প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবেম্বর ১দা ভারত অমসুং বাংলাদেসকী প্রধান মন্ত্রীশিংনা পুন্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক অহুম শঙ্গাগনি
প্রোজেক অহুম অসি ভারতকী শেন্থংনা পায়খৎপনি
প্রোজেক অহুম অদুদি অখৌরা-অগরতালা ক্রোস-বোর্দর রেল লিঙ্ক; খুলনা-মোংগ্লা পোর্ত রেল লাইন; অমসুং মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্লান্তগী য়ুনিত-২ নি
প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা লম্বী-থোং অমসুং ইনর্জি সেকুরিতি মপাঙ্গল কনগৎহনগনি
31 OCT 2023 5:02PM by PIB Imphal
নবেম্বর ১, ২০২৩গী অয়ুক পুং ১১ তাবদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ভারতকী মতেংনা পায়খৎপা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক অহুম প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং বাংলাদেসকী প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা অনিনা পুন্না শঙ্গাগনি। প্রোজেক অহুম অদুদি অখৌরা-অগরতালা ক্রোস-বোর্দর রেল লিঙ্ক; খুলনা-মোংগ্লা পোর্ত রেল লাইন; অমসুং মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্লান্তগী য়ুনিত-২ নি।
অখৌরা-অগরতালা ক্রোস-বোর্দর রেল লিঙ্ক অসি বাংলাদেস ফাওবা য়ৌনবা ভারত সরকারগী লুপা করোর ৩৯২.৫২গী মতেংগা লোয়ননা পায়খৎপনি। রেল লিঙ্ক অসিগী অশাংবা কিমি ১২.২৪নি অমসুং মসিগী মনুংদা বাংলাদেসতা কিমি ৬.৭৮কী দুয়েল গেজ রেল লাইন অমা অমসুং ত্রিপুরাদা কিমি ৫.৪৬ য়াওরি।
খুলনা-মোংগ্লা পোর্ত রেল লাইন অসি ভারত সরকারগী য়ু.এস দোল্লার মিল্লিয়ন ৩৮৮.৯২গী লাইন ওফ ক্রেদিৎকী মখাদা পায়খৎপনি। প্রোজেক অসিদা মোংগ্লা পোর্ত অমসুং খুলনাদা হৌজিক লৈরিবা রেল লাইনগী মরক্তা কিমি ৬৫গী ব্রোদ গেজ রেল লাইন শেমগৎপনি। মসিনা বাংলাদেসকী খ্বাইদগী অচাউবা অনিশুবা হিথাংফম মোংগ্লাদা ব্রোদ গেজ রেল নেতৱার্ক য়ৌরে।
মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক অসি য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ১.৬গী ভারতকী লোনগী শেনফম অমগী মখাদা পায়খৎপনি অমসুং মসি বাংলাদেসকী খুলনা দিবিজনগী রামপালদা লৈবা মেগাৱাত ১৩২০গী সুপর থর্মেল পৱার প্লান্ত অমনি। বাংলাদেস-ইন্দিয়া ফ্রেন্দসিপ পৱার কম্পেনি(প্রাইভেদ) লিমিতেৎনা পায়খৎপা প্রোজেক অসি, ভারতকী এন.তি.পি.সি লিমিতেৎ অমসুং বাংলাদেস পৱার দিবলপমেন্ত বোর্দকী মরক্তা ৫০:৫০গী জোইন্ত ভেঞ্চরনি। মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্লান্ত য়ুনিত-১ সেপ্তেম্বর ২০২২দা প্রধান মন্ত্রী অনিনা পুন্না শঙ্গাখ্রে অমসুং য়ুনিত-২ নবেম্বর ১,২০২৩দা শঙ্গাগনি। মাইত্রি সুপর থর্মেল পৱার প্লান্ত থবক হৌবা অসিনা বাংলাদেসতা মৈ মরাংকাইনা ফংবা হেনগৎহনগনি।
প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা লম্বী-থোং অমসুং ইনর্জি সেকুরিতি মপাঙ্গল কনগৎহনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Ministers of India and Bangladesh to jointly inaugurate three development projects on 1st November
These three projects have been executed through assistance from India
Three projects are Akhaura - Agartala Cross-Border Rail Link; Khulna - Mongla Port Rail Line; and Unit – II of the Maitree Super Thermal Power Plant
Projects will strengthen connectivity and energy security in the region
31 OCT 2023 5:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Bangladesh, H.E. Sheikh Hasina will jointly inaugurate three Indian assisted development projects on 1 November 2023 at around 11 AM via video conferencing. The three projects are Akhaura - Agartala Cross-Border Rail Link; Khulna - Mongla Port Rail Line; and Unit – II of the Maitree Super Thermal Power Plant .
The Akhaura-Agartala Cross-Border Rail Link project has been executed under Government of India grant assistance of INR 392.52 crore extended to Bangladesh. The length of the rail link is 12.24 km with a 6.78 km Dual Gauge rail line in Bangladesh and 5.46 km in Tripura.
The Khulna-Mongla Port Rail Line Project has been implemented under Government of India concessional Line of Credit with a total project cost of USD 388.92 million. The project entails construction of approximately 65 kms of broad gauge rail route between Mongla Port and the existing rail network in Khulna. With this, Mongla, the second largest port of Bangladesh, gets connected with the broad-gauge railway network.
The Maitree Super Thermal Power Project under Indian Concessional Financing Scheme loan of USD 1.6 billion, is a 1320 MW (2x660) Super Thermal Power Plant (MSTPP) located in Rampal in Khulna Division of Bangladesh. The project has been implemented by the Bangladesh-India Friendship Power Company (Private) Limited (BIFPCL), which is a 50:50 Joint Venture company between India's NTPC Ltd and Bangladesh Power Development Board (BPDB). Unit I of the Maitree Super Thermal Power Plant was unveiled jointly by both Prime Ministers in September 2022 and Unit 2 will be inaugurated on 1 November 2023. The operationalization of Maitree Super Thermal Power Plant will enhance energy security in Bangladesh.
These projects will strengthen connectivity and energy security in the region.