yojana on the very first day of the Yatra.
Over 1200 My Bharat volunteers were registered along with more than 80,000 people who took the Vikasit Bharat pledge The Yatra also spotlighted remarkable individuals—3,448 women, 1,475 students, 495 local artists, and 298 sports personalities—recognizing their efforts and acknowledging them as inspiring figures.
People thronged the VBSY IEC Vans and enthusiastically participated in the activities organized as well as availed of the on-spot services provided. More than 16,000 people participated in Health Camps organized with over 6,000 people screened for TB, and over 4500 for Sickle cell disease.
Drone demonstration becomes a big hit
The VBSY also presented a showcase on development in the agriculture field that can be leveraged by the farmers to increase their production and productivity. Over 120 drone demonstrations and Soil Health Card demonstrations were held, accompanied by an engaging interaction with farmers practicing Natural Farming.
The Viksit Bharat Sankalp Yatra also highlighted the milestones achieved in 100% saturation of government flagship schemes. 83 Gram Panchayats have 100% Ayushman Card saturation, 89 GPs with 100% JJM saturation, 97 GPs with 100% Jan Dhan saturation, and 124 GPs have achieved the Open Defecation Free + status.
Individual success stories were also weaved into the Yatra where over 200 beneficiaries presented “Meri Kahani Meri Zubani,” a testimony on transformation brought about by the government’s flagship schemes in their lives.
Viksit Bharat Sankalp Yatra is the largest-ever outreach initiative of the Government of India. Planked on the vision of inclusive development, it has been a constant endeavour to ensure that the benefits of the government schemes reach all in every corner of the nation achieving 100% saturation. The Yatra marks a significant step in the achievement of this objective through outreach, information dissemination, and empowering citizens to become active stakeholders in the country’s development.
The data on ground level activities undertaken by the IEC vans, people’s participation is captured real time on a portal developed by the Digital India Corporation of Ministry of Electronics and Information Technology.
NR/HP/RK/MI
Some images from across India
Literature on Public Welfare schemes distributed during the Viksit Bharat campaign
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in a Bihar village.
Drone Demonstration as part of Viksit Bharat campaign
Health screening held in WJH for Viksit Bharat Sankalp yatra
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in North East
Health Camp in Assam

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রানা অচৌবা পব্লিক রেস্পোন্স ফংলি
গ্রাম পঞ্চায়ৎ 250 হেনবদা মীওই 100,000 হেনবনা শরুক য়ারি
পি.এম. উজ্জ্বলা য়োজনাগীদমক মীওই 21000না রেজিস্তার তৌরকখি
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Imphal
চাউনা হৌরকপা অমদা বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী অহানবা মপুংফাবা নুমিৎতা লৈবাক পুম্বদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ 259দা মীওই লাখ অমা হেনবদা য়ৌশিনখি। কেম্পেন অসি লৈবাক পুম্বদা মরুওইবা ত্রাইবেল পোপুলেসন লৈবা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী মতম অমত্তদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2023গী নবেম্বর 15দা ঝার্খন্দগী খুন্তিদা লমথাখি।
বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী অহানবা নুমিৎতা নেস্নেল দিবলপমেন্তগী শেয়র্দ ভিজন অমগী মায়কৈদা এম্পৱারমেন্ত অমসুং কলেক্তিব এঙ্গেজমেন্তগী ৱারীশিংবু পুল্লপ পুন্সিল্লিবা থৌরমশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিংগী অওনবা মতৌ অবা ফংখি।
য়াত্রা অসিগী পান্দমদি কেন্দ্র সরকারগী ৱেলফেয়র স্কিমশিং অমসুং পোলিসীশিংগা মরী লৈননা এৱার্নেস জেনরেত তৌবা অমসুং মরুওইবা সরকারগী স্কিমশিং চাদা 100% সেচুরেসন ফংবনি। পান্দম অসিগী পরিংদা য়াত্রাগী অহানবা নুমিৎতা পি.এম. উজ্জ্বলা য়োজনাগীদমক মীওই 21000 হেনবনা রেজিস্তার তৌরকখি।
মাই ভারত ভোলুন্তীয়র 1200 হেন্না রেজিস্তার তৌখিবগা লোয়ননা মীওই 80,000 হেনবনা বিকসিত ভারতকী ৱাশক লৌখি। য়াত্রা অসিদা শিংথানিংঙাই ওইবা মীওইশিং- নুপী 3,448, মহৈরোই 1,475, লোকেল আর্তিস্ত 495, অমসুং স্পোর্তস পর্সনেলিতী 298গী হোৎনখিবশিং রিকোগনাইজ তৌদুনা অমসুং মখোয়বু ইন্সপয়রিং ফিগর ওইনা শকখংদুনা মখোয়গী মায়কৈদসু পুক্নিং চিংশিনখি।
মীয়াম্না VBSY IEC ভেনশিংগী মায়কৈদা ক্রিক-ক্রিক ইন্নখি অমসুং পাংথোকখিবা এক্তিবিতীশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখিবগা লোয়ননা মফমদুদা ফংহনখিবা সর্বিসশিংগী কানবা লৌখি। মীওই 16,000 হেনবনা থৌরম অসিদা পাংথোকখিবা হেল্থ কেম্পশিংদা শরুক য়াখি, মদুদা মীওই 6,000 হেন্না TBগী স্ক্রীন তৌখি অমসুং 4500 হেন্না সিক্কল সেল লাইনাগীদমক স্ক্রীন তৌখি।
দ্রোন দেমোন্সত্রেসন চাউনা মায়পাকপা অমা ওইখি
VBSYনা এগ্রিকলচরগী লমদা দিবলপমেন্তদা শোকেস অমসু লান্থোকখি মদু লৌমীশিংনা মখোয়গী প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবদা কানবা লৌবা য়াই। দ্রোন দেমোন্সত্রেসন অমসুং সোইল হেল্থ কার্দ দেমোন্সত্রেসন 120 হেন্না পাংথোকখি, মসিগা লোয়ননা নেচরেল ফার্মিং প্রেক্তিস তৌরিবা লৌমীশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাইসু শান্নখি।
বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাদা সরকারগী মরুওইবা স্কিমশিংগী 100% সেচুরেসনদা ফংখিবা মাইলস্তোনসু হায়লাইত তৌরি। গ্রাম পঞ্চায়ৎ 83দা 100% অয়ুশ্মান কার্দ সেচুরেত তৌখ্রে, গ্রাম পঞ্চায়ৎ 89দা 100% JJM সেচুরেত তৌখ্রে, গ্রাম পঞ্চায়ৎ 97দা 100% জন ধন সেচুরেত তৌখ্রে, অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎ 124 ওপন দেফেকেসন ফ্রী + স্তেতস ফংখ্রে।
য়াত্রা অসিদা ইন্দিবিজুএলগী মায়পাকপগী ৱারীশিংসু হাপচিল্লি মদুদা বেনেফিসরী 200 হেনবনা মখোয়গী পুন্সীদা সরকারগী মরুওইবা স্কিমশিংনা পুরকখিবা অহোংবশিংগী লেংদ্রবা প্রমান ওইরিবা ‘মেরী কহানি মেরী জুবানি’ লান্থোকখি।
বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি ভারত সরকারগী হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী চাউবা ওউতরিচ ইনিসিয়েতিবনি। ইনক্লুসিব দিবলপমেন্তগী ভিজনদা য়ুমফম ওইরগা য়াত্রা অসিগী খুত্থাংদা মসি শোইদনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি মদুদি সরকারগী স্কিমশিংগী কানবা অসি 100% সেচুরেসন ফংদুনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া শিনবা থুংবদা য়ৌহনবনি। য়াত্রা অসিনা আউতরিচ, ইনফোর্মেসন শন্দোকপা অমসুং লৈবাক্কী দিবলপমেন্তদা এক্তিব স্তেকহোল্দরশিং ওইরক্নবা নাগরিকশিংবু এম্পৱার ওইহনবগী থোংদা পান্দম অসি ফংবদা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইরি।
IEC ভেনশিংনা পায়খৎপা গ্রাউন্দ লেবেল এক্তিবিতীশিং অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবগী দেতা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দিজিতেল ইন্দিয়া কোর্পোরেসন্না দিবেলপ তৌবা পোর্তেল অমদা রিএল তাইমদা কেপচর তৌরি।
ভারত পুম্বদগী মমি খরা
বিকসিত ভারত কেম্পেন মনুংদা পব্লিক ৱেলফেয়র স্কমিদা য়েন্থোকখিবা লিতরেচর
বিহারগী খুঙ্গং অমদা বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা IEC ভেন।
বিকসিত ভারত কেম্পেনগী শরুক ওইনা দ্রোন দেমোন্ত্রেসন
Health screening held in WJH for Viksit Bharat Sankalp yatra
অৱাং নোংপোক্তা বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা IEC ভেন
অসামদা হেল্থ কেম্প