ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର କେଭାଡିଆରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଜାତୀୟତାବାଦ ଭାବନାର ପର୍ବ ପାଲଟିଛି’’
‘‘ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲା, ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ରେ କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ପରେଡ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିରେ ଏକତା ଦିବସ ଜାତୀୟ ଉନ୍ନତିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି’’
"ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆଦର୍ଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି"
"ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ତ୍ୟାଗ କରିବାର ଶପଥ ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି"
"ଭାରତର ଆଗକୁ ବଢିବା ବାହାରେ କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନାହିଁ"
"ଆଜି ଏକତା ନଗର ବିଶ୍ୱର ଏକ ସବୁଜ ସହର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି’’
‘‘ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପ, ଲୋକଙ୍କ ସାହସ ଓ ଦୃଢ଼ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି’’
‘‘ଆମ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଜାତୀୟ ଏକତା ପଥରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେଉଛି ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତି’’
‘‘ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଦେଶର ଏକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଦିଗରେ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ’’
31 OCT 2023 11:09AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଏସଏଫ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସର ଦଳଙ୍କୁ ନେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡ, ସମସ୍ତ ମହିଳା ସିଆରପିଏଫ ବାଇକର୍ସଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦୁଃସାହସିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ବିଏସଏଫର ମହିଳା ପାଇପ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡ, ଗୁଜରାଟ ମହିଳା ପୋଲିସର କୋରିଓଗ୍ରାଫି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏନସିସି ଶୋ, ସ୍କୁଲ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଦ୍ୱାରା ଫ୍ଲାଇ ପାଷ୍ଟ, ଉନ୍ନତ ଗ୍ରାମର ଅର୍ଥନୈତିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଦି ଦେଖିଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଏହାର ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କର ଏକତାର ଶକ୍ତିକୁ ପାଳନ କରେ । ଏଠାରେ ମୁଁ ମିନି ଇଣ୍ଡିଆର ସ୍ୱରୂପ ଦେଖିପାରିବି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାଷା, ରାଜ୍ୟ ଓ ପରମ୍ପରା ଅଲଗା ଅଲଗା ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏକତାର ଦୃଢ଼ ସୂତ୍ରରେ ବନ୍ଧାଯାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ମଣି ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମାଳ ଗୋଟିଏ । ଯଦିଓ ଆମେ ବିବିଧ, ତଥାପି ଆମେ ଏକଜୁଟ ଅଛୁ। ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ଓ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖକୁ ଯେପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଏ, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକତାର ପର୍ବ ପାଳନ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ପାଳନ, କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ୍ ଏବଂ ମା' ନର୍ମଦା କୂଳରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଳନ ଜାତୀୟ ଉନ୍ନତିର ତ୍ରିମୁଖୀ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏକତା ନଗରକୁ ଯାଆନ୍ତି ସେମାନେ କେବଳ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିର ସାକ୍ଷୀ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିଗରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଅବଦାନର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ପାଇଥାନ୍ତି । ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆଦର୍ଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଉପକରଣ ଦାନ କରିଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ୱାଲ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ମାଟିର ମିଶ୍ରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସାରା ଦେଶରେ 'ରନ୍ ଫର୍ ୟୁନିଟି' ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଳନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର, ଯେଉଁମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନା ପାଳନ କରନ୍ତି", ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୫ ବର୍ଷ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ କାରଣ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସମର୍ପଣ ଭାବନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ସେହିଭଳି ସମର୍ପଣ ଭାବନା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଦିଗକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆମେ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ କାରଣ ଆମେ ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନିରାପତ୍ତା, ଅର୍ଥନୀତି, ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ କର୍ପୋରେଟ୍ ନେତୃତ୍ୱ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ତ୍ୟାଗ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ବିକଶିତ କରିବା ସହିତ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି। ନୌସେନା ପତାକାରୁ ଔପନିବେଶିକ ଚିହ୍ନ ହଟାଇବା, ଉପନିବେଶ କାଳରୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା, ଆଇପିସି ବଦଳାଯିବା ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସଜ୍ଜିତ କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଭାରତର ପହଞ୍ଚ ବାହାରେ କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନାହିଁ । ସବକା ପ୍ରୟାସର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଦେଶର ବାକି ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଧାରା ୩୭୦ର ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ଖୁସି କରିଛି।
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ଡ୍ୟାମ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ୫-୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା । ସେ ସଂକଳ୍ପ ରୁ ସିଦ୍ଧିର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ କେଭାଡିଆ - ଏକତା ନଗରର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । "ଆଜି ଏକତା ନଗର ଏକ ବିଶ୍ୱ ସବୁଜ ସହର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି", ସେ କହିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ବ୍ୟତୀତ ଗତ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ନଗରରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୂର୍ବରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏକତା ନଗରରେ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଟ୍ରେନ୍ର ଆକର୍ଷଣ ଯୋଡ଼ାଯିବ । ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସି ସ୍ଥାନୀୟ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ରୋଜଗାର ର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ସାହସ ଓ ଦୃଢ଼ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି । ବିଶ୍ୱ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଥିବା ବେଳେ କିଛି ଧାରାକୁ ନେଇ ସତର୍କ କରାଇଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜିର ବିଶ୍ୱର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ପରେ ଏକାଧିକ ଦେଶର ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଗତ ୩୦-୪୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ବେକାରି ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ଓ ପଦକ୍ଷେପ ସୃଷ୍ଟି କରି ଆଗକୁ ବଢୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ନେଇଥିବା ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଆଜି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । କେବଳ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଣିଥିବା ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବେକାର ଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଜାରି ରଖିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଲୌହପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଅତୁଟ ଉଦବେଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏ ଦିଗରେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କିପରି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେନାକୁ ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଉପଭୋଗ କରିଥିବା ସଫଳତାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରି କିପରି ଦୃଢ଼ତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରାଯାଉଛି ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଏକତା ଉପରେ ହେଉଥିବା ଆକ୍ରମଣ ବିରୋଧରେ ସତର୍କ ରହିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେଉଛି ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ରାଜନୀତି ଏବଂ ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯେ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଆଖି ବୁଜି ମାନବିକତାର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି । ଦେଶର ଏକତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ବିରୋଧରେ ସେ ଚେତାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ଏବଂ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସକାରାତ୍ମକ ରାଜନୀତିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସାମାଜିକ ଏବଂ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଲିପ୍ତ ଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀ ବିରୋଧରେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଦେଶର ଏକତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ଏଥିରେ ଆମକୁ ଆମର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
MyGov ରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରହିବା ଏବଂ ଏକତାର ଭାବନା ସମାନ ରହିବା କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM participates in Rashtriya Ekta Diwas celebrations in Kevadia, Gujarat
“31 October has become a festival of spirit of nationalism in every corner of the country”
“15 August on Red Fort, 26 January Parade on Kartavya path and Ekta Diwas under Statue of Unity have become trinity of national upsurge”
“The Statue of Unity represents the ideals of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“India is moving forward with a pledge of abandoning the mentality of slavery”
“There is no objective beyond India's reach”
“Today, Ekta Nagar is recognized as a global green city”
“Today, the entire world acknowledges the unwavering determination of India, the courage and resilience of its people”
“The biggest obstacle in the way of national unity, in our development journey, is the politics of appeasement”
“We must persistently work towards upholding our nation's unity to realize the aspiration of a prosperous India”
31 OCT 2023 11:09AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Rashtriya Ekta Diwas-related events today. He paid homage to Sardar Patel at the Statue of Unity on his birth anniversary. Shri Modi witnessed the Rashtriya Ekta Diwas Parade comprising contingents from BSF and various state police, daredevil show by all women CRPF Bikers, women pipe band of BSF, choreographed programme by Gujarat women police, special NCC show, school bands display, fly past by Indian Air Force, showcasing of economic viability of vibrant villages, among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Rashtriya Ekta Diwas celebrates the strength of the unity of India’s youth and its warriors. “In a way, I can witness the form of mini India '', the Prime Minister emphasized. He underlined that even though the languages, states and traditions are different, every person in the country is weaved in the strong thread of unity. “The beads are plenty, but the garland is one. Even though we are diverse, we are united”, he said. Just like the 15th of August and the 26th of January are recognised as Independence and Republic days, the Prime Minister emphasized that the 31st of October has become a festival of unity throughout the nation. He highlighted that the celebrations of Independence Day at the Red Fort, the Republic Day Parade on Kartavya Path and the celebrations of Rashtriya Ekta Diwas by the Statue of Unity on the banks of Maa Narmada have become a trinity of national upsurge. Speaking about today’s program, the Prime Minister stated that those who visit Ekta Nagar not only witness the Statue of Unity but also get a glimpse of Sardar Saheb’s life and contribution towards the national integration of India. “The Statue of Unity represents the ideals of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, Shri Modi remarked. He noted the contributions of the citizens in the construction of the statue and gave examples of farmers who donated their tools. He also mentioned the amalgamation of soil from different parts of India for the construction of the Wall of Unity. The Prime Minister informed that crores of citizens are connected with the celebrations of Rashtriya Ekta Diwas by taking part in the ‘Run for Unity’ and other cultural programs all over the country. “The ideals of Sardar Saheb form the core of 140 crore citizens who get together to celebrate the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, the Prime Minister said as he paid homage to Sardar Patel and congratulated the citizens for Rashtriya Ekta Diwas.
The Prime Minister reiterated that the next 25 years are the most important 25 years of this century for the nation as India is to turn into a prosperous and developed country during this period. He called for the same spirit of dedication for the country that was witnessed in the 25 years just before the Independence. He noted the growing profile of India in the world. “We feel proud as we are taking the stature of the biggest democracy to a new height”, he said. He mentioned India's robust position in security, economy, science, indigenous defence production, and global corporate leadership being provided by Indians in key global companies and sports.
Referring to the pledge of moving forward and abandoning the mentality of slavery, PM Modi said that India is growing as well as preserving its heritage.” He mentioned the removal of colonial insignia from the Navy Flag, weeding out unnecessary laws from colonial times, IPC being replaced and the Netaji statue adorning India Gate replacing colonial representatives.
PM Modi said, “Today, there is no objective beyond India's reach.” Highlighting the power of Sabka Prayas, he mentioned the abrogation of Article 370 and said that today the wall of Article 370 that was standing between Kashmir and the rest of the country has been demolished and this must have pleased Sardar Sahab, wherever he is.
Continuing with the long pending issues, the Prime Minister also mentioned Sardar Sarovar Dam which was pending for 5-6 decades but was completed in the last few years. He cited the transformation of Kevadia - Ekta Nagar as an example of Sankalp se Siddhi. “Today Ekta Nagar is recognized as a global green city”, he said. Apart from various tourist attractions, the Prime Minister informed that in the last 6 months itself, more than 1.5 lakh trees have been planted in Ekta Nagar. Touching upon the already strong solar power generation and city gas distribution in the locality, the Prime Minister said that today the attraction of a heritage train will be added to Ekta Nagar. He informed that more than 1.5 crore tourists have visited in the last 5 years, helping local tribal communities with avenues of employment.
The Prime Minister said, “Today, the entire world acknowledges the unwavering determination of India and the courage and resilience of its people.” While the world is taking inspiration from that, he cautioned against some trends. Throwing light upon the geopolitical instability in the world of today, the Prime Minister highlighted the crumbling economies of multiple nations after the Covid pandemic where inflation and unemployment are at their peaks in the last 30-40 years. Under such circumstances, the Prime Minister emphasized that India is continuously moving forward while creating new records and measures. The Prime Minister said that the positive impact of the policies and decisions taken by the government in the last 9 years can be witnessed today. He informed that more than 13.5 crore Indians have come out of poverty in the last 5 years alone. Urging the citizens to maintain stability in the country, the Prime Minister said that the efforts of 140 crore citizens that have brought India on the path of development should not go to waste. “We must keep an eye on the future and continue our resolve to accomplish national goals”, he added.
Referring to the Iron Man Sardar Saheb's unwavering concern for internal security, the Prime Minister listed the steps taken in the last 9 years in this regard and how the challenges are being firmly met by depriving the forces of destruction with the success that they enjoyed earlier. He stressed the need to remain vigilant against the attacks on the unity of the nation.
Shri Modi pointed out that the largest hurdle in the development journey of India is the politics of appeasement and it has been witnessed for the last several decades that those indulging in appeasement politics also turn a blind eye towards terrorism and stand with the enemies of humanity. He warned against such thinking which endangers the unity of the country.
In reference to the ongoing and upcoming elections, the Prime Minister cautioned against the faction which is totally devoid of positive politics and indulging in anti-social and anti-national activities. “We have to always continue our efforts to maintain the unity of the country to achieve the goal of a developed India. Whatever field we are in, we have to give our 100 percent in it. This is the only way to give a better future to the coming generations”, Shri Modi added.
Shri Modi also informed about a national competition on Sardar Patel on MyGov.
The Prime Minister said that today's India is the new India where every citizen is brimming with confidence. He stressed ensuring that this confidence continues and the feeling of unity remains the same. He concluded the address by paying a humble tribute to Sardar Patel on behalf of the citizens and conveyed his best wishes on Rashtriya Ekta Diwas.
Background
With a view to further boost the spirit of preserving and strengthening the unity, integrity and security of the country, the Prime Minister under his visionary leadership decided to celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel as Rashtriya Ekta Diwas.