প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১ নৱেম্বৰত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুটীয়াভাৱে তিনিটা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব
এই তিনিটা প্ৰকল্প ভাৰতৰ সাহায্যৰ সহায়ত সম্পাদন কৰা হৈছে
প্ৰকল্প তিনিটা হৈছে আখাউৰা-আগৰতলা ক্ৰছ-বৰ্ডাৰ ৰেল সংযোগ; খুলনা - মংগলা বন্দৰগাহ ৰেল লাইন; আৰু মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্টৰ দ্বিতীয় ইউনিট
এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত যাতায়াত ব্যৱস্থা আৰু শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব
31 OCT 2023 5:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই ১ নৱেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে পুৱা প্ৰায় ১১ বজাত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সাহায্যত নিৰ্মাণ কৰা তিনিটা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প যুটীয়াভাৱে উদ্বোধন কৰিব। প্ৰকল্প তিনিটা হৈছে আখাউৰা-আগৰতলা ক্ৰছ-বৰ্ডাৰ ৰে'ল সংযোগ; খুলনা- মংগলা বন্দৰগাহ ৰেল লাইন; আৰু মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্টৰ দ্বিতীয় ইউনিট।
আখাউৰা-আগৰতলা ক্ৰছ-বৰ্ডাৰ ৰে'ল সংযোগ প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা বাংলাদেশক প্ৰদান কৰা ৩৯২.৫২ কোটি টকাৰ সাহায্যৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বাংলাদেশত ৬.৭৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দ্বৈত গজ ৰেল লাইন আৰু ত্ৰিপুৰাত ৫.৪৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰেল লাইনৰ সৈতে ৰেল সংযোগৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ১২.২৪ কিলোমিটাৰ।
খুলনা-মংগলা বন্দৰগাহ ৰে'ল লাইন প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰৰ ৰেহাই ঋণ সুবিধাৰ অধীনত মুঠ ৩৮৮.৯২ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰ প্ৰকল্প ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।। প্ৰকল্পটোত মংগলা বন্দৰ আৰু খুলনাৰ বিদ্যমান ৰেল নেটৱৰ্কৰ মাজত প্ৰায় ৬৫ কিলোমিটাৰ ব্ৰডগজ ৰেল পথ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। ইয়াৰ সৈতে, বাংলাদেশৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম বন্দৰগাহ মংগলা ব্ৰডগজ ৰেলৱে নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰিল।
১.৬বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ ভাৰতীয় ৰেহাইমূলক বিত্তীয় আঁচনি ঋণৰ অধীনত মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰকল্প হৈছে বাংলাদেশৰ খুলনা ডিভিজনৰ ৰামপালত অৱস্থিত ১৩২০ মেগাৱাট (২x৬৬০)ৰ চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্ট (এমএছটিপিপি)। এই প্ৰকল্পটো বাংলাদেশ-ভাৰত মৈত্ৰী শক্তি কোম্পানী (প্ৰাইভেট) লিমিটেড (বিআইএফপিচিএল)ৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, যি হৈছে ভাৰতৰ এনটিপিচি লিমিটেড আৰু বাংলাদেশ পাৱাৰ ডেভেলপমেণ্ট ব'ৰ্ডৰ (বিপিডিবি) মাজত ৫০:৫০ৰ যুটীয়া উদ্যোগ কোম্পানী। ২০২২ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুটীয়াভাৱে মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্টৰ ইউনিট ১ উন্মোচন কৰে আৰু ২০২৩ চনৰ ১ নৱেম্বৰত ইউনিট ২ উদ্বোধন কৰা হ'ব। মৈত্ৰী চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্লেণ্টৰ কাৰ্যকৰীকৰণে বাংলাদেশত শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত সংযোগ আৰু শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Ministers of India and Bangladesh to jointly inaugurate three development projects on 1st November
These three projects have been executed through assistance from India
Three projects are Akhaura - Agartala Cross-Border Rail Link; Khulna - Mongla Port Rail Line; and Unit – II of the Maitree Super Thermal Power Plant
Projects will strengthen connectivity and energy security in the region
31 OCT 2023 5:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Bangladesh, H.E. Sheikh Hasina will jointly inaugurate three Indian assisted development projects on 1 November 2023 at around 11 AM via video conferencing. The three projects are Akhaura - Agartala Cross-Border Rail Link; Khulna - Mongla Port Rail Line; and Unit – II of the Maitree Super Thermal Power Plant .
The Akhaura-Agartala Cross-Border Rail Link project has been executed under Government of India grant assistance of INR 392.52 crore extended to Bangladesh. The length of the rail link is 12.24 km with a 6.78 km Dual Gauge rail line in Bangladesh and 5.46 km in Tripura.
The Khulna-Mongla Port Rail Line Project has been implemented under Government of India concessional Line of Credit with a total project cost of USD 388.92 million. The project entails construction of approximately 65 kms of broad gauge rail route between Mongla Port and the existing rail network in Khulna. With this, Mongla, the second largest port of Bangladesh, gets connected with the broad-gauge railway network.
The Maitree Super Thermal Power Project under Indian Concessional Financing Scheme loan of USD 1.6 billion, is a 1320 MW (2x660) Super Thermal Power Plant (MSTPP) located in Rampal in Khulna Division of Bangladesh. The project has been implemented by the Bangladesh-India Friendship Power Company (Private) Limited (BIFPCL), which is a 50:50 Joint Venture company between India's NTPC Ltd and Bangladesh Power Development Board (BPDB). Unit I of the Maitree Super Thermal Power Plant was unveiled jointly by both Prime Ministers in September 2022 and Unit 2 will be inaugurated on 1 November 2023. The operationalization of Maitree Super Thermal Power Plant will enhance energy security in Bangladesh.
These projects will strengthen connectivity and energy security in the region.