ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ମିଳିଲା ବ୍ୟାପକ ସଫଳତା
ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ୧୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
ପିଏମ୍ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ୨୧୦୦୦ ପଞ୍ଜୀକରଣ
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଭବ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ, ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଦେଶର ୨୫୯ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ଜନଜାତି ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଂଚଳରେ ଅନେକ ଭ୍ୟାନ୍‌କୁ ଏକକାଳୀନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ନଭେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୩ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟି ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ସାମୂହିକ ସଂପୃକ୍ତିର କାହାଣୀକୁ ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଲୋକମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଆଇଇସି ଭ୍ୟାନ ନିକଟରେ ଭିଡ଼ ଜମାଇ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେବାର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୧୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୪୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଓ ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ଶତପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୨୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପିଏମ୍ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିଲେ ।
ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ଏହି ଯାତ୍ରାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ମାନଙ୍କ ସହିତ ୮୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ "ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି" ପ୍ରତି ଆନୁଗତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ୩,୪୪୮ ଜଣ ମହିଳା, ୧,୪୭୫ ଜଣ ଛାତ୍ର, ୪୯୫ ଜଣ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାର ଏବଂ ୨୯୮ ଜଣ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ।
ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏକ ବୃହତ ସଫଳତା
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ଯାହାକୁ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ । ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ଶତପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ୨୫୯ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟରୁ ୮୩ଟିରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସଂତୃପ୍ତି , ୮୯ଟିରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଜେଜେଏମ୍ ସଂତୃପ୍ତି , ୯୭ଟିରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଜନଧନ ସଂତୃପ୍ତି ରହିଛି ଏବଂ ୧୨୪ଟି ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।
ଯାତ୍ରାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ବୁଣା ଯାଇଥାଏ । ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ 'ମେରି କହାନି ମେରି ଜୁବାନି' (ମୋ ମୁହଁରେ ମୋ କାହାଣୀ) ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବବୃହତ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ଯେପରି ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚି ପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ମିଳିପାରିବ । ଦେଶର ବିକାଶରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସୂଚନା ପ୍ରସାର ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Viksit Bharat Sankalp Yatra gets massive public response
Over 100,000 participate across 250 + Gram Panchayats
21000 register for PM Ujjwala Yojna
17 NOV 2023 4:00PM by PIB Delhi
In a grand start, the first full day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra reached more than one lakh people across 259 Gram Panchayats in the country. The campaign was flagged off by Prime Minister Shri Narendra Modi on November 15, 2023, at Khunti, Jharkhand with multiple vans launched simultaneously from various locations with significant tribal population across the country.
A dynamic melange of events and initiatives unfolded on the first day of the Viksit Bharat Sankalp Yatra, weaving together stories of empowerment and collective engagement toward a shared vision of national development.
The aim of the Yatra is to generate awareness regarding the Central government’s welfare schemes and policies and achieve 100% saturation of flagship government schemes. In keeping in line with this objective, over 21000 people registered for the PM Ujjwala Yojana on the very first day of the Yatra.
Over 1200 My Bharat volunteers were registered along with more than 80,000 people who took the Vikasit Bharat pledge The Yatra also spotlighted remarkable individuals—3,448 women, 1,475 students, 495 local artists, and 298 sports personalities—recognizing their efforts and acknowledging them as inspiring figures.
People thronged the VBSY IEC Vans and enthusiastically participated in the activities organized as well as availed of the on-spot services provided. More than 16,000 people participated in Health Camps organized with over 6,000 people screened for TB, and over 4500 for Sickle cell disease.
Drone demonstration becomes a big hit
The VBSY also presented a showcase on development in the agriculture field that can be leveraged by the farmers to increase their production and productivity. Over 120 drone demonstrations and Soil Health Card demonstrations were held, accompanied by an engaging interaction with farmers practicing Natural Farming.
The Viksit Bharat Sankalp Yatra also highlighted the milestones achieved in 100% saturation of government flagship schemes. 83 Gram Panchayats have 100% Ayushman Card saturation, 89 GPs with 100% JJM saturation, 97 GPs with 100% Jan Dhan saturation, and 124 GPs have achieved the Open Defecation Free + status.
Individual success stories were also weaved into the Yatra where over 200 beneficiaries presented “Meri Kahani Meri Zubani,” a testimony on transformation brought about by the government’s flagship schemes in their lives.
Viksit Bharat Sankalp Yatra is the largest-ever outreach initiative of the Government of India. Planked on the vision of inclusive development, it has been a constant endeavour to ensure that the benefits of the government schemes reach all in every corner of the nation achieving 100% saturation. The Yatra marks a significant step in the achievement of this objective through outreach, information dissemination, and empowering citizens to become active stakeholders in the country’s development.
The data on ground level activities undertaken by the IEC vans, people’s participation is captured real time on a portal developed by the Digital India Corporation of Ministry of Electronics and Information Technology.
NR/HP/RK/MI
Some images from across India
Literature on Public Welfare schemes distributed during the Viksit Bharat campaign
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in a Bihar village.
Drone Demonstration as part of Viksit Bharat campaign
Health screening held in WJH for Viksit Bharat Sankalp yatra
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC van in North East
Health Camp in Assam